You are on page 1of 30

8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

CSS, PCS, ISSB and other Competitive examination


preparation
Home

T h u r s d a y, 11 A u g u s t 2 0 1 6

MCQs SET 1: NAO National Accountablity Ordinance, 1999 consolidated 155 MCQs

HereislistofmostimportantmultiplechoicequestionsrelatedtothetestofNABADandDAD.

NAO,1999MCQs

1.TheLawwhichdealswitheradicationofcorruptionandcorruptpracticesandholdingaccountabilityofallthosepersonsaccusedofsuchpracticesandmatters
ancillaryiscalled
A.AntiCorruptionAct
B.NationalAccountabilityOrdinance
C.PublicAccountOrdinance
D.Noneofabove
http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 1/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

Answer:OptionB

2.NationalAccountabilityOrdinance,waspromulgatedin
A.1997
B.1998
C.1999
D.Noneofabove
Answer:OptionC

3.NationalAccountabilityOrdinance,1999contains______sections
A.33
B.35
C.37
D.Noneofabove
Answer:OptionC

4.NationalAccountabilityOrdinance,1999contains______schedule
A.1
B.2
C.3
D.Noneofabove
Answer:OptionA

5.NationalAccountabilityOrdinance,cameintoforcefrom
A.January,1984
B.January,1985
C.January,1986
D.Noneofabove
Answer:OptionB

6.Section3,oftheNationalAccountabilityOrdinanceempoweredtheOrdinanceto
A.Obeyotherexistinglaws
B.Overrideotherlaws
C.Torepealotherlaws

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 2/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

D.Noneofabove
Answer:OptionB

7.Section4oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.ApplicationofOrdinance
B.EnactmentofOrdinance
C.AmendmentofOrdinance
D.AllofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA

8.NationalAccountabilityOrdinance,1999extendsto
A.WholeofPakistan
B.SpecificareasofPakistan
C.ForeignareasofPakistan
D.Noneofabove
Answer:OptionA

9.Section5,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Exceptions
B.Definitions
C.Legislation
D.Noneofabove
Answer:OptionB

10.Section5(a)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999defines
A.Accused
B.Court
C.Government
D.Allofabove
Answer:OptionA

11.Aspersection5(b)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999appropriateGovernmentmeans
A.FederalGovernment
B.ProvincialGovernment
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 3/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

Answer:OptionC

12.Section5(c)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithdefinitionof
A.LocalGovernment
B.Assets
C.Associates
D.Noneofabove
Answer:OptionB

13.Anypropertyowned,controlledbyorbelongingtoanyaccused,whetherdirectlyorindirectlyiscalled
A.Caseproperty
B.Assets
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove
Answer:OptionB

14.Section5.9(d)ofNationalAccountabilityOrdinancedefines
A.Associates
B.Account
C.Court
D.Noneofabove
Answer:OptionA

15.Anypersonwhoisorhasbeenmanagingtheaffairsoforkeepingaccountsfortheaccusedorwhoenjoysorhasenjoyedanybenefitfromtheassetsis
A.Associate
B.Coordinator
C.Partner
D.Allofabove
Answer:OptionA

16.Anypersonwhoostensiblyholdsorisinpossessionorcustodyofanypropertyofanaccusedonhisbehalfforthebenefitandenjoymentoftheaccusedis
called
A.Ostensibleowners
B.Benamidar
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 4/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

Answer:OptionC

17.Theword"benami"is______term
A.Latin
B.Persian
C.French
D.Noneofabove
Answer:OptionB

18.Section5,clause(e)oftheNationalAccountabilityOrdinancedealswith
A.ChairmanNationalAccountabilityBureau
B.ConciliationCommittee
C.Court
D.Noneofabove
Answer:OptionA

19.Aspersection5(f)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999"Code"means
A.PakistanPenalCode
B.CodeofCriminalProcedure,1898
C.Both(a)and(b)
Answer:OptionB

