You are on page 1of 84

STP1718

Index
Sample Test Paper (STP) For ResoFAST-2017
Page
S.No. Contents Target
No.
1 How to Prepare for the Resonance's Forward Admission & Scholarship Test (ResoFAST) - 2017 ResoFAST 2017 2

2 General Instructions for the Examination Hall ResoFAST 2017 3

3 Syllabus for ResoFAST-2017 ResoFAST 2017 4


Sample Test Paper- I : For Class-X Appearing students (Moving from Class-X to
4 JEE(Main + Advanced) 2019 9
Class-XI ) For the students applying for VIKAAS (JA*) Courses

Sample Test Paper-I Answer key & Hints & Solution : For Class-X Appearing students (Moving from
5 JEE(Main + Advanced) 2019 22
Class-X to Class-XI ) For the students applying for VIKAAS (JA*) Courses

Sample Test Paper-II : For Class-XI Appearing students (Moving from Class-XI to Class-XII).For the
6 JEE(Main + Advanced) 2018 29
students applying for VISHWAAS (JF) Course
Sample Test Paper-II Answer key & Hints & Solution : For Class-XI Appearing students (Moving from
7 JEE(Main + Advanced) 2018 44
Class-XI to Class-XII).For the students applying for VISHWAAS (JF) Course
Sample Test Paper-III : For Class-XII Appearing students (Moving from Class-XII to Class-XIII) For the
8 JEE(Main + Advanced) 2018 56
students applying for VISHESH (JD*) Courses
Sample Test Paper-III Answer key & Hints & Solution : For Class-XII Appearing students (Moving
9 JEE(Main + Advanced) 2018 72
from Class-XII to Class-XIII) For the students applying for VISHESH (JD*) Courses

10 Sample ORS Answer Sheet for Resonance's Forward Admission & Scholarship Test (ResoFAST) - 2017 ResoFAST 2017 84

The sample test papers are only for reference and guidance. The sample papers given in the booklet are actually the papers of previous
year's ResoFAST conducted by Resonance for its various courses.
Note : Resonance reserves the right to change the pattern of selection test (ResoFAST). Pervious year papers do not guarantee that
the papers for this year selection test will be on the same pattern. However, the syllabus of the test paper will be equivalent to the syllabus
of qualifying school/board examination and as given on page no. 4.

Copyright reserved 2017-18.


All rights reserved. Any photocopying, publishing or reproduction of full or any part of this material is strictly prohibited. This material belongs to only the
applicants of RESONANCE for its various Selection Tests (ResoFAST) to be conducted for admission in Academic Session 2017-18. Any sale/resale of
this material is punishable under law. Subject to Kota Jurisdiction only.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 1
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

How to prepair for the Resonances Forward Admission & Scholarship Test (ResoFAST) - 2017

For Class-X appearing students (Class-X to Class-XI Moving) :

Study thoroughly the books of Science (Physics & Chemistry) and Maths of Classes
IX & X. (NCERT & Respective Board)

For Class-XI appearing students (Class-XI to Class-XII Moving):

1. Study thoroughly the books of Physics, Chemistry and Maths of Class XI (Respective
Board).

2. Refer to the following books (only Class-XI syllabus) to increase the level of competence:

For Physics : Concepts of Physics by H.C. Verma Vol. I & II, NCERT Books

For Chemistry : NCERT Books(XI & XII), A text book of Physical Chemistry
(8th Edition), Shishir Mittal, Disha Publications, Concise Inorganic
Chemistry, J.D. Lee, Wiley-India Edition, Vogels Qualitative Analysis for
the JEE (7th Edition), G. Svehla & Shishir Mittal, Pearson Education,Organic
Chemistry : Clayden, Greeves, Warren and Wothers, Oxford University,
A guide book to Mechanism In Organic Chemistry (6th Edition), Peter Sykes,
Pearson Education

For Maths : Higher Algebra By Hall & Knight; Co-ordinate Geometry By


S.L. Loney ; Plane Trigonometry By S.L. Loney, Problem book in high school
by A.I.Prilepko

For Class-XII appearing students (Class-XII to Class-XIII Moving ):

1. Study thoroughly the books of Physics, Chemistry and Maths of Classes XI & XII
(Respective Board).

2. Refer to the following books (Class-XI & Class-XII syllabus) to increase the level of
competence :

For Physics : Concepts of Physics by H.C. Verma Vol-I & II

For Chemistry : Physical Chemistry By R.K. Gupta, Organic Chemistry By


Morrison & Boyd, Organic Chemistry By I. L. Finar, Inorganic Chemistry By J.D.
Lee, Objective Chemistry By Dr. P. Bahadur

For Maths : Higher Algebra By Hall & Knight; Co-ordinate Geometry By S.L.
Loney; Plane Trigonometry By S.L. Loney, Differential Calculus By G.N. Berman;
Integral Calculus By Shanti Narayan; Vector Algebra By Shanti Narayan ;
A Das Gupta (subjective).

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 2
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

GENERAL INSTRUCTIONS IN THE EXAMINATION HALL


(ijh{kk Hkou ds fy, lkekU; funs Z 'k )
1. This booklet is your Question Paper. ;g iq fLrdk vkidk iz ' u&i=k gS

2. The Question Paper Code is printed on the top right corner of this sheet. iz ' u&i=k dksM bl i`"B
ds ij nk;sa dksus esa Nik gqvk gS
3. Blank papers, clip boards, log tables, slide rule, calculators, mobile or any other electronic
gadgets in any form are not allowed to be used. [kkyh dkxt] fDyi cksMZ ] y?kqx.kd lkj.kh] LykbM :y]
dSYdqysVj] eksc kby ;k vU; fdlh bySDVWkfud midj.k ds fdlh Hkh :i esa mi;ksx dh vkKk ugha gS
4. Write your Name & Application Form Number in the space provided in the bottom of this
booklet. (bl i` "B ds uhps fn;s x;s fjDr LFkku es a viuk uke o vkos n u QkW e Z la [ ;k vo'; Hkjs a
5. Before answering the paper, fill up the required details in the blank space provided in the Objective
Response Sheet (ORS). ( iz ' u&i=k gy djus ls igys ] ORS&'khV es a fn;s x;s fjDr LFkkuks a es a iw Ns x;s
fooj.kksa dks Hkjsa
6. Do not forget to mention your paper code and Application Form Number neatly and clearly in
the blank space provided in the Objective Response Sheet (ORS) / Answer Sheet. mkj&iqfLrdk
esa fn;s x;s fjDr LFkku esa vius iz'u&i=k dk dksM o viuk vkos n u QkW e Z la [ ;k Li"V :i ls Hkjuk uk Hkwysa
7. No rough sheets will be provided by the invigilators. All the rough work is to be done in the blank
space provided in the question paper. fujh{kd ds }kjk dksbZ jQ 'khV ugha nh tk;sxhA jQ dk;Z iz'u&i=k
esa fn;s x;s [kkyh LFkku esa gh djuk gS
8. No query related to question paper of any type is to be put to the invigilator.
fujh{kd ls iz'u&i=k ls lEcfU/kr fdlh izdkj dk dksbZ iz'u uk djsas
Question Paper
izu&i =k
9. Marks distribution of questions is as follows. iz ' uks a ds iz kIrka dks dk fooj.k fuEu iz dkj ls gS A

Part - I Part - II Part - III Marks to be awarded


Type
(Mathematics) (Physics) (Chemistry) Correct Wrong Blank
Only one correct
1 to 20 39 to 46 52 to 59 3 1 0
(ds
oy , d fodYi l gh)
One or more than one correct Answ er
21 to 28 47 to 50 60 to 63 4 0 0
(, d
; k , d l sv f/kd fodYi l gh)
29 to 36 Comprehensions (v uq PNsn) 4 1 0
Matrix Match Type
37 to 38 51 64 6 [1, 2, 3, 6] 0 0
(eS
fVDl l q
esy i zd kj )

Name : _________________________________ Application Form Number : _______________

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 3
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

Syllabus of ResoFAST-2017
CLASS - X (CHEMISTRY) Coordinate Geometry :
Basic : Cooling by evaporation. Absorption of heat. All things accupy The cartesian plane, coordinates of a point, plotting points in the
space, possess mass. Definition of matter ; Elementary idea about plane, distance between two points and section formula (internal).
bonding. Area of triangle. Properties of triangle and quadrilateral. (Square,
Solid, liquid and gas : characteristics-shape, volume, density; Rectangle rhombus, parallelogram).
change of state - melting, freezing, evaporation, condensation, Geometry :
sublimation.
Lines :
Elements, compounds and mixtures :Heterogeneous and Properties of parallel and perpendicular lines.
homogeneous mixtures; Colloids and suspension. Triangle :
Mole concept : Equivalence - that x grams of A is chemically not Area of a triangle, Properties of triangle, similarity and congruency
equal to x grams of B ; Partical nature, basic units : atoms and of triangles.
molecules ; Law of constant proportions ; Atomic and molecular Medians, Altitudes, Angle bisectors and related centres.
masses;Relationship of mole to mass of the particles and numbers ; Geometrical representation of quadratic polynomials.
Valency ; Chemical formulae of common compounds. Circle :
Properties of circle, Tangent, Normal and chords.
Atomic structure : Atoms are made up of smaller particles :
electrons, protons, and neutrons. These smaller particles are present Mensuration :
in all the atoms but their numbers vary in different atoms. Area of triangle using Herons formula and its application in finding
Isotopes and isobars. the area of a quadrilateral.
Area of circle ; Surface areas and volumes of cubes, cuboids,
Gradations in properties : Mendeleev periodic table. spheres (including hemispheres) and right circular cylinders/cones
Acids, bases and salts : General properties, examples and uses. and their combinations.
Types of chemical reactions : Combination, decomposition, Statistics :
displacement, double displacement, precipitation, neutralisation, Mean, median, mode of ungrouped and grouped data.
oxidation and reduction in terms of gain and loss of oxygen and
hydrogen. Probability :
Classical definition of probability, problems on single events.
Extractive metallurgy : Properties of common metals ; Brief
discussion of basic metallurgical processes. Logarithm & exponents :
Logarithms and exponents and their properties.
Compounds of Carbon : Carbon compounds ; Elementary idea
about bonding ; Saturated hydrocarbons, alcohols, carboxylic acids Interest :
(no preparation, only properties).Soap - cleansing action of soap. Problem based on simple interest, compound interest and discounts.
Mental Ability :
CLASS - X (MATHEMATICS) Problem based on data interpretation, family relations, Logical
Number Systems : reasoning.
Natural Numbers, Integers, Rational number on the number line. Even Direct & Indirect variations :
- odd integers, prime number, composite numbers, twin primes, Ratios & proportions, Unitary method, Work and time problems.
divisibility tests, Co-prime numbers, LCM and HCF of numbers.
Representation of terminating/non-terminating recurring decimals, on CLASS - X (PHYSICS)
the number line through successive magnification. Rational numbers Mechanics : Uniform and non-uniform motion along a straight line ;
as recurring/terminating decimals. Ratio and proportions. Concept of distance and displacement, Speed and velocity,
Polynomials : accelaration and relation ship between these ; Distance-time and
Polynomial in one variable and its Degree. Constant, Linear, quadratic, velcocity - time graphs.
cubic polynomials; monomials, binomials, trinomials, Factors and Newtons Law of motion ; Relationship between mass, momentum,
multiplex. Zeros/roots of a polynomial/equation. force and accelaration ; work done by a force ; Law of conservation
Remainder theorem, Factor Theorem. Factorisation of quadratic and of energy.
cubic polynomials Law of gravitation ; acceleration due to gravity.
Standard form of a quadratic equation ax2 + bx + c = 0, (a 0). Electricity and magnetism : Ohms law ; Series and parallel
Relation between roots and coefficient of quadratic and relation combination of resistances ; Heating effect of current.
between discriminant and nature of roots. Magnetic field near a current carrying straight wire, along the axis of
Linear Equation : a circular coil and inside a solenoid ; Force on current carrying
Linear equation in one variable and two variable and their graphs. conductor ; Flemings left hand rule ; W orking of electric motor ;
Pair of linear equations in two variables and their solution and Induced potential difference and current
inconsistency Electric generator : Principle and working ; Comparision of AC and
Arithmetic Progressions (AP) : DC ; Domestic electric circuits.
Finding the nth term and sum of first n terms. Optics : Rectilinear propagation of light ; Basic idea of concave
Trigonometry : mirror and convex lens ; Laws of refraction ; Dispersion.

Trigonometric ratios of an acute angle of a right-angled triangle, CLASS - XI (CHEMISTRY)


Relationships between the ratios.
Trigonometric ratios of complementary angles and trigonometric Some Basic Concepts of Chemistry : Particulate nature of matter,
identities. Problems based on heights and distances. laws of chemical combination, Daltons atomic theory : concept of
elements, atoms and molecules.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 4
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Atomic and molecular masses. Mole concept and molar mass ;
percentage composition and empirical and molecular formula ; General Introduction to p-Block Elements :
chemical reactions, stoichiometry and calculations based on Group 13 elements : General introduction, electronic configuration,
stoichiometry. occurrence, variation of properties, oxidation states, trends in
Structure of Atom : Discovery of electron, proton and neutron ; chemical reactivity, anomalous properties of first element of the
atomic number, isotopes and isobars. group ;
Thompsons model and its limitations, Rutherfords model and its Boron - physic al and c hemical properties, some important
limitations, concept of shells and sub-shells, dual nature of matter compounds ; borax, boric acids, boron hydrides. Aluminium : uses,
and light, de Broglies relationship, Heisenberg uncertainty principle, reactions with acids and alkalies.
concept of orbitals, quantum numbers, shapes of s, p, and d orbitals, Group 14 elements ; General introduction, electronic configuration,
rules for filling electrons in orbitals - Aufbau principle, Pauli exclusion occurrence, variation of properties, oxidation states, trends in
principle and Hunds rule, electronic configuration of atoms, stability chemical reactivity, anomalous behaviour of first element. Carbon -
of half filled and completely filleld orbitals. catenation, allotropic forms, physical and chemical propeties ; uses
Classification of Elements and Periodicity in Properties : of some important compounds : oxides.
Significance of classification, brief history of the development of Important compounds of silicon and a few uses : silicon tetrachloride,
periodic table, trends in properties of elements - atomic radii, ionic silicones, silicates and zeolites.
radii, inert gas radii, ionization enthalpy, electron gain enthalpy, Principles of qualitative analysis : Determinantion of one anion
electronegativity, valence. and one cation in a given salt
Cations - Pb2 + , Cu2+, As3+, Al3+, Fe3+, Mn2+, Ni2 +, Zn2+, Co2+, Ca2+, Sr2+,
Chemical Bonding and Molecular Structure : Ba2+, Mg2+, NH4
Valence electrons, ionic bond, covalent bond, bond parameters, Lewis
structure, polar character of covalent bond, covalent character of Anions - CO23 , S2 , SO32 , SO 24 ,NO2 ,
ionic bond, valence bond theory, resonance, geometry of covalent
NO3 , NO3 , Cl , Br , , PO 34 , C 2O 24 CH3 COO
molecules, VSEPR theory, concept of hybridization involving s, p and
d orbitals and shapes of some simple molecules, (Note : Insoluble salts excluded)
molecular orbital theory of homonuclear diatomic molecules (qualitative
idea only), hydrogen bond. Organic chemistry - Some Basic Principles and Techniques
General introduction, methods of purification, qualitative and
States of Matter : Gases and Liquids : quantitative analysis, classification and IUPAC nomenclature of
Three states of matter, intermolecular interactions, type of bonding, organic compounds.
melting and boiling points, role of gas laws in elucidating the concept Electronic displacements in a covalent bond : free radicals,
of the molecule, Boyles law, Charles law, Gay Lussacs law, carbocations, carbanions ; electrophiles and nucleophiles, types of
Avogadros law, ideal behavior, empirical derivation of gas equation, organic reactions
Avogadros number ideal gas equation, deviation from ideal behaviour,
Liquefaction of gases, critical temperature. Classification of Hydrocarbons : Alkanes : Nomenclature,
Liquid State - Vapour pressure, viscosity and surface tension isomerism, conformations (ethane only), physical propeties,
(qualitative idea only, no mathematical derivations) chemical reactions including free radic al mechanism of
Thermodynamics : halogenation, combustion and pyrolysis.
Concepts of system, types of systems, surroundings, work, heat, Alkenes : Nomenclatures, structure of double bond (ethene),
energy, extensive and intensive properties, state functions. geometrical isomerism, physical properties, methods of preparation
First law of thermodynamics - internal energy and enthalpy, heat ; chemical reactions : addition of hydrogen, halogen, water, hydrogen
capacity and specific heat, measurement of U and H, Hesss law halides (Markovnikovs addition and peroxide ef fect),
of cons tant heat summation, enthalpy of bond dissoc iation, ozonolysis, oxidation, mechanism of electrophilic addition.
combustion, formation, atomization sublimation, phase transition, Alkynes : Nomenclature, structure of triple bond (ethyne), physical
ionization, and dilution. properties, methods of preparation, chemical reactions : acidic
Introduction of entropy as a state function, free energy change for character of alkynes, addition reaction of - hydrogen, halogens,
spontaneous and non-spontaneous process, equilibrium. hydrogen halides and water.

Equilibrium : Equilibrium in physical and chemical processes, Aromatic hydrocarbons : Introduction, IUPAC nomenclature ;
dynamic nature of equilibrium, law of mass action, equilibrium Benzene : resonance, aromaticity ; chemical properties : mechanism
constant, factors affecting equilibrium - Le Chateliers principle ; of electrophilic substitution - nitration sulphonation, halogenation,
ionic equilibrium - ionization of acids and bases, strong and weak Friedel Crafts alkylation and acylation ; directive influence of
electrolytes, degree of ionization concept of pH. Hydrolysis of Salts functional group in mono-substituted benzene ; carcinogenicity and
(elementary idea), buffer solutions, solubility product, common ion toxicity.
effect (with illustrative examples).

Redox Reactions : Concept of oxidation and reduction, redox CLASS - XI (MATHEMATICS)


reactions, Functions :
oxidation number, balancing redox reactions, applications of redox Sets and their representations. Empty, finite and infinite sets, Subsets,
reaction. Union and intersection of sets, Venn diagrams.
Pictorial representation of a function domain, co-domain and range
Hydrogen : Position of hydrogen in periodic table, occurrence, of a function domain and range of constant, identity, polynomial,
isotopes, preparation, properties and uses of hydrogen ; hydrides - rational, modulus, signum and greatest integer functions with their
ionic, covalent and interstitial ; physical and chemical properties of graphs. Sum, difference, product and quotients of functions.
water, heavy water ; hydrogen peroxide - preparation, reactions Trigonometric Functions :
and structure ; hydrogen as a fuel. Measuring angles in radians and in degrees and conversion from
one measure to another. Signs of trigonometric functions and sketch
s-Block Elements (Alkali and Alkaline Earth Metals) : of their graphs. Addition and subtraction formulae, formulae involving
Group 1 and Group 2 elements : multiple and s ub-multiple angles. General solution of
General introduction, electronic configuration, occurrence, anomalous trigonometric equations.
properties of the first element of each group, diagonal relationship,
trends in the variation of properties (such as ionization enthalpy, Complex Number
atomic and ionic radii), trends in chemical reactivity with oxygen, Algebra of complex numbers, addition, multiplication, conjugation,
water, hydrogen and halogens ; uses. polar representation, properties of modulus and principal argument,
triangle inequality, cube roots of unity, geometric interpretations.
Preparation and properties of some important compounds
Sodium carbonate, sodium chloride, sodium hydroxide and sodium Quadratic equations :
hydrogen carbonate Quadratic equations with real coefficients, formation of quadratic
CaO, CaCO3, and industrial use of lime and limestone, Ca. equations with given roots, symmetric functions of roots.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 5
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Sequence & Series :
Arithmetic, geometric and harmonic progressions, arithmetic, Waves : W ave motion (plane waves only), longitudinal and
geometric and harmonic means, sums of finite arithmetic and transverse waves, s uperposition of waves; Progressive and
geometric progressions, infinite geometric series, sums of squares stationary waves; Vibration of strings and air columns;Resonance;
and cubes of the first n natural numbers. Beats; Speed of sound in gases; Doppler effect (in sound).

Logarithm & exponents : Thermal physics : Thermal expansion of solids, liquids and gases;
Logarithms and exponents and their properties. Exponential and Calorimetry, latent heat; Heat conduction in one dimension; Elementary
logarithmic series. concepts of convection and radiation; Newtons law of cooling; Ideal
gas laws; Specific heats (Cv and Cp for monoatomic and diatomic
Binomial Theorem : gases); Isothermal and adiabatic processes, bulk modulus of gases;
Binomial theorem for a positive integral index, properties of binomial Equivalence of heat and work; First law of thermodynamics and its
coefficients. Binomial theorem for any index. applications (only for ideal gases); Blackbody radiation: absorptive
and emissive powers; Kirchhoffs law; W iens displacement law,
Permutations and combinations : Stefans law.
Problem based on fundamental counting principle, Arrangement of
alike and different objects, Circular permutation, Combination, CLASS - XII (CHEMISTRY)
formation of groups.
Straight Line : Physical Chemistry
Cartesian coordinates, distance between two points, section General topics : Concept of atoms and molecules; Daltons atomic
formulae, shift of origin. Equation of a straight line in various forms, theory; Mole concept; Chemical formulae; Balanced chemical
angle between two lines, distance of a point from a line; Lines through equations; Calculations (based on mole concept) involving common
the point of intersection of two given lines equation of the bisector of oxidation-reduction, neutralisation, and displacement reactions;
the angle between two lines, c oncurrency of lines; Centroid, Concentration in terms of mole fraction, molarity, molality and normality.
orthocentre, incentre and circumcentre of a triangle.
Gaseous and liquid states : Absolute scale of temperature, ideal
Conic Sections : gas equation; Deviation from ideality, van der Waals equation; Kinetic
Equation of a circle in various forms, equations of tangent, normal theory of gases, average, root mean square and most probable
and chord. Parametric equations of a circle, intersection of a circle velocities and their relation with temperature; Law of partial
with a straight line or a circle, equation of a through the points of pressures; Vapour pressure; Diffusion of gases.
intersection of two circles and those of a circle and a straight line. Atomic structure and chemical bonding : Bohr model, spectrum
Equations of a parabola, ellipse and hyperbola in standard form, their of hydrogen atom, quantum numbers; Wave-particle duality, de Broglie
foci, directrices and eccentricity, parametric equations, equations of hypothesis; Uncertainty principle; Qualitative quantum mechanical
tangent and normal locus problems. picture of hydrogen atom, shapes of s, p and d orbitals; Electronic
Mental Ability : configurations of elements (up to atomic number 36); Aufbau principle;
Problem based on data interpretation, family relations & Logical Paulis exclusion principle and Hunds rule; Orbital overlap and covalent
reasoning. bond; Hybridisation involving s, p and d orbitals only; Orbital energy
diagrams for homonuclear diatomic species; Hydrogen bond; Polarity
in molecules, dipole moment (qualitative aspects only); VSEPR model
CLASS - XI (PHYSICS) and shapes of molecules (linear, angular, triangular, square planar,
pyramidal, square pyramidal, trigonal bipyramidal, tetrahedral and
General : Units and dimensions, dimensional analysis; least count, octahedral).
significant figures; Methods of measurement and error analysis for
physic al quantities pertaining to the following experiments: Energetics : First law of thermodynamics; Internal energy, work
Experiments based on using Vernier calipers and screw gauge and heat, pressure-volume work; Enthalpy, Hesss law; Heat of
(micrometer), Determination of g using simple pendulum, Youngs reaction, fusion and vapourization; Second law of thermodynamics;
modulus by Searles method. Entropy; Free energy; Criterion of spontaneity.

Mechanics : Kinematics in one and two dimensions (Cartesian Chemical equilibrium : Law of mass action; Equilibrium constant,
coordinates only), projectiles; Uniform Circular motion; Relative Le Chateliers principle
velocity. (effect of concentration, temperature and pressure); Significance
of G and Go in chemical equilibrium; Solubility product, common
Newtons laws of motion; Inertial and uniformly accelerated frames ion effect, pH and buffer solutions; Acids and bases (Bronsted and
of reference; Static and dynamic friction; Kinetic and potential energy; Lewis concepts); Hydrolysis of salts.
Work and power; Conservation of linear momentum and mechanical
energy. Electrochemistry : Electrochemical cells and cell reactions;
Standard electrode potentials; Nernst equation and its relation to DG;
Systems of particles; Centre of mass and its motion; Impulse; Elastic Electrochemical series, emf of galvanic cells; Faradays laws of
and inelastic collisions. electrolysis; Electrolytic conductance, specific, equivalent and molar
conductivity, Kohlrauschs law; Concentration cells.
Law of gravitation; Gravitational potential and field; Acceleration due
to gravity; Motion of planets and satellites in circular orbits; Escape Chemical kinetics : Rates of chemical reactions; Order of
velocity. reactions; Rate constant; First order reactions; Temperature
dependence of rate constant (Arrhenius equation).
Rigid body, moment of inertia, parallel and perpendicular axes
theorems, moment of inertia of unif orm bodies with simple Solid state : Classification of solids, crystalline state, seven crystal
geometrical shapes; Angular momentum; Torque; Conservation of systems (cell parameters a, b, c, ), close packed structure of solids
angular momentum; Dynamics of rigid bodies with fixed axis of (cubic), packing in fcc, bcc and hcp lattices; Nearest neighbours,
rotation; Rolling without slipping of rings, cylinders and spheres; ionic radii, simple ionic compounds, point defects.
Equilibrium of rigid bodies; Collision of point masses with rigid bodies.
Solutions : Raoults law; Molecular weight determination from
Linear and angular simple harmonic motions. lowering of vapour pressure, elevation of boiling point and depression
of freezing point.
Hookes law, Youngs modulus.
Surface chemistry : Elementary concepts of adsorption (excluding
Pressure in a fluid; Pascals law; Buoyancy; Surface energy and adsorption isotherms); Colloids: types, methods of preparation and
surface tension, capillary rise; Viscosity (Poiseuilles equation general properties; Elementary ideas of emulsions, surfactants and
excluded), Stokes law; Terminal velocity, Streamline flow, equation micelles (only definitions and examples).
of continuity, Bernoullis theorem and its applications.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 6
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Nuclear chemistry : Radioactivity: isotopes and isobars; Properties Reactions of Benzene : Structure and aromaticity; Electrophilic
of rays; Kinetics of radioactive decay (decay series excluded), substitution reactions: halogenation, nitration, sulphonation, Friedel-
carbon dating; Stability of nuclei with respect to proton-neutron ratio; Crafts alkylation and acylation; Effect of ortho, meta and para directing
Brief discussion on fission and fusion reactions. groups in monosubstituted benzenes.

