Sie sind auf Seite 1von 57

Jan

3rd week
15-21 January

1. As per a recent report by the IT department, it has asked banks to report deposits in
any account worth how much money in a year?
a) INR 07 lakh
b) INR 08 lakh
c) INR 09 lakh
d) INR 10 lakh

Ans: INR 10 lakh

It also asked banks to report cash payments of 1 lakh or more on credit card bills.
It further reiterated banks should report deposits of 2.5 lakh or more made by a
person during November 9 to December 30, 2016.

Cabinet approves Rs. 10,000-crore incentive for electronic manufacturing by March
2018.

It will help moving towards the goal of 'Net Zero imports' in electronics by 2020.
IT Minister : Ravishankar Prasad

2. Which state assembly unanimously passed a resolution for creating a conducive
atmosphere for the return of Kashmiri Pandits and other minorities?
a) Haryana
b) Jammu and Kashmir
c) Himachal Pradesh
d) Uttarakhand

Ans: Jammu and Kashmir

Kashmiri Pandits, Sikhs and some Muslims were forced to migrate 27 years ago due to
unfortunate circumstances.

3. To which country has China handed over two ships to safeguard the strategic
Gwadar port and trade routes under an ambitious economic corridor with that
country?
a) Pakistan
b) India
c) Laos
d) Cambodia

Ans: Pakistan

Name of two ships Hingol and Basol, after two rivers near Gwadar.

They will be part of Pakistan Navy and are equipped with state-of-the-art guns.
They will be used to protect the sea-lanes in the Arabian Sea. Besides, China will also
provide two more ships to Pakistan Navy which have been named Zhob and Dasht
after two districts in Balochistan.

In recent times, China has actively started extending its help and cooperation to
Pakistan for security along the $46 billion CPECs land and sea routes.

As a follow up, Pakistan Army already has raised a new division of the army to
ensure security along the CPEC route and around the strategic Gwadar port.

In the past, China restrained itself from deploying its naval ships in Gwadar, as it
could had raise alarm in US and India. The strategic Gwadar port is located in
Pakistans restive Balochistan province.

4. Which state government has launched Digital Dakiya scheme to encourage cashless
transactions?
a) Madhya Pradesh
b) Rajasthan
c) Uttar Pradesh
d) Assam

Ans: Madhya Pradesh

Madhya Pradesh Government launched Digital Dakiya (or Digital Postman) scheme
to encourage cashless transactions.

It is first of its kind scheme in the country.

It was launched by State Finance Minister Jayant Malliya

5. Which city in Madhya Pradesh has been chosen for the launch of the Digital Dakiya
scheme?
a) Bhopal
b) Indore
c) Jabalpur
d) Sagar

Ans: Indore

Under it, Digital Dakiya or Digital Postman will visit door to door and train
households specially women and elderly people about digitized transactions.

The scheme aimed at urban as well as rural areas and state government will provide
Identity cards to the volunteers deployed in this programme.


6. Which cricket team has won the 2016-17 Ranji Trophy tournament?
a) Tamil Nadu
b) Chhattisgarh
c) Gujarat
d) Maharashtra

Ans: Gujarat

The Gujarat cricket team has won their first-ever Ranji Trophy title in the 201617
season after defeating Mumbai by 5 wickets in the final at the Holkar stadium in Indore,
Madhya Pradesh.

The 201617 Ranji Trophy was the 83rd season of the Ranji Trophy, the premier first-
class cricket tournament in India.

7. In which city was the International conference for peace talks between Israel and
Palestinians held?
a) Berlin
b) Geneva
c) Paris
d) Washington

Ans: Paris

The International conference for peace talks between Israel and Palestinians will be held in
Paris, France. The delegates from 70 nations are expected to re-affirm support for a two-
state solution to the decades-old conflict. Palestinians welcomed the conference, but Israel
called it rigged. Neither side was invited to participate in the day-long summit, which was
attended by 70 nations, but they were invited to hear the conclusions. Israel and the
Palestinians have been invited to hear the conclusions of the conference, but not to
participate in the summit itself. The last round of direct peace talks collapsed amid acrimony
in April 2014. The conference comes at a time of tension between Israel and the
international community after the UN passed a resolution in December 2016 to denounce
Israels settlement activity on occupied land.

8. In which of the following cities was the Khelo India National Level Competitions
inaugurated?
a) Mumbai
b) Udaipur
c) New Delhi
d) Chennai

Ans: New Delhi

9. Who laid the foundation of Khelo India National-level competitions?
a) Vijay Goel
b) M. Venkaiah Naidu
c) Dr. Harsh Vardhan
d) Piyush Goyal

Ans: Vijay Goel

The Union Minister of Youth Affairs and Sports, Vijay Goel.

Competitions are for various sports for Under-14 and Under-17 children at Dr.
Shyama Prasad Mukherjee Swimming Pool Complex at Talkatora in New Delhi.
The purpose of the competition is to provide a platform to the budding talents to
compete at national level.

Approx 1000 participants from more than 25 states and union territories are taking
part in the competitions.

The competitions in Delhi have been organized by Sports Aunthority of India (SAI) in
Swimming, Cycling and Wrestling.

The events of Kabbadi , Kho Kho and wushu would be held in Nellore , Weightlifting
Boxing and Table Tennis in Guwahati, Athletics Hand Ball and Hockey in Gandhi
Nagar, Taekwondo , Volleyball and Football in Chennai, Badminton , Gymnastic ,
Basketball and Lawn Tennis in Hyderabad and Archery and Judo in Jaipur.

10. Which Indian ministry has launched a mobile application named SEZ India under its
broader e-Governance initiative to help the Special Economic Zone (SEZ) Units and
Developers?
a) MOSPI
b) MOCI
c) MEA
d) MOC

Ans: MOCI

Union Ministry of Commerce and Industry (MOCI).

The app will help the SEZ Units and Developers to find information easily and track
their transactions on Online System.

It will also facilitate them to file all their transactions digitally through SEZ Online
system and track the status through the app.

The app has four sections:
SEZ Information: It consists of compendium of the SEZ Act, 2005, MOCI Circulars,
SEZ Rules, 2006, details of SEZs and Units etc. and gives up to date comprehensive
details on all these aspects.
Trade Information: It gives access to important information and tools such as
Foreign Trade Policy (FTP), Hand Book of procedure, Customs & Excise Notification,
Duty Calculator and MEIS Rates.
Contact Details: It consists of contact details of all Development Commissioners
Office, DG System, DGFT, DGCI & S and SEZ online.
SEZ online Transaction: It tracks the Bill of Shipping/Entry Bill processing status and
also does verification. It also helps the Exporters/Importers to track status of
Shipping Bill/ Bill of Entry integration and processing in the EDI system of the
ICEGATE.

11. Name the mobile app for tourism that has been launched by Tamil Nadu
government.
a) Pinaki
b) Krtanta
c) Pinakin
d) Trijata

Ans: Pinakin

Pinakin is an app to provide information of famous tourist destinations in TN.

Initially, it will cover world heritage tourist sites like Thanjavur Big Temple,
Gangaikonda Cholapuram, Mamallapuram and Darasuram and soon include other
places in the state.

It will provide information in two languages Tamil and English, benefiting both
domestic and international tourists.

12. In which country is Facebook introducing new tools to combat the spread of
fabricated news stories?
a) Russia
b) India
c) Germany
d) USA

Ans: Germany

Facebook is worlds largest social network Facebook.

These tools will enable German users to flag potentially false stories.

Facebook was widely criticised after some users complained that fake news had
influenced the US Presidential election.

Fake news is the deliberate creation of factually incorrect content to mislead people
for some gain. In recent times due to spurt in websites and social media platforms it
is becoming increasingly serious problem due to the clickbait practices.

13. With which country has Japan agreed to deepen defence ties and cooperate on
maritime security?
a) Singapore
b) Indonesia
c) Malaysia
d) Myanmar

Ans: Indonesia

Japan and Indonesia have reaffirmed their commitment to cooperate on maritime
security and deepen defence ties as both nations feud with China over sea territory.

Both island nations committed to give maritime cooperation the highest priority.
It was announced by Japanese Prime Minister Shinzo Abe and Indonesian President
Joko Widodo. Besides, Japan will actively encourage cooperation on maritime
security and encourage the development of the remote islands of Indonesia. Earlier
in December 2016, both countries had unveiled an agreement aimed in
strengthening Indonesias ability to defend its vast marine borders.
Chinas expansive claims overlap with Indonesias exclusive economic zone (EEZ)
where it has the right to exploit resources around the Natuna islands.

14. Which policy was once again announced non-negotiable by China after Donald
Trumps statement that the US policy on Taiwan is up for negotiation?
a) United China policy
b) One China policy
c) China is one policy
d) China Together Policy

Ans: One China Policy

The one-China policy underscores recognition of Chinas sovereignty over Taiwan.
Any country that wants to establish political and diplomatic relations with China must
adhere to this principle and not recognise Taiwan as an independent country.
China has held that One China policy is the political foundation of bilateral ties between US
and China and Taiwan is an inalienable part of China.


15. Where did BSF launch operation Sard Hawa to check the instances of infiltration due
to the dense fog in the area?
a) Rajasthan
b) New Delhi
c) Uttarakhand
d) Punjab

Ans: Rajasthan

Operation is launched at the western international border of Rajasthan to check the
instances of infiltration due to the dense fog in the area.
The purpose of this 14 days operation (from 15 to 28 January, 2017) is to keep hawks eye
on the international border and to motivate patrolling jawans.
Under it jawans will patrol the border with advanced weapons in the police station areas
near to the border.


16. Who became the first Indian Commander-in-Chief (of independent India) of the
Indian Army on 15 January which is observed as the Indian Army Day?
a) Maharaj Shri Rajendrasinhji Jadeja
b) Kodandera Madappa Cariappa
c) Satyawant Mallannah Shrinagesh
d) Pran Nath Thapar

Ans: Kodandera Madappa Cariappa

The 69th Indian Army Day was observed on 15 January 2017.
On this day in 1949, Lt. General (later Field Marshal) Kodandera Madappa Cariappa became
the first Indian Commander-in-Chief of the Indian Army (of the independent India).
He had succeeded British Army General Roy Butcher (last British Commander-in-Chief of
India).
The day is also celebrated to pay homage and salute to the courageous and brave Indian
soldiers who have been sacrificing their lives for protecting the country.

