Sie sind auf Seite 1von 22

Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise

Exam Type: Hitachi Data Systems


Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

Question: 1

Which management tool is used to define TrueCopy paths between an Hitachi TagmaStore
USP100 and a USP600?

A. Storage Navigator
B. RAID Manager CCI
C. Remote Control PC
D. HiCommand Replication Monitor

Answer: A

Question: 2
You have established FC TrueCopy paths between two Hitachi TagmaStore USP100 systems at
site A and at site B. The only array ports used for the TrueCopy links are configured as MCU
Initiators at site A and RCU Targets at site B. You issue the following commands on a server
running a Command Control Interface instance at site B. set HORCMINST=0 paircreate -g
Groupx -vl -fence never -c 15 What happens to the volumes of Groupx?

A. The P-VOLS are copied to the S-VOLS because you used the option -vl.
B. No pairs are established because there are no valid TrueCopy paths between the two sites.
C. The contents of the volumes on the backup site is copied to the volumes at the production site.
D. Paircreate will start the initial copy but split immediately because you issued the command
from the backup site.

Answer: B

Question: 3
Which three statements describe the capabilities of the Brocade Fabric OS? (Choose three.)

A. Allows nondisruptive switch replacement.


B. Enables data migration to other switches.
C. Allows hosts to dynamically share storage resources.
D. Rapidly builds highly resilient, fault tolerant multi-switch SAN fabrics.
E. Integrates private loops, private hosts, and private devices with the SAN.

Answer: C, D, E

Question: 4
Using the Virtual Partition Manager function, which user can map external storage to an Hitachi
TagmaStore USP?

A. Storage Administrator (SA) user


B. Any Partition Storage Administrator (PSA) user
C. SLPR01 Partition Storage Administrator (PSA) user
D. SLPR00 Partition Storage Administrator (PSA) user

Answer: A

Question: 5
Which statement is true about the horcm.conf file?

A. The horcm.conf file is included with the CCI software.


B. The horcm.conf files have to be uploaded to the storage device.
C. The horcm.conf file is generated by the HORCM when a Command Device is defined.

Page 1 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

D. The horcm.conf files will be written to the Differential Management LUN during system
shutdown.

Answer: A

Question: 6
An Hitachi TagmaStore USP or Lightning 9900V receives a pinned track error with a "write error"
description on the SVP. How would you fix the problem?

A. Replace the SVP.


B. Replace the PDEV.
C. Replace the DKA or BED.
D. Restore the customer data.

Answer: B

Question: 7
A customer wants to use TrueCopy (TC) or Hitachi Universal Replicator (HUR) between different
sites. What are three valid configurations? (Choose three.)

A. TC between two USPs


B. HUR between two USPs
C. HUR between two Lightning 9900Vs
D. HUR between one USP and one Lightning 9900V
E. TC between one USP and one Lightning 9900V

Answer: A, B, E

Question: 8
How should the Hitachi TagmaStore USP or NSC55 front-end ports be configured for external
storage attachment?

A. Target
B. Initiator
C. External
D. RCU Target

Answer: C

Question: 9
A customer wishes to install a new Hitachi TagmaStore NSC55 to replace an existing Hitachi
Lightning 9910 array. As part of the project to implement the new NSC55 the customer would like
to migrate some of the data currently on the 9910 to the faster internal disks in the NSC55. Which
NSC55 software features could be used to achieve the migration?

A. ShadowImage and TrueCopy


B. TrueCopy and Serverless Backup Enabler
C. Universal Volume Manager and Volume Migration
D. Universal Volume Manager and Serverless Backup Enabler

Answer: D

Question: 10
A customer has a production and a backup site separated by 25 km connected by dark fiber
through a Dense Wave Division Multiplexor (DWDM) network. The customer plans to run

Page 2 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

TrueCopy between Hitachi TagmaStore NSC55 arrays located at each site. How would you
connect the NSC55 to the DWDM ports?

A. Directly to the DWDM on Gigabit Ethernet.


B. To the DWDM ports through a Fibre Channel switch.
C. Directly to the DWDM ports through longwave cables.
D. Directly to the DWDM ports through shortwave cables.

Answer: B

Question: 11
You must implement a ShadowImage application. You decide to put the primary volumes into
horcm0.conf and the secondary volumes into horcm1.conf. There will be a production server
owning the P-VOLS and another server running the backups. You decide to run the horcm
instances 0 and 1 on both servers for backup purposes. After the first paircreate you discover that
your production data has been destroyed because data was copied from the secondary volume to
the primary volume. Why did this happen?

A. The production server was down during paircreate.


B. HORCMINST was set to 1 and you defined the -vl option on paircreate.
C. You defined the -vr option on paircreate and HORCMINST was set to 1.
D. You did not define the -vl option when issuing the paircreate command.

Answer: B

Question: 12
Which topology setting should be used when connecting to an Hitachi TagmaStore USP to a SAN
switch?