20.ConciliationCommitteemeanstheConciliationCommitteeconstitutedundersection
A.20oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999
B.25oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999
C.25AoftheNationalAccountabilityOrdinance,1999
Answer:OptionA

21.Section5______oftheNationalAccountabilityOrdinancedefinesCourt
A.(f) B.(g)
C.(h)
D.Noneofabove
Answer:OptionB
22.TheJudgeofAccountabilityCourtisappointedby

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 5/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

A.ChiefJusticeofPakistan B.PresidentinconsultationwiththeChiefJusticeofHighCourtconcerned
C.Minister
D.Noneofabove
Answer:OptionB
23.Section5(h)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999defines A.Judge
B.Prosecutor
C.CourtOfficer
D.Noneofabove
Answer:OptionA

24.DeputyChairmanofNationalAccountabilityBureauisappointedby
A.PrimeMinister B.President
C.ChiefJusticeofSupremeCourt
D.Allofabove
Answer:OptionB
25.Section5(l)defines A.Freezing
B.NationalAccountabilityBureau
C.Chairman
D.Noneofabove
Answer:OptionA
26.Freezingincludes
A.Attachment
B.Sealing,prohibiting
C.Controllingormanagingproperty D.Allofabove
Answer:OptionD
27.Section5(m),ofNationalAccountabilityOrdinancedefines
A.Freezing
B.Proclamation C.HolderofPublicOffice
D.Noneofabove
Answer:OptionC
28.Aspersection5(n)ofNationalAccountabilityOrdinance,offencemeans
A.Theoffenceofcorruption
B.Corruptpractices
C.AnyotheroffencespecifiedinscheduleoftheOrdinance D.Allofabove
Answer:OptionD
29.Section5(p)oftheNationalAccountabilityOrdinance,defines

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 6/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

A.Person B.Property
C.Governmentproperty
D.Noneofabove
Answer:OptionB
30.Aspersection5(p)oftheNationalAccountabilityOrdinancepropertymeans
A.Moveableproperty
B.Immovableproperty C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove
Answer:OptionC
31."Governmentproperty"isdefinedinsection5_____oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999
A.(p) B.(q)
C.(r)
D.Noneofabove
Answer:OptionB
32.Section5AoftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith A.TenureofaJudge
B.TenureofChairman
C.TenureofProsecutor
D.AllofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
33.Aspersection5Asubsection(1)ajudgeofaCourtwhoisservingDistrictandSessionJudgeshallholdofficeforaperiodof____yearsfromthedateofhis
initialappointmentasjudge
A.Twoyears B.Threeyears
C.Fiveyears
D.Noneofabove
Answer:OptionB
34.PensionarybenefitstoservingDistrictandSessionJudgearedealtbysection_____oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999
A.5A
B.5A(i) C.5B
D.Noneofabove
Answer:OptionC
35.Section______oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithconstitutionofNationalAccountabilityBureau A.6
B.7
C.8
D.Allofabove
Answer:OptionA
36.TheChairmanofNationalAccountabilityBureauisappointedbythePresidentinconsultationwith

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 7/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

A.LeaderoftheHouseintheNationalAssembly
B.LeaderoftheOppositionintheNationalAssembly C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove
Answer:OptionC
37.Aspersection6(b)(i),ofNationalAccountabilityOrdinance,1999ChairmanofNABisappointedforaperiodnotextendableof____years
A.Twoyears
B.Threeyears C.Fouryears
D.Allofabove
38.TheChairmanNABmayresignhisofficebywritingunderhishandaddressedtothe
A.PrimeMinister
B.ChiefJusticeofSupremeCourt C.President
D.Allofabove
Answer:OptionC
39.ThequalificationofChairmanNABisprovidedinsection6______,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999
A.(b) B.(ba)
C.(c)
D.Noneofabove
Answer:OptionB
40.ThesectiondealingwithDeputyChairman,NationalAccountabilityBureauis
A.6(d) B.7
C.7A
D.Noneofabove
Answer:OptionB
41.Aspersection7(a),oftheNationalAccountabilityBureauthereshallbe______DeputyChairmanofNAB
A.One B.Two
C.Three
D.Noneofabove
Answer:OptionB
42.QualificationofDeputyChairmanofNABareprovidedinsection7_____oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999
A.(a) B.(aa)
C.(b)
D.Allofabove
Answer:OptionB
43.ApersonshallnotbeappointedasDeputyChairmanNABunlesshe_______
A.IsorhasbeenanofficeroftheArmedForcesofPakistantotherankofaMajorGeneral B.IsorhasbeenaFederalGovernmentofficerisBPS21orequivalent
C.Both(a)and(b)