17. A 70-year-old woman in the US died after being infected by a superbug during her
visit to India. Name the superbug she was infected by.
a) Salmonella
b) Vancomycin-resistant Enterococcus
c) Carbapenem-resistant Enterobacteriaceae
d) Acinetobacter baumannii

Ans: Carbapenem-resistant Enterobacteriaceae

CRE is a multidrug-resistant organism associated with high mortality.
In the mentioned case, the infection was resistant or non-susceptible to all available
antimicrobial drugs.
Klebsiella pneumoniae was also confirmed by lab testing and also the presence of New Delhi
metallo-beta-lactamase (NDM-1), resistant to 26 different antibiotics.
NDM-1 is an enzyme that directly breaks down carbapenems, a powerful class of antibiotics
that are often used to treat multidrug-resistant infections.

18. How many satellites are successfully placed by SpaceXs Falcon 9 Rocket?
a) 8
b) 9
c) 10
d) 12

Ans: 10

US based rocket manufacturing company SpaceX successfully launched constellation of 10
satellites into orbit on board of its two stage Falcon 9 Rocket from the Vandenberg Air Force
Base, California.
The satellites were deployed into the designated to low-Earth orbit about an hour after
launch.


19. The RBI Note Mudran printing press has broken all its past record by printing highest
number of currency notes in December 2016. Where is it located?
a) Mysuru
b) Nashik
c) Dewas
d) Nagpur

Ans: Mysuru

It printed 10.9 million notes on a single day, breaking the previous world record of 8.7
million notes printed in an American currency printing press.
The press printed 1350 million currency notes in December 2016 by nearly 650 workers in
the Mysuru unit that worked for 12 hours a day in two shifts.
The printing wastage in Mysuru press was reduced to 2% whereas in US it is 4%.
Besides, the cost per currency printing in US is four rupees, whereas in Mysuru Press it is
just 3 rupees and 40 paise.

20. Name the public sector bank that has signed a pact with State General Reserve Fund
of Oman (SGRF), a Sovereign Wealth Fund of Oman?
a) Punjab National Bank
b) State Bank of India
c) Dena Bank
d) Bhartiya Mahila Bank

Ans: State Bank of India

21. How much corpus is Oman India Joint Investment Fund (OIJIF) II targeting by 2017-
end?
a) $200 million
b) $300 million
c) $400 million
d) $500 million

Ans: $300 million

SGRF & SBI have signed pact to infuse $150 million and $50 million respectively in second
Oman India Joint Investment Fund (OIJIF), a private equity fund.
OIJIF Fund II is targeting a corpus of $300 million by 2017-end.
The first OIJIF fund of $100 million closed in 2011.
It was fully invested across seven companies and has returned around 50% of the capital
invested after divesting around 15% of its investment.
OIJIF will continue with its investment strategy of focussing on mid-market companies that
are market leaders to unlock the companies true potential and spur growth.


22. As per the new rules for mergers and amalgamations by SEBI, holding of public
shareholders post the merger cannot be less than what percent?
a) 20%
b) 25%
c) 30%
d) 35%

Ans: 25%

SEBI is the statutory regulator for the securities market in India. It was established in 1988
and given statutory powers through the SEBI Act, 1992.
SEBI has tightened rules in a bid to safeguard the interests of the public shareholders.
Listing process will become more transparent and mergers of large unlisted firms with small
ones will be prevented.
e-voting will be mandatory in cases wherein the stake of public shareholders reduces by
more than 5% in the merged entity.

23. What is the name of Rishi Kapoors biography?
a) Khullam Khulla
b) Katilon Ke Kaatil
c) Bade Dil Wala
d) Sher Dil

Ans: Khullam Khulla

Khullam Khulla: Rishi Kapoor Uncensored was released.
The books title has been borrowed from the famous song Khullam Khulla Pyar Karenge
Hum Dono of his film Khel Khel Mein.
It has been written by actor himself along with Meena Iyer.
The autobiography sketches his life and film career starting from child actor in Mera Naam
Joker (1970) to old man in Kapoor & Sons (2016).

24. Name the Noted political and social activist who served as Chairman of Himachal
Backward Classes, Minorities and Tribal Welfare Parishad who passed away recently.
a) Virbhadra Singh
b) Mangal Singh Negi
c) G. S. Bali
d) Kaul Singh Thakur

Ans: Mangal Singh Negi

President of All India Tribes and Minorities Front Mangal Singh Negi passed away in
Chandigarh.
He was 86.
He served in various senior positions in the governments of Himachal Pradesh and Jammu
and Kashmir.
At the Centre he had served at the Constitutional post of Deputy Commissioner for
Scheduled Tribes and Scheduled Castes.
He had worked relentlessly for rehabilitation of Tibetan refugees.
He also served as an advisor to the Asian Bureau of Indigenous People from 2005 to 2010.
He has authored five books on Tibetan culture, Buddhist philosophy, Indian polity and Tribal
history.

25. Name the prize won by Fred Ramsdell, Alexander Rudensky and Shimon Sakaguchi
for their discoveries related to regulatory T cells.
a) Lush
b) Breakthrough
c) Crafoord
d) Prime Ministers Science

Ans: Crafoord

The Crafoord Prize is an annual science prize established in 1980 by Holger Crafoord, a
Swedish industrialist and his wife Anna-Greta Crafoord.
It is administered by the Royal Swedish Academy of Sciences (RSAS) and awarded in four
categories viz. astronomy and mathematics, biosciences, geosciences, with particular
emphasis on ecology, and polyarthritis.
The prize carries monetary award of 6 million Krona.

26. Name the Former Punjab CM who was also involved in Quit India Movement in 1942
who passed away recently.
a) Smt. Rajinder Kaur Bhattal
b) Surjit Singh Barnala
c) Giani Zail Singh
d) S. Darbara Singh

Ans: Surjit Singh Barnala

He passed away in Chandigarh and was 91.
Mr Barnala had served as Chief Minister from 1985 to 1987, when militancy was at its peak
in Punjab.
He was a moderate leader of the Akali Dal.
Mr Barnala did his graduation in law from Lucknow before entering politics. During freedom
struggle he was involved in Quit India Movement in 1942.
He had served Agriculture Minister at the Centre in the Moraji Desai government and
Chemicals and Fertilisers Minister in the Atal Bihari Vajpayee Cabinet.
He also had served as Governor of Tamil Nadu, Uttarakhand and Andhra Pradesh and also
held additional charge of Andaman and Nicobar Islands.

27. Which film won the award for best Indian film of the year 2016 at the grand Annual
62nd Jio Filmfare Awards event?
a) Dangal
b) Neerja
c) Sultan
d) Udta Punjab

Ans: Dangal

The grand Annual 62nd Jio Filmfare Awards event organised by the Filmfare magazine was
held in Mumbai, Maharashtra.

28. Which film along with Neerja won 5 awards each and gained highest number of
awards the grand Annual 62nd Jio Filmfare Awards event?
a) Sultan
b) Dangal
c) Kapoor & Sons
d) Udta Punjab

Ans: Kapoor & Sons

29. Who won the 14th Standard Chartered Mumbai Marathon in the mens category?
a) Kheta Ram
b) Alphonce Simbu
c) Bahadur Singh
d) T H Sanjith Luwang

Ans: Alphonce Simbu

Tanzanias Alphonce Simbu by clocking 02:09:32 time. Among the Indian Men, Kheta Ram
won the race by clocking 2:19:51 followed by Bahadur Singh (2:19:57) and T H Sanjith
Luwang (2:21:19).

30. Who won the 14th Standard Chartered Mumbai Marathon in the womens category?
a) Jigmet Dolma
b) Jyoti Gawte
c) Bornes Kitur
d) Shyamli Singh

Ans: Bornes Kitur

Kenyas Bornes Kitur won the womens title by clocking 02:29:02
Among Indian women, Maharashtras Jyoti Gawte won the race by clocking 02:50:53
followed by West Bengals Shyamli Singh (3:08:41) and J&Ks Jigmet Dolma (3:14:38).

31. The 2017 India International Garment Fair (IIGF) will be held in which city?
a) Kanpur
b) New Delhi
c) Jaipur
d) Pune

Ans: New Delhi

The 58th edition of India International Garment Fair (IIGF) will be held in New Delhi from
January 18 20, 2017. It will be organized by Apparel Export Promotion Council (AEPC)
India. The IIGF is one of the largest and most popular platforms in Asia, from which overseas
garment buyers can source products and forge business relationships with Indias finest
players in the apparel and fashion accessories domain. A total of 312 participants from 14
states of India are participating in the Fair.

32. Freedom fighter Mohan Singh Josan, who passed away recently, belonged to which
state?
a) Uttar Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Rajasthan

Ans: Rajasthan

Freedom fighter Mohan Singh Josan (92) has recently passed away in Sriganganagar district
of Rajasthan. He had taken part in Quit India Movement (or August Kranti ). The Quit India
Movement was a civil disobedience movement launched by Mahatma Gandhi at the
Bombay session Committee on 8 August 1942, during World War II, demanding an end to
British Rule of India.

33. Who will be appointed as the new interim Chief Executive Officer (CEO) of Prasar
Bharti?
a) Rajeev Singh
b) Jawhar Sircar
c) Mohan Singh
d) Surya Prakash

Ans: Rajeev Singh

Rajeev Singh, the member (finance) in Prasar Bharati Board, will become the new interim
Chief Executive Officer (CEO) of Prasar Bharti after S C Panda retires on February 2017.
Panda has been serving as interim CEO since November 2016, after full time chief Jawhar
Sircar resigned in October 2016.

34. Gita Sen, who passed away recently, belonged to which field?
a) Film and entertainment Industry
b) Journalism
c) Sociology
d) Medicine

Ans: Film and entertainment Industry

Gita Sen (86), the renowned actress and wife of film maker Mrinal Sen, has recently passed
away in Kolkata, West Bengal. She was known for her excellent portrayal of character roles
acted in several films viz. Chorus, Calcutta 71, Kharij, Akaler Sandhane, Ekdin
Pratidin and Khandahar.

35. Where was The 2nd edition of Ministry of External Affairs annual Raisina Dialogue
held this year?

a) New Delhi
b) Bengaluru
c) Mumbai
d) Hyderabad

Ans: New Delhi

Date: January 17-19, 2017
It is India's flagship conference of geopolitics and geo-economics
held jointly by Ministry of External Affairs, India and the Observer Research Foundation
(ORF)

36. Name the foreign minister who recently had a two day visit to India and spoke at the
Raisina dialogue about the need for free trade agreement between India and UK.

a) Theresa May
b) Liam Fox
c) Boris Johnson
d) Priti Patel

Ans: Boris Johnson

He visited New Delhi
Met PM Narendra Modi
Last November Theresa May visited India
He will hold talks to Finance Minister Arun Jaitley and Minister of State for External
Affairs M J Akbar.

