Sie sind auf Seite 1von 26

Contact email id: contact.bankfreepdfs@gmail.

com

www.bankfreepdfs.in
Puzzles and syllogisms based on new pattern
Puzzle:1

Eight members P, Q, R, S, T, U, V and W of a family are sitting around a circular table with
all of them facing outwards. Each one of them like different brand of bikes viz. TVS,
Yamaha, Hero, Honda, SUZUKI, KTM, Bajaj and Royal Enfield. Three married couples are
there in the family.

P who is the father of U and uncle of V, sits to the left of the person who likes TVS. U is an
immediate neighbor of her aunty W who does not sit next to S. R does not like Royal Enfield
or Bajaj. W is the only sister-in-law of P whereas Q likes KTM and daughter-in-law of R. The
two youngest members sit next to each other. The one likes the Yamaha sits between V and
the one who likes SUZUKI. V is third to the left of S. The one who likes KTM sits between
the persons who like Bajaj and Royal Enfield Respectively. Ss husband and son sit next to
her. Honda is not liked by Vs father. V does not like Hero or Bajaj. S is the mother of P and
T, and sits second to the left of T.

1.Which of the following statements is true regarding the family?

1. P is the brother of W
2. R is the father-in-law of P
3. Q is the aunty of V
4. U and V are married couple
5. None of the Above

2.Who among the following sits between Q and the one who likes Yamaha?
1. P
2. T
3. S
4. V
5. W

3.What is the position of the person who likes Honda with respect to the one who likes KTM
?
1. Third to the right
2. Second to the left
3. Immediate left
4. Third to the left
5. Fourth to the left

4.Who among the following likes Hero?

1|Page www.bankfreepdfs.in
1. W
2. U
3. V
4. X
5. T

5.Which of the following options represent a pair?


1. Y, X
2. W, T
3. W, R
4. S, U
5. None of the above

Puzzle 2

A, B, C, D, E, F, G and H live on eight different floors of a building but not necessarily in the same
order. The lowermost floor of the building in numbered 1, the above one that is numbered 2 and so
on/ Each of them likes a different fruit, namely Banana, Strawberry, Apple, Turnip, Guava, Kiwi,
Mango and Grapes but not necessarily in the same order.

The one who likes Turnip lives on an even numbered floor. Only three people live between
who likes Turnip and C.Only two people live between C and D. D does not live on the lowermost
floor. Only 3 people live between D and the one who likes Guava.

E lives immediately above A. E lives on an even numbered floor. A does not like Guava. A lives
neither on the floor numbered 3 or 5.Only two people live between A and the one who likes Mango.
Only one person lives between the one who likes Mango and Grapes. The One who likes Grapes
below the one who likes Strawberry.

B lives immediately above G. Only one person lives between G and the one who likes Apple.
The one who likes Kiwi lives immediately above the one who likes Banana. F does not like Turnip
and A does not like Strawberry.

6.Who lives between H and one who likes Mango ?


1.D
2.F
3.A
4.G
5.None of these

7.B lives on which of the following floor number ?


1.7
2.5
3.4
4.6
5.None of these

8.Which of the following Fruit does A likes ?


1.Banana
2.Strawberry
3.Guava
4.Mango
5.None of these

2|Page www.bankfreepdfs.in
9.Which of the following is correct ?
1.A-8-Apple
2.C-2-Grapes
3.D-6-Guava
4.E- 4-Turnip
5.None of these

10.The Favourite Fruit of H is ..


1.Apple
2.Kiwi
3.Turnip
4.Grapes
5.None of these

Puzzle 3

Eight persons Bharat, Bala, Bindu, Bipin, Balbir, Bhavani, Baskar and Bhagya are sitting around a
circular table facing away from the centre. Each of them has a different rank in the test, viz 1st, 2nd,
3rd, 4th, 5th, 6th, 7th and 8th but not necessarily in the same order.

Bharat and Binduwhose rank is 3rd, can never sit together. There are two persons between
the persons whose ranks are 7th and 5th. The person whose rank is 5th sits second to the right of
Bhavani.

Bhagya does not rank 2nd or 1st and she is also immediate neighbour of the one whose rank
is 5th. The person whose rank is 1st cannot sit with the person whose rank is 4th.

There are two persons sitting between Bindu and the person whose rank is 6th. Bala and
Balbir are immediate neighbours of each other.

The person whose rank is 1st sits on the immediate left of the person whose rank is 8th.
Bharat is second to the right of the person whose rank is 7th.

Bipins rank is neither 6th nor 7th. Balbir and Baskar are not immediate neighbours. Baskar,
who does not rank 5th, sits on the immediate right of Bhagya. There is only one person sitting
between those two persons whose ranks are 8th and 6th.

