Sie sind auf Seite 1von 59

SOLVED PAPERS

GATE
CHEMICAL ENGINEERING (CH)

A comprehensive study guide for GATE


aglaem
.com
CONTENTS

Introduction
Question Paper Pattern
Design of Questions
Marking Scheme
Syllabus
Previous Year Solved Papers
o Solved Question Paper 2014
o Answer Key 2014
o Solved Question Paper 2013
o Answer Key 2013
o Solved Question Paper 2012
o Answer Key 2012
Introduction

The Graduate Aptitude Test in Engineering (GATE) is the all India level examination
conducted by the Indian Institute of Science and seven Indian Institutes of Technology
(IITs).

A crucial part of GATE preparation is to solve and practice using previous year GATE
papers. Solving previous year GATE papers help the candidate in understanding the exam
pattern, knowing the level of difficulty of questions, and analyzing preparation.

While attempting to solve any previous year GATE paper, it is advisable that it is done in a
simulated test environment. This means, that the candidate sets a timer to countdown to
test time, makes sure there is no other distraction, and then sits down to take the test as if
he / she is in the exam hall. After attempting the paper, check how many questions you
could get right in the first attempt. Analyse the strong and weak areas of preparation, and
accordingly devise a study schedule or revision pattern. After going through those areas
where in the first attempt could not do well, try the next paper.

Almost all of the engineering colleges in India take admission in M.Tech courses on the
basis of GATE scores. Apart from that, PSUs also recruit students directly on this basis.

To score high in this elite examination is tough, but quite achievable.

_________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
Question Paper Pattern

In all the papers, there will be a total of 65 questions carrying 100 marks, out of which 10
questions carrying a total of 15 marks are in General Aptitude (GA).

In the papers bearing the codes AE, AG, BT, CE, CH, CS, EC, EE, IN, ME, MN, MT, PI, TF and
XE, the Engineering Mathematics will carry around 13% of the total marks, the General
Aptitude section will carry 15% of the total marks and the remaining percentage of the
total marks is devoted to the subject of the paper.

In the papers bearing the codes AR, CY, EY, GG, MA, PH and XL, the General Aptitude
section will carry 15% of the total marks and the remaining 85% of the total marks is
devoted to the subject of the paper.

GATE would contain questions of two different types in various papers:

(i) Multiple Choice Questions (MCQ) carrying 1 or 2 marks each in all papers and
sections. These questions are objective in nature, and each will have a choice of four
answers, out of which the candidate has to mark the correct answer(s).

(ii) Numerical Answer Questions of 1 or 2 marks each in all papers and sections. For
these questions the answer is a real number, to be entered by the candidate using the
virtual keypad. No choices will be shown for this type of questions.

________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
Design of Questions

The questions in a paper may be designed to test the following abilities:

(i) Recall: These are based on facts, principles, formulae or laws of the discipline of the
paper. The candidate is expected to be able to obtain the answer either from his/her
memory of the subject or at most from a one-line computation.

(ii) Comprehension: These questions will test the candidate's understanding of the
basics of his/her field, by requiring him/her to draw simple conclusions from fundamental
ideas.

(iii) Application: In these questions, the candidate is expected to apply his/her


knowledge either through computation or by logical reasoning.

(iv) Analysis and Synthesis: In these questions, the candidate is presented with data,
diagrams, images etc. that require analysis before a question can be answered. A Synthesis
question might require the candidate to compare two or more pieces of information.
Questions in this category could, for example, involve candidates in recognising unstated
assumptions, or separating useful information from irrelevant information.

__________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
Marking Scheme

For 1-mark multiple-choice questions, 1/3 marks will be deducted for a wrong answer.
Likewise, for2-marks multiple-choice questions, 2/3 marks will be deducted for a wrong
answer. There is no negative marking for numerical answer type questions.

General Aptitude (GA) Questions

In all papers, GA questions carry a total of 15 marks. The GA section includes 5 questions
carrying 1 mark each (sub-total 5 marks) and 5 questions carrying 2 marks each (sub-total
10 marks).

Question Papers other than GG, XE and XL

These papers would contain 25 questions carrying 1 mark each (sub-total 25 marks) and
30 questions carrying 2 marks each (sub-total 60 marks). The question paper will consist of
questions of multiple choice and numerical answer type. For numerical answer questions,
choices will not be given. Candidates have to enter the answer (which will be a real
number, signed or unsigned, e.g. 25.06, -25.06, 25, -25 etc.) using a virtual keypad. An
appropriate range will be considered while evaluating the numerical answer type
questions so that the candidate is not penalized due to the usual round-off errors.

GG (Geology and Geophysics) Paper

Apart from the General Aptitude (GA) section, the GG question paper consists of two parts:
Part A and Part B. Part A is common for all candidates. Part B contains two sections: Section
1 (Geology) and Section 2 (Geo-physics). Candidates will have to attempt questions in Part
A and either Section 1 or Section 2 in Part B.

Part A consists of 25 multiple-choice questions carrying 1-mark each (sub-total 25 marks


and some of these may be numerical answer type questions). Each section in Part B
(Section 1 and Section 2) consists of 30 multiple choice questions carrying 2 marks each
(sub-total 60 marks and some of these may be numerical answer type questions).

XE Paper (Engineering Sciences)

_________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
In XE paper, Engineering Mathematics section (Section A) is compulsory. This section
contains 11 questions carrying a total of 15 marks: 7 questions carrying 1 mark each (sub-
total 7 marks), and 4 questions carrying 2 marks each (sub-total 8 marks). Some questions
may be of numerical answer type questions.

Each of the other sections of the XE paper (Sections B through G) contains 22 questions
carrying a total of 35 marks: 9 questions carrying 1 mark each (sub-total 9 marks) and 13
questions carrying 2 marks each (sub-total 26 marks). Some questions may be of
numerical answer type.

XL Paper (Life Sciences)

In XL paper, Chemistry section (Section H) is compulsory. This section contains 15


questions carrying a total of 25 marks: 5 questions carrying 1 mark each (sub-total 5 marks)
and 10 questions carrying 2-marks each (sub-total 20 marks). Some questions may be of
numerical answer type.

Each of the other sections of the XL paper (Sections I through M) contains 20 questions
carrying a total of 30 marks: 10 questions carrying 1 mark each (sub-total 10 marks) and 10
questions carrying 2 marks each (sub-total 20 marks). Some questions may be of
numerical answer type.

Note on Negative Marking for Wrong Answers

For a wrong answer chosen for the multiple choice questions, there would be negative
marking. For1-mark multiple choice questions, 1/3 mark will be deducted for a wrong
answer. Likewise, for 2-mark multiple choice questions, 2/3 mark will be deducted for a
wrong answer. However, there is no negative marking for a wrong answer in numerical
answer type questions.

_________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
Syllabus for General Aptitude (GA)
Verbal Ability: English grammar, sentence completion, verbal analogies, word groups,
instructions, critical reasoning and verbal deduction.
Numerical Ability: Numerical computation, numerical estimation, numerical reasoning
and data interpretation.

Syllabus for Chemical Engineering (CH)


ENGINEERING MATHEMATICS

Linear Algebra: Matrix algebra, Systems of linear equations, Eigen values and
eigenvectors.
Calculus: Functions of single variable, Limit, continuity and differentiability, Mean value
theorems, Evaluation of definite and improper integrals, Partial derivatives, Total
derivative, Maxima and minima, Gradient, Divergence and Curl, Vector identities,
Directional derivatives, Line, Surface and Volume integrals, Stokes, Gauss and Greens
theorems.
Differential equations: First order equations (linear and nonlinear), Higher order linear
differential equations with constant coefficients, Cauchys and Eulers equations, Initial
and boundary value problems, Laplace transforms, Solutions of one dimensional heat
and wave equations and Laplace equation.
Complex variables: Analytic functions, Cauchys integral theorem, Taylor and Laurent
series, Residue theorem.
Probability and Statistics: Definitions of probability and sampling theorems,
Conditional probability, Mean, median, mode and standard deviation, Random
variables, Poisson, Normal and Binomial distributions.
Numerical Methods: Numerical solutions of linear and non-linear algebraic equations
Integration by trapezoidal and Simpsons rule, single and multi-step methods for
differential equations.
CHEMICAL ENGINEERING

Process Calculations and Thermodynamics: Laws of conservation of mass and


energy; use of tie components; recycle, bypass and purge calculations; degree of
freedom analysis. First and Second laws of thermodynamics. First law application to

_________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
close and open systems. Second law and Entropy. Thermodynamic properties of pure
substances: equation of state and departure function, properties of mixtures: partial
molar properties, fugacity, excess properties and activity coefficients; phase equilibria:
predicting VLE of systems; chemical reaction equilibria.
Fluid Mechanics and Mechanical Operations: Fluid statics, Newtonian and non-
Newtonian fluids, Bernoulli equation, Macroscopic friction factors, energy balance,
dimensional analysis, shell balances, flow through pipeline systems, flow meters,
pumps and compressors, packed and fluidized beds, elementary boundary layer
theory, size reduction and size separation; free and hindered settling; centrifuge and
cyclones; thickening and classification, filtration, mixing and agitation; conveying of
solids.
Heat Transfer: Conduction, convection and radiation, heat transfer coefficients, steady
and unsteady heat conduction, boiling, condensation and evaporation; types of heat
exchangers and evaporators and their design.
Mass Transfer: Ficks laws, molecular diffusion in fluids, mass transfer coefficients, film,
penetration and surface renewal theories; momentum, heat and mass transfer
analogies; stagewise and continuous contacting and stage efficiencies; HTU & NTU
concepts design and operation of equipment for distillation, absorption, leaching,
liquid-liquid extraction, drying, humidification, dehumidification and adsorption.
Chemical Reaction Engineering: Theories of reaction rates; kinetics of homogeneous
reactions, interpretation of kinetic data, single and multiple reactions in ideal reactors,
non-ideal reactors; residence time distribution, single parameter model; non-
isothermal reactors; kinetics of heterogeneous catalytic reactions; diffusion effects in
catalysis.
Instrumentation and Process Control: Measurement of process variables; sensors,
transducers and their dynamics, transfer functions and dynamic responses of simple
systems, process reaction curve, controller modes (P, PI, and PID); control valves;
analysis of closed loop systems including stability, frequency response and controller
tuning, cascade, feed forward control.
Plant Design and Economics: Process design and sizing of chemical engineering
equipment such as compressors, heat exchangers, multistage contactors; principles of

_________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
process economics and cost estimation including total annualized cost, cost indexes,
rate of return, payback period, discounted cash flow, optimization in design.
Chemical Technology: Inorganic chemical industries; sulfuric acid, NaOH, fertilizers
(Ammonia, Urea, SSP and TSP); natural products industries (Pulp and Paper, Sugar, Oil,
and Fats); petroleum refining and petrochemicals; polymerization industries;
polyethylene, polypropylene, PVC and polyester synthetic fibers.