A. Public Loop
B. Private Loop
C. Point-to-Point
D. Fabric Point-to-Point

Answer: D

Question: 13
What is used to identify the host when configuring LUN security?

A. SCSI path
B. Device name
C. Fibre Channel port
D. HBA Worldwide Name

Answer: D

Question: 14
Your Copy-on-Write SnapShot Pool contains 1024 LDEVs. You receive the system message that
the Copy-on-Write SnapShot Pool has exceeded its threshold value. What should you do?

A. You restart the system; this will clean up the Pool.


B. You let the Pool fill up and the system will delete the oldest entries automatically.
C. You assign another LDEV of at least 2GB to the Pool and the system continues with
processing.

Page 3 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

D. You split a pair (delete a snapshot) in order to free some Pool entries and provide more space
for the other snapshots.

Answer: D

Question: 15
What is the purpose of the System Assurance Registration Documentation (SARD) process?

A. To ensure accurate and complete record of pre-installation data.


B. To guarantee that HDS equipment is insured during transportation.
C. To inform a channel partner that equipment is available for shipment.
D. To validate configuration changes for customers with a premium service contract.

Answer: A

Question: 16
You are preparing the HORCM0.CONF file for a ShadowImage P-Vol on a Windows
environment. In the HORCM_DEV section you need to enter the correct information in order
to describe your P-Vol, absolute LUN numbers will no longer be used. You have made your P-Vol
visible to the Host using Host Storage Domain 3. Which command will obtain the correct
information?

A. You issue the CCI command raidscan -p CL1A-3


B. You issue the CCI command raidscan -p CL1-A_3
C. You issue the CCI command raidscan -p CL1-A-3
D. You issue the CCI command raidscan -p CL1-A 3

Answer: C

Question: 17
When using Storage Navigator a customer created a Storage Device List and some User
Accounts. After replacing a failing SVP this information would be lost. How can the customer
create a backup of this information so it can be easily restored after a customer engineer has
replaced a failing SVP?

A. Restore the ghost image available on the SVP.


B. Manually keep track of the information in an Excel sheet.
C. Ask the customer engineer to copy the source files from the SVP.
D. Use the backup function of the Storage Administrator control panel.

Answer: D

Question: 18
A customer wishes to implement an archive solution which allows old and infrequently accessed
data volumes to be relocated from high performance Fibre Channel storage to lower performance
and lower cost storage. It is important to the customer that movement of data between the
different tiers of storage be transparent to any applications. Which combination of Hitachi
USP/NSC55 software would be required to address this requirement?

A. TrueCopy and Universal Volume Manager


B. ShadowImage and Universal Volume Manager
C. ShadowImage and HiCommand Tiered Storage Manager
D. Universal Volume Manager and HiCommand Tiered Storage Manager

Answer: D

Page 4 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

Question: 19
Which two storage system combinations support the creation of TrueCopy pairs? (Choose two.)

A. USP and NSC55


B. NSC55 and 9970V
C. NSC55 and 9500V
D. NSC55 and 7700E

Answer: A, B

Question: 20
Which two statements are true about Command Devices? (Choose two.)

A. Command Devices must have the same RAID level.


B. Multiple Command Devices can be presented to one server.
C. Command Devices can be shared between multiple servers.
D. There must be separate Command Devices for ShadowImage and TrueCopy.

Answer: B, C

Question: 21
You need to install Hitachi Copy-on-Write Snapshot software for an Hitachiv TagmaStore
USP100. In addition to the Copy-on-Write SnapShot license, which two are required? (Choose
two.)

A. TrueCopy license
B. ShadowImage license
C. Additional power supply
D. High performance additional shared memory kit

Answer: B, D

Question: 22
Which three microcode exchange procedures available in an Hitachi TagmaStore USP or NSC?
(Choose three.)

A. Alternate SCSI path


B. Non-Stop SCSI host
C. Postponed SCSI patch
D. Skip SCSI microprocessor
E. Skip SCSI channel adapter

Answer: A, B, E

Question: 23
Which three protocols are used by Hitachi HiCommand Device Manager to communicate with
Hitachi storage systems? (Choose three.)

A. RMI
B. CIM
C. FTP
D. SMI-S
E. SNMP

Page 5 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

Answer: A, C, E

Question: 24
Where is the Hitachi HiCommand Device Manager Server installed on a Solaris system?

A. /root
B. c:\program files\
C. /opt/HiCommand
D. /opt/HiCommand/Base

Answer: C

Question: 25
After completing an Hitachi TagmaStore USP installation or before upgrading the microcode,
which tool must you use to ensure that the SVP can communicate with all components of the
subsystem?