There is only one person sitting between Baskar and the person whose rank is 6th and the
person can never be Bhavani.
1.Which of the following pairs of persons and ranks is definitely true?
1.Bindu 8th
2.Bipin 1st
3.Baskar 2nd
4.Bala 4th
5.All are false

2.How many persons are sitting between Balbir and Bala when counted in anticlockwise
direction from Bala?
1.None
2.Two
3.Three
4.Five
5.Six

3|Page www.bankfreepdfs.in
3.Which of the following is the position of Bhavani with respect to the person whose rank is
4th?
1.Second to the left
2.Third to the right
3.Third to the left
4.Fourth to the right
5.Cant be determined

4.If Bharat interchanges his place with the person whose rank is 2nd, then which of the
following is the position of the person whose rank is 3rd with respect to the person whose
rank is 6th?
1.Second to the left
2.Second to the right
3.Third to the right
4.Third to the left
5.None of these

5.If Bharat is related to Binduand Baskaris related to Balbir in the same way Bhagya is
related to?
1.Bhavani
2.Bala
3.Bipin
4.Baskar
5.None of these

Puzzle 4

Eight family members Deepak, Darshan, Deepa, Dinesh, Divya, Dhruv, Durga and Deepthi are sitting
around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are females and some of
them are males. All of them are related to each other in the same way or the other. Some of them are
facing the centre while some are facing outside.

Only two people sit between Darshan and Divya, Darshan faces the centre. Dhruv sits second
to the right of Darshan. Divya is the wife of Deepak. No female is an intermediate neighbour of
Divya.

Deepa is not an immediate neighbour of Darshan. Deepa is the daughter of Divya. Both the
immediate neighbours of Deepa face the centre. Only three people sit between Deepak and Deepas
brother. Dhruv is not the brother of Deepa. Neither Deepak nor Deepas brother is an immediate
neighbour of Dhruv.

Deepthi, wife of Darshan sits to the immediate left of Dinesh. Both Durga and Deepak face a
direction opposite to that of Deepa. Deepas husband sits second to the left of Durga. Darshans
father sits to the immediate right of Divya.Darshan sits second to the right of Father of Deepak.
6.Who among the following faces outside the centre ?
1.Deepak and Husband of deepa
2.Dhruv and brother of Deepa
3.Durga and the father of deepak
4.Deepa and the father of deepak
5.None of these

7.Who among the following sits exactly between Deepa and Dinesh ?
1.Deepa
2.Father of Darshan

4|Page www.bankfreepdfs.in
3.Divya
4.Wife of Darshan
5.None of these
8.Who among the following is brother of Deepa ?

1.Deepak
2.Dinesh
3.Darshan
4.Deepthi
5.None of these

9.How many people sits between Darshan and Deepa, when counted from the left of
Darshan ?
1.Four
2.Three
3.Two
4.One
5.None of these

10.What is the position of Durga with respect to Deepak?


1.Third to the right of Deepak
2.Second to the left of Deepak
3.Immediate right of Deepak
4.Third to the left of Deepak
5.None of these

Puzzle 5

Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table but not necessarily in the
same order. Some of them are facing outward. They are working in four different companies Apple,
IBM, Google and Intel. Two persons are working at each company.

G sits on the immediate right of B, who works at the Google. C sits third to the left of H, who works at
the Apple and both are facing the same direction. C and B are not facing the same direction but C is
an immediate neighbor of E, who is fourth to the left of G. E and G both are facing opposite directions
but both work at the same company. Those who work at the Google sit adjacent to each other but
face opposite direction. Those who work at the IBM sit opposite each other. The immediate neighbours
of E are not facing outward. A person who works at the Apple is an immediate neighbor of the persons
who work at the Intel. D and F are immediate neighbours of H. D is not facing the centre and works at
the Intel. The one who is on the immediate left of F is not facing the centre. F sits second to the right
of C.

1.Who among the following works at the Apple ?

1.D and F
2.H and F
3.G and C
4.C and H
5.None of these

2.Who among the following sits on the immediate right of the person who works at the
IBM?

5|Page www.bankfreepdfs.in
1.B
2.D
3.A
4.F
5.None of these

3.How many persons are facing outward?


1.Two
2.Three
3.Four
4.Cant be determined
5.None of these

4.A works at which of the following?


1.Either Google or Apple
2.Either Intel or IBM
3.Google
4.Intel
5.Cant be determined

5.If D and F interchange their places then who among the following is on the immediate left
of G?
1.B
2.D
3.H
4.F
5.None of these

Puzzle 6

Eight friends Karthick, Naveen, Malik, Kumar, Mohan, Pradeep, Raja and Prathap are sitting around a
circle. Some of them are facing the centre.

Naveen sits second to the right of Pradeep, who sits on the immediate left of Mohan. The immediate
neighbours of Raja faces opposite directions. Prathap is not facing the centre. The immediate
neighbours of Karthick faces the same direction. Mohan is not facing outside but sits third to the left of
Malik. Only one person sits between Raja and Malik. Neither Prathap nor Karthick is an immediate left
of Raja. Naveen and Karthick both are facing opposite direction. Kumar faces the same direction as
Pradeep. Kumar sits second to the right of Karthick, who is on the immediate left of Pradeep. Malik
sits second to the left of Raja. Naveen is not the immediate neighbour of Karthick.

6.Who among the following is on the immediate right of Naveen?