Inorganic Chemistry Phenols : Acidity, electrophilic substitution reactions (halogenation,


nitration and sulphonation); Reimer-Tieman reaction, Kolbe reaction.
Isolation/preparation and properties of the following non-
metals : Boron, silicon, nitrogen, phosphorus, oxygen, sulphur and Characteristic reactions of the following (including those
halogens; Properties of allotropes of carbon mentioned above):
(only diamond and graphite), phosphorus and sulphur. Alkyl halides: rearrangement reactions of alkyl carbocation, Grignard
reactions, nuc leophilic substitution reactions; Alcohols:
Preparation and properties of the following compounds : esterification, dehydration and oxidation, reaction with sodium,
Oxides, peroxides, hydroxides, carbonates, bicarbonates, chlorides phosphorus halides, ZnCl2/concentrated HCl, conversion of alcohols
and sulphates of sodium, potassium, magnesium and calcium; Boron: into aldehydes and ketones; Ethers:Preparation by W illiamsons
diborane, boric acid and borax; Aluminium: alumina, aluminium chloride Synthesis; Aldehydes and Ketones: oxidation, reduction, oxime
and alums; Carbon: oxides and oxyacid (carbonic acid); Silicon: and hydrazone formation; aldol condensation, Perkin reaction;
silicones, silicates and silicon carbide; Nitrogen: oxides, oxyacids Cannizzaro reaction; haloform reaction and nucleophilic addition
and ammonia; Phosphorus: oxides, oxyacids (phosphorus acid, reactions (Grignard addition); Carboxylic acids: formation of esters,
phosphoric acid) and phosphine; Oxygen: ozone and hydrogen acid chlorides and amides, ester hydrolysis; Amines: basicity of
peroxide; Sulphur: hydrogen sulphide, oxides, sulphurous acid, substituted anilines and aliphatic amines, preparation from nitro
sulphuric acid and sodium thiosulphate; Halogens: hydrohalic acids, compounds, reaction with nitrous acid, azo coupling reaction of
oxides and oxyacids of chlorine, bleaching powder; Xenon fluorides. diazonium salts of aromatic amines, Sandmeyer and related reactions
of diazonium salts; carbylamine reaction; Haloarenes: nucleophilic
Transition elements (3d series) : Definition, general aromatic substitution in haloarenes and substituted haloarenes
characteristics, oxidation states and their stabilities, colour (excluding (excluding Benzyne mechanism and Cine substitution).
the details of electronic transitions) and calculation of spin (only
magnetic moment), Coordination compounds: nomenclature of Carbohydrates: Classification; mono- and di-saccharides (glucose
mononuclear coordination compounds, cis-trans and ionisation and sucros e); Oxidation, reduc tion, glycoside formation and
is omerisms , hybridization and geometries of mononuclear hydrolysis of sucrose.
coordination compounds (linear, tetrahedral, square planar and
octahedral). Amino acids and peptides : General structure (only primary
structure for peptides) and physical properties.
Preparation and properties of the following compounds :
Oxides and chlorides of tin and lead; Oxides, chlorides and sulphates Properties and uses of some important polymers : Natural
of Fe2+ , Cu 2+ and Zn 2+ ; Potassium permanganate, potassium rubber, cellulose, nylon, teflon and PVC.
dichromate, silver oxide, silver nitrate, silver thiosulphate.
Practical organic chemistry : Detection of elements (N, S,
Ores and minerals : Commonly occurring ores and minerals of halogens); Detection and identification of the following functional
iron, copper, tin, lead, magnesium, aluminium, zinc and silver. groups: hydroxyl (alcoholic and phenolic), carbonyl (aldehyde and
ketone), carboxyl, amino and nitro; Chemical methods of separation
Extractive metallurgy : Chemical principles and reactions only of mono-functional organic compounds from binary mixtures.
(industrial details excluded); Carbon reduction method (iron and tin);
Self reduction method (copper and lead); Electrolytic reduction method CLASS - XII (MATHEMATICS)
(magnesium and aluminium); Cyanide process (silver and gold).
Complex Number and Quadratic equations :
+ 2+
Principles of qualitative analysis : Groups I to V (only Ag , Hg ,
Cu2+, Pb2+, Bi3+ , Fe3+, Cr3+, Al3+ , Ca2+ , Ba2+, Zn2+, Mn2+ and Mg2+); Algebra of complex numbers, addition, multiplication, conjugation,
Nitrate, halides (excluding fluoride), sulphate and sulphide. polar representation, properties of modulus and principal argument,
triangle inequality, cube roots of unity, geometric interpretations.
Organic Chemistry Quadratic equations with real coefficients, formation of quadratic
equations with given roots, symmetric functions of roots.
Concepts : Hybridisation of carbon; Sigma and pi-bonds; Shapes Sequence & Series :
of simple organic molecules; Structural and geometrical isomerism; Arithmetic, geometric and harmonic progressions, arithmetic,
Optical isomerism of compounds containing up to two asymmetric geometric and harmonic means, sums of finite arithmetic and
centres, (R,S and E,Z nomenclature excluded); IUPAC nomenclature geometric progressions, infinite geometric series, sums of squares
of simple organic compounds (only hydrocarbons, mono-functional and cubes of the first n natural numbers.
and bi-functional compounds); Conformations of ethane and butane
(Newman projections); Resonance and hyperconjugation; Keto-enol Logarithms and their properties. Permutations and combinations,
tautomerism; Determination of empirical and molecular formulae of Binomial theorem for a positive integral index, properties of binomial
simple compounds (only combustion method); Hydrogen bonds: coefficients.
definition and their effects on physical properties of alcohols and Binomial theorem for any index, exponential and logarithmic series.
carboxylic acids; Inductive and resonance effects on acidity and
basicity of organic acids and bases; Polarity and inductive effects in Matrices & Determinants :
alkyl halides; Reactive intermediates produced during homolytic and Matrices as a rectangular array of real numbers, equality of matrices,
heterolytic bond cleavage; Formation, structure and stability of addition, multiplication by a scalar and product of matrices, transpose
carbocations, carbanions and free radicals. of a matrix, determinant of a square matrix of order up to three,
Preparation, properties and reactions of alkanes : Homologous inverse of a square matrix of order up to three, properties of these
series, physical properties of alkanes (melting points, boiling points matrix operations, diagonal, symmetric and skew- symmetric matrices
and density); Combustion and halogenation of alkanes; Preparation and their properties, solutions of simultaneous linear equation in two
of alkanes by Wurtz reaction and decarboxylation reactions. or three variables.
Preparation, properties and reactions of alkenes and alkynes
: Physical properties of alkenes and alkynes (boiling points, density Probability :
and dipole moments); Acidity of alkynes; Acid catalysed hydration of Addition and multiplication rules of probability, conditional probability,
alkenes and alkynes (excluding the stereochemistry of addition and bayes theorem, independence of events, computation of probability
elimination); Reactions of alkenes with KMnO4 and ozone; Reduction of events using permutations and combinations.
of alkenes and alkynes; Preparation of alkenes and alkynes by
elimination reactions; Electrophilic addition reactions of alkenes with Straight Line :
X2, HX, HOX and H2O (X=halogen); Addition reactions of alkynes; Cartesian coordinates, distanc e between two points, section
Metal acetylides. formulae, shift of origin. Equation of a straight line in various forms,
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 7
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
angle between two lines, distance of a point from a line; Lines through Mechanics : Kinematics in one and two dimensions (Cartesian
the point of intersection of two given lines equation of the bisector of coordinates only), Projectile Motion; Uniform Circular Motion; Relative
the angle between two lines, c oncurrency of lines; Centroid, Velocity.
orthocentre, incentre and circumcentre of a triangle.
Newtons laws of motion; Inertial and uniformly accelerated frames
of reference; Static and dynamic friction; Kinetic and potential energy;
Conic Section :
Work and power; Conservation of linear momentum and mechanical
Equation of a circle in various forms, equations of tangent, normal
energy.
and chord. Parametric equations of a circle, intersection of a circle
with a straight line or a circle, equation of a through the points of Systems of particles; Centre of mass and its motion; Impulse; Elastic
intersection of two circles and those of a circle and a straight line. and inelastic collisions.
Equations of a parabola, ellipse and hyperbola in standard form, their Law of gravitation; Gravitational potential and field; Acceleration due
foci, directrices and eccentricity, parametric equations, equations of to gravity; Motion of planets and satellites in circular orbits; Escape
tangent and normal locus problems. velocity.
Rigid body, moment of inertia, parallel and perpendicular axes
Three dimensions :
theorems, moment of inertia of uniform bodies with simple geometrical
Direction cosines and direction ratios, equation of a straight line in
shapes; Angular momentum; Torque; Conservation of angular
space, equation of a plane, distance of a point from a plane
momentum; Dynamics of rigid bodies with fixed axis of rotation;
Rolling without slipping of rings, cylinders and spheres; Equilibrium
Vectors :
of rigid bodies; Collision of point masses with rigid bodies.
Addition of vectors, scalar multiplication, dot and cross products,
scalar triple products and their geometrical interpretations. Position Linear and angular simple harmonic motions.
vector of a point dividing a line segment in a given ratio. Projection of
Hookes law, Youngs modulus.
a vector on a line.
Pressure in a fluid; Pascals law; Buoyancy; Surface energy and
Function : surface tension, capillary rise; Viscosity (Poiseuilles equation
Real valued functions of a real variable, into, onto and one-to-one excluded), Stokes law; Terminal velocity, Streamline flow, equation
functions, sum, difference, product and quotient of two functions, of continuity, Bernoullis theorem and its applications.
composite f unctions , absolute value, polynomial, rational,
Waves : W ave motion (plane waves only), longitudinal and
trigonometric, exponential and logarithmic functions. Even and odd
transverse waves, s uperposition of waves; Progressive and
functions, inverse of a function, composite function.
stationary waves; Vibration of strings and air columns;Resonance;
Limit, Continuity & Derivability : Beats; Speed of sound in gases; Doppler effect (in sound).
Limit and continuity of a function, limit and continuity of the sum,
Thermal physics : Thermal expansion of solids, liquids and gases;
difference, product and quotient of two functions, LHospital rule of
Calorimetry, latent heat; Heat conduction in one dimension; Elementary
evaluation of limits of functions even and odd functions, inverse of a
concepts of convection and radiation; Newtons law of cooling; Ideal
function, continuity of composite function. intermediate value property
gas laws; Specific heats (Cv and Cp for monoatomic and diatomic
of continuous functions.
gases); Isothermal and adiabatic processes, bulk modulus of gases;
Differentiation : Equivalence of heat and work; First law of thermodynamics and its
Derivative of a function, derivative of the sum, difference, product applications (only for ideal gases); Blackbody radiation: absorptive
and quotient of two functions, chain rule, derivatives of polynomial, and emissive powers; Kirchhoffs law; W iens displacement law,
rational, trigonometric, inverse trigonometric, exponential and Stefans law.
logarithmic functions. Derivatives of implicit functions, derivatives up
Electricity and magnetism : Coulombs law; Electric field and
to order two.
potential; Electrical potential energy of a system of point charges
Tangent & Normal : and of electrical dipoles in a uniform electrostatic field; Electric field
Geometrical interpretation of the derivative, tangents and normal. lines; Flux of electric field; Gausss law and its application in simple
cases, such as, to find field due to infinitely long straight wire,
Maxima & Minima :
uniformly charged infinite plane sheet and uniformly charged thin
Increasing and decreasing functions, maximum and minimum values
spherical shell.
of a function, rolles theorem and Lagranges Mean value theorem.
Capacitance; Parallel plate capacitor with and without dielectrics;
Integral calculus :
Capacitors in series and parallel; Energy stored in a capacitor.
Integration as the inverse process of differentiation, indefinite integrals
of standard functions, integration by parts, integration by the methods Electric current; Ohms law; Series and parallel arrangements of
of substitution and partial fractions. resistances and cells; Kirchhoffs laws and simple applications;
Definite integrals and their properties, fundamental theorem of integral Heating effect of current.
calculus. Application of definite integrals to the determination of areas
BiotSavarts law and Amperes law; Magnetic field near a current-
involving simple curves.
carrying straight wire, along the axis of a circular coil and inside a
Formation of ordinary differential equations, solution of homogeneous
long straight solenoid; Force on a moving charge and on a current-
differential equations, separation of variables method, linear first
carrying wire in a uniform magnetic field.
order differential equations.
Magnetic moment of a current loop; Effect of a uniform magnetic field
Trigonometry : on a current loop; Moving coil galvano- meter, voltmeter, ammeter
Trigonometric functions, their periodicity and graphs addition and and their conversions.
subtraction formulae, formulae involving multiple and sub-multiple Electromagnetic induction: Faradays law, Lenzs law; Self and mutual
angles, general solution of trigonometric equations. inductance; RC, LR and LC circuits with d.c. and a.c. sources.
Relations between sides and angles of a triangle, sine rule, cosine
rule, half-angle formula and the area of a triangle, inverse trigonometric Optics: Rectilinear propagation of light; Reflection and refraction at
functions (principal value only). plane and spherical surfaces; Total internal reflection; Deviation and
dispersion of light by a prism; Thin lenses; Combinations of mirrors
CLASS - XII (PHYSICS) and thin lenses; Magnification.
General : Units and dimensions, dimensional analysis; least count, Wave nature of light: Huygens principle, interference limited to Youngs
significant figures; Methods of measurement and error analysis for double-slit experiment.
physic al quantities pertaining to the following experiments:
Experiments based on using Vernier calipers and screw gauge M odern physics : Atomic nuc leus ; Alpha, beta and gamma
(micrometer), Determination of g using simple pendulum, Youngs radiations; Law of radioactive decay; Decay constant; Half-life and
modulus by Searles method, Specific heat of a liquid using calorimeter, mean life; Binding energy and its calculation; Fission and fusion
focal length of a concave mirror and a convex lens using u-v method, processes; Energy calculation in these processes.
Speed of sound using resonance column, Verification of Ohms law Photoelectric effect; Bohrs theory of hydrogen-like atoms;
using voltmeter and ammeter, and specific resistance of the material Characteristic and continuous X-rays, Moseleys law; de Broglie
of a wire using meter bridge and post office box. wavelength of matter waves.
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 8
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
SAMPLE TEST PAPER - I
(For Class-X Appearing / Passed Students)
Course : VIKAAS (JA*)

Part - I Part - II Part - III Marks to be awarded


Type
(Mathematics) (Physics) (Chemistry) Correct Wrong Blank
Only one correct
1 to 20 39 to 46 52 to 59 3 1 0
(ds
oy , d fodYi l gh)
One or more than one correct Answ er
21 to 28 47 to 50 60 to 63 4 0 0
(, d ; k , d l sv f/kd fodYi l gh)
29 to 36 Comprehensions (v uq PNsn) 4 1 0
Matrix Match Type
37 to 38 51 64 6 [1, 2, 3, 6] 0 0
(eS
fVDl l q
esy i zd kj )

PART - I (Hkkx- I)

SECTION - I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj )
This section contains 20 questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of
which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 20 iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

1. P + Q means P is the brother of Q. P Q means P is the mother of Q and P Q means P is the sister
of Q. Which of the following means that M is the maternal uncle of R ?
P + Q dk vFkZ Q dk HkkbZ P gSA P Q dk vFkZ gS Q dh ek P gS rFkk P Q dk vFkZ gS Q dh cgu P gSA fuEu esa
ls fdldk lk vFkZ R dk ekek M gSA
(A) M R + K (B) M + K R (C) M + K Q (D) M K + R

2. 8 men and 12 boys can finish a piece of work in 10 days while 6 men and 8 boys can finish it in 14 days, then
the ratio of the time taken by one man alone to that by one boy alone to finish the work is
,d dk;Z dks 8 O;fDr rFkk 12 yMds 10 fnuksa esa djrs gSa tcfd blh dk;Z dks 6 O;fDr rFkk 8 yMds 14 fnuksa esa djrs gS]
rks ,d vdsys O;fDr }kjk dk;Z dks iwjk djus esa fy;k x;k le; rFkk ,d vdsys yMds }kjk dk;Z dks iwjk djus esa fy, x;s
le; dk vuqikr gS &
(A) 1 : 2 (B) 2 : 1 (C) 1 : 1 (D) 1 : 3

3 2
3 3
3. If A = ,B= , C = (0.4)2, D = (1.3)2, then
4 5
3 2
3 3
;fn A = 4 , B = 5 , C = (0.4)2, D = (1.3)2, rks

(A) A > B > C > D (B) D > A > B > C (C) D > B > C > A (D) D > C > A > B

4. Water runs into a cylindrical tank , of diameter 4 m and height 5 m , through a pipe of radius 2 cm ,
at the rate of 1/10 m per second . Find the time taken by the tank to fill up .
,d csyukdkj VSad ftldk O;kl 4 m o pkbZ 5 m gS dks ,d 2 cm f=kT;k okyh uyh ls 1/10 m izfr lSd.M dh
nj ls Hkjk tkrk gSA VSad dks Hkjus esa dqy le; yxsxk :
(A) 150 hr (B) 150 hr 50 min 50 sec
(C) 138 hr 53 min 20 sec (D) 100 hr 50 min

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 9
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
5. In the figure, PQ is parallel to ST, then QRS is equal to :

fn;s x;s fp=k esa] PQ rFkk ST lekUrj gS] rks QRS cjkcj gS

(A) 30 (B) 40 (C) 20 (D) 60

6. The remainder when x4 y4 is divided by x + y is :


tc x4 y4 dks x + y ls Hkkx fn;k tkrk gS rks 'ks"kQy gS -

(A) 0 (B) x + y (C) x2 y2 (D) 2y4

7. The number 10n 1 is divisible by 11 for :


(A) odd values of n (B) even values of n
(C) all values of n (D) n, a multiple of 11
la[;k 10n 1 ,11 ls HkkT; gS -
(A) n ds fo"ke ekuksa ds fy;s (B) n ds le ekuksa ds fy;s
(C) n ds lHkh ekuksa ds fy;s (D) n, 11 ds xq.kd ds fy;s

8. The perimeter of one face of a cube is 20m, then its volume is :

?ku ds ,d Qyd dk ifjeki 20m gks rks mldk vk;ru gS -


(A) 800 m3 (B) 1000 m3 (C) 125 m3 (D) 400 m3

9. The distance between the points A( 7, 7) and B( 2, 5) is :


(A) 13 units (B) 14 units
(C) 15 units (D) none of these

fcUnq A( 7, 7) rFkk B( 2, 5) ds chp nwjh gS -


(A) 13 bdkbZ (B) 14 bdkbZ

(C) 15 bdkbZ (D) buesa ls dksbZ ugha

10. The age of father is twice that of the elder son. Ten years hence the age of the father will be three times that
of the younger son. If the difference of ages of the two sons is 15 years, then the age of father is
(A) 50 years (B) 55 years (C) 60 years (D) 70 years

firk dh mez cM+s iq=k dh mez ls nksxquh gSA nl o"kZ ckn firk dh mez NksVs iq=k dh mez ls rhu xquk gksxhA ;fn nksuksa iq=kksa
dh mez dk vUrj 15 o"kZ gks] rks firk dh mez gksxh&
(A) 50 o"kZ (B) 55 o"kZ (C) 60 o"kZ (D) 70 o"kZ

11. In a railway compartment, 6 seats are vacant on a bench. In how many ways can 3 passenger sit on them

,d jsyos dksp esa] ,d csap ij 6 lhV [kkyh gS bu lhVksa ij rhu ;k=kh fdrus rjhds ls cSB ldrs gS&
(A) 100 (B) 109 (C) 107 (D) 120
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 10
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
12. Let R1 and R2 are the remainders when the polynomials x3 + 2x2 5ax 7 and x3 + ax2 12x + 6 are divided
by x 1 and x + 2 respectively. If 2R1 + R2 = 2, then the value of a is
cgqin x3 + 2x2 5ax 7 dks x 1 ls foHkkftr djrs gS] rks 'ks"kQy R1 rFkk cgqin x3 + ax2 12x + 6 dks x + 2 ls
foHkkftr djrs gSa] rks 'ks"kQy R2 gSA ;fn 2R1 + R2 = 2 gS] rks a =
(A) 2 (B) 4 (C) 6 (D) 0

13. A cone is cut half way through its axis and parallel to the base, the volumes of two portions are in the ratio :
,d 'kadq mlds v{k ds fcYdqy e/; ls o vk/kkj ds lekUrj dkVk tkrk gS rks nksuksa Hkkxksa ds vk;ru dk vuqikr gS&
(A) 1 : 1 (B) 1 : 3 (C) 1 : 7 (D) 1 : 4

14. The condition for equation , x 2 b x + c = 0 (b and c are integers) to have two consecutive integers as

its roots is :

;fn nks ekxr iw. kkZad lehdj.k x 2 b x + c = 0 (b o c iw. kkZad) ds ewy gS rks :
(A) b2 c2 = 1 (B) b2 4 c = 1 (C) c2 4 b2 = 1 (D) b = c

15. The sum of all the roots of 4x3 8x2 63x 9 = 0 is


4x3 8x2 63x 9 = 0 ds lHkh ewyksa dk ;ksxQy gS&
(A) 8 (B) 2 (C) 8 (D) 2

16. Given : x > 0, y > 0, x > y and z 0. The inequality which is not always correct is ?
fn;k gS : x > 0, y > 0, x > y rFkk z 0, dkSulh vlfedk lnSo lgh ugha gksxh\

x y
(A) x + z > y + z (B) x z > y z (C) xz > yz (D) >
z2 z2

17. Which of the following is/are correct


(1) factors of x3 + 1 are (x + 1), (x2 + x + 1) (2) Factors of x3 + 1 are (x + 1), (x2 x + 1)
(3) Factors of x3 1 are (x 1), (x2 x + 1) (4) Factors of x3 1 are (x 1), (x2 + x + 1)
(A) 1 (B) 2, 3 (C) 3 (D) 2, 4
fuEu esa dkSulk/ls lgh gS ?
(1) x3 + 1 ds xq.ku[k.M (x + 1), (x2 + x + 1) gS (2) x3 + 1 ds xq.ku[k.M (x + 1), (x2 x + 1) gS
(3) x3 1 ds xq.ku[k.M (x 1), (x2 x + 1) gS (4) x3 1 ds xq.ku[k.M (x 1), (x2 + x + 1) gS
(A) 1 (B) 2,3 (C) 3 (D) 2, 4

18. If points (8, 1), (k, 4) and (2, 5) are collinear, then the value of k is
;fn fcUnq (8, 1), (k, 4) rFkk (2, 5) lejsa[kh; gS] rks k =
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5

19. A body strikes the floor vertically with a velocity u and rebounds at the same speed. The change in velocity
would be
(A) u (B) 3u (C) 2u (D) zero
,d oLrq u osx ls {kSfrt ry ij m/okZ/kj Vdjkrh gS rFkk leku pky ls okil m/okZ/kj fn'kk esa tkrh gSA osx esa ifjorZu
gksxk -
(A) u (B) 3u (C) 2u (D) 'kwU;

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 11
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

20. The value of x satisfying the equation (considering only positive root)

5 2 6 5 2 6 / 5 2 6 5 2 6 =
x / 2 is

x ds eku tcfd lehdj.k 5 2 6 5 2 6 / 5 2 6 5 2 6 = x/2 dks larq"V djrs gS&



(dsoy /kukRed ewy ysrs gq,)
(A) 6 (B) 3 (C) 3 (D) 9 / 2

SECTION - II ([k.M- II)


Multiple Correct Answer Type (cgqy lgh fodYi izdkj)
This section contains 8 questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of
which ONE OR MORE is/are correct.
bl [k.M esa 8 iz'u gSaA izR;sd iz'u ds mkj ds fy, 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls ,d ;k ,d ls
vf/kd lgh gSA

21. The difference between areas of outside and inside surfaces of a cylindrical metallic pipe 14 cm long is
44 cm2. If the pipe is made of 99 cubic centrimeters of metal and outer radii and inner radii are R and r
respectively, then

14 cm yEcs ,d /kkrq ls cus csyukdkj ikbZi dh ck; rFkk vkUrfjd lrgksa ds {ks=kQyksa ds e/; varj 44 cm2 gSA ;fn ikbZi
99 /ku lsVhehVj /kkrq ls cuk;k tkrk gS rFkk ikbZi dh ck; f=kT;k o vkUrfjd f=kT;k e'k% R rFkk r gS] rks &

(A) R = 2.5 (B) R = 2 (C) r = 1.5 (D) r = 2

22. If the following system of linear equations 2x + 3y = 7 , 2x + ( + ) y = 28 has infinite number of


solutions, then
;fn js [ kh; lehdj.kks a ds fuEu fudk; 2x + 3y = 7 , 2x + ( + ) y = 28 ds vuUr gy gS a ]
rks &
(A) = 4 (B) = 8 (C) = 4 (D) = 8

23. Which of the following is/are correct :


fuEu eas ls dkSu lk lR; gS &
(A) 6 2 > 4 6 (B) 7 2 < 4 6

(C) log0.4 3 < log4 3 (D) 74 3 = 2 + 3

24. The points which trisect the line segment joining the points (0, 0) and (9, 12) are
fcUnq tks fcUnq (0, 0) rFkk (9, 12) dks feykus okys js[ kk dks lef=kHkkftr djrs gSa] gS&
(A) (3, 4) (B) (8, 6) (C) (6, 8) (D) (4, 0)

25. Which of the following when simplified reduces to unity ?


fuEu esa ls dksu lk ljy djus ij eku 1 ds cjkcj nsrk gS ?
2
(A) log 3 log4 log 3
81 (B) log2 6 + log2
2
3

1 64
(C) log 3
(D) log 7 (1 + 2 3 6)
6 27
2 2
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 12
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
26. A fast train takes 3 hours less than a slow train for a journey of 900 km. If the speed of slow train is 15 km/
hr. less than that the fast train, then the speeds of the two trains can be
,d nzqr xfr ls pyus okyh Vsu /kheh xfr ls pyus okyh Vsu ls 900 fd-eh- nwjh r; djus esa 3 ?k.Vs dk le; de ysrh
gSA ;fn /kheh xfr ls pyus okyh Vsu dh xfr nzqr xfr ls pyus okyh Vsu dh xfr ls 15 fd-eh-@?k.Vk de gS] rc nksuksa
Vsuksa dh xfr gks ldrh gS&
(A) 75 km/h fd-eh-@?k.Vk (B) 80 km/h fd-eh-@?k.Vk
(C) 60 km/h fd-eh-@?k.Vk (D) 65 km/h fd-eh-@?k.Vk

sin A cos A sin A cos A


27. If = p, = q, then ;fn sin B = p, cos B = q, rks
sin B cos B

(q2 1) p 2 (p 2 1) q2
2 2
(A) tan A = (B) tan A =
(1 p 2 ) q2 (1 q2 ) p 2

q2 1
(C) tan2B = (D) p2tan2A = q2 tan2B
1 p2

28. A man on the top of vertical tower observes a car moving at a uniform speed coming directly towards the foot
of the tower. If it takes 12 minutes for the angle of depression to change from 30 to 45, After this it will reach
the tower in
,d O;fDr m/okZ/kj ehukj ds 'kh"kZ ls ,d leku xfr ls ehukj ds ikn dh vksj lh/ks vkrh gqbZ dkj dks ns[krk gSA ;fn ;g
voueu dks.k (angle of depression) 30 ls 45 gksus esa 12 feuV ysrk gS] rks og Vkoj rd igqpus esa fdruk le; ysxk
12
(A) minutes feuV (B) 6( 3 + 1) minutes feuV
3 1

12
(C) minutes feuV (D) 6( 3 1) minutes feuV
3 1

SECTION - III ([k.M - III)


Comprehension Type (cks/ ku dkj)
This section contains 2 paragraphs. Based upon each paragraph, there are 4 questions. Each question has
4 choices (A), (B), (C) and (D), out of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 2 vuqPNsn (paragraphs) gSA R;sd vuqPNsn ij vk/kkfjr 4 'u gSA R;sd 'u ds 4 fodYi
(A), (B), (C) rFkk (D) gS , ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

Paragraph for Question Nos. 29 to 32


iz'u 29 ls 32 ds fy, vuqPNsn
If (x) is the highest common factor (HCF) of x2+px+q and x2+qx+p, then answer the following questions
;fn x2 + px + q rFkk x2 + qx + p dk egke lekiorZd (HCF), (x ) gks] rks fuEu iz'uksa ds mkj nhft;sA
29. The value of p + q + 1 is an
(A) Even number (B) odd number (C) Irrational number (D) None of these
p + q + 1 dk eku gksxk&
(A) le la[;k (B) fo"ke la[;k (C) vifjes; la[;k (D) buesa ls dksbZ ugha

30. The value of p3 + q3 + 1 is


p3 + q3 + 1 dk eku gS&
(A) 3pq (B) (p2 + q2 + 1 pq p q)
(C) (pq + p + q p2 q2 1) (D) None of these (buesa ls dksbZ ugha)
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 13
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
4 3
31. The value of (p q)2 + (p + q3 + 1) is k , then k is
3
(A) a prime number (B) a composite number
(C) neither prime nor composite (D) none of these
4
(p q)2 + (p3 + q3 + 1) dk eku k gS] rks k gS&
3
(A) ,d vHkkT; la[;k (B) ,d la;qDr la[;k
(C) u rks vHkkT; rFkk u gh la;qDr (D) buesa ls dksbZ ugha

32. The value of k + q + p is


k + q + p dk eku gS&
(A) 2 (B) 4 (C) 1 (D) 0

Paragraph for Question Nos. 33 to 36


iz'u 33 ls 36 ds fy, vuqPNsn
The following questions are based on the given data for an examination.
A. Candidates appeared 10500
B. Passed in all the five subjects 5685
C. Passed in three subject only 1498
D. Passed in two subject only 1250
E. Passed in one subject only 835
F. Failed in English only 78
G. Failed in maths only 275
H. Failed in Physics only 149
I. Failed in chemistry only 147
J. Failded in Biology only 221
,d ijh{kk ds fn;s x;s vkadMks+ ds vk/kkj ij fuEu iz'uksa dk mkj nhft,&
A. ijh{kk esa 'kkfey dqy ijh{kkFkhZ 10500
B. lHkh ikp fo"k;ks esa mkh.kZ 5685
C. dsoy rhu fo"k;ks esa mkh.kZ 1498
D. dsoy nks fo"k;ks esa mkh.kZ 1250
E. dsoy ,d fo"k; esa mkh.kZ 835
F. vaxszth fo"k; esa vuqkh.kZ 78
G. xf.kr fo"k; esa vuqkh.kZ 275
H. HkkSfrdh fo"k; esa vuqkh.kZ 149
I. jlk;u fo"k; esa vuqkh.kZ 147
J. tho foKku fo"k; esa vuqkh.kZ 221
33. How many candidates failed in all the subjects ?

lHkh fo"k;ksa esa vuqkh.kZ ijh{kkFkhZ dh la[;k gS&


(A) 4815 (B) 3317
(C) 2867 (D) 362

34. How many candidates passed at least in four subjects ?

dsoy pkj fo"k;ksa esa mkh.kZ ijh{kkFkhZ dh la[;k gS&


(A) 6555 (B) 5685
(C) 1705 (D) 870
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 14
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
35. How many candidates failed because of having failed in four or less subjects ?
pkj ;k pkj ls de fo"k;ks esa vuqkh.kZ ijh{kkFkhZ;ksa dh la[;k gS&
(A) 4815 (B) 4453 (C) 3618 (D) 2368

36. How many candidates failed in only two subjects ?


(A) 4815 (B) 3618 (C) 1498 (D) none of these
dsoy nks fo"k;ksa esa vuqkh.kZ ijh{kkFkhZ;ksa dh la[;k gS&
(A) 4815 (B) 3618 (C) 1498 (D) buesa ls dksbZ ugha

SECTION - IV ([k.M - IV)


