Sie sind auf Seite 1von 9

For more materials visit www.educationobserver.

com/forum

CLASS

SAMPLE PAPER
2014-15 3
The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 3 sections:
10 in section I, 20 in section II and 5 in section III.
SYLLABUS

Section I (Logical Reasoning) : Patterns, Analogy and Classification, Coding-Decoding,


Mirror Images, Embedded Figures, Alphabet Test, Ranking Test, Grouping of Figures, Figure
Matrix, Geometrical Shapes, Days and Dates & Possible Combinations.
Section II (Computers and IT) : Fundamentals of Computer, General Information about
NATIONAL CYBER OLYMPIAD Computers, Storage Devices, Parts of Computer, Uses of Computer, Input and Output Devices,
Introduction to Internet, MS-Paint, Introduction to MS-Word, Latest Developments in the field of
IT.
Section III (Achievers Section) : Syllabus as per Section II.
Questions are based on Windows 7 and MS-Office 2010.

The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 3 sections:
10 questions in section I, 20 in section II and 5 in section III.
SYLLABUS

Section I (Logical Reasoning) : Patterns, Analogy and Classification, Coding-Decoding,


Mirror Images, Embedded Figures, Alphabet Test, Ranking Test, Grouping of Figures, Figure
Matrix, Geometrical Shapes, Days and Dates & Possible Combinations.
Section II (Science) : Plants and Animals, Human Body, Water, Food, House and
NATIONAL SCIENCE OLYMPIAD Occupation, Transport and Communication, Matter and Materials, Earth and Universe, Birds,
Light, Sound and Force.
Section III (Achievers Section) : Syllabus as per Section II.

The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 4 sections:
10 questions in section I, 10 in section II, 10 in section III and 5 in section IV.
SectionI : Logical Reasoning SectionII : Mathematical Reasoning
SectionIII : Everyday Mathematics
Section IV (Achievers Section) : Syllabus as per Section II.
SYLLABUS
INTERNATIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD
Numerals and Number Name, Number Sense (4 digit numbers), Addition, Subtraction,
Multiplication, Division, Fractions, Money, Length (conversions), Weight, Capacity, Time, Point,
Problems Based on Figures, Odd One Out, Patterns, Series Completion, Coding-Decoding,
Mirror Images, Embedded Figures, Straight Lines and Curved Lines, Geometrical Shapes.

The actual test paper consists of 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are
4 sections.
SYLLABUS
Section-I (Word and Structure Knowledge) : Adverbs, Prepositions, Pronouns (possessive,
demonstrative, etc.), Simple tenses, Irregular verbs, Modals (of ability and permission, etc.), Basic
questions, etc. Collocations, Spellings, Words related to animals, Household things, Clothes,
Basic emotions, Food, Animals and Pets, etc.
INTERNATIONAL ENGLISH OLYMPIAD Section-II (Reading) : Search for and retrieve information from various text types like stories,
Anecdotes, etc. Understand information through pictures, Time-table format, etc., Acquire broad
understanding of and look for specific information in short texts like messages,
Invitations, etc.
IN ASSOCIATION WITH Section-III (Spoken and Written Expression) : Ability to understand situation-based variations
in functions like apology, greeting, introduction, request, etc.
Section IV (Achievers Section) : Syllabus as per Sections I, II and III.
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

NationalCyberOlympiad
LOGICALREASONING
1. WhichoptionwillcompletetheFig.(X).

(A) (B) (C) (D)

Fig.(X)

2. showsgroupof5trees,and showsgroupof5houses.Whichofthefollowingfigureshows

10housessurroundedby20trees?

(A) (B)

(C) (D)

3. If means+, means, means>, means<,thenwhichofthefollowingis NOT true?

(A) 2 5 4 (B) 5 3 7 (C) 10 5 5 (D) 4 2 7


4. Findtheoddoneout.
(A) Sunday (B) January (C) Wednesday (D) Friday

5. Whichfigurewillcomenextinthegivenseries?

___?___

(A) (B) (C) (D)

6. Findoddoneout.

(A) (B) (C) (D)

COMPUTERS ANDINFORMATIONTECHNOLOGY
7. WhichofthefollowingiconisusedtodrawperfectcircleinMsPaintofWindows7?