1.Pradeep
2.Prathap
3.Karthick
4.Mohan
5.Malik

7.Four of the following are alike in a certain way and hence form a group. Which one does
not belong to that group?
1.Raja, Karthick
2.Kumar, Malik
3.Naveen, Mohan

6|Page www.bankfreepdfs.in
4.Pradeep, Malik
5.Naveen, Raja

8.Who among the following is an immediate neighbour of Mohan and Prathap?


1.Karthick
2.Naveen
3.Raja
4.Kumar
5.Malik

9.Who among the following is opposite to Karthick?


1.Malik
2.Mohan
3.Prathap
4.Kumar
5.None of these

10.How many persons are facing the centre?


1.Two
2.Three
3.Four
4.Five
5.None of these

Puzzle 7

There are five units i.e.1, 2, 3, 4 and 5. Each unit


has different height. Also each unit contains books and boxes. unit2 is above unit1 and unit3 is
aboveunit2and so on. Every unit is belongs to different country i.e. Beijing, Paris, London, Syd
ney and Zurich. The total height of all five units is equal to 252ft.
*Total Height of Unit is equal to the total height of books plus total heightof boxes in eac
h unit *Height of books is not equal to the height ofboxes.Unless specified so.

The books belongs to London is an even unit. The total height of unit1 is 75ft. Sydney is not unit1.
The total height of unit, which belongs to Sydney is 55ft. There is only one gap between London and
Paris. The height of books and height of boxes in unit3 are equal. The height of books in unit2 is not
less than 30ft. The books are in unit4 is four more than books, which is in unit3.
The total height of London is not 37ft. The total height of unit, which contains 37ft is not
taking place, which is immediate above the unit, which contains 20ft more
than the unit, which belongs to Sydney. The height of boxes in unit2 is 23ft. Unit belongs to
Zurich does not contain the equal height of books and boxes. The total height of unit2 is odd
number and height is more than 50ft and less than 55ft. Unit1 contains 23ft height of boxes
more than unit4 contains height of boxes and unit5 contains 7ft height of books less than u
nit1 contains.
Q1. What is the total height in unit3?
(a) 37ft
(b) None of these
(c) 32ft
(d) 53ft
(e) 75ft
Q2. Unit3 belongs to which country?
(a) Paris
(b) Zurich
(c) Sydney
(d) Beijing
(e) London
Q3. If Sydney is related to 37ft in the same way as
Beijing is related to 53ft.Which of the following is

7|Page www.bankfreepdfs.in
Paris related to, following the same pattern?
(a) 53ft
(b) 37ft
(c) 75ft
(d) None of these
(e) 32ft
Q4. Four of the following five are alike in certain way
and hence they form group. Which one of the
following does not belong to that group?
(a) Sydney
(b) 32ft
(c) 75ft
(d) Paris
(e) Beijing
Q5. What is the height of box in unit 4?
(a) 23ft
(b) 17ft
(c) 27ft
(d) 40ft
(e) 20ft
Q6. Which unit contains 30ft book?
(a) None of these
(b) Unit2
(c) Unit3
(d) Unit1
(e) Unit5

PUZZLE 8

There are eight persons namely A, B, C, D, E, F, G and H has born in the same month of different
year i.e. 1969,1972, 1978, 1981, 1989, 1997, 2000 and 2005. Their age are considered as on
the same month of 2016. G is born in even number year, but not born in the year, which does not
divisible by 4.A is 36 year old now. B is 17 year older than F, who is 8 year younger than
A. There are eight year gap between age of E and age of D. H is nine year younger than C, but not
born in 2005. E was born earlier than G.
Q7. In which year does F born?
(a) 1969
(b) 1989
(c) 2005
(d) 1981
(e) 1978
Q8. What is the age of G in 2016?
(a) 11 year
(b) 18 year
(c) 26 year
(d) 16 year
(e) 35 year
Q9. Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one
of the following does not belong to that group?
(a) 1969
(b) 1978
(c) 2005
(d) 1981
(e) 1997
Q10. By how many years B was born before E?
(a) 24 year
(b) None of these
(c) 30 year
(d) 19 year

8|Page www.bankfreepdfs.in
(e) 25 year
Q11. How many years gap between C and D?
(a) 33 year
(b) 16 year
(c) 36 year
(d) None of these
(e) 27 year

Puzzle 9

Eight people Sneha, Savita, Soniya, Sarangi, Seeta, Sona, Samaira and Sajna went to an ice cream
parlor to have ice cream of different flavors, vanilla, pista, strawberry, butterscotch, mint, mango,
chocolate and orange. They all like different colours. There are four boys and four girls.

Sneha likes red and her brother likes pista ice cream. Sajna likes chocolate ice cream, and his friend
like mango.

Seeta likes pista ice cream and neither he nor Soniya likes white, yellow, or black. Pink colour is liked
by a girl and the boy who liked vanilla doesnt like green colour. The one who likes blue, eats mint ice
cream. Sarangi likes magenta.