A. Ping
B. Traceroute
C. A network sniffer
D. Diags LAN TEST

Answer: D

Question: 26
An Authorized Service Provider (ASP) partner has downloaded the System Assurance
Registration Documentation (SARD) from the Hitachi Data Systems PartnerXchange Web site to
prepare for the installation of an Hitachi TagmaStore NSC55. Which two documents are relevant
for the partner to use as part of the SARD process? (Choose two.)

A. The SARD Excel worksheet


B. The Warranty Accreditation form
C. The Service Acceptance Agreement form
D. The NSC55 System Assurance Document

Answer: A, D

Question: 27
Which three operations are allowed after activating security on an Hitachi TagmaStore USP or
NSC or USP Fibre Channel (FC) port? (Choose three.)

A. Add multiple WWNs to one host group.


B. Add an LDEV to two different host groups.
C. Create a host group with two different host connection modes.
D. Add the same WWN to two different host groups on the same FC port.
E. Create host groups with different host connection modes on the same FC port.

Answer: A, B, E

Question: 28
After opening an incident with the Technical Resource Center, you have been asked to collect
error information. How do you send the collected data to the Technical Resource Center?

A. Upload to ftp://ftp.hds.com.
B. Upload to https://tuf.hds.com.

Page 6 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

C. Upload to http://www.hds.com.
D. Send an email to trc@hds.com.

Answer: B

Question: 29
During the installation of an Hitachi TagmaStore Network Storage Controller (NSC55) an attempt
is made to connect a non-Hitachi array as external storage. It is found to be impossible to map
any external LUNs on the third-party array. However, defining LUNs on an Hitachi Thunder
9500V also attached as external storage is successful. Which two reasons in this scenario
would prevent LUNs being defined on the third party array? (Choose two)

A. No Universal Volume Manager license key is installed on the NSC55.


B. Third party arrays are not supported by Universal Volume Manager.
C. Universal Volume Manager does not support the specific third party array.
D. Fabric zoning or LUN masking is preventing access to the LUNs on the third party array by the
NSC55.

Answer: C, D

Question: 30
What are two steps in configuring an Hitachi TagmaStore USP600 Command Device in a
Windows environment? (Choose two.)

A. Use Storage Navigator to create a 20MB LUN and mark it as a Command Device.
B. Make entries under the HORCM_CMD sections of your HORCM configuration files.
C. Present the Command Device to the server that runs the Command Control Interface instance
and do a Windows format.
D. Present the Command Device to the server that runs the Command Control Interface instance
and let Windows write a signature.

Answer: B, D

Question: 31
What is the effect of specifying the NO COPY option when a TrueCopy pair is created?

A. The TrueCopy pair is created and once initial copy is complete the pair is immediately
suspended.
B. The TrueCopy pair is created without initial copy and no update data is duplicated between the
P-VOL and S-VOL.
C. The TrueCopy pair is created without initial copy and only update data is duplicated between
the P-VOL and S-VOL.
D. The TrueCopy pair is created and after initial copy completes no update data is duplicated
between the P-VOL and S-VOL.

Answer: C

Question: 32
What is an advantage of persistent binding?

A. HBA vendors automatically persistently bind devices.


B. Persistent binding is a built-in function within the HBAs.
C. Persistent binding uses a routing table, located in the director.
D. Persistent binding guarantees that target assignments are preserved between reboots.

Page 7 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

Answer: D

Question: 33
Which two statements are true when you place a Brocade switch into interoperability mode?
(Choose two.)

A. Set interopmode to 1.
B. This is an offline operation.
C. This is an online operation.
D. Operating mode is set to Open Fabric.

Answer: A, B

Question: 34
Given that WWNs are unique, what happens when a Fibre Channel (FC) adpater replacement
takes place on an Hitachi TagmaStore USP? (Choose two.)

A. WWN will change with the new FC adapter.


B. Zoning must be changed if soft zoning is used.
C. Zoning must not be changed if soft zoning is used.
D. WWN will remain the same with the new FC adapter.

Answer: C, D

Question: 35
What should be installed on an AIX server prior to Hitachi Dynamic Link Manager installation?

A. MPIO
B. HACMP
C. HTnM agent
D. Hitachi ODM

Answer: D

Question: 36
Which three HBAs are currently supported by HDS? (Choose three.)

A. JNI
B. QLogic
C. Emulex
D. Brocade
E. Crossroads

Answer: A, B, C

Question: 37
Which two statements are true about Storage Navigator for an Hitachi TagmaStore USP or NSC
in combination with the SLPR's function of Virtual Partitioning Manager? (Choose two.)

A. Only one Storage Administrator can be in Modify Mode.


B. Only one Partition Storage Administrator can be in Modify Mode if the Storage Administrator is
in Modify Mode.
C. All Partition Storage Administrators can be concurrently in Modify Mode if the Storage
Administrator is in View Mode.

Page 8 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

D. With the SVP in Modify Mode only Partition Storage Administrators can be in Modify Mode but
not the Storage Administrator.