37. What was the theme for this years Raisina Dialogue?
a) Connecting Asia
b) The New Normal: Multilateralism in a multipolar world
c) Bring together geopolitics and geo-economics
d) Moving towards a more connected Asia

Ans: The New Normal: Multilateralism in a multipolar world

Connecting Asia was last years theme

38. Name the Russian aircraft carrier visited by Libyan military commander General
Khalifa Haftar in the Mediterranean?

a) Admiral Kuznetsov
b) Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Gorshkov
c) Novorossiysk
d) Leningrad

Ans: Admiral Kuznetsov

Admiral Kuznetsov was on route from the coast off Syria, where took part in operations,
back through the Mediterranean to Russia.
On the tour, Haftar and Russian Defence Minister Sergei Shoigu discussed the fight against
terrorist groups in the Middle East.
The visit is seen as a show of Russian support to Libya in its fight against terrorism.

39. Name the national project under which 20,000 youths in Ganga basin states will be
trained and deployed as 'Swachhta Doots'?

a) NMCG
b) ZSBP
c) NRDWP
d) NGRRD

Ans: National Mission for Clean Ganga (NMCG)

Swachhta Doots' in about 2,336 villages to spread a message of keeping the river clean.
10 crore project for training and deployment of the 20,000 youngsters has been approved
for the purpose as per Union Water Resources Ministry
Zila Swach BharatPrerak
National Rural Drinking Water Programme

40. As per the recent decision by SC, annulment of how many obsolete and redundant
laws has been approved by the Supreme court?
a) 105
b) 107
c) 109
d) 111

Ans: 105

Law Minister Ravi Shankar Prasad said the Union Cabinet has approved to repeal 105
more obsolete and redundant laws.
The Prime Minister Narendra Modi-chaired cabinet approved introduction of the
Repealing and Amending Bill, 2017 to repeal 105 Acts.
The government has identified 1,824 "redundant and obsolete" Central Acts for
repealing.
a list of 227 redundant laws was circulated among all the ministries and departments
for their comments.
Seventy three ministries or departments including Legislative Department have
agreed to repeal 105 Acts
The BJP-led Centre has repealed in total 1,280 old laws while the previous central
governments in 64 years had repealed only 1,301 such outdated laws.

41. As per the recent announcement by Telangana Chief Minister K Chandrashekhar Rao
what amount will the state ministers contribute per year for the Army Welfare
Fund?

a) 23000
b) 25000
c) 26000
d) 28000

Ans: 25000

Also the MLAs, MLCs, and MPs will contribute 10,000 each per year towards the
same.

It is an Rs 80 crore Army welfare fund.

It will be used for the for the benefit of families of serving, retired and martyred
soldiers

The CM also announced massive increase in cash rewards for Army personnel from
the state who win gallantry medals. Now for winning Param Vir Chakra and Ashok
Chakra they will get Rs 2.25 crore (Punjab pays the highest at Rs 2 crore), Mahavir
Chakra and Kirti Chakra Rs 1.25 crore (Punjab Rs 1 crore).

42. With the advent of a bill by Telangana government in the Budget session of its
Legislative Assembly, what percent of reservation will be given to backward sections
among Muslims?
a) 12%
b) 13%
c) 14%
d) 13.5%

Ans: 12%

The 12 per cent reservation to Muslims was a key election promise of the ruling
Telangana Rashtra Samithi (TRS).

The state government had appointed a Commission for conducting a study of social and
economic status of Muslims and the panel submitted its report to the Backward Classes
Commission for its opinion.

The Government of Tamil Nadu introduced Act 45/94 and with the consent of Indian
Parliament got incorporated the issue of enhancement of reservation in the 9th
Schedule of the Indian Constitution.
Telangana will follow the same policy


43. To which international governing council will India now gain full membership after
getting an approval from the Union Cabinet?
a) PATH
b) IVI
c) SVI
d) ICDDR

Ans: International Vaccine Institute, IVI

International Centre for Diarrhoeal Disease Research, Bangladesh
International Vaccine Institute Seoul, South Korea
PATH, Washington US
Sabin Vaccine Institute,

This decision involves payment of annual contribution of US $5,00,000 to the IVI
(headquartered in Seoul, South Korea).
International Vaccine Institute (IVI), Seoul, South Korea, established in 1997 on the
initiatives of the UNDP, is an international organization devoted to developing and
introducing new and improved vaccines to protect the people, especially children,
against deadly infectious diseases.
In 2012, IVIs Board of Trustees (BOT) had approved the formation of its new
governance structure. As per the new structure of its member state has to
contribute to the IVI by paying a portion of its core budget. Since India has been
classified in Group-I, it has to pay an annual contribution of US $50,000.
Currently, IVI has 40 countries and the World Health Organization (WHO) as
signatories to its Establishment Agreement.

44. Which Indian state has become the first to launch Aanandam programme to help the
needy persons?
a) Rajasthan
b) Maharashtra
c) Madhya Pradesh
d) Orissa

Ans: Madhya Pradesh

Under it, government through volunteers will provide help to the needy and
economically sound citizens can donate items for the needy persons.

The main objective behind it is to develop positive attitude among students so that
they remain prepared to serve and help others in need.

Economically well-off persons can donate their belongings at designated places in
the state capital and other district places and those in need of them can take it from
there as part of Anandam.

45. Name the only Indian celebrity who has been nominated for an award in the 11th
Asian Film Awards?
a) Amitabh Bachchan
b) Shabana Azmi
c) Hema Malini
d) Madhuri Dixit

Ans: Shabana Azmi

Actress Shabana Azmi has been nominated in the Best Supporting Actress category
for the upcoming 11th Asian Film Awards, to be held on March 21 in Hong Kong.

She has been nominated for her role in the film 'Neerja'.

She is the only person from Indian cinema who has received a nomination for an
award this year.

46. By what percent has governments stake reduced in five government owned
insurance companies after the cabinet committee on economic affairs (CCEA)
approved the public listing of these companies?
a) 20%
b) 25%
c) 30%
d) 35%

Ans: 25%

Five government-owned insurance companies - New India Assurance, United India
Insurance, Oriental Insurance, National Insurance and General Insurance, have been
cleared by the Cabinet for listing in stock exchanges.
The details about these companies like the tagline, chairperson and headquarters
location are as follows:
Life Insurance Corporation of India Tagline Yogakshemam Vahamyaham Chairman
K. Roy Headquarters Mumbai

General Insurance Corporation of India Tagline To be a leading global reinsurance
and risk solution provider Chairman Alice Vaidyan Headquarters Mumbai

National Insurance Co. Ltd. Tagline Indias premier General Insurance
Company Chairman Rajesh Aggarwal Headquarters Kolkata

Oriental Insurance Co. Ltd. Tagline Prithvi, Agni, Jal, Akash, Sabki suranksha
hamare paas Chairman AK Saxena Headquarters New Delhi

New India Assurance Co. Ltd. Tagline Indias premier general insurance company,
Born to lead Chairman Srinivasan Headquarters Mumbai

United India Insurance Co. Ltd. Tagline Rest Assured with Us Chairman Milind A
Kharat Headquarters Chennai

47. Who is the president of Venezuela?
a) Aristbulo Istriz
b) Nicols Maduro
c) Tareck El Aissami
d) Nelson Martnez

Ans: Nicols Maduro

Venezuela's President Nicols Maduro authorised new banknotes ranging from 500
to 20,000 bolivars to deal with the soaring inflation in the country.

He also extended the deadline for exchanging 100 bolivar notes, formerly the
highest denomination in the country, for the third time until February 20.

Inflation in Venezuela is expected to reach 1,600% this year.

48. Name the e-commerce platform that has launched an SOS feature on the mobile app
which is meant for the safety of its delivery staff?

a) Flipkart
b) abof
c) Snapdeal
d) Amazon

Ans: Flipkart

In an emergency, a field executive can trigger a SOS by pressing the Nanjunda
button, which sends SMS and Email notifications alerting the hub-in-charge and
nearest executives. To operate this feature, only mobile network connectivity is
required, and not mobile data connectivity.

The project has been titled 'Nanjunda' after a delivery man who was murdered in
Bengaluru last month by a gym trainer who did not have money to pay for his order.

49. Which company has become the first to test self-driving cars in India?
a) IDEO
b) Plazmatio
c) Crazyhead
d) Tata Elxsi

Ans: Tata Elxsi

Tata Elxsi is a part of the $100 billion Tata group and addresses communications,
consumer products, defense, healthcare, media & entertainment, semiconductor
and transportation sector.

The company has sought permission to test re-engineered sedans equipped with
ultrasonic sensors and LIDAR radars in Bengaluru.

Tata Elxsi is not building its own autonomous cars, but working on software for other
carmakers.

50. To which manufacturing company has Indian Air Force placed orders for black
boxes?
a) Honeywell Aerospace
b) Hindustan Aeronautics Limited
c) Bendix Corporation
d) AlliedSignal Aerospace

Ans: Hindustan Aeronautics Limited

This comes after a successful trial of the black boxes which were developed by HAL.
Now India will not have to purchase black boxes from other countries as they will be
manufactured within the country itself.

51. As per the decision of a committee comprising Prime Minister Narendra Modi, Chief
Justice JS Khehar and Congress leader Mallikarjun Kharge, who will now hold the
position of CBI Director?
a) Rupak Kumar Dutta
b) Archana Ramasundaram
c) Alok Kumar Verma
d) Satish Mathur

Ans: Alok Kumar Verma

Alok Kumar Verma: The current Commissioner of Delhi Police, the 1979-batch IPS
officer replaced BS Bassi on 1 March last year. Prior to taking over as the chief of
Delhi Police, he was Special Commissioner of Police (Administration). He rose to
prominence as the Director General of Tihar Jail, from August 2014 onwards

The decision was termed controversial as he was chosen to lead the agency without
the the selection panel consisting of the prime minister, Leader of the Opposition or
the largest party in Opposition and the chief justice meeting even once.
Italian conservative.

52. Who is elected as the new President of the European Parliament (EP)?
a) Antonio Tajani
b) Gianni Pittella
c) Silvio Berlusconi
d) Martin Schulz

Ans: Antonio Tajani

Antonio Tajani, an Italian politician, has been elected president of the European
Parliament. He succeeded Germanys Martin Schulz and will head the parliament for the
next two-and-a-half years. Before this, he was one of the fourteen vice-presidents of the
European Parliament and the European Commissioner for Industry and
Entrepreneurship, and was also one of the vice-presidents of the European Commission.