Samaira doesnt mango or orange ice cream, but likes Yellow. Savita doesnt like white. None of the
girls like mango ice cream and none of the boys like strawberry.

Also, the girl who likes orange ice cream doesnt like magenta or red. Samarias brother Sona doesnt
like Mango ice cream and black colour. Soniya doesnt like blue, and Sneha doesnt like Butterscotch

1.Who likes Butterscotch ice cream?


1.Sajna
2.Soniya
3.One who likes pink
4.Samaira
5.One who likes red
2.If red is related to chocolate and Pink related to vanilla, what is mango related to?
1.Black
2.Magenta
3.Green
4.White
5.Pista
3.Who likes the colour green?
1.Samaira
2.One who likes orange ice cream
3.Snehas brother
4.Soniya
5.None of these
4.Pick the odd one.
1.Red
2.Blue
3.Pink
4.Yellow
5.Black

9|Page www.bankfreepdfs.in
5.If these eight people sit in a line from right to left in the alphabetical order of their
names, what will be the position of the person who likes strawberry ice cream ?
1.First from the right end
2.Third from the left end
3.First from the left end
4.Cannot be determined
5.Eight from the left end

Puzzle 10

people, an engineer, an IAS, IES, IFS, IPS, and IRS officers lives in a building that has 7 floors,
numbered 1-7, where 1 is the lower most floor. They like different drinks, Sprite , Coca-Cola, Limca,
Pepsi, 7-up and Tropicana.

The one who likes Coca-Cola doesnt live immediate to the one who likes 7 up. Two people live above
the IRS officer.

The IAS officer doesnt like Tropicana. The one who likes sprite doesnt live on the sixth floor. The IAS
and IPS officers live on even numbers floors.

The IPS officer likes 7 up and lives below the IFS officer. There is one person between the ones who
likes Coca-Cola and Limca.

The one who likes Tropicana lives on the fourth floor. Two people live between the IPS and IFS
officers. The IES officer lives below the IRS officer.

6.Who lives on the fourth floor?


1.One who likes Sprite
2.Engineer
3.One who likes 7 up
4.IRS officer
5.None of these
7. Which floor is vacant?
1.1
2.6
3.4
4.7
5.None of these

8. What drink does the Engineer like?


1.Pepsi
2.Sprite
3.7 up
4.Cannot be determined
5.None of the above
9. Who lives immediate to the IAS officer?
1.One who likes sprite
2.One who likes Pepsi
3.IRS officer
4.One who likes Coca-Cola
5.Cannot be determined

10 | P a g e www.bankfreepdfs.in
10.What is the drink liked by the IES officer?
1.Pepsi
2.Coca-Cola
3.Tropicana
4.7 up
5.None of the above

SYLLOGISM
Set 1
1. Conclusions:
All Lights being Sounds is a possibility
All Airs being Sounds is a possibility
Statements:
Statements 1: All Airs are Lights. No Light is Sound. All Dusts are Sounds
Statements 2: All Airs are Lights. No Light is Dust. All Dusts are Sounds
Statements 3: Some Airs are Lights. No Light is Sound. All Dusts are Sounds
Statements 4: No Air is Sound. No Light is Dust. All Dusts are Sounds
Statements 5: Some Airs are Lights. No Light is Dust. No Air is Sound
A.Only Statements 1
B.Only Statements 2
C.Both Statements 3 and 4
D.Only Statements 5
E.Both Statements 4 and 5

2. Conclusions:
Some grapes are fruit is a possibility.
Some apples are not mangoes
Statements:
Statements 1: All fruits are oranges. All oranges are apples. No orange is mango.
No grape is apple.
Statements 2: Some fruits are oranges. All oranges are apples. Some orange are mango.
No grape is apple.
Statements 3: All fruits are oranges. All oranges are apples. No orange is mango. All
grapes are apples
Statements 4: All fruits are oranges. All oranges are apples. No grape is a fruit.
Some grapes are Mangoes
Statements 5: Some fruits are oranges. All oranges are apples. No orange is mango.
Some grapes are Mangoes
A.Only Statements 1 and 2
B.Only Statements 2 and 3
C.Only Statements 3 and 5

11 | P a g e www.bankfreepdfs.in
D.Only Statements 4 and 5
E.Only Statements 5

3. Conclusions:
All waters are juices.
Some juices are not liquids
Statements:
Statements 1: Some waters are milks. Some milks are juice.No liquid is milk
Statements 2: All juices are milks. Some milks are waters. No liquid is milk
Statements 3: All waters are milks. Some milks are juice. Some liquids are juice
Statements 4: All waters are milks. All milks are juice. No liquid is milk
Statements 5: All waters are milks. All milks are juice. Some liquids are juice
A.Only Statements 1 and 2
B.Only Statements 3
C.Only Statements 4 and 5
D.Only Statements 4
E.Only Statements 5

