Sie sind auf Seite 1von 8

Quiz-7 : World & Indian Geography Questions for All Competitive Exams

1. The 'blue moon' phenomenon occurs ----- ?

(1) When two full moons occur in the same month


(2) When four full moons appear in two consecutive months of the same calendar year
(3) When two full moons appear in the same month thrice in a calendar year
(4) None of the above
Correct Answere: When two full moons occur in the same month
Show Answer

2. We observe twinkling of stars due to ?

(1) frequent and periodic fluctuation of temperature of the surface


(2) constant change of refractive index of the medium between the stars and the Earth because of
temperature variation
(3) great distance of stars from the Earth
(4) rise and fall of gaseous ball of fire inside the stars
Correct Answere: constant change of refractive index of the medium between the stars and the
Earth because of temperature variation
Show Answer

3. We always see the same face of the moon, because ----- ?

(1) It is smaller than the earth


(2) It revolves on its axis in a direction opposite to that of the earth
(3) It takes equal time for revolution around the earth and rotation on its own axis
(4) It rotates at the same speed as the earth around the sun
Correct Answere: It takes equal time for revolution around the earth and rotation on its own axis
Show Answer

4. Earthquake is caused by ---- ?

(1) Disturbance of earth surface


(2) Adjustment of layers of earth crust
(3) Breakage of rock system
(4) Upliftment of rocks
Correct Answere: Disturbance of earth surface
Show Answer
5. Alps mountains are spread over ----- ?

(1) France, Switzerland, Italy, Romania


(2) France, Switzerland, Italy, Austria
(3) France, Switzerland, Italy, Spain
(4) France, Switzerland, Italy, Belgium
Correct Answere: France, Switzerland, Italy, Austria
Show Answer

6. Which of the following pairs of straits and the countries they separate is wrongly matched ?

(1) Gibraltar Strait ---- Spain and Morocco


(2) Bering Strait ----- Sumatra and Malaysia
(3) Magellan Strait ----- Chile and Tiera del Fuego
(4) Bass Strait ----- Australia and Tasmania
Correct Answere: Bering Strait ----- Sumatra and Malaysia
Show Answer

7. The last atmospheric layer has an altitude greater than 80 kilometers and is called ?

(1) Mesopause
(2) Stratopause
(3) Isothermal layer
(4) Thermosphere
Correct Answere: Thermosphere
Show Answer

8. The chemically inactive gas present in atmosphere is ?

(1) Nitrogen
(2) Argon
(3) Water vapour
(4) Oxygen
Correct Answere: Argon
Show Answer
9. Which of the following is not used to measure the weather ?

(1) Thermometer
(2) Barometer
(3) Altimeter
(4) Anemometer
Correct Answere: Thermometer
Show Answer

10. The gas having the highest proportion in air is ?

(1) Oxygen
(2) Nitrogen
(3) Carbon dioxide
(4) Hydrogen
Correct Answere: Nitrogen
Show Answer

11. The ozone layer in the upper part of the atmosphere protects us form ?

(1) Cosmic rays


(2) Ultrasonic waves
(3) Infra-red rays
(4) Ultraviolet rays
Correct Answere: Ultraviolet rays
Show Answer

12. Which of the following is not a green-house gas ?

(1) Carbon dioxide


(2) Methane
(3) Nitrous oxide
(4) Argon
Correct Answere: Argon
Show Answer
13. Wireless communication is reflected back to the earth's surface by the ?

(1) Troposphere
(2) Stratophere
(3) Ionosphere
(4) Exosphere
Correct Answere: Stratophere
Show Answer

14. The atmospheric layer which reflects radio waves is called ?

(1) Exosphere
(2) Stratosphere
(3) Ionosphere
(4) Thermosphere
Correct Answere: Ionosphere
Show Answer

15. What is the name of scale meant for recording weather condition ?

(1) Fahrenheit
(2) Barometer
(3) Hydrometer
(4) Opisometer
Correct Answere: Fahrenheit
Show Answer

16. A line on a map which joins places having the same rainfall is called an ?

(1) Isohyet
(2) Isobar
(3) Isotherm
(4) Isohel
Correct Answere: Isohyet
Show Answer
17. The velocity of wind is recorded by ?

(1) Altimeter
(2) Barometer
(3) Anemometer
(4) Aneroid Barometer
Correct Answere: Anemometer
Show Answer

18. Pyrometer is used to measure ?

(1) Air pressure


(2) Humidity
(3) High Temperature
(4) Intensity of Earthquake
Correct Answere: High Temperature
Show Answer

19. The lower layer of the atmosphere is known as ?

(1) Mesosphere
(2) Stratosphere
(3) Ionosphere
(4) Troposphere
Correct Answere: Troposphere
Show Answer

20. The world wettest spots is ?

(1) Cherrapunji
(2) Mawsynram
(3) Singapore
(4) Waileale
Correct Answere: Mawsynram
Show Answer
21. Which one of the following zones of the atmosphere is rich in ozone gas ?

(1) Mesosphere
(2) Troposphere
(3) Stratosphere
(4) Ionosphere
Correct Answere: Stratosphere
Show Answer

22. What are EI Nino and La Nina ?

(1) El Nino -- (EI Nee-nyo) is the warming of waterin the Pacific Ocean
(2) La Nina -- (Lah Nee-Nyah) is the cooling of water in the Pacific Ocean
(3) Both A and B are true
(4) None of these
Correct Answere: Both A and B are true
Show Answer

23. Which causes wind to deflect toward left in the Southern hemisphere ?

(1) Temperature
(2) Magnetic field
(3) Rotation of the earth
(4) Pressure
Correct Answere: Rotation of the earth
Show Answer

24. Hurricanes are generally ?

(1) Active over land


(2) Active over the sea
(3) Travelling in families
(4) Dust storms
Correct Answere: Active over the sea
Show Answer
25. The tropical cyclones of the Bay of Bengal are usually called ?

(1) Typhoons
(2) Hurricanes
(3) Depressions
(4) Willy willy
Correct Answere: Typhoons
Show Answer

26. Nights and days in equatorial region are ?

(1) Equal
(2) Unequal
(3) Less in length
(4) None of these
Correct Answere: Equal
Show Answer

27. Hot belt is known as ?

(1) Equatorial region


(2) Savanna region
(3) Dry and wet region
(4) Mediterranean region
Correct Answere: Equatorial region
Show Answer

28. We find rainfall very heavy all the year round in the belt known as ?

(1) The Derent Belt


(2) The Savanna Belt
(3) The Equatorial Belt
(4) The Monsoon Belt
Correct Answere: The Derent Belt
Show Answer
29. Which one of the following does not control climate?

(1) Latitude
(2) Altitude
(3) Longitude
(4) Forest cover
Correct Answere: Longitude