Answer: A, C

Question: 38
When using HiCommand Device Manager, which three host requirements must be fulfilled when
setting up TrueCopy pairs in an Hitachi TagmaStore storage system? (Choose three.)

A. RAID Manager must be installed.


B. Host must have access to the LUNs.
C. Command Device must be formatted.
D. CCI must have fewer than 32 running instances.
E. HiCommand Device Manager Agent must be installed on the host.

Answer: A, D, E

Question: 39
What must be verified on a new switch before connecting it to an existing Fabric?

A. Domain IDs
B. Port topology
C. Switch name
D. Switch IP address

Answer: A

Question: 40
To modify server security properties with HiCommand Device Manager (HDvM), which tool is
used to create a keypair?

A. DAMP
B. HiKeytool
C. Storage Navigator
D. Array KeyGen agent

Answer: B

Question: 41
When implementing Hitachi Copy-on-Write Snapshot software (CoW) on an Hitachi TagmaStore
USP or NSC55 you have both Internal Fibre Channel (FC) disks and externally attached SATA
disk available. Which statement is true when assigning LDEVs to support the CoW Pool space?

A. Only FC LDEVs can be used for Pool volumes.


B. Both LDEV types can be used as either a CoW P-VOL or a Pool volume.
C. LDEVs on FC drives must be assigned to an FC Pool and LDEVs on SATA drives must be
assigned to a separate SATA Pool.
D. Using any external storage for the CoW Pool means that no LDEVs defined on internal FC
disks can be used for CoW Pool volumes.

Answer: B

Question: 42

Page 9 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

An Hitachi storage system is connected to a SUN Solaris server. There is a parameter called
"throttle" or "queue depth" to be set in the operating system. If you want to optimize performance
for the host I/O's, which value is used?

A. Operating system default value


B. Throttle or queue depth must be set to 1
C. Value is calculated from HDS user's guide rules
D. The value is set according to the results of the initial SCSI inquiry

Answer: C

Question: 43
Which two are used to collect information after receiving an I/O error in AIX with Hitachi Dynamic
Link Manager installed? (Choose two.)

A. errpt
B. lsdev
C. DLMgetras
D. AIXgetconfig

Answer: C, D

Question: 44
The Network Storage Controller includes a built-in custom PC called the Service Processor
(SVP). Which three statements describe the SVP? (Choose three.)

A. The SVP does have a display and keyboard.


B. The SVP does have access to any user data stored on the Network Storage Controller.
C. Connecting the SVP with a service center enables remote maintenance of the subsystem.
D. The SVP collects performance data for all key components of the Network Storage Controller.
E. The SVP enables the service representative to configure, maintain, and upgrade the Network
Storage Controller.

Answer: C, D, E

Question: 45
How would an Hitachi Lightning 9970V be connected to an Hitachi TagmaStore Universal
Storage Platform (USP) as external storage for mainframe use?

A. The 9970V would be formatted as mainframe storage and connected to the USP by Fibre
Channel.
B. The 9970V would be formatted as open systems storage and connected to the USP by FICON
channels.
C. The 9970V would be formatted as open systems storage and connected to the USP by Fibre
Channel.
D. The 9970V would be formatted as mainframe storage and connected to the USP by ESCON
channels.

Answer: C

Question: 46
Which two statements about about LU Size Expansion (LUSE) in an Hitachi TagmaStore USP or
NSC are true? (Choose two.)

A. You can make a LUSE when LDEVs are on different CUs.

Page 10 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

B. You can only make a LUSE when LDEVs are the same size.
C. You can make a LUSE when LDEVs are on internal and external storage.
D. You can make a LUSE when LDEVs are on different external storage systems.

Answer: A, D

Question: 47
Which two facilities are included in Cache Residency to manage data? (Choose two.)

A. Displaying information for the selected LDEV.


B. Identifying a logical area in units of 128 blocks.
C. Releasing specific data for one or more LDEVs from Cache Residency.
D. Placing specific data from one or more LDEVs into Cache Residency cache.

Answer: C, D

Question: 48
A customer wants to connect multiple server hosts of different platforms to a single Fibre Channel
port. After having LUN Security enabled on that port which three statements are true? (Choose
three.)

A. Host reboot is required.


B. Host Groups must be created.
C. Host WWN must be registered.
D. Host Binding must be performed.
E. Host Mode settings must be made.

Answer: B, C, E

Question: 49
You want to add a Brocade switch to an existing Brocade Fabric. What should you verify on the
new Brocade switch before you add it?

A. The domain ID must be unique.


B. You must install longwave SFPs.
C. The core PID (Port Identifier) must be unique.
D. Zoning must be set on the new Brocade switch.

Answer: A

Question: 50
When using Virtual Partition Manager, what are two rules you should know if you have PG1 in
SLPR1 and PG2 in SLPR2? (Choose two.)