4. Conclusions:
Some pens are papers.
Some boxes are papers.
Statements:
Statements 1: Some Erasers are pens. All pens are boxes. No box is book. No paper is
box.
Statements 2: All Erasers are pens. All pens are boxes. No box is book.
All papers are pens.
Statements 3: Some Erasers are pens. All pens are boxes. No box is book. Some
papers are books.
Statements 4: All Erasers are pens. All pens are boxes. No box is book. Some
papers are erasers.
Statements 5: All Erasers are pens. All pens are boxes. No box is book. Some papers are
books.
A. Only Statements 1 and 2
B. Only Statements 2 and 3
C.Only Statements 2 and 4
D.Only Statements 1 and 3
E. None of these

5. Conclusions:
Some cars are vans
At least some buses are cycles
Statements:
Statements 1: Some cycles are buss. Some buses are vans.Some vans are cars

12 | P a g e www.bankfreepdfs.in
Statements 2: Some cycles are vans. Some vans are bus. Some buses are cars
Statements 3: All cycles are buss. Some buses are vans. No van is car
Statements 4: All cycles are buss. All buses are vans. No vans are car
Statements 5: Some cycles are buss. Some buses are vans. No van is car
A. Only Statements 1
B.Only Statements 2 and 3
C.Only Statements 3
D.Only Statements 4 and 5
E. Only Statements 5

6. Conclusions:
Some monkeys are being cats is a possibility
Some rats are being monkeys is a possibility
Statements:
Statements 1: All cats are dogs; Some monkeys are dogs. No rat is monkey
Statements 2: All cats are dogs; No monkey is dog. All rats are cats
Statements 3:Some cats are dogs; Some monkeys are dogs. No rat is monkey
Statements 4:Some cats are dogs; Some monkeys are dogs. No rat is monkey
Statements 5: Some cats are dogs; Some monkeys are dogs. All rats are cats
A.Only Statements 1
B.Only Statements 2 and 3
C.Only Statements 3
D.Only Statements 4 and 5
E. Only Statements 5

7. Conclusions:
No car is a bike
All bikes being races is a possibility
Statements:
Statements 1: All matches are bikes. No bike is a lap. All cars are bikes. All laps are
races.
Statements 2: Some matches are bikes. No bike is an race. All cars are laps. All laps are
races.
Statements 3: Some matches are bikes. No bike is a lap. All cars are bikes. All laps are
races.
Statements 4: All matches are bikes. No bike is an race. All cars are laps. All laps are
races.
Statements 5: All matches are bikes. No bike is a lap. All cars are laps. All laps are races.
A.Only Statements 1 & 2
B.Only Statements 2 & 3
C.Only Statements 3

13 | P a g e www.bankfreepdfs.in
D.Only Statements 4 & 5
E.Only Statements 5

8. Conclusions:
All rooms being fan is a possibility.
No room is a table.
Statements:
Statements 1: Some rooms are chairs. No chair is a table. No room is a fan.
Statements 2: All rooms are chairs. No chair is a table. All tables are fans.
Statements 3: Some rooms are chairs. All rooms are tables. No room is a fan.
Statements 4: All rooms are chairs. No chair is a table. No room is a fan.
Statements 5: Some rooms are chairs. All rooms are tables. All tables are fans.
A.Only Statements 1 and 3
B.Only Statements 2
C.Only Statements 3 and 4
D.Only Statements 4
E.Only Statements 4 and 5

9. Conclusions:
No tree is a flower
Some plants are flowers.
Statements:
Statements 1: No tree is root. No root is a flower. Some flowers are plants.
Statements 2: All trees are roots. All roots are flower. No flower is plant.
Statements 3: All trees are roots. No root is a flower. Some flowers are plants.
Statements 4: All trees are roots. No root is a flower. No flower is plant.
Statements 5: All trees are roots. All roots are flower. Some flowers are plants.
A.Only Statements 1
B.Only Statements 2 and 3
C.Only Statements 3
D.Only Statements 4 and 5
E.Only Statements 5

10. Conclusions:
At least some reds being blue is a possibility.
Some yellows are reds.
Statements:
Statements 1:All Reds are Yellows. All reds are blacks. No red is a blue.
Statements 2: All Reds are Yellows. All Yellows are blacks. No black is a blue.
Statements 3: Some Reds are Yellows. Some reds are blacks. No red is a blue.
Statements 4: Some Reds are Yellows. All Yellows are blacks. No red is a blue.
Statements 5: All Reds are Yellows. Some reds are blacks. No black is a blue.
A.Only Statements 1

14 | P a g e www.bankfreepdfs.in
B.Both Statements 2 and 4
C.Only Statements 3
D.Both Statements 3 and 5
E.Only Statements 5

SET 2
1. Conclusions:
Some bags are being shirts is a possibility
Some pants are being bags is a possibility
Statements:
Statements 1: All shirts are ties; Some bags are ties. No pant is bag
Statements 2: All shirts are ties; No bag is tie. All pants are shirts
Statements 3:Some shirts are ties; Some bags are ties. No pant is bag
Statements 4:Some shirts are ties; Some bags are ties. No pant is bag
Statements 5: Some shirts are ties; Some bags are ties. All pants are shirts
A.Only Statements 1
B.Both Statements 2 and 3
C.Only Statements 4
D.Both Statements 4 and 5
E. Only Statements 5