____________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
GATE
Previous Year Solved Papers

Chemical Engineering - CH

2012 - 14

________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
GATE 2014 Solved Paper
Chemical Enginnering - CH

Duration: 180 minutes Maximum Marks: 100

Read the following instructions carefully.

1. To login, enter your Registration Number and password provided to you. Kindly go through the various
symbols used in the test and understand their meaning before you start the examination.
2. Once you login and after the start of the examination, you can view all the questions in the question
paper, by clicking on the View All Questions button in the screen.
3. This question paper consists of 2 sections, General Aptitude (GA) for 15 marks and the subject
specific GATE paper for 85 marks. Both these sections are compulsory.
The GA section consists of 10 questions. Question numbers 1 to 5 are of 1-mark each, while question
numbers 6 to 10 are of 2-mark each.
The subject specific GATE paper section consists of 55 questions, out of which question numbers 1 to
25 are of 1-mark each, while question numbers 26 to 55 are of 2-mark each.
4. Depending upon the GATE paper, there may be useful common data that may be required for
answering the questions. If the paper has such useful data, the same can be viewed by clicking on the
Useful Common Data button that appears at the top, right hand side of the screen.
5. The computer allotted to you at the examination center runs specialized software that permits only one
answer to be selected for multiple-choice questions using a mouse and to enter a suitable number for
the numerical answer type questions using the virtual keyboard and mouse.
6. Your answers shall be updated and saved on a server periodically and also at the end of the
examination. The examination will stop automatically at the end of 180 minutes.
7. In each paper a candidate can answer a total of 65 questions carrying 100 marks.
8. The question paper may consist of questions of multiple choice type (MCQ) and numerical answer
type.
9. Multiple choice type questions will have four choices against A, B, C, D, out of which only ONE is the
correct answer. The candidate has to choose the correct answer by clicking on the bubble () placed
before the choice.
10. For numerical answer type questions, each question will have a numerical answer and there will not be
any choices. For these questions, the answer should be enteredby using the virtual keyboard that
appears on the monitor and the mouse.
11. All questions that are not attempted will result in zero marks. However, wrong answers for multiple
choice type questions (MCQ) will result in NEGATIVE marks. For all MCQ questions a wrong
answer will result in deduction of marks for a 1-mark question and marks for a 2-mark question.
12. There is NO NEGATIVE MARKING for questions of NUMERICAL ANSWER TYPE.
13. Non-programmable type Calculator is allowed. Charts, graph sheets, and mathematical tables are NOT
allowed in the Examination Hall. You must use the Scribble pad provided to you at the examination
centre for all your rough work. The Scribble Pad has to be returned at the end of the examination.

Declaration by the candidate:

I have read and understood all the above instructions. I have also read and understood clearly the
instructions given on the admit card and shall follow the same. I also understand that in case I am found to
violate any of these instructions, my candidature is liable to be cancelled. I also confirm that at the start of
the examination all the computer hardware allotted to me are in proper working condition.

_________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
GATE 2014 General Aptitude - GA

Q. 1 Q. 5 carry one mark each.


Q.1 A student is required to demonstrate a high level of comprehension of the subject, especially in the
social sciences.

The word closest in meaning to comprehension is


(A) understanding (B) meaning (C) concentration (D) stability

Q.2 Choose the most appropriate word from the options given below to complete the following
sentence.

One of his biggest ______ was his ability to forgive.


(A) vice (B) virtues (C) choices (D) strength

Q.3 Rajan was not happy that Sajan decided to do the project on his own. On observing his
unhappiness, Sajan explained to Rajan that he preferred to work independently.

Which one of the statements below is logically valid and can be inferred from the above sentences?
(A) Rajan has decided to work only in a group.
(B) Rajan and Sajan were formed into a group against their wishes.
(C) Sajan had decided to give in to Rajans request to work with him.
(D) Rajan had believed that Sajan and he would be working together.

Q.4 If y = 5x2 + 3, then the tangent at x = 0, y = 3


(A) passes through x = 0, y = 0 (B) has a slope of +1
(C) is parallel to the x-axis (D) has a slope of 1

Q.5 A foundry has a fixed daily cost of Rs 50,000 whenever it operates and a variable cost of Rs 800Q,
where Q is the daily production in tonnes. What is the cost of production in Rs per tonne for a daily
production of 100 tonnes?

Q. 6 Q. 10 carry two marks each.

Q.6 Find the odd one in the following group: ALRVX, EPVZB, ITZDF, OYEIK
(A) ALRVX (B) EPVZB (C) ITZDF (D) OYEIK

Q.7 Anuj, Bhola, Chandan, Dilip, Eswar and Faisal live on different floors in a six-storeyed building
(the ground floor is numbered 1, the floor above it 2, and so on). Anuj lives on an even-numbered
floor. Bhola does not live on an odd numbered floor. Chandan does not live on any of the floors
below Faisals floor. Dilip does not live on floor number 2. Eswar does not live on a floor
immediately above or immediately below Bhola. Faisal lives three floors above Dilip. Which of the
following floor-person combinations is correct?

Anuj Bhola Chandan Dilip Eswar Faisal


(A) 6 2 5 1 3 4
(B) 2 6 5 1 3 4
(C) 4 2 6 3 1 5
(D) 2 4 6 1 3 5

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 General Aptitude - GA
Q.8 The smallest angle of a triangle is equal to two thirds of the smallest angle of a quadrilateral. The
ratio between the angles of the quadrilateral is 3:4:5:6. The largest angle of the triangle is twice its
smallest angle. What is the sum, in degrees, of the second largest angle of the triangle and the
largest angle of the quadrilateral?

Q.9 One percent of the people of country X are taller than 6 ft. Two percent of the people of country Y
are taller than 6 ft. There are thrice as many people in country X as in country Y. Taking both
countries together, what is the percentage of people taller than 6 ft?
(A) 3.0 (B) 2.5 (C) 1.5 (D) 1.25

Q.10 The monthly rainfall chart based on 50 years of rainfall in Agra is shown in the following figure.
Which of the following are true? (k percentile is the value such that k percent of the data fall below
that value)

(i) On average, it rains more in July than in December


(ii) Every year, the amount of rainfall in August is more than that in January
(iii) July rainfall can be estimated with better confidence than February rainfall
(iv) In August, there is at least 500 mm of rainfall
(A) (i) and (ii) (B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii) (D) (iii) and (iv)

END OF THE QUESTION PAPER

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q. 1 Q. 25 carry one mark each.


Q.1 Gradient of a scalar variable is always

(A) a vector (B) a scalar (C) a dot product (D) zero

Q.2 For the time domain function f (t ) = t 2 , which ONE of the following is the Laplace transform of
t

f (t )dt ?
0

3 1 2 2
(A) (B) (C) (D)
s4 4s 2 s3 s4

Q.3 If f *( x) is the complex conjugate of=


f ( x) cos( x) + i sin( x) , then for real a and b,
b

f *( x) f ( x) dx is ALWAYS
a

(A) positive (B) negative (C) real (D) imaginary

Q.4 If f ( x) is a real and continuous function of x, the Taylor series expansion of f ( x) about its
minima will NEVER have a term containing

(A) first derivative (B) second derivative (C) third derivative (D) any higher derivative

Q.5 From the following list, identify the properties which are equal in both vapour and liquid phases at
equilibrium

P. Density Q. Temperature

R. Chemical potential S. Enthalpy

(A) P and Q only (B) Q and R only (C) R and S only (D) P and S only

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.6 In a closed system, the isentropic expansion of an ideal gas with constant specific heats is
represented by

(A) (B)

P P

V V

(C) (D)

ln(P) ln(P)

ln(V) ln(V)

Q.7 Match the following

Group 1 Group 2

G
P.
ni T , P ,n ji I. Arrhenius equation

G

ni S ,V ,n ji
Q. II. Reaction equilibrium constant

Greaction
0

R. exp III. Chemical potential
RT

S. (n d )
i i T ,P =0 IV. Gibbs-Duhem equation

(A) QIII, RI, SII (B) QIII, RII, SIV

(C) PIII, RII, SIV (D) PIII, RIV, SI

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.8 In order to achieve the same conversion under identical reaction conditions and feed flow rate for a
non-autocatalytic reaction of positive order, the volume of an ideal CSTR is

(A) always greater than that of an ideal PFR

(B) always smaller than that of an ideal PFR

(C) same as that of an ideal PFR

(D) smaller than that of an ideal PFR only for first order reaction

Q.9 Integral of the time-weighted absolute error (ITAE) is expressed as


(t )
(t )

(A) t2
dt (B)
0
t
dt (C) t (t ) dt (D) t
2
(t ) dt
0 0 0

Q.10 A unit IMPULSE response of a first order system with time constant and steady state gain K p is
given by

1 et / Kp
(A)
K p (B) K pet / K p et / et /

(C) (D)

Q.11 In a completely opaque medium, if 50% of the incident monochromatic radiation is absorbed, then
which of the following statements are CORRECT?

P. 50% of the incident radiation is reflected


Q. 25% of the incident radiation is reflected
R. 25% of the incident radiation is transmitted
S. No incident radiation is transmitted

(A) P and S only (B) Q and R only (C) P and Q only (D) R and S only

Q.12 In case of a pressure driven laminar flow of a Newtonian fluid of viscosity () through a horizontal
circular pipe, the velocity of the fluid is proportional to

(A) (B) 0.5 (C) 1 (D) 0.5

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.13 Which of the following statements are CORRECT?