A. The CU# for PG1 and PG2 LDEVs must be different.


B. The SSID for PG1 and PG2 LDEVs must be different.
C. The CU# for PG1 and PG2 LDEVs must be the same.
D. The SSID for PG1 and PG2 LDEVs must be the same.

Answer: A, B

Question: 51
Which two are needed to connect an external storage to an Hitachi TagmaStore USP? (Choose
two.)

Page 11 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

A. An External port on the USP


B. A Target port on external storage
C. An Initiator port on external storage
D. An RCU Target port on external storage

Answer: A, B

Question: 52
When upgrading cache capacity on a remote control unit (RCU) with active TrueCopy pairs, how
do you prevent customer performance degradation on the master control unit (MCU)?

A. Delete pair.
B. Suspend pair.
C. Stop I/O on the RCU.
D. Stop I/O on the MCU.

Answer: B

Question: 53
You encounter problems with a McDATA switch configuration. Which tool should you use to
escalate the problem?

A. Getconfig
B. zoneset list
C. Data collection
D. Subsystem dump

Answer: C

Question: 54
A customer wants to attach a number of existing installed storage arrays as external storage to
an Hitachi TagmaStore Universal Storage Platform. Which two connectivity topologies can be
used for external storage attachment on the USP? (Choose two)

A. iSCSI
B. FICON
C. Direct Fibre Channel
D. Fibre Channel through a switch

Answer: C, D

Question: 55
Hitachi Data Systems Sales and Services representatives are involved in preparing for the
delivery of storage systems at a customer site. Which three areas will these representatives be
asked to look at when following the System Assurance Registration Documentation (SARD)
process? (Choose three.)

A. Equipment delivery date


B. Customer contact details
C. Equipment configuration details
D. Equipment and feature availability
E. Site access details for equipment delivery

Answer: B, C, E

Page 12 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

Question: 56
Which two activities can be performed without interrupting user access todata in an HitachiN
TagmaStore USP or NSC? (Choose two.)

A. Upgrade Cache Memory from 24GB to 32GB.


B. Run the CUDG4 (Control Unit DiaGnosis) test.
C. Concatenate two Raid-5(3D+1P) PGs to one Raid-6 (6D+2P) PG.
D. Change a 2Gbps Fibre Channel feature to a 4Gbps Fibre Channel feature.

Answer: A, D

Question: 57
Which two storage system combinations support the creation of TrueCopy pairs? (Choose two.)

A. USP and NSC55


B. NSC55 and 9970V
C. NSC55 and 9500V
D. NSC55 and 7700E

Answer: A, B

Question: 58
A customer wants to setup TrueCopy pairs in an Hitachi TagmaStore storage system and have
them managed by Hitachi HiCommand Device Manager (HDvM). Which two statements are true?
(Choose two.)

A. RAID Manager must have more than 32 running instances.


B. RAID Manager needs to be disabled to activate HDvM control.
C. The storage system serial numbers managed by HDvM must all be unique.
D. Local management or central management can be used to control the pairs.

Answer: C, D

Question: 59
A customer wants to add a bladecenter IBM using a switch from Brocade. The SAN is made of
McDATA switches. Which two are necessary in the McDATA configuration? (Choose two.)

A. OSMS
B. Fabric mode
C. Open SAN mode
D. The principal switch must be a McDATA

Answer: B, D

Question: 60
What are two ways to ensure a secure fabric? (Choose two.)

A. SNMP
B. Zoning
C. LUN Security
D. Brocade Fabric Manager

Answer: B, C

Question: 61

Page 13 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

Which two statements describe soft zoning? (Choose two.)

A. Soft zoning uses a routing table located in the switch.


B. Soft zoning is implemented in the HBAs rather than the switch.
C. Administrators can shift devices among ports without changing the zoning configuration.
D. Soft zoning is also called name server zoning because it is done using a name server
database.

Answer: C, D

Question: 62
What is the purpose of the System Assurance Registration Documentation (SARD) process?

A. To ensure accurate and complete record of pre-installation data.


B. To guarantee that HDS equipment is insured during transportation.
C. To inform a channel partner that equipment is available for shipment.
D. To validate configuration changes for customers with a premium service contract.

Answer: A

Question: 63
What is used to identify the host when configuring LUN security?

A. SCSI path
B. Device name
C. Fibre Channel port
D. HBA Worldwide Name

Answer: D

Question: 64
You want to run ShadowImage in a Windows environment. You have set up the configuration files
horcm0.conf and horcm1.conf as described in the manual. Nevertheless when issuing the
horcmstart command the instances do not start. What is the cause?

A. The group name in the horcm.conf files contains capital letters.


B. There is just one Command Device defined in the horcm.conf files.
C. The horcm.conf files have not been copied to the appropriate Windows directory.
D. You have defined a computer name rather than an IP address in the horcm.conf files.

Answer: C

Question: 65
Which two documents are helpful when upgrading to a new level of microcode? (Choose two.)

