Sie sind auf Seite 1von 6

11/24/2015 WikipediaExam:FreeResourceforExamPreparation:S.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIandCompilerExam.

BThemes

WikipediaExam:FreeResourceforExamPreparation
CURRENTGK,PREVIOUSQUESTIONSOFSBIBANKCLERK,MBASAMPLEPAPER,SBIPOSOLVEDPAPER,BPSCSOLVEDPAPER,RPSCSOLVEDPAPER,UPSCSOLVEDPAPER,RRB

012.2SteelAuthorityofIndiaLimited,Burnpurinvitesapplicationsfor507nonexecutiveposts.LastDate:21.06.2012.3HeadquarterSouthernNavalComma

Labels
ShowingpostswithlabelS.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIand
2007(1)
CompilerExam.. Showallposts
2007(RAS/RTS)(Pre.)EXAMINATION(1)

S.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIandCompiler 2008(3)
Exam.,2008 2008(ComputerGeneralAwareness)(2)
Friday,October17,2008at12:00AMPostedbyFreeExamOriginalPaper
2008(ProfessionalKnowledge)andIndianBankComputerOfficersExam(1)

2008)(1)

2008NobelPrizesAnnouncement(1)

2008SOLVEDPAPER(11)

AllahabadBankClerk2008SolvedPaper(Heldon30082008)(1)

AllahabadBankPO'sExam2008SolvedPaper(1)

AndhraBankProbationaryOfficersExam.(1)

ANTONYMSOFTHEWORD(1)
S.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIandCompilerExam., BankClerk(5)
2008
BankClerkExam(1)
(Heldon15062008)
GeneralAwareness BankofIndiaClerkExamSolvedPaperHeldon2262008(1)

1.TheheadquartersoftheAsianDevelopmentBankislocatedat BankPO(1)
(A)Bangkok
BANKPOTESTOFQUATITATIVEAPTITUDESOLVED(1)
(B)Singapore
(C)Kualalumpur BankprobationaryofficerexamGeneralAwareness(2)
(D)Manila BankProbationaryOfficersModelPaper:ReasoningAbilityTest(3)
Ans:(D)
BASICGENERALKNOWLEDGE(5)
2.Explicitcostmeans
(A)Paymentsmadeforshortperiod BEd(1)
(B)Paymentsmadeforlongperiod
BRANCHESOFSCIENCE(1)
(C)Paymentsincurredonfixedandvariablecosts
(D)Paymentsmadeforproductiveresources CAT(4)
Ans:(D) CDS(1)
3.Themostimportantaspectaffectingcroppingpatternis
CommonChemicalsNamesofSomeCompounds(1)
(A)Thesocialconsideration
(B)Theeconomicconsideration ComputerGeneralAwarenessFor:BankPO's(2)
(C)Thepoliticalconsideration COMPUTERGENERALKNOWLEDGEFORBANKCLERKEXAM(2)
(D)Thegeographicalconsideration
Ans:(D) COMPUTERGENERALKNOWLEDGEFORBANKPROBATIONARYEXAM(3)
4.Whichisthemostmobilefactorofproduction? COMPUTERKNOWLEDGE:OBJECTIVETYPE(4)
(A)Land
CURRENTAFFAIRSFORBANKEXAM(4)
(B)Labour
(C)Capital CURRENTAFFAIRSFORBANKEXAMAUGUST2008(1)
(D)Organisation CURRENTAFFAIRSFORBANKEXAMSEPTEMBER2008(1)
Ans:(C)
CURRENTAFFAIRSQUESTIONNAIRE2008(5)
5.CottageandsmallscaleindustriesaredesirableinIndianEconomyfromthepointofviewof
(A)Incomegeneration CURRENTEVENTSFORFORTHCOMMINGEXAMINATION(1)
(B)Largescaleproduction
DISCOVERYINVENTIONINMEDICALSCIENCE(1)
(C)Lowcosttechnology
(D)Employmentgeneration ElementSymbolandAtomicNumbers(1)
Ans:(D) EnglishLanguageTestForBankPO(1)
6.WhichoneofthefollowingitemisenteredascreditinthebalanceofPaymentAccount?
etc.Exam(1)
(A)Importsfromabroad
(B)Purchaseofassetsfromabroad ExpectedQuestionsForForthcommingExam:BankPO(2)
(C)Saleofassetsabroad
FACTSABOUTHUMANBODY(1)
(D)Purchaseofgoldfromabroad
Ans:(C) FAMOUSCITIESININDIA(1)
7.Whenthereareeconomiesofscale,itmeansthatanincreaseinproductionmustbeaccompaniedby FAMOUSINDIANSCIENTISTS(1)
(A)Areductionintotalcostofproduction
FAMOUSPERSONALITIES(1)
(B)Areductioninaveragecostofproduction
(C)Areductioninpricesofinputs FIVEYEARPLANSOBJECTIVES(1)