(A) (B) (C) (D)

8. Whichofthefollowingisaninputdevice?

(A) (B) (C) (D) Both(A)and(B)

2
Class 3
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

9. InMSWord,whattaboftheribbondoyouneedtobeon,toseethedocumentviewsthatareavailable?
(A) View (B) Home (C) PageLayout (D) Insert

10. representswhichpartofcomputer?

(A) Keyboard (B) Mouse (C) CD (D) CPU


11. Whichofthefollowingstatementsaboutacomputeris NOT correct?
(A) Youcanwatchmoviesonit. (B) Youcansolveyoursumsonit.
(C) Youcanplaygamesonit. (D) Youcancookfoodwithit.

12. Thekeythaterasescharacterstowardstheleftis______.

(A) (B) Delete

(C) (D)
Enter

13. Findtheoddtermout.
(A) Keyboard (B) Mouse (C) Monitor (D) Joystick

14. isalsocalled________.

(A) VDU (B) CPU (C) ALU (D) CU


15. MSPaintisawindowsprogramthatisusedfor________.
(A) Calculations (B) Writingletters
(C) Drawingpurposes (D) Preparingpresentations

NationalScienceOlympiad
LOGICALREASONING
1. IfAnshumanspinsthewheelonce,thespinnerwill
leastlikelycomeon

(A) (B)

(C) (D)

3
Class 3
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

2. Studythenumberlinebelow.Fillineachboxwiththecorrectanswer.

939 943

(A) 935,950 (B) 934,947 (C) 934,948 (D) 935,949


3. Thefigurehas____straightlinesand____curves.
(A) 9,10
(B) 14,12
(C) 16,9
(D) 15,10

4. Todayis10thApril20XX.Whatdaywillbeon5th May20XX?

(A) Tuesday
(B) Wednesday
(C) Thursday

(D) Friday

5. Whichofthefollowingshowsthecorrectmirrorimageofgivenword?

WATER
(A) (B) (C) (D)

SCIENCE
6. Solarenergycomesfrom
(A) Thesun (B) Tides (C) Oil (D) Fossils

7. Waterdropletsthataretooheavytofloatmake
(A) Fog (B) Clouds (C) Rain (D) Smoke

8. Whichofthefollowingdoesnottaketheshapeofthecontaineritisin?
(A) Pencil (B) Oil (C) Water (D) Milk

9. Thefiguresbelowshowtherootsofsomeplants.Whichofthefollowingwillholdtheplantmostfirmlyto
thesoil?

(A) (B) (C) (D)

10. Duckshave
(A) Shortandbroadbeaks (B) Broadandflatbeaks
(C) Slenderbeaks (D) Pointedbeaks
11. Lookattheclassificationtableshown.
P&Qiscorrectlyrepresentedby________. Fruits
P Q
(A) Tomato Chilli Edible Inedible
(B) Mimosa Dragonfruit P Q
(C) Pineapple Rubber
(D) Apple Coconut

4
Class 3
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

12. Iprotectthebrain.Iconsistofboneswhicharefusedfirmlytogethertoformashelllikestructure.What
amI?
(A) Skull (B) Ribcage (C) Spine (D) Sternum
13. Thebirdthatlaysitseggsinthenestofacrowis
(A) Cuckoo (B) Parrot (C) Woodpecker (D) Pigeon
14. Whichofthefollowingwillnotdissolveinwater?
(A) Salt (B) Sugar (C) Sand (D) Bakingsoda
15. Soilhelpstreesbecausesoil
(A) Makesfoodforthetrees (B) Movesthetreeseedstonewplaces
(C) Givesnutrientstothetrees (D) Turnstherootsintonewtrees

InternationalMathematicsOlympiad
LOGICALREASONING
1. Meenamadethispatternwithballs:

WhichofthefollowingusesarulemostdifferentfromMeenaspattern?

(A) (B)

(C) (D)

2. IfPawanhasbaseballpracticeeveryfourthdayinthemonthofMarch,
startingwithMarch1,whatdatewillbehislastdayofpracticeforthe
month?
(A) March28
(B) March29
(C) March30
(D) March31

3. Komalbuiltabirdhouseatsummercamp.
Whatshapeisthepieceofwoodthatwascutouttomakethedoorofherbirdhouse?
(A) Triangle (B) Diamond
(C) Circle (D) Pentagon
4. Howwouldthegivenblockmodellookfromthetop?