A. The Configuration Guide


B. The Maintenance Manual
C. The Product Support Plan
D. The Engineering Change Notice

Answer: B, D

Question: 66
Which two statements about about LU Size Expansion (LUSE) in an Hitachi TagmaStore USP or
NSC are true? (Choose two.)

Page 14 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

A. You can make a LUSE when LDEVs are on different CUs.


B. You can only make a LUSE when LDEVs are the same size.
C. You can make a LUSE when LDEVs are on internal and external storage.
D. You can make a LUSE when LDEVs are on different external storage systems.

Answer: A, D

Question: 67
When using Virtual Partition Manager, what are two rules you should know if you have PG1 in
SLPR1 and PG2 in SLPR2? (Choose two.)

A. The CU# for PG1 and PG2 LDEVs must be different.


B. The SSID for PG1 and PG2 LDEVs must be different.
C. The CU# for PG1 and PG2 LDEVs must be the same.
D. The SSID for PG1 and PG2 LDEVs must be the same.

Answer: A, B

Question: 68
A customer wants to install an HBA Emulex LP10000 in a Windows 2003 server connected to an
Hitachi TagmaStore USP100. Where can you check the validity of the implementation?

A. Emulex Web site


B. USP maintenance manual
C. HiFire on HDS intranet/extranet
D. Storage Navigator User's Guide

Answer: C

Question: 69
Which two statements are true about Command Devices? (Choose two.)

A. A second Command Device can be defined for redundancy.


B. Command Devices can be shared between multiple servers.
C. When setting up two Command Devices, they must have the same RAID level.
D. There must be one Command Device for ShadowImage and another for TrueCopy.

Answer: A, B

Question: 70
What is the maximum number of paths that can be configured between an Hitachi TagmaStore
USP and an external volume on an Hitachi Lightning 9960?

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Answer: D

Question: 71
A TrueCopy project has the following requirements:

Copy from site_A (Host_A) to site_B (Host_B). You have defined two instances (horcm0.conf and

Page 15 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

horcm1.conf) for the application and one Command Device (CMD_A on site_a and CMD_B on
site_B.) What are two valid combinations of distributing the instances and defining access to the
Command Devices on the different sites? (Choose two.)

A. Host_A has access to CMD_A and CMD_B and runs horcm0.conf and horcm1.conf.
B. Host_A has access to CMD_A and runs horcm0.conf. Host_B has access to CMD_A and
runs horcm1.conf,
C. Host_A has access to CMD_A and runs horcm0.conf. Host_B has access to CMD_B and
runshorcm1.conf.
D. Host_A has access to CMD_B and runs horcm0.conf. Host_B has access to CMD_B and
runs horcm1.conf.

Answer: A, C

Question: 72
The SVP on the Network Storage Controller should be attached to which two LANs? (Choose
two.)

A. The user intranet


B. The NSC internal LAN
C. The Storage Navigator
D. The secure management LAN

Answer: B, D

Question: 73
Why will a system, once booted, maintain a constant view of the same target ID in an
environment that uses persistent binding?

A. Persistent binding is permanent across reboot.


B. Persistent binding uses a routing table, located in the director.
C. The driver software remaps the SCSI target ID to the new WWNN automatically.
D. It is possible for the WWNN to change between one loop initialization and a subsequent loop
initialization.

Answer: A

Question: 74
What is the effect of specifying the NO COPY option when a TrueCopy pair is created?

A. The TrueCopy pair is created and once initial copy is complete the pair is immediately
suspended.
B. The TrueCopy pair is created without initial copy and no update data is duplicated between the
P-VOL and S-VOL.
C. The TrueCopy pair is created without initial copy and only update data is duplicated between
the P-VOL and S-VOL.
D. The TrueCopy pair is created and after initial copy completes no update data is duplicated
between the P-VOL and S-VOL.

Answer: C

Question: 75
A customer wishes to implement an archive solution which allows old and infrequently accessed
data to be relocated from high performance Fibre Channel storage to lower performance and
lower cost storage. It is important to the customer that movement of data between the different

Page 16 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

tiers of storage be transparent to any applications. Which two combinations of Hitachi hardware
platforms address this requirement? (Choose two.)

A. A USP with an externally attached WMS100.


B. A USP with an externally attached NSC55.
C. A NSC55 with an externally attached AMS200.
D. A NSC55 with an externally attached Lightning 9980V.

Answer: A, C

Question: 76
After an HiCommand Device Manager (HDvM) server installation is complete, which three steps
will make HiCommand Device Manager (HDvM) operational? (Choose three.)

A. Add subsystems.
B. Perform LUN scan.
C. Perform raidscan.
D. Install the HDvM agent on the hosts.
E. Install the HDvM agent on the storage systems.

Answer: A, B, D

Question: 77
Two Command Devices on an Hitachi TagmaStore USP600 are presented to Host_X. After
restarting Host_X, only one Command Device is still available. How will the HORCM instances
behave in this situation?