53. Name the former Indian cricketer who is inducted into the Legends Club 'Hall of
Fame' at the Cricket Club of India in Mumbai?
a) Sunil Gavaskar
b) Sachin Tendulkar
c) Kapil Dev
d) Rahul Dravid

Ans: Kapil Dev

Gavaskar was already inducted in the Hall of Fame in 2013.
He was presented with a citation by former India player and Legends Club president
Madhav Apte
While Dev was the first Indian to take 400 Test wickets, Gavaskar was the first Indian
batsman to score 10,000 runs in the five-day game. Gavaskar had led India to win
the World Championships in 1985.

54. Which Indian city has emerged as the most dynamic city in the world according to
recently released annual report by Jones Lang LaSalles City Momentum Index?
a) Hyderabad
b) Bengaluru
c) Ahmedabad
d) Pune

Ans: Bengaluru

Another Indian city Hyderabad stood at 5th place in the index.
Top 10 cities in 2017 CMI :
Bengaluru (India),
Ho Chi Minh City (Vietnam),
Silicon Valley (US),
Shanghai (China),
Hyderabad (India),
London (UK),
Austin (US),
Hanoi (Vietnam),
Boston (US)
Nairobi (Kenya)

55. Name India's indigenous Light Combat Aircraft which will make its debut by flying
past the Rajpath on the country's 67th Republic Day?
a) Dhruv
b) Tejas
c) Cheetah
d) Chetak

Ans: Tejas

Indigenously made helicopters Rudra and Hindustan Aeronautics Limited (HAL)
Dhruv will also showcase a fly-past on January 26.
The last time any indigenous airfare flew on Republic Day was 1960s-built HAL Marut
in the 1980s.
In June last year, the Indian Air Force acquired two Tejas LCA and one trainer aircraft
which would be manufactured by the HAL in Bangalore.
There will be 19 fighters, 11 helicopters and four transport aircrafts enthralling the
public this year.
As many as 12 aircraft will be kept on a stand-by. The aircrafts participating in flypast
this year are Jaguars, C130J Hercules, C17 Globemaster, Su30, MI 17 V5s, ALH Dhruv,
MI-35 (attack helicopters).

56. Name the web portal dedicated for the Sarva Shiksha Abhiyan which was recently
launched at New Delhi?
a) ShaGun
b) Shiksha
c) Maitri
d) Seva

Ans: ShaGun

ShaGun aims to capture and showcase innovations and progress in Elementary
Education sector of India by continuous monitoring of the flagship scheme - Sarva
Shiksha Abhiyan (SSA).

57. Who launched the dedicated web portal for Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) at New
Delhi?
a) Shri Prakash Javadekar
b) Arun Jaitley
c) Raj Nath Singh
d) Rajen Gohain

Ans: Union HRD Minister Shri Prakash Javadekar

58. By what name has the Maharashtra government launched a mobile app to help
citizens find the nearest hotspot days after Maharashtra CM Devendra Fadnavis
activated 500 WiFi hotspots in Mumbai?
a) Aaple Sarkar Mum WiFi
b) Osmino Wifi
c) Aaple Mumbai
d) Mumbai sarkar WiFi

Ans: Aaple Sarkar Mum WiFi

It was developed by Maharashtra Information Technology Corporation and can be
downloaded for free

59. Which state government recently announced salary hike (ranging between 63%
to124%) of its fixed pay employees as per the Minimum Wages recommended by
7th pay commission?
a) Gujarat
b) Rajasthan
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra

Ans: Gujarat

The decision will be implemented from the 1st February and will benefit over 1 lakh 18
thousand employees working in different cadres at fix pay.
The decision will be implemented from the 1st February and will benefit over 1 lakh 18
thousand employees working in different cadres at fix pay.

60. 31 years ago on 19th January 1986, the world's first computer virus for an IBM
computer was released. Name the virus.
a) Brain
b) Ghost Ball
c) Sapphire Worm
d) Slammer worm

Ans: Brain

Brain was created by Basit and Amjad Farooq Alvi from Lahore, Pakistan.
The virus, which was transmitted through floppy disks, installed itself into a
computer's memory, from where it infected new floppies as they were inserted.

61. Name the Indian actress who won the favourite dramatic TV actress trophy at the
2017 People's Choice Awards?
a) Priyanka Chopra
b) AnupamKher
c) Deepika Padukone
d) Irfan Khan

Ans: Priyanka Chopra for her role in "Quantico"

Indian actress Priyanka Chopra has won her second Peoples Choice Award for Favourite
Dramatic TV Actress. This is Priyankas second award in a row.

She had won her first award in 2016.

The Peoples Choice Awards is an American awards show held annually since 1975.
It recognizes the people and the work of popular culture, voted on by the general public.

62. Name the celebrity who was named as favourite YouTube star at the 2017 People's
Choice Awards.
a) Miranda Sings
b) Lilly Singh
c) PewDiePie
d) Shane Dawson

Ans: Lilly Singh

63. Name the American star who became the most awarded person in the history of
People's Choice Awards.
a) Ellen DeGeneres
b) Nina Dobrev
c) Jessica lange
d) Jennifer Morisson

Ans: Ellen DeGeneres

64. Which football club became the world's richest football club for the 2015-16 season?
a) Real Madrid
b) Manchester United
c) Manchester City
d) Chelsea

Ans: Manchester United

English Premier League side Manchester United became the world's richest football
club, with a record revenue of over 4,300 crore for the 2015-16 season.

65. Which country has recently become an associate member of the European
organization for nuclear research (CERN)?
a) Pakistan
b) Israel
c) India
d) Slovenia

Ans: India

CERN Director General, Fabiola Gianotti, and Chairman of the Atomic Energy
Commission and Secretary of the Department of Atomic Energy (DAE) of the
Government of India, Sekhar Basu signed an Agreement admitting India to CERN as
an Associate Member.

high-energy physicists of Tata Institute of Fundamental Research have been actively
participating in experiments at CERN since the 1960s.

CERN has 22 member states. It is the worlds largest nuclear and particle physics
laboratory

The membership would cost India approximately INR 78 Crore per year.

66. What is Indias rank in World Economic Forums Inclusive Development Index?
a) 15
b) 27
c) 52
d) 60

Ans: 60

India ranked 60th among the 79 developing countries in 2017 Inclusive Development
Index (IDI) released in World Economic Forums (WEF) Inclusive Growth and
Development Report.
The index is based on 12 performance indicators and countries are ranked on IDI
scores based on a scale of 1-7.
It has three pillars Growth and Development, Inclusion and Intergenerational Equity,
and Sustainability.

Top 10 countries in the list:
Lithuania
Azerbaijan
Hungary
Poland
Romania
Uruguay
Latvia
Panama
Costa Rica
Chile


67. Name the consultancy giant according to which India has featured among the top 6
most promising markets in terms of overall growth prospects for global executives.
a) KPMG
b) PwC
c) Ernst & Young
d) McKinsey & Company

Ans: PricewaterhouseCoopers

68. Which country has been ranked on the top for the Innovation Index for 2017 as per a
media firm, Bloomberg?
a) Sweden
b) South Korea
c) North Korea
d) Germany

Ans: South Korea

69. Where, in India, is the foundation of worlds largest cricket stadium (in terms of
seating capacity) laid?
a) Bengaluru
b) Mumbai
c) Ahmedabad
d) Chennai

Ans: Ahmedabad

Estimated cost: NR 700 crores
Seating Capacity: Around 1.10 lakhs

70. Which awareness program has been launched by The Union Ministry of Petroleum &
Natural Gas which aims at creating awareness about sustainable use of petroleum
products?
a) Setu Bharatam Project
b) Nai Manzil Scheme
c) HRIDAY Yojana
d) Saksham


Ans: Saksham

It is month long awareness programme aimed to create awareness amongst masses
towards judicious utilization and conservation of petroleum products along with use
of energy efficient appliances and switching to cleaner fuels.

The programme is initiative of Petroleum Conservation Research Association (PCRA)
and other Oil & Gas PSUs.

Workshops on adopting simple fuel saving measures will be organised for drivers of
commercial vehicles and housewives.

It will also host activities like Quiz Show, Walkathons, Saksham Asian Cycling
Championship.

71. For which state has the union government inked a financing agreement with World
Bank to improve health services and also their utilization by communities in targeted
locations?
a) Myanmar
b) Assam
c) Manipur
d) Nagaland

Ans: Nagaland

The Union Government has formally inked a financing agreement for IDA credit of
US$ 48 million for the Nagaland Health Project along with a Project Agreement.
The project will directly benefit about 600,000 people in targeted locations at the
community.
It will support and complement existing systems and mechanisms involving
communities under the National Health Mission.

72. Which committee has recommended reservation for girl students in IITs?
a) Shah Nawaz Committee
b) Sachar Committee
c) Timothy Gonsalves
d) Ashok Mehta Committee

Ans: Timothy Gonsalves

The committee has suggested creating up to 20% supernumerary seats for girls out
of the total number of seats.
the number of seats for male candidates will not be affected.
It will help IITs achieve the one lakh target by 2020.

73. Who won the Delhi International Chess meet?
a) Diptayan Ghosh
b) Farrukh Amonatov
c) Dzhumaev Marat
d) Murali Karthikeyan

Ans: Farrukh Amonatov

Farrukh Amonatov of Tajikistan won the 15th edition of the Delhi International Chess
tournament.
In the 10th and final round, Farrukh settled for a draw with Grandmaster Diptayan
Ghosh of India.
He scored 8.5 points out of a possible ten, half point ahead of Ghosh and Dzhumaev Marat
of Uzbekistan. Ghosh and Marat both tied for the second spot on eight points. But Ghosh
was declared the runners-up based on his better tiebreak.

74. Who is the father of Pinyin writing system?
a) Yuen Ren Chao
b) Zhou Youguang
c) Wang Li
d) Gong Hwang cherng

Ans: Zhou Youguang

Chinese linguist Zhou Youguang, known as the father of Pinyin writing system (a
system for the romanization of Mandarin Chinese) passed away in Beijing, China.
He was 111.
Zhou and Chinas Communist party committee spent three years developing the
Pinyin system in the 1950s.
Its development had changed the way the language was taught in China and also
helped to raise the literacy rates.
Pinyin coverts Chinese characters into words using letters from the Roman alphabet.
It was officially adopted by the Chinese Government in 1958.
Pinyin became the International Organization for Standardization (ISO) 7098 after a
vote in 1982. It was officially adopted by the United Nations in 1986.

