Sie sind auf Seite 1von 10

CSWIP 3.

1 (SET-1) EXAM - 1
GENERAL & TECHNOLOGY 65 (MCQs)
(Please Dont Mark your Answers on this Sheet)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. In 10% contractual percentage of RT, if one test failed then two more joints need to take
RT as penalty. In penalty one joint is failed then, what will you do?
a. No action as 10% contract over
b. Ask for increase in the payment for extra RT% joints
c. In two penalty one joint is acceptable so accept it
d. None of the above
2. ISO 1011
a. Pre-Heat requirements
b. Welder qualification

py
c. Welding procedure qualification

Co
d. NDT requirements

t
3. Open corner joint

No
a. Always Butt weld
b. Always fillet weld Do
e
c. Compound weld
as

d. Butt & Fillet weld


le

4. Difference between code and standard


-P

a. Standards are derived from codes


AL

b. Codes are mandatory


TI

c. Codes are for products only


EN

d. Codes are derived from standards


ID

5. Burn-through is caused by
NF

a. Excess root face


CO

b. Excess included angle


c. Small root face
d. Excess root gap
6. In a cross country pipe line for 10mm thick pipe, which electrode is used?
a. E6011
b. E6013
c. E6017
d. E6019
7. Stabilized steels used to reduce the risk of
a. Decrease carbon content
b. Loss of chromium carbide formation along the grain boundary
c. Increase the iron carbide formation along the grain boundary
d. Increase the chromium carbide formation along the grain boundary

2016 EXAM - 1
8. Oxy-fuel cutting process
a. Conventional chemical reaction
b. Endothermic chemical reaction
c. Exothermic chemical reaction
d. Conventional radiation
9. Which of the following is a fusion welding process
a. ESW
b. EBW
c. Laser welding
d. All of the above
10. Which of the following is a solid-state welding process
a. Resistance-spot welding

py
b. Friction welding

Co
c. Explosion welding

t
d. All of the above

No
11. Which of the following is a Non-fusion welding process
a. Thermit welding Do
b. Electron beam welding
e
as

c. Plasma welding
le

d. None of the above


-P

12. Preheat
AL

a. Increases hardness
TI

b. Yield strength increases


EN

c. Tensile strength increases & Moisture removed


ID

d. Toughness decreases
NF

13. In E 43 3 B., 3 stands for


CO

a. Hardness
b. Toughness
c. Strength
d. Ductility
14. As per BS EN 2560. Electrode classified as B E 43 0 1Ni RR.., then B & RR indicates
a. Tensile strength & type of coating
b. Yield strength & type of coating
c. Metal recovery & polarity
d. Polarity & type of coating
15. Which of the following is true
a. Carbon has greatest effect on hardness
b. Carbon has greatest effect on toughness
c. Manganese has greatest effect on hardness

2016 EXAM - 1
d. Carbon has no effect on harndess
16. Copper alloys should not be welded with
a. GTAW
b. SAW
c. MAG
d. All of the above
17. Excess penetration is due to
a. Wrong Bevel angle
b. Wrong pre-heat
c. Excess root-face
d. Excess root grinding
18. Production welders are
a. Appointed by welding engineers

py
b. Experienced welders

Co
c. Qualified welders

t
d. Selected by welding inspectors

No
19. Tack weld size & length is
a. Important Do
b. Chosen based on thickness & type of material
e
as

c. Pre-heat may be required


le

d. All of the above


-P

20. Is it necessary for welding inspector to check the polarity before welding?
AL

a. No, welder will check


TI

b. Yes, need to inspect if penetration is considered


EN

c. Yes, need to inspect without any consideration


ID

d. No need to inspect by anybody


NF

21. Excess root penetration will be caused by


CO

a. Wrong consumable
b. Wrong polarity
c. Excess root gap
d. All of the above
22. What will you do if deposition rate is to be increase in GMAW process, change polarity
a. DCEP to DCEN
b. DCEP to ACEN
c. DCEN to DCEP
d. ACEP to DCEN
23. If heat input increases
a. Grain growth rate increases
b. A large course grain will come
c. Grain growth decreases