Matrix - Match Type (eSfVDl&lqesy izdkj )
This section contains 2 questions. Each question contains statements given in two columns which
have to be matched. Statements in Column are labelled as A,B,C and D whereas statements in
Column are labelled as p,q,r and s. The answers to these questions p q r s
have to be appropriately bubbled as illustrated in the following example. A p q r s
B p q r s
If the correct matches are A-p , A-r , B-p , B-s , C-r , C-s and D-q , C p q r s
D p q r s
then the correctly bubbled matrix will look like the following :
bl [k.M esa 2 iz'u gSaA izR;sd iz'u esa nks dkWye esa oDRO; (statements) fn;s gq, gSa ftudk lqesy (match) djuk gSA dkWye
(Column-I) esa fn;s x;s oDrO;ksa (A, B, C, D) dks dkWye (Column-II) esa fn;s x;s oDrO;ksa (p, q, r, s) ls lqesy djuk gSA
p q r s
bu iz'uksa ds mkj fn;s x;s mnkgj.k ds vuqlkj mfpr cqYyksa dks dkyk djds n'kkZuk gSA p q r s
A
;fn lgh lqesy A-p, A-r, B-p, B-s, C-r, C-s rFkk D-q gSa] rks lgh fof/k ls dkys fd, B p q r s
C p q r s
x;s cqYyksa dk 4 x 4 esafVDl (matrix) uhps n'kkZ;k x;k gSA D p q r s

37. Let A, B and C be three points whose coordinates are (2, 3), (3, b) and (5, 7) respectively.
ekuk fd A, B rFkk C rhu fcUnq gS] ftuds funsZ'kkad e'k% (2, 3), (3, b) rFkk (5, 7) gSaA

Column Column

1
(A) If area of ABC is unit, then positive value of b is (p) 6
2

1
;fn ABC dk {ks=kQy 2
bdkbZ gS] rks b dk /kukRed eku gS&

(B) If A, B and C are collinear, then value of 3b is (q) 5


;fn A, B rFkk C lajs[kh; gS] rks 3b dk eku gS&

(C) If A, B and C are collinear and B divides AC in the ratio : 1, (r) 4


then value of 4( + 1) is
;fn A, B rFkk C lajs[kh; gS rFkk B ] AC dks : 1 ds vuqikr esa
foHkkftr djrk gS rks 4( + 1) dk eku gS&

(D) If b = 4, then the length of the longest side of PQR is (s) 13


;fn b = 4 gS] rks PQR dh lcls yEch Hkqtk dh yEckbZ gS&

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 15
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
38. Match the following : fuEu dks lq e s f yr dhft,&
Column (LrEHk ) Column (LrEHk )
(A) If f(x) = x2 + 2x + 5, then maximum value of f(x) is (p) 3
;fn f(x) = x2 + 2x + 5, rc f(x) dk vf/kdre eku gksxk&
(B) If a, b N and a2 b2 = 11, then a = (q) 6
;fn a, b N vkSj a2 b2 = 11 gS] rks a =
(C) Number of tangents common to two circles (r) 8
touching each other externally is
nks o`k tks ,d nwljs dks ckg~; Li'kZ djrs gS]
dh mHk;fu"B Li'kZ js[kkvksa dh la[;k gS&
(D) If one root of the equation 3x2 9 = k2x k is 2, then (s) 4
a value of 4k is
;fn lehdj.k 3x2 9 = k2x k dk ,d ewy 2 gS] rks
4k dk ,d eku gS &

PART - II (Hkkx - II)


SECTION - I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)
This section contains 8 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D), out
of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 8 cgq&fodYih iz'u gSA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

39. In the figure shown a convex mirror of radius of curvature 20 cm is shown. An object O is placed in front
of this mirror. Its ray diagram is shown. How many mistakes are there in the ray diagram (AB is its
principal axis):
fp=k esa 20 cm ork f=kT;k okyk mky niZ.k n'kkZ;k x;k gSA ,d oLrq O niZ. k ds lkeus j[kh tkrh gSA bldk fdj.k
fp=k n'kkZ; k x;k gSA blds fdj.k fp=k esa fdruh xyfr;ka (AB bldh eq[ ; v{k gS) gS \

(A) 3 (B) 2 (C) 1 (D) 0

40. A particle moves in a straight line obeying the Vt graph as shown in figure. The average velocity of the
particle from t = 0 to t = T is :
V0 2V0 3V0
(A) Zero (B) (C) (D)
2 3 4
V

V0

0 t
T
ljy js[kk ij xfr'khy d.k fp=k esa iznf'kZr osx&le; xzkQ dk ikyu djrk gSA t = 0 ls t = T le;kUrjky ds e/; d.k
dk vkSlr osx gksxk :
V0 2V0 3V0
(A) 'kwU; (B) (C) (D)
2 3 4

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 16
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
41. A lift is moving upwards with a constant speed of 5 m/s. The speed of one of the pulleys is 5 m/s as shown.
Then the speed of second pulley is :
(A) 5m/s (B) zero (C) 7.5 m/s (D) 10 m/s

,d fyV 5 m/s dh fu;r pky ls ij dh vksj xfreku gSA fp=k esa n'kkZ;s x, vuqlkj ,d vkn'kZ f?kjuh dk osx 5 m/s gS
rks nwljh f?kjuh dh pky gksxh %
(A) 5m/s (B) 'kwU; (C) 7.5 m/s (D) 10 m/s

42. The frequency of a mans voice is 300 Hz and its wavelength is 1 meter. If the wavelength of a childs voice is
1.5 m, then the frequency of the childs voice is:
,d vkneh ds vkokt dh vko`fk 300 Hz rFkk rjaxnS/;Z 1 ehVj gSA vxj cPps dh vkokt dh rjaxnS/;Z 1.5 ehVj gS
rks cPps ds vkokt dh vko`fk gksxh :
(A) 200 Hz (B) 150 Hz (C) 400 Hz (D) 350 Hz.

43. A circuit has fuse of 5A. What is the maximum number of 100W (220 V) bulb that can be safely used in the circuit?
,d ifjiFk esa 5 ,fEi;j dk ;wt gSA 100 okV (220 oksYV) ds cYcksa dh vf/kdre~ la[;k D;k gksxh tks ifjiFk esa lqjf{kr
:i ls iz;q fd;s tk ldrs gS&
(A) 5 (B) 7 (C) 9 (D) 11

44. The work done by a satellite of mass m in going once a round the earth in an orbit of radius r is :
m nzO;eku ds mixzg }kjk r f=kT;k ds d{k esa i`Foh dk ,d pDdj yxkus esa fd;k x;k dk;Z gS :
(A) r2 mg (B) m r G (C) Zero 'kwU; (D) Infinite vuUr

45. A light ray incident on a surface of quartz from air with angle of incidence 45 . What is the angle of refraction
and velocity of light in quartz ? ( Refractive index of quartz = 2 )
DokV~Zt dh lrg ij ok;q ls 45 ds dks.k ij izdk'k fdj.k vkifrr gSA viorZu dks.k rFkk izdk'k dk osx gksxk : (DokV~Zt
dk viorZukad = 2 )
3
(A) = 30 , V = 10+8 m/s (B) = 60 , V = 3 2 108 m/s
2 2

3 2 3
(C) = 30 , V = 108 m/s (D) = 45 , V = 108 m/s
2 2

46. Electrostatics force between two point charges is given by :


nks fcUnq vkos'kksa ds e/; fLFkj fuEu fu;e ls fn;k tkrk gS %
(A) Newton law U;wVu fu;e (B) Maxwell law esDlosy fu;e
(C) Lenz Law ySat fu;e (D) Coloumbs Law dqykWe fu;e

SECTION - II ([k.M - II)


Multiple Correct Answers Type (cgqy lgh mkj izdkj)
This section contains 4 multiple correct answer(s) type questions. Each question has 4 choices (A), (B),
(C) and (D), out of which ONE OR MORE THAN ONE is/are correct.
bl [k.M esa 4 cgq lgh mkj izdkj ds iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls ,d ;k ,d
ls vf/kd fodYi lgh gS gSaA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 17
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
47. A particle is moving along straight line which of the following option are correct :
(A) If its acceleration is increasing its speed may be decreasing
(B) If its acceleration is zero at certain instant its speed may be nonzero at that instant
(C) If its acceleration is zero for some interval of time its speed remains constant during that interval
(D) If acceleration of particle is constant its speed may be zero at some instant
,d d.k ljy js[ kk ds vuqfn'k xfr'khy gS fuEu esa ls dksulk fodYi lgh gS
(A) ;fn bldk Roj.k c<rk gS bldh pky ?kV ldrh gS
(B) ;fn bldk Roj.k fdlh {k.k 'kwU; gS bldh pky bl {k.k ij v'kwU; gks ldrh gS
(C) ;fn bldk Roj.k dqN le;kUrjky ds fy, 'kwU; gS bldh pky bl le;kUrjky esa vpj jgrh gS
(D) ;fn d.k dk Roj.k vpj gS bldh pky fdlh {k.k 'kwU; gks ldrh gS

48. There are two massless springs A and B of spring constant K A and KB respectively and KA > KB . If
W A and W B be denoted as work done on A and work done on B respectively, then
(A) If they are compressed to same distance, W A > W B
(B) If they are compressed by same force (upto equilibrium state) W A < W B
(C) If they are compressed by same distance, W A = W B
(D) If they are compressed by same force (upto equilibrium state) W A > W B
nks nzO;eku jfgr fLiazx A rFkk B ftuds fLiazx fu;rkad e'k% KA rFkk KB gS] tgkW KA > KB gSA] ;fn A rFkk B ij
fd;s tkus okys dk;Z e'k% W A rFkk W B gksa] rks
(A) ;fn nks u ks dks leku nw j h rd la ihfM+ r fd;k tk;s ] W A > W B
(B) ;fn nks u ks a dks leku cy ls la ihfMr fd;k tk;s ] (lkE;oLFkk rd), W A < W B
(C) ;fn nks u ks a dks leku nw j h rd la ihfM+ r fd;k tk;s, W A = W B
(D) ;fn nks u ks a dks leku cy ls la ihfMr fd;k tk;s (lkE;oLFkk rd ) W A > W B

49. Which of the following statement is true ?


(A) Like poles repel
(B) Unlike poles attract
(C) Magnet may have only one pole
(D) On breaking the magnet, the magnetism of its pieces vanish.
fuEufyf[kr esa ls dkSulk dFku lR; gaS \
(A) pqEcd ds leku /kqzoksa esa izfrd"kZ.k gksrk gSA
(B) pqEcd ds vleku /kqzoksa esa vkd"kZ.k gksrk gSA
(C) pqEcd dk dsoy ,d gh /kzqo gks ldrk gSA
(D) pqEcd ds VqdM+s djus ij] VqdM+ksa dk pqEdRo lekIr gks tkrk gSA

50. Which of the following are non-renewable sources of energy :


(A) Solar energy (B) Petroleum
(C) Natural gas (D) Uranium
fuEu es ls dkSu mTkkZ ds vuohuhdj.k L=kksr gS
(A) lkSj mTkkZ (B) isVksfy;e
(C) izkd`frd xSl (D) ;wjsfu;e

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 18
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

SECTION - III ([k.M- III)


Matrix - Match Type (eSfVDl&lqesy izdkj )
p q r s
This section contains 1 question. The question contains statements given in two A p q r s
columns which have to be matched. Statements (A, B, C, D) in Column-I have to be B p q r s
matched with statements (p, q, r, s) in Column-II. The answers to these questions have C p q r s
to be appropriately bubbled as illustrated in the following example. D p q r s
If the correct matches are A-p , A-r , B-p , B-s , C-r , C-s and D-q, then the correctly matched answer will look
like in bubbled matrix. One option in ColumnI may have one or more than one correct options in ColumnII.
Marks will be awarded only if an option in ColumnI is matched with all correct options in Column-II. Each
correct matching will be awarded 1 mark and if all the matchings are correct then 6 marks will be awarded.
p q r s
bl [k.M esa 1 iz'u gSaA izR;sd iz'u esa nks dkWye esa oDRO; (statements) fn;s gq, gSa ftudk lqesy
A p q r s
(match) djuk gSA dkWye (Column-I) esa fn;s x;s oDrO;ksa (A, B, C, D) dks dkWye (Column-II) esa fn;s
B p q r s
x;s oDrO;ksa (p, q, r, s) ls lqesy djuk gSA bu iz'uksa ds mkj fn;s x;s mnkgj.k ds vuqlkj mfpr cqYyksa C p q r s
dks dkyk djds n'kkZuk gSA D p q r s
;fn lgh lqesy A-p, A-r, B-p, B-s, C-r, C-s rFkk D-q gSa] rks lgh fof/k ls dkys fd, x;s cqYyksa dk 4 x 4 esafVDl (matrix)
esa n'kkZ;k x;k gSA dkWyeI ds izR;sd fodYi dk dkWyeII ds ,d ;k ,d ls T;knk fodYiksa ls lqesy djk;k tk ldrk gSA vad
mlh fLFkfr esa iznku fd;s tk;sxaAs tcfd dkWyeI ds fdlh fodYi dk dkWyeII ds lHkh lgh fodYiksa ls lqey s djk;k x;kA izR;sd
lgh lqesy ds fy, 1 vad iznku fd;s tk;sxsa rFkk tc lHkh lqesy lgh gksxsa rc 6 vad iznku fd;s tk;sxsaA

51. Match the items given in Column I with those in Column II.
Column-I Column-II
(A) Electric fuse (p) Magnetic effect of current
(B) Electric generator (q) Heating effect of current
(C) Electro motor (r) Chemical effect of current
(D) Dry cell (s) Electromagnetic induction
dkWye I ds enksa dks dkWye II ds enksa ls lqesy dhft;s %
dkWye-I dkWye-II
(A) fo|qr ;wt (p) fo|qr /kkjk dk pqEcdh; izHkko
(B) fo|qr tfu=k (q) fo|qr /kkjk dk rkih; izHkko
(C) fo|qr&eksVj (r) fo|qr /kkjk dk jklk;fud izHkko
(D) 'kq"d lsy (s) fo|qr&pqEcdh; izsj.k

PART - III
SECTION - I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)
This section contains 8 multiple choice questions. Each question has choices (A), (B), (C) and (D), out
of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 8 cgq&fodYih iz'u gSA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

52. Consider the processes izeksa ij fopkj dhft,

1
(i) H (g) + aq. H+ (aq.) (ii) 2O(g) O2(g)
2 2

(iii) NH4+ (g) + Cl (g) NH4Cl(s) (iv) P4 (black) + 5O2(g) P4O10(s)


Which of the above does not represent Hformation of the product.
mijksDr esa ls dkSulk ize mRikn ds HfuekZ.k dks iznf'kZr ugh djrk gS\
(A) I,IV (B) II, IV (C) I, II, III (D) II , III, IV

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 19
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
53. Maximum oxidation state of oxygen is:
vkWDlhtu dh vf/kdre vkWDlhdj.k voLFkk gS&
(A) +6 (B) +4 (C) +2 (D) 2

54. In the reaction 4P + 3KOH + 3H2O 3KH2PO 2 + PH3


fuEu vfHkf;k] 4P + 3KOH + 3H2O 3KH2PO2 + PH3 esa]
(A) P undergoes reduction only (P dk dsoy vi;pu gksrk gSA)
(B) P undergoes oxidation only (P dk dsoy vkWDlhdj.k gksrk gSA)
(C) P undergoes both oxidation and reduction (P dk vkWDlhdj.k o vip;u nksuksa gksrk gSA)
(D) neither undergoes oxidation nor reduction ( u rks vkWDlhdj.k gksrk gS vkSj u gh vip;u gksrk gSA )
55. The value of Plancks constant is 6.63 1034 Js. The velocity of light is 3 108 m/sec. Which value is
closest to the wavelength of light with frequency of 8 1015 sec1 ?
Iykad fLFkjkad dk eku 6.63 1034 Js gSA izdk'k dk osx 3 108 ehVj@lSd.M gSA dkSulk rjaxnS/;Z eku izdk'k dh
vko`fr 8 1015 lSd.M1 ds lehi gS ?
(A) 5 1018 m (B) 4 108 m (C) 3 107 m (D) 2 1025 m

56. The maximum & minimum oxidation state of Bromine is:


czksehu dh vf/kdre rFkk U;wure vkWDlhdj.k voLFkk dkSulh gS\
(A) +6, 2 (B) +7, 1 (C) +1, 1 (D) +5, 1

57. Which of the following is the IUPAC nomenclature of ethyl methyl ketone?
(A) Propan-1-one (B) Butanone (C) Butan-1-one (D) Propan-2-one
fuEu esa ls dkSulk uke ,fFky esfFky dhVksu dk IUPAC ukedj.k gS\
(A) izksisu-1-vkWu (B) C;wVsukWu (C) C;wVsu-1-vkWu (D) izksisu-2-vkWu

58. Which of the following reaction is Finkelstein reaction?


fuEu esa ls dkSulh vfHkf;k fQadyLVhu vfHkf;k gS\
Acetone
(A) RI + NaCl RCl + NaI (B) RCl + AgF RF + AgCl
Acetone H2O
(C) RCl + NaI RI + NaCl (D) RCl + NaI RI + NaCl
59. What is the relation between 3-Ethylpentane and 3-Methylhexane ?
(A) Chain isomers (B) Position isomers (C) Functional isomers (D) Relation
3-,fFkyisUVsu vkSj 3-esfFkygsDlsu ds e/; D;k lEcU/k gS \
(A) Ja[kyk leko;oh (B) fLFkfr leko;oh (C) f;kRed leko;oh (D) lEcU/k

SECTION - II ([k.M - II)


Multiple Correct Answers Type (cgqy lgh mkj izdkj)
This section contains 4 multiple correct answer(s) type questions. Each question has 4 choices (A),
(B), (C) and (D), out of which ONE OR MORE THAN ONE is/are correct.
bl [k.M esa 4 cgq lgh mkj izdkj ds iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls ,d ;k ,d
ls vf/kd fodYi lgh gS gSaA

60. When SO3 is taken in 10 L vessel an equilibrium is established between SO3, SO2 and O2
1
SO3(g) SO2(g) + O (g)
2 2
The density of the equilibrium mixture is found to be 1.6 gm/l at equilibrium temperature 300 K. Which of
the following conclusions can be made using the data given above ?
(A) Number of moles of SO3 initially is 0.2
(B) Total number of moles is 0.5 at equilibrium.
(C) Number of moles of SO3 at equilibrium cant be calculated as additional data is required.
(D) Partial pressure of SO3 is 0.492 atm at equilibrium.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 20
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
tc 10 L ik=k esa SO3 dks fy;k tkrk gS rks SO3, SO2 o O2 ds e/; ,d lkE; LFkkfir gksrk gS &
1
SO3(g) SO2(g) + O (g)
2 2
lkE; feJ.k dk ?kuRo lkE; rkieku 300 K ij 1.6 gm/ gS] fn;s x;s mijksDr vkdM+ks dk iz;ksx dj fuEu esa ls dkSuls
fu"d"kZ cuk;s tk ldrs gS \
(A) izkjEHk esa SO3 ds eksyks dh la[;k 0.2 gSA
(B) lkE; ij eksyks dh dqy la[;k 0.5 gSA
(C) lkE; ij SO3 ds eksyks dh la[;k dh x.kuk ugh dj ldrs gS D;ksfd vfrfjDr vkdM+ks dh vko';drk gksrh gSA
(D) lkE; ij SO3 dk vkaf'kd nkc 0.492 atm gSA

61. Which of the following can act as oxidant as well as reductant?


fuEu esa ls dkSulk@dkSuls vkWDlhdkjh ds lkFk&lkFk vipk;ddkjh dh Hkkafr dk;Z dj ldrk gS@ldrs gSa\
(A) H2O2 (B) ClO2 (C) SO2 (D) F2

62. Which of the following is/are electron deficient compounds ?


fuEu esa ls dkSulk@dkSuls bysDVkWu U;wu ;kSfxd gS@gSa \
(A) NaBH4 (B) B2H6 (C) AlCl3 (D) LiAlH4
63. Which is / are the correct IUPAC name of the corresponding structures
OH
CH3
(A) 3-(N-Ethylamino)-2-methylcyclohexan-1-ol
NHCH2CH3
(B) 3-Bromo-2chlorobutanal

(C) 3-Cyanopentanoic acid

CH3CHCHCH3
(D) 2, 3-Dimethyl Pentane
CH3 CH2CH3

mijksDr esa ls dkSulh lajpukvksa ds lgh IUPAC uke n'kkZ;s x;s gS\
OH
CH3
(A) 3-(N-,fFky,ehuks)-2-esfFkylkbDyksgsDlsu-1-vkWy
NHCH2CH3
(B) 3-czkseks-2-DyksjksC;wVsusy

(C) 3-lk;uksisUVsukWbd vEy

CH3CHCHCH3
(D) 2, 3-MkbesfFky isUVsu
CH3 CH2CH3

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 21
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

SECTION - III ([k.M - III)


Matrix - Match Type (eSfVDl&lqesy izdkj )
This section contains 1 question. Each question contains statements given in two columns which have to
be matched. Statements (A, B, C, D) in Column-I have to be matched with statements (p, q, r, s) in Column-
II. The answers to these questions have to be appropriately bubbled as illustrated in the following example.
If the correct matches are A-p , A-r , B-p , B-s , C-r , C-s and D-q, then the p q r s
correctly will look like in bubbled matrix. Each statement in ColumnI may A p q r s
have one or more than one correct options in ColumnII. One Mark will be B p q r s
awarded for each statement in ColumnI is matched with all correct options C p q r s
in Column-II. If all the statements in column-I are correctly matched to their D p q r s
correct options in column-II , then 6 marks will be awarded.
bl [k.M esa 1 iz'u gSaA izR;sd iz'u esa nks dkWye esa oDRO; (statements) fn;s gq, gSa ftudk lqesy (match) djuk gSA dkWye
(Column-I) esa fn;s x;s oDrO;ksa (A, B, C, D) dks dkWye (Column-II) esa fn;s x;s oDrO;ksa (p, q, r, s) ls lqesy djuk gSA bu
p q r s
iz'uksa ds mkj fn;s x;s mnkgj.k ds vuqlkj mfpr cqYyksa dks dkyk djds n'kkZuk gSA
A p q r s
;fn lgh lqesy A-p, A-r, B-p, B-s, C-r, C-s rFkk D-q gSa] rks lgh fof/k ls dkys fd, x;s p q r s
B
cqYyksa dk 4 x 4 esafVDl (matrix) esa n'kkZ;k x;k gSA dkWyeI ds izR;sd oDkO; dk dkWye C p q r s
II ds ,d ;k ,d ls T;knk fodYiksa ls lqesy djk;k tk ldrk gSA dkWyeI ds izR;sd oDkO; D p q r s
dk dkWyeII ds lHkh lgh fodYiksa ls lqesy djkus ds fy, ,d vad iznku fd;k tk;sxkA ;fn
dkWyeI ds lHkh OkDkO;ksa dk dkWyeII ds lHkh lgh fodYiksa ls lqesy fd;k x;k rks 6 vad
iznku fd;s tk;sxsaA

64. Column I Column II


pb
(A) At low pressure (p) Z = 1 +
RT
a
(B) At higher pressure (q) Z = 1 V RT
m
(C) At low density of gas (r) gas is more compressible than ideal gas
(D) For H2 and He at 0C (s) gas is less compressible than ideal gas

dkWye I dkWye II
pb
(A) U;wu nkc ij (p) Z = 1 +
RT
a
(B) mPp nkc ij (q) Z = 1 V RT
m
(C) xSl ds fuEu ?kuRo ij (r) xSl vkn'kZ xSl dh rqyuk esa vf/kd laihM~; gSA
(D) 0C ij H2 rFkk He ds fy, (s) xSl vkn'kZ xSl dh rqyuk esa de laihM~; gSA

ANSWER KEY
1. (B) 2. (A) 3. (C) 4. (C) 5. (C) 6. (A) 7. (B)
8. (C) 9. (A) 10. (A) 11. (D) 12. (A) 13. (C) 14. (B)
15. (B) 16. (C) 17. (D) 18. (B) 19. (C) 20. (B) 21. (AD)
22. (AD) 23. (ABCD) 24. (AC) 25. (AC) 26. (AC) 27. (AC) 28. (AB)
29. (A) 30. (A) 31. (C) 32. (D) 33. (D) 34. (A) 35. (B)
36. (C) 37. (A) (r),(B) (s),(C) (p),(D) (q)
38. (A) (q); (B) (q); (C) (p); (D) (q, s)
39. (B) 40. (B) 41. (A) 42. (A) 43. (D) 44. (C) 45. (C)
46. (D) 47. (ABCD) 48. (AB) 49. (AB) 50. (BCD)
51. (A) q ; (B) s ; (C) p ; (D) r
52. (D) 53. (C) 54. (C) 55. (B) 56. (B) 57. (B) 58. (C)
59. (A) 60. (AC) 61. (ABC) 62. (BC) 63. (ABCD)
64. (A) - q, r ; (B) - p,s ; (C) - q,r ; (D) - p,r
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 22
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
HINTS & SOLUTION TO SAMPLE TEST PAPER-I

1. M+KR

2. 1:2

3. D>B>C>A

4. 138 hr 53 min 20 sec

5. 20

6. 0

7. even values of n (n ds le ekuksa ds fy;s)

8. 125 m3

9. 13 units (bdkbZ)

10. 50 years
6! 6.5.4
11. Total ways dqy rjhds = 6C3.3! = 3 ! 3! 6. = .6 = 120
6

12. 2

13. volume of cone ABCF


1
v 1 = (r2)2 h.
3
vol. of frustum
1
v 2 = h [r12 + r22 + r1 r2]
3
r1 2h
=
r2 h
r1 = 2r2
1
So, v 2 = h [7r22)
3
1
v2 = (r2)2h
3
1 2
r2 h
V1
3
V2
3
1

7r2 h
2

v1 1

v2 7

14. b2 4 c = 1

15. 2

16. Let ekuk z < 0


zx < zy
so xz > zy is not correct always
vr% xz > zy lnSo lgh ugha gksxhA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 23
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
17. x3 + 1 = (x + 1)(x2 + x + 1)
x3 1 = (x 1)(x2 + x + 1)
so (2)&(4) are correct vr% (2)vkSj(4) lgh gSA

18. 3

19. 2u

20. 3
21. R = 2.5

2 3 7
22. = 4, + = 12 =8
2 28

23. 6 2 > 4 6 ; 7 2 < 4 6 ; log0.4 3 < log4 3 ; 74 3 = 2 + 3

(0, 0) (9, 12)


24.
A C D B
C divides AB in the ratio 1 : 2.

9 0 12 0
Co-ordinates of C , = C (3, 4) D divides AB in the ratio of 2 : 1.
1 2 2 1

18 0 24 0
Co-ordinates of D , = D (6, 8) Trisection points are (3, 4) and (6, 8).
21 21

3
25. (A) log 3 log4 log 3 ( 3 )8 = log 3 log22 8 = log 3 = 1
2 2 2
2

2 2
(B) log2 6 + log2 = log2 6 1
3 3
6
1 64 1 2
(C) log 3 /2
= log 2

=1

6 27 6 3
3

3 5
(D) log 7 1 2 = log 7 2 1
6
2 2

900 900
26. =3
x 15 x

300 300 15 225 18000


3 =3 4500 = x2 15x x2 15x 4500 = 0 x=
x 15 x 2
15 135
x= = 75, 60
2
x 15 = 60
Ans. 75 km/h & 60 km/h

sin A cos A sin 2 A cos 2 A


27. sinB = , cos B = + =1
p q p2 q2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 24
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
2
tan A 1
+ = 1 + tan2 A
p 2
q2

(q2 1) p 2
tan2A =
(1 p 2 ) q2
sin A = psinB, cosA = q cosB 1 = p2 sin2B + q2 cos2 B
q2 1
1 + tan2 B = p2 tan2 B + q2 tan2B =
1 p2

12
28. minutes (feuV) ; 6( 3 + 1) minutes (feuV)
3 1

29. Since x is HCF of x2 + px + q and x2 + qx + p


p q and (x ) is a factor of x2 + px + q as well as x2 + qx + p
2 + p + q = 0 .... (i)
2 + qa + p = 0 .... (ii)
Subtracting (p q) = (p q)
= 1 p + q + 1 = 0 by (i)
Hindi pwfd x2 + px + q o x2 + qx + p dk egke lekiorZd (x gS
p q rFkk (x ) O;atd x2 + px + q rFkk x2 + qx + p nksuksa dk ,d xq.ku[k.M gksxkA
2 + p + q = 0 .... (i)
2 + qa + p = 0 .... (ii)
?kVkus ij (p q) = (p q)
= 1 p + q + 1 = 0 by (i)

30. If p+q+1=0
then p3 + q3 + 13 = 3pq
Hindi ;fn p+q+1=0
rks p3 + q3 + 13 = 3pq
4
31. p2 + q2 2pq + (3pq) = p2 + q2 + 2pq
3
= (p + q)2 = ( 1)2 = 1

32. 0

33. 362

34. 6555

35. 4453

36. 1498

2 3 1
1 1
37. Area of ABC is D = 3 b 1 = ( 3b + 13)
2 2
5 7 1

1 1 1
(A) given D = ( 3b + 13) = 3b + 13 = 1
2 2 2
14
b=4 &
3
(B) If A, B, C are Collinear =0
( 3b + 13) = 0 3b = 13
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 25
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
13
(C) A, B, C are collinear b=
3
also B divider AC in the ratio : 1
5 2 7 3 5 2 7 3 13 13
(3, b) = , =3 & = b
1 1 1 1 3 3

1
=
2
Hence 4( + 1) = 6
(D) If P(2, 3), Q(3, 4) & R(5, 7) PQ = 1 1 2 PR > QR > PQ
QR = 4 9 13
PR = 9 16 5

38. (A) (q), (B) (q), (C) (p), (D) (q, s)

39. Error Error

1
Total displacement dq
y foLFkki u TV0
V
40. Vave= = 2 0
Total time dqy l e; T 2

41. In the frame of the lift first pulley will be stationary so velocity of second pulley will be zero & so in the frame
of ground it moves with 5 m/s
fyV ds funsZ'k rU=k esa iqyh fojke esa gksxhA vr% f}rh; iqyh dk osx 'kwU; gksxkA vr% tehu funsZ'k rU=k esa ;g 5 m/s ls
xfreku gksxhA

42. (A) f 1 1 = f 2 2
(300) (1) = (f 2) (1.5)
200 Hz = f 2

43. Current rating of fuse = 5A


Power = 100 W, Potential difference = 220V
Power 100 5
Current through each bulb = A
Potential difference 220 11

Current rating of fuse 5


Number of bulbs = 11
Current through each bulb 5 / 11

44. Displacment is zero for a complete cycles work done is also zero

3 2
45. = 30 , V = 108 m/s
2
46. Coloumbs Law dqykWe fu;e

47. (A) If acceleration and velocity in opposite direction then speed of particle may decrease.
(B) In SHM, acceleration is zero at mean position but speed is non-zero.
(C) If acceleration is zero then speed remains constant.
(D) In vertical motion of particle at heighest point of motion speed is zero but acceleration is constant.
(A) ;fn osx o Roj.k foifjr fn'kk esa gS rc d.k dh pky ?kVrh gSA
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 26
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
(B) SHM esa, ek/; fLFkfr ij Roj.k 'kwU; gksrk gS ysfdu pky v'kwU; gksrh gSA
(C) ;fn Roj.k 'kwU; gS rc pky vpj gksrh gSA
(D) d.k dh m/okZ/kj xfr esa mPpre fcUnq ij pky 'kwU; gksrh gS ysfdu Roj.k vpj gksrk gSA

48. If the springs are compressed to same amount :


1 1
WA = KA x 2 ; W B = K x2 KA > KB W A > W B
2 2 B
If the springs are compressed by same force.
1 F2
KA. 2
F F WA 2 KA
KB
F = KA x A = KBx B ; x A = K ; x B = K ; WB
= 2 = KA
A B 1 F
KB 2
2 KB
Hence, W A < W B
49. Like poles repel. (pqEcd ds leku /kqzoksa esa izfrd"kZ.k gksrk gSA)
Unlike poles attract (pqEcd ds vleku /kqzoksa esa vkd"kZ.k gksrk gSA)

50. Solar energy is renewable source of energy and the others are non-renewable.
lkSj-mtkZ mtkZ dk uohuhdj.k L=kksr gS rFkk vU; vuohuhdj.k L=kksr gS
51. (A) q ; (B) s ; (C) p ; (D) r

52. Hformation respresent the enthalpy of formation of a substance from its elements in their standard state.
HfuekZ.k ekud voLFkk esa] buds rRoksa ls inkFkZ ds fuekZ.k dh ,UFkSYih dks iznf'kZr djrh gSA

53. Oxygen only shows +2 to 2 oxidation state.


vkWDlhtu dsoy +2 ls 2 vkWDlhdj.k voLFkk nkkZrk gSA
54. 0 +1 3
4P + 3KOH + 3H2O 3KH2PO 2 + PH3
Hence P is undergoing oxidation as well as reduction.
0 +1 3
4P + 3KOH + 3H2O 3KH2PO 2 + PH3
vr% P dk vkWDlhdj.k rFkk vip;u nksuksa gksrk gSA

c 3 108
55. = 3.75 108 m.
8 1015

56. Br show oxidation state varying from 1 to +7.

O
57. Ethyl methyl ketone
CH3 CCH2 CH3
Butanone IUPAC name.