(A) (B)

(C) (D)

MATHEMATICAL REASONING
5. Tinashadesin3spacesonagameboard. GameBoard
Whatfractionofthegameboardisshaded?
(A) 3/6 (B) 3/5
(C) 3/3 (D) 6/3
6. Whatisthestandardformof7,000+800+20+5?
(A) 7,285 (B)7,825 (C)7,852 (D)7,528

5
Class 3
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

7. Whichplacevalueisusedtoprovethat5,487islessthan5,874?
(A) Onesplace (B) Tensplace (C)Hundredsplace (D) Thousandsplace
8. Whatpropertyofadditionwillhelpyoufindtheanswertotheproblem:6+0=?
(A) Zeroplusanynumberequalstozero
(B) Zeroplusanynumberequals to thatnumber
(C) Zerominusanynumberequalstothatnumber
(D) Zerominusanynumberequalstozero

9. 89=___+9+9.Themissingnumberis___.
(A) 54 (B) 45 (C) 43 (D) 34
10. Tanyastartedwatchingtelevisionat8:47p.m.Shedecidedtogotobed1hr40minlater.Atwhattime
didshegotobed?
(A) 10:27p.m. (B) 10:17a.m. (C) 9 :27 p.m. (D) 9 :27 a.m.

11. Theproductofanumberand6is240.Thenumberis_____.
(A) 40 (B) 80 (C) 144 (D) 1440

EVERYDAY MATHEMATICS
12. Saraand3ofherfriendstogethermadeaposter.Theydrew8rowsofsquareswith6squaresineachrow.
HowmanysquaresdidSaraandherfriendsdrawontheposter?
(A) 48 (B) 42 (C) 40 (D)17

13. Thirdgradestudentswenttoatheatrein8buses.Eachbustook45students.Howmanystudentswenttothe
theatre?
(A) 320 (B) 360 (C) 380 (D) 3240
14. Aclasscollectedsevenhundredfourteenboxtops.Whichnumberrepresentssevenhundredfourteen?
(A)704 (B)714 (C)740 (D) 741

15. IfRizvansells479eggseachday,howmanyeggswillhesellinaweak?
(A) 486 (B) 2833 (C) 2838 (D) 3353

InternationalEnglishOlympiad
WORDANDSTRUCTUREKNOWLEDGE

1. Lookatthepictures.Findthecorrectwordforthepicture.

(A)Writer (B) Dancer (C) Singer


2. Findtheoddpair.
(A) Cat: Kitten (B) Cow:Calf (C) Pig:Pigeon
3. Completethesentencewiththecorrectspellingoftheword.
Thebearwentoverthe_________.
(A) Mountan (B) Mountain (C) Mountane

6
Class 3
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

4. Completethewordusingthelettersfromthebox.
Shesawhermother.Hereyeswereshiningwithhapp______.

Eness

5. Findtheoddword.
(A) Run (B) Walk (C) Table

6. Fillintheblanks.
Therearethirtytablesandthirty_______inmyclassroom.
(A) Chair (B) Chairs (C) Achair

7. MyteachersnameisSheela.Ilike______.
(A) Her (B) Him (C)She

8. Givenbelowarethreesentences.Oneofthemisincorrect.Findtheincorrectsentenceand
markitinyouranswersheet.
(A) Igoforawalk. (B)MyfathersnamearePrasad.
(C) Mynameis Kishan.

READING
Direction(Q.No.9to12):Readtheletterandanswerthequestions.
LettertoRudolf,SantasReindeer
DearRudolf
MynameisMeethu.Iamababyparrot!IlivewithmyfriendinthegreatcityofMumbaiinthestate
ofMaharashtra.Ofcourse,thatsinIndia,butIllbetyouknewthat!Rudolf,somethingsthatImight
likeforChristmasthisyear,twobagsfullofmyfavouriteseedmix,lotsofgreenchilliesandanotherbaby
parrottoplaywith.AndpleasedontforgettoputinagoodwordformyfriendwithSanta!Heisverynice.
Hedoesntkeepmeinacage.
LotsofLove
Meethu
Now,choosethecorrectanswer.