A. HORCM will be able to start with a warning message to the startup log.
B. HORCM will not start unless the second Command Device is available again.
C. HORCM will connect to Storage Navigator and define a second Command Device.
D. HORCM will start but go into a wait status until the second Command Device is back again.

Answer: A

Question: 78
A company has a dual Fabric infrastructure which contains 16-port Brocade switches. They are
adding a Brocade Director to each Fabric. Which two will happen when adding the directors?
(Choose two.)

A. A Fabric will segment while adding a director.


B. Users will lose access to data during the process.
C. The switches need to be disabled and the Core PID modified.
D. The Principle Switch must be configured to merge the directors.

Answer: A, C

Question: 79
HiCommand Device Manager (HDvM) can be used to configure external volumes on the Hitachi
TagmaStore USP. Which three steps must be performed first? (Choose three.)

A. Use HDvM to configure external ports.


B. Use HDvM to enable external security.
C. Use HDvM to map the external system as a Windows host.
D. Configure LUN Security for the external volume on the external storage system.

Page 17 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

E. Create a zone which includes the USP external port and the external storage system target
port(s).

Answer: A, D, E

Question: 80
Which three protocols are used by Hitachi HiCommand Device Manager to communicate with
Hitachi storage systems? (Choose three.)

A. RMI
B. CIM
C. FTP
D. SMI-S
E. SNMP

Answer: A, C, E

Question: 81
Which statement is true about the horcm.conf file?

A. The horcm.conf file is included with the CCI software.


B. The horcm.conf files have to be uploaded to the storage device.
C. The horcm.conf file is generated by the HORCM when a Command Device is defined.
D. The horcm.conf files will be written to the Differential Management LUN during system
shutdown.

Answer: A

Question: 82
You install a temporary license for a specific feature. How long is the feature available on an
Hitachi TagmaStore USP or NSC storage system?

A. 10 days
B. 45 days
C. 90 days
D. 120 days

Answer: D

Question: 83
A customer has a production and a backup site separated by 25 km connected by dark fiber
through a Dense Wave Division Multiplexor (DWDM) network. The customer plans to run
TrueCopy between Hitachi TagmaStore NSC55 arrays located at each site. How would you
connect the NSC55 to the DWDM ports?

A. Directly to the DWDM on Gigabit Ethernet.


B. To the DWDM ports through a Fibre Channel switch.
C. Directly to the DWDM ports through longwave cables.
D. Directly to the DWDM ports through shortwave cables.

Answer: B

Question: 84
Which two statements are true about Storage Navigator for an Hitachi TagmaStore USP or NSC
in combination with the SLPR's function of Virtual Partitioning Manager? (Choose two.)

Page 18 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

A. Only one Storage Administrator can be in Modify Mode.


B. Only one Partition Storage Administrator can be in Modify Mode if the Storage Administrator is
in Modify Mode.
C. All Partition Storage Administrators can be concurrently in Modify Mode if the Storage
Administrator is in View Mode.
D. With the SVP in Modify Mode only Partition Storage Administrators can be in Modify Mode but
not the Storage Administrator.

Answer: A, C

Question: 85
When using Storage Navigator a customer created a Storage Device List and some User
Accounts. After replacing a failing SVP this information would be lost. How can the customer
create a backup of this information so it can be easily restored after a customer engineer has
replaced a failing SVP?

A. Restore the ghost image available on the SVP.


B. Manually keep track of the information in an Excel sheet.
C. Ask the customer engineer to copy the source files from the SVP.
D. Use the backup function of the Storage Administrator control panel.

Answer: D

Question: 86
You are setting up a ShadowImage pair in a Solaris environment on an Hitachi TagmaStore
NSC55. You have only one Solaris server available to run the HORCM instances. You want to
copy from LUN 5 to LUN 10. LUN 5 is listed in HORCM 0 and LUN 10 is listed in HORCM
4. Which method defines the P-VOL as LUN 5?

A. LUs listed in horcm0.conf are always the P-VOLs.


B. When issuing the paircreate command specify the option -P 5.
C. Set HORCMINST to 0 and specify the -vl option when performing the paircreate command.
D. The P-VOLs are determined by the instance which starts first, start HORCM 0 before HORCM
4.

Answer: C

Question: 87
Which HBAs and drivers are supported by HiCommand Device Manager?

A. Only QLOGIC HBAs


B. Only EMULEX HBAs
C. Any HBAs and drivers supported by Hitachi storage systems
D. Any HBAs and drivers where the vendor provides a documented API

Answer: C

Question: 88
What are two benefits that Universal Volume Manager (UVM) provides for tiered storage in a
mainframe environment? (Choose two.)

A. UVM allows SATA storage to be presented to a mainframe host as native mainframe storage.
B. UVM allows an older generation storage array to be re-used as tier two storage in a mainframe
environment.