2. Conclusions:
Some dogs are rats.
All cat being dog is a possibility.
Statements:
Statements 1: No rats is dog. Some dogs are bat. No rat is cat.
Statements 2: Some rats are dogs. Some dogs are bat. No Cat is dog.
Statements 3: All rats are dogs. Some dogs are bat. No rat is cat.
Statements 4: Some rats are dogs. All dogs are bat. No Cat is dog.
Statements 5: No rats is dog. All dogs are bat. No rat is cat.
A. Only Statements 1
B. Both Statements 2 and 3
C.Only Statements 3
D.Both Statements 3 and 4
E. Only Statements 5

3. Conclusions:
Some plants are leaves
At least some trees are roots
Statements:
Statements 1: Some roots are trees. Some trees are leaves. Some leaves are plants
Statements 2:Some roots are leaves. Some leaves are trees. Some trees are plants
Statements 3: All roots are trees. Some trees are leaves. No leave is plant

15 | P a g e www.bankfreepdfs.in
Statements 4: All roots are trees. All trees are leaves. No leaves is plant
Statements 5:Some roots are trees. Some trees are plant. Some plant is leaves
A. Only Statements 1
B.Both Statements 1 and 2
C.Only Statements 3
D.Both Statements 2 and 3
E.Both Statements 1 and 5

4. Conclusions:
Atleast some states are district.
Some towns being district is a possibility
Statements:
Statements 1: All districts are states. Some states are villages. No town is District.
Statements 2: No districts is states. Some states are towns. No town is village.
Statements 3: All districts are states. Some states are towns. No town is village.
Statements 4: No districts is states. Some states are towns. No town is village.
Statements 5: All districts are states. Some states are villages. Some town is village.
A. Only Statements 1
B. Both Statements 2 and 3
C.Only Statements 4
D.Both Statements 3 and 5
E. Only Statements 5

5. Conclusions:
At least some ducks being bird is a possibility.
Some swans are ducks.
Statements:
Statements 1:All Ducks are Swans. All ducks are crows. No duck is a bird.
Statements 2: All Ducks are Swans. All Swans are crows. No crow is a bird.
Statements 3: Some Ducks are Swans. Some ducks are crows. No duck is a bird.
Statements 4: Some Ducks are Swans. All Swans are crows. No duck is a bird.
Statements 5: All Ducks are Swans. Some ducks are crows. No crow is a bird.
A. Only Statements 1
B. Both Statements 2 and 3
C.Only Statements 4
D.Both Statements 4 and 5
E. Only Statements 5

6. Conclusions:
Some pencils can be bag
Some Novels can be author
Statements:
Statements 1: Some Lyrics are Novels. Some Novels are pencils. No pencils isauthor. All

16 | P a g e www.bankfreepdfs.in
authors are bags
Statements 2: Some Lyrics are Novels. Some Novels are pencils. No pencils isbag. No
novel is author.
Statements 3: Some Lyrics are Novels. Some Novels are pencils. No pencils isauthor.
Someauthors are bags.
Statements 4: Some Lyrics are Novels. Some Novels are pencils. No Novel is author. All
authors are bags
Statements 5: Some Lyrics are Novels. Some Novels are pencils. No Novel is author.
No author is bag
A. Only Statements 1
B.Both Statements 1 and 2
C.Both Statements 1 and 3
D.Only Statements 4
E.Both Statements 2 and 5

7. Conclusions:
Some foots are boots
Some dances can be foots
Statements:
Statements 1: All Dances are boots. Some boots are foots. All foots are moves. No move
is a step
Statements 2: All Dances are boots. No dance is foot. Some foots are moves. No move is
a step
Statements 3: All Dances are boots. No boot is foot. No dance is foot. No move is a step
Statements 4: All Dances are boots. No boot is foot. Some foots are moves. All moves are
step
Statements 5: All Dances are boots. Some boots are foots. Some foots are moves. No
move is a step
A. Only Statements 1
B.Only Statements 2
C.Both Statements 3 and 4
D.Only Statements 4
E.Both Statements 1 and 5

8. Conclusions:
All keys being door is a possibility.
No key is a lock
Statements:
Statements 1: All keys are rooms. No room is door. Some locks are doors. Some doors
are airs
Statements 2: No keys is door. No room is a lock. Some locks are rooms. Some doors are
airs

17 | P a g e www.bankfreepdfs.in
Statements 3: All keys are rooms. All rooms are locks. Some locks are doors. Some doors
are airs
Statements 4: All keys are rooms. No room is a lock. All locks are doors. Some doors are
airs
Statements 5: All keys are rooms. All rooms are locks. All locks are doors. Some doors
are airs
A. Only Statements 1
B.Both Statements 2 and 3
C.Only Statements 3
D.Only Statements 4
E. Both Statements 1 and 5

