Sie sind auf Seite 1von 21

L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com.

MOBILE: 9815527721,4617721
PAPERA

IITJEE
(2011)
(Integral Calculus solutions)

TOWARDS IIT
IIT JEE IS NOT A JOURNEY,
ITS A BATTLE, ONLY THE TOUGHEST WILL SURVIVE
TIME: 60 MINS MAX. MARKS: 84

MARKING SCHEME

1. For each question in Section I, you will be awarded 3 marks if you have darkened
only the bubble corresponding to the correct answer and zero mark if no bubble is
darkened .In all other cases, minus one (1) mark will be awarded.
2. For each question in Section II, you will be awarded 3 marks if you darken only the
bubble corresponding to the correct answer and zero mark if no bubble is darkened.
Partial marks will be awarded for partially correct answers. No negative marks will be
awarded in this section.
3. For each question in Section III, you will be awarded 3 marks if you darken only the
bubble corresponding to the correct answer and zero mark if no bubble is darkened. In
all these cases, minus one (1) mark will be awarded.
4. For each question in Section IV, you will be awarded 3 marks if you darken the
bubble corresponding to the correct answer and zero mark if no bubble is darkened. No
negative marks will be awarded for in this section.
NAME OF THE CANDIDATE PHONE NUMBER

L.K. Gupta (Mathematics Classes)


Pioneer Education (The Best Way To Success)
S.C.O. 320, Sector 40 D, Chandigarh
Ph: 9815527721, 0172 4617721.

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
1
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
Section I
This section contains 8 multiple choice questions. Each question has four choices A),
B), C) and D) out of which ONLY ONE is correct.

1 e1/n e2/n e(n1)/n


1. lim + + + ...... + equals
n
n n n n
(a) 0 (b) 1 (c) e1 (d) none of these
Sol:
1 + e1/n + (e1/n )2 + .......(e1/n )n1 1.[(e1/n )n 1]
lim = lim
n n n(e1/n 1)
n

1
= (e 1)lim = (e 1) 1 = e 1
n e1/n 1
1/ n

1 sin2 t
c
c
lim e dt esin t dt is equal to(where c is a constant)
2
2.
x 0 x x+y
y
2 2
(a) esin y
(b) sin2 yesin y
(c) 0 (d) none of these
Sol:
x+y


2
esin t dt
1 sin2 t 1 sin2
c c c x +y

lim e dt e dt = lim e dt + esin t dt = lim


sin2 t 2
y
x 0 x x 0 x x 0 x
y x+y y c
2
esin ( x + y ) 0 2
= lim = esin y
x 0 1

1 t2 2t
3. Area enclosed by the curve y = f (x) defined parametrically as x = 2
,y= is
1 +t 1 + t2
equal to

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
2
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
3 3
(a) sq. units (b) / 2 sq.units (c) sq.units (d) sq.units
4 2
Sol:
Clearly t can be any real number
1 tan2
Let t = tan x =
1 + tan2
x = cos 2 , and
2 tan
y= = sin 2
1 + tan2

x2 + y 2 = 1
Thus, required area = sq.units.

15
4. The value of sgn( {x} )dx, where{. } denotes the fractional part function, is
1

(a) 8 (b) 16 (c) 24 (d) 0


Sol:
15 16

sgn({x})dx = sgn({x 1})dx


1 0
(by property)

16 1 1 1
= sgn({x})dx = 16 sgn({x})dx = 16 sgn(x)dx = 16 1.dx = 16
0 0 0 0

x2
1
5. The slope of the tangent to the curve y= cos1 t 2dt at x = 4
x 2

4 8 3 4 8 1 4 8 1
(a) (b) (c) (d) none of these
2 4 3 4 3 4

Sol:

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
3
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
x2
y = cos 1 t 2dt
x

dy
= cos1(x 4 ).2x cos1(x 2 ).1
dx
dy 1 2 1
| 1 = cos 1 4 cos 1
dx x= 4 2 2 2 2

3/4 4 8 1
= .2 =
3 4 3 4

(2x12 + 5x 9 )
6. (x5 + x3 + 1)3 dx is equal to.
x 2 + 2x x10
(a) +c (b) +c
(x5 + x3 + 1)2 2(x5 + 3x + 1)2

(c)In | x5 + x3 + 1| + (2x7 + 5x 4 ) + c (d) none of the above


Sol:
2 5
2x + 5x 12 9 x3 + x 6
Let I = 5 3 3
dx = dx
3
(x + x + 1) 1 1
1 + 2 + 5
x x

