Sie sind auf Seite 1von 15

MATHEMATICS

PAPER 2

MEI 2010

1
2 2 HOURS

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN ADE


PUTRA
MASJID TANAH, MELAKA
MOCK-UP 2010
Form 4

Mathematics 2
2 Hours and 30 minutes

Do not Open This Question Paper Until You Are Told To Do So


1. This question paper consists of two sections: Section A and Section
B.
2. Answer all the questions in Section A and all the questions in Section
B.
3. Show your working. It may help you to get mark.
4. You may use a non-program mable scientific calculator.

Prepared By, Checked By,

............................... ..............................................

(En. Wong Siew Kiong) (Pn. Roslinda Ahmad)

Ketua Panitia Matematik

SMK Ade Putra


Verified By,

..........................................

(Pn. Hjh Salbiah Ahmad)

GPk 1
This question paper consist of printed paper.
Section A

[52 Marks]

Answer all questions in this Section

1. a) Round off each of the following number to the given number of significant
figures in the brackets.
i. 6587 ( 3 significant figures )
ii. 135. 306 ( 4 significant figures )
iii. 0. 00987 ( 2 significant figures )

b) Evaluate 0.72525 0.05 0.78, giving your answer correct to four

significant figures.

[5 marks]

Answer :

(a) (i)
(ii)

(lll)

(b)

2. a) Write each of the following number in standard form.


i. 965000
ii. 0.00875

b) Express 703 866 km2 in standard form, correct to three significant


figures,

i. In km2
ii. In m2

[4 marks]

Answer :

(a) (i)
(ii)

(b)(i)

(ii)
3. Solve the equation (y-4)2 = 2y-5.

[4 marks]

Answer :

4. Factorise completely
a) 4 x - 36
b) x 2
10 x + 25 [4
marks]
Answer :

a)

b)

5. a) Given x 2
-10 x +31 = ( x - 5)2 + q, where q is a constant, find the
value of q.

b) A root of the equation y2 -12y + q = 0 is 4. Find q.


[5 marks]

Answer :

a)
b)

6. In the Figure below, ABC is a triangle. Express the area, in cm 2 of the triangle in terms
of x.

( x+ 7 cm

B (2 x - 3) cm C

[4 marks]

Answer :

7. a) State whether the following compound statement is true or false.


i. 1.5 kg = 1500 g or 0.05 m = 50 cm
ii. 9 is a prime number and 9 is divisible by 3.
b) Complete the following statement using quantifier all or some to form a true
statement.

i. ______________ pentagons have five sides.


ii. ______________ elements in {1,3,5,7} are prime numbers.
c) Determine whether the following is a statement.
i. P+8 = 15
ii. -7 + (-3) = 10
[6marks]

Answer :

a) i.

ii.

b) i.

ll.

c) i.

ii.

8. Given,
={ x : x is an integer 10 x 32}
P = { x : x is a prime number}
Q= { x : x is a perfect square}
R= { x : x is a number of which the sum of its digits is more than
7}
a) List the elements of the set R.

b) List the elements of P
R.
c) Find the value of n(Q U R) [6marks]
Answer :

a)

b)
c)

9. The Venn diagrams show set F, G and H. On the diagrams, shade


a) The set F U (F G)

F G H

b) The set F H
F G H

[4marks]

10.a) Find the gradient of the straight line passing through the points (-2,2 ) and ( 7,8 ).

3
b)The gradient of the straight line join the points ( 7, h ) and ( h,3) is 5 .

Calculate the value of h.

[4marks]

Answer :

a)
b)

11. The points K and L have coordinates (0,4) and (2,12) respectively. Find
a) The gradient of the straight line KL.
b) The equation of the straight line parallel to KL and passing through the point
(2,3).

[6marks]

Answer :

a)

b)
Section B (42 marks) Answer four questions from this section.

2 3

12. a) The length of a rectangle is 6.3 10 m and its breadth is 2.5 10 m.

Calculate

i ) its perimeter

ii) its area, expressing your answer in standard form. [6


marks]

b) Figure 1 shows a trapezium.

x
( - 1) cm

x
cm

x
(3 - 2) cm
Figure
1
x
Given that the area of the trapezium is 63 cm 2, find the possible value of .
[4 marks]

Answer :

12. a) (i)

a) (ii)
b)

m7
5
13. (a) (i) Given that = 8 , find the value of m. [ 3 marks]

(ii) Given q = 5 , find the value of p in the equation 2p + q = 15 . [3 marks]

(b) Find the roots of the equation below.

2x - 7x + 3 = 0 [4
marks]

Answer :

(a) (i)

(ii)

(b)
14. (a) Determine if the following statement is true or false.

3 4

(i) 3 = 27 or 2 = 8

(ii) 2 is an even number and 4 is a prime number. [ 4 marks]

(b) Complete the argument below:

Premise 1 : If Ali is a doctor, then Puan Zainal is his mother.

Premise 2 : _________________________________________

Conclusion : Ali is not a doctor. [ 2 marks]

(c) Write two implication from the sentence below.

x is an even number if and only if it is divisible by 2. [ 4 marks]

Answer :

(a) (i)

(ii)

(b) Premise 2 : ___________________________________________________

_____________________________________________________________

(c) i.

ii.

15. The Venn diagram below shows a total of 35 students and their favourite

subjects.

7
B
C

3 x
1 2 4

y M

C = Chemistry B = Biology M = Mathematics


Given the universal set. = C B M.

a) Find the value of x and y if the number of students who choose Mathematics only

is twice the number of students who choose Biology only. [ 4 marks]

b) Find the number of student who

(i) choose the three subjects,

(ii) do not choose Chemistry and Biology,

(iii) choose two subjects only,

(iv) choose Biology only. [ 8 marks]

Answer :

(a)

(b)

(i)

(ii)

(iii)

(iv)
16 Given two points A and B with coordinates (0,1) and (1,3) respectively,
i. Calculate the gradient of the straight line AB
ii. Find the equation of the straight line AB
iii. Find the value of h if the point (10, h) lies on the straight line AB
produced.

[10marks]

Answer :

(a)

(i)

(ii)

(iii)

`
END OF PAPER