9. Meethulivesin
(A) Hyderabad (B) Mumbai (C) Acage

10. Meethuasksfor
(A) Twothings (B) Threethings (C) Fivethings

11. MeethuasksRudolfsomethingsfor
(A) Christmas (B) Holi (C) GoodFriday

12. WhydoesMeethulikehisowner?
(A) Hedoesntgivehimfood. (B) HeputsMeethuinacage.
(C) HeallowsMeethutofly.

13. Findasentencematchingthepicture.
(A) Thegirlispostingaletter.
Acrowislookingather.
(B) Thegirlislookingatthecrow.
Thecrowispostingaletter.
(C) Thegirlisbuyingvegetables.
Thereisapostbox.

7
Class 3
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

SPOKENANDWRITTENEXPRESSION
14. Findonesentencetocompletethedialogue.
Geetha:Hello!IamGeetha!Whatisyourname?
Lina:(A)Hello!IamLina.
(B) Hello!Iamgoinghome.
(C) Letus go home.
15. Findonesentencetocompletetheparagraph.
Ramdidntwanttoswiminthesea.
HesatonthebeachandwatchedRahulandMahesh.
(A) MummygaveRamanicecreambuthedidntwantit.
(B) Theyplayedinthewater.
(C) ButPauldidntwantto.
.

8
Class 3
For more materials visit www.educationobserver.com/forum

SAMPLEANSWERSHEET
1.NAME: IfyournameisSACHITAIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A C H I T A I Y E R

2.FATHER'SNAME:Ifyourfather'snameisSATISHKUMARIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A T I S H K U M A R I Y E R

SCHOOLCODE 3.SCHOOLCODE
M H 0 5 4 7 Writeyourschoolcode 4.CLASS 5.ROLLNO.
A A 0 0 0 i.e.ifyourschoolcode IfyouareinClass Ifyourrollno.is587,
B B 1 1 1 1 isMH0547darkenas 10,thenyoushould thenyoushouldwrite
C C 2 2 2 2 follows: darkenasfollows: anddarkenthecircles
D D 3 3 3 3 asfollows:
E E 4 4 4
CLASS ROLLNO.
F F 5 5 5
1 0 5 8 7
G G 6 6 6 6
H 7 7 7
Darken 0 0 0 0
thecircle Darken 1 1 1 1
I I 8 8 8 8 thecircle
2 2 2 2 2
J J 9 9 9 9
3 3 3 3 3
K K
4 4 4 4 4
L L
5 5 5 5
M
6 6 6 6 6
N N
7 7 7 7
O O 6.GENDER 8 8 8 8
P P Ifyouareaboy,
9 9 9 9 9
Q Q thendarken
R R Malecircle
S S
T T GENDER
U U CORRECT WRONG
waytodarken waytodarken
V V MALE FEMALE
thecircle thecircle P
W W
X X
Y Y
Z Z
7. IfyourchoiceforAnswer1isC,thenyoushoulddarkenthecircleasfollows: 1.

MARKYOURANSWERSWITHHBPENCIL/BALLPOINTPEN(BLUE/BLACK)

1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
11. 12. 13. 14. 15.

1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
11. 12. 13. 14. 15.

1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
11. 12. 13. 14. 15.

1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
11. 12. 13. 14. 15.

ANSWERS

National Cyber Olympiad National Science Olympiad International Mathematics International English
1. (D) 2. (D) 3. (C) Olympiad Olympiad
1. (C) 2. (D) 3. (D)
4. (B) 5. (D) 6. (C) 4. (B) 5. (C) 6. (A) 1. (B) 2. (B) 3. (C) 1. (B) 2. (C) 3. (B)
7. (B) 8. (B) 9. (A) 7. (C) 8. (A) 9. (C) 4. (A) 5. (A) 6. (B) 4. (B) 5. (C) 6. (B)
10. (B) 11. (C) 12. (A) 7. (C) 8. (B) 9. (A) 7. (A) 8. (B) 9. (B)
10. (B) 11. (D) 12. (A)
13. (C) 14. (A) 15. (C) 13. (A) 14. (C) 15. (C) 10. (A) 11. (A) 12. (A) 10. (B) 11. (A) 12. (C)
13. (B) 14. (B) 15. (D) 13. (A) 14. (A) 15. (B)

9
Class 3