58. In Finkelstein reaction Iodine is prepared by exchange of chlorine in the presence of non-polar solvent acetone.

59. and (rFkk)

Carbon skeleton is different in both compounds.


nksuksa ;kSfxdksa esa dkcZu <+kapk fHkUu&fHkUu gSA

60. Equilibrium mass = 16 g = Initial mass (mass conservation)


16
Initial moles of SO3 = = 0.2
80
All other conclusions require additional data i.e. equilibrium constant or degree of dissociation.
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 27
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
g y- lkE; nzO;eku = 16 g = izkjfEHkd nzO;eku nzO;eku laj{k.k
16
SO3 ds izkjfEHkd eksy = = 0.2
80
lHkh vU; fudkksZ ds fy, vfrfjDr vkdM+ks dh vko;drk gksrh gS vFkkZr~ lkE; fu;rkad ;k fo;kstu dh ek=kk dh
vko;drk gksrh gSA
61. Substance in maximum or minimum oxidation state never acts as both oxidant and reductant.
inkFkZ tks vf/kdre ;k U;wure vkWDlhdj.k vad esa gks og dHkh Hkh vkWDlhdkjh o vipk;d nksuksa dh rjg O;ogkj ugha dj
ldrk gSA
62. (B) B2H6 is a electron deficient compound as boron has only six electron in its valence shell.
(C) AlCl3 is a electron deficient compound as aluminium has only six electron in its valence shell.
(B) B2H6 ,d bysDVkWu U;wu ;kSfxd gSa D;ksafd cksjkWu ds la;ksth dks'k esa dsoy N% bysDVkWu ik;s tkrs gSA
(C) AlCl3 ,d bysDVkWu U;wu ;kSfxd gSa D;ksafd ,Y;qfefu;e ds la;ksth dks'k esa dsoy N% bysDVkWu gksrs gSA

63. The correct IUPAC name of is Cyclohexanecarbaldehyde

dk lgh IUPAC uke lkbDyksgsDlsudkcZ,fYMgkbM gSA

64. (A) At low pressure, b is negligible in comparison to V m .



P a
2 (V m ) = RT
Vm
PVm a
= Z = 1 V RT < 1
RT m
So, gas is more compressible than ideal gas.
a
(B) At high pressure, 2 is negligible in comparison to P..
Vm
P (Vm b) = RT
PVm Rb
=Z=1+ < 1.
RT RT
So, gas is less compressible than ideal gas.
a
(C) Low density of gas means pressure is low so, at low pressure Z = 1 V RT < 1 and gas is
m
more compressible than ideal gas.
(D) At 0C H2 and He have a 0.
Pb
So, Z=1+ and gas is less compressible than ideal gas.
RT
Sol. (A) fuEu nkc ij b, Vm dh rqyuk esa ux.; gSA

P a PVm a
2 (V m ) = RT
RT
= Z = 1 V RT < 1
Vm m
vr%] xSl ] vkn'kZ xSl ls vf/kd lEihM~; gSaA
a
(B) mPp rki ij 2 , P dh rq yuk es a ux.; gS A
Vm
PVm Rb
P (Vm b) = RT =Z=1+ < 1.
RT RT
vr%] xSl ] vkn'kZ xSl ls de lEihM~; gSaA
a
(C) xSl dk fuEu ?kuRo vFkkZr~ nkc de gS vr% fuEu nkc ij Z = 1 VmRT < 1 rFkk xSl ] vkn'kZ xSl ls vfkd
lEihM~; gSaA
(D) 0C ij H2 rFkk He ds fy, a 0 gks r k gS A
Pb
vr%, Z=1+
RT
rFkk xSl ] vkn'kZ xSl ls de lEihM~; gSaA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 28
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
SAMPLE TEST PAPER-II
(For Class-XI Appearing / Passed Students)
Course : VISHWAAS (JF)

P a rt - I P a rt - II P a rt - III M a rks to be a w a rde d


Type
(M a the m a tics) (P hysics) (Che m istry) Corre ct W rong Bla nk
Only one corre ct
1 to 15 32 to 41 53 to 61 3 -1 0
(d s
oy , d fod Yi l gh)
One or m ore tha n one corre ct Answ e r
16 to 21 42 to 45 62 to 63 4 0 0
(, d ; k , d l sv f/kd fod Yi l gh)
22 to 30 46 to 51 64 to 66 Com pre he nsions (v uq PNsn) 4 -1 0
M a trix M a tch Type
31 52 67 6 [1, 2, 3, 6] 0 0
(eS
fVDl l q
esy i zd kj )

PART - I (Hkkx- I)

SECTION - I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)
This section contains 15 questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of
which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 15 iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

1. P + Q means P is the brother of Q. P Q means P is the mother of Q and P Q means P is the sister
of Q. Which of the following means that M is the maternal uncle of R ?
P + Q dk vFkZ Q dk HkkbZ P gSA P Q dk vFkZ gS Q dh ek P gS rFkk P Q dk vFkZ gS Q dh cgu P gSA fuEu esa
ls fdldk lk vFkZ R dk ekek M gSA
(A) M R + K (B) M + K R (C) M + K Q (D) M K + R
2. 8 men and 12 boys can finish a piece of work in 10 days while 6 men and 8 boys can finish it in 14 days, then
the ratio of the time taken by one man alone to that by one boy alone to finish the work is
,d dk;Z dks 8 O;fDr rFkk 12 yMds 10 fnuksa esa djrs gSa tcfd blh dk;Z dks 6 O;fDr rFkk 8 yMds 14 fnuksa esa djrs gS]
rks ,d vdsys O;fDr }kjk dk;Z dks iwjk djus esa fy;k x;k le; rFkk ,d vdsys yMds }kjk dk;Z dks iwjk djus esa fy, x;s
le; dk vuqikr gS &
(A) 1 : 2 (B) 2 : 1 (C) 1 : 1 (D) 1 : 3
1
3. If cos sin , , cos + sin are in G.P. then possible value of is
2
1
;fn cos sin , , cos + sin xq.kkskj Js.kh esa gS rks dk laHkkfor gS -
2

(A) (B) (C) (D)
3 6 4 9
4. If the coefficients of (2r + 4)th, (r 2)th terms in the expansion of (1 + x) 18 are equal, then r is
;fn (1 + x)18 esa (2r + 4)osa in dk xq.kkad (r 2)osa in ds xq.kkad ds cjkcj gS] rks r dk eku gS&
(A) 4 (B) 6 (C) 8 (D) 7

(1 i)(2 3i)(3 4i)


5. If z = = a + ib then a2 + b2 =
(2 3i)(1 i)(3 4i)

(1 i)(2 3i)(3 4i)


;fn z = (2 3i)(1 i)(3 4i) = a + ib rc a2 + b2 =

(A) 132 (B) 144 (C) 25 (D) 1


Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 29
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
6. The equation of the normal to the circle x 2 + y2 = 2 x which is parallel to the line x + 2 y = 3 is
o`k x 2 + y2 = 2 x ds vfHkyEc dk lehdj.k] tks js[ kk x + 2 y = 3 ds lekUrj gS] gS &
(A) x 2 y 1 = 0 (B) x + 2 y 1 = 0
(C) 4 x 3 y 4 = 0 (D) none of these bues a ls dks bZ ugha

7. A segment of a line x + y = 2 of length 44 cm is bent to form a circle keeping the point (1,1) as fixed. If the
centre of the circle so formed do not lie in first quadrant, then the centre of the circle is:
ljy js[kk x + y = 2 ds ,d 44 cm dh yEckbZ ds [k.M dks eksM+dj ,d o`k bl rjg cuk;k tkrk gS fd ml fLFkr fcUnq
(1, 1) ;Fkkor jgsA ;fn bl rjg cus o`k dk dsUnz izFke prqFkk'k esa ugha gks] rks o`k dk dsUnz gS -

7 7 7 7
(A) 1 ,1 (B) 1 ,1
2 2 2 2

7 7 7 7
(C) 1 ,1 (D) 1 ,1
2 2 2 2

8. If a = 4/3 cot2 30 + 3 sin2 60 3 cosec2 60 3/4 tan2 30 and b = 3 tan2 45 + cos0 cot 90 then logb(a)
is
(A) equal to 2 (B) equal to 1 (C) equal to 1/2 (D) equal to 1/2
;fn a = 4/3 cot2 30 + 3 sin2 60 3 cosec2 60 3/4 tan2 30 rFkk b = 3 tan2 45 + cos0 cot 90 rc logb(a)
dk eku gS&
(A) 2 ds cjkcj (B) 1 ds cjkcj (C) 1/2 ds cjkcj (D) 1/2 ds cjkcj

9. If x1 < x2 and x1, x2 are the roots of x2 26x + 120 = 0 then x1 x 2 =

;fn x1 < x2 vkSj x1, x2 lehdj.k x2 26x + 120 = 0 ds ewy gS rc x1 x 2 =


(A) 5 +1 (B) 5+2 (C) 3+ 2 (D) 5+ 3

10. The smallest value of n satisfying n+1C6 + nC4 > n+2C5 nC5 is :
n+1
C6 + nC4 > n+2C5 nC5 dks larq"B djus okyk x dk lcls NksVk eku gS -
(A) 11 (B) 10 (C) 9 (D) 8

11. The number of ways in which candidates A1, A2, ...... A10 can be ranked if A1 is always above A2 is
ep;ksa dh la[;k gksxh ftlesa ijh{kkFkhZ A1, A2, ...... A10 dks ojh;rk e esa j[kk tk ldrk gS ;fn A1 ls ij gS A2 ls
ij gS -
1 1
(A) (10)! (B) 9! (C) 9! (D) (10)!
2 2

1 x (1 x)2 (1 x)3
12. Coefficient of xn in 1!
+ + + .........
2! 3!

1 x (1 x)2 (1 x)3
1!
+ + + .........esa xn dk xq.kkad gS
2! 3!

e
(A) e (B) n! (C) e(n!) (D)
n!
13. If x2 6x + 5 < 0, x2 5x + 6 > 0 then x
;fn x2 6x + 5 < 0, x2 5x + 6 > 0 rc x
(A) (1, 2) (3, 5) (B) (1, 3) (4, 5) (C) (2, 3) (4, 5) (D) (1, 4) (5, 6)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 30
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
1 3 1
14. Three pieces of cakes of weights 4 lbs, 6 Ibs and 7 Ibs respectively are to be divided into parts of
2 4 5
equal weights. Further, each must be as heavy as possible. If one such part is served to each guest, then
what is the maximum number of guests that could be entertained ?
1 3 1
rhu fVfd;k ftuds Hkkj e'k% 4 ikm.M, 6 ikm.M vkSj 7 ikm.M gS] dks vf/kdre laHko leku Hkkj ds VqdMksa esa foHkkftr
2 4 5
fd;k tkrk gSA ;fn bl izdkj ds ,d dks izR;sd esgeku dks ijkslk tkrk gS] rc esgekuksa dh vf/kdre la[;k gksxh ?
(A) 54 (B) 72 (C) 20 (D) 41

(a b)3 (b c )3 (c a )3
15. If a, b, c are real and distinct numbers, then the value of is
(a b) . (b c ) . (c a)

(a b)3 (b c )3 (c a )3
;fn a, b, c okLrfod vkSj fofHkUu la[;k,a gS] rks (a b) . (b c ) . (c a) dk eku gS&
(A) 1 (B) a b c
(C) 2 (D) none of these (buesa ls dksbZ ugha)

SECTION - II ([k.M- II)


Multiple Correct Answer Type (cgqy lgh fodYi izdkj)
This section contains 6 questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of
which ONE OR MORE is/are correct.
bl [k.M esa 6 iz'u gSaA izR;sd iz'u ds mkj ds fy, 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls ,d ;k ,d ls
vf/kd lgh gSA

16. For the ellipse 12x2 + 4y2 + 24x 16y + 25 = 0.


(A) the centre is (1, 2) (B) the length of axes are and 3

2 3
(C) ecentricity of the ellipse is (D) the area of the ellipse is
3 2
nh?kZ o`k 12x2 + 4y2 + 24x 16y + 25 = 0 ds fy, -
(A) dsUnz (1, 2) gSA (B) v{kksa dh yEckbZ o 3 gSA
2 3
(C) nh?kZo`k dh mRdsUnzrk gSA (D) nh?kZ o`k dk {ks=kQy gSA
3 2

17. The lines L1 : x 2y + 6 = 0 & L2 : x 2y 9 = 0 are tangents to the same circle . If the point of
contact of L1 with the circle is ( 2, 2), then :
(A) the centre of the circle is ( 7/2, 5) (B) the centre of the circle is ( 1/2, 1)
(C) area of the circle is 45 /4 sq. units
(D) the point of contact of L2 with the circle has the coordinates (1 , 4)
js[ kk, L1 : x 2y + 6 = 0 ,oa L2 : x 2y 9 = 0 ,d gh o`k dh Li'kZ js[ kk, gSA ;fn L1 dk o`k ds lkFk Li'kZ
fcUnq ( 2, 2) gks] rks&
(A) o` k dk ds Unz ( 7/2, 5) gS
(B) o` k dk ds Unz ( 1/2, 1) gS
(C) o` k dk {ks =kQy 45 /4 oxZ bdkbZ gS
(D) L2 dk o` k ds lkFk Li'kZ fcUnq (1 , 4) gS A

18. If z = 20 i 21 + 21 20 i then the principle value of arg(z) can be:

;fn z = 20 i 21 + 21 20 i rks arg(z) ds eq[ ; eku gks ldrs gS&


3 3
(A) (B) (C) (D)
4 4 4 4

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 31
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
log2 x 4 log8 4x
19. Solution(s) of the equation log 2x = 3 log 8x is/are
4 8

log2 x 4 log8 4 x
lehdj.k log 2x = 3 log8 8 x ds gy gS@gSa &
4

1
(A) 22 (B) 2 (C) 24 (D)
2

20. The normal y = mx 2am am3 to the parabola y2 = 4ax subtends a right angle at the vertex if
ijoy; y2 = 4ax dk vfHkyEc y = mx 2am am3, 'kh"kZ ij ledks.k vUrfjr djrk gS] ;fn
(A) m = 3 (B) m = 3 (C) m = 2 (D) m = 2

5c 3b a
21. If a , b , c are positive numbers in G.P. and log , log , log are in A.P, then which
a 5c 3b
of the following is/are correct ?
5
(A) b = c (B) a , b , c cannot be the sides of a triangle
3
25c 5
(C) a = (D) a = c
9 9
5c 3b a
;fn /kukRed la[ ;k,a a , b , c xq. kkskj Js<h esa gS vkSj log , log , log lekUrj Js <h es a gS ] rc
a 5c 3b
fuEu esa ls dkSulk@dkSuls dFku lgh gS ?
5
(A) b = c (B) a , b , c f=kHkq t dh Hkq tk,a ugha gks ldrh
3
25c 5
(C) a = (D) a = c
9 9

SECTION - III ([k.M - III)


Comprehension Type (cks/ ku dkj)
This section contains 3 paragraphs. Based upon each paragraph, there are 3 questions. Each question has
4 choices (A), (B), (C) and (D), out of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 3 vuqPNsn (paragraphs) gSA R;sd vuqPNsn ij vk/kkfjr 3 'u gSA R;sd 'u ds 4 fodYi
(A), (B), (C) rFkk (D) gS , ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

Paragraph for Question Nos. 22 to 24 ('u 22 ls 24 ds fy, vuqPNsn)


Dictionary of different words is being formed by arranging the letter of word "ARRANGE".
'kCn "ARRANGE" ds v{kjksa dks O;ofLFkr djds fofHkUu 'kCnksa dk 'kCn&dks"k cuk;k cuk;k x;k gSA
22. The number of words in which the two 'R' are not together is
'kCnksa dh la[ ;k ftuesa nksuksa R ,d lkFk ugha vk,] gS &
(A) 1260 (B) 660 (C) 900 (D) 240

23. The number of words in which neither two 'R' nor two 'A' come together is
'kCnksa dh la[ ;k ftuesa u rks nksuksa A ,d lkFk vk, vkSj u gh nksuksa R ,d lkFk vk,] gS &
(A) 1260 (B) 900 (C) 240 (D) 660

24. The rank of word 'ARRANGE' in the dictionary is


'kCndks"k esa 'ARRANGE' 'kCn dk e gS &
(A) 340 (B) 341 (C) 342 (D) 343

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 32
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Paragraph for Question Nos. 25 to 27
'u 25 ls 27 ds fy, vuqPNsn
Let ||x a| b| = k. Then
(i) k = 0, b > 0 equation has two solutions
(ii) b>k>0 equation has four solutions
(iii) b=k>0 equation has three solutions
(iv) 0<b<k equation has two solutions
ekukfd ||x a| b| = k gS] rks
(i) k = 0, b > 0 lehdj.k ds nks gy gSaA
(ii) b>k>0 lehdj.k ds pkj gy gSaA
(iii) b=k>0 lehdj.k ds rhu gy gSaA
(iv) 0<b<k lehdj.k ds nks gy gSaA
25. If number of solutions of ||x + 1| 2| = 1 is m, then m =
;fn ||x + 1| 2| = 1 ds gyksa dh la[;k m gS] rks m =
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
26. If number of solutions of ||x 2| 3| = m is , then =
(where m is obtained in Q.No. 25)
;fn ||x 2| 3| = m ds gyksa dh la[;k gS] rks =
(tgk m iz'u la[;k 25 ls izkIr gksrk gSA)
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
27. Number of solutions of ||x 2| 5| = + 3 is
(where is obtained in Q.No. 26)
||x 2| 5| = + 3 ds gyksa dh la[;k gS &
(tgk iz'u la[;k 26 ls izkIr gksrk gSA)
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

Paragraph for Question Nos. 28 to 30


'u 28 ls 30 ds fy, vuqPNsn
Consider the letters of the word MATHEMATICS. There are eleven letters some of them are identical.
Letters are classified as repeating and non-repeating letters. Set of repeating letters = {M, A, T}. Set of
non-repeating letters = {H, E, I, C, S}
;fn MATHEMATICS 'kCn ds v{kj fy, tk, rks X;kjg v{kjksa esa ls dqN v{kj ,d ckj vkrs gS rFkk dqN dh iqujko`fr
gksrh gSA iqujkorhZ v{kjksa dk leqPp; = {M, A, T} gSA tcfd viqujkorhZ = {H, E, I, C, S} gSaA
28. Possible number of words taking all letters at a time such that atleast one repeating letter is at odd
position in each word, is
lHkh v{kjksa dks ,d ysdj dqy fdrus 'kCn cuk, tk ldrs gS ftuesa de ls de ,d iqujko`rhZ v{kj fo"ke LFkku ij jgsA
9! 11 ! 11 ! 9! 9!
(A) (B) (C) (D)
2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2!

29. Possible number of words taking all letters at a time such that in each word both M's are together and
both T's are together but both A's are not together, is
lHkh v{kjksa dks ,d lkFk fy, tk, rkfd izR;sd v{kj esa nksuksa M lkFk vk, rFkk nksuksa T Hkh lkFk&lkFk vk, ijUrq nksuksa A
lkFk&lkFk ugha vk, rc cuus okys laHkkfor 'kCnksa dh la[;k gS &
11 ! 10 ! 6! 4! 9!
(A) 7 ! . 8C2 (B) 2 ! 2 ! 2 ! 2 ! 2 ! (C) 2 ! 2 ! (D) 2 ! 2 ! 2 !

30. Possible number of words in which no two vowels are together, is


mu 'kCnksa dh la[;k Kkr dhft, ftuesa dksbZ Loj lkFk&lkFk u vk,A
8 !7 ! 7! 4! 8 !7 ! 8 !7 !
(A) 3 (B) . 8C4 . (C) 2 (D)
(2 ! ) 4 ! 2! 2! (2 ! ) ( 4 ! ) (2 ! )4 ( 4 ! )
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 33
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

SECTION - IV ([k.M - IV)


Matrix - Match Type (eSfVDl&lqesy izdkj )
This section contains 1 questions. Each question contains statements
given in two columns which have to be matched. Statements in Column
are labelled as A,B,C and D whereas statements in Column are labelled
as p,q,r and s. The answers to these questions have to be appropriately p q r s
bubbled as illustrated in the following example. A p q r s
If the correct matches are A-p , A-r , B-p , B-s , C-r , C-s and D-q , B p q r s
then the correctly bubbled matrix will look like the following : C p q r s
D p q r s
bl [k.M esa 1 iz'u gSaA izR;sd iz'u esa nks dkWye esa oDRO; (statements) fn;s gq, gSa ftudk
lq e s y (match) djuk gS A dk W y e (Column-I) es a fn;s x;s oDrO;ks a
(A, B, C, D) dks dkWye (Column-II) esa fn;s x;s oDrO;ksa (p, q, r, s) ls lqesy djuk
gSA bu iz'uksa ds mkj fn;s x;s mnkgj.k ds vuqlkj mfpr cqYyksa dks dkyk djds n'kkZuk gSA
;fn lgh lqesy A-p, A-r, B-p, B-s, C-r, C-s rFkk D-q gSa] rks lgh fof/k ls dkys fd,
x;s cqYyksa dk 4 x 4 esafVDl (matrix) uhps n'kkZ;k x;k gSA

31. Column LrEHk Column LrEHk

(A) Maximum value of for which solution of (p) 1


3 sin x + 4 cos x = exists is
dk vf/kdre eku ftlds fy, 3 sin x + 4 cos x =
ds gy fo|eku gS] gS &
(B) Number of solutions of sin2 + 3 cos = 3 in [, ] is (q) 3
[, ] esa sin2 + 3 cos = 3 ds gyks dh la[;k gS &
(C) Number of common tangent of x 2 + y2 = 4 and (r) 5
(x 3)2 + (y 4)2 = 9 is
o`kks x 2 + y2 = 4 rFkk (x 3)2 + (y 4)2 = 9 dh mHk;fu"V
Li'kZ js[kkvksa dh la[;k gS &
(D) Length of chord intercepted on the line x + y = 2 by (s) 0
the circle (x 1) 2 + (y 1)2 = 9/4 is
o`k (x 1)2 + (y 1)2 = 9/4 }kjk js[kk x + y = 2 ij dkVh xbZ
vUr%[kf.Mr thok dh yEckbZ gS &

PART - II (Hkkx - II)

SECTION - I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)
This section contains 10 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D), out
of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 10 cgq&fodYih iz'u gSA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA
32. Kerosene oil is flowing through a tube of length & radius r . The pressure difference between two ends
P (r 2 x 2 )
of the tube is P , then the viscosity of oil is given by = where v is velocity of oil at a
4v
distance x from the axis of tube . From this relation the dimensions of viscosity are :
yEckbZ vkSj r f=kT;k dh fdlh V~;wc (uyh) esa dsjksflu rsy cg jgk gSA ;fn uyh esa nksauks fljksa ij nkckUrj P gS , rc rsy
P (r 2 x 2 )
dh ';kurk ;fn = 4v
ls nh tkrh gSA tgk v V~;wc dh v{k ls x nwjh ij rsy dk osx gSA bl lw=k ls ';kurk
dh foek gskxh :
(A) M L2 T 2 (B) M L 1 T 1 (C) M0 L0 T0 (D) M L T3
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 34
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
33. A 1m long wire having tension of 100 N and of linear mass density 0.01 kg/m is fixed at end A and free at end
B. The point C which is 20 cm from end B is constrained to be stationary. To create resonance in this wire,
the minimum frequency of the tuning fork will be :
1m yEcs rkj esa ruko 100 N rFkk js[kh; nzO;eku ?kuRo 0.01 kg/m gS dks fljs A ij fdyfdr rFkk fljs B ij eqDr j[kk x;k
gSA fcUnq C tks fljs B ls 20 cm ij gS] fLFkj jgus ds fy, ckf/kr gSA rkj esa vuqukn ds fy, Lofj=k dh U;wure vko`fk gksxh

(A) 125 Hz (B) 150 Hz (C) 300 Hz (D) 275 Hz


34. A block of mass M placed on an horizontal turn table at distance
'r' from its axis of rotation, Table rotets with constant angular velocity
0, it is known that block not slide on the table, fricition coefficient
between block and table is '' then friction force on the block.
(A) Mg along radius
(B) Mg along tangent
(C) M02r along tangent
(D) M02r along radius.
,d M nzO;eku dk CykWd {kSfrt esa ?kweus okyh Vscy (turn table) ij ?kw.kZu
v{k dh 'r' nwjh ij j[kk gSA Vscy ?kw.kZu v{k ds ikfjr fu;r dks.k osx 0 ls
?kw.kZu dj jgh gSA ;g Kkr gS fd CykWd Vscy ij fQlyrk ugh gS, rFkk CykWd
o Vscy ds e/; ?k"kZ.k xq.kkad '' gS rks CykWd ij yxus okyk ?k"kZ.k cy gksxkA
(A) Mg f=kT;k ds vuqfn'k
(B) Mg Li'kZ js[kk ds vuqfn'k
(C) M02r Li'kZ js[kk ds vuqfn'k
(D) M02r f=kT;k ds vuqfn'k

35. Three blocks and a uniform rod of mass 1.5 kg are connected
with light strings. The coefficient of friction between 2.5 kg block
and ground is k = 1 and the pulleys are smooth and fixed. Now
the system is released. The tension at a point, which is at a
height of 1 cm from the lowest point of the rod is : (g = 10 m/s2)
rhu CykWd rFkk 1.5 kg dh le:i NM+ gYdh Mksjh }kjk ;qfXer gSA
2.5 kg CykWd o Hkwfe ds e/; ?k"kZ.k xq.kkad k = 1 rFkk f?kjfu;k fpduh o
tM+or~ gSA fudk; dks eqDr fd;k tkrk gSA NM+ ds fuEure fcUnq ls 1
cm pkbZ ij fLFkr fcUnq ij ruko gksxk (g = 10 m/s2)