http://wikipo.blogspot.in/search/label/S.S.C.%20Statistical%20Investigators%20GradeIII%20and%20Compiler%20Exam. 1/6
11/24/2015 WikipediaExam:FreeResourceforExamPreparation:S.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIandCompilerExam.
(D)Anincreaseinprofitabilityofproducers Forthcommingcompetitiveexams200809(1)
Ans:(B)
ForthcommingM.B.AExaminationSamplePaper(1)
8.G77standsforagroupof77
(A)Capitalistcountries ForthcommingMadhyaPradeshPatwariExamination2008SolvedPaper(1)
(B)Socialistcountries
FREEGENERALKNOWLEDGEFORFORTHCOMMINGEXAMINATION(1)
(C)Advancedcountries
(D)Developingcountries G.I.C.(GeneralInsuranceCorporationofIndia)AssistantManangerExam2008
Ans:(D) SolvedPaper(HeldON10082008)(1)
9.ChangesinBankRateaffects GeneralawarenessforforthcommingPOexam(1)
(A)Themarketrateofinterest
GENERALSCIENCE:EXPECTEDQUESTIONS(1)
(B)Selectindustriesforinvestments
(C)Banksgivingloans GENERALSCIENCEFORFORTHCOMMINGEXAMS(2)
(D)Thecashreserveratios
GenerelEnglish(PO)(2)
Ans:(A)
10.Totalcostsisacombinationof GOVERNORGENERALSOFINDIA(1)
(A)Fixedcostandvariablecost HaryanaGraminBankFullySolvedPaper(1)
(B)Moneycostandrealcost
HaryanaS.S.C.SubInspectors(HealthDeptt.)Exam.(1)
(C)Economiccostandsocialcost
(D)Pastcostandfuturecost HEADSOFTHEWORLD'SIMPORTANTOFFICES(1)
Ans:(A)
HumanEndocrineGlands(1)
11.ThepresentstrengthoftheRajyaSabhais
(A)245 IAS(UPSC)MAINSGENERALSTUDIESPAPER(2007)(1)
(B)250 IDIOMSANDPHRASES(1)
(C)260
IMPORTANTALLOYSCOMPOSITIONANDTHEIRUSES(1)
(D)300
Ans:(A) IMPORTANTRESERCHINSTITUTESOFINDIA(1)
12.TheelectoralcollegeforelectiontotheofficeofthePresidentconsistsofelectedmembersofthe IndianBankComputerOfficers'Exam(1)
(A)LokSabha
(B)LokSabhaandtheRajyaSabha INDIANECONOMYSINCE1947TO2007(1)