75. Name the last man to walk on Moon who passed away recently.
a) David R. Scott
b) Eugene Cernan
c) Michael Collins
d) Richard F. Gordon Jr.

Ans: Eugene Cernan

American astronaut passed away at the age of 82.
He had landed on Moon in December 1972 during NASAs Apollo 17 mission, the last
mission to the moon.
He was the eleventh person to land on Moon.
He is also best remembered as commander of Apollo 17. He was the second
American to walk in space and one of three men to have flown twice to the moon.


76. Name the worlds lightest high-performance mechanical watch made using the
wonder material graphene.
a) RM 50-03
b) WL 30-05
c) RM 20-09
d) WL 50-5

Ans: RM 50-03

The RM 50-03 watch weighs just 40 gms.
The ultralight watch was made using a unique graphene composite known as Graph
TPT.
It was jointly developed by the University of Manchester (UK), Richard Mille and
McLaren F1.
Graphene is the worlds first 2D material at just one-atom thick. It was first isolated
in 2004 & can be used in a large number of applications including high-performance
composites for the aerospace and automotive industries, as well as flexible,
bendable tablets, mobile phones and next-generation energy storage.

77. According to India Meteorological Departments (IMDs) statement of climate of
India, which year was the warmest year ever on record since the documenting of
meteorological records?
a) 2016
b) 2015
c) 2014
d) 2013

Ans: 2016

The annual mean surface temperature averaged in India during 2016 was +0.91
degree Celsius above the average recorded between 1961-1990 period.
In 2016, the weather conditions in India were in line with warmer than normal
climate observed globally.

Before 2016, the warmest year on record was recorded in 2009 when annual mean
temperature was +0.77 degree Celsius above average.

78. Which element has been identified as missing element in Earths core?
a) Aluminum
b) Silicon
c) Iron
d) Nickel

Ans: Silicon

Scientists from Tohoku University in Japan have claimed that Silicon (Si) is the
missing element in the Earths core.

silicon is a major element and constitutes about 5% of the Earths inner core by
weight. It could be dissolved into the iron-nickel alloys.

The innermost part of Earth i.e. core is thought to be a solid ball with a radius of
about 1,200 kilometres.

Earths core is mainly composed of iron (makes up about 85% of its weight) and
nickel (accounts for about 10% of the core).

79. Which government authority will enforce the grades of air quality under the Graded
Response Action Plan to combat air pollution in NCR?
a) CPCB
b) MoEFCC
c) EPCA
d) ICFRE

Ans: EPCA

Graded Response Action Plan defines the measures to taken based on air quality on
the basis of PM 2.5 and PM 10 in the atmosphere.

Based on the air quality the grades have been classified as Emergency, Severe, Very
Poor and Moderate poor. It will be enforced by Environment Pollution Control
Authority (EPCA).

Under this plan emergency measures will be automatically enforced in NCR if level of
PM2.5 breaches 300 micrograms per cubic metre (gm/m3) and PM10 levels stay
above 500 (gm/m3)for two consecutive days.

80. What is Indias rank in 2017 Global Talent Index?
a) 58
b) 62
c) 73
d) 92

Ans: 92

India was ranked 92nd among 118 countries in the 2017 Global index of talent
competitiveness (GTI) list.

The index measures ability of countries to compete for talent i.e. how countries
grow, attract and retain talent.

The index is produced by global business school INSEAD in partnership with Adecco
Group and Human Capital Leadership Institute (HCLI) of Singapore.

81. As per the World Economic Outlook (WEO) update released by the International
Monetary Fund (IMF) what is Indias estimated growth rate for the fiscal year 2016
17?
a) 6.6%
b) 5.6%
c) 6.0%
d) 7.6%.

Ans: 6.6%

Indias growth rate was cut due to the temporary negative consumption shock of
demonetisation.

It has dampened Indias growth by 1% point in the FY2017 and 0.4% point in FY2018,
compared with IMFs earlier projections.

Global growth is forecast at 3.4% in FY17 against 3.1% in FY16.

In 2018, Chinas growth rate is projected to be 6% against Indias 7.7%.

82. As per the recent Oxfam study what percent of Indias Richest population own 58%
of total wealth in India?
a) 1%
b) 1.5%
c) 2%
d) 2.5%

Ans: 1%

According to study conducted by rights group Oxfam, Indias richest 1% now hold a
huge 58% of the countrys total wealth, indicating rise income inequality.

It is higher than the global figure of about 50%. It shows that 57 billionaires in India
now have same wealth ($216 billion) as that of the bottom 70% population of the
country.

Globally, just 8 billionaires have the wealth as the poorest 50 % of the world
population.

83. Which Indian state has been commissioned with a 500 MW thermal unit by BHEL?
a) Telangana
b) Karnataka
c) West Bengal
d) Jharkhand

Ans: West Bengal

State-run power equipment maker BHEL has commissioned second unit of capacity
500 MW of Sagardighi Thermal Power Station Phase II in Murshidabad district of
West Bengal.

The first unit of 500 MW of capacity of the total 1,000-MW project was
commissioned in December 2015.

Project set up by: West Bengal Power Development Corporation (WBPDCL).

84. Who won the prestigious The Hindu Prize 2016 award?
a) Anil Menon
b) Manjula Padmanabhan
c) Kunal Basu
d) Kiran Doshi

Ans: Kiran Doshi

Kiran Doshi, a retired diplomat and educationist from Gujarat, has won the prestigious
award The Hindu Prize 2016 for his Partition-themed political novel Jinnah Often Came to
Our House.
The novel is set against the political turmoil of the subcontinent from the early part of the
20th century, ending with the Partition and Independence.
The award carries a citation and a cash prize of Rs.5 lakh.

85. Which national award-winning filmmaker, who won the award for his movie Limit to
Freedom has recently passed away?
a) Deepak Roy
b) B V Karanth
c) Girish Kasaravalli
d) Gautam Ghose

Ans: Deepak Roy

The movie won a National award in 1996 under the category of best investigative
film.
he passed away in New Delhi.

His best work includes Limit to Freedom, which depicted the miserable plight of
women prisoners of Tihar Jail and their bleak protests for any future.

Beside this, his another movie Dhanna based on the real-life story of a specially
boy who bring water to his parched village in Madhya Pradesh, won the national
award in the best film on other social issues category in 1998.

86. What is the rank of Indian passport in the latest passport Index?
a) 87
b) 110
c) 52
d) 78

Ans: 78

The Indian passport has been ranked 78th with a visa-free score of 46 in a list of the
worlds strongest passports.
In the list of 157 countries, the index is topped by Germany, followed by Singapore and
Sweden.

The latest passport Index devised by global financial advisory firm Arton Capital is based
on cross-border access of national passports.

It assigns a visa-free score according to the number of countries a passport holder can
visit visa-free or with visa on arrival. The index was released by passportindex.org.

In the list of 157 countries, the index is topped by Germany, followed by Singapore and
Sweden.

87. In which state is Indias first cashless island, Karang, located?
a) Gujarat
b) Manipur
c) Assam
d) Mizoram

Ans: Manipur

Manipurs Karang has become the Indias first cashless island, which is recently
announced by the Union Ministry of Electronics and Information Technology under
its Digital India programme.

This comes after campaigns on cashless transactions were held by the islands boat
association and other bodies from January 9-12, 2017.

The Karang Island is located in the middle of Loktak Lake, the largest freshwater lake
in the North Eastern part of India.

88. The 2017 Dantan Gramin Mela has started in which of the following states?
a) West Bengal
b) Mizoram
c) Madhya Pradesh
d) Karnataka

Ans: West Bengal

The 28th edition of Dantan Gramin Mela was held at West Midnapore district in West
Bengal on January 19, 2017.

The fair will display the rural handicraft skills of the people of the region.

The different goods ranging from textile to terracotta will be on display.

89. Who laid the foundation of the 28th edition of Dantan Gramin Mela?
a) Arun Jaitley
b) Narendra Modi
c) Pranab Mukherjee
d) Ram Kripal Yadav

Ans: Pranab Mukherjee

President Pranab Mukherjee inaugurated the fair.
He was on a 4-day visit to West Bengal.

90. Who launched the Mission 41K which aims to save Rs. 41,000 crore expenditure
on energy consumption over the next 10 years?
a) Suresh Prabhu
b) Arun Jaitley
c) Manohar Parrikar
d) Nitin Jairam Gadkari

Ans: Suresh Prabhu

91. Mission 41K has been launched by which union ministry to save energy?
a) Ministry of Urban Development
b) Ministry of Power
c) Ministry of Petroleum and Natural Gas
d) Ministry of Railways

Ans: Ministry of Railways

The Union Minister of Railway, Suresh Prabhu has recently launched Mission 41K to
save Rs. 41,000 crore on the Indian Railways expenditure on energy consumption over
the next 10 years.

This target will be achieved by taking a slew of measures which include moving 90% of
traffic to electric traction over diesel.

Presently, this is at 50% of the total rail traffic.

The launch of this programme was undertaken at a Roundtable Discussion on Energy
Initiatives of Indian Railways with external stakeholders.

The railways also aim to procure more and more electricity at cheaper rates through
open market instead of sourcing it through DISCOMs and thereby hope to save as much
as 25% on its energy expenses.

92. In which state was the 28th edition of Dantan Gramin Mela held?
a) Orissa
b) West Bengal
c) Rajasthan
d) Madhya Pradesh

Ans: West Bengal

The fair will display the rural handicraft skills of the people of the region

93. Who laid the foundation of Dantan Gramin Mela?
a) PM Narendra Modi
b) Arun Jaitley
c) Pranab Mukherjee
d) Narendra Singh Tomar

Ans: Pranab Mukherjee

President Pranab Mukherjee in West Midnapore district in West Bengal.. It will also
display different goods ranging from textile to terracotta.

94. As per the cabinets approval How many states have not been excluded from
National Small Savings Fund (NSSF) investments?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

Ans: 3

Cabinet approves the exclusion of States from National Small Savings Fund.

The Union Cabinet has excluded States and Union Territories except Arunachal
Pradesh, Kerala, Delhi (UT) and Madhya Pradesh from National Small Savings Fund
(NSSF) investments with effect from 1 April 2016 The cabinet meeting chaired by

Prime Minister Narendra Modi also approved one-time loan of Rs. 45000 crore from
NSSF to Food Corporation of India (FCI) to meet its food subsidy requirements.

95. Where did the first China-Britain freight train arrive?
a) Leeds
b) Birmingham
c) London
d) Manchester

Ans: London

The first China-to-Britain freight train run by Yiwu Timex Industrial Investment
arrived in London after completing a 7,500-mile journey in 18-days.