(A) 20 N (B) 22.5 N


(C) 40 N (D) 45 N

36. Two rods are moving with constant velocity v in perpendicular direction to their length as shown in figure. The
velocity of point of intersection of two rods will be :
nks NM+ viuh yEckbZ ds yEcor~ fn'kk esa fp=kkuql kj fu;r osx v ls xfr dj jgh gSA nksauks NM+ksa ds frPNsnu fcUnq
dk osx gksxk &

(A) v cosec (B) v cos (C) v sin (D) 2vsin

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 35
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
37. A planet is revolving in an elliptical orbit around the sun as shown in figure. The areal velocity (area swapped
by the radius vector with respect to sun in unit time) is :
1
(A) r1 v1 (B) r v
2 2 2
2
1 v1 r1
(C) (D) dependent on the position of planet from sun
2 r2

fp=kkuqlkj ,d xzg lw;Z ds pkjksa vksj nh?kZo`kkdkj d{kk esa ifje.k dj jgk gSA {ks=kh; osx bdkbZ le; esa lw;Z ds lkis{k
f=kT;h; lfn'k }kjk ?ksjk x;k {ks=kQy gSa &
1
(A) r1 v1 (B) r v
2 2 2
2
1 v1 r1
(C) (D) lw;Z ls xzg dh fLFkfr ij fuHkZj
2 r2
38. A massless conical flask filled with a liquid is kept on a table in a vacuum. the force exerted by the liquid on
the base of the flask is W 1. The force exerted by the flask on the table is W 2.
(A) W 1 = W 2 (B) W 1 > W 2 (C) W 1 < W 2
(D) the force exerted by the liquid on the walls of the flask is (W 1 W 2).

nzo ls Hkjs gq, nzO;eku ghu 'kaDokdkj ik=k dks fuokZr esa est ij j[kk gSA nzo }kjk ik=k ds vk/kkj ij vjksfir cy W 1 gSA
ik=k }kjk esat ij vjksfir cy W 2 gSa rks
(A) W 1 = W 2 (B) W 1 > W 2 (C) W 1 < W 2
(D) ik=k dh nhokjksa ij nzo }kjk vkjksfir cy W 1 W 2 gSA
39. The moment of inertia of a system of four rods, each of length and mass m, about the axis shown is :
,d fudk; tks pkj NM+ks ls feydj cuk gS] R;sd dk nzO;eku m rFkk yEckbZ gS rks bl fudk; dk fp=k esa n'kkZbZ xbZ
v{k ds lkis{k tM+Ro vk?kw.kZ gksxkA

2 8
(A) m2 (B) 2m2 (C) 3m2 (D) m2
3 3

40. Two particles moving towards each other with same speed meet in time (t1). When speed of one becomes 2
t1
times and others half they meet in time t2 moving is same direction then is :
t2
nks d.k ,d nwljs dh rjQ leku pky ls pyrs gq, (t1) le; esa feyrs gSA ;fn ,d d.k dh pky nqxquh rFkk nwljs d.k
t
dh pky vk/kh dj nh tk, rks leku fn'kk esa pyrs gq, ,d nwljs ls t2 le; esa feyrs gSA 1 Kkr djks :
t
2
4 1 5 3
(A) (B) (C) (D)
3 2 4 4
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 36
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
41. Block A of mass m is placed on a plank B. A light support S is fixed on plank B and is attached with the block
A with a spring of spring constant K. Consider that initially spring is in its natural length, and the system is
at rest. Find the maximum compression in the spring, if the plank B is moved with a constant acceleration
a. (All the surfaces are smooth) :
m nzO;eku dk ,d CykWd A, Iykad B ij fLFkr gSA ,d gYdk n`<+ vk/kkj S, Iykad B ij fLFkr gS rFkk bl n`<+ vk/kkj ls]
fLax fu;rkad K okyh fLax ds }kjk CykWd A, tqM+k gqvk gSA ekuk fLax kjEHk esa kfrd yEckbZ esa gS rFkk fudk; izkjEHk
esa fojke esa gSA ;fn Iykad B dks fu;r Roj.k a fn;k tkrk gS rks fLax esa vf/kdre ladqpu gksxk (lHkh lrg fpduh gS) :

ma 2ma ma 4ma
(A) (B) (C) (D)
2K K K K

SECTION - II ([k.M - II)


Multiple Correct Answers Type (cgqy lgh mkj izdkj)
This section contains 4 multiple correct answer(s) type questions. Each question has 4 choices (A), (B),
(C) and (D), out of which ONE OR MORE THAN ONE is/are correct.
bl [k.M esa 4 cgq lgh mkj izdkj ds iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls ,d ;k ,d
ls vf/kd fodYi lgh gS gSaA

1
42. In the figure shown, coefficient of restitution between A and B is e = , then :
2
v 3
(A) velocity of B after collision is (B) impulse between two during collision is mv
2 4
3 1
(C) loss of K.E. during collision is mv 2 (D) loss of K.E. during collision is mv 2
16 4

1
fp=kkuql kj A vkSj B esa e/; R;koLFkku xq. kkad e = , gks xk :
2
v 3
(A) VDdj ds ckn B dk os x gksxkA (B) nks a u ks ds e/; VDdj ds nkS j ku vkos x mv gks xkA
2 4
3 1
(C) VDdj ds nkSjku xfrt tkZ esa gkfu mv2 gksxhA (D) VDdj ds nkS j ku xfrt tkZ es a gkfu mv 2 gks xhA
16 4

43. In a standing transverse wave on a string :


(A) In one time period all the particles are simultaneously at rest twice.
(B) All the particles must be at their positive extremes simultaneously once in one time period.
(C) All the particles may be at their positive extremes simultaneously once in a time period.
(D) All the particles are never at rest simultaneously.
Mksjh esa vuqLFk vxkeh rjax esa &
(A) ,d vkorZdky esa lHkh d.k ,d lkFk nks ckj fojkekoLFkk esa vkrs gSA
(B) lHkh d.k muds /kukRed pje fLFkfr ij ,d vkorZdky esa ,d ckj ,d lkFk vo'; vkrs gSA
(C) lHkh d.k muds /kukRed pje fLFkfr ij ,d vkorZdky esa ,d ckj ,d lkFk vk ldrs gSA
(D) lHkh d.k ,d lkFk fojkekoLFkk ij ugha gksrs gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 37
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
44. For a particle moving along a straight line velocity-time graph is shown.
Which of the following is/are incorrect for motion from t = 0 to t = t3.
(A) Particle has changed its direction 2 time in its motion.
(B) Through-out the motion displacement is increasing.
(C) Acceleration is always either positive or zero.
(D) Total displacement is 3/4th of the distance travelled.
ljy js[kk esa xfr djrs gq, ,d d.k dk osx&le; xzkQ fp=k esa iznf'kZr gSA t = 0 ls
t = t3 rd xfr ds fy, fuEu esa ls dkSulk@dkSuls vlR; gSA
(A) d.k viuh xfr esa 2 ckj xfr dh fn'kk dks ifjofrZr djsxkA
(B) lEiw.kZ xfr esa foLFkkiu c<+ jgk gSA
(C) Roj.k lnSo ;k rks /kukRed gksxk ;k 'kwU; gksxkA
(D) dqy foLFkkiu r; dh xbZ nqjh dk 3/4ok gksxkA
45. The figure shows the P-V plot of an ideal gas taken through a cycle ABCDA. The part ABC is a semi-circle
and CDA is half of an ellipse. Then,
(A) the process during the path A B is isothermal
(B) heat flows out of the gas during the path B C D
(C) work done during the path A B C is zero
(D) positive work is done by the gas in the cycle ABCDA

,d vkn'kZ xSl dks p ABCDA ls xqtkjk tkrk gS vkSj bldk P-V xzkQ fp=k esa fn[kk;k x;k gSA ABC ,d v/kZ&o`k gS
vkSj CDA vk/kk nh?kZo`k gSA rc
(A) f;k A B lerkih; gSA
(B) iFk B C D ds nkSjku xSl ls "ek ckgj fudyrh gSA
(C) iFk A B C ds nkSjku fd;k x;k dk;Z 'kwU; gSA
(D) p ABCDA esa xSl }kjk /kukRed dk;Z fd;k x;k gSA

SECTION - III ([k.M - III)


Comprehension Type (c) cks/ ku dkj)
This section contains 2 paragraphs. Based upon each paragraph, 3 multiple choice questions have to
be answered. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D), out of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 2 vuqPNsn (paragraphs) gSA R;sd vuqPNsn ij vk/kkfjr 3 cgq&fodYih 'u ds mkj nsus gSA
R;sd 'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gS , ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

Paragraph for Question Nos. 46 to 48


'u 46 ls 48 ds fy, vuqPNsn
A block of mass 10 kg oscillates simple harmonically when it is attached with a spring. The graph of
oscillation between the displacement verses time is given then answer the following questions.
10 kg nzO;eku dk ,d CykWd A ljy vkorhZ :i esa nksyu djrk gS tc ;g fLizax ls tqM+k gqvk gSA foLFkkiu le; ds e/
; nksyu dk xzkQ fp=k esa n'kkZ;k x;k gSA rks fuEu iz'uksa ds mkj nhft;sA
A
x
A/2
4.4s
2s time

46. Time period of oscillation of block will be :


CykWd ds nksyu dk vkorZdky gksxkA
(A) 4 sec. (B) 5 sec. (C) 4.8 sec. (D) 4.4 sec
47. Equation of SHM of the block :
CykWd dh ljy vkorZ xfr dh lehdj.k gksxhA
(A) x = A sin (t + 30) (B) x = A sin (t + 45) (C) x = A sin (t + 150) (D) x = A sin (t 30)
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 38
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
48. The graph for velocity vs time will be :
osx&le; xzkQ gksxkA

A/2

(A) time (B) time

time time
(C) (D)

Paragraph for Question Nos. 49 to 51


'u 49 ls 51 ds fy, vuqPNsn
A particle undergoes uniform circular motion. The velocity and angular velocity of the particle at an

instant of time is v 3 i 4 j m/s and x i 6 j rad/sec.

,d d.k dk ,dleku o`kh; xfr djrk gSA fdlh {k.k ij d.k dk osx rFkk dks.kh; osx e'k% v 3 i 4 j m/s rFkk

x i 6 j rad/sec gS A

49. The value of x in rad/s is


(A) 8 (B) 8 (C) 6 (D) can't be calculated
x dk eku js fM;u@ls d.M es a gS &
(A) 8 (B) 8 (C) 6 (D) ifjdyu ugh fd;k tk ldrk

50. The radius of circle in metres is


(A) 1/2 m (B) 1 m (C) 2 m (D) can't be calculated
o`k dh f=kT;k ehVj esa gS &
(A) 1/2 m (B) 1 m (C) 2 m (D) ifjdyu ugh fd;k tk ldrk

51. The acceleration of particle at the given instant is


fn;s x;s {k.k ij d.k dk Roj.k gS &
(A) 25 (B) 42 m (C) 30 m (D) 50 m

SECTION - IV ([k.M- IV)


Matrix - Match Type (eSfVDl&lqesy izdkj ) p q r s
This section contains 1 question. The question contains statements given in two A p q r s
columns which have to be matched. Statements (A, B, C, D) in Column-I have to be B p q r s
matched with statements (p, q, r, s) in Column-II. The answers to these questions C p q r s
have to be appropriately bubbled as illustrated in the following example. D p q r s
If the correct matches are A-p , A-r , B-p , B-s , C-r , C-s and D-q, then the correctly matched answer will look
like in bubbled matrix. One option in ColumnI may have one or more than one correct options in ColumnII. Marks
will be awarded only if an option in ColumnI is matched with all correct options in Column-II. Each correct matching
will be awarded 1 mark and if all the matchings are correct then 6 marks will be awarded. p q r s
bl [k.M esa 1 iz'u gSaA izR;sd iz'u esa nks dkWye esa oDRO; (statements) fn;s gq, gSa ftudk lqesy A p q r s
(match) djuk gSA dkWye (Column-I) esa fn;s x;s oDrO;ksa (A, B, C, D) dks dkWye (Column-II) B p q r s
esa fn;s x;s oDrO;ksa (p, q, r, s) ls lqesy djuk gSA bu iz'uksa ds mkj fn;s x;s mnkgj.k ds vuqlkj C p q r s
mfpr cqYyksa dks dkyk djds n'kkZuk gSA D p q r s
;fn lgh lqesy A-p, A-r, B-p, B-s, C-r, C-s rFkk D-q gSa] rks lgh fof/k ls dkys fd, x;s cqYyksa dk 4 x 4 esafVDl (matrix)
esa n'kkZ;k x;k gSA dkWyeI ds izR;sd fodYi dk dkWyeII ds ,d ;k ,d ls T;knk fodYiksa ls lqesy djk;k tk ldrk gSA vad
mlh fLFkfr esa iznku fd;s tk;sxaAs tcfd dkWyeI ds fdlh fodYi dk dkWyeII ds lHkh lgh fodYiksa ls lqey
s djk;k x;kA izR;sd
lgh lqesy ds fy, 1 vad iznku fd;s tk;sxsa rFkk tc lHkh lqesy lgh gksxsa rc 6 vad iznku fd;s tk;sxsaA
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 39
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
52. A particle is projected from level ground. Assuming projection point as origin, x-axis along horizontal
and y-axis along vertically upwards. If particle moves in x-y plane and its path is given by y = ax bx 2
where a, b are positive constants. Then match the physical quantities given in column-I with the values
given in column-II. (g in column II is acceleration due to gravity in negative y-direction.)
Column I Column II
a
(A) Horizontal component of velocity (p)
b2
a
(B) Time of flight (q)
4b
g
(C) Maximum height (r)
2b

2 a2
(D) Horizontal range (s)
bg
,d d.k dks tehu ls iz{ksfir fd;k tkrk gSA iz{ksi.k fcUnq dks ewyfcUnq, x-v{k dks {kSfrt ds vuqfn'k rFkk y-v{k dks
/okZ/kj ij dh vksj ekfu;sA ;fn d.k x-y ry esa xfr djrk gS rFkk bldk iFk y = ax bx2 }kjk fn;k tkrk gS] tgk
a, b /kukRed fu;rkad gSa A rks dkW ye-I esa nh xbZ HkkS frd jkf'k;ks a dks dkW ye-II esa fn;s x;s ekuksa ls lq es fyr dhft, &
(dkW ye-II es a g xq :Roh; Roj.k _.kkRed y fn'kk es a gS )
dkW y e -I dkW ye -II
a
(A) os x dk {kS frt os x (p)
b
a2
(B) mM~M ;u dky (q)
4b
g
(C) vf/kdre pkbZ (r)
2b

(D) {kSfrt ijkl (s) 2 a2


bg
PART - III (Hkkx - III)
SECTION - I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)
This section contains 9 multiple choice questions. Each question has choices (A), (B), (C) and (D), out of
which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 9 cgq&fodYih iz'u gSA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA
53. Consider the processes
izeksa ij fopkj dhft,
1
(i) H (g) + aq. H+ (aq.) (ii) 2O(g) O2(g)
2 2
(iii) NH4+ (g) + Cl (g) NH4Cl(s) (iv) P4 (black) + 5O2(g) P4O10(s)
Which of the above does not represent Hformation of the product.
mijksDr esa ls dkSulk ize mRikn ds HfuekZ.k dks iznf'kZr ugh djrk gS\
(A) I,IV (B) II, IV (C) I, II, III (D) II , III, IV

54. Identify the element whose most stable oxidation state is different from other three?
,sls rRo dks igpkfu, ftldh lokZf/kd LFkk;h vkWDlhdj.k voLFkk vU; rhu ls fHkUu gksrh gS\
(A) S (B) Se (C) Te (D) O

55. In the reaction 4P + 3KOH + 3H2O 3KH2PO 2 + PH3


fuEu vfHkf;k] 4P + 3KOH + 3H2O 3KH2PO2 + PH3 esa]
(A) P undergoes reduction only (P dk dsoy vi;pu gksrk gSA)
(B) P undergoes oxidation only (P dk dsoy vkWDlhdj.k gksrk gSA)
(C) P undergoes both oxidation and reduction (P dk vkWDlhdj.k o vip;u nksuksa gksrk gSA)
(D) neither undergoes oxidation nor reduction ( u rks vkWDlhdj.k gksrk gS vkSj u gh vip;u gksrk gSA )
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 40
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
56. The value of Plancks constant is 6.63 1034 Js. The velocity of light is 3 108 m/sec. Which value is
closest to the wavelength of light with frequency of 8 1015 sec1 ?
Iykad fLFkjkad dk eku 6.63 1034 Js gSA izdk'k dk osx 3 108 ehVj@lSd.M gSA dkSulk rjaxnS/;Z eku izdk'k dh
vko`fr 8 1015 lSd.M1 ds lehi gS ?
(A) 5 1018 m (B) 4 108 m (C) 3 107 m (D) 2 1025 m

57. In the thiocyanate ion, SCN three resonating structure are possible with the electron-dot method as shown
in figure :
1
: :
S=C=N
:

(x)
The decreasing order of % contribution in resonance hybrid is :
(A) x > y > z (B) y > z > x (C) z > x > y (D) cannot predicted.

bysDVkWu&MkWV fof/k }kjk Fkk;kslk;usV vk;u SCN dh rhu vuqukfn lajpukvksa dks fuEu fp=kksa ds }kjk nf'kZr fd;k tkrk
gS %
1
: :
S=C=N
:

(x)
vuqukfn ladj esa buds izfr'kr ;ksxnku dk ?kVrk gqvk e gksxk %
(A) x > y > z (B) y > z > x (C) z > x > y (D) Kkr ugha fd;k tk ldrk gSaA

58. In which of the following molecules number of lone paris and bond pairs on central atom are not equal ?
fuEu esa ls fdl v.kq esa dsfUnz; ijek.kq ij ,dkdh ;qXeksa dh la[;k rFkk ca/kh ;qXeksa dh la[;k leku ugha gS \
(A) H2O (B) I3 (C) O2F2 (D) SCl2
59. What is the IUPAC name of iso-octane.
(A) 2,3,4 trimethyl pentane (B) 2,2,4 trimethyl pentane
(C) 2,2,5 trimethyl pentane (D) 1,2,3 trimethyl pentane
vkblks&vkWDVsu dk IUPAC uke D;k gS\
(A) 2,3,4 VkbZesfFky isUVsu (B) 2,2,4 VkbZesfFky isUVsu
(C) 2,2,5 VkbZesfFky isUVsu (D) 1,2,3 VkbZesfFky isUVsu

60. The order of electron density in the benzene ring in the following compounds :
fuEufyf[kr ;kSfxdksa esa csUthu oy; ds bysDVkWu ?kuRo dk lgh e dkSulk gS :
OH OC2H5

(A) I > II > III > IV (B) II > IV > I > III (C) IV > III > II > I (D) I > III > IV > II
61. The major product of the reaction
vfHkf;k dk eq[; mRikn
CH2CH3
h
+ Cl2 is gS&

CH2CH2Cl CHCH3
(A) (B) Cl

CH2CH3
CH2CH3
(C) (D)
Cl Cl

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 41
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

SECTION - II ([k.M - II)


Multiple Correct Answers Type (cgqy lgh mkj izdkj)
This section contains 2 multiple correct answer(s) type questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C)
and (D), out of which ONE OR MORE THAN ONE is/are correct.
bl [k.M esa 2 cgq lgh mkj izdkj ds iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls ,d ;k ,d
ls vf/kd fodYi lgh gS gSaA

62. When SO3 is taken in 10 L vessel an equilibrium is established between SO3, SO2 and O2
1
SO3(g) SO2(g) + O (g)
2 2
The density of the equilibrium mixture is found to be 1.6 gm/l at equilibrium temperature 300 K. Which of
the following conclusions can be made using the data given above ?
(A) Number of moles of SO3 initially is 0.2
(B) Total number of moles is 0.5 at equilibrium.
(C) Number of moles of SO3 at equilibrium cant be calculated as additional data is required.
(D) Partial pressure of SO3 is 0.492 atm at equilibrium.
tc 10 L ik=k esa SO3 dks fy;k tkrk gS rks SO3, SO2 o O2 ds e/; ,d lkE; LFkkfir gksrk gS &
1
SO3(g) SO2(g) + O (g)
2 2
lkE; feJ.k dk ?kuRo lkE; rkieku 300 K ij 1.6 gm/ gS] fn;s x;s mijksDr vkdM+ks dk iz;ksx dj fuEu esa ls dkSuls
fu"d"kZ cuk;s tk ldrs gS \
(A) izkjEHk esa SO3 ds eksyks dh la[;k 0.2 gSA
(B) lkE; ij eksyks dh dqy la[;k 0.5 gSA
(C) lkE; ij SO3 ds eksyks dh la[;k dh x.kuk ugh dj ldrs gS D;ksfd vfrfjDr vkdM+ks dh vko';drk gksrh gSA
(D) lkE; ij SO3 dk vkaf'kd nkc 0.492 atm gSA

63. Which of the following will not give iodoform test?


fuEu esa ls dkSu vk;ksMksQkeZ ijh{k.k ughs nsrs gSa\
CHO
O
(A) (B) (C) CH3CH2CH2OH (D) CH3CH2OH
CH 3CCH3

SECTION - III ([k.M - III)


Comprehension Type (c) cks/ ku dkj)
This section contains 1 paragraphs. Based upon each paragraph, 3 multiple choice questions have to
be answered. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D), out of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 1 vuqPNsn (paragraphs) gSA R;sd vuqPNsn ij vk/kkfjr 3 cgq&fodYih 'u ds mkj nsus gSA R;sd 'u
ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gS, ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

Paragraph for Question Nos. 64 to 66


'u 64 ls 66 ds fy, vuqPNsn
The addition of hydrogen to an alkene is an exothermic
reaction & the enthalpy change is called the heat of hydrogenation. More branched alkenes are more stable
and have less potential energy. The alkene having higher potential energy releases more heat on hydrogenation.
In the figure the enthalpy changes of three isomeric alkenes has been shown.
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 42
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

,Ydhu ij gkbMkstu dk ;ksx ,d m"ek{ksih vfHkf;k gS vkSj bleas


gksus okyk ,UFksYih esa ifjorZu gkbMkstuhdj.k dh "ek dgykrh
gSA vf/kd 'kkf[kr ,Ydhu vf/kd LFkk;h gksrh gS vkSj foHko tkZ
de gksrh gSA ,Ydhu ftldh foHko tkZ vf/kd gksrh gS oks vf/kd
ek=kk esa gkbMkstuhdj.k dh "ek fudkyrh gS fn;s x;s fp=k esa rhu
leko;oh ,Ydhuksa dk ,UFksYih ifjorZu fn[kk;k x;k gSA

64. From the above statement & graph identify P if P, Q & R are the isomers of butene.
;fn P, Q vkSj R C;wVhu ds leko;oh gS] rks fn;s x;s dFku dks vkSj xzkQ dks ns[krs gq;s P dks igpkfu;sA

(A) (B) CH3 CH2 CH = CH2 (C) (D)

65. Which of the following can be R if P, Q and R are isomeric pentenes.


fn;s P, Q vkSj R isUVhu ds leko;oh gS rks fuEu esa ls R gksxkA
C H3 C H3
| |
(A) CH3 CH CH CH2 (B) CH3 C CH CH3

C H3
|
(C) CH2 C CH2 CH3 (D) Both A and C (A rFkk C nksuksa)
66. Which of the following alkene is most stable?
fuEu esa ls dkSulk ,fYdu lokZf/kd LFkk;h gS\

(A) (B) (C) (D)

SECTION - IV ([k.M - IV)


Matrix - Match Type eSfVDl&lqesy izdkj
This section contains 1 questions. Each question contains statements p q r s
given in two columns which have to be matched. Statements in Column
are labelled as A,B,C and D whereas statements in Column are labelled A p q r s
as p,q,r and s. The answers to these questions have to be appropriately B p q r s
bubbled as illustrated in the following example. C p q r s
If the correct matches are A-p , A-r , B-p , B-s , C-r , C-s and D-q , D p q r s
then the correctly bubbled matrix will look like the following :
p q r s
bl [k.M esa 1 iz'u gSaA izR;sd iz'u esa nks dkWye esa oDRO; (statements) fn;s gq, gSa
A p q r s
ftudk lqesy (match) djuk gSA dkWy e (Column-I) esa fn;s x;s oDrO;ksa
B p q r s
(A, B, C, D) dks dkWye (Column-II) esa fn;s x;s oDrO;ksa (p, q, r, s) ls lqey
s djuk gSA bu
C p q r s
iz'uksa ds mkj fn;s x;s mnkgj.k ds vuqlkj mfpr cqYyksa dks dkyk djds n'kkZuk gSA p q r s
D
;fn lgh lqesy A-p, A-r, B-p, B-s, C-r, C-s rFkk D-q gSa] rks lgh fof/k ls dkys fd,
x;s cqYyksa dk 4 x 4 esafVDl (matrix) uhps n'kkZ;k x;k gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 43
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
67. Column-I Column-II
Unbalanced Reactions Characteristics
(A) H2(g) + O2(g) H2O (l) (p) Limiting reagent is O2.
1 mole H2 is mixed with 64 g of O2

(B) CS2(l) + O2(g) SO2(g) + CO2(g) (q) 50% of excess reagent is left after
152 g CS2 is mixed with 22.4 of O2 gas at STP completion of reaction.

(C) C(s) + O2(g) CO2(g) (r) No reactants are left behind after
24 g Carbon is mixed with 1 mole O2 completion of reaction.

(D) NO(g) + O2(g) NO2(g) (s) The products formed contain a total
2 NA molecules of NO are mixed with 1 mole O2 of 3 NA atoms.

dkW ye-I dkWy e-II


vla rqfyr vfHkf;k, vfHky{k.k
(A) H2 (g) + O2(g) H2O () (p) lhekar vfHkdeZd O2 gSA

1 eksy H2 dks 64 g O2 ds lkFk fefJr fd;k tkrk gSA


(B) CS2() + O2(g) SO2(g) + CO2(g) (q) vfHkf;k iw.kZ gksus ds i'pkr~
152 g CS2 dks STP ij 22.4 L O2 xSl ds lkFk 50% vkf/kD; vfHkdeZd 'ks"k cp tkrk gSA
fefJr fd;k tkrk gSA
(C) C(s) + O2(g) CO2(g) (r) vfHkf;k ds iw.kZ gksus ds i'pkr~ dksbZ

24 g dkcZu dks O2 ds 1 eksy v.kq ds lkFk fefJr fd;k tkrk gSA dksbZ Hkh vfHkdkjd 'ks"k ugha cprk gSA
(D) NO(g) + O2(g) NO2(g) (s) cuk;s x;s mRikn] dqy 3 NA ijek.kq
NO ds 2NA v.kq dks 1 eksy O2 ds lkFk fefJr fd;k tkrk gSA j[krs gSaA

ANSWER KEY
1. (B) 2. (A) 3. (B) 4. (B) 5. (D) 6. (B) 7. (A)

8. (C) 9. (A) 10. (B) 11. (D) 12. (D) 13. (A) 14. (D)

15. (D) 16. (ABC) 17. (BCD) 18. (ABCD) 19. (BC) 20. (CD) 21. (ABC)

22. (C) 23. (D) 24. (C) 25. (D) 26. (B) 27. (C) 28. (B)

29. (A) 30. (A) 31. (A) (r),(B) (p),(C) (q),(D) (q)
32. (B) 33. (A) 34. (D) 35. (D) 36. (A) 37. (B) 38. (B)
39. (D) 40. (D) 41. (B) 42. (BC) 43. (AC) 44. (ACD) 45. (BD)
46. (C) 47. (A) 48. (C) 49. (B) 50. (A) 51. (D)
52. (A) - r ; (B) - s ; (C) - q ; (D) - p
53. (D) 54. (D) 55. (C) 56. (B) 57. (A) 58. (B) 59. (B)
60. (D) 61. (B) 62. (AC) 63. (BC) 64. (B) 65. (B) 66. (D)
67. (A - S) ; (B - P, S) ; (C - P,Q,S) ; (D - R)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 44
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
HINTS & SOLUTION TO SAMPLE TEST PAPER-II

1. M+KR

2. 1:2

1 1 1
3. (cos sin )(cos + sin ) = cos 2 sin 2 = cos 2 = =
2 2 2 6

4. 6
(1 1)(4 9)(9 16)
5. a2 + b2 = |z|2 = =1
( 4 9)(1 1)(9 16)

6. Centre of circle (x 1) 2 + y2 = 1 is (1, 0)


Equation of normal is x + 2y = passing through centre of circle, 1 + 0 = =1
x + 2y 1 = 0
o`k (x 1)2 + y2 = 1 dk dsUnz (1, 0) gSA
vfHkyEc dk lehdj.k x + 2y = gS tks o`k ds dsUnz ls xqtjrk gS rc 1 + 0 = =1
x + 2y 1 = 0

7 7
7. 1 ,1
2 2

4 4 3 4 3 1
8. a= cot2 30 + 3 sin2 60 3cosec2 60 3/4 tan2 30 = 3 + 3 3
3 3 4 3 4 3

9 1
=4+ 4 =2 b = 3 tan2 45 + cos 0 cot 90
4 4
b=31+10
1 1
log42 = 0 log2 2 2 = log22 =
2 2

9. x2 26x + 120 = 0 x1 = 6, x2 = 20 x x2 = 6 20 = 62 5 = 5 +1

n+1
10. C6 + nC4 > n+2C5 nC5 n+1C6 + nC4 + nC5 > n+2C5 n+1C6 + n+1C5 > n+2C5 n+2C6 > n+2C5 n + 2 > 6 + 5
n>9 Least value of n is 10. n dk U;wure eku 10.