1 1 2 5
Put 1+ + =t 3 6 dx = dt
x 2 x5 x x
dt 1 1 x10
Then I = = + c = 2
+ c = 5 3 2
+c
t 3 2t 2 1 1 2(x + x + 1)
2 1 + 2 + 5
x x

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
4
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
1 2
7. If f(x)cos xdx = {f(x)} + c then f(x) is
2
(a) x + c (b) sin x + c (c) cos x + c (d) c

Sol:
1
f(x)cos x = .2f(x)f '(x)
2
Then f '(x) = cos x f(x) = sin x + c

/2 /2 /2

8. If I1 = cos(sin x)dx; I
0
2 = sin(cos x)dx and I
0
3 = cos xdx, then.
0

(a) I1 > I2 > I3 (b) I2 > I3 > I1 (c) I3 > I1 > I2 (d) I1 > I3 > I2

Sol:
x > 0 sin x < x cos(sin x) > cos x ....(1)

Also 0 < x < 1 > cos x > 0 , sin(cosx)<cosx From Eqs (1)and (2) we get (2)
2
/2 /2 /2

cos (sin x) > cos x >sin (cos x) Or cos(sin x)dx > cos x dx > sin(cos x)dx
0 0 0

I1 > I3 > I2

Section II.
This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices A),
B), C) and D) out of which ONE OR MORE may be correct.
9. Which one of the following functions is/are homogeneous?
xy
(a). f (x,y) =
x2 + y 2

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
5
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
1 2
x
(b) f (x,y) = x y 3 3
tan 1
y

(c) f (x,y) = x (ln x 2 + y 2 ln y) + yex/y

2x 2 + y 2 x + 2y
(d) f (x,y) = x ln ln(x + y) + y 2 tan
x 3x y

Sol:
(x y)
(a). f (x,y) = 2 2 2
= 1 f (x,y)
(x + y )
homogeneous of degree (1).
x
(b). f (x, y) = (x)1/3 ( y)2/3 tan 1
y
x
= 1/3 x1/3 y 2/3 tan 1
y
1

= 3
f (x,y)
homogeneous

(
(c). f (x, y) = x ln 2 (x2 + y 2 ) ln y + yex/y)
(x2 + y 2 )
= x ln + yex/y
y

(
= x ln x2 + y 2 ln y + yex/y
)
= f (x,y)
homogeneous
22 x2 + 2 y 2 x + 2y
(d). f (x,y) = x ln + 2 x2 tan
x (x + y) 3x y

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
6
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
2x 2 + y 2 2 2 x + 2y
= x ln + x tan
x(x + y) 3x y

non homogeneous

10. If f (x), g(x) be twice differential functions on [0, 2] satisfying f (x) = g (x), f (1)
=2g(1) = 4 and f (2) = 3g(2) = 9, then
(a). f(4) g(4) = 10 (b). f (x) g(x) < 2 2 < x < 0

(c). f (2) = g(2) x = 1 (d). f (x) g(x) = 2x has real root


Sol: (a), (b), (c)
We have f(x) = g(x). On integration, We get f(x) = g (x) + C . (i)
Putting x = 1, we get
f (1) = g (1) + C 4 = 2 + C C = 2
f '(x) = g'(x) + 2
Integrating w.r.t. x, we get f(x) = g(x) + 2x + c1 .. (ii)
Putting x = 2, we get
f (2) = g (2) + 4 + c1 9 = 3 + 4 + c1 c1 = 2
f(x) = g(x) + 2x + 2. Putting x = 4, we get f(4) g(4) = 10

f (x) g(x) < 2 2x + 2 < 2 x + 1 < 1 2 < x < 0

Also f(2) = g(2) x = 1


f (x) g(x) = 2x has no solution.

11. Identify the statement (s) which is/are true.


y
(a). f (x,y) = ey/x + tan is homogeneous of degree zero.
x
y y2 y
(b). x ln dx + sin 1 dy = 0 is homogeneous differential equation.
x x x
(c). f (x,y) = x2 + sin x cos y is not homogeneous.
PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
7
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
(d). (x 2 + y 2 )dx (xy 2 y 3 )dy = 0 is a homogeneous differential equation.
Sol: (a), (b), (c)

xdx + ydy 1 x2 y 2
12. The solution of = is
xdy ydx x2 + y 2

(a). {
x2 + y 2 = sin tan 1(y / x) + C (b). } { }
x2 + y 2 = cos (tan 1 y / x) + C