(C)LokSabha,theRajyaSabhaandStateLegislativeAssemblies INDIANGEOGRAPHYOBJECTIVEQUESTIONS(1)
(D)Noneofthese
INDIANHISTORYANDCULTUREOBJECTIVEQUESTIONS(2)
Ans:(C)
13.UnderwhichArticleoftheConstitutionthecentralgovernmentcantakepreemptiveactiontoprotect IndianOverseasBankProbationaryOfficersExam.(1)
anystateagainstexternalaggressionandinternaldisturbances IndianPolity(1)
(A)355
IndianPolity:ObjectiveGeneralAwareness(1)
(B)356
(C)357 JAMMUKASHMIRRRBTICKETCOLLECTOR/COMMERCIALCLERK
(D)358 SOLVEDPAPER(1)
Ans:(A)
L.I.C.ApprenticeDevelopmentofficersRecruitmentExam.(1)
14.WhendidIndiabecomeaRepublic?On
(A)August15,1947 LIC(1)
(B)November26,1949 LICASSISTANTENGLISHLANGUAGESOLVEDPAPER(1)
(C)January26,1950
ListofNobellaureates(19012008)(1)
(D)December10,1946
Ans:(C) MarketingandBankingAptitude:ObjectiveQuestions(1)
15.WhowasthefirstIndianScholarwhotreatedMathematicsasadistinctsubject? MarketingAptitudeForBankPO/BankClerk(2)
(A)BrahmaGupta
(B)Aryabhatta MBA(6)
(C)Varahamihira MEDICALINVENTIONS(1)
(D)Ramanujam
MentalAbilityTestForForthcommingExamBankPO(2)
Ans:(B)
16.InBuddhismaChaityaisalsoknownas MONUMENTSANDPLACESOFINDIA(1)
(A)ResidenceoftheMonks NabardBankOfficersExam2008SolvedPaper(2)
(B)HallofWorship
(C)DiningHall NationalDefenceAcademyExamination2008SolvedPaper(1)
(D)CongregationHall NDA(1)
Ans:(D)
NumericalAptitudeForBankPO(1)
17.WhenwereGoa,DiuandDamanannexedintotheIndianUnion?
(A)1947A.D. OBJECTIVEGENERALKNOWLEDGE(1)
(B)1961A.D. ObjectiveGeneralKnowledge:TheIndianConstitution(1)
(C)1951A.D.
ObjectiveGeneralKnowledgeForForthcommingExamination(1)
(D)1954A.D.
Ans:(B) ObjectiveQuestions:CurrentAffairs(4)
18.TheMaldivesaretheislandsofthisocean
ObjectiveQuestions:UttarPradesh(1)
(A)AtlanticOcean
(B)IndianOcean OrientalBankOfCommerce(OBC)InvitesApplicationsfor300Postsof
(C)PacificOcean ProbationaryOfficers(1)
(D)ArcticOcean PNBSPECIALISTOFFICERRECRUITMENT2008(1)
Ans:(B)
PunjabNationalBankAgricultureOfficersExam.(1)
19.ShivaisworshippedasNatarajainafamoustempleinTamilNadu,where?
(A)Tanjore PunjabNationalBankP.O.Exam.(1)
(B)Madurai

http://wikipo.blogspot.in/search/label/S.S.C.%20Statistical%20Investigators%20GradeIII%20and%20Compiler%20Exam. 2/6
11/24/2015 WikipediaExam:FreeResourceforExamPreparation:S.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIandCompilerExam.
(C)Rameshwaram PunjabNationalBankP.O.Exam2008SolvedPaper(1)
(D)Chidambaram
RailwayTC(1)
Ans:(D)
20.Australiaisparticularlyknownfor RajasthanPublicService(Pre.)Examination(1)
(A)WheatMillsandWheatCultivation REASONINGABILITYFORBANKPROBATIONARYOFFICERS(3)
(B)SheeprearingandMining
(C)LumberingandPaperMills ReasoningTest:BankPO(2)
(D)JuteMillsandJuteCultivation Recruitmentof1000ClericalStaffinBankofBaroda(1)
Ans:(B)
ResultofSBIClerk2008Announced(Heldon6thand13thJuly(1)
21.Limeissometimesappliedtosoilinorderto
(A)Increasetheacidityofthesoil RRBAllahabadSr.ClerkExam.(1)
(B)Decreasethealkalinityofthesoil RRBBHOPALTICKETCOLLECTORFULLYSOLVEDPAPER(1)
(C)Decreasetheacidityofthesoil
(D)Increasethealkalinityofthesoil RRBCHANDIGARHSOLVEDPAPER2008(1)
Ans:(D) RRBKOLKATATCEXAM2008SOLVEDPAPER(1)
22.Whichofthefollowingdepletestheozonelayer?
RRBMALDATICKETCOLLECTOREXAMPAPER2008(1)
(A)CFCs
(B)Carbondioxide S.S.C.CombinedGraduateLevel(Pre.)Exam.(1)
(C)Carbonmonoxide S.S.C.ExamEtc.(1)
(D)Nitrogendioxide
S.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIandCompilerExam.(1)
Ans:(A)
23.Theturgidconditionofacellisdueto SBICLERKMARKETINGAPTITUDE/COMPUTERKNOWLEDGESOLVED
(A)Lossofwater PAPER(HELDON13072008)(1)
(B)Entryofwater
SBIPO27thJuly(1)
(C)Lossofsolutes
(D)Entryofsolutes SBIProbationaryOfficer'sExamSolvedPaper(Heldon12102008)(1)
Ans:(B) SBIPROBATIONARYOFFICER2008SOLUTION(1)
24.InthebloodgroupOtheantigenpresentis
SOLVEDPAPER(1)
(A)A
(B)B SolvedPaper(Arithmetic)(1)
(C)AandB SSC(2)
(D)Noantigen
Ans:(D) SSC(StaffSelectionCommission)ExaminationScheduleandsSolvedPaper
25.Thetimeperiodofapendulumonthemoon (1)
(A)Decreases SSCCENTRALPOLICEORGANIZATION(CPO)SUBINSPECTORSEXAM.(1)
(B)Increases
SSCSECTIONOFFICER(COMMERCIALAUDIT)SOLVEDPAPER(1)
(C)Remainsthesame
(D)Iszero StaffSelectionCommissionGraduateLevelMainsSolvedPaper(1)
Ans:(B) StaffSelectionCommissionTaxAssistantExaminatio2007FullySolvedPaper
26.Thehumanearissensitivetosoundintensityrangingfrom (1)
(A)200to300db
(B)300to400db StatePCS(1)