11. In any arrangement either A1 as above A2 or A2 is above A1.


1
i.e, in half of the arrangements A1 is above A2 Required arrangements = (10)!
2
fdlh ep; esa A1, A2 ls ij ;k A2, A1 ls ij gSA
1
vFkkZr~ A1, A2 ls ij] dqy ep;ksa ds vk/ks ep;ksa esa gS vfHk"B ep; = (10)!
2

12. G.E = e(1+x) 1 = e . ex 1


1
coeff. of xn is e.
n!

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 45
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
13. x2 6x + 5 < 0 1 < x < 5
x2 5x + 6 > 0 x < 2 or x > 3 x (1, 2) (3, 5)

9 27 36 HCF (9, 27, 36 ) 9


14. HCF , , = LCM(2, 4, 5) = Ibs = weight of each piece.
2 4 5 20
9 27 36
Total weight dqy Hkkj= = 18.45
2 4 5
18.45 20
Maximum no. of guests = = 41.
9
15. none of these (buesa ls dksbZ ugha)

16. the centre is (1, 2) (dsUnz (1, 2) gSA )


the length of axes are and 3 (v{kksa dh yEckbZ o 3 gSA)

2 2
ecentricity of the ellipse is (nh?kZo`k dh mRdsUnzrk gSA )
3 3

17. the centre of the circle is ( 1/2, 1) (o` k dk ds Unz ( 1/2, 1) gS )


area of the circle is 45 /4 sq. units ( o` k dk {ks =kQy 45 /4 oxZ bdkbZ gS )
the point of contact of L2 with the circle has the coordinates (1 , 4)
(L2 dk o` k ds lkFk Li'kZ fcUnq (1 , 4) gS A)

3 3
18. ; ; ;
4 4 4 4

19. Put log2x = t


1 1
log42x = (log2 2 + log2x) = (1 + t)
2 2
Hence the given equation is
t 2(2 t )
= 3 (3 t ) or t2 + 3t 4 = 0 or t = 1, 4 = log2x
1 t
x = 2 or 24
izfrLFkkihr djus ij log2x = t
1 1
log42x = (log2 2 + log2x) = (1 + t)
2 2
vr% fn;k x;k lehdj.k fuEu gksxkA
t 2(2 t )
= ;k t2 + 3t 4 = 0 ;k t = 1, 4 = log2x x = 2 ;k 24
1 t 3 (3 t )

20. Making y2 = 4ax homogeneous with the help of y = mx 2am am3 ........(i)
y = mx 2am am3 ........(i) dh lgk;rk ls y2 = 4ax dk le?kkrh; cukrs gSA

mx y mx y
or 3 =1 then y2 = 4ax 3


2am am 2am am

4 x mx y
y2 = (2m + m3) y2 4mx2 + 4xy = 0
2m m3
Angle between the lines represented by equation (i) is /2.
Coefficient of x2 + coefficient of y2 = 0
lehdj.k (i) js[kkvks ds e?; dksa.k /2 iznf'kZr djrh gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 46
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
x2 dk xq.kkad + y2 dk xq.kkad = 0 2m + m3 4m = 0 m3 2m = 0
m2 = 2, m 0 m= 2
5 25c
21. b= c ; a , b , c cannot be the sides of a triangle a , b , c f=kHkq t dh Hkq tk,a ugha gks ldrh ; a =
3 9
7!
22. Total words = = 1260
2! 2!
No. of words when two R's are not together
= 1260 No. of ways when two R's are together
6!
= 1260 = 900
2!
7!
dqy 'kCn = 2! 2! = 1260
'kCnksa dh la[ ;k ftuesa nksuksa R ,d lkFk ugha vk,
= 1260 'kCnks a dh la [ ;k ftues a nks u ks a R ,d lkFk vk,
6!
= 1260 = 900
2!

6!
23. No. of words when 2R's are together = = 360
2!
No. of words when 2A's are together = 360
No. of words when 2R's & 2A's are together = 5! = 120
Hence number of words when neither 2R's nor 2A's are together
= Total (360 360) + 120
= 1260 720 + 120 = 660
6!
'kCnksa dh la[ ;k tc nksuksa R ,d lkFk vk, = = 360
2!
6!
'kCnksa dh la[ ;k tc nksuksa A ,d lkFk vk, = = 360
2!
'kCnksa dh la[ ;k tc nksuksa A vkSj nksuksa R ,d lkFk vk, = 5! = 120
vr% 'kCnksa dh la[ ;k ftuesa u rks nksuksa A ,d lkFk vk, vkSj u gh nksuksa R ,d lkFk vk,
= dq y (360 360) + 120
= 1260 720 + 120 = 660
24. AAEGNRR
5!
Number of words starting with 'AA' = = 60
2!
5!
Number of words starting with 'AE' = = 60
2!
5!
Number of words starting with 'AG' = = 60
2!
5!
Number of words starting with 'AN' = = 60
2!
Number of words starting with ARA = 4! = 24
Number of words starting with ARE = 4! = 24
Number of words starting with ARG = 4! = 24
Number of words starting with ARN = 4! = 24
Number of words starting with ARRAE = 2! = 2
Number of words starting with ARRAG = 2! = 2
Number of words starting with ARRANE = 1
Next word is ARRANGE
Hence Rank of ARRANGE is = 342
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 47
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
25. here 2 > 1 > 0 4 solutions
;gk 2 > 1 > 0 4 gy gSaA

26. here 0 < 3 < m = 4 2 solutions


;gk 0 < 3 < m = 4 2 gy gSaA

27. here + 3 = 5 and 5 = 5 > 0 3 solutions


;gk + 3 = 5 rFkk 5 = 5 > 0 3 gy gSaA

28. Since there are 5 even places and 3 pairs of repeated letters therefore at least one of these must be at
an odd place.
11 !
the number of ways = 2! 2 ! 2 !

pwfd ;gk ikap leLFkku gS rFkk iqujkorhZ v{kjksa ds rhu ;qXe gS ftuesa ls de ls de fo"ke LFkku ij jgsaA
11 !
dqy rjhdks dh la[;k = 2! 2 ! 2 !
29. Make a bundle of both M's and another bundle of T's. Then except A's we have 5 letters remaining so
M's, T's and the letters except A's can be arranged in 7 ! ways
total number of arrangements = 7 ! 8C2
nksuksa M rFkk nksuksa T dk lewg cukb,A A dks NksM+us ij 5 v{kj 'ks"k jg tkrs gS rkfd M, T ,oa A dks NksM+dj 7 rjhdksa ls
O;ofLFkr dj ldrs gSA
O;oLFkkvksa dh dqy la[;k = 7 ! 8C2

7!
30. Consonants can be placed in 2 ! 2 ! ways

Then there are 8 places and 4 vowels


7! 4! 8 !7 !
Number of ways = 2 ! 2 ! . 8C4 2! =
(2 ! )3 4 !

7!
O;atuksa LFkkuksa ds rjhds 2 ! 2 ! gks ldrs gSA
vc 8 LFkkuksa ij 4 Loj O;ofLFkr djus gSaA
7! 4! 8 !7 !
rjhdksa dh la[;k = 2 ! 2 ! . 8C4 2! = (2 ! )3 4 !

31. (A) 3 sin x + 4 cos x 5


maximum value of is 5
(B) sin2 + 3 cos = 3
i.e. cos2 3 cos + 2 = 0
cos = 1, 2
but cos = 2 is not possible
= 0 is the only solution
(C) Centre and radius of the circle x 2 + y2 = 4 are (0, 0) and 2 respectively
centre and radius of the circle (x 3) 2 + (y 4)2 = 9 are (3, 4) and 3 respectively
distance between the centres = 5
Sum of the radii = 5
the two circles touch each other externally
number of common tangents = 3
3
(D) Centre and radius of the circle 4(x 1) 2 + 4 (y 1)2 = 9 are (1, 1) and respectively
2
equation of the chord is x + y = 2
since point (1, 1) lies on the chord
the chord is a diameter of the circle
length of chord is 3
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 48
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
(A) 3 sin x + 4 cos x 5
dk vf/kdre eku 5 gS
(B) sin2 + 3 cos = 3
vFkkZr~ cos2 3 cos + 2 = 0
cos = 1, 2
ysfdu cos = 2 tks laHko ugha gSA
dsoy = 0 gy gSA
(C) o`k x 2 + y2 = 4 ds dsUnz rFkk f=kT;k e'k% (0, 0) rFkk 2 gSA
o`k (x 3)2 + (y 4)2 = 9 ds dsUnz rFkk f=kT;k e'k% (3, 4) rFkk 3 gSA
dsUnzks ds e/; nwjh = 5
f=kT;kvksa dk ;ksx = 5
nksuks o`k ,d&nwljs dks ck; Li'kZ djrs gSA
mHk;fu"B Li'kZ js[kkvksa dh la[;k = 3
3
(D) o`k 4(x 1)2 + 4 (y 1)2 = 9 dk dsUnz rFkk f=kT;k e'k% (1, 1) rFkk gSA
2
thok dh lehdj.k x + y = 2 gSA
pwfd fcUnq (1, 1) thok ij fLFkr gSA
thok o`k dk ,d O;kl gSA
thok dh yEckbZ 3 gSA
[ML1T 2 ][L2 ]
32. [] = = ML1T 1 .
[LT 1L]

20 1 20 1
33. Length of BC to AC is = yEckbZ BC dk AC ls vuqikr =
80 4 80 4
So, value of loops in BC to AC will also be 1 : 4 vr% BC rFkk AC esa ik'kksa dh la[;k dk vuqikr 1 : 4 gksxkA
So, of vibration will be vr% dEiUu dh vko`fk gksxhA

1 T 3 T
f1 = = 125 Hz f2 = = 275 Hz.
4(0.2) 4(0.2)

34. 0 = constant So at = 0

a 2t a r2 = ar
anet = along radius. f=kT;k ds vuqfn'k
Which is provided by friction f = M02r
tks fd ?k"kZ.k }kjk izkIr gksxkA
(6.5g) (2g (1) 2.5g)
35. a=
5 1.5 2 2.5
2g
a= m/sec2
11
to find the tension at the given point, draw the FBD of the part :
fufnZ"V fcUnq ij ruko Kkr djus ds fy, Hkkx dk FBD cuk,
5.5 g T = (5.5) (a)
Solving gy djus ij T = 4.5 g
T = 45 N.

36.

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 49
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
dx
= v sin v
dt
dy
= v cos
dt
y = x tan (always) (lnSo)
dy dx
= tan
dt dt
v = v cosec

37. As per Kepler's law, areal velocity remain constant


dsiyj ds fu;e ls {ks=kh; pky fu;r jgrh gS
dA J m v 1 r1 1 1
= = = r1 v 1 = r2 v 2 .
dt 2m 2m 2 2

38. Net force on massless flask must be zero.


ik=k ij dqy cy 'kwU; gksuk pkfg,A

39. Moment of inertia about 2 : (2 ds lkis{k cyk?kw.kZ)

m 2 2 2m 2
2 = 4 3 sin 45 =
3

Apply perpendicular axis theorem, yEcor~ v{k es; ds mi;ksx ls

2
2m 2 1
=
8
1 = 2 + mh = 2
+ 4m m2
3 2 3

40. d
d
t1 =
2
/2 2

2d
t2 =
3
t1 3

t2 4

41.

In the frame of B (B ds funsZ'k rU=k esa)


W pseudo + W spring = K = 0

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 50
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
1 2
+ ma xmax + ( Kxmax ) = 0
2
2ma
xmax =
K

42.

(After collision)
v = vA + vB .......(1)
1 vB v A
=
2 v
v
v B vA = .......(2)
2
3v
vB =
4
v
vA =
4

3v
IB = m 0 = 3mv
4 4

v 2 3 v 2
1 1 3
loss in K.E. = mv = m 4 4 =
2
mv 2.
2 2 16

43. In one time period all the particles are simultaneously at rest twice.
,d vkorZdky esa lHkh d.k ,d lkFk nks ckj fojkekoLFkk esa vkrs gSA ;
All the particles may be at their positive extremes simultaneously once in a time period.
lHkh d.k muds /kukRed pje fLFkfr ij ,d vkorZdky esa ,d ckj ,d lkFk vk ldrs gSA

44. As area of v-t graph gives displacement and velocity is always positive, so particle is moving only in a
direction and since velocity is decreasing, so acceleration is negative also and displacement = distance.
v-t xzkQ dk {ks=kQy foLFkkiu nsrk gS rFkk osx lnSo /kukRed gksxk vr% d.k dsoy mlh fn'kk esa xfr dj jgk gS rFkk osx
?kV jgk gS vr% Roj.k _.kkRed gksxk rFkk foLFkkiu = nwjh

45. (A) process is not isothermal


(B) volume decreases and temperature decreases
U = negative
W = negative
so Q = negative
(C) Work done in process A B C is positive
(D) Cycle is clockwise, so work done by the gas is positive.
(A) e lerkih; ugha gSA
(B) vk;ru ?kV jgk gS o rkieku Hkh ?kV jgk gS
U = _.kkRed
W = _.kkRed
vr% Q = _.kkRed
(C) e A B C eas fd;k x;k dk;Z /kukRed gSA
(D) ph; e nf{k.kko`k gS, blfy, xSl }kjk fd;k x;k dk;Z /kukRed gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 51
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
46. 4.8 sec.

47. x = A sin (t + 30)

time
48.

Sol. 49 to 51. (Moderate)


The angular velocity and linear velocity are mutually perpendicular

v = 3x + 24 = 0 or x=8

v 5 1
The radius of circle r = = = meter
10 2
The acceleration of particle undergoing uniform circular motion is

a v = (8 i 6 j) (3 i 4 j ) = 50 k
dks. kh; osx rFkk js[ kh; osx ijLij yEcor~ gSA

v = 3x + 24 = 0 or x=8

v 5 1
o`k dh f=kT;k r = = = ehVj
10 2
,d leku o`kh; xfr esa d.k dk Roj.k

a v = (8 i 6 j) (3 i 4 j ) = 50 k

52. Equation of path is given as


y = ax bx 2
Comparing it with standard equation of projectile;
g x2
y = x tan
2u cos 2
2

g
tan = a, =b
2u cos 2
2

g
Horizontal component of velocity = u cos =
2b
g
2 a
2u sin 2 (u cos ) tan 2b 2a 2

Time of flight T = = =
g g g bg
2
g
2 2 . a
2
u sin [u cos . tan ] 2 b
a2
Maximum height H = = =
2g 2g 2g 4b

g g
2 . a
u 2 sin 2 2(u sin ) (u cos ) 2 b 2 b a
Horizontal range R = = g
=
g g b
iFk dk lehdj.k fn;k x;k gS &
y = ax bx 2
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 52
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
bldh iz{ksI; ds ekud lehdj.k ls rqyuk djus ij
g x2
y = x tan
2u 2 cos 2
g
tan = a, =b
2u 2 cos 2
g
osx dk {kSfrt ?kVd = u cos =
2b
g
2 a
2u sin 2 (u cos ) tan 2b 2a 2

mM~M ;u dky T = g
= g
=
g bg
2
g
. a
u 2 sin 2 [u cos . tan ] 2 2 b a2
vf/kdre pkbZ H = = =
2g 2g 2g 4b

g g
2 . a
2
u sin 2 2(u sin ) (u cos ) 2 b 2 b a
{kSfrt ijkl R = = =
g g g b

53. Hformation respresent the enthalpy of formation of a substance from its elements in their standard state.
HfuekZ.k ekud voLFkk esa] buds rRoksa ls inkFkZ ds fuekZ.k dh ,UFkSYih dks iznf'kZr djrh gSA
54. S has +6 as most stable oxidation state.
Se has +6 as most stable oxidation state.
Te has +6 as most stable oxidation state.
O has 2 as most stable oxidation state.

55. 0 +1 3
4P + 3KOH + 3H2O 3KH2PO 2 + PH3
Hence P is undergoing oxidation as well as reduction.
0 +1 3
4P + 3KOH + 3H2O 3KH2PO 2 + PH3
vr% P dk vkWDlhdj.k rFkk vip;u nksuksa gksrk gSA
c 3 108
56. = 3.75 108 m.
8 1015
57. (i) Negative charge should be at more electronegative atom.
(ii) Less formal charge provides more stability.
(i) _.kkos'k vf/kd fo|qr_.kh ijek.kq ij gksuk pkfg,A
(ii) de vkSipkfjd vkos'k vf/kd LFkkf;Ro iznku djrk gSA

58. (A)

(B) Number of bond pairs around I = 2. Number of lone pairs around I = 3.

I ds pkjksa vkSj ca/k ;qXeksa dh la[;k = 2 ; I ds pkjksa vkSj ,dkdh ;qXeksa dh la[;k = 3

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 53
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

(C) (D)

CH3 CH3

59. CH3 CCH 2CHCH3


CH3
60. +m group increases electron density in the benzene ring.

CHCH3
61. It is a type of free radical substitution reaction, so here most stable intermediate is

CHCH3
So Cl will attack on it & form Cl

62. Equilibrium mass = 16 g = Initial mass (mass conservation)


16
Initial moles of SO3 = = 0.2
80
All other conclusions require additional data i.e. equilibrium constant or degree of dissociation.
lkE; nzO;eku = 16 g = izkjfEHkd nzO;eku nzO;eku laj{k.k
16
SO3 ds izkjfEHkd eksy = = 0.2
80
lHkh vU; fudkksZ ds fy, vfrfjDr vkdM+ks dh vko;drk gksrh gS vFkkZr~ lkE; fu;rkad ;k fo;kstu dh ek=kk dh
vko;drk gksrh gSA
CHO

63. ; CH3CH2CH2OH

Sol. (64 to 66)


1
Heat of hydrogenation stability of alkene

1
gkbMkstuhdj.k dh m"ek , fYduksadk LFkkf; Ro

(D) is conjugated alkene with more number of -hydrogen atoms.

Therefore it is more stabilised by conjugation and hyper conjugation.

(D) ;g v.kq vfrla;qXeu rFkk la;qXeu ds dkj.k fn;s x;s v.kqvksa esa lokZf/kd LFkk;h gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 54
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
67. (A) 2H2(g)+O2(g) 2H2O (l)

64
1 mole 2 mole 1 mole
32
(LR)
2 0.5
% of excess reagent left = 2
100 = 75%
Total number of atoms in the product formed = 1 N 3 = 3 N (S) A A

(B) CS2(l) + 3O2(g) 2SO2(g)+CO2(g)


152 22.4 2 1
= 2 mole 1 mole mole mole
76 22.4 3 3
(LR) (p)
1
2
% of excess reagent left = 3 100 = 83.33 %
2

2 1
Total number of atoms in the product formed = 3
NA 3 + 3
NA 3 = 3 NA (S)
(C) C(s) + O2(g) CO2(g)
24
= 2 mole 1 mole 1mole
12
(LR) (p)
2 1
% of excess reagent left = 2
100 = 50% (Q)
Total number of atoms in the product formed = 1 NA 3 = 3 NA (S)
(D) 2NO(g)+O2(g) 2NO2(g)
2 NA
NA = 2 mole 1 mole 2 mole

No reactants are left behind after completion of reaction. (R)


Total number of atoms in the product formed = 2 NA 3 = 6 NA

gy (A) 2H2(g)+O2(g) 2H2O ()


64
1 eksy 2 mole 1 eksy
32
(LR)

vkf/kD; esa fy;s x;s vfHkdeZd ds k sk cps Hkkx dk % = 2 20.5 100 = 75%
cuk;s x;s mRikn esa ijek.kqvksa dh dqy la[;k = 1 NA 3 = 3 NA (S)
(B) CS2() + 3O2(g) 2SO2(g)+CO2(g)
152 22.4 2 1
76
=2 eksy 22.4
1 mole
3
eksy
3
eksy
(LR) (p)
1
2
vkf/kD; esa fy;s x;s vfHkdeZd ds ksk cps Hkkx dk % = 3 100 = 83.33 %
2

cuk;s x;s mRikn esa ijek.kqvksa dh dqy la[;k = NA 3 + NA 3 = 3 NA (S)


(C) C(s) + O2(g)CO2(g)
= 2 eksy 1 eksy 1eksy
(LR) (p)
1
2
vkf/kD; esa fy;s x;s vfHkdeZd ds ksk cps Hkkx dk % = 3 100 = 50% (Q)
2

2 1
cuk;s x;s mRikn esa ijek.kqvksa dh dqy la[;k = 3
NA 3 + 3
NA 3 = 3 NA (S)
(D) 2NO(g)+O2(g) 2NO2(g)
2 NA
NA = 2 eksy 1 eksy 2eksy

vfHkf;k ds iw.kZ gksus ds ipkr,dksbZ vfHkdkjdksk ugha cprk gSA (R)


cuk;s x;s mRikn esa ijek.kqvksa dh dqy la[;k = 2 NA 3 = 6 NA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 55
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

SAMPLE TEST PAPER-III


(For Class-XII Appearing / Passed Students)
Course : VISHESH (JD*)

Pa rt - I Pa rt - II Pa rt - III Ma rks to be a w a rde d


Type
(Ma the m a tics) (Physics) (Che m istry) Corre ct W rong Bla nk
Only one corre ct
1 to 15 32 to 41 53 to 61 3 -1 0
(d s
oy , d fod Yi l gh)
One or m ore tha n one corre ct Answ e r
16 to 21 42 to 45 62 to 63 4 0 0
(, d ; k , d l sv f/kd fod Yi l gh)
22 to 30 46 to 51 64 to 66 Com pre he nsions (v uq PNsn) 4 -1 0
Ma trix Ma tch Type
31 52 67 6 [1, 2, 3, 6] 0 0
(eS
fVDl l q
esy i zd kj )

PART - I (Hkkx- I)
SECTION - I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)
This section contains 15 questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of
which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 15 iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

1. P + Q means P is the brother of Q. P Q means P is the mother of Q and P Q means P is the sister
of Q. Which of the following means that M is the maternal uncle of R ?
P + Q dk vFkZ Q dk HkkbZ P gSA P Q dk vFkZ gS Q dh ek P gS rFkk P Q dk vFkZ gS Q dh cgu P gSA fuEu esa
ls fdldk lk vFkZ R dk ekek M gSA
(A) M R + K (B) M + K R (C) M + K Q (D) M K + R
2. 8 men and 12 boys can finish a piece of work in 10 days while 6 men and 8 boys can finish it in 14 days, then
the ratio of the time taken by one man alone to that by one boy alone to finish the work is
,d dk;Z dks 8 O;fDr rFkk 12 yMds 10 fnuksa esa djrs gSa tcfd blh dk;Z dks 6 O;fDr rFkk 8 yMds 14 fnuksa esa djrs gS]
rks ,d vdsys O;fDr }kjk dk;Z dks iwjk djus esa fy;k x;k le; rFkk ,d vdsys yMds }kjk dk;Z dks iwjk djus esa fy, x;s
le; dk vuqikr gS &
(A) 1 : 2 (B) 2 : 1 (C) 1 : 1 (D) 1 : 3
1
3. If cos sin , , cos + sin are in G.P. then possible value of is
2
1
;fn cos sin , , cos + sin xq.kkskj Js.kh esa gS rks dk laHkkfor gS -
2

(A) (B) (C) (D)
3 6 4 9

4. The fundamental period of cos(sin x) + cos(cos x) is :


cos(sin x) + cos(cos x) dk eq[; vkorZ gS -
3
(A) (B) (C) (D) 2
2 2

(1 i)(2 3i)(3 4i)


5. If z = = a + ib then a2 + b2 =
(2 3i)(1 i)(3 4i)
(1 i)(2 3i)(3 4i)
;fn z = (2 3i)(1 i)(3 4i) = a + ib rc a2 + b2 =
(A) 132 (B) 144 (C) 25 (D) 1
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 56
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
x2

6. If f(x) = ( t 1) dt, then |f ()| = ( is cube root of unity)


x

x2

;fn f(x) = ( t 1) dt, gks rks |f ()| = (tgk bdkbZ dk ?kuewy gSA)
x

(A) 3 (B) 2 3 (C) 3 3 (D) 4 3

xy2
7. The vectors x i 2 j + 5 k and i + y j z k are collinear then =
z
xy2
lfn'k x i 2 j + 5 k vkSj i + y j z k lajs[kh; gS rc =
z
4 3 3 4
(A) (B) (C) (D)
5 5 5 5

8. If f(x) = 2x + 3, g(x) = x2 + 7 then the value(s) of x for which (fog)(x) = 25 is


;fn f(x) = 2x + 3, g(x) = x2 + 7 gks rks x dk eku gksxk ftlds fy, (fog)(x) = 25 gS -
1
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D)
2

9. If x1 < x2 and x1, x2 are the roots of x2 26x + 120 = 0 then x1 x 2 =

;fn x1 < x2 vkSj x1, x2 lehdj.k x2 26x + 120 = 0 ds ewy gS rc x1 x 2 =

(A) 5 +1 (B) 5+2 (C) 3+ 2 (D) 5+ 3

10. The smallest value of n satisfying n+1C6 + nC4 > n+2C5 nC5 is :
n+1
C6 + nC4 > n+2C5 nC5 dks larq"B djus okyk x dk lcls NksVk eku gS -
(A) 11 (B) 10 (C) 9 (D) 8

11. The number of ways in which candidates A1, A2, ...... A10 can be ranked if A1 is always above A2 is
ep;ksa dh la[;k gksxh ftlesa ijh{kkFkhZ A1, A2, ...... A10 dks ojh;rk e esa j[kk tk ldrk gS ;fn A1 ls ij gS A2 ls ij gS -
1 1
(A) (10)! (B) 9! (C) 9! (D) (10)!
2 2

1 x (1 x)2 (1 x)3
12. Coefficient of xn in 1!
+ + + .........
2! 3!

1 x (1 x)2 (1 x)3
1!
+ + + .........esa xn dk xq.kkad gS
2! 3!
e
(A) e (B) n! (C) e(n!) (D)
n!