P. For a rheopectic fluid, the apparent viscosity increases with time under a constant applied
shear stress

Q. For a pseudoplastic fluid, the apparent viscosity decreases with time under a constant applied
shear stress

R. For a Bingham plastic, the apparent viscosity increases exponentially with the deformation rate

S. For a dilatant fluid, the apparent viscosity increases with increasing deformation rate

(A) P and Q only (B) Q and R only (C) R and S only (D) P and S only

Q.14 Assume that an ordinary mercury-in-glass thermometer follows first order dynamics with a time
constant of 10 s. It is at a steady state temperature of 0 C. At time t = 0, the thermometer is
suddenly immersed in a constant temperature bath at 100 C. The time required (in s) for the
thermometer to read 95 C, approximately is

(A) 60 (B) 40 (C) 30 (D) 20

Q.15 Packed towers are preferred for gas-liquid mass transfer operations with foaming liquids because

(A) in packed towers, high liquid to gas ratios are best handled
(B) in packed towers, continuous contact of gas and liquid takes place
(C) packed towers are packed with random packings
(D) in packed towers, the gas is not bubbled through the liquid pool

Q.16 A spherical storage vessel is quarterfilled with toluene. The diameter of the vent at the top of the
vessel is 1/20th of the diameter of the vessel. Under the steady state condition, the diffusive flux of
toluene is maximum at

(A) the surface of the liquid


(B) the mid-plane of the vessel
(C) the vent
(D) a distance 20 times the diameter of the vent away from the vent

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.17 In order to produce fine solid particles between 5 and 10 m, the appropriate size reducing
equipment is
(A) fluid energy mill (B) hammer mill
(C) jaw crusher (D) smooth roll crusher

Q.18 Slurries are most conveniently pumped by a


(A) syringe pump (B) diaphragm pump
(C) vacuum pump (D) gear pump

Q.19 Assuming the mass transfer coefficients in the gas and the liquid phases are comparable, the
absorption of CO2 from reformer gas (CO2+H2) into an aqueous solution of diethanolamine is
controlled by
(A) gas phase resistance (B) liquid phase resistance
(C) both gas and liquid phase resistances (D) composition of the reformer gas

Q.20 Which ONE of the following statements is CORRECT for the surface renewal theory?
(A) Mass transfer takes place at steady state
(B) Mass transfer takes place at unsteady state
(C) Contact time is same for all the liquid elements
(D) Mass transfer depends only on the film resistance

Q.21 Steam economy of a multiple effect evaporator system is defined as

(A) kilogram of steam used per hour


(B) kilogram of steam consumed in all the effects for each kilogram of steam fed
(C) kilogram of steam used in all the effects for each kilogram of water vaporized per hour
(D) kilogram of water vaporized from all the effects for each kilogram of steam fed to the first
effect

Q.22 Decomposition efficiency (D) of an electrolytic cell used for producing NaOH is defined as

(A) D = (grams of NaOH produced / grams of NaCl decomposed) x 100

(B) D = (grams of NaOH produced / grams of NaCl charged) x 100

(C) D = (gram equivalents of NaOH produced / gram equivalents of NaCl charged) x 100

(D) D = (theoretical current to produce one gram equivalent / actual current to produce one gram
equivalent) x 100

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.23 The vessel dispersion number for an ideal CSTR is

(A) 1 (B) 0 (C) 1 (D)

Q.24 Catalytic cracking is

(A) a hydrogen addition process


(B) a carbon rejection process
(C) an exothermic process
(D) a coking process

Q.25 Which ONE of the following statements is CORRECT?

(A) The major components of biodiesel are triglycerides


(B) Biodiesel is essentially a mixture of ethyl esters
(C) Biodiesel is highly aromatic
(D) Biodiesel has a very low aniline point

Q. 26 Q. 55 carry two marks each.

Q.26 Consider the following differential equation

dy
=
x + ln( y ) ; y =
2 at x =
0
dx

The solution of this equation at x = 0.4 using Euler method with a step size of h = 0.2
is___________

Q.27 The integrating factor for the differential equation

dy y
=+
(1 x) is
dx 1 + x

1 x
(A) (B) (1 + x) (C) x(1 + x) (D)
1+ x 1+ x

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.28 d2y dy
The differential equation 2
+ x2 + x3 y =
e x is a
dx dx
(A) non-linear differential equation of first degree
(B) linear differential equation of first degree
(C) linear differential equation of second degree
(D) non-linear differential equation of second degree

Q.29 Consider the following two normal distributions

( x) exp( x 2 )
f1 =
1 1 2
f 2=
( x) exp ( x + 2 x + 1)
2 4

If and denote the mean and standard deviation, respectively, then


(A) 1 < 2 and 1 < 2 (B) 1 < 2 and 1 > 2
2 2 2 2

(C) 1 > 2 and 1 < 2 (D) 1 > 2 and 1 > 2


2 2 2 2

Q.30 In rolling of two fair dice, the outcome of an experiment is considered to be the sum of the numbers
appearing on the dice. The probability is highest for the outcome of ____________

Q.31 A spherical ball of benzoic acid (diameter = 1.5 cm) is submerged in a pool of still water. The
solubility and diffusivity of benzoic acid in water are 0.03 kmol/m3 and 1.25 x 10-9 m2/s
respectively. Sherwood number is given as Sh = 2.0 + 0.6 Re0.5Sc0.33. The initial rate of dissolution
(in kmol/s) of benzoic acid approximately is

(A) 3.5410-11 (B) 3.5410-12 (C) 3.5410-13 (D) 3.5410-14

Q.32 A wet solid of 100 kg is dried from a moisture content of 40 wt% to 10 wt%. The critical moisture
content is 15 wt% and the equilibrium moisture content is negligible. All moisture contents are on
dry basis. The falling rate is considered to be linear. It takes 5 hours to dry the material in the
constant rate period. The duration (in hours) of the falling rate period is ___________

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.33 A brick wall of 20 cm thickness has thermal conductivity of 0.7 W m-1 K-1. An insulation of
thermal conductivity 0.2 W m-1 K-1 is to be applied on one side of the wall, so that the heat transfer
through the wall is reduced by 75%. The same temperature difference is maintained across the wall
before and after applying the insulation. The required thickness (in cm) of the insulation is
____________

Q.34 An oil with a flow rate of 1000 kg/h is to be cooled using water in a double-pipe counter-flow heat
exchanger from a temperature of 70 C to 40 C. Water enters the exchanger at 25 C and leaves at
40 C. The specific heats of oil and water are 2 kJ kg-1 K-1 and 4.2 kJ kg-1 K-1, respectively. The
overall heat transfer coefficient is 0.2 kW m-2 K-1. The minimum heat exchanger area (in m2)
required for this operation is ______________

Q.35 Which ONE of the following is CORRECT for an ideal gas in a closed system?

U U H H
(A) V = nR (B) P=nR
V S S V P S S P
U H H U
(C) V = nR (D) P = nR
V S S P P S S V

Q.36 A binary distillation column is operating with a mixed feed containing 20 mol% vapour. If the feed
quality is changed to 80 mol% vapour, the change in the slope of the q-line is ________________

Q.37 A homogeneous reaction ( R P ) occurs in a batch reactor. The conversion of the reactant R is
67% after 10 minutes and 80% after 20 minutes. The rate equation for this reaction is

(A) rR =
k (B) rR =
k CR2

(C) rR =
k CR 3 (D) rR =
k CR0.5

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.38 A vapour phase catalytic reaction ( Q + R S ) follows Rideal mechanism (R and S are not
adsorbed). Initially, the mixture contains only the reactants in equimolar ratio. The surface reaction
step is rate controlling. With constants a and b, the initial rate of reaction ( ro ) in terms of total

pressure ( PT ) is given by

aPT aPT
(A) ro = (B) ro =
1 + bPT 1 + bPT2
aPT2 aPT2
(C) ro = (D) ro =
1 + bPT (1 + bPT ) 2

Q.39 An incompressible fluid is flowing through a contraction section of length L and has a 1-D (x-
2x
direction) steady state velocity distribution,=u u0 1 + . If u0 = 2 m/s and L = 3 m, the
L
convective acceleration (in m/s2) of the fluid at L is _____________

Q.40 Match the following

Group 1 Group 2
P. Tank in series model I. Non-isothermal reaction
Q. Liquid-liquid extraction II. Mixer-settler
R. Optimum temperature progression III. PFR with axial mixing
S. Thiele modulus IV. Solid catalyzed reaction

(A) PII, QIV, RI, SIII (B) PI, QII, RIII, SIV

(C) PIII, QI, RII, SIV (D) PIII, QII, RI, SIV

Q.41 Two elemental gases (A and B) are reacting to form a liquid (C) in a steady state process as per the
reaction A + B C . The single-pass conversion of the reaction is only 20% and hence recycle is
used. The product is separated completely in pure form. The fresh feed has 49 mol% of A and B
each along with 2 mol% impurities. The maximum allowable impurities in the recycle stream is 20
mol%. The amount of purge stream (in moles) per 100 moles of the fresh feed is ___________

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.42 Carbon monoxide (CO) is burnt in presence of 200% excess pure oxygen and the flame temperature
achieved is 2298 K. The inlet streams are at 25 C. The standard heat of formation (at 25 C) of CO
and CO2 are 110 kJ mol-1 and 390 kJ mol-1, respectively. The heat capacities (in J mol-1 K-1) of
the components are

C pO = 25 + 14 103 T
2

C pCO = 25 + 42 103 T
2

where, T is the temperature in K. The heat loss (in kJ) per mole of CO burnt is_____________

Q.43 A cash flow of Rs. 12,000 per year is received at the end of each year (uniform periodic payment)
for 7 consecutive years. The rate of interest is 9% per year compounded annually. The present
worth (in Rs.) of such cash flow at time zero is __________

Q.44 A polymer plant with a production capacity of 10,000 tons per year has an overall yield of 70%, on
mass basis (kg of product per kg of raw material). The raw material costs Rs. 50,000 per ton. A
process modification is proposed to increase the overall yield to 75% with an investment of Rs. 12.5
crore. In how many years can the invested amount be recovered with the additional profit?
___________

Q.45 A step change of magnitude 2 is introduced into a system having the following transfer function

2
G (s) =
s + 2s + 4
2

The percent overshoot is ____________

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.46 Given below is a simplified block diagram of a feedforward control system.