2016 EXAM - 1
d. All of the above
24. A steel made of Z-Grade means
a. STRA > 20%
b. Good through thickness ductility
c. Poor through thickness ductility
d. Both A & B
25. BS EN ISO 1011
a. The standard deals with welding imperfections
b. The standard deals with Pre-heat requirements
c. The standard deals with Visual inspection
d. None of the above
26. Which of the following is ODD one
a. Under bead crack

py
b. HAZ crack

Co
c. Toe crack

t
d. Hot crack

No
27. Which of the following will cause weld pool contamination
a. High current Do
b. Slope up
e
as

c. Slope out
le

d. Opposite to a
-P

28. In GTAW if gas flow rate is slow then it may cause


AL

a. Weld pool contamination


TI

b. Porosity
EN

c. Lack of fusion
ID

d. Both A & B
NF

29. In SAW using Tandem electrode system


CO

a. AC is used to avoid Arc blow


b. DCEP is used for Lead Arc
c. Polarity will be same for both electrodes
d. Both A & B
30. A transition range is
a. Between Pre-Heat & interpass temperature
b. A plot in charpy-V notch test
c. A point in tensile test
d. Average of Hardness values
31. In MMA welding for PE position the type of electrode suitable is
a. Cellulose
b. Iron powder
c. Rutile

2016 EXAM - 1
d. Basic

32. Ductile fracture


a. Necking
b. Flat surface
c. Smooth surface
d. Surface appearance will not decide type of fracture
33. Elementary welding symbol a groove with a straight line bond
a. Broad root face
b. Broad root gap
c. Narrow root face
d. Narrow root gap
34. If you found lot of porosity in weld during visual inspection on-site. So, what will you

py
inspect immediately

Co
a. Welder certificate validity

t
b. WPS

No
c. Electrode storage
d. Electrode Manufacturer certificate Do
35. In cross country pipeline, hot pass is to be done with basic electrode to avoid crack.
e
as

Which gas leads to cracking?


le

a. Oxygen
-P

b. Carbon di-oxide
AL

c. Hydrogen
TI

d. Any Gas
EN

36. Distortion in thin long run plates welding is reduced by


ID

a. Balanced welding
NF

b. Stiffeners
CO

c. Back-step welding
d. All of the above
37. Back purging is to avoid
a. Cracks
b. Oxidation
c. Porosity
d. Fatigue cracking
38. Half-life
a. Isotope penetration reduce by half
b. Isotope time reduce half of its full life
c. Isotope densitometer reduce half
d. Isotope sensitivity reduce half

2016 EXAM - 1
39. Half-life period of ytterbium 169, iridium 192, thulium 90 & cobalt 60 is
a. 32 days, 74 days, 128 days, 5.3 Years
b. 74 days, 32 days, 5.3 Years, 128 days
c. 128 Years, 74 days, 128 days, 32 days
d. 5.2 Years, 74 days, 32 days, 128 days
40. Penetrating power of Isotopes
a. Thulium <7mm, ytterbium <12mm, iridium 10 75mm, cobalt 40 150mm
b. Thulium <12mm, ytterbium <7mm, iridium 40 75mm, cobalt 10 15mm
c. Thulium <7mm, ytterbium <12mm, iridium 40 175mm, cobalt 10 75mm
d. Thulium 10 - 75mm, ytterbium 40 150mm, iridium <10mm, cobalt <7mm
41. If you are inspecting contractors welding work and you find the material specified in

py
WPS and Welding material is different then

Co
a. Proceed welding & Re-qualify WPS as soon as possible
b. Report to the QC Manager

t
No
c. Ask client for confirmation or concession
d. Stop welding immediately
Do
42. You have noticed several times that a certain welder is making poor weld profile so
e
as

welds are rejected during visual inspection. Then welder should be


le

a. Dis-qualified
-P

b. Suggest a period of retraining followed by re-qualification


AL

c. Continue welder, as long as they pass radiography


TI

d. Insist QC manager to issue warning letter


EN

43. On shop floor you observe that low hydrogen electrodes are being used with portable
ID

ovens which are long back baked. What will be the most likely problem
NF

a. HIC
CO

b. Slag inclusions
c. Porosity
d. Undercut
44. Back gouging is done to ensure sound weld metal in the root run. How will you ensure
a. By Visual inspection
b. By Ultrasonic Testing
c. By Dye penetrant Testing
d. By Radiography Testing
45. Essential variable
a. if changed beyond will effect mechanical properties
b. May need to re-qualify WPS
c. Will not affect chemical composition
d. All of the above