13. If x2 6x + 5 < 0, x2 5x + 6 > 0 then x


;fn x2 6x + 5 < 0, x2 5x + 6 > 0 rc x
(A) (1, 2) (3, 5) (B) (1, 3) (4, 5) (C) (2, 3) (4, 5) (D) (1, 4) (5, 6)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 57
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

a b c
14. If det A = 7, A = d e f then det (2A)1 is equal to :
g b c

a b c
;fn det A = 7, A = d e f rc det (2A)1 cjkcj gS -
g b c

1 1 1 7
(A) (B) (C) (D)
14 49 56 2

15. The system of equations kx + y + z = 1, x + ky + z = k and x + y + kz = k2 does not have unique solution if
k is equal to :
lehdj.kksa kx + y + z = 1, x + ky + z = k vkSj x + y + kz = k2 dk fudk; vf}rh; gy ugh j[krk gS ;fn k cjkcj gS -
(A) 0 (B) 1 (C) 1 (D) 14

SECTION - II ([k.M- II)


Multiple Correct Answer Type (cgqy lgh fodYi izdkj)
This section contains 6 questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of
which ONE OR MORE is/are correct.
bl [k.M esa 6 iz'u gSaA izR;sd iz'u ds mkj ds fy, 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls ,d ;k ,d ls
vf/kd lgh gSA

16. Let f be differentiable for all x. If f (1) = 2 and f (x) 2 for x [ 1, 6] then
;fn f izR;sd x ds fy, vodyuh; gSA ;fn f (1) = 2 ,oa f (x) 2 x [ 1, 6] rc
(A) f (6) < 8 (B) f (6) 8 (C) f (6) > 5 (D) f (6) 5

17. The lines L1 : x 2y + 6 = 0 & L2 : x 2y 9 = 0 are tangents to the same circle . If the point of contact
of L1 with the circle is ( 2, 2), then :
(A) the centre of the circle is ( 7/2, 5) (B) the centre of the circle is ( 1/2, 1)
(C) area of the circle is 45/4 sq. units
(D) the point of contact of L2 with the circle has the coordinates (1 , 4)
js[kk, L1 : x 2y + 6 = 0 ,oa L2 : x 2y 9 = 0 ,d gh o`k dh Li'kZ js[kk, gSA ;fn L1 dk o`k ds lkFk Li'kZ fcUnq
( 2, 2) gks] rks&
(A) o`k dk dsUnz ( 7/2, 5) gSA (B) o`k dk dsUnz ( 1/2, 1) gSA
(C) o`k dk {ks=kQy 45/4 oxZ bdkbZ gSA (D) L2 dk o`k ds lkFk Li'kZ fcUnq (1 , 4) gSA

18. If z = 20 i 21 + 21 20 i then the principle value of arg(z) can be:

;fn z = 20 i 21 + 21 20 i rks arg(z) ds eq[ ; eku gks ldrs gS&


3 3
(A) (B) (C) (D)
4 4 4 4

19. Let f(x) = min {1, cosx, 1 - sinx}; x , then


(A) f is not differentiable at 0 (B) f is differentiable at /2
(C) f has a local maxima at 0 (D) none of these
;fn f(x) = min {1, cosx, 1 - sinx}; x , rks -
(A) f, 0 ij vodyuh; ugha gS A (B) f, /2 ij vodyuh; gS A
(C) f, 0 ij mPpre fcUnq j[krk gS A (D) bues a ls dks bZ ugha

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 58
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
a
20. f ( x) f (a x )dx
0
is equal to

f ( x) f (a x )dx
0
=

a a a a


(A) 2 f ( x ) dx
(B) 2 f (a x ) dx (C) f (a x ) dx
0
(D) f (x ) dx
0
0 0

3
dy dy
21. Solution of the differential equation x + y = 0 is/are :
dx
dx
3
dy dy
vody lehdj.k dx x dx + y = 0 ds laHko gy gS -

2 2
(A) y = 2x 8 (B) y = x 1 (C) y = x3 / 2 (D) y = x3 / 2
3 3 3 3

SECTION - III ([k.M - III)


Comprehension Type (cks/ ku dkj)
This section contains 3 paragraphs. Based upon each paragraph, there are 3 questions. Each question has
4 choices (A), (B), (C) and (D), out of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 3 vuqPNsn (paragraphs) gSA R;sd vuqPNsn ij vk/kkfjr 3 'u gSA R;sd 'u ds 4 fodYi
(A), (B), (C) rFkk (D) gS , ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

Paragraph for Question Nos. 22 to 24


'u 22 ls 24 ds fy, vuqPNsn
consider a function f(x) = min {tan x, cot x}, x R.
Qyu f(x) = min {tan x, cot x}, x R ysus ij
22. Range of f(x) is
f(x) dk ifjlj gS&
(A) [ 1, 0] (B) ( , 1) (0, 1) (C) ( , ) (D) ( , 1] [0, 1]
23. Points of discontinuity of f(x) are
f(x) ds vlrr~rk okys fcUnq gS&
n n n n
(A) , n (B) , n (C) , n (D) , n
2 4 8 12
24. Points of non-differentiability of f(x) are
f(x) ds os fcUnq tgk Qyu vodyuh; ugha gS] gS&
n n n n
(A) , n (B) , n (C) , n (D) , n.
4 6 3 8

Paragraph for Question Nos. 25 to 27


'u 25 ls 27 ds fy, vuqPNsn
Let ||x a| b| = k. Then
(i) k = 0, b > 0 equation has two solutions
(ii) b>k>0 equation has four solutions
(iii) b=k>0 equation has three solutions
(iv) 0<b<k equation has two solutions

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 59
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
ekukfd ||x a| b| = k gS] rks
(i) k = 0, b > 0 lehdj.k ds nks gy gSaA
(ii) b>k>0 lehdj.k ds pkj gy gSaA
(iii) b=k>0 lehdj.k ds rhu gy gSaA
(iv) 0<b<k lehdj.k ds nks gy gSaA

25. If number of solutions of ||x + 1| 2| = 1 is m, then m =


;fn ||x + 1| 2| = 1 ds gyksa dh la[;k m gS] rks m =
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

26. If number of solutions of ||x 2| 3| = m is , then =


(where m is obtained in Q.No. 25)
;fn ||x 2| 3| = m ds gyksa dh la[;k gS] rks =
(tgk m iz'u la[;k 25 ls izkIr gksrk gSA)
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

27. Number of solutions of ||x 2| 5| = + 3 is


(where is obtained in Q.No. 26)
||x 2| 5| = + 3 ds gyksa dh la[;k gS &
(tgk iz'u la[;k 26 ls izkIr gksrk gSA)
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

Paragraph for Question Nos. 28 to 30


'u 28 ls 30 ds fy, vuqPNsn
Consider the letters of the word MATHEMATICS. There are eleven letters some of them are identical.
Letters are classified as repeating and non-repeating letters. Set of repeating letters = {M, A, T}. Set of
non-repeating letters = {H, E, I, C, S}
;fn MATHEMATICS 'kCn ds v{kj fy, tk, rks X;kjg v{kjksa esa ls dqN v{kj ,d ckj vkrs gS rFkk dqN dh iqujko`fr
gksrh gSA iqujkorhZ v{kjksa dk leqPp; = {M, A, T} gSA tcfd viqujkorhZ = {H, E, I, C, S} gSaA

28. Possible number of words taking all letters at a time such that atleast one repeating letter is at odd
position in each word, is
lHkh v{kjksa dks ,d ysdj dqy fdrus 'kCn cuk, tk ldrs gS ftuesa de ls de ,d iqujko`rhZ v{kj fo"ke LFkku ij jgsA
9! 11 ! 11 ! 9! 9!
(A) (B) (C) (D)
2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2! 2!

29. Possible number of words taking all letters at a time such that in each word both M's are together and
both T's are together but both A's are not together, is
lHkh v{kjksa dks ,d lkFk fy, tk, rkfd izR;sd v{kj esa nksuksa M lkFk vk, rFkk nksuksa T Hkh lkFk&lkFk vk, ijUrq nksuksa A
lkFk&lkFk ugha vk, rc cuus okys laHkkfor 'kCnksa dh la[;k gS &
11 ! 10 ! 6! 4! 9!
(A) 7 ! . 8C2 (B) 2 ! 2 ! 2 ! 2 ! 2 ! (C) 2 ! 2 ! (D) 2 ! 2 ! 2 !

30. Possible number of words in which no two vowels are together, is


mu 'kCnksa dh la[;k Kkr dhft, ftuesa dksbZ Loj lkFk&lkFk u vk,A
8 !7 ! 7! 4! 8 !7 ! 8 !7 !
(A) 3 (B) 2 ! . 8C4 . 2 ! (C) 2 (D)
(2 ! ) 4 ! (2 ! ) ( 4 ! ) (2 ! )4 ( 4 ! )

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 60
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

SECTION - IV ([k.M - IV)


Matrix - Match Type (eSfVDl&lqesy izdkj )
This section contains 1 questions. Each question contains statements
given in two columns which have to be matched. Statements in Column
are labelled as A,B,C and D whereas statements in Column are labelled
as p,q,r and s. The answers to these questions have to be appropriately p q r s
bubbled as illustrated in the following example. A p q r s
If the correct matches are A-p , A-r , B-p , B-s , C-r , C-s and D-q , B p q r s
then the correctly bubbled matrix will look like the following : C p q r s
D p q r s

bl [k.M esa 1 iz'u gSaA izR;sd iz'u esa nks dkWye esa oDRO; (statements) fn;s gq, gSa ftudk
lq e s y (match) djuk gS A dk W y e (Column-I) es a fn;s x;s oDrO;ks a
(A, B, C, D) dks dkWye (Column-II) esa fn;s x;s oDrO;ksa (p, q, r, s) ls lqesy djuk
gSA bu iz'uksa ds mkj fn;s x;s mnkgj.k ds vuqlkj mfpr cqYyksa dks dkyk djds n'kkZuk gSA
;fn lgh lqesy A-p, A-r, B-p, B-s, C-r, C-s rFkk D-q gSa] rks lgh fof/k ls dkys fd,
x;s cqYyksa dk 4 x 4 esafVDl (matrix) uhps n'kkZ;k x;k gSA

31. Column Column

1 0 0
1
(A) If A 0 1 1 and A 1 A 2 cA d ,
(p) 5
6
0 2 4

then (c + d) is


(B) If a b c 5, then the value of a b b c c a is (q) 2

(C) tan2 cot2 + sec2 + cosec2 is equal to (r) 3

(D) Let 'a' is degree and 'b' is order of the differential (s) 9/2
equation of all parabolas, whose axis is the x-axis,
then (a + b) is equal to

LrEHk - I LrEHk- II

1 0 0
1 2
(A) ;fn A =A 0 0 11 11 rFkk
and A 1
A cA d , (p) 5
6
0 2 4

gS] rks (c + d) gS&



(B) ;fn a b c 5, gS] rks a b b c c a dk eku gS& (q) 2

(C) tan2 cot2 + sec2 + cosec2 cjkcj gS& (r) 3

(D) ekukfd a ?kkr gS rFkk lHkh ijoy;ksa ftldh v{k x-v{k gS] ds (s) 9/2
vody lehdj.k dh dksfV b gS] rks (a + b) =

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 61
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

PART - II (Hkkx - II)

SECTION - I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)
This section contains 10 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D), out of
which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 10 cgq&fodYih iz'u gSA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA
32. Kerosene oil is flowing through a tube of length & radius r . The pressure difference between two ends
P (r 2 x 2 )
of the tube is P, then the viscosity of oil is given by = where v is velocity of oil at a
4v
distance x from the axis of tube . From this relation the dimensions of viscosity are :
yEckbZ vkSj r f=kT;k dh fdlh V~;wc (uyh) esa dsjksflu rsy cg jgk gSA ;fn uyh esa nksauks fljksa ij nkckUrj P gS , rc rsy
P (r 2 x 2 )
dh ';kurk ;fn = 4v
ls nh tkrh gSA tgk v V~;wc dh v{k ls x nwjh ij rsy dk osx gSA bl lw=k ls ';kurk
dh foek gskxh :
(A) M L2 T2 (B) M L 1 T 1 (C) M0 L0 T0 (D) M L T3

33. Pressure versus temperature graph of an ideal gas of equal number of


moles of different volumes are plotted as shown in figure. Choose the
correct alternative :
(A) V1 = V2,V3 = V4 and V2 > V3
(B) V1 = V2,V3 = V4 and V2 < V3
(C) V1 = V2= V3 = V4
(D) V4 > V3 > V2 > V1
nkc ds laxr rki dk xzkQ fdlh vkn'kZ xSl ds leku eksyksa dh la[ ;k ds fy,]
vyx&vyx vk;ru ij] fp=k esa iznf'kZr gS] rks lgh rF; gksxk :
(A) V1 = V2,V3 = V4 rFkk V2 > V3
(B) V1 = V2,V3 = V4 rFkk V2 < V3
(C) V1 = V2= V3 = V4
(D) V4 > V3 > V2 > V1

34. A wall is moving with constant velocity u towards a fixed source of sound of frequency 'f'. The velocity
of sound is 'v'. The wavelength of the sound reflected by the wall is
,d nhokj ,d fu;r osx u ds lkFk xfr dj jgh gS ;g xfr f vko`fk ds fLFkj /ofu L=kksr dh rjQ gSA /ofu dk osx
v gS A nhokj }kjk ijkofrZ r /ofu dh rja xnS /;Z gks xh &

v v u vu v u v
(A) (B) (C) (D) .
f f f vu f

35. An object is moving parallel to principal axis of a concave mirror of focal length 100 cm. Distance between
object and principal axis is 1 cm. The tangent of angle between velocity of image and principal axis is nearly
,d fcUnq oLrq 100 cm Qksdl nwjh ds vory niZ.k dh eq[; v{k ds lekUrj xfr'khy gSA eq[; v{k o oLrq ds e/; nwjh
1 cm gSA eq[; v{k ,oa izfrfcEc ds osx ds e/; dks.k dk Li'kZT;k (tan ) dk eku yxHkx gksxk %
(A) 0.01 (B) 0.02 (C) 0.03 (D) 0.04

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 62
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
36. A 1m long wire having tension of 100 N and of linear mass density 0.01 kg/m is fixed at end A and free at end
B. The point C which is 20 cm from end B is constrained to be stationary. To create resonance in this wire,
the minimum frequency of the tuning fork will be :
1m yEcs rkj esa ruko 100 N rFkk js[kh; nzO;eku ?kuRo 0.01 kg/m gS dks fljs A ij fdyfdr rFkk fljs B ij eqDr j[kk x;k gSA
fcUnq C tks fljs B ls 20 cm ij gS] fLFkj jgus ds fy, ckf/kr gSA rkj esa vuqukn ds fy, Lofj=k dh U;wure vko`fk gksxh :

(A) 125 Hz (B) 150 Hz (C) 300 Hz (D) 275 Hz


37. An ideal gas undergoes a cyclic process shown in the graph, in which one process is isochoric, one process
is isothermal and one process is adiabatic. During the isothermal process, 40 J heat is released by the gas,
and during the isochoric process, 80 J heat is absorbed by the gas. If work done by the gas during adiabatic
W1
process is W 1 and during isothermal process is W 2 then will be equal to:
W2
,d vkn'kZ xSl dks ph; e ls xqtkjk tkrk gS ftlesa ,d e le&vk;rfu;] ,d e lerkih; rFkk ,d e
:)ks"e gSA lerkih; e ds nkSjku xSl 40 J "ek fu"dkf'kr djrh gS] rFkk le&vk;rfu; e ds nkSjku xSl 80 J
"ek vo'kksf"kr djrh gSA ;fn xSl }kjk fd;k x;k dk;Z :)ks"e e ds nkSjku W 1 rFkk lerkih; e ds nkSjku W 2
W1
gks rks W dk vuqikr fdlds cjkcj gksxk :
2

(A) 2 (B) 2 (C) 4 (D) 1/2

38. The least count of a stop watch is 1/5 sec. The time of 20 oscillations of a pendulum is measured to be
25 sec. The maximum percentage error in the measurement of time will be :
,d fojke ?kM+h dk vYirekad 1/5 lSd.M gSA ,d yksyd ds 20 nksyu dk le; 25 lSd.M ekik tkrk gSA le; ds ekiu
esa vf/kdre~ izfr'kr~ =kqfV gksxhA
(A) 0.1% (B) 0.8% (C) 1.8% (D) 8%
39. In a Youngs double-slit experiment, a thin sheet of mica is placed over one of the two slits. As a result, the
center of the fringe pattern (on the screen) shifts by an amount corresponding to 30 dark bands. The wavelength
of the light in this experiment is 480nm and the refractive index of the mica is 1.60. The mica thickness is
(approximately) :
,d ;ax f}fNnz iz;ksx esa] nks fNnzksa esa ls ,d ds lkeus ,d iryh vHkzd dh ijr j[kh tkrh gSA ftlds ifj.kke Lo:i ijns
ij dsfUnz; fat izk:i 30 vfnIr fat ds cjkcj foLFkkfir gksrk gSA bl iz;ksx esa iz;qDr izdk'k dk rjaxnS/;Z 480nm gS]
,oa vHkzd dk ijkorZukad 1.60 gSA vHkzd ijr dh eksVkbZ yxHkx gksxhA
(A) 0.090mm (B) 0.012mm (C) 0.014mm (D) 0.024mm

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 63
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
40. Two identical bulbs are connected to an ac source by using an inductor and a capacitor in series, with the
bulbs as shown then the brightness of B1 and B2 will be -
(A) Same for both cases. (B) More for B1 than B2
(C) Depends on the frequency of source (D) More for B2 than B1
L

B1

C B2

~
V
nks ,d tSls cYo ,d izR;korhZ /kkjk L=kksr ls fp=kkuqlkj tksMs+ x;s gSA ,d izsjd dq.Myh rFkk la/kkfj=k] cYcksa ds Js.kh e
esa mi;ksx djrs gq, yxs gS rks B1 rFkk B2 dh ped gksxh %
(A) nksuksa esa leku gksxh (B) B1 esa B2 ls vf/kd
(C) L=kksr dh vko`fk ij fuHkZj djsxhA (D) B2 eas B1 dh vis{kk vf/kd

41. By splitting a total mass M in two masses M1 and M2, the maximum value of tension that can be produced
in the string 1 as shown in figure is :
,d nzO;eku M dks nks Hkkxksa M1 rFkk M2 esa rksM+k tkrk gSA fp=k esa n'kkZ;h xbZ jLlh 1 esa vf/kdre~ ruko D;k gksxkA

Mg Mg
(A) Mg (B) 4 Mg (C) (D)
2 4

SECTION - II ([k.M - II)


Multiple Correct Answers Type (cgqy lgh mkj izdkj)
This section contains 4 multiple correct answer(s) type questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C)
and (D), out of which ONE OR MORE THAN ONE is/are correct.
bl [k.M esa 4 cgq lgh mkj izdkj ds iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls ,d ;k ,d
ls vf/kd fodYi lgh gS gSaA

42. In the ac circuit shown, XL=7 ,R=4 and XC=4 .The reading of the
ideal voltmeter V2 is 8 2 V..
(A) The reading of the ideal ammeter will be 2A:
(B) The reading of the ideal ammeter will be 1A
(C) The reading of ideal voltmeter V1 will be 7 V :
(D) The reading of ideal voltmeter V1 will be 10 V :
iznf'kZr izR;korhZ ifjiFk esa, XL = 7 ,R = 4 rFkk XC = 4 vkn'kZ oksYVehVj
dk ikB~;kad V2 = 8 2 V gSA
(A) vkn'kZ vehVj dk ikB~;kad 2A gksxkA (B) vkn'kZ vehVj dk ikB~;kad 1A gksxkA
(C) vkn'kZ oksYVehVj V1 dk ikB~;kad 7V gksxkA (D) vkn'kZ oksYVehVj V1 dk ikB~;kad 10 V gksxkA
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 64
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
43. A nonviscous fluid of density is flowing in a tube as shown in figure. Area of section(1) is double that of
section(2). Centre of mass of section(2) is h height above the Centre of mass of section(1) and level of
water in tube1 is h height above that in tube2. Then :
gh
(A) Velocity of fluid of section(1) is
3

2gh
(B) Velocity of fluid at section(1) is
3
(C) Work done by gravitational force per unit volume from section(1) to section(2) is = gh
(D) Pressure difference at point 1 & 2 is 2gh

h h
tube-2 ufyd k-2

tube-1 ufyd k-1
2 2
h h


1 1

fp=k esa n'kkZ,uqlkj ?kuRo dk v';ku nzo ufydk eas okfgr gSA [k.M(1) dk {kS=kQy [k.M(2) ds {kS=kQy dk nqxquk gSA
[k.M(2) dk nzO;eku dsUnz] [k.M1 ds nzO;eku dsUnz ls h pkbZ ij gS rFkk ufydk1 esa ry] ufydk2 esa ry ls h
pkbZ ij gS rks :
gh
(A) [k.M(1) esa nzo dk osx gSA
3

2gh
(B) [k.M(1) esa nzo dk osx gSA
3
(C) [k.M(1) ls [k.M(2) esa xq:Roh; cy }kjk fr bdkbZ vk;ru fd;k x;k dk;Z = gh gSA
(D) fcUnq 1 o fcUnq 2 esa nkckUrj 2gh gSA
44. A particle is moving in a straight line according to graph given below : (a is acceleration, v is velocity, x is
position, t is time) :
uhps fn;s x;s xzkQ ds vuqlkj ,d d.k ljy js[kk esa xfr'khy gS rks (a Roj.k gS, v osx gS, x fLFkfr gS, t le; gSA) :

a x

(A) (B) (C) (D)

x t

1
45. In the figure shown, coefficient of restitution between A and B is e = , then :
2
v 3
(A) velocity of B after collision is (B) impulse between two during collision is mv
2 4
3 1
(C) loss of K.E. during collision is mv 2 (D) loss of K.E. during collision is mv 2
16 4
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 65
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

1
fp=kkuql kj A vkSj B esa e/; R;koLFkku xq. kkad e = , gks xk :
2
v 3
(A) VDdj ds ckn B dk os x gksxkA (B) nks a u ks ds e/; VDdj ds nkS j ku vkos x mv gks xkA
2 4
3 1
(C) VDdj ds nkSjku xfrt tkZ esa gkfu mv2 gksxhA (D) VDdj ds nkSj ku xfrt tkZ esa gkfu mv 2 gks xhA
16 4

SECTION - III ([k.M - III)


Comprehension Type (c) cks/ ku dkj)
This section contains 2 paragraphs. Based upon each paragraph, 3 multiple choice questions have to
be answered. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D), out of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 2 vuqPNsn (paragraphs) gSA R;sd vuqPNsn ij vk/kkfjr 3 cgq&fodYih 'u ds mkj nsus gSA
R;sd 'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gS , ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

Paragraph for Question Nos. 46 to 48


'u 46 ls 48 ds fy, vuqPNsn
In the shown figure, there are two long fixed parallel conducting rails (having negligible resistance) and
are separated by distance L. A uniform rod of resistance R and mass M is placed at rest on frictionless
rails. Now at time t = 0, a capacitor having charge Q 0 and capacitance C is connected across rails at
ends a and b such that current in rod(cd) is from c towards d and the rod is released. A uniform and
constant magnetic field having magnitude B exists normal to plane of paper as shown. (Neglect
acceleration due to gravity)
fp=k esa ,d nwljs ls L nwjh ij ux.; izfrjks/k okyh nks lekUrj yEch pkyd iVfj;k
iznf'kZr dh xbZ gSA M nzO;eku ,oa R izfrjks/k dh ,d ,dleku NM+ ?k"kZ.k jfgr
iVfj;ksa ij fLFkj voLFkk esa j[kh gqbZ gSA vc t = 0 le; ij vkos'k Q0 ,oa /kkfjrk
c B
C dk ,d la/kkfj=k iVfj;ksa ds a ,oa b fcUnqvksa ds e/; bl izdkj tksM+k tkrk gS a
fd NM+ (cd) esa fo|qr /kkjk c ls d dh vksj izokfgr gksrh gS rFkk NM+ eq gks tkrh
L
gS ,d leku fu;r pqEcdh; {ks=k B dkxt ds ry ds yEcor~ fp=kkuqlkj gS
(xq:Roh; Roj.k dks ux.; ekfu;s) b
d

46. When the speed of rod is v, the charge on capacitor is :


tc NM+ dh pky v gS rks la/kkfj=k ij vkos'k gS &
RM M M M
(A) Q 0 v (B) Q 0 v (C) Q 0 v (D) Q0 v
LBC 2
RC B LB RCB

47. When the acceleration of rod is zero, the speed of rod is :


tc NM+ dk Roj.k 'kwU; gS rks NM+ dh pky gS &
Q 0R 2BC Q 0LB Q 0LB Q 0LB
(A) (B) 2 2 (C) 2 4 4 (D)
2 2
MB L C 2
MB L C MB R C M B 2L2 C2

48. When the acceleration of rod is zero, the charge on capacitor is :


tc NM+ dk Roj.k 'kwU; gS rks la/kkfj=k ij vkos'k gS &
B 2L2C Q 0 B 2R 4C3 Q 0 B 2R 4 C3 Q0 B 2L2C Q 0
(A) (B) (C) (D)
M B 2L2C M B 2L2C 2 M B 2R 4 C 4 M B 2L2 C2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 66
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Paragraph for Question Nos. 49 to 51
'u 49 ls 51 ds fy, vuqPNsn
A block of mass 10 kg oscillates simple harmonically when it is attached with a spring. The graph of
oscillation between the displacement verses time is given then answer the following questions.
10 kg nzO;eku dk ,d CykWd A ljy vkorhZ :i esa nksyu djrk gS tc ;g fLizax ls tqM+k gqvk gSA foLFkkiu le; ds e/
; nksyu dk xzkQ fp=k esa n'kkZ;k x;k gSA rks fuEu iz'uksa ds mkj nhft;sA
A
x
A/2
4.4s
2s time

49. Time period of oscillation of block will be :


CykWd ds nksyu dk vkorZdky gksxkA
(A) 4 sec. (B) 5 sec. (C) 4.8 sec. (D) 4.4 sec

50. Equation of SHM of the block :


CykWd dh ljy vkorZ xfr dh lehdj.k gksxhA
(A) x = A sin (t + 30) (B) x = A sin (t + 45) (C) x = A sin (t + 150) (D) x = A sin (t 30)

51. The graph for velocity vs time will be :


osx&le; xzkQ gksxkA

A/2

(A) time (B) time

time time
(C) (D)

SECTION - IV ([k.M- IV)


Matrix - Match Type (eSfVDl&lqesy izdkj ) p q r s
This section contains 1 question. The question contains statements given in two columns A p q r s
which have to be matched. Statements (A, B, C, D) in Column-I have to be matched with B p q r s
statements (p, q, r, s) in Column-II. The answers to these questions have to be appropriately C p q r s
bubbled as illustrated in the following example. D p q r s
If the correct matches are A-p , A-r , B-p , B-s , C-r , C-s and D-q, then the correctly matched answer will look
like in bubbled matrix. One option in ColumnI may have one or more than one correct options in ColumnII.
Marks will be awarded only if an option in ColumnI is matched with all correct options in Column-II. Each
correct matching will be awarded 1 mark and if all the matchings are correct then 6 marks will be awarded.
p q r s
bl [k.M esa 1 iz'u gSaA izR;sd iz'u esa nks dkWye esa oDRO; (statements) fn;s gq, gSa ftudk lqesy
A p q r s
(match) djuk gSA dkWye (Column-I) esa fn;s x;s oDrO;ksa (A, B, C, D) dks dkWye (Column-II) esa fn;s
B p q r s
x;s oDrO;ksa (p, q, r, s) ls lqesy djuk gSA bu iz'uksa ds mkj fn;s x;s mnkgj.k ds vuqlkj mfpr cqYyksa C p q r s
dks dkyk djds n'kkZuk gSA D p q r s
;fn lgh lqesy A-p, A-r, B-p, B-s, C-r, C-s rFkk D-q gSa] rks lgh fof/k ls dkys fd, x;s cqYyksa dk 4 x 4 esafVDl (matrix)
esa n'kkZ;k x;k gSA dkWyeI ds izR;sd fodYi dk dkWyeII ds ,d ;k ,d ls T;knk fodYiksa ls lqesy djk;k tk ldrk gSA vad
mlh fLFkfr esa iznku fd;s tk;sxaAs tcfd dkWyeI ds fdlh fodYi dk dkWyeII ds lHkh lgh fodYiksa ls lqey
s djk;k x;kA izR;sd
lgh lqesy ds fy, 1 vad iznku fd;s tk;sxsa rFkk tc lHkh lqesy lgh gksxsa rc 6 vad iznku fd;s tk;sxsaA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 67
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
52. Match the column-I with Column-II. Consider a solid neutral conducting sphere
of radius 2R having a concentric cavity of radius R. Points A , D and B are at
3R R
distances 3 R , & from centre C respectively. S1 & S2 are inner and
2 2
outer surface of the hollow sphere. q0 is a point charge which can be placed
either at point A or B or C or D.
ekfu;s dh 2R f=kT;k dk ,d Bksl mnklhu pkyd xksyk gS] tks R f=kT;k dh ldsUnzh;
3R R
xqgk (cavity) j[krk gSA dsUnz C ls fcUnq A , D o B e'k% 3R , o nwjh ij
2 2
gSA S1 o S2 [kks[kys xksys dh vkUrfjd o ckgjh lrg gSA ,d fcUnq vkos'k q0 dks fcUnq
A ;k B ;k C ;k D esa ls fdlh ,d LFkku ij j[k ldrs gSA
Match the description in column-I with description in column-II
dkWye-I esa nh xbZ O;oLFkk dk dkWye-II esa nh xbZ O;k[;k ls feyku dhft,A
Column-I Column-I
(A) point charge q0 is at C (p) Induced charge on S1 is q0
fcUnq vkos'k q0 fcUnq C ij gSA S1 ij izsfjr vkos'k q0 gSA
(B) point charge q0 is at B (q) Induced charge on S2 will be distributed uniformly
fcUnq vkos'k q0 fcUnq B ij gSA S2 ij izsfjr vkos'k le:i forfjr gksxkA
kq0
(C) point charge q0 is at A (r) VD = 3 R

fcUnq vkos'k q0 fcUnq A ij gSA


(D) point charge q0 is at D (s) ED = 0
fcUnq vkos'k q0 fcUnq D ij gSA

PART - III (Hkkx - III)


SECTION - I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)
This section contains 9 multiple choice questions. Each question has choices (A), (B), (C) and (D), out of
which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 9 cgq&fodYih iz'u gSA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

53. Which of the following will give carylamine reaction?


fuEu esa ls dkSu dkfcZy ,ehu vfHkf;k nsxk\

(A) CH3NH2 (B) NHCH3 (C) (CH3)2NH (D) (CH3)3N

54. 1 mol CH3COOH is added in 250 g benzene. Acetic acid dimerises in benzene due to hydrogen bond.
Kb of benzene is 2 K kgmol1. The boiling point has increased by 6.4K. % dimerisation of acetic acid is :
(A) 50 (B) 40 (C) 30 (D) 20
1 eksy CH3COOH dks 250 g csathu esa feykrs gSA gkbMkstu ca/k ds dkj.k ,flfVd vEy csathu esa f}ydhd`r gks tkrk gSA
csathu ds Kb dk eku 2 K kgmol1 gSA DoFkukad esa 6.4K dh o`f) gksrh gSA ,flfVd vEy dk % f}ydhdj.k (dimerisation)
gS %
(A) 50 (B) 40 (C) 30 (D) 20

55. The substances, P, Q and R have coagulation values 3, 0.6, 0.08 for a metal sol respectively. Their flocculat-
ing powers are in the ratio :
fdlh /kkrq lkWy ds fy, inkFkZ P, Q o R ds LdUnu eku e'k% 3, 0.6, 0.08 gSA budh .kZu {kerk (flocculating powers)
dk vuqikr gS %
(A) 0.0267 : 5 : 1 (B) 1 : 5 : 37.5 (C) 0.08 : 0.6 : 3 (D) 1 : 0.2 : 0.0267

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 68
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
56. The following electrochemical cell is taken.
Cu | Cu2+(aq) || Ag+ (aq) | Ag, and has emf E1 > 0. By which of the following actions, E1 increases?
(A) Adding NH3 to the cathodic chamber. (B) Adding HCl to the cathodic chamber.
(C) Adding AgNO3 to the anodic chamber. (D) Adding NH3 to the anodic chamber.
fo|qrjklk;fud lsy Cu | Cu2+(aq) || Ag+ (aq) | Ag fy;k x;k gS rFkk bldk emf E1 > 0 gSA fuEu esa ls fdl ize
}kjk E1 c<+rk gS \
(A) dSFkksM Hkkx esa NH3 feykus ij (B) dSFkksM Hkkx esa HCl feykus ij
(C) ,uksM Hkkx esa AgNO3 feykus ij (D) ,uksM Hkkx esa NH3 feykus ij