5
The transfer function of the process is G p = and the disturbance transfer function is
s +1
1
Gd = . The transfer function of the PERFECT feedforward controller, G f ( s ) is
s + 2s + 1
2

5 5 1
(A) (B) (C) (D) 5( s + 1)
( s + 1)3 ( s + 1) 5( s + 1)

Q.47 The bottom face of a horizontal slab of thickness 6 mm is maintained at 300 C. The top face is
exposed to a flowing gas at 30 C. The thermal conductivity of the slab is 1.5 W m-1 K-1 and the
convective heat transfer coefficient is 30 W m-2 K-1. At steady state, the temperature (in C) of the
top face is __________


Q.48 In a steady incompressible flow, the velocity distribution is given by V = 3 xi Pyj + 5 zk , where,
V is in m/s and x, y, and z are in m. In order to satisfy the mass conservation, the value of the
constant P (in s-1) is __________

Q.49 Match the following

Group 1 Group 2
P. Turbulence I. Reciprocating pump
Q. NPSH II. Packed bed
R. Ergun equation III. Fluctuating velocity
S. Rotameter IV. Impeller
T. Power number V. Vena contracta

(A) PIII, RII, TIV (B) QV, RII, SIII

(C) PIII, RIV, TII (D) QIII, SV, TIV

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.50 In a steady and incompressible flow of a fluid (density = 1.25 kg m-3), the difference between
stagnation and static pressures at the same location in the flow is 30 mm of mercury (density =
13600 kg m-3). Considering gravitational acceleration as 10 m s-2, the fluid speed (in m s-1) is
______________

Q.51 Consider a binary liquid mixture at equilibrium with its vapour at 25 C.


B
Antoine equation for this system is given as log10 pi = A
sat
where t is in C and p in Torr.
t +C
The Antoine constants (A, B, and C) for the system are given in the following table.

Component A B C
1 7.0 1210 230
2 6.5 1206 223

The vapour phase is assumed to be ideal and the activity coefficients ( i ) for the non-ideal liquid
phase are given by
1 ) x22 [2 0.6 x1 ]
ln(=
=
ln( 2 ) x12 [1.7 + 0.6 x2 ]

If the mole fraction of component 1 in liquid phase (x1) is 0.11, then the mole fraction of
component 1 in vapour phase (y1) is ___________

Q.52 2
A process with transfer function, G p = is to be controlled by a feedback proportional
s 1

controller with a gain Kc. If the transfer functions of all other elements in the control loop are unity,

then which ONE of the following conditions produces a stable closed loop response?

(A) K c = 0.25 (B) 0 < K c < 0.25 (C) 0.25 < K c < 0.5 (D) K c > 0.5

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.53 Consider the following block diagram for a closed-loop feedback control system

A proportional controller is being used with K c = 4 . If a step change in disturbance of

magnitude 2 affects the system, then the value of the offset is ____________

Q.54 Determine the correctness or otherwise of the following Assertion [a] and Reason [r].

Assertion: Significant combustion of coke takes place only if it is heated at higher temperature in
presence of air.
Reason: C + O 2 CO 2 is an exothermic reaction.

(A) Both [a] and [r] are true and [r] is the correct reason for [a]
(B) Both [a] and [r] are true but [r] is not the correct reason for [a]
(C) [a] is correct but [r] is false
(D) Both [a] and [r] are false

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 Chemical Engg. - CH

Q.55 Match the raw materials of Groups 1 and 2 with the final products of Group 3

Group 1 Group 2 Group 3

P1: Ethylene Q1: Ammonia R1: Synthetic fibre


P2: Propylene Q2: 1-Butene R2: Nylon 66
P3: Adipic acid Q3: Ethylene glycol R3: LLDPE
P4: Terephthalic acid Q4: Hexamethylene diamine R4: Acrylonitrile

(A) P1+Q2R3; P2+Q1R4; P3+Q4R2; P4+Q3R1


(B) P1+Q1R3; P2+Q3R1; P3+Q4R4; P4+Q2R2
(C) P1+Q2R2; P2+Q3R1; P3+Q4R3; P4+Q1R4
(D) P1+Q1R4; P2+Q2R3; P3+Q4R2; P4+Q3R1

END OF THE QUESTION PAPER

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2014 - Answer Keys
General Aptitude GA
Q. No. Key / Range Q. No. Key / Range Q. No. Key / Range
1 A 5 1300 to 1300 9 D
2 B 6 D 10 B
3 D 7 B
4 C 8 180 to 180

Chemical Engineering - CH
Q. No. Key / Range Q. No. Key / Range Q. No. Key / Range
1 A 20 B 39 7.99 to 8.01
2 D 21 D 40 D
3 C 22 C 41 9.99 to 10.01
4 A 23 D 42 32.0 to 38.0
5 B 24 B 43 60000 to
61000
6 D 25 B 44 2.55 to 2.70
7 C 26 2.3 to 2.4 45 16.0 to 16.8
8 A 27 A 46 C
9 C 28 B 47 268 to 274
10 D 29 C 48 7.99 to 8.01
11 A 30 6.99 to 7.01 49 A
12 C 31 B 50 79 to 82
13 D 32 1.1 to 1.3 51 0.65 to 0.75
14 C 33 17.0 to 17.03 52 D
15 D 34 3.75 to 3.95 53 0.49 to 0.51
16 C 35 D 54 B
17 A 36 3.6 to 3.9 55 A
18 B 37 B
19 A 38 C

__________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
GATE 2013 Chemical Engg. - CH

GATE 2013 Solved Paper


Chemical Engineering - CH
Duration: Three Hours Maximum Marks:100
Paper specific instructions:

1. There are a total of 65 questions carrying 100 marks.Questions are of multiple choice type or
numerical answer type. A multiple choice type question will have four choices for the answer with
only one correct choice. For numerical answer type questions, the answer is a number and no choices
will be given. A number as the answer should be entered using the virtual keyboard on the monitor.
2. Questions Q.1 Q.25 carry 1mark each. Questions Q.26 Q.55 carry 2marks each. The 2marks
questions include two pairs of common data questions and two pairs of linked answer questions. The
answer to the second question of the linked answer questions depends on the answer to the first
question of the pair. If the first question in the linked pair is wrongly answered or is not attempted,
then the answer to the second question in the pair will not be evaluated.
3. Questions Q.56 Q.65 belong to General Aptitude (GA) section and carry a total of 15 marks.
Questions Q.56 Q.60 carry 1mark each, and questions Q.61 Q.65 carry 2marks each.

4. Questions not attempted will result in zero mark. Wrong answers for multiple choice type questions
will result in NEGATIVE marks. For all 1 mark questions, mark will be deducted for each wrong
answer. For all 2 marks questions, mark will be deducted for each wrong answer. However, in the
case of the linked answer question pair, there will be negative marks only for wrong answer to the
first question and no negative marks for wrong answer to the second question. There is no negative
marking for questions of numerical answer type.

5. Calculator is allowed. Charts, graph sheets or tables are NOT allowed in the examination hall.

6. Do the rough work in the Scribble Pad provided.

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH
Q. 1 Q. 25 carry one mark each.
Q.1 The number of emails received on six consecutive days is 11, 9, 18, 18, 4 and 15, respectively.
What are the median and the mode for these data?
(A) 18 and 11, respectively (B) 13 and 18, respectively

(C) 13 and 12.5, respectively (D) 12.5 and 18, respectively

Q.2 For two rolls of a fair die, the probability of getting a 4 in the first roll and a number less than 4 in
the second roll, up to 3 digits after the decimal point, is _________

Q.3 Which of the following statements are TRUE?


P. The eigenvalues of a symmetric matrix are real
Q. The value of the determinant of an orthogonal matrix can only be +1
R. The transpose of a square matrix A has the same eigenvalues as those of A
S. The inverse of an n n matrix exists if and only if the rank is less than n
(A) P and Q only (B) P and R only (C) Q and R only (D) P and S only

Q.4 Evaluate
dx
e x
1
( Note: C is a constant of integration.)

ex ln e x 1
(A) C (B) C
ex 1 ex
ex
(C) ln x

C
(D) ln 1 e
x
C
e 1

Q.5 A gaseous system contains H2, I2, and HI, which participate in the gas-phase reaction

2 HI H2 + I2

At a state of reaction equilibrium, the number of thermodynamic degrees of freedom is _________

Q.6 The thermodynamic state of a closed system containing a pure fluid changes from (T1, p1) to
(T2, p2), where T and p denote the temperature and pressure, respectively. Let Q denote the heat
absorbed (> 0 if absorbed by the system) and W the work done (> 0 if done by the system). Neglect
changes in kinetic and potential energies. Which one of the following is CORRECT?
(A)Q is path-independent and W is path-dependent

(B)Q is path-dependent and W is path-independent

(C) (Q W) is path-independent

(D) (Q + W) is path-independent

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH
Q.7 An equation of state is explicit in pressure p and cubic in the specific volume v. At the critical point
c, the isotherm passing through c satisfies

p 2 p p 2 p
(A) 0, 2 0 (B) 0, 2 0
v v v v

p 2 p p 2 p
(C) 0, 2 0 (D) 0, 2 0
v v v v

Q.8 The units of the isothermal compressibility are

-3 -1 3 -1 -3 -1
(A) m (B) Pa (C) m Pa (D) m Pa

Q.9 An open tank contains two immiscible liquids of densities (800 kg/m3 and 1000 kg/m3) as shown in
the figure. If g = 10 m/s2, under static conditions, the gauge pressure at the bottom of the tank in Pa
is ___________

Q.10 The apparent viscosity of a fluid is given by


0.3
dV dV
0.007 where is the velocity gradient. The fluid is
dy dy

(A) Bingham plastic (B) dilatant (C) pseudoplastic (D) thixotropic

Q.11
The mass balance for a fluid with density (and velocity vector V is


(A) V 0 (B) V 0
t t


(C) V 0 (D) V 0
t t

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH
Q.12 An incompressible Newtonian fluid, filled in an annular gap between two concentric cylinders of
radii R1 and R2 as shown in the figure, is flowing under steady state conditions. The outer cylinder
is rotating with an angular velocity of while the inner cylinder is stationary. Given that
R2 R1 R1 , the profile of the -component of the velocity V can be approximated by,

R1
W
R2 R1 r R2

r R2 r r R1 R r R1 R
(A) R2 (B) (C) (D)
R2 R1 R2 R1 1 R2 R1 2
Q.13 For a Newtonian fluid flowing in a circular pipe under steady state conditions in fully developed
laminar flow, the Fanning friction factor is
0.125
(A) 0.046 Re0.2 (B) 0.0014
Re 0.32

16 24
(C) (D)
Re Re

Q.14 In the Tyler standard screen scale series, when the mesh number increases from 3 mesh to 10 mesh,
then
(A) the clear opening decreases

(B) the clear opening increases

(C) the clear opening is unchanged

(D) the wire diameter increases

Q.15 Taking the acceleration due to gravity to be 10 m/s2, the separation factor of a cyclone 0.5 m in
diameter and having a tangential velocity of 20 m/s near the wall is _________

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH
Q.16 The effectiveness of a heat exchanger in the -NTU method is defined as

increase in temperature of the cold fluid


(A)
decrease in temperature of the hot fluid

actual exit temperature attained by the cold fluid


(B)
maximum exit temperature attainable by the cold fluid

actual exit temperature attained by the hot fluid


(C)
minimum exit temperature attainable by the hot fluid

actual heat transfer rate


(D)
maximum possible heat transfer rate from hot fluid to cold fluid

Q.17 In a pool boiling experiment, the following phenomena were observed.


