Sie sind auf Seite 1von 1

2004 ¥ 10

Architekturbüro in London

4

c c 1 2 4 3 5 8 6 7
c
c
1
2
4
3
5
8
6
7

1

1 2 3 5 4 cc
1 2 3 5 4 cc

2

2
1 2 3 5 4 cc

3

5

4
4
1 2 3 5 4 cc
cc
cc
cc

cc

Schnitte

Maßstab 1:20

1 2≈ Flachstahl unlegiert

¡ 258/12 mm und

¡ 70/25 mm scharfkantig verschweißt

2 Endplatte Flachstahl ¡ 150/70/12 mm mit 1 verschweißt an Stahlbetonstütze geschraubt

3 Sichtbetonstütze

4 ESG 15 mm eingespannt

5 Edelstahlblech ¡ 313/3 mm verklebt

6 Flachstahl ¡ 198/12 mm zur Glaseinspannung mittig mit 7 verschraubt

7 Stahlwinkel ∑ 200/200/15 mm auf Stahlbetonaufkantung geschraubt

8 Teppich auf Doppelbodensystem Stahlbetondecke 250 mm

Sections

scale 1:20

1 258/12 mm and 70/25 mm unalloyed steel flats, welded with sharp edges

2 150/70/12 mm steel end plate welded to 1, bolted to reinforced concrete column

3 exposed concrete column

4 15 mm toughened glass clamp fixed at foot

5 313/3 mm sheet stainless steel, adhesive fixed

6 198/12 mm steel flat clamping strip for glass, bolted in middle to steel angle

7 200/200/15 mm steel angle bolted to reinforced concrete upstand

8 carpeting on double floor system 250 mm reinforced concrete slab

The building stands on an awkwardly shaped site not far from the new Tate Modern gallery

south of the Thames. The heterogeneous ur- ban fabric is reflected in the new structure. The front of the building, facing on to South-

wark Street, is boldly contrasted with the rear.

While the latter rises in three steps to the top and is distinguished by narrow slit windows, the 36-metre-long north face overlooking the main road is fully glazed. The exposed con- crete skeleton-frame structure visible through the facade is based on a 4.50-metre grid. A curtain-wall system was used for the street face. It was developed by a subcontractor, but refined to achieve a more elegant profile. The facade consists of 1.50-metre-wide storey-height double-glazed elements, which ensure maximum daylight exploitation. Imme- diately behind the glazing are room-height perforated aluminium fins fixed in pairs behind every mullion. The fins can be pivoted to pro- vide screening against solar glare and to allow individual control of internal conditions; or they can be extended to create a sense of privacy, preventing overlooking from the buildings on the opposite side of the road. Their bright yel- low coloration also enlivens the facade when viewed from the street. All materials were chosen for their simplicity and robustness and lend the building a unified design expression – from the exposed concrete structure and the dark granite and resin floors to the glazed bal-

ustrades around the atrium and stairs.