The train had started its journey from Yiwu, a wholesale market town in the eastern
Chinese province of Zhejiang and passed through Russia, Kazakhstan, Belarus,
Poland, Germany, Belgium, France and the English Channel to reach Britain.

The train was carrying cargo of small commodities including household items,
clothes, fabrics, bags, and suitcases.

This successfully journey of freight train from China, makes London the 15th
European city to have a direct rail link with China as part of its ambitious One Belt,
One Road (OBOR) initiative.


96. Which city has been declared as the second capital of Himachal Pradesh?
a) Dalhousie
b) Dharamsala
c) Manali
d) Kasauli

Ans: Dharamsala

Himachal Pradesh Government has declared Dharamsala as the second capital of the
hill state with a population of about 70 lakh.
Henceforth winter session of state legislature will be held in Dharamshala. Earlier the
city had held 12 Winter Sessions of the state Assembly.
Dharamsala is located in Himachals Kangra district near snow-clad Dhauladhar
ranges. It was formerly known as Bhagsu. It was selected as one of the hundred
Indian cities to be developed as a smart city under Union Governments flagship
Smart Cities Mission.

Himachal Pradesh is third state in India to have two capitals after Maharashtra
(Mumbai, Nagpur) and Jammu and Kashmir (Srinagar, Jammu).


97. For which state in India has the World Bank Sanctioned Rs 1,376 Cr for Power
Upgradation?
a) Arunachal Pradesh
b) Nagaland
c) Sikkim
d) Tripura

Ans: Tripura

The World Bank has sanctioned Rs 1,376 crore for complete upgradation and
improvement of the power system network in Tripura. Under the project, large number
of 132 KV and 33 KV substations will be constructed and upgraded into five phases. New
132 KV substations would be constructed at Belonia, Sabroom, Bagafa and Satchand in
South Tripura district, Rabindranagar, Gokulnagar in Sipahijala district, Amarpur in
Gomati district, Mohanpur,in West district, and Manu in Dhalai district.

98. Physicists from Austria have created new form of an element of which negatively-
charged clusters didnt exist till date. Name that element.
a) Lithium
b) Hydrogen
c) Helium
d) Boron

Ans: Hydrogen

Hydrogen i.e. negatively charged hydrogen clusters. It is a previously unseen form of
hydrogen. For the past forty years, existence of hydrogen in ion clusters was known and
is positively-charged clusters have already exists. Read more


99. Name the English poet who won 2016 TS Eliot prize.
a) Rachael Boast
b) Jacob Polley
c) Alice Oswald
d) Denise Riley

Ans: Jacob Polley

English poet Jacob Polley has won the 2016 TS Eliot Prize for poetry for his collection
Jackself.

With this he won the coveted 20,000 award at the Wallace Collection Gallery in
London, United Kingdom (UK).

Previous winners of the prize include Nobel laureate Seamus Heaney and former
poet laureates Ted Hughes and Carol Ann Duffy.

100. Jacob Polley, who has won the 2016 TS Eliot Prize for poetry belongs to which
country?
a) United Kingdom
b) United States
c) South Africa
d) Malaysia

Ans: United Kingdom

Jacob Polley has won the 2016 TS Eliot Prize for poetry and won the coveted 20,000
award for his collection Jackself at the Wallace Collection Gallery in London, United
Kingdom (UK).
Jackself is a sequence of narrative poems partly inspired by his childhood in Cumbria,
United Kingdom (UK).

101. Name the e-commerce major who has become Olympic Games sponsor until
2028.
a) Tmall
b) Alibaba
c) Taobao
d) Walmart

Ans: Alibaba

Chinese e-commerce company Alibaba signed a deal with the International Olympic
Committee (IOC).
With this, Alibaba joins 12 other companies, including Coca-Cola and McDonalds, as
top sponsors after joining The Olympic Partner (TOP) worldwide sponsorship
programme.
No financial details were disclosed, but IOC previously had held that major sponsors
pay around US$100 million per four-year cycle, which includes one summer and one
winter Olympic Games.
South Koreas Pyeongchang will host 2018 winter edition, Japan - 2020 summer
Olympics in Tokyo, China - 2022 winter Olympics in Beijing.

102. Name the Indian aircraft carrier which has become the first warship to have
ATM onboard.
a) Vikramaditya
b) Vikrant
c) Vishal
d) Viraat

Ans: Vikramaditya

Indian Navys largest warship, INS Vikramditya.
ATM (Automated Teller Machine). The ATM will be provided by State Bank of India
(SBI).

The services will be on the satellite link and will cater to over two thousand naval
personnel deployed on the aircraft carrier. A currency chest will also be provided to
keep running the ATM.

This ATM facility will ease out cash problems of a large floating population of the
warship as they run out of money during long period of deployment of the carrier.
INS Vikramaditya is a modified Kiev-class aircraft carrier purchased from Russia.

It had entered into service with the Indian Navy in 2013 and was commissioned in
November 2013 at a ceremony held at Severodvinsk, Russia.

It was formally inducted into the Indian Navy and dedicated it to the nation by Prime
Minister Narendra Modi in June 2014.

103. Which ministry has inked MoU with ASCI to co-regulate advertisements of
the associated sector?
a) AYUSH
b) MSME
c) MEA
d) Ministry of P&NG

Ans: AYUSH

MoU to co-regulate malpractices in the advertisement of AYUSH sector.
ASCI will monitoradvertisements across print and electronic media with respect to
AYUSH (Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy) drugs,
treatments and related services.

The complaints can be processed through its AYUSHs Consumer Complaints Council
(CCC).

The MoU also requires ASCI to report to the Ministry of AYUSH, all advertisements in
potential violation of the Drugs and Magic Remedies (Objectionable Advertisements)
Act, 1954 and Rules thereunder.

ASCI was established in 1985 by by three main constituents of advertising industry
viz advertisers, advertising agencies and media. Its headquarters are in Mumbai,
Maharashtra.


104. The Union Ministry of Water Resources has constituted negotiations
committee to assess availability and utilization of waters of which river?
a) Sutlej
b) Gandaki
c) Mahanadi
d) Godaveri

Ans: Mahanadi

This is to to resolve disputes over sharing of river waters among five states.
These five states are Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Maharashtra and
Jharkhand.

The committee will be chaired by member (water planning and projects) of the
Central Water Commission (CWC).

It has been set up with reference to complaint of State of Odisha under section 3 of
the ISRWD Act, 1956 regarding utilisation of waters of Mahandi Basin.

105. With which of the following organizations will WEF, NITI Aayog and Cornell
University work to develop an India Innovation Index which would provide impetus
to states to drive innovative spirit?
a) AIPR
b) WIPO
c) IPOS
d) IPOA

Ans: WIPO

The World Economic Forum (WEF), NITI Aayog, World Intellectual Property
Organization (WIPO) and Cornell University will work together.

Based on the WIPOs GII (Global Innovation Index), the India Innovation Index will be
tailored to better reflect of Indias ground reality.

The pillars of index include the capacity of human capital and research, strength of
institutions, supporting infrastructure and the level of business sophistication,
among others.

It will create a transparent benchmark of innovation for Indian states and spur
competition among states. It will also ensure progress towards innovation at the
local level in India.

106. As per which article of the constitution can the Tamil Nadu government
promulgate an ordinance to hold Jallikattu?
a) Article 221
b) Article 213
c) Article 114
d) Article 201

Ans: Article 213

The Union Ministries of Home, Law and Environment has vetted the states draft
ordinance and cleared the amendment.

The ordinance will denotify the bull from the list of performing animals.

This will ensure that provisions of Prevention of Cruelty to Animals Act (PCA), 1960
will not apply to the bull. It will circumvent Supreme Court imposed ban on Jallikattu
in May 2014.

107. With which country has India held first strategic dialogue to elevate the
bilateral relationship to Comprehensive Strategic Partnership?
a) Kuwait
b) Netherlands
c) UAE
d) Philippines

Ans: UAE

India and the UAE held the first meeting of their strategic dialogue in New Delhi to
elevate the bilateral relationship to Comprehensive Strategic Partnership.

The meeting was co-chaired by Minister of State (MoS) for External Affairs M J Akbar
and MoS in Ministry of Foreign Affairs of UAE Anwar Gargash.

The news areas include energy security, renewable energy, defence and security,
electronics and information technology and space.

UAE is Indias third largest trading partner after China and the United States.
Bilateral trade between India and the UAE stood at about $50 billion in 2015-16.

108. Which state government has launched Nasha Mukt campaign to make state
addiction-free?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Madhya Pradesh
d) Punjab

Ans: Bihar

There will be a formation of over 11 thousand km long human chain across the state.
It is claimed to be worlds largest human chain and broke previous record of 1050km
human chain formed in Bangladesh.

No one will be permitted to use intoxicating substance and tobacco products.
Over two crore had people participated in this human chain that covered all
panchayats of the state.

109. With which institute has World Economic Forum announced a partnership to
improve health of worlds oceans and maritime resources?
a) UCSB MSI
b) UTMSI
c) SFBAYMSI
d) UPDMSI

Ans: UCSB MSI

This partnership to improve health of worlds oceans and maritime resources.
It will harness the potential of public-private cooperation and the 4th industrial
revolution to help the international community meet the ocean sustainable
development goal.
It will be supported by the Benioff Ocean Initiative for using science to improve
ocean health, and the David and Lucile Packard Foundation to fund advance ocean
science, protection and management.

According to the World Wildlife Fund (WWF), oceans generate goods and services
worth an estimated $2.5 trillion per year, equivalent to the 7th largest economy in
the world.

110. Name the Chief Justice who administered the oath of office when Donald
Trump sworn in as 45th US President.
a) William Rehnquist
b) John Roberts
c) Thomas Jefferson
d) Edmund Randolph

Ans: John Roberts

Donald Trump He succeeded Barack Obama who completed his second four-year
term.

With this, he became first President of USA without political experience since Dwight
D. Eisenhower (34th President). Besides, Mike Pence was also sworn-in as the Vice
President of the US before Trump.

As of 2016, Forbes Magazine had listed him as the 324th wealthiest person in the
world and 156th in the US.

111. Name the habitable exoplanet studied by the Astronomer Stephen Kane.
a) Gliese 163 c
b) Wolf 1061c
c) Kepler-296f
d) K2-18 b

Ans: Wolf 1061c

Exoplanet: It is a planet that does not orbit the Sun and instead orbits a different
star, stellar remnant, or brown dwarf. It is also termed as extrasolar planet.
The planetary system of Wolf 1061c is located 14 light years away.