P. Natural convection
Q. Film boiling
R. Transition boiling
S. Nucleate boiling

What was the CORRECT sequence of their occurrence?


(A) P, Q, R, S (B) S, R, Q, P (C) Q, R, P, S (D) P, S, R, Q

Q.18 A hole of area 1 cm2 is opened on the surface of a large spherical cavity whose inside temperature
-8
is maintained at 727 C. The value of Stefan-Boltzmann constant is 5.6710 W/m2-K4.
Assuming black body radiation, the rate at which the energy is emitted (in W) by the cavity through
the hole, up to 3 digits after the decimal point, is ________

Q.19 The packing of an existing absorption tower is replaced with a new type of packing. The height of
the packing and the inlet conditions are maintained the same as before. Tests reveal that the
number of transfer units is lower than before. This indicates that the tower with the new packing,
when compared to that with the old packing, will
(A) have a higher rate of absorption of the solute from the gas stream

(B) have a lower rate of absorption of the solute from the gas stream

(C) have the same rate of absorption of the solute from the gas stream

(D) have a lower height of transfer unit

Q.20 A wet solid is dried over a long period of time by unsaturated air of nonzero constant relative
humidity. The moisture content eventually attained by the solid is termed as the
(A) unbound moisture content

(B) bound moisture content

(C) free moisture content

(D) equilibrium moisture content

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH

Q.21 The exit age distribution for a reactor is given by E(t) = (t - 4), where t is in seconds. A first order
liquid phase reaction (k = 0.25 s-1) is carried out in this reactor under steady state and isothermal
conditions. The mean conversion of the reactant at the exit of the reactor, up to 2 digits after the
decimal point, is __________

Q.22 An isothermal liquid phase zero order reaction A B (k = 0.5 mol/m3-s) is carried out in a batch
reactor. The initial concentration of A is 2 mol/m3. At 3 seconds from the start of the reaction, the
concentration of A in mol/m3 is __________

Q.23 The overall rates of an isothermal catalytic reaction using spherical catalyst particles of diameters
1 mm and 2 mm are rA1 and rA2 (in mol (kg-catalyst)-1 h-1), respectively. The other physical
properties of the catalyst particles are identical. If pore diffusion resistance is very high, the ratio
rA2/rA1 is __________

Q.24 In the manufacture of sulphuric acid by the contact process, the catalytic oxidation of SO2 is carried
out in multiple stages mainly to
(A) increase the reaction rate by providing inter-stage heating

(B) increase the overall conversion by providing inter-stage heating

(C) increase the overall conversion by providing inter-stage cooling

(D) decrease the overall conversion by removing sulphur trioxide between stages

Q.25 Match the following.

Group 1 Group 2
(P) Viscosity (1) Pyrometer
(Q) Pressure (2) Hot wire anemometer
(R) Velocity (3) Rheometer
(S) Temperature (4) Piezoelectric element

(A) P-4, Q-3, R-1, S-2 (B) P-3, Q-4, R-2, S-1

(C) P-3, Q-4, R-1, S-2 (D) P-4, Q-3, R-2, S-1

Q. 26 to Q. 55 carry two marks each.


Q.26 For the function
1
f z
2 z z 2
the residue at z = 2 is _________

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH
Q.27 The solution of the differential equation
dy
y 2 0 , given y 1 at x 0 is
dx
1 1 1 x3
(A) (B) (C) (D) 1
1 x 1 x 1 x
2
3

Q.28 The solution of the differential equation


d 2 y dy dy
2
0.25 y 0 , given y 0 at x 0 and 1 at x 0 is
dx dx dx

(A) x e0.5 x x e 0.5 x (B) 0.5 x e x 0.5 x e x

(C) x e0.5x (D) x e 0.5x

Q.29 The value of the integral

.
.

evaluated by Simpsons rule using 4 subintervals (up to 3 digits after the decimal point) is ____

Q.30 In a process occurring in a closed system F, the heat transferred from F to the surroundings E is
600 J. If the temperature of E is 300 K and that of F is in the range 380 - 400 K, the entropy
changes of the surroundings (SE) and system (SF), in J/K, are given by

(A) SE = 2, SF = -2 (B) SE = -2, SF = 2

(C) SE = 2, SF < -2 (D) SE = 2, SF > -2

Q.31 A binary liquid mixture is in equilibrium with its vapor at a temperature T = 300 K. The liquid
mole fraction x1 of species 1 is 0.4 and the molar excess Gibbs free energy is 200 J/mol. The value
of the universal gas constant is 8.314 J/mol-K, and i denotes the liquid-phase activity coefficient of
species i. If ln(1) = 0.09, then the value of ln(2), up to 2 digits after the decimal point, is ________

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH
Q.32 Water (density 1000 kg/m3) is flowing through a nozzle, as shown below and exiting to the
atmosphere. The relationship between the diameters of the nozzle at locations 1 and 2 is D1 = 4 D2.
The average velocity of the stream at location 2 is 16 m/s and the frictional loss between location 1
and location 2 is 10000 Pa. Assuming steady state and turbulent flow, the gauge pressure in Pa, at
location 1 is ___________

Q.33 In the elutriation leg of a commercial crystallizer containing a mixture of coarse and very fine
crystals of the same material, a liquid is pumped vertically upward. The liquid velocity is adjusted
such that it is slightly lower than the terminal velocity of the coarse crystals only. Hence

(A) the very fine and coarse crystals will both be carried upward by the liquid

(B) the very fine and coarse crystals will both settle at the bottom of the tube

(C) the very fine crystals will be carried upward and the coarse crystals will settle

(D) the coarse crystals will be carried upward and the very fine crystals will settle

Q.34 100 ton/h of a rock feed, of which 80% passed through a mesh size of 2.54 mm, were reduced in
size such that 80% of the crushed product passed through a mesh size of 1.27 mm. The power
consumption was 100 kW. If 100 ton/h of the same material is similarly crushed from a mesh size
of 5.08 mm to a mesh size of 2.54 mm, the power consumption (in kW, to the nearest integer) using
Bonds law, is _____________

Q.35 Calculate the heat required (in kJ, up to 1 digit after the decimal point) to raise the temperature of
1 mole of a solid material from 100 C to 1000 C. The specific heat (Cp) of the material (in
J/mol-K) is expressed as Cp = 20 + 0.005T, where T is in K. Assume no phase change. _________

Q.36 In a double pipe counter-current heat exchanger, the temperature profiles shown in the figure were
observed. During operation, due to fouling inside the pipe, the heat transfer rate reduces to half of
the original value. Assuming that the flow rates and the physical properties of the fluids do not
change, the LMTD (in C) in the new situation is

(A) 0 (B) 20 (C) 40 (D) indeterminate

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH

Q.37 The vapor-liquid equilibrium curve of a binary mixture A-B, may be approximated by a linear
equation over a narrow range of liquid mole fractions ( 0.2 < x A < 0.3) as follows

y*A 1.325 x A 0.121

Here y *A is the mole fraction of A in the vapor. 100 moles of a feed ( x A, F = 0.28) is batch distilled
to a final residue ( x A,W = 0.2). Using the Rayleigh equation, the number of moles of the residue
left behind in the distillation unit, up to 2 digits after the decimal point, is ____________

Q.38 A crosscurrent cascade of N ideal stages is used to treat a feed stream of molar flow rate E. The
feed stream contains a solute which is to be recovered by a pure solvent having a molar flow rate S.
The solvent is divided equally between these N stages. The linear equilibrium curve relating the
mole fractions x and y* of the solute in the raffinate and the extract respectively, is given by
y* = m x. Assume dilute conditions. The ratio of the solute mole fraction in the original feed to
that in the exit raffinate stream i.e. x 0 / x N is given by

N
mS
(A) 1
NE

N
NS
(B) 1
mE
N
NE
(C) 1
mS
N
mE
(D) 1
NS

Q.39 A study was conducted in which water was pumped through cylindrical pipes made of a sparingly
soluble solid. For a given pipe and certain flow conditions, the mass transfer coefficient kc has been
calculated as 1 mm/s using the correlation
. .
Sh = 0.025 Re 0 6 Sc 0 33

If the velocity of the fluid and the diameter of the pipe are both doubled, what is the new value of kc
in mm/s, up to 2 digits after the decimal point? ____________

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH
Q.40 The gas phase decomposition of azomethane to give ethane and nitrogen takes place according to
the following sequence of elementary reactions.

(CH3)2N2 + (CH3)2N2 (CH3)2N2 + [(CH3)2N2]*

[(CH3)2N2]* + (CH3)2N2 (CH3)2N2 + (CH3)2N2

[(CH3)2N2]* C2H6 + N2

Using the pseudo-steady-state-approximation for [(CH3)2N2]*, the order with respect to azomethane
in the rate expression for the formation of ethane, in the limit of high concentrations of azomethane,
is ___________

Q.41 A first order liquid phase reaction is carried out isothermally at a steady state in a CSTR and 90%
conversion is attained. With the same inlet conditions and for the same overall conversion, if the
CSTR is replaced by two smaller and identical isothermal CSTRs in series, the % reduction in total
volume, to the nearest integer, is ____________

Q.42 Match the reactant-product combination in Group 1 with the unit process in Group 2.