9. Conclusions:
No white is a black
Some reds are blacks.
Statements:
Statements 1: No white is pink. No pink is a black. Some blacks are reds.
Statements 2: All whites are pinks. All pinks are black. No black is red.
Statements 3: All whites are pinks. No pink is a black. Some blacks are reds.
Statements 4: All whites are pinks. No pink is a black. No black is red.
Statements 5: All whites are pinks. No pink is a red. All blacks are reds.
A. Only Statements 1
B. Only Statements 2
C.Both Statements 1 and 3
D.Only Statements 4
E.Both Statements 3 and 5

10. Conclusions:
No car is a bike
All bikes being vans is a possibility
Statements:
Statements 1: All scooters are bikes. No bike is a moped. All cars are bikes. All mopeds
are vans.
Statements 2: Some scooters are bikes. No bike is anvan. All cars are mopeds. All
mopeds are vans.
Statements 3: Some scooters are bikes. No bike is a moped. All cars are bikes. All
mopeds are vans.
Statements 4: All scooters are bikes. No bike is anvan. All cars are mopeds. All mopeds
are vans.
Statements 5: All scooters are bikes. No bike is a moped. All cars are mopeds. All
mopeds are vans.
A. Only Statements 1

18 | P a g e www.bankfreepdfs.in
B. Both Statements 2 & 3
C.Only Statements 3
D.Both Statements 3 and 4
E. Only Statements 5

Set 3
1. Conclusions:
Some grapes can be lemon
Some Oranges can be banana
Statements:
Statements 1: Some Apples are Oranges. Some Oranges are grapes. No grapes is
banana. All bananas are lemons
Statements 2: Some Apples are Oranges. Some Oranges are grapes. No grapes is
lemon. No orange is banana.
Statements 3: Some Apples are Oranges. Some Oranges are grapes. No grapes is
lemon. All bananas are lemons.
Statements 4: Some Apples are Oranges. Some Oranges are grapes. No
Orange is banana. All bananas are lemons
Statements 5: Some Apples are Oranges. Some Oranges are grapes. No
Orange is banana. No banana is lemon
A. Only Statements 1
B. Only Statements 2
C. Only Statements 3
D. Only Statements 4
E. Only Statements 5

2. Conclusions:
Some hills are rivers
Some mountains can be hills
Statements:
Statements 1: All Mountains are rivers. No river is hill. Some hills are roads. No
road is a way
Statements 2: All Mountains are rivers. No mountain is hill. Some hills are roads.
No road is a way
Statements 3: All Mountains are rivers. No river is hill. No mountain is hill. No
road is a way
Statements 4: All Mountains are rivers. No river is hill. Some hills are roads.
All roads are way
Statements 5: All Mountains are rivers. Some rivers are hills. Some hills are
roads. No road is a way
A. Only Statements 1
B. Only Statements 2

19 | P a g e www.bankfreepdfs.in
C. Only Statements 3
D. Only Statements 4
E. Only Statements 5

3. Conclusions:
No note is a bag
Some pencils are bags.
Statements:
Statements 1: No note is book. No book is a bag. Some bags are pencils.
Statements 2: All notes are books. All books are bag. No bag is pencil.
Statements 3: All notes are books. No book is a bag. Some bags are pencils.
Statements 4: All notes are books. No book is a bag. No bag is pencil.
Statements 5: All notes are books. All books are bag. Some bags are pencils.
A. Only Statements 1
B. Only Statements 2
C. Only Statements 3
D. Only Statements 4
E. Only Statements 5

4. Conclusions:
All leaves are flowers is a possibility.
No leaf is root
Statements:
Statements 1: No tree is flower. Some plants are flowers. All roots are leaves.
No leaf is flower
Statements 2: All trees are flowers. Some plants are flowers. All roots are
plants. No leaf is plant
Statements 3: Some trees are flowers. Some plants are flowers. All roots are
leaves. No leaf is plant
Statements 4: All trees are flowers. Some plants are flowers. All roots are
plants. No leaf is flower
Statements 5: All trees are flowers. Some plants are flowers. All roots are
leaves. No leaf is plant
A. Only Statements 1
B. Only Statements 2
C. Only Statements 3
D. Only Statements 4
E. Only Statements 5

5. Conclusions:
All rooms being table is a possibility.
No room is a chair
Statements:

20 | P a g e www.bankfreepdfs.in
Statements 1: All rooms are fans. No fan is table. Some chairs are tables. Some
tables are vans
Statements 2: No rooms is table. No fan is a chair. Some chairs are fans. Some
tables are vans
Statements 3: All rooms are fans. All fans are chairs. Some chairs are tables.
Some tables are vans
Statements 4: All rooms are fans. No fan is a chair. All chairs are tables. Some
tables are vans
Statements 5: All rooms are fans. All fans are chairs. All chairs are tables. Some
tables are vans
A. Only Statements 1
B. Only Statements 2
C. Only Statements 3
D. Only Statements 4
E. Only Statements 5

6. Conclusions:
No car is a note
All notes being animals is a possibility
Statements:
Statements 1: All mobiles are notes. No note is a door. All cars are notes. All
doors are animals.
Statements 2: Some mobiles are notes. No note is an animal. All cars are doors.
All doors are animals.
Statements 3: Some mobiles are notes. No note is a door. All cars are notes. All
doors are animals.
Statements 4: All mobiles are notes. No note is an animal. All cars are doors. All
doors are animals.
Statements 5: All mobiles are notes. No note is a door. All cars are doors. All
doors are animals.
A. Only Statements 1 & 2
B. Only Statements 2 & 3
C. Only Statements 3
D. Only Statements 4 & 5
E. Only Statements 5

7. Conclusions:
Some hospitals are flat is a possibility.
Some schools are not colleges
Statements:
Statements 1: All flats are apartments. All apartments are schools. No
apartment is college. No hospital is school.