He found that Wolf 1061cs orbit changes at a faster rate unlike Earth, which may
cause its climate to be quite chaotic.

His study was focused on finding habitable zones where water could exist in a
liquid state on a planets surface.

112. The member states of which association have finalized Memorandum of
Understandings (MoUs) for cooperation in small and medium-sized enterprises
(SME) sector?
a) Maritime Law Association of India(MLAI)
b) Indian Ocean Rim Association (IORA)
c) Society of Indian Marine Artists (SIMA)
d) Indian Maritime Foundation (IMF)

Ans: Indian Ocean Rim Association (IORA)

IORA is an international organisation consisting of coastal states bordering the Indian
Ocean established in 1997 to promote cooperation in the Indian Ocean region.
The MoUs were finalised during the Workshop on MSME.

It was organised by Union Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs)
and was attended by around 29 delegates from 14 IORA member-states held at New
Delhi.

ORA Secretariat at Mauritius will be the coordinating agency for the implementation
of the MoU.

They will take effect for each party upon signature by 5 countries.

113. Which place has recently withdrawn visa-free facility for Indians?
a) Macau
b) Maldives
c) Hong Kong
d) Bhutan

Ans: Hong Kong

Hong Kong, a special administrative region of China has withdrawn the visa-free
facility for Indians who will have to complete a pre-arrival registration.

The pre-arrival registration will be valid for a 6-month period or until the expiry date
of the Indian passport linked to it, whichever is earlier.

Hong Kongs unilateral decision came a year after its government had sent a
delegation headed by the Assistant Director of Immigration from the Immigration
Department and Hong Kong Police in December 2015 to India.

It had informed concerns about illegal employment and human trafficking
involving Indians in Hong Kong to the Union Ministry of External Affairs

114. ISKCONs Govardhan eco village located in Wada taluka in Thane district
(Maharashtra) was conferred an Award for Innovation in the category of Non-
Governmental Organizations (NGO). Name the award.
a) UNWTO
b) WANGO
c) UNESCO-Madanjeet Singh Prize
d) Prix Boomerang

Ans: UNWTO

The award was presented to the village for taking innovative measures of
sustainable tourism in country at the annual UN World Tourism Organisation
(UNWTO) Awards for Excellence and Innovation in Tourism held at Madrid in Spain
on Thursday.

This is for the first time India has won such recognition from the UN in the NGO
sector.

UNWTO Award for Innovation in category of NGO is the highest honour given for a
NGO for shaping global tourism through sustainable innovative initiatives.


115. In which month of 2017 will the first flight under UDAN scheme take off?
a) January
b) Februray
c) April
d) June

Ans: February 2017

The first flight under the governments ambitious regional connectivity scheme
UDAN (Ude Desh Ke Aam Naagrik) will to take off in February 2017.

The scheme aims to boost regional air connectivity and provide various incentives to
airlines.

It was launched in October 2016

Objective: to provide connectivity to un-served and under-served regions through
revival of existing air strips and airports.
Under this scheme, Government will provide subsidy to airlines that operate flights
between two regional airports.

The scheme will give a major boost to tourism activities and employment generation
in hinterland.
At present there are 75 operational airport in the country and 43 new airports will
be added after the implementation of UDAN scheme.

116. Who, along with the Chief Justice of India J.S. Khehar, ruled that Canon law and
decrees of divorce given by ecclesiastical tribunals or Church Courts cannot veto the
statutory law of divorce?
a) D.Y. Chandrachud
b) Ajay Manikrao Khanwilkar
c) T.S. Thakur
d) Ashok Bhushan

Ans: Dhananjaya Yashwant Chandrachud

Ruling in this regard was given by SC Bench of Chief Justice of India J.S. Khehar and
Justice D.Y. Chandrachud on writ petition filed in 2013 seeking a judicial declaration
that divorce decrees passed by ecclesiastical tribunals are valid and binding.

Referring to SC 1996 judgment in the case of Molly Joseph versus George Sebastian,
SC held that binding nature of the Indian Divorce Act, 1869 governs divorce among
Christians.

After Divorce Act, 1860 came into force, dissolution or annulment under Christian
personal law cannot have any legal impact as statute has provided a different
procedure and a different code for divorce.
Thus, SC order grants supremacy to parliamentary laws over personal laws of
religious groups. It can be held that divorce decrees of religious institutions cant
override law enacted by the state.

117. Name the new president of Gambia.
a) Adama Barrow
b) Dr. Aja Isatou Njie-Saidy
c) Dr Yahya A.J.J. Jammeh
d) Halifa Sallah

Ans: Adama Barrow

118. Which UN council has unanimously approved a resolution on longtime ruler
Yahya Jammeh (in power since 1994 coup) to step down and expressed full support
to the new president of Gambia.
a) UNIDR
b) UNWTO
c) UNSC
d) UNOOSA

Ans: UNSC

The resolution also condemned Yahya Jammehs attempts to usurp power.
Yahya Jammeh has refused to step down despite losing a disputed December 1, 2016
presidential election to Barrow.
It has deepened political crisis in Gambia as Barrow was sworn in as Gambias
president in Senegal.

Fter his inauguration, troops from Economic Community of West African States
(ECOWAS), a bloc of west African countries have entered Gambia in support of
Adama Barrow.

119. How much amount was received by CEPI million to develop vaccines against
3 emerging highly-contagious and fatal diseases?
a) $360-million
b) $460-million
c) $560-million
d) $660-million

Ans: $460-million

CEPI is a public-private alliance to finance and coordinate the development of new
vaccines to prevent and contain infectious disease epidemics.

The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) was officially launched at
World Economic Forum (WEF) Davos after it received $460-million to develop
vaccines against 3 emerging highly-contagious and fatal diseases.

These three diseases are Middle East respiratory syndrome (MERS)-coronavirus,
Lassa fever, and Nipah virus.

CEPI will use this fund to contain outbreaks these 3 diseases before they become
global health emergencies.

120. Which country has successfully launched Geo-3 satellite mounted with Atlas
V rocket to destroy missiles from space?
a) Russia
b) China
c) North Korea
d) USA

Ans: USA

The military satellite capitalizes on infrared technology for defence purposes that
include missile counter-defense, missile warning, intelligence gathering, and
geospatial situational awareness to support troops.

Earlier the US Air Force had launched Geo-1 and Geo-2 satellites into space in 2011
and 2013, respectively.

121. Name Israels ballistic missile shield which has now become operational.
a) Arrow-1
b) Arrow-2
c) Arrow-3
d) Iron Dome

Ans: Arrow-3

Israel has claimed that its upgraded ballistic missile shield Arrow-3 system has
become operational.

The missile system has been jointly developed by state-owned Israel Aerospace
Industries (IAI) and US firm Boeing Company and funded by United States.

The Arrow 3, together with the Arrow 2 (operational since 2000) will help Israel to
significantly reduce the possibilities of ballistic missiles hitting it.

The upgraded system has the capability to destroy incoming missiles in outer space.
Arrow 3 missile system has capability to fly into space and destroy warheads,
whereas Arrow 2 system can intercept projectiles high and low within the
atmosphere.

122. Name the research agency which has successfully maneuvered orbit planes
of Mars Mission.
a) NASA
b) ISRO
c) ISSI
d) SSEC

Ans: ISRO

Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully maneuvered the orbit
planes of Mars orbiter Mission (MOM) or Mangalyaan to enhance the capacity of
battery.

The direction of orbit plane of Mars orbiter was changed to cut the eclipse duration
as it was not getting sun lights during eclipse.

In September 2014, India had created a space history by becoming first nation in the
world to successfully launch interplanetary mission to Mars in maiden attempt.

123. How much penalty has been slapped by CCI on 7 cement companies against
bid-rigging and cartelization?
a) INR 206 crore
b) INR 306 crore
c) INR 406 crore
d) INR 506 crore

Ans: INR 206 crore

CCI - Competition Commission of India (CCI) : a statutory body responsible for
enforcing The Competition Act, 2002 throughout India and to prevent activities that
have an appreciable adverse effect on competition in India.

These seven companies are:
Shree Cement, UltraTech Cement, Jaiprakash Associates, JK Cement, Ambuja
Cements, ACC and JK Lakshmi Cement.

They have been penalised for violating competition norms with regard to a tender
floated by a Haryana agency back in 2012.

The penalties slapped are equivalent to 0.3% of each of their average turnover for
three financial years.

Bid rigging is illegal form of collusion in which a commercial contract is promised to
one party even though for the sake of appearance several other parties also.

124. Name the Inter-ministerial body which has cleared 6 FDI proposals envisaging
foreign investments worth Rs 1,187 crore.
a) MoUd
b) CCEA
c) FIPB
d) MEA

Ans: Foreign Investment Promotion Board (FIPB)

FIPB has approved six investment proposals envisaging foreign investments of Rs
1,186.5 crore.

Decision in this regard was taken by FIPB meeting headed by Economic Affairs
Secretary Shaktikanta Das.

It has approved the proposals of Sanofi Synthelabo India, Star Den Media Services,
Idea Cellular Infrastructure Services, Boehringer Ingelheim India Pvt. Ltd, Menarini
India Private Limited and Recipharm Participation B.V. Netherlands.

proposals involving FDI of more than 3,000 crore rupees are given final clearance by
the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) headed by Prime Minister.


125. Under which scheme can cooperative banks in India not accept deposits?
a) PMGKDS
b) PMJDY
c) PMSBY
d) PMMY

Ans: PMGKDS

Government has notified that Co-operative Banks are not authorised to accept
deposits under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Deposit Scheme (PMGKDS).

The deposits under this scheme can be accepted any banks to which the Banking
Regulation Act, 1949 (10 of 1949) applies.

The scheme allows assessees to disclose previously unaccounted and undeclared
income under its ambit.

The PMGKDS permits voluntary declarations of previously undisclosed income with
an effective tax rate of 50% and requires assessees to deposit a further 25% of such
wealth into a four-year interest-free deposit.

The scheme was launched on 17 December 2016 and will remain open for
declarations upto 31 March 2017.

126. The Union Government so far has awarded Rs. 60.9 crore as prize money to
over 3.81 lakh consumers and 21,000 merchants under its two lucky draw schemes.
Which of the following is one of those schemes?
a) Lucky Draw Yojana
b) Lucky Grahak Yojana
c) Digi Grahak Yojana
d) Dhan Yojana

Ans: Lucky Grahak Yojana

The two schemes are: Lucky Grahak Yojana and Digi-Dhan Vyapar Yojana.