Group 1 Group 2
(P) propylene - butanol (1) Pyrolysis
(Q) cumene - phenol (2) Dehydrogenation
(R) butane - butadiene (3) Hydroformylation
(S) ethylene dichloride - vinyl chloride (4) Peroxidation

(A) P-3, Q-2, R-4, S-1 (B) P-2, Q-4, R-3, S-1

(C) P-1, Q-3, R-2, S-4 (D) P-3, Q-4, R-2, S-1

Q.43 Identify which of the following statements are FALSE.


(P) Oils with an oleic radical (1 double bond) are more suitable than oils with a linolenic radical
(3 double bonds) as film forming vehicles for paints
(Q) Production of synthesis gas from coal and steam is an endothermic process
(R) Use of chlorine for bleaching of wood pulp results in the release of dioxins
(S) In the manufacture of urea from ammonia, the main intermediate product formed is ammonium
bicarbonate
(A) P and Q only (B) R and S only

(C) Q and R only (D) P and S only

Q.44 A unit gain 2nd order underdamped process has a period of oscillation 1 second and decay ratio
0.25. The transfer function of the process is

1 1
(A) (B)
0.024 s 0.067 s 1
2
0.067 s 0.024 s 1
2

1 1
(C) (D)
0.021 s 0.1176 s 1
2
0.1176 s 0.021 s 1
2

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH

Q.45 A control valve, with a turndown ratio of 50, follows equal percentage characteristics. The flow rate
of a liquid through the valve at 40% stem position is 1 m3/h. What will be the flow rate in m3/h at
50% stem position, if the pressure drop across the valve remains unchanged? (Up to 2 digits after
the decimal point.) ________

Q.46 The purchase cost of a heat exchanger of 20 m2 area was Rs. 500000 in 2006. What will be the
estimated cost (in Rs. to the nearest integer) of a similar heat exchanger of 50 m2 area in the year
2013? Assume the six-tenths factor rule for scaling and the cost index for 2006 as 430.2. The
projected cost index for the year 2013 is 512.6. _________

Q.47 A plant manufactures compressors at the rate of N units/day. The daily fixed charges are Rs. 20000
1.3
and the variable cost per compressor is Rs. 500 + 0.2 N . The selling price per compressor is
Rs. 1000. The number of compressors to be manufactured, to the nearest integer, in order to
maximize the daily profit is ___________

Common Data Questions


Common Data for Questions 48 and 49:

A reverse osmosis unit treats feed water (F) containing fluoride and its output consists of a permeate stream
(P) and a reject stream (R). Let CF, CP, and CR denote the fluoride concentrations in the feed, permeate, and
reject streams, respectively. Under steady state conditions, the volumetric flow rate of the reject is 60 % of
the volumetric flow rate of the inlet stream, and CF = 2 mg/L and CP = 0.1 mg/L.

Q.48 The value of CR in mg/L, up to one digit after the decimal point, is _________

Q.49 A fraction f of the feed is bypassed and mixed with the permeate to obtain treated water having a
fluoride concentration of 1 mg/L. Here also the flow rate of the reject stream is 60% of the flow rate
entering the reverse osmosis unit (after the bypass). The value of f , up to 2 digits after the decimal
point, is __________

Common Data for Questions 50 and 51:

Liquid reactant A decomposes as follows

A R rR k1C A2 k1 = 0.5 m3/mol-s


-1
A S rS k 2C A k2 = 1 s

An aqueous feed of composition CA0 = 30 mol/m3, CR0 = 2 mol/m3, and CS0= 1 mol/m3 enters a CSTR in
which the above reactions occur. Assume isothermal and steady state conditions.

Q.50 If the conversion of A is 80 %, the concentration of R in the exit stream in mol/m3, to the nearest
integer, is _________

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH

Q.51 What is the % conversion of A, to the nearest integer, so that the concentration of S in the exit
stream is 11.8 mol/m3? _________

Linked Answer Questions

Statement for Linked Answer Questions 52 and 53:


The vapor liquid equilibrium relation for an ideal binary system is given by


=
1+ ( 1)
Here and are the mole fractions of species A in the liquid and vapor, respectively. The relative
volatility ( ) is greater than unity.

Q.52 The liquid mole fraction at which the maximum difference between the equilibrium vapor mole
fraction and liquid mole fraction occurs is
.
(A) (B)
( ) ( )

. .
(C) (D)
( ) ( )

Q.53 A liquid having the composition found in the first part of the linked answer question, is flash
distilled at a steady state to a final liquid mole fraction of 0.25. If is 2.5, the fraction of the
feed vaporized is
(A) 0.08 (B) 0.20
(C) 0.67 (D) 0.74

Statement for Linked Answer Questions 54 and 55:

Consider the following transfer function

5
Gp s
2 s 14
(Note: The unit of the process time constant is in seconds.)
Q.54 The crossover frequency (in rad/s) of the process is

(A) 20 (B) 0.1 (C) 0.5 (D) 0.05

Q.55 For the computation of Ziegler-Nichols settings, the ultimate period (in s/cycle) and the ultimate
gain are
(A) and 0.8, respectively (B) 4 and 0.8, respectively

(C) 4 and 1.25, respectively (D) and 1.25, respectively

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH
General Aptitude (GA) Questions

Q. 56 Q. 60 carry one mark each.


Q.56 If 3 5 and 8 11 then which of the following options is TRUE?

(A)

(B)

(C)

(D)

Q.57 The Headmaster ___________ to speak to you.

Which of the following options is incorrect to complete the above sentence?


(A) is wanting

(B) wants

(C) want

(D) was wanting

Q.58 Mahatama Gandhi was known for his humility as


(A) he played an important role in humiliating exit of British from India.

(B) he worked for humanitarian causes.

(C) he displayed modesty in his interactions.

(D) he was a fine human being.

Q.59 All engineering students should learn mechanics, mathematics and how to do computation.
I II III IV
Which of the above underlined parts of the sentence is not appropriate?
(A) I (B) II (C) III (D) IV

Q.60 Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the pair:
water: pipe::
(A) cart: road (B) electricity: wire
(C) sea: beach (D) music: instrument
Q. 61 to Q. 65 carry two marks each.
Q.61 Velocity of an object fired directly in upward direction is given by = 80 32 , where (time)
is in seconds. When will the velocity be between 32 m/sec and 64 m/sec?
(A) (1, 3/2) (B) (1/2, 1)

(C) (1/2, 3/2) (D) (1, 3)

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 Chemical Engg. - CH

Q.62 In a factory, two machines M1 and M2 manufacture 60% and 40% of the autocomponents
respectively. Out of the total production, 2% of M1 and 3% of M2 are found to be defective. If a
randomly drawn autocomponent from the combined lot is found defective, what is the probability
that it was manufactured by M2?

(A) 0.35 (B) 0.45 (C) 0.5 (D) 0.4

Q.63 Following table gives data on tourists from different countries visiting India in the year 2011.

Country Number of
Tourists
USA 2000
England 3500
Germany 1200
Italy 1100
Japan 2400
Australia 2300
France 1000

Which two countries contributed to the one third of the total number of tourists who visited India in
2011?
(A) USA and Japan

(B) USA and Australia

(C) England and France

(D) Japan and Australia

Q.64 If | 2 + 9| = 3 then the possible value of | | would be:


(A) 30 (B) -30 (C) -42 (D) 42

Q.65 All professors are researchers


Some scientists are professors

Which of the given conclusions is logically valid and is inferred from the above arguments:
(A) All scientists are researchers

(B) All professors are scientists

(C) Some researchers are scientists

(D) No conclusion follows

END OF THE QUESTION PAPER

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2013 - Answer Keys
Chemical Engineering - CH
Q. No Key/Range Q. No Key/Range Q. No Key/Range
1 B 23 0.5 45 1.47 to 1.49
2 0.082 to 24 C 46 1010000 to
0.084 1050000
3 B 25 B 47 215 to 220
4 D 26 -0.25 48 3.2 to 3.4
5 3 27 B 49 0.25 to 0.27
6 C 28 C 50 20
7 D 29 0.38 to 0.39 51 90
8 B 30 D 52 A
9 26000 31 0.06 to 0.08 53 C
10 B 32 137500 54 C
11 A 33 C 55 B
12 D 34 69 to 72 56 B
13 C 35 21 to 22 57 C
14 A 36 C 58 C
15 160 37 66 to 67 59 D
16 D 38 A 60 B
17 D 39 1.14 to 1.16 61 C
18 5.6 to 5.8 40 1 62 C
19 B 41 51 to 53 63 C
20 D 42 D 64 B
21 0.62 to 0.64 43 D 65 C
22 0.54 44 A

_________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by
GATE 2012 Chemical Engg. - CH

GATE 2012 Solved Paper


Chemical Engineering - CH
Duration: Three Hours Maximum Marks: 100

Read the following instructions carefully.

1. Do not open the seal of the Question Booklet until you are asked to do so by the invigilator.

2. Take out the Optical Response Sheet (ORS) from this Question Booklet without breaking the seal
and read the instructions printed on the ORS carefully.

3. On the right half of the ORS, using ONLY a black ink ball point pen, (i) darken the bubble
corresponding to your test paper code and the appropriate bubble under each digit of your registration
number and (ii) write your registration number, your name and name of the examination centre and
put your signature at the specified location.

4. This Question Booklet contains 20 pages including blank pages for rough work. After you are
permitted to open the seal, please check all pages and report discrepancies, if any, to the invigilator.

5. There are a total of 65 questions carrying 100 marks. All these questions are of objective type. Each
question has only one correct answer. Questions must be answered on the left hand side of the ORS
by darkening the appropriate bubble (marked A, B, C, D) using ONLY a black ink ball point pen
against the question number. For each question darken the bubble of the correct answer. More
than one answer bubbled against a question will be treated as an incorrect response.

6. Since bubbles darkened by the black ink ball point pen cannot be erased, candidates should darken
the bubbles in the ORS very carefully.

7. Questions Q.1 Q.25 carry 1 mark each. Questions Q.26 Q.55 carry 2 marks each. The 2 marks
questions include two pairs of common data questions and two pairs of linked answer questions. The
answer to the second question of the linked answer questions depends on the answer to the first
question of the pair. If the first question in the linked pair is wrongly answered or is unattempted, then
the answer to the second question in the pair will not be evaluated.

8. Questions Q.56 Q.65 belong to General Aptitude (GA) section and carry a total of 15 marks.
Questions Q.56 Q.60 carry 1 mark each, and questions Q.61 Q.65 carry 2 marks each.