(c). x2 + y 2 = (tan (sin 1 y / x) + C) (


(d). y = x tan c + sin 1 x 2 + y 2 )
Sol: (a), (b)
The D. E can be re-written as
x dx + y dy x dy y dx
=
(
1 x2 + y 2 ) x2 + y 2

x dy ydx
Since d tan 1 ( y / x) = 2
x +y 2 (
,and d x2 + y 2 )
= 2(x dx + y dy),
1
2
(
d x2 + y 2 ) x dy ydx
we have =
(
x2 + y 2 1 x 2 + y 2 x2 + y 2
)
{
= d tan 1 (y / x) }
t dt
Put x 2 + y 2 = t 2 in t he L.H.S and get
t 1 t2

{
= d tan 1 (y / x) }
Integrating both sides, we get
sin 1 t = tan 1 (y / x) + c

i.e.,sin 1 (x 2
)
+ y 2 = tan 1 (y / x) + c

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
8
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
x
3t
13. Let f(x) =
1
1 + t2
dt, where x > 0, then

(a). for0 < < ,f()< f() (b). for0 < < ,f() > f()

(c). f(x) + / 4 < tan 1 x, x 1 (d). f(x) + / 4 > tan 1 x, x 1


Sol.
3x 3x 1
f '(x) = 2
> 0 x > 0 f '(x) = > , x 1
1+x 1 + x 1 + x2
2

x x
1
f '(x) dx > dx
1 1
1 + x2

f(x) > tan 1 x tan 1 1 f(x) + / 4 > tan 1 x

Section III [Linked comprehension type]


This section contains 2 paragraphs. Based upon the first paragraph 3 multiple choice
questions and based upon the second paragraph 2 multiple choice questions have to be
answered. Each of these questions has four choices A), B), C) and D) out of which ONLY
ONE is correct.
Paragraph for question 14 to 16
b ba
Let the definite integral be defined by the formula a
f (x)dx =
2
(f (a) + f(b)). For

b c b
more accurate result for c (a,b) , we can use f(x)dx = f (x)dx + f (x)dx = F(c) so
a a c

a+b b ba
that for c =
2
, we get a
f (x)dx =
4
(f (a) + f(b) + 2f(c))

/2
14.
0
sin xdx is equal to


(a) (1 + 2) (b) (1 + 2) (c) (d)
8 4 8 2 4 2

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
9
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
x x a
a
f (x)dx
2 ( f (x) + f (a))

15. If lim = 0, then f (x) is maximum degree
x a (x a)3
(a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 1
16. If f(x) < 0 x (a,b) and c is a point such that a < c < b, and (c, f (c)) is the point lying
on the curve for which F (c) is maximum, then f (c) is equal to
f (b) f (a) 2(f (b) f (a)) 2f(b) f(a)
(a) (b) (c) (d) 0
ba ba 2b a
Sol.

0
14. (a) sin x dx =
/2 2 sin 0 + sin + 2 sin
0 4 2 2

=
8
(
1+ 2 )
x a
x
a f (x) dx 2 ( f (x) + f (a))

15. (d). lim =0
x a (x a)3
a +h h

a
f (x) dx (f (a + h) + f (a))
2
lim =0
h 0 h3
1 h
f (a + h) [f (a) + f (a + h)] ( f '(a + h))
lim 2 2 =0
2
h0 3h
[ Using L Hospital s Rule]
1 1 h
f (a + h) f (a) f '(a + h)
lim 2 2
2
2 =0
h 0 3h
1 1 h
f '(a + h) f '(a + h) f ''(a + h)
lim 2 2 2 =0
h0 6h
[ Using L Hospital s Rule]

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
10
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
f ''(a + h)
lim =0
h 0 12
f ''(a) = 0, a R
f (x) must be of max. degree 1.

16. (b). f ''(x) < 0, x (a,b),for c (a,b)


ca bc
F(c) = ( f (a) + f (c)) + ( f (b) + f (c))
2 2
ba ca bc
= f (c) + f (a) + f (b)
2 2 2
ba 1 1
F'(c) = f '(c) + f(a) f (b)
2 2 2
1
= [(b a)f '(c) + f(a) f (b)]
2
1
F''(c) = (b a)f ''(c) < 0 [ f ''(x) < 0, x (a,b) and b > a]
2
F (c) is max. at the point (c, f (c)) where
f (b) f (a)
F'(c) = 0 f '(c) = 2
ba

Paragraph for question 17 to 18

Integrals of the form R(x, ax2 + bx + c) dx are calculated with the aid of one of the

three Euler substitutions

1. ax2 + bx + c = t x a if a > 0;