Page 19 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

C. Without UVM in a mainframe environment it is impossible to write backup or archive data to


multiple different tiers of storage.
D. UVM enables data written to tier two storage to be shared concurrently between mainframe
and open systems environments.

Answer: A, B

Question: 89
Emulex HBAs must be installed in a Windows SAN environment. Which two statements describe
the port driver? (Choose two.)

A. The BIOS is completely disabled.


B. It supports persistent LUN binding.
C. It can use multiprocessor machines.
D. It must be used with the multiport driver.

Answer: B, C

Question: 90
A customer wants to connect multiple server hosts of different platforms to a single Fibre Channel
port. After having LUN Security enabled on that port which three statements are true? (Choose
three.)

A. Host reboot is required.


B. Host Groups must be created.
C. Host WWN must be registered.
D. Host Binding must be performed.
E. Host Mode settings must be made.

Answer: B, C, E

Question: 91
You must upgrade a McDATA switch to the latest firmware version, non-disruptively. The switch
is in a SAN with several other McDATA switches. The configuration uses Open Systems hosts
with the correct path failover in a dual Fabric environment. Which three actions should you
undertake before proceeding? (Choose three.)

A. Study carefully the EOS release notes.


B. Tell the customer that it is not possible to upgrade online.
C. Check if the firmware is supported and qualified by Hitachi Data Systems.
D. Check the EFCM management software version, and the other switches firmware versions.
E. Fill-in the relevant McDATA pre-upgrade checklist form.

Answer: A, C, D

Question: 92
Which management tool is used to define TrueCopy paths between two Hitachi TagmaStore
NSC55 arrays?

A. CCI
B. Storage Navigator
C. HiCommand Device Manager
D. HiCommand Replication Monitor

Answer: B

Page 20 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

Question: 93
Which three operations are allowed after activating security on an Hitachi TagmaStore USP or
NSC or USP Fibre Channel (FC) port? (Choose three.)

A. Add multiple WWNs to one host group.


B. Add an LDEV to two different host groups.
C. Create a host group with two different host connection modes.
D. Add the same WWN to two different host groups on the same FC port.
E. Create host groups with different host connection modes on the same FC port.

Answer: A, B, E

Question: 94
When setting up TrueCopy links between two Hitachi TagmaStore USP arrays how should the
Fibre Channel ports on the Main Control Unit (MCU) and Remote Control Unit (RCU) be
configured?

A. Initiator and Target


B. External and Target
C. Initiator and RCU Target
D. External and RCU Target

Answer: C

Question: 95
Which two resources should be used if you require installation assistance? (Choose two.)

A. Hitachi Data Systems KCS eSupport


B. Hitachi Data Systems InstallGuide Wizard
C. Hitachi Data Systems Configuration Guide
D. Hitachi Data Systems InfoSearch database

Answer: A, C

Question: 96
Using the Virtual Partition Manager function, which user can map external storage to an Hitachi
TagmaStore USP?

A. Storage Administrator (SA) user


B. Any Partition Storage Administrator (PSA) user
C. SLPR01 Partition Storage Administrator (PSA) user
D. SLPR00 Partition Storage Administrator (PSA) user

Answer: A

Question: 97
You want to add a Brocade switch to an existing Brocade Fabric. What should you verify on the
new Brocade switch before you add it?

A. The domain ID must be unique.


B. You must install longwave SFPs.
C. The core PID (Port Identifier) must be unique.
D. Zoning must be set on the new Brocade switch.

Page 21 of 22
Exam Name: HDS Certified Implementer - Enterprise
Exam Type: Hitachi Data Systems
Exam Code: HH0-210 Total Questions: 100

Answer: A

Question: 98
How does Hitachi Copy-on-Write Snapshot software behave on an Hitachi TagmaStore USP or
NSC55 when a double HDD failure occurs to an array group configured as RAID-6 containing the
P-VOL?

A. Copy-on-Write Snapshot processing continues.


B. Ownership of the P-VOL and the pool will be switched to the other cluster and processing
continues.
C. The snapshots (V-VOLS) refer to the P-VOL data, therefore the P-VOL failure affects all the V-
VOLs.
D. The P-VOL will be invalidated but the snapshots (V-VOLs) are still available because data is
stored to the pool.

Answer: A

Question: 99
In Bind Mode, what is the total capacity of cache required for RAID-5 in mainframe
environments?

A. One times the space required for user data.


B. Two times the space required for user data.
C. Three times the space required for user data.
D. Four times the space required for user data.

Answer: C

Question: 100
Which statement is true about Hitachi Copy-on-Write Snapshot software on an Hitachi
TagmaStore USP or NSC55?

A. There are up to 16 snapshots per P-VOL.


B. Snapshots cannot be combined with TrueCopy.
C. Each snapshot can be mounted and updated by a different server.
D. The pools are maintained by the system and will be cleaned up periodically.

Answer: C

End of Document

Page 22 of 22