9. Unattempted questions will result in zero mark and wrong answers will result in NEGATIVE marks.
For all 1 mark questions, mark will be deducted for each wrong answer. For all 2 marks questions,
mark will be deducted for each wrong answer. However, in the case of the linked answer question
pair, there will be negative marks only for wrong answer to the first question and no negative marks
for wrong answer to the second question.

10. Calculator is allowed whereas charts, graph sheets or tables are NOT allowed in the examination hall.

11. Rough work can be done on the question paper itself. Blank pages are provided at the end of the
question paper for rough work.

12. Before the start of the examination, write your name and registration number in the space provided
below using a black ink ball point pen.

Name
Registration
Number
CH

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Q. 1 Q. 25 carry one mark each.


Q.1 Consider the following set of linear algebraic equations
x1 2 x2 3x3 2
x2 x3 1
2 x2 2 x3 0
The system has
(A) a unique solution (B) no solution
(C) an infinite number of solutions (D) only the trivial solution

Q.2 If a and b are arbitrary constants, then the solution to the ordinary differential equation
d2y
4y 0
dx 2
is
(A) y ax b
(B) y ae x
(C) y a sin 2 x b cos 2 x
(D) y a cosh 2x b sinh 2x

Q.3 For the function f (t ) et / ,


the Taylor series approximation for t is

t t t2
(A) 1 (B) 1 (C) 1 (D) 1 t
2 2

Q.4 A box containing 10 identical compartments has 6 red balls and 2 blue balls. If each compartment
can hold only one ball, then the number of different possible arrangements are
(A) 1026 (B) 1062 (C) 1260 (D) 1620

Q.5 Consider the following 2 2 matrix


4 0
.
0 4
Which one of the following vectors is NOT a valid eigenvector of the above matrix ?

1 2 4 0
(A) (B) (C) (D)
0 1 3 0

Q.6 In a throttling process, the pressure of an ideal gas reduces by 50 %. If CP and CV are the heat
capacities at constant pressure and constant volume, respectively ( CP CV ), the specific
volume will change by a factor of
(A) 2 (B) 21 (C) 2( 1) (D) 0.5

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Q.7 If the temperature of saturated water is increased infinitesimally at constant entropy, the resulting
state of water will be
(A) Liquid (B) Liquid vapor coexistence
(C) Saturated vapor (D) Solid

Q.8 In a parallel flow heat exchanger operating under steady state, hot liquid enters at a temperature
Th ,in and leaves at a temperature Th ,out . Cold liquid enters at a temperature Tc ,in and leaves at a
temperature Tc ,out . Neglect any heat loss from the heat exchanger to the surrounding. If
Th ,in >> Tc ,in , then for a given time interval, which ONE of the following statements is true?

(A) Entropy gained by the cold stream is GREATER than entropy lost by the hot stream
(B) Entropy gained by the cold stream is EQUAL to the entropy lost by the hot stream
(C) Entropy gained by the cold stream is LESS than the entropy lost by the hot stream
(D) Entropy gained by the cold stream is ZERO

Q.9 For an exothermic reversible reaction, which one of the following correctly describes the
dependence of the equilibrium constant ( K ) with temperature ( T ) and pressure ( P ) ?
(A) K is independent of T and P
(B) K increases with an increase in T and P
(C) K increases with T and decreases with P
(D) K decreases with an increase in T and is independent of P

Q.10 Water is flowing under laminar conditions in a pipe of length L . If the diameter of the pipe is
doubled, for a constant volumetric flow rate, the pressure drop across the pipe
(A) decreases 2 times (B) decreases 16 times
(C) increases 2 times (D) increases 16 times

Q.11 The local velocity of a fluid along a streamline can be measured by


(A) Pitot tube (B) Venturi meter (C) Rotameter (D) Orifice meter

Q.12 For uniform laminar flow (in the x -direction) past a flat plate at high Reynolds number, the local
boundary layer thickness ( ) varies with the distance along the plate ( x ) as

(A) x (B) x (C) x (D) x


1 1 1
4 3 2

Q.13 In a mixing tank operating at very high Reynolds number (> 104 ), if the diameter of the impeller is
doubled (other conditions remaining constant), the power required increases by a factor of
(A) 1/32 (B) 1/4 (C) 4 (D) 32

Q.14 For heat transfer across a solid-fluid interface, which one of the following statements is NOT true
when the Biot number is very small compared to 1?
(A) Conduction resistance in the solid is very small compared to convection resistance in the fluid
(B) Temperature profile within the solid is nearly uniform
(C) Temperature drop in the fluid is significant
(D) Temperature drop in the solid is significant

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Q.15 A solid sphere with an initial temperature T is immersed in a large thermal reservoir of
i

temperature To . The sphere reaches a steady temperature after a certain time t1 . If the radius of the
sphere is doubled, the time required to reach steady-state will be
(A) t1 /4 (B) t1 /2 (C) 2 t1 (D) 4 t1

Q.16 If the Nusselt number ( Nu ) for heat transfer in a pipe varies with Reynolds number ( Re ) as
Nu Re0.8 , then for constant average velocity in the pipe, the heat transfer coefficient varies with
the pipe diameter D as

(A) D 1.8 (B) D 0.2 (C) D 0.2 (D) D1.8

Q.17 In the McCabe-Thiele diagram, if the x -coordinate of the point of intersection of the q -line and
the vapor-liquid equilibrium curve is greater than the x -coordinate of the feed point, then the
quality of the feed is
(A) super-heated vapor (B) liquid below bubble point
(C) saturated vapor (D) saturated liquid

Q.18 For which of the following combinations, does the absorption operation become gas-film
controlled?
P. The solubility of gas in the liquid is very high
Q. The solubility of gas in the liquid is very low
R. The liquid-side mass transfer coefficient is much higher than the gas-side mass transfer
coefficient
S. The liquid-side mass transfer coefficient is much lower than the gas-side mass transfer
coefficient
(A) P & Q (B) P & R (C) P & S (D) Q & R

Q.19 The half-life of an nth order reaction in a batch reactor depends on


(A) only the rate constant
(B) only the rate constant and the order of the reaction
(C) only the rate constant and the initial reactant concentration
(D) the rate constant, initial reactant concentration, and the order of the reaction

Q.20 Consider the reaction scheme shown below

k k
A
1 B
2 C .

Both the reactions are first-order. The activation energies for k1 and k 2 are 80 and 20 kJ/mol,
respectively. To maximize the yield of B, it is preferable to use
(A) CSTR and high temperature
(B) PFR and high temperature
(C) CSTR and low temperature
(D) PFR and low temperature

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Q.21 In petroleum refining, catalytic reforming is used to convert

(A) Paraffins and naphthenes to aromatics (B) Paraffins to hydrogen and carbon monoxide

(C) Gas oil to diesel and gasoline (D) Light olefins to gasoline

Q.22 The final boiling points of gasoline, diesel, atmospheric gas oil (AGO) and lubricating oils vary as
(A) gasoline > diesel > AGO > lubricating oils
(B) lubricating oils > AGO > diesel > gasoline
(C) AGO > lubricating oils > diesel > gasoline
(D) lubricating oils > diesel > AGO > gasoline

Q.23 The main unit processes used for the production of hydrogen from natural gas are steam reforming
(SR), pressure swing adsorption (PSA), low temperature water gas shift reaction (LT WGS) and
high temperature water gas shift reaction (HT WGS). The correct sequence of these in the plant is
(A) SR; LT WGS; HT WGS; PSA
(B) PSA; SR; LT WGS; HT WGS
(C) SR; HT WGS; LT WGS; PSA
(D) PSA; HT WGS; LT WGS; SR

Q.24 A thermometer initially at 100C is dipped at t = 0 into an oil bath, maintained at 150C. If the
recorded temperature is 130C after 1 minute, then the time constant of thermometer (in min) is
(A) 1.98 (B) 1.35 (C) 1.26 (D) 1.09

Q.25 The Bode stability criterion is applicable when


(A) Gain and phase curves decrease continuously with frequency
(B) Gain curve increases and phase curve decreases with frequency
(C) Gain curve and phase curve both increase with frequency
(D) Gain curve decreases and phase curve increases with frequency

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Q. 26 to Q. 55 carry two marks each.


Q.26 The one - dimensional unsteady state heat conduction equation in a hollow cylinder with a constant
heat source q is

T 1 T
r q
t r r r
If A and B are arbitrary constants, then the steady state solution to the above equation is

qr 2 A
(A) T (r ) B
2 r
2
qr
(B) T (r ) A ln r B
4
(C) T (r ) A ln r B
qr 2
(D) T (r ) A ln r B
4

Q.27 If a is a constant, then the value of the integral a 2 xeax dx
0
is
(A) 1/ a (B) a (C) 1 (D) 0

Q.28 The Newton Raphson method is used to find the roots of the equation

f x x cos x 0 x 1.