57. Which of the following complexes is a paramagnetic inner orbital complex?


fuEUk esa ls dkSulk ladqy ,d vuqpqEcdh; vkUrfjd d{kd ladqy gS \
(A) [Fe(CN)6]4 (B) [CoCl4]2 (C) [Cu(NH3)4]2+ (D) [Ni(CN)4]2

58. Which of the following is the major product of the given reaction is
nh x;h vfHkf;k esa fuEu esa ls eq[; mRikn dkSulk gS\
OH (i) CHCl NaOH(aq.)
3



(ii) H

OH
OH OH
OH
CHO
(A) (B) (C) (D)
CHO CHO
CHO
59. Chlorine gas is obtained by various reactions but not by

(A) KMnO4 + Conc HCl (B) KCl + F2

(C) KCl + K2Cr2O7 + Conc H2SO4 (D) MnO2 + Conc HCl
dbZ vfHkf;kvks }kjk Dyksjhu xSl izkIr gksrh gS ysfdu bues ls dkSulh vfHkf;k ds }kjk izkIr ugh gksrh gS&

(A) KMnO4 + lkUnz HCl (B) KCl + F2

(C) KCl + K2Cr2O7 + lkUnz H2SO4 (D) MnO2 + lkUnz HCl

60. Which one of the following benzene ring has maximum electron density ?
fuEufyf[kr esa ls dkSulh csUthu oy; lokZf/kd bysDVkWUk ?kuRo j[krh gS \
CH3 CH3 CH3 CH3
(A) (B) (C) (D)
OCH3 OH NHCOCH3 CH2OH

61. product. The major product obtained is

mRiknA vfHkf;k ls izkIr eq[; mRikn gS &

(A) (B) (C) (C)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 69
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

SECTION - II ([k.M - II)


Multiple Correct Answers Type (cgqy lgh mkj izdkj)
This section contains 2 multiple correct answer(s) type questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C)
and (D), out of which ONE OR MORE THAN ONE is/are correct.
bl [k.M esa 2 cgq lgh mkj izdkj ds iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa, ftuesa ls ,d ;k ,d
ls vf/kd fodYi lgh gS gSaA

62. Which of the following show oxidation state of +8 ?


fuEu esa ls dkSu +8 vkWDlhdj.k voLFkk n'kkZrk gS\
(A) Os (B) Xe (C) He (D) Ru

63. Correct statement about peptide linkage in a protein molecule is/are correct ?
(A) It is amide linkage
(B) It has partial double bond character.
(C) It is hydrophilic in nature
(D) It connects protein molecules through H-bonds.
izksVhu v.kq esa ik;s tkus okys isIVkbM ca/k ds fo"k; esa fuEu esa ls dkSulk@dkSuls dFku lgh gS \
(A) ;g ,d ,ekbM ca/k gSA
(B) blesa vkaf'kd f}ca/k ik;k tkrk gSA
(C) ;g tyLusgh izd`fr dk gksrk gSA
(D) ;g H-ca/kksa }kjk izksVhu v.kqvksa ls tqM+k gksrk gSA

SECTION - III ([k.M - III)


Comprehension Type (c) cks/ ku dkj)
This section contains 1 paragraphs. Based upon each paragraph, 3 multiple choice questions have to
be answered. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D), out of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 1 vuqPNsn (paragraphs) gSA R;sd vuqPNsn ij vk/kkfjr 3 cgq&fodYih 'u ds mkj nsus gSA R;sd 'u
ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gS, ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA

Paragraph for Question Nos. 64 to 66


'u 64 ls 66 ds fy, vuqPNsn
Carbonyl compound which contains H gives aldol condenation reaction in presence of alkaline medium.
The reaction between two molecules of acetaldehyde take place as follows in presence of base.

dkcksZfuy ;kSfxd tks H j[krs gS {kkjh; ek/;e esa ,YMksy la?kuu vfHkf;k nsrs gS] {kkj dh mifLFkfr esa ,flVsfYMgkbM ds
nks v.kqvksa ds e/; vfHkf;k fuEu izdkj lEiUu gksrh gSA
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 70
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

64. Aldol condensation reaction is given by


,YMkWy la?kuu vfHkf;k nsrk gS

(A) C6H5CHO (B) CX3 CHO (C) O2N CHO (D) C6H5CH2CHO

65. + Product (mRikn)

(A) Ph CH = CH (CH2)5 CHO (B) Ph (CH2)5 CH = CH CHO


(C) (D)

66. Intramolecular aldol condensation reaction is given by


(A) 2,5-diketone (B) 2,7-diketone (C) 2,6 and 2,8-diketone (D) All of these
vUr% vkf.od ,YMksy la?kuu vfHkf;k fuEu }kjk nh tkrh gS
(A) 2,5-MkbdhVksu (B) 2,7-MkbdhVksu (C) 2,6 rFkk 2,8-MkbdhVksu (D) mijksDr lHkh

SECTION - IV ([k.M - IV)


Matrix - Match Type eSfVDl&lqesy izdkj
This section contains 1 questions. Each question contains statements
given in two columns which have to be matched. Statements in Column p q r s
are labelled as A,B,C and D whereas statements in Column are labelled A p q r s
as p,q,r and s. The answers to these questions have to be appropriately B p q r s
bubbled as illustrated in the following example. C p q r s
If the correct matches are A-p , A-r , B-p , B-s , C-r , C-s and D-q , D p q r s
then the correctly bubbled matrix will look like the following :
bl [k.M esa 1 iz'u gSaA izR;sd iz'u esa nks dkWye esa oDRO; (statements) fn;s gq, gSa
ftudk lqesy (match) djuk gSA dkWy e (Column-I) esa fn;s x;s oDrO;ksa p q r s
(A, B, C, D) dks dkWye (Column-II) esa fn;s x;s oDrO;ksa (p, q, r, s) ls lqesy djuk A p q r s
gSA bu iz'uksa ds mkj fn;s x;s mnkgj.k ds vuqlkj mfpr cqYyksa dks dkyk djds n'kkZuk B p q r s
C p q r s
gS A
D p q r s
;fn lgh lqesy A-p, A-r, B-p, B-s, C-r, C-s rFkk D-q gSa] rks lgh fof/k ls dkys fd,
x;s cqYyksa dk 4 x 4 esafVDl (matrix) uhps n'kkZ;k x;k gSA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 71
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

67. Match the following for a 1st order reaction A products with time on the x axis.

,d izFke dksfV dh vfHkf;k A mRiknksa ds fy, x v{k ij le; ds lkFk fuEu dks lqesfyr dhft,A
Column I Column II
dkWye I dkWye II

(A) [A] v/s time (p)

[A] rFkk le;

d [A ]
(B) v/s [A] (q)
dt

d[A]
rFkk [A]
dt

d [A ]
(C) v/s time (r)
dt

d[A]
rFkk le;
dt

(D) log [A] v/s time (s)

log [A] rFkk le;

ANSWER KEY

1. (B) 2. (A) 3. (B) 4. (A) 5. (D) 6. (C) 7. (D)


8. (C) 9. (A) 10. (B) 11. (D) 12. (D) 13. (A) 14. (C)
15. (B) 16. (BC) 17. (BCD) 18. (ABCD) 19. (AC) 20. (AB) 21. (ABCD)
22. (D) 23. (A) 24. (A) 25. (D) 26. (B) 27. (C) 28. (B)
29. (A) 30. (A) 31. (A) (p), (B) (p), (C) (q), (D) (r)
32. (B) 33. (A) 34. (D) 35. (A) 36. (A) 37. (A) 38. (B)

39. (D) 40. (C) 41. (C) 42. (AD) 43. (BD) 44. (ABD) 45. (BC)
46. (C) 47. (B) 48. (A) 49. (C) 50. (A) 51. (C)
52. (A) p,q,s ; (B) p,q,s ; (C) r,s ; (D) q,s
53. (A) 54. (B) 55. (B) 56. (D) 57. (C) 58. (B) 59. (C)
60. (B) 61. (B) 62. (ABD) 63. (ABCD) 64. (D) 65. (D) 66. (D)

67. [A r] ; [B q] ; [C r] ; [D p].

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 72
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
HINTS & SOLUTION TO SAMPLE TEST PAPER-III

1. M+KR

2. 1:2
1 1 1
3. (cos sin )(cos + sin ) = cos 2 sin 2 = cos 2 = =
2 2 2 6


4. cos sin 2 x + cos cos 2 x = cos(cos x) + cos( sin x)


= cos(cos x) + cos(sin x) Period is
2

(1 1)(4 9)(9 16)


5. a2 + b2 = |z|2 = =1
( 4 9)(1 1)(9 16)

6. f (x) = (x2 1)2x (x 1) = 2x3 3x + 1

1 3 3 3

f () = 23 3 + 1 = 3 3 = 3 1 2 2 i = 3 2 2 i

9 3
|f ()| = 3 =3 3
4 4

x 2 5
7. Since the vectors are collinear therefore = y =
1 z

x 2 5 y 2 xy2 y 2 4
pwfd lfn'k lajs[kh; gS blfy, = y = xy = 2, = = xy,, = 2 =
1 z z 5 z z 5 5

8. f(g(x)) = 25 f(x2 + 7) = 25 2(x2 + 7) + 3 = 25 x2 = 4 x = 2

9. x2 26x + 120 = 0 x1 = 6, x2 = 20

x x2 = 6 20 = 62 5 = 5 +1

n+1
10. C6 + nC4 > n+2C5 nC5 n+1C6 + nC4 + nC5 > n+2C5 n+1C6 + n+1C5 > n+2C5
n+2C6 > n+2C5 n + 2 > 6 + 5 n > 9
Least value of n is 10.
n dk U;wure eku 10.

11. In any arrangement either A1 as above A2 or A2 is above A1.


i.e, in half of the arrangements A1 is above A2
1
Required arrangements = (10)!
2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 73
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
12. G.E = e(1+x) 1 = e . ex 1
1
coeff. of xn is e.
n!

13. x2 6x + 5 < 0 1 < x < 5


x2 5x + 6 > 0 x < 2 or x > 3
x (1, 2) (3, 5)

1 1 1 1
14. |2A|1 = | 2A | = 3 = =
2 | A | 8.7 56

k 1 1
1 k 1
15. = 0 k(k2 1) 1(k 1) + 1(1 k) = 0 k3 3k + 2 = 0 k = 1
1 1 k

16. f (6) > 5

17. the centre of the circle is ( 1/2, 1) (o` k dk ds Unz ( 1/2, 1) gS ) ;


area of the circle is 45 /4 sq. units ( o` k dk {ks =kQy 45 /4 oxZ bdkbZ gS ) ;
the point of contact of L2 with the circle has the coordinates (1 , 4)
(L2 dk o` k ds lkFk Li'kZ fcUnq (1 , 4) gS A)


18.
4

19. f is not differentiable at 0 (f, 0 ij vodyuh; ugha gS ) ;


f has a local maxima at 0 (f, 0 ij mPpre fcUnq j[krk gS )

a a a a a a
20. I =
0

f ( x ) dx f (a x ) dx f ( x ) dx f ( x ) dx 2 f ( x ) dx 2 f (a x ) dx
0 0 0 0 0

2 2
21. y = 2x 8 ; y = x 1 ; y = x3 / 2 ; y = x3 / 2
3 3 3 3

Sol.22 to 24

22. Range of f(x) = ( , 1] [0, 1]


f(x) dk ifjlj ( , 1] [0, 1] gS

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 74
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

n
23. Points of discontinuity are , , 0 ........ which can be put in the form of , n
2 2
n
f(x) ds vlr~rk okys fcUnq , , 0 ........ gS] tks fd , n ds :i esa fu:fir fd;s tk ldrs gSA
2 2

3 n
24. The points of non-differentiability are , , , , 0...... which can be put in form of , n .
4 2 4 4

fcUnqvksa 3 , , , 0...... ij Qyu vodyuh; ugha gS tks fd n , n . ds :i esa fu:fir
4 2 4 4
fd;s tk ldrs gSA

25. here 2 > 1 > 0 4 solutions


;gk 2 > 1 > 0 4 gy gSaA

26. here 0 < 3 < m = 4 2 solutions


;gk 0 < 3 < m = 4 2 gy gSaA

27. here + 3 = 5 and 5 = 5 > 0 3 solutions


;gk + 3 = 5 rFkk 5 = 5 > 0 3 gy gSaA

28. Since there are 5 even places and 3 pairs of repeated letters therefore at least one of these must be at
an odd place.
11 !
the number of ways = 2! 2 ! 2 !

pwfd ;gk ikap leLFkku gS rFkk iqujkorhZ v{kjksa ds rhu ;qXe gS ftuesa ls de ls de fo"ke LFkku ij jgsaA
11 !
dqy rjhdks dh la[;k = 2! 2 ! 2 !

29. Make a bundle of both M's and another bundle of T's. Then except A's we have 5 letters remaining so
M's, T's and the letters except A's can be arranged in 7 ! ways
total number of arrangements = 7 ! 8C2
nksuksa M rFkk nksuksa T dk lewg cukb,A A dks NksM+us ij 5 v{kj 'ks"k jg tkrs gS rkfd M, T ,oa A dks NksM+dj 7 rjhdksa ls
O;ofLFkr dj ldrs gSA
O;oLFkkvksa dh dqy la[;k = 7 ! 8C2

7!
30. Consonants can be placed in ways
2! 2!

Then there are 8 places and 4 vowels

7! 4! 8 !7 !
Number of ways = 2 ! 2 ! . 8C4 2! =
(2 ! )3 4 !

7!
O;atuksa LFkkuksa ds rjhds 2 ! 2 ! gks ldrs gSA

vc 8 LFkkuksa ij 4 Loj O;ofLFkr djus gSaA


7! 4! 8 !7 !
rjhdksa dh la[;k = 2 ! 2 ! . 8C4 2! = (2 ! )3 4 !

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 75
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

1 0 0
31. (A) A 0 1 1 and A A cA d
0 2 4

1 2
A 0 1 1 and A 1
6
A cA d

6A1 = A2 + cA + dI
6I = A3 + cA2 + dA
A3 + cA2 + dA 6I = 0 ..............(i)
Now characteristics equation
A I = 0

1 0 0
0 1 1
=0
0 2 4

(1 ) { (1 ) (4 ) + 2 } = 0
3 62 + 11 6 = 0
Putting = A
A3 6A2 + 11A 6I = 0 ..............(ii)
Comparing (i) & (ii), we get c = 6, d = 11
c+d=5

(B) a b c 5,

2

a b b c
ca = a b c = 5
(D) Parabola will be of the form y 2 = 4(x )
dy
Differentiating equation 2y = 4
dx
2
dy d2 y
+y =0
dx dx 2
b=2
a=1
a+b= 3

1 0 0

(A) A 0 1 1 and A A cA d
0 2 4

1 2
A 0 1 1 and A 1
6
A cA d

6A1 = A2 + cA + dI
6I = A3 + cA2 + dA
A3 + cA2 + dA 6I = 0 ..............(i)
vfHkyk{kf.kd lehdj.k
A I = 0

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 76
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

1 0 0
0 1 1
=0
0 2 4

(1 ) { (1 ) (4 ) + 2 } = 0
3 62 + 11 6 = 0
= A j[kus ij
A3 6A2 + 11A 6I = 0 ..............(ii)
(i) ,oa (ii) ls rqyuk djus ij c = 6, d = 11
c+d=5

(B) a b c 5,

2
a b b c
ca = a b c = 5
(D) ijoy; y2 = 4(x ) :i dk gksxkA
dy
vodfyr lehdj.k 2y dx = 4

2
dy d2 y
+y =0
dx dx 2
b=2
a=1
a+b= 3

[ML1T 2 ][L2 ]
32. [] = = ML1T 1 .
[LT 1L]

33.

tan' > tan

nR nR nR nR

V3 V4 V1 V2
V1 = V2 > V3 = V4

v u
34. Frequency of sound reflected by wall f' = f
v
v u v u v
Wavelength of sound reflected by wall =
f vu f
v u
nhokj }kjk ijkofrZr /ofu dh vko`fk f' = f
v
v u v u v
nhokj }kjk ijkofrZ r /ofu dh rja xnS /;Z =
f v u f
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 77
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

h


35.

h
tan = = 0. 01
f

20 1
36. Length of BC to AC is =
80 4

20 1
yEckbZ BC dk AC ls vuqikr =
80 4
So, value of loops in BC to AC will also be 1 : 4
vr% BC rFkk AC esa ik'kksa dh la[;k dk vuqikr 1 : 4 gksxkA
So, of vibration will be vr% dEiUu dh vko`fk gksxhA

1 T
f1 = = 125 Hz
4(0.2)

3 T
f2 = = 275 Hz.
4(0.2)

37. For isothermal process lerkih; e ds fy,


W 2 = QBC = 40 J

For complete cycle ph; e ds fy,


Qcycle = W cycle

40 + 80 + 0 = 40 + 0 + W

W 1 = 80 J

38. Maximum permissible % error in time


le; esa vf/kdre~ laHko % =kqfV
t 0.2
100 = 100
t 25
= 0.8 %

39. t ( 1) = n = 30
30 480 109
t= = 0.024 mm
0.6

40. The brightness of B1 and B2 depend upon the currents in them which depends upon the freqeuncy of the
1
source. (Since XL = L and XC = )
C

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 78
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
Alternative
Since due to frequency, resistance will be difference, so the voltage drop would be different, so the brighness
depends on frequency.
1
B1 rFkk B2 /kkjk ij fuHkZj djrh gS] tks L=kksr dh vkofr ij fuHkZj djrh gSA (pwafd XL = L rFkk XC = )
C
os d fYid
pawfd vkofr ds dkj.k izfrjks/k esa vUrj gksxkA vr% foHko iru fHkUu&fHkUu gksxkA vr% ped vkofr ij fuHkZj djrh gSA

41. Tension in the system is


fudk; esa ruko
2 x(M x )
T g
M
for T to the maximum ;
vf/kdre~ T ds fy, ;
dT
=0
dx
M 2x = 0

MM
M 2 Mg
x= Tmax = 2 2 g=
2 M 2

42. Reading ikB~;kad V2 = VR2 VC2 = R2 X2C

8 2 42 42 = 4 2 = 2 Amp
2
V1 = R2 XL XC

2
= 2 42 7 4 = 2 5 = 10 volt

43. Applying Bernoulli is equation from section(1) and (2)


[k.M(1) ls [k.M(2) esa cjukWyh lehdj.k yxkus ij
1 1
P1 + V12 + gh1 = P2 + v 22 + gh2
2 2
1 2 1
P1 + V + 0 = P2 + (2v)2 + gh
2 2
and rFkk P1 P2 = g(2h)
Solving we get, gy djus ij kIr gksxk

2gh
V=
3
(C) Work done by gravitation force per unit value W gr = decrease in gravitational PTvalue = gh1 gh2
xq:Roh; cy }kjk fr bdkbZ vk;ru fd;k x;k dk;Z W gr = xq:Roh; fLFkfrt tkZ esa deh PTvalue = gh1 gh2
W gr = 0 gh
(D) Work done by elastic force volume, R;kLFk cyksa }kjk fr bdkbZ vk;ru ij fd;k x;k dk;Z
W e = decrease in elastic P.E.vol = decrease in pressure
W e = R;kLFk fLFkfrt tkZ esa deh P.E.vol = nkc esa deh
= P1 P2 = g(2h).

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 79
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
44. Given fn;k x;k gS v=x & t=0
v = 1, x = 1
dv dx dv
a & v. x
dt dt dx
v v

a=v =x v.dv x.dx


1 1

v v
v2 x2
1 1 v=x
dx
x
dt
v v
dx
1 x 0 dt nx t

x et

45.

(After collision)
v = vA + vB .......(1)
1 v vA
= B
2 v
v
v B vA = .......(2)
2
3v
vB =
4
v
vA =
4

3v
IB = m 0 = 3mv
4 4

v 2 3 v 2
1 1 3
loss in K.E. = mv = m 4 4 =
2
mv 2.
2 2 16
Sol. 46 to 48
At any instant t, the charge on capacitor q, velocity of rod v and the current I through rod are as shown.
fdlh Hkh {k.k t ij la/kkfj=k ij vkos'k q, NM+ dk osx v ,oa NM+ ls /kkjk I fuEu izdkj iznf'kZr fd;s tk ldrs gSA
dv dq
m = B L = B L .... (1)
dt dt c
a
v q
+q L v
m dv BL dq I
0 Q0
b
d
Mv
solving we get (gy djus ij) q = Q0 .... (2)
BL
q dq
Also ,oa = BLV + R = BLv R .... (3)
C dt
from equation (1) and (3) [ leh- (1) ,oa (3) ls]

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 80
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
q mR dv
= BLv + .... (4)
C BL dt
dv q
from (4) when [(4) ls tc] =0 = BLv .... (5)
dt C
From (2) and (5). At instant acceleration is zero
(2) ,oa (5) ls tc Roj.k 'kwU; gks rc
Q0LB B 2L2C Q 0
v= 2 2 and q=
MB L C M B 2L2 C

49. 4.8 sec.

50. x = A sin (t + 30)

time
51.

3R
52. (A) p holds by Gauss theorem if we take a Gaussian surface of radius
2
3R
p xkWml izes; ds vuqlkj gS ;fn ge f=kT;k dh xkWmlh;u lrg ysrs gSA
2
3R
(B) q holds by Gauss theorem if we take a Gaussian surface of radius
2
3R
q xkWml izes; ds vuqlkj gS ;fn ge f=kT;k dh xkWmlh;u lrg ysrs gSA
2
kq0
ED = 0. Induced charge on S2 will be distributed uniformly, VD = 2 R

kq0
ED = 0. S2 ij izsfjr vkos'k le:i forfjr gksrk gS, VD = 2 R

(C) Induced charge on S2 will not be distributed uniformly, ED = 0 (conductor)


S2 ij izsfjr vkos'k vle:i forfjr gksrk gS, ED = 0 (pkyd)
kq0
VD = VC =
3R
(D) Charge given to conductor resides on the outer surface.
pkyd dks fn;k x;k vkos'k mldh ckgjh lrg ij fLFkr gksrk gSA

53. Only 1 Amine give this reaction

54. Tb = i Kb .m
1 1000
Given molality (eksyyrk) = = 4m, 6.4 = i 2 4 or i = 0.8
250
For dimerisation (f}ydhdj.k ds fy,)

i=1 0.8 1 = or = 0.4 40%
2 2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 81
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
1
55. Flocculation power
Coagulation value
1
.kZu {kerk
Lda
nu eku
P : Q : R
1 1 1
: :
3 0.6 0.08
or 1 : 5 : 37.5

56. Cu | Cu2+(aq) || Ag+ (aq) | Ag. E1 > 0.


(A) Due to NH3 addition, concentration of Ag+ decreases due to complex formation. Hence, E decrease.
(B) Due to addition of HCl, Ag+ is consumed to form AgCl solid. Concentration of Ag+ decreases. So, E
decreases.
(C) Adding AgNO3 to anodic chamber result in direct reaction between Cu and Ag+
Cu + 2Ag+ Cu2+ + 2Ag
More Cu2+ produced, hence E decreases.
(D) Adding NH3 in anodic chamber results in complex formation, [Cu(NH3)4 ]2+. Hence Cu2+ concentration
decreases. So E increases.
Sol. Cu | Cu2+(aq) || Ag+ (aq) | Ag. E1 > 0.
(A) NH3 feykus ij ladqy fuekZ.k ds dkj.k Ag+ dh lkUnzrk ?kVrh gSA vr% E ?kVrk gSA
(B) HCl feykus ij Ag+ Bksl AgCl fuekZ.k esa iz;qDr gksrk gSA ftlls Ag+ dh lkUnzrk ?kV tkrh gSA blfy, E ?kVrk gSA
(C) ,uksM Hkkx esa AgNO3 feykus ds ifj.kkeLo:i Cu o Ag+ ds e/; lh/kh vfHkf;k (direct reaction) gksrh gSA
Cu + 2Ag+ Cu2+ + 2Ag
vf/kd Cu2+ mRiUu gksrs gSa vr% E ?kVsxkA
(D) ,uksM Hkkx esa NH3 feykus ij ladqy [Cu(NH3)4 ]2+ fuekZ.k gksrk gS vr% Cu2+ dh lkUnzrk ?kVrh gS blfy, E c<+rk gSA

57. [Fe(CN)6]4
Fe2+, t 2g 6 eg0
diamagnetic, inner orbital
[CoCl4]2

Co2+, t 2g 5 eg2
paramagnetic, outer orbital
[Cu(NH3)4]2+
Cu2+, d9 square planar, dsp2
paramagnetic, inner orbital
[Ni(CN)4]2
Ni2+ d8, square planar
inner orbital, diamagnetic
gy % [Fe(CN)6]4
Fe2+, t 2g 6 eg0
diamagnetic, inner orbital
izfrpqEcdh; vkUrfjd d{kd
2
[CoCl4]
Co2+, t 2g 5 eg2
paramagnetic, outer orbital
vuqpqEcdh; ck d{kd
[Cu(NH3)4]2+

Cu2+, d9 oxZ leryh;, dsp2


vuqpqEcdh;, vkUrfjd d{kd
[Ni(CN)4]2
Ni2+ d8, oxZ leryh;
vkUrfjd d{kd] izfrpqEcdh;

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 82
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718
OH
CHO
58. (B) (This is Reimer Tiemann reaction)

59. (C) Here orange red vapours of CrO2Cl2 [Chromyl chloride] is formed
(C) ;gk CrO2Cl2 ksekby dkyksjkbM [Chromyl chloride] fd yky ukjaxh jax dh ok"i curh gSA

60. Due to + M effect of OH group and hyperconjugation of CH3 group


OH lewg ds +M izHkko vkSj CH3 lewg ds vfrla;qXeu izHkko ds dkj.kA

61. If bromine in acetic acid is used, bromination takes place without decarboxylation.
,lhfVd vEy esa czksehu iz;qDr djus ij fodkcksZfDlyhdj.k ds fcuk czksehuhdj.k gksrk gSA
OH OH
Br
Br2

CH3 COOH

OH OH
COOH COOH

62. Os, Ru, Xe only gives +8 O.S.

63. It is amide linkage ;g ,d ,ekbM ca/k gSA ;


It has partial double bond character. blesa vkaf'kd f}ca/k ik;k tkrk gSA;
It is hydrophilic in nature ;g tyLusgh izd`fr dk gksrk gSA ;
It connects protein molecules through H-bonds. ;g H-ca/kksa }kjk izksVhu v.kqvksa ls tqM+k gksrk gSA

64. H hydrogen is present. H gkbMkstu mifLFkr gSA

65.

66. Polycarbonyl compound with hydrogen gives intramolecular aldol condensation reaction in presence of
alkaline medium, to give entrophically favoured rings.
ikWyhdkcksZfuy ;kSfxd ftuesa gkbMkstu mifLFkr gksrs gS] {kkjh; ek/;e esa vUrjkv.kqd ,YMksy la?kuu (intramolecular
aldol condensation) vfHkf;k nsrs gSA

67. [A r] ; [B q] ; [C r] ; [D p].
For Ist order reaction

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 83
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029
STP1718

Objective Response Sheet (ORS)


ResoFAST-2016
Application Form No.
01 A B C D
02 A B C D
03 A B C D
04 A B C D
05 A B C D
06 A B C D D D M M Y Y Y Y
07 A B C D TEST DATE :
08 A B C D
Right A B C D Wrong A B C D
09 A B C D
10 A B C D
11 A B C D
12 A B C D
13 A B C D
14 A B C D
15 A B C D
16 A B C D
0 0 0 0 0 0 0 0
17 A B C D
1 1 1 1 1 1 1 1
18 A B C D
2 2 2 2 2 2 2 2
19 A B C D
3 3 3 3 3 3 3 3
20 A B C D
52 P Q R S 4 4 4 4 4 4 4 4
21 A B C D P Q R S 5 5 5 5 5 5 5 5
22 A B C D
P Q R S 6 6 6 6 6 6 6 6
23 A B C D P Q R S 7 7 7 7 7 7 7 7
24 A B C D
8 8 8 8 8 8 8 8
25 A B C D
53 A B C D 9 9 9 9 9 9 9 9
26 A B C D
54 A B C D
27 A B C D
55 A B C D
28 A B C D
56 A B C D
29 A B C D English E H Hindi
57 A B C D
30 A B C D 58 A B C D
59 A B C D
Signature of Candidate:
60 A B C D
31 P Q R S
Q
61 A B C D
P R S
P Q R S
62 A B C D
63 A B C D
P Q R S
64 A B C D
65 A B C D

32 A B C D 66 A B C D CBSE
33 A B C D
67 P Q R S ICSE
34 A B C D
P Q R S
35 A B C D
36 A B C D
P Q R S STATE
P Q R S
37 A B C D
38 A B C D OTHER
39 A B C D
40 A B C D In case of other name of board
41 A B C D
_____________________________
42 A B C D
General
43 A B C D
OBC Signature of Invigilator
44 A B C D
45 A B C D SC
46 A B C D Invigilator Signature:____________________
ST
47 A B C D
Invigilator Name: _______________________
48 A B C D DS
49 A B C D ______________________________________
PH
50 A B C D
51 A B C D

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
STPRESOFASTADV17 - 84
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PLC024029