(C)500to600db SYNONYMS(1)
(D)0to180db
TestofEnglishLanguageforRailwaysandMBA(1)
Ans:(D)
27.Asolareclipseoccurswhenthe TestofReasoning:MathematicalSeries(1)
(A)Suncomesbetweentheearthandthemoon U.P.P.C.S.CombinedLowerSubordinate(Pre.)ExamFullySolved(Heldon25
(B)Mooncomesbetweenthesunandtheearth 052008)(1)
(C)Earthcomesbetweenthesunandthemoon
UnionBankofIndiaProbationaryOfficersExam.(1)
(D)Suncomesbetweentheearthandthestar
Ans:(B) UnitedNations:GeneralKnowledge(1)
28.TheAngstromunitmeasures
UnitsofMeasurement(1)
(A)Temperature
(B)Electriccurrent UPSC(1)
(C)Time UttarakhandGeneralAwareness200809(1)
(D)Wavelength
UttarPradeshP.C.S.SamikshaAdhikariExamSolvedPaper(1)
Ans:(D)
29.Wecanholdapenduetothe VICEROYSOFINDIA(1)
(A)Forceofgravity VIJAYABANKPROBATIONARYOFFICERSSOLVEDPAPER(1)
(B)Forceoffriction
(C)Forceofweight WestBengalP.C.S.MiscellaneousServicesRecruitmentExam.(1)
(D)Workdonebyourmuscles WORLD'SGREATPERSONALITIES(1)
Ans:(B)
30.Onecalorieofenergyisequivalentto YourAdHere
(A)042joule
BlogArchive
(B)42joule
(C)42joule 2008(115)
(D)420joule November(7)
Ans:(B)
Nov04(1)
31.Metals,whenexposedtoelectromagneticradiations,emit
(A)Electrons MarketingandBankingAptitude:ObjectiveQuesti...
(B)Protons