The winners included small farmers, anganwadi workers, housewives and labourers
and most of the winners were in the age group of 21-30 years.

Maharashtra, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Karnataka have
emerged as the top five states with the maximum number of winners.

Both of these schemes were announced in December 2016 to boost digital payments
post demonetisation.

They aimed at incentivising the consumers and the merchants to promote digital
payments. They will remain open till April 14, 2017.

127. Where was the 24th conference of COCSSO organized?
a) Mumbai
b) Pune
c) Nagpur
d) Nashik

Ans: Nagpur

The 2 day Conference of Central and State Statistical Organizations begun at Nagpur,
Maharashtra.
COCSSO every year provides a platform for statisticians to exchange views and
discuss issues relating to statistical activities.

128. What was the theme of this years Conference of Central and State Statistical
Organizations held on 21-22 January 2017?
a) Statistical Improvisations through convergence
b) Agriculture and Farmers Welfare
c) Indias Welfare through Innovations in Statistics
d) Statistics by an Innovators Eye

Ans: Agriculture and Farmers Welfare

129. Under the North-Eastern Areas Act, 1971, which of the following state has
not attained statehood on January 21, 1972?
a) Tripura
b) Mizoram
c) Manipur
d) Meghalaya

Ans: Mizoram

PM Narendra Modi wished people of Tripura, Manipur and Meghalaya on their
statehood day on 21 January.

130. As per the 11th annual Survey of Education Report, to what percent has the number of
children, in class 3, who are able to read and write increased from 40.2% in 2014?
a) 42.5%
b) 44.5%
c) 45.5%
d) 46.5%

Ans: 42.5%

In 2014, 25.4 % of class 3 children could do a 2-digit subtraction, in 2016 the number
is 27.7%.
Enrollment showed an upward shift from 96.7% (2014) to 96.9% (2016) for 6-14 year
olds.

131. Which movie theatre group has launched its new service VKAAO which allows
its users to book a show of their choice from a given collection of movies?
a) INOX
b) Cinepolis
c) PVR cinemas
d) Fun cinemas

Ans: PVR cinemas

Customers can invite friends as well for the same screening
When a minimum number of tickets (50-60) are sold, the show will get confirmed.

132. Who is named as the head of Federal communications Commission?
a) Tom Wheeler
b) Ajit Pai
c) Michael O'Rielly
d) Ashok Menon

Ans: Ajit Pai

Pai is republican commissioners on a 5-member panel that regulates United States
communication services.

He was the fierce critic of the Obama-era net neutrality rules to be the chief
regulator of the nations airwaves and internet connections.

133. Which state is all set to be 100% open defecation free state by the end of
March, 2017?
a) Himachal Pradesh
b) Uttarakhand
c) Sikkim
d) Kerala

Ans: Kerala

State Governor P Sathasivam on Friday said that Kerala will be 100% open defecation
free state by the end of March, 2017 after releasing The book on infectious
diseases authored by Dr. M I Sahadulla, Chairman and MD - KIMS Healthcare
group.

He said that the Swachh Bharat campaign had made significant improvement in this.


134. A pact worth what amount has been signed with UNESCO by Suresh Prabhu
for Darjeeling Himalayan Railway?
a) $5-lakh
b) $6-lakh
c) $7-lakh
d) $8-lakh

Ans: $5-lakh

The Darjeeling Himalayan railway will receive a major conservation boost with the
indian railways signing a fund-in-trust agreement to enable UNESCO develop a
comprehensive management plan and a framework for effective management
system in it.

DHR was declared a world heritage site by UNESCO in the year 1999.

135. Who was awarded Man of the Match in the second one-day International between
India and England at Cuttack held on Jan 19th, 2017?

a) M S Dhoni
b) Virat Kohli
c) Eoin Morgon
d) Yuvraj Singh

Ans: Yuvraj Singh


136. Who has been made the Indian ODI captain after Dhoni stepped down from one-day
captaincy?

a) Ajinkya Rahane
b) Rohit Sharm
c) Virat Kohli
d) Yuvraj Singh

Ans: Virat Kohli

Virat Kohli has been named the Indian ODI cricket team captain after his successful stints as
the test captain of the Indian team.

137. Who holds the record of scoring the most hundreds in the successful run chases in
ODI?

a) A B Devilliers
b) Virat Kohli
c) Sachin Tendulkar
d) Ricky Ponting

Ans: Virat Kohli

Virat Kohli scored 122 runs against England in the first ODI held on 15th January and
surpassed Sachin Tendulkar's 14 with his 15th century in a successful run chase.

138. How many satellites will ISRO launch in one go on a single rocket in the first week of
February, setting a record for the highest number of satellites launched in a single mission?
a) 102
b) 103
c) 104
d) 105

Ans: 103

The highest number of satellites lauched in a single mission so far:
NASA 29 in year 2013
Russia 37 in 2014
ISROs PSLV-C37 with 103 satellites will be launched.

139. From which space centre will ISRO launch the highest number of satellites ever
launched in a single mission?
a) Vikram Sarabhai Space Centre
b) Satish Dhawan Space Centre
c) ISRO Satellite Centre
d) Space Applications Centre

Ans: Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota (AP)

140. Which popular poet laid the foundation of the 10th edition of the Jaipur Literature
Festival which kicked off on 20 January 2017?
a) Javed Akhtar
b) Gulzar
c) Prasoon Joshi
d) Vairamuthu

Ans: Gulzar

The festival will host over 250 authors, leaders, thinkers and popular icons.

Spiritual Guru Jaggi Vasudev and CM Vasundhara Raje also inaugurated the festival.
It will revolve around the theme of The Freedom to Dream: India at 70


141. Who bagged the Pro Wrestling League 2017 in the summit clash at New Delhi?
a) Haryana Hammers
b) Punjab Royals
c) Mumbai Maharathi
d) UP Dangal

Ans: Punjab Royals

PR defeated HH with a score of 5-4.

Haryana had remained undefeated in the entire tournament until the last hurdle
They were offered a Champions trophy and prize money of Rs. 1 crore and 90 lacs

142. How much amount has Uber agreed to pay to the US government to settle claims
regarding exaggerated prospective earnings?
a) $15 million
b) $20 million
c) $25 million
d) $30 million

Ans: $20 million

The company said on its website that some Uber drivers made more than $90,000 in
New York and $74,000 in San Francisco when the real earnings were less.

143. Name the US film company that has secured $1bn cash injection from two Chinese
firms?
a) MGM
b) Columbia Pictures
c) Paramount Pictures
d) 20th Century Fox

Ans: Paramount Pictures

Two Chinese firms: Shanghai film group & Huahua Media.

The partnership gives Paramount an entry point to China

Paramount is Viacom owned which is trying to revive its fortunes.

144. Name the mobile app toolkit bought by Alphabets Google.
a) Texture
b) Xamarin
c) Fabric
d) Chino

Ans: Fabric

Google has agreed to purchase Fabric, a Twitter business that provides a software
toolkit for mobile apps.

It is a set of tools that helps mobile developers to build, distribute and monetize
apps.

The deal will allow twitter to offload asset as it faces pressure to deliver growth.
The companies didnt disclose financial terms

145. Which specialist insurance and reinsurance company has got final regulatory approval
from IRDA?
a) HFW
b) Aon
c) Lloyds
d) Warta

Ans: Lloyds

IRDA: Insurance Regulatory Development Authority of India

It will open a branch in Mumbai

This will enable Lloyds syndicate to offer specialist reinsurance in a variety of classes
from Lloyds India branch

146. Name the asteroid, the exploration mission for which has been approved by NASA.
a) 2 Pallas.
b) 10 Hygiea
c) 16 Psyche
d) 4 Vesta

Ans: 16 Psyche

The mission will be launched in 2023, arriving at the asteroid in 2030.
16 Psyche is almost entirely composed of nickel and iron.
Its diameter is more than 125 miles.
NASA will launch a spacecraft maneuver in 2024 and Mars flyby in 2025.

147. In whose honor has a new endangered species of moth been named after?
a) Barack Obama
b) Donald Trump
c) Hilary Clinton
d) George Bush

Ans: Donald Trump

The insect shares his hairstyle

The moth, called Neopalpa donaldtrumpi, lived in a densely population part of
southern California.

This choice of name is to bring public attention to the need to continue protecting
fragile habitats.

148. How much amount has been given to UNs Green Climate Fund by US government, just
three days before Donald Trump took office?
a) $300 million
b) $400 million
c) $500 million
d) $600 million

Ans: $500 million

This is the second transfer to the Green Climate Fund, whose aim is to help
developing countries reduce greenhouse gas emissions.

Mr. Obama in 2014 gave $3bn to help tackle the effects of climate change in the
poorest countries.

149. Who released the book - Indian Food Composition Tables, 2017?
a) Radha Mohan Singh
b) J P Nadda
c) Parshottam Rupala
d) S S Ahluwalia

Ans: J P Nadda

The book will provide information regarding nutritional values in food products.
With this india now joins elite league of nations having its own complete food
composition database.
The nutrient databank will cater to the needs of researchers and policy makers for
alleviating the nutritional deficiency.

150. Who laid the foundation of International Garment Fair in New Delhi?
a) Arun Jaitley
b) Ajay Tamta
c) Smriti Zubin Irani
d) Jual Oram

Ans: Smriti Zubin Irani

IIGF will be held from 18-20 January 2017.

It is organized by AEPC.

AEPC: Apparel export promotion council, incorporated in 1978. It is the official body
of apparel exporters in India.

A total of 312 participants from 14 states have participated besides 1081 buyers
have confirmed from 94 countries.


151. For which country has Cabinet approved an MoU in the field of electronics and
information technology?
a) Philippines
b) Serbia
c) Bulgaria
d) Germany

Ans: Serbia

152. For which country has Cabinet approved an MoU in the field of cyber security?
a) Bangladesh
b) Vietnam
c) Taiwan
d) Cambodia

Ans: Vietnam

It intends to promote cooperation in prevention of cyber security related incidents between
the two countries.

153. How much loan amount has been sanctioned by World Bank (WB) for
Nagaland Health Project?
a) $58 million
b) $68 million
c) $88 million
d) $48 million

Ans: $48 million

The Indian government has recently signed a financing agreement with World Bank
(WB) for $48 million for Nagaland Health Project.

The heath project will directly benefit about 600,000 people.

It will support and complement existing systems and mechanisms involving
communities under the National Health Mission (NHM).

The purpose of the project is to improve health services in Nagaland. The closing
date of Nagaland health Project is March 31, 2023.

















116.