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 8/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

D.Noneofabove
Answer:OptionC
44.TheDeputyChairmanofNABshallholdofficeforaperiodof A.Threeyears
B.Fouryears
C.Fiveyears
D.Noneofabove
Answer:OptionA
45.Section_____oftheNationalAccountabilityOrdinance1999dealswithProsecutorGeneralAccountability
A.7A
B.7B
C.7C D.8
Answer:OptionD

46.TheProsecutorGeneralAccountabilityisappointedbyPresidentinconsulationwith
A.PrimeMinister
B.LeaderofOpposition
C.SpeakerofnationalAssembly D.ChairmanofNAB
Answer:OptionD
47.Anypersonwhoisqualifiedtobeappointed______maybeappointedasProsecutorGeneralAccountability
A.AsaJudgeofHighCourt B.AsaJudgeofSupremeCourt
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove
Answer:OptionB
48.Aspersection8(a)(iii)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999theProsecutorGeneralAccountabilityshallholdofficeforanonextendableperiodof
____years
A.Two B.Three
C.Four
D.Noneofabove
Answer:OptionB
49.TheProsecutorGeneralAccountabilityshallnotberemovedfromhisofficeexceptonthegroundofremovalofajudgeof_____
A.HighCourt
B.SupremeCourt
C.FederalShariatCourt
D.Allofabove
Answer:OptionB
50.Aspersection8

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 9/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

A.President
B.JudgeofNAB
C.ChairmanofNAB
D.Noneofabove
Answer:OptionC
51.Aspersection9(b)alloffencesunderNationalAccountabilityOrdinanceare
A.Nonbailable
B.Bailable
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove
Answer&Explanation
Answer:OptionA
52.Section9(c)empowers______toreleasetheaccused
A.ProsecutorGeneralAccountability
B.AccountabilityCourt
C.ChairmanNAB
D.Noneofabove
Answer:OptionB
53.Punishmentforcorruptionandcorruptpracticesaredealtbysection_____oftheNationalAccountabilityOrdinance
A.9(e)
B.10
C.10A
D.Noneofabove
Answer:OptionB
54.AholderofPublicOfficeoranyotherpersonwhocommitstheoffenceofcorruptionandcorruptpracticesshallbepunishablewithrigorousimprisonmentfora
termwhichmayextend____years
A.Ten
B.Twelve
C.Fourteen
D.TwentyFive
Answer:OptionC
55.Section10
A.ProvincialGovernment
B.FederalGovernment
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 10/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

Answer:OptionB
56.Section11,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Acquittalofaccused
B.Conviction
C.Impositionoffine
D.Noneofabove
Answer:OptionC
57.Whereanaccusedfoundguiltyofanoffenceissentencedtopayfinetheamountoffineshallinnocasebelessthanthegainderivedbythe
A.Accused
B.Accusedrelatives
C.Accusedassociates
D.Allofabove
Answer:OptionD
58.Section12,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Suspensionofsentence
B.Powertofreezeproperty
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove
Answer:OptionB
59.Section12,oftheNationalAccountabilityOrdinance,empowers______freezeproperty.
A.TheChairmanNAB
B.TheCourt
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove
Answer:OptionC
60.Aspersection12(c)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999ifthepropertyorderedtobeforzenisimmovableproperty,thefreezingshall,inthecaseof
landpayingrevenue,bemadethroughthe_____oftheDistrictinwhichthelandsituated.
A.DistrictJudge
B.D.P.O.
C.Collector
D.Noneofabove
Answer:OptionC
61.Ifthepropertyorderedtobefrozenundersubsection(a),section12,isadebtorothermoveableproperty,thefreezingmaybemadeby_____waysas
providedinsubsection(b)ofsection12
.A.Two
B.Three