2. ax2 + bx + c = tx c if c > 0;

3. ax 2 + bx + c) = (x )t if a<0,c<0

where is a real root of ax 2 + bx + c = 0 = a(x )(x )

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
11
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
17. Which of the following functions does not appear in the primitive of
1
if t is a function of x ?
2
1 + x + 2x + 2
1
(a) log e t + 1 (b) log e t + 2 (c) (d) None of these
t +1
xdx
18. 3
can be evaluated by substituting for x as
( 7x 10 x 2
)
5 + 2t 2 5 t2 2t 2 5
(a) x = 2 (b) x = 2 (c) x = 2 (d) None of these
t +1 t +2 3t 1
Sol.
17. (d)

Here a = 1 > 0, therefore we make the substitution x2 + 2x + 2 = t x . Squaring both

sides of this equality and reducing the similar terms, we get


t2 2 t 2 + 2t + 2
2x + 2tx = t 2 x =
2
dx = dt ;
2(1 + t) 2 (1 + t)2

2 t2 2 t 2 + 4t + 4
1 + x + 2x + 2 = 1 + t =
2(1 + t) 2 (1 + t)
Substituting into the integral, we get
2(1 + t)(t 2 + 2t + 2) (t 2 + 2t + 2)
l = 2 dt = dt
(t + 4t + 4)2 (1 + t)2 (1 + t) (t + 2)2
Now let us expand the obtained proper rational fraction into per tail fractions :
t 2 + 2t + 2 A B D
= + .
(t + 1) (t + 2) t + 1 t + 2 (t + 2)2
2

18. (a) In this case a < 0 and c < 0, therefore neither the first, nor the second Euler
substitution is applicable. But the quadratic 7x 10 x2 has real roots = 2, = 5 ,
therefore we use the third Euler substitution :

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
12
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
7x 10 x2 = (x 2)(5 x) = (x 2)t

5 x = (x 2)t 2 ;

5 + 2t 2
x= 2
t +1

Section IV (Integer type)


This section contains TEN questions. The answer to each question is a singledigit
integer, ranging from 0 to 9. The correct digit below the question number in the ORS is to
be bubbled.
2x + 2 2x + 2
19. If sin 1 dx = (x + 1)tan 1 + ln(4x 2 + 8x + 13) + c, then
(4x 2 + 8x + 13) 3

the value of 4 must be
Sol. 0003
2x + 2
I = sin 1 dx
(4x2 + 8x + 13)

2x + 2
I = sin 1 dx
(2x + 2)2 + 32

Put 2x + 2 = 3 tan

2dx = 3 sec2 d

3 sec2 d
Then, I = .
2
3
= {. tan ln sec} + c
2
2x + 2 2
3 1 2x + 2 2x + 2
= . tan 3 ln 1 + 3 +c
2 3

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
13
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
2x + 2 3
= (x + 1)tan 1 ln(4x 2 + 8x + 13) + c
3 4
3
Here, =
4
Then, 4 = 3

/2 14
20. If 0
sin8 xcos4 xdx =

then the value of ( 4090)

Sol. 0006
/2 (7.5. 3. 1)(3. 1)
0
sin8 x cos 4 x dx = .
12.10. 8. 6. 4. 2 2
(by Wallis formula)
7 14
= =
2048 4096
= 4096

( 4090) = 4096 4090 = 6.

2 (2x7 + 3x 6 10x5 7x3 12x 2 + x + 1) 2


21. If 2 2
(x + 2)
dx =
20
(5 ) , then the value of

( 60) must be
Sol. 0004
2 (2x7 + 3x 6 10x5 7x3 12x 2 + x + 1)
Let I = dx
2 (x 2 + 2)
2 (2x7 10x5 7x3 + x)
= dx
2 (x 2 + 2)
2 (3x 6 12x 2 + 1)
+ dx
2 (x 2 + 2)

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
14
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
2 3x2 (x 4 4) + 1
= 0 + 2 (by property)
0 (x2 + 2)
2 2 2 1
= 2 3x (x 2) + 2 dx
0
x +2
2
3x5 1 x
=2 2x3 + tan 1
5 2 2 0

12 2 1
= 2 4 2 + .
5 2 4

24 2
= 8 2 + 2.
5 4
2
= (5 64)
20
= 64

( 60) = 64 60 = 4.