21 | P a g e www.bankfreepdfs.in
Statements 2: Some flats are apartments. All apartments are schools. Some
apartment are college. No hospital is school.
Statements 3: All flats are apartments. All apartments are schools. No
apartment is college. All hospitals are schools
Statements 4: All flats are apartments. All apartments are schools. No
hospital is a flat. Some hospitals are Colleges
Statements 5: Some flats are apartments. All apartments are schools. No
apartment is college. Some hospitals are Colleges
A. Only Statements 1 and 2
B. Only Statements 2 and 3
C. Only Statements 3 and 5
D. Only Statements 4 and 5
E. Only Statements 5

8. Conclusions:
Some tools are bags.
Some instruments are bags.
Statements:
Statements 1: Some Subjects are tools. All tools are instruments. No
instrument is book. No bag is instrument.
Statements 2: All Subjects are tools. All tools are instruments. No instrument is
book. All bags are tools.
Statements 3: Some Subjects are tools. All tools are instruments. No
instrument is book. Some bags are books.
Statements 4: All Subjects are tools. All tools are instruments. No instrument is
book. Some bags are subjects.
Statements 5: All Subjects are tools. All tools are instruments. No instrument is
book. Some bags are books.
A. Only Statements 1 and 2
B. Only Statements 2 and 3
C. Only Statements 2 and 4
D. Only Statements 1 and 3
E. None of these

9. Conclusions:
All birds are being vegetables is a possibility
Some vegetables are being animals is a possibility
Statements:
Statements 1: All animals are birds. No bird is a fruit. Some fruits are
vegetables. Some fruits are plants
Statements 2: All animals are birds. No bird is vegetables. No fruit is vegetables.
Some fruits are plants

22 | P a g e www.bankfreepdfs.in
Statements 3: Some animals are birds. No bird is a fruit. Some fruits are
vegetables. Some fruits are plants
Statements 4: Some animals are birds. No bird is vegetables. No fruit is
vegetables. Some fruits are plants
Statements 5: All animals are birds. No bird is a fruit. All vegetables are animals.
Some fruits are plants
A. Only Statements 1 & 2
B. Only Statements 2 & 3
C. Only Statements 3 & 4
D. Only Statements 4 & 5
E. None of these

10. Conclusions:
All Ds are being Bs is a possibility
Some C are E
Statements:
Statements 1: Some As are Bs. Some Bs are Cs. No C is D. No D is E.
Statements 2: All As are Bs. All Bs are Cs. Some Cs are Ds. All Ds are Es
Statements 3: Some As are Bs. All Bs are Cs. Some Cs are Ds. All Ds are Es
Statements 4: All As are Bs. Some Bs are Cs. No C is D. All Ds are Es
Statements 5: All As are Bs. All Bs are Cs. No C is D. All Ds are Es
A. Only Statements 1 & 2
B. Only Statements 2 & 3
C. Only Statements 3 & 4
D. Only Statements 4 & 5
E. None of these

ANSWERS

Puzzle 1
1)3 2)4 3)1 4)5 5)2

Puzzle 2

6)1 7)3 8)1 9)2 10)3

23 | P a g e www.bankfreepdfs.in
Puzzle 3
1)3 2)5 3)3 4)3 5)2

Puzzle 4
6)4 7)4 8)3 9)3 10)4

Puzzle 5
1)4 2)1 3)2 4)3 5)4

24 | P a g e www.bankfreepdfs.in
Puzzle 6
6)2 7)1 8)2 9)3 10)5

Puzzle 7
1.C 2.D 3.E 4.D 5.B 6.B

Puzzle 8
7.B 8.D 9.B 10. E 11.C

25 | P a g e www.bankfreepdfs.in
Puzzle 9

1.4 2.3 3.3 4.5 5.2

Puzzle10

6.4 7.4 8.4 9.4 10.5

Syllogism ANSWERS
Set 1

1)B 2)C 3)D 4)C 5)A 6)E 7)E 8)B 9)C 10)E

Set 2

1)E 2)C 3)E 4)D 5)E 6)C 7)E 8)D 9)E 10)E

Set 3
1)A 2)E 3)C 4)B 5)D 6)E 7)C 8)C 9)E 10)B

contact e-mail id : contact.bankfreepdfs@gmail.com

If you are interested in join our whatsapp group send your name and place to
9550949717

For regular updates please visit our website

www.bankfreepdfs.in

26 | P a g e www.bankfreepdfs.in