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 11/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

C.Four
D.Allofabove
Answer:OptionC

62.Section12(b),oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithfreezingof
A.Movableproperty
B.Immovableproperty
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove
Answer:OptionA

ViewAnswerWorkspaceReportDiscussinForum
63.Section13,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Freezingthroughreceiver
B.FreezingthroughPolice
C.Claimorobjectionagainstfreezing
D.Noneofabove
Answer:OptionC

64.ThetimelimitationforclaimorobjectionuponfreezingbeforeCourtis_____days
A.10
B.14
C.18
D.Noneofabove
Answer:OptionBExplanation:

65.Section13(b)empowers______toextendthetimeforfilingsuchclaimsorobjectionforaperiodnotexceedingadditional14days
A.TheChairmanNAB
B.TheProsecutorGeneral
C.TheCourt
D.Noneofabove
Answer:OptionC

66.TheclaimorobjectiondismissedbytheCourtis
A.Revisionable
B.Reviewable

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 12/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

C.Appealable
D.Allofabove
Answer:OptionC
67.Timelimitationforfilingappealagainstdismissalofclaimorobjectionbyaggrievedpartyis_____days.
A.10
B.14
C.20
D.Noneofabove
Answer:OptionA

68.Section14,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Proofagainstaccusedacceptingillegalgratifiction
B.Presumptionagainstaccusedacceptingillegalgratification
C.Presumptionagainstcomplainantacceptingillegalgratifiction
D.Noneofabove
Answer:OptionB

69.Section15,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Disqualificationofparliamentmembership
B.Disqualificationtocontestelection
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove
Answer:OptionB
70.Aspersection15(a)apersonwhohasbeenconvictedforanoffenceundersection9,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999shallbedisqualifiedfora
periodof
A.Sevenyears
B.Eightyears
C.Nineyears
D.Tenyears
Answer&ExplanationAnswer:OptionD
71.Aspersection15(b)oftheNationalAccountabilityordinance,1999anypersonapplyfororbegrantedorallowanyfinancialfacilitiesintheformofanyloanof
advancedorotherfinancialaccommodationbyanyBankofFinancialinstitutionownedorcontrolledbyGovernmentforaperiodof
A.Sevenyears
B.Tenyears
C.Fourteenyears
D.NoneofaboveAnswer&Explanation

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 13/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

Answer:OptionB
72.Section_______oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithtrialofoffences.
A.15A
B.15B
C.16
D.16AAnswer&Explanation
Answer:OptionC
73.Thetrialofacaseundersection16(a)shallbeheardfrom
A.Daytoday
B.Weektoweek
C.Monthtomonth
D.AsperaccusedwishAnswer&Explanation
Answer:OptionA
74.Timelimitationfordisposalofatrialundersection16,ofNationalAccountabilityOrdinance,1999is_____days
A.30days
B.60days
C.90days
D.120daysAnswer&Explanation
Answer:OptionA
75.TheplaceforsittingoftheCourtshallbedeterminedby
A.FederalGovernment
B.ProvincialGovernment
C.LocalGovernment
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
76.Section16A,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Issuanceofcommission
B.Transferofcase
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 14/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

77.FortransferofacasefromCourtinoneProvincetocourtinanotherProvincetheapplicationshallbemadetothe
A.ChairmanNAB
B.HighCourt
C.SupremeCourt
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC

78.Section16A(b)empowers_____toapplyfortransferofcase
A.ChairmanNAB
B.ProsecutorGeneralAccountability
C.Specialprosecutor
D.Both(b)and(c)Answer&Explanation
Answer:OptionD
79.Undersection16A(c)______mayalsomakeanapplicationfortransferofcase
A.Compliment
B.Witness
C.Accused
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
80.Section16BoftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Jointtrial
B.ContemptofChairmanorders
C.ContemptofCourt
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
81.Aspersection16B,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999theCourtshallhavethepowertopunishforcontemptofCourtwithimprisonmentfora
termwhichmayextend
A.Sixmonthsandwithfinewhichmayextendtoonemillionrupees
B.Ninemonthsandwithfinewhichmayextendtotwomillionrupees
C.Oneyearandwithfinewhichmayextendtotwomillionrupees
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
82.Section17,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithapplicationof
A.CodeofCivilProcedure
B.CodeofCriminalProcedure

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 15/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
83.Section______empowerstheCourtestablishedunderNationalAccountabilityOrdinance,1999tofollowanyprocedureasitmaydeemfitinthecircumstances
ofthecase
A.17(a)
B.17(b)
C.17(c)
D.AllofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
84.Section,18,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Cognizanceofoffences
B.Appeal
C.Revision
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
85.TheAccountabilityCourtshallnottakecognizanceofanyoffenceundertheordinanceexceptonareferencemadeby
A.ChairmanNAB
B.AuthorizedOfficer
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
86.Aspersection18(b)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999areferenceunderthisOrdinanceshallbeinitiatedbytheAccountabilityBureauon
A.Areferencereceivedfromtheappropriategovernment
B.Receiptofcomplaint
C.Itsownaccord
D.AllofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionD

87.Aspersection18(c)oftheOrdinancewheretheChairmanNABoranofficeroftheNABdulyauthorizedisoftheopinionthatitisormaybenecessaryand
appropriatetoinitiateproceedingagainstanypersonheshallreferthematterfor
A.Inquiry
B.Investigation
C.Both(a)and(b)

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 16/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

D.Trial
Answer&Explanation
Answer:OptionC
88.Section18(e),ofthetheNationalAccountabilityOrdinance,1999empowersNABwith
A.Powerofarrest
B.Powerofacquittal
C.Powerofrelease
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
89.NosittingmemberofParliamentorProvincialAssemblyshallbearrestedwithouttakingintoconsiderationtherecommendationofthe
A.President
B.SpecialParliamentaryCommitteeonEthics
C.PrimeMinister
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
90.Section19,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Powertocallinformation
B.Powertoarrestanyperson
C.Powertomakerules
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
91.Section19(a)dealswithinformationfrom
A.Specifiedperson
B.Foreigner
C.Anyperson
D.AllofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
92.Section19(b)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Oralevidence
B.Productionofrelevantdocumentorthing
C.Evidencethroughcommission
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB

93.Section19,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithinformationduring
A.Inquiry

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 17/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

B.Investigation
C.Trial
D.Both(a)and(b)Answer&Explanation
Answer:OptionD
94.Section19(c),oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Examinationofarelevantperson
B.Examinationofinvestigationofficer
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
95.Section19(d),oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithinformationfrom
A.Intelligenceagencies
B.Bankorfinancialinstitution
C.Police
D.AllofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
96.Section20,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Reportingofsuspiciousfinancialtransaction
B.Reportingofanyfurtherinquiryorinvestigation
C.JudgmentofanyCourt
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA

97.Whoeverbeingboundtosuplyinformationinaccordancewithsubsection(a)ofsection20,shallbepunishedwithrigorousimprisonmentwhichmayextendto
A.Threeyears
B.Fiveyears
C.Sevenyears
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
98.Section21oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 18/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