2016 EXAM - 1
46. Tensile test is considered as
a. Fatigue failure
b. Ductile failure
c. Cyclic load failure
d. Stress corrosion failure
47. HICC occurs
a. At a specified time
b. All of a sudden
c. During welding
d. After Post heating
48. Radiography cannot reveal

py
a. Length of the defect

Co
b. Depth of the defect

t
c. Type of the defect

No
d. Location of the defect
49. When DWDI is used in RT Do
a. Based on material type
e
as

b. Based on Thickness of material


le

c. Based on size of pipe


-P

d. Based on type of Isotope


AL

50. What are the similarities between BS EN 22553 & AWS 2.4
TI

a. Both have same rule for depicting the other side


EN

b. Both have same rule for depicting all around weld


ID

c. Both have same rule for depicting sequence of operation


NF

d. Both have same rule for depicting welding process


CO

51. Which of the following defect is serious


a. Porosity
b. Undercut
c. Under fill
d. Excess weld metal
52. Autogenous welding cannot be done with
a. GTAW
b. EBW
c. Plasma
d. SAW
53. Curie temperature
a. 550C
b. 650C

2016 EXAM - 1
c. 750C
d. 850C
54. Who should have access to WPQR
a. Welder
b. Welding inspector
c. Welding engineer
d. All of the above
55. The structure termed martensitic will form when material heated
a. Just below its lower critical temperature & rapidly cooled
b. A maximum temperature of 550C then rapidly cooled
c. Above its upper critical temperature & slowly cooled
d. To transform fully austenitic and then rapidly cooled
56. How long the welder certificate is valid

py
a. 6 months

Co
b. 12 months

t
c. 24 months

No
d. Valid forever, if welder making welds without defects
Do
57. As per BS EN 287, welder is qualified in all positions if he qualifies in
a. H-L 045
e
as

b. J-L 045
le

c. PE
-P

d. PF
AL

58. Weaving technique is used in which position


TI

a. PF
EN

b. PG
ID

c. PE
NF

d. All of the above


CO

59. Compound weld


a. Two different type of welds in a joint
b. Same type of weld in different position
c. Fillet welds in T-Joint with different leg lengths
d. All of the above
60. Austenitic stainless steels has
a. High thermal conductivity & Low thermal expansion
b. Low thermal conductivity & Low thermal expansion
c. High thermal expansion & Low thermal conductivity
d. Low thermal expansion & Low thermal conductivity
61. Line heating is used for correcting
a. Buckling in plate
b. Angular distortion in plate

2016 EXAM - 1
c. To straighten the plate
d. Bowing in plate
62. A welder is qualified in PF then he is also qualified in J-L045 ?
a. Yes
b. No
c. Yes only with same welding process
d. None of the above
63. Carbon will not effect
a. Hardness
b. Toughness
c. Corrosion
d. Both B & C
64. SAW uses which characteristics

py
a. Voltage

Co
b. Current

t
c. Flat

No
d. Drooping
65. Cold Shortness Do
a. Sulphur
e
as

b. Phosphorus
le

c. Carbon
-P

d. High restraint
AL
TI
EN
ID
NF
CO

2016 EXAM - 1
KEY for EXAM 1

1. D 41. D
2. A 42. C
3. B 43. C
4. D 44. C
5. D 45. D
6. A 46. B
7. D 47. A
8. C 48. B
9. D 49. C
10. D 50. B
11. D 51. C

py
12. D 52. D

Co
13. B 53. B
14. A

t
54. C

No
15. A 55. D
16. C 56. C
17. D Do 57. B
e
18. C 58. A
as

19. D 59. A
le

20. C 60. C
-P

21. D 61. B
AL

22. A 62. B
23. B
TI

63. D
EN

24. D 64. C
25. B 65. B
ID

26. D
NF

27. A
CO

28. D
29. D
30. B
31. D
32. A
33. A
34. C
35. C
36. C
37. B
38. B
39. A
40. A

2016 EXAM - 1