You are on page 1of 7

1.

Radio receivers and transmitters - Electronics Engineering test


questions

(1) The stage that contains the secondary of the last IF transformer is

(A) Detector
(B) Mixer
(C) Oscillator
(D) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Detector

(2) Two waveforms are 180 out of phase. What will be the beat frequency at 276 MHz?

(A) 2.76 MHz


(B) 276 KHz
(C) 455 KHz
(D) Zero

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Zero

(3) The frequency of local oscillator in a superheterodyne receiver is

(A) Equal to incoming signal


(B) Higher than incoming signal
(C) Less than incoming signal
(D) Half that of incoming signal

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Higher than incoming signal

For questions 4 and 5 refer to the data given below:

Consider a superheterodyne receiver with no RF amplifier. The loaded Q of the antenna


coupling circuit at the input of the mixer is 100. The intermediate frequency is 445 KHz

(4) At 1000KHz the image frequency will be


(A) 1910KHz
(B) 1000KHz
(C) 455KHz
(D) 2000KHz

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1910KHz

(5) At 100 KHz the rejection ratio will be

(A) 39.5
(B) 100
(C) 138.6
(D) 80.2

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 138.6

(6) The term Delayed AGC implies Application of AGC

(A) After some time lag


(B) Only when signal strength has increased beyond a specified value
(C) To the last stage of receiver
(D) After switch of on-off switch

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Only when signal strength has increased beyond a specified value

(7) In a transistor receiver, let a FET is used as the first AF amplifier. This will have the
effect of

(A) Reducing the effect of negative peak clipping


(B) Improving the selectivity of the receiver
(C) Reducing the effect of noise at low modulation depths
(D) Improving the effectiveness of the AGC

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Reducing the effect of negative peak clipping

(8) Three-point tracking is achieved with


(A) Variable selectivity
(B) Double spotting
(C) Double conversion
(D) The padder capacitor

View Answer / Hide Answer

ANSWER: The padder capacitor

(9) The effect of transit time noise is significant is

(A) Medium frequency


(B) Low frequency
(C) High frequency
(D) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: High frequency

(10) ___________ is basically a trimmer

(A) Inductor
(B) Capacitor
(C) Insulator
(D) Variable resistor

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Capacitor

(11) In FDM receivers to separate channels

(A) Integrators are used


(B) Differentiators are used
(C) Band stop filters are used
(D) Band pass filters are used

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Band pass filters are used

(12) Consider an AM radio with IF = 455KHz. The oscillator frequency for tuning in 710
KHz is

(A) 1000 KHz


(B) 255 KHz
(C) 150.5 KHz
(D) 1165 KHz

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1165 KHz

(13) ____________frequency divider is not free running and requires synchronization by


sine waves

(A) Regenerative
(B) Bistable
(C) Astable multivibrator
(D) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Regenerative

(14) The distance between the transmitting antenna and the point where the sky wave is
first received after returning to the earth is known as

(A) Skip distance


(B) Radial distance
(C) Effective distance
(D) Line-of-sight distance

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Skip distance

(15) Which one of the following is not present in the output of a diode detector?

(A) RF ripple
(B) Modulating signals
(C) Output signal
(D) DC voltage

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Output signal


(16) The crystal frequency that is used only at high frequencies is

(A) Crystal gate


(B) Ladder
(C) Full lattice
(D) Half lattice

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Ladder

(17) In a filter response the shape factor

(A) Determines the adjacent channel selectivity of the filter


(B) Is equal to the 60dB bandwidth of a mechanical filter
(C) Cannot be applied to crystal filters
(D) Is the same as the peak to valley ratio

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Determines the adjacent channel selectivity of the filter

(18) In a receiver to prevent overloading of the last IF amplifier one should use

(A) Double conversion


(B) Squelch
(C) Variable selectivity
(D) Variable sensitivity

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Variable sensitivity

(19) In an FM transmitter what will happen if the modulation stage is followed by a


frequency multiplied stage?

(A) Lesser frequency deviation


(B) Higher frequency deviation
(C) Distortion
(D) None

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Higher frequency deviation


(20) Consider a plate modulated class C amplifier. Plate supply voltage = V, the maximum
plate cathode voltage =

(A) V
(B) 4V
(C) 3V
(D) 230V

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 4V

(21) Trough a mixer when an FM signal with a deviation d is passed its frequency is
reduced five fold. The deviation in the output of the mixer is

(A) Indeterminate
(B) 5d
(C) d
(D) d/5

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d

(22) In a plate modulated class C amplifier leak type bias is used to

(A) Prevent excessive grid current


(B) Increase the bandwidth
(C) Prevent over modulation
(D) Prevent tuned circuit damping

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Prevent excessive grid current

(23) Long wave broadcast transmitters are used in

(A) Temperate countries


(B) Tropical countries
(C) Everywhere
(D) Nowhere

View Answer / Hide Answer


ANSWER: Temperate countries

(24) If the transmitter signal is over modulated it is corrected by adjusting

(A) RF oscillator
(B) Speech amplifier
(C) Power amplifier
(D) Frequency doubler

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Speech amplifier

(25) Which one of the following statement is true?

(A) VODAS is used in all radio broadcast systems


(B) A volume compressor clips the signal when it reaches predetermine value
(C) Volume compressor is always used in a radio broadcast transmitter
(D) Modern AM broadcast transmitters use high power level modulation system

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Modern AM broadcast transmitters use high power level modulation system