1 1
22. If I = x (1 x)49 dx, then the value of 2545 = must be
0 I
Sol. 0005
1
I = x(1 x)49 dx
0

1
= (1 x)(1 (1 x))49 dx [By property]
0

1 1
= (1 x)x 49 dx = (x 49 x50 )dx
0 0

1
x50 x51
=
50 51 0

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
15
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
1 1 1
= =
50 51 2550
1
= 2550
I
1
2545 = 2550 2545 = 5
I

23. If area between the curves y = xex and y = xex and the line x = 1 is sq unit, then
the value of e( ) = 2 must be
Sol. 0002

1
Required area = (xex xe x ) dx
0

1
{
= x (ex + e x ) (ex + e x ) }0

{ }
= (e + e1 ) (e e1 ) {0 (1 1)}

2
=
e
2
128e = 128e = 256
e
e( ) = 2

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
16
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
1
24. If area enclosed between the curves y = ln(x + e) and x = ln and the axis of is x
y
is sq unit, then the value of 62 1292
Sol. 0004
1
y = ln(x + e) and x = ln
y
1
= ex y = e x
y

0
Required area = ln (x + e)dx + e x dx
1e 0

e
= ln x dx + e x dx ( by property)
1 0


e
= {x ln x x}1 e x { } 0

= {(e e) (0 1)} {0 1}

= 2 sq unit
=2

Then, 62 = 64 = 1296

62 1292 = 4.

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
17
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
25. The equation of a curve whose slope at any point is thrice its abscissa and which
passes through ( 1, 3)is 2y = (x 2 3) , then the value of must be
Sol. 0003
dy
= 3x
dx
dy = 3x dx

3x 2
int ergrating, we get y = +c
2
Since, it passes through ( 1, 3)
3
then 3 = +c
2
9
c=
2
3x 2 9
y = 2y = 3(x 2 3)
2 2
=3

dy
26. If the solution of the differential equation sec2 y + 2x tan y = x3 is
dx
2
2 tan y = (x2 1) + ce x , c is arbitrary constant, then the numerical value of must be
Sol. 0001
dy
sec2 y + 2x tan y = x3 ..(i)
dx
let tan y = v
dy dv
sec2 y =
dx dx
Then from Eq. (i),
dv
+ 2vx = x3
dx
PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
18
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
IF = 2xdx = ex
2

Solution is

v . (IF) = x3 . (IF)dx + c

tan y . ex = x3 .ex dx + c
2 2

dt
Put x 2 = t xdx =
2
1

2
tan y . ex = tet dt + c
2
1
= ( tet et ) + c
2
1 2
tan y = (t 1) + ce x
2
1 2 2
or tan y = (x 1) + ce x
2
2
or 2 tan y = (x 2 1) + 2ce x
2
= (x2 1) + ce x (Replacing 2c by c)
Hence, = 1

dx
27. A particle moves in a straight line with a velocity given by = x + 1 (x is the
dt
distance travelled). If the time taken by a particle to traverse a distance of 99 m is
e
, then the value of 20 log10 (
35 must be )
Sol. 0005
dx dx
= x +1 = dt
dt x+1
ln(x + 1) = t + c

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
19
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
Putting t = 0, x = 0, we get c = 0
t = ln(x + 1)
for x = 99, t = ln 100 = 2 log e 10
20 log10 e = 20 2 log e 10 log10 e
= 40

(
20 log10
e
)
35 = 40 35 = 5.

28. The differential equation whose solution represents the family

3xd2 y dy
5x
y = ae + be is 2 8 + y = 0 , then the value of 8 must be
dx dx
Sol. 0007
y = ae3x + be5x or ae3x + be5x y = 0 (i)
dy
= 3ae3x + 5be5x
dx
dy
or 3ae3x + 5be5x =0 . (ii)
dx
Again differentiating both sides w.r.t. x, then

3x d2 y 5x
9ae + 25be 2 = 0 . (iii)
dx
From Eqns. (i), (ii) and (iii), we get

1 1 y
dy
3 5 =0
dx
d2 y
9 25
dx2
Expanding w.r.t. R 1, then

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
20
L.K.Gupta (Mathematic Classes) www.pioneermathematics.com. MOBILE: 9815527721,4617721
d2 y dy d2 y dy
5 2 25 1 3 2 9 + y (75 45) = 0
dx dx dx dx

d2 y dy
2 16 + 30y = 0
dx2 dx
d2 y dy
2 8 + 15y = 0
dx dx
= 15

PIONEER EDUCATION (THE BEST WAY TO SUCCESS): S.C.O. 320, SECTOR 40D, CHANDIGARH
21