A.Provincialcooperationrequestformutuallegalassistance
B.Internationalcooperationrequestformutuallegalassistance
C.Both(a)and(b)
Answer:OptionB
99.Aspersection21,______mayrequestaforeignStateforcooperationormutuallegalassistance
A.ForeignMinister
B.PrimeMinister
C.ChairmanNABoranyauthorizedofficerbyFederalGovernment
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
100.Section22,oftheNationalAccountabilityOrdinance,dealswith
A.JurisdictionofNABCourt
B.Extrajudicialactivities
C.JurisdictionofChairmanNAB
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
101.Section22,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999empowers_____toinquireorinvestigateanyoffenceundertheOrdinance
A.ChairmanNAB
B.Anyauthorizedofficer
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
102.Section22(b),oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithinvestigationbyChairmanNABinconjunctionwith
A.Anyotheragency
B.Anyperson
C.Both(a)and(b)
D.AspecifiedagencyAnswer&Explanation
Answer:OptionC
103.Section23,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999declaretransferofcaseproperty
A.Void
B.Voidable
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 19/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

104.Anypersonwhotransfersorcreatesachangeonpropertyincontraventionofsubsection(a)ofsection23,oftheNationalAccountabilityOrdinanceshallbe
punishedwithimprisonmentforatermwhichmayextendto
A.Twoyears
B.Threeyears
C.Fiveyears
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
105.Section________oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswitharrest
A.23A
B.23B
C.24
D.AllofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC

106.Aspersection24(a)_____shallhavethepower,atanystageofthe(inquiryor)investigationundertheNationalAccountabilityOrdinance,1999todirectthat
theaccused,ifnotalreadyarrestedshallbearrested
A.ChairmanNAB
B.ProsecutorGeneralAccountability
C.AccountabilityCourt
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
107.NomemberofProvincialAssemblyshallbearrestedwthouttakingintoconsiderationtherecommendationof
A.SpecialParliamentaryCommitteeonEthics
B.SpecialCommitteeoftheProvincialAssemblyonEthics
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 20/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

108.Aspersection24(aaa)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999theSpecialCommitteeoftheProvincialAssemblyonEthicsconsistChairman
and_____members
A.6
B.8
C.10
D.A
Answer&Explanation
Answer:OptionB
109.Section25,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithvoluntarilyreturn
ofassetsby
A.Accused
B.Police
C.NAB
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
110.Section25(a)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999empowers_____todiscargetheaccused
A.ProsecutorGeneral
B.ChairmanNAB
C.AccountabilityCourt
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
111.Section25(a),oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithvoluntarilyreturnofassetsbyaccused_____
A.Priorinvestigation
B.Afterinvestigation
C.Duringtrial
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
112.Section25(a),oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithdischargeoftheaccusedbyChairmanNAB
A.Priorinvestigation
B.Beforeorafterthecommencementofinvestigation
C.Duringpendingofappeal
D.Both(a)and(b)Answer&Explanation
Answer:OptionD
113.TheamountdepositedbytheaccusedwiththeNABshallbetransferto______
A.ChairmanNAB
B.Statetreasury

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 21/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

C.Concernedaffecteddepartment
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC

114.Section25AoftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith_______
A.Freezingofassets
B.Paymentofloans
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
115.Undersection25A______mayapplyforreconciliation
A.Accused
B.ProsecutorGeneral
C.ChairmanNAB
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
116.Undersection25A(a)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999accusedmayapplyforreconciliationto_____
A.Trialcourt
B.ChairmanNAB
C.ProsecutorGeneralAccountability
D.GovernorStateBankofPakistanAnswer&Explanation
Answer:OptionD
117.Section25A(aa)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999empowers_____toconstituteReconciliationCommittee.
A.ChairmanNAB
B.TrialCourt
C.ProsecutorGeneralAccountability
D.GovernorStateBankofPakistanAnswer&Explanation
Answer:OptionD
118.TheConciliationCommitteeshallconsistofaChairmanand______members
A.4
B.5
C.6
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
119.Aspersection25A(b)theChairmanConciliationCommitteeshallbeappointedby
A.ChairmanNAB

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 22/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