http://wikipo.blogspot.in/search/label/S.S.C.%20Statistical%20Investigators%20GradeIII%20and%20Compiler%20Exam. 3/6
11/24/2015 WikipediaExam:FreeResourceforExamPreparation:S.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIandCompilerExam.
(C)Neutrons Nov03(2)
(D)Alphaparticles
Nov01(4)
Ans:(A)
32.Whichoneofthefollowingisasupercooledliquid?
October(18)
(A)Mercury
(B)Bromine September(27)
(C)Glass
August(23)
(D)Icecream
Ans:(C) July(40)
33.HaemoglobinisanIroncontaining
(A)Nucleicacid YourAdHere
(B)Protein
YourAdHere
(C)Antibody
(D)Hormone
META
Ans:(B)
34.Greenflamesgivenoutbytheburningoffireworkisduetothepresenceof
(A)Sodium
(B)Barium
(C)Potassium
(D)Calcium
Ans:(B)
35.Whichoneofthefollowingisnotafunctionofprotein?
(A)Buildingupoftissues
(B)Catalysingsomereactions
(C)Growthofbones
(D)Repairoftorntissues
Ans:(B)
36.Metalusedforgalvanisingironis
(A)Mercury
(B)Aluminium
(C)Copper
(D)Zinc
Ans:(D)
37.Anexampleofasyntheticrubberis
(A)Neoprene
(B)Nylon
(C)Rayon
(D)Polyester
Ans:(A)
38.ThemetalwhichiscalledQuickSilveris
(A)Silver
(B)Aluminium
(C)Mercury
(D)Lead
Ans:(C)
39.WhatisthetenureofofficeoftheVicePresident?
(A)CoterminuswiththatofthePresident
(B)Fiveyears
(C)Sixyears
(D)AsdecidedbytheElectoralCollegevotingtheperson
Ans:(B)
40.WhoamidstthefollowingPresidentsheldofficefortwoterms?
(A)Dr.RajendraPrasad
(B)Dr.Radhakrishnan
(C)Dr.ZakirHussain
(D)Dr.ShankarDayalSharma
Ans:(A)
41. Which of the following constitutional documents had the most profound influence in creating the
IndianConstitution?
(A)TheGovernmentofIndiaAct,1935
(B)TheUSConstitution
(C)TheBritishConstitution
(D)TheUNCharter
Ans:(A)
42.Whichofthefollowingproducesthewidelyusedantibioticpenicillin?
(A)Analgae
(B)Abacterium
(C)Asyntheticprocess
(D)Afungus
Ans:(D)
43.Whatformsthelargestpartofmostdiets?
(A)Nucleicacid

http://wikipo.blogspot.in/search/label/S.S.C.%20Statistical%20Investigators%20GradeIII%20and%20Compiler%20Exam. 4/6
11/24/2015 WikipediaExam:FreeResourceforExamPreparation:S.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIandCompilerExam.
(B)Proteins
(C)Carbohydrates
(D)Lipids
Ans:(C)
44.AcidpresentinTamarindis
(A)Citricacid
(B)Aceticacid
(C)Tartaricacid
(D)Oxalicacid
Ans:(C)
45.Whichofthefollowingdiseasesiscausedbyaviralinfection?
(A)Typhoid
(B)Cholera
(C)Commoncold
(D)Tetanus
Ans:(C)
46.InwhichpartofIndiadoessaffrongrow?
(A)Darjeelingdistrict
(B)Kashmir
(C)HillsinMadhyaPradesh
(D)NilgiriHills
Ans:(B)
47.Indiaisoneofthelargestproducerofwhichofthefollowingspices?
1.Blackpepper
2.Cardamom
3.Cloves
4.Ginger
Selectthecorrectanswerbyusingthecodesgivenbelow:
(A)1and3
(B)2and3
(C)1,2and4
(D)3and4
Ans:(C)
48.WhichoneofthefollowingisnotaFundamentalRight?
(A)Righttostrike
(B)Rightagainstexploitation
(C)Righttoequality
(D)Righttofreedomofreligion
Ans:(A)
49.Whocanissuethewritsforenforcementofthefundamentalrights?
(A)TheDistrictJudge
(B)TheHumanRightsCommission
(C)TheHighCourtandtheSupremeCourt
(D)TheDirectorGeneralofPolice
Ans:(C)
50.Whatdoeshailconsistof?
(A)Granularice
(B)Crystalsofice
(C)Waterdroplets
(D)Massesoficeinlayersoneabovetheother
Ans:(D)

Labels:2008,2008SOLVEDPAPER,S.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIandCompilerExam.
Linkstothispost 0comments

Home OlderPosts

Subscribeto:Posts(Atom)


BLOGGERTEMPLATE byBTHEMES |2007
MINYXV2.0TEMPLATE esunthemecreadoporSPIGA .

http://wikipo.blogspot.in/search/label/S.S.C.%20Statistical%20Investigators%20GradeIII%20and%20Compiler%20Exam. 5/6
11/24/2015 WikipediaExam:FreeResourceforExamPreparation:S.S.C.StatisticalInvestigatorsGradeIIIandCompilerExam.

BreakingNewsAlertAdvertisement

http://wikipo.blogspot.in/search/label/S.S.C.%20Statistical%20Investigators%20GradeIII%20and%20Compiler%20Exam. 6/6