B.GovernorStateBank
C.TrialCourt
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
120.Aspersection25A(bb)theChairmanoftheConciliationCommitteeshallconvenethemeetingsandconductproceedingsoftheConciliationCommitteein
themanner______
A.Ashedeemsfit
B.AsprovidedinCr.P.C.
C.AsprovidedinC.P.C
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
121.Section25A(d)dealswithconclusionof______reference
A.ConciliationCommittee
B.ChairmanNAB
C.TrialCourt
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
122.Aspersection25A(d)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999theConciliationCommitteeshallconcludethereferencewithin_____days
A.20days
B.30days
C.60days
D.90daysAnswer&Explanation
Answer:OptionB
123.Aspersection25A(f)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999wheretheaccusedundertakestorepaytheamountasdeterminedbytheConciliation
Committee,theChairmanNAB,withtheapprovalof______mayreleasetheaccused
A.GovernorStateBank
B.ChairmanConciliationCommittee
C.Court
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC

124.Section,26,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Reinvestigation
B.Retrial

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 23/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

C.Tenderofpardon
D.ReleaseofaccusedAnswer&Explanation
Answer:OptionC

125.Section26(a)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999empowers_____withpowerofpardontoaccused
A.TrialCourt
B.ProsecutorGeneral
C.President
D.ChairmanNABAnswer&Explanation
Answer:OptionD
126.Undersection26(a),ofNationalAccountabilityOrdinance,1999theChairmanNABmaypardonaperson
A.Fully
B.Conditionally
C.Both(a)and(b)
D.Noneofabove
127.Aspersection26(e)anystatementmadebeforeaMagistratebyapersonwhohasacceptedtenderofpardonmay______
A.Notbegiveninevidenceagainsthimatthetrial
B.Begiveninevidenceagainsthimatthetrial
C.Begivenornotdependsuponcasenature
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
128.Section27,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Powertofine
B.Powertoseekassistance
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
129.Section27,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999empowers_____toseekassistance
A.ChairmanNAB
B.Anyauthorizedofficer
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
130.Section28,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.AppointmentofChairmanNAB
B.AppointmentofCoChairmanNAB

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 24/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

C.AppointmentofmemberofthestaffansofficersoftheNAB
D.AllofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
131.Section28(a),oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999empowers_____withpowerofappointments
A.ChairmanNAB
B.Anyauthorizedofficer
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
132.Aspersection28(d)theprovisionsofCivilServantsAct,1973shall
A.ApplytothepersonsappointedinNAB
B.NotapplytothepersonsappointedinNAB
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
133.Section29,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999declareaccused
A.Ascompetentwitness
B.Notacompetentwitness
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
134.Aspersection29,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999anaccusedshallbeacompetentwitnessforthedefenceandmaygiveevidence_____in
disproofofthe
chargesmadeagainsthim
A.Onoath
B.Withoutoath
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
135.Section30oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Evidenceonoath
B.Evidencewithoutoath
C.Falseevidence
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
136.Section3,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 25/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

A.Prohibitiontohamperinvestigation
B.Prohibitiontohampertrial
C.Prohibitiontodeliverdocuments
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
137.Whoevercommitsoffenceundersection31(a)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999shallbepunishablewithrigorousimprisonmentforatermwhich
mayextendto
A.Sevenyears
B.Tenyears
C.Fourteenyears
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
138.Section31AoftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswith
A.Abscondencefromprison
B.AbscondencefromCourts
C.Abscondencetoavoidfromserviceofwarrants
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
139.WhoeverabscondsinordertoavoidbeingservedwithanyprocessissuedbyanyCourtoranyotherauthorityorofficerunderNAB,Ordinanceorinany
mannerprevents,avoidorevadestheserviceonhimselffromtheproceedingsorpunishmentshallbepunishedwithimprisonmentforatermwhichmayextendto
A.Oneyear
B.Twoyears
C.Threeyears
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
140.Section_______oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithwithdrawal
fromprosecution
A.31A
B.31B
C.31C
D.31DAnswer&Explanation
Answer:OptionB
141.Aspersection31BoftheNationalAccountabilityOrdinance,1999theProsecutorGeneralAccountabilitymay,withtheconsentof_____withdrawfrom
prosecutionofanyaccused
A.ChairmanNAB
B.Court

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 26/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

C.President
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
142.Aspersection31CoftheNationalAccountabilityOrdinance,1999noCourtestablishedunderthisOrdinanceshalltakecognizanceofanoffenceagainstan
officeroranemployeeofabankorfinancialinstitutionforwritingoff,waiving,restructuringorrefinancinganyfinancialfacility,interestormarkupwithoutprior
approvalofthe
A.President
B.ChairmanNAB
C.Court
D.StateBankofPakistanAnswer&Explanation
Answer:OptionD
143.Section______oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithprotectionof
witnesses
A.31C
B.31D
C.31E
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC

144.Section______oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithappealandrevision
A.31E
B.31F
C.32
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC

145.AnypersonaggrievedbythefinaljudgmentandorderoftheCourtunderNationalAccountabilityOrdinance,1999maypreferanappealtothe
A.CourtofDistrictandSessionJudge
B.HighCourt
C.SupremeCourt
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB

146.Aspersection32,oftheNationalAccountabilityOrdinancetimelimitationforfiling
appealagainstAccountabilityCourtorderbeforetheHighCourtis_____days
A.Tendays

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 27/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

B.Twentydays
C.Thirtydays
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
147.Aspersection32(b)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999allappealsagainstthefinaljudgmentandorderfiledbeforetheHighCourtwillbeheard
by
A.AsingleJudge
B.ABenchofnotlessthantwoJudges
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
148.AllappealsagainstthefinaljudgmentandorderfiledbeforetheHighCourtshallbefinallydisposedofwithin____days
A.Thirtydays
B.Sixtydays
C.Ninetydays
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
Explanation:
ViewAnswerWorkspaceReportDiscussinForum

149.Aspersection32(c)oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999norevisionshalllie
against
A.InterlocutoryOrder
B.FinalOrder
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA
150.Section33,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithtransferof
A.ProceedingspendingbeforeaCourtunderEhtesabAct,1997toanyCivilCourt
B.ProceedingspendingbeforeaCourtunderEhtesabAct,1997toCourtestablishedunderNationalAccountabilityOrdinance
C.Both(a)and(b)
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
151.Section_____oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999dealswithNABtosubmitanannualreport
A.33B
B.33C

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 28/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

C.33D
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionC
152.AnyfineorothersumdueundertheNationalAccountabilityOrdinance,1999orasdeterminedbyaCourt,shallberecoveredas
A.Arrearsoflandrevenue
B.Fine
C.Specialcost
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionA

153.DelegationofpowerbyChairmanNABaredealtbysection_____oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999
A.34
B.34A
C.35
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB
Explanation:
154.Section36,oftheNationalAccountabilityOrdinance,1999providedimmunityto
A.FederalGovernment
B.ChairmanNAB
C.AnymemberofNAB
D.Allofabove
155.Aspersection37,ifanydifficultyarisesingivingeffecttoanyprovisionoftheOrdinancetheChairmanNABcanremovedifficultieswiththeapprovalof
A.Ministeroflaw
B.President
C.TheCourt
D.NoneofaboveAnswer&Explanation
Answer:OptionB

Therearemorestaytuned.........

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 29/30
8/12/2016 CSS,PCS,ISSBandotherCompetitiveexaminationpreparation:MCQsSET1:NAONationalAccountablityOrdinance,1999consolidated155MCQs

Source:geekMCQs.com

at 05:46

Share 1

No comments:

Post a Comment

Home
View web version

Powered by Blogger.

http://siraaijaz.blogspot.com/2016/08/mcqsset1naonationalaccountablity.html?m=1 30/30