If the initial guess for the root is 0.5, then the value of x after the first iteration is
(A) 1.02 (B) 0.62 (C) 0.55 (D) 0.38

Q.29 If i 1 , the value of the integral


7z i
zz
c
2
1dz z 2,

using the Cauchy residue theorem is


(A) 2i (B) 0 (C) 6 (D) 6

Q.30 An insulated, evacuated container is connected to a supply line of an ideal gas at pressure Ps ,
temperature Ts and specific volume vs . The container is filled with the gas until the pressure in the
container reaches Ps . There is no heat transfer between the supply line to the container, and kinetic
and potential energies are negligible. If CP and CV are the heat capacities at constant pressure and
constant volume, respectively ( CP CV ), then the final temperature of the gas in the container is

(A) Ts (B) Ts (C) 1 Ts (D) 1 Ts

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Q.31 Consider a binary liquid mixture at constant temperature T and pressure P . If the enthalpy change
of mixing, H 5x1 x2 , where x1 and x2 are the mole fraction of species 1 and 2 respectively, and
the entropy change of mixing S R x1 ln x1 x2 ln x2 (with R = 8.314 J/mol.K), then the
minimum value of the Gibbs free energy change of mixing at 300 K occurs when
(A) x1 = 0 (B) x1 = 0.2 (C) x1 = 0.4 (D) x1 = 0.5

Q.32 A bed of spherical glass beads (density 3000 kg/m3, diameter 1 mm, bed porosity 0.5) is to be
fluidized by a liquid of density 1000 kg/m3 and viscosity 0.1 Pa.s. Assume that the Reynolds
number based on particle diameter is very small compared to one. If g = 10 m/s2, then the
minimum velocity (in m/s) required to fluidize the bed is

(A) 3.33 104 (B) 3.33 101 (C) 3 (D) 30

Q.33 For the enclosure formed between two concentric spheres as shown below ( R2 2R1 ), the fraction
of radiation leaving the surface area A2 that strikes itself is

Area A2

R1

Area A1 R2

(A) 1/4 (B) 1/2 (C) 1 2 (D) 3/4

Q.34 Heat is generated at a steady rate of 100 W due to resistance heating in a long wire (length = 5 m,
diameter = 2 mm). This wire is wrapped with an insulation of thickness 1 mm that has a thermal
conductivity of 0.1 W/m.K. The insulated wire is exposed to air at 30C. The convective heat
transfer between the wire and surrounding air is characterized by a heat transfer coefficient of
10 W/m2.K. The temperature (in C) at the interface between the wire and the insulation is
(A) 211.2 (B) 242.1 (C) 311.2 (D) 484.2

Q.35 In a counter-flow double pipe heat exchanger, oil ( m = 2 kg/s, CP = 2.1 kJ/kg.C) is cooled from
90 C to 40 C by water ( m = 1 kg/s, CP = 4.2 kJ/kg.C) which enters the inner tube at 10 C. The
radius of the inner tube is 3 cm and its length is 5 m. Neglecting the wall resistance, the overall heat
transfer coefficient based on the inner radius, in kW/ m2.K, is
(A) 0.743 (B) 7.43 (C) 74.3 (D) 2475

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Q.36 The rate-controlling step for the solid-catalyzed irreversible reaction

A B
C

is known to be the reaction of adsorbed A with adsorbed B to give adsorbed C . If Pi is the partial
pressure of component i and K i is the adsorption equilibrium constant of component i , then the
form of the Langmuir-Hinshelwood rate expression will be
PA PB
(A) rate
1 K A PA K B PB KC PC
PA PB
(B) rate
1 K A PA K B PB KC PC
2

PA PB
(C) rate
1 K A PA K B PB KC PC
0.5

PA PB
(D) rate
PC

Q.37 Consider the drying operation shown in the figure below for a solid loading (dry basis) of 50 kg/m 2
with a constant drying rate of 5 kg/m2.h. The falling rate of drying is linear with moisture content.

Xc = 0.1
Xe = 0.005
Drying Rate

Xe Xc
Moisture (kg H2O/kg dry solid)

The drying time (in hrs) required to reduce an initial moisture content of 25% to a final moisture
content of 2% is
(A) 1.55 (B) 1.75 (C) 3.25 (D) 4.55

Q.38 An equimolar mixture of A and B (A being more volatile) is flash distilled continuously at a feed
rate of 100 kmol/h, such that the liquid product contains 40 mol % of A. If the relative volatility
is 6, then the vapor product, in kmol/h, is
(A) 10 (B) 20 (C) 25 (D) 45

Q.39 A thermocouple having a linear relationship between 0 oC and 350 oC shows an emf of zero and
30.5 mV, respectively at these two temperatures. If the cold junction temperature is shifted from
0 oC to 30 oC, then the emf correction (in mV) is
(A) 3.13 (B) 2.92 (C) 2.61 (D) 2.02

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Q.40 The characteristic equation for a system is


s3 9s 2 26s 12(2 Kc ) 0 .
Using the Routh test, the value of K c that will keep the system on the verge of instability is

(A) 20.9 (B) 18.4 (C) 17.5 (D) 15.3


Q.41 The elementary reversible exothermic gas-phase reaction

A 3B 2C

is to be conducted in a non-isothermal, non-adiabatic plug flow reactor. The maximum allowable


reactor temperature is Tmax . To minimize the total reactor volume, the variation of reactor
temperature ( T ) with axial distance from the inlet ( z ) should be
(A) (B)

Tmax Tmax
T T

z z
(C) (D)

Tmax Tmax

T T

z z
Q.42 The block diagram of a system with a proportional controller is shown below

U
1

R 1 C
Kc
ps 1

1
ms 1

A unit step input is introduced in the set point. The value of K c to provide a critically damped
response for U 0 , p 8 and m 1 is

(A) 3.34 (B) 2.58 (C) 1.53 (D) 1.12

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Q.43 A batch reactor produces 1105 kg of a product per year. The total batch time (in hours) of the
reactor is k PB , where PB is the product per batch in kg and k 1.0 h kg . The operating cost
of the reactor is Rs. 200/h. The total annual fixed charges are Rs. 340 PB and the annual raw
material cost is Rs. 2 106 . The optimum size (in kg) of each batch (adjusted to the nearest
integer) is
(A) 748 (B) 873 (C) 953 (D) 1148

Q.44 Heat integration is planned in a process plant at an investment Rs. 2 106 . This would result in a
net energy savings of 20 GJ per year. If the nominal rate of interest is 15% and the plant life is
3 years, then the breakeven cost of energy, in Rs. per GJ (adjusted to the nearest hundred), is
(A) 33500 (B) 43800 (C) 54200 (D) 65400

Q.45 In a 1-1 pass floating head type shell and tube heat exchanger, the tubes (od = 25 mm; id = 21 mm)
are arranged in a square pitch. The tube pitch is 32 mm. The thermal conductivity of the shell side
fluid is 0.19 W/m.K, and the Nusselt number is 200. The shell-side heat transfer coefficient
(in W/m2.K), rounded off to the nearest integer, is
(A) 1100 (B) 1400 (C) 1800 (D) 2100

Q.46 Match the process in Group I with the catalyst in Group II


Group I Group II
P. Fischer-Tropsch synthesis I. Nickel
Q. Formaldehyde from methanol II. Fe2O3
R. Hydrogenation of vegetable oils III. Silver
S. Dehydrogenation of ethylbenzene IV. Cobalt

(A) P-III, Q-IV, R-I, S-II (B) P-IV, Q-II, R-I, S-III
(C) P-IV, Q-III, R-I, S-II (D) P-III, Q-IV, R-II, S-I

Q.47 Match the polymer in Group I to the polymer characteristic in Group II


Group I Group II
P. Polyethylene I. Elastomer
Q. Phenol-formaldehyde polymer II. Fiber
R. Polyisoprene III. Thermoplastic
S. Polyester IV. Thermosetting polymer

(A) P-III, Q-IV, R-I, S-II (B) P-IV, Q-II, R-III, S-I
(C) P-III, Q-II, R-I, S-IV (D) P-IV, Q-III, R-I, S-II

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Common Data Questions

Common Data for Questions 48 and 49:

A counter-current extraction column is designed to remove 99% of solute C from a solution of solvent A
and solute C using pure solvent B. The initial concentration of solute in the solution of A + C is 20 wt %,
and the total flow of solution is 1000 kg/h. If the equilibrium relationship is Y 2 X , where
Y = mass of C/mass of A and X = mass of C/mass of B.
Q.48 The minimum flow rate of solvent B required (in kg/h) is

(A) 1454 (B) 1584 (C) 1676 (D) 1874

Q.49 If the flow rate of B is 2400 kg/h, then the theoretical number of stages in the column, using
Kremsers equation (adjusted to the next integer) is
(A) 5 (B) 9 (C) 11 (D) 13

Common Data for Questions 50 and 51:

The reaction A(liq) +B(gas) C(liq) +D(gas) , is carried out in a reactor followed by a separator as shown
below

YRB , FRG
FPG
FFB FB
Reactor Separator
FC
FA

Notation:
Molar flow rate of fresh B is FFB
Molar flow rate of A is FA
Molar flow rate of recycle gas is FRG
Mole fraction of B in recycle gas is YRB
Molar flow rate of purge gas is FPG
Molar flow rate of C is FC
Here, FFB = 2 mol/s; FA = 1 mol/s, FB FA = 5 and A is completely converted.

Q.50 If YRB = 0.3, the ratio of recycle gas to purge gas FRG FPG is
(A) 2 (B) 5 (C) 7 (D) 10

Q.51 If the ratio of recycle gas to purge gas FRG FPG is 4 then YRB is

(A) 3/8 (B) 2/5 (C) 1/2 (D) 3/4

GATE Previous Year Solved Papers by


Linked Answer Questions

Statement for Linked Answer Questions 52 and 53:

A Newtonian fluid of viscosity flows between two parallel plates due to the motion of the bottom plate
(as shown below), which is moved with a velocity V . The top plate is stationary.

fluid
x

Q.52 The steady, laminar velocity profile in the x -direction is


y y 2
(A) V (B) V 1
b
b
y 2 y
(C) V 1 (D) V 1
b
b

Q.53 The force per unit area (in the x -direction) that must be exerted on the bottom plate to maintain the
flow is
(A) V b (B) V b (C) 2 V b (D) 2 V b

Statement for Linked Answer Questions 54 and 55:

The first order liquid phase reaction A P is conducted isothermally in a plug flow reactor of 5 liter
volume. The inlet volumetric flow rate is 1 liter/min and the inlet concentration of A is 2 mole/liter.

Q.54 If the exit concentration of A is 0.5 mole /liter, then the rate constant, in min1, is

(A) 0.06 (B) 0.28 (C) 0.42 (D) 0.64

Q.55 The plug flow reactor is replaced by 3 mixed flow reactors in series, each of 2.0 liters volume. The
exact conversion of A (in %) is
(A) 35.9 (B) 52.5 (C) 73.7 (D) 94.8
GATE 2012 Chemical Engg. - CH

General Aptitude (GA) Questions

Q. 56 Q. 60 carry one mark each.


Q.56 Which one of the following options is the closest in meaning to the word given below?

Mitigate
(A) Diminish (B) Divulge (C) Dedicate (D) Denote

Q.57 Choose the most appropriate alternative from the options given below to complete the following
sentence:

Despite several the mission succeeded in its attempt to resolve the conflict.
(A) attempts (B) setbacks (C) meetings (D) delegations

Q.58 The cost function for a product in a firm is given by 5q2, where q is the amount of production. The
firm can sell the product at a market price of 50 per unit. The number of units to be produced by
the firm such that the profit is maximized is
(A) 5 (B) 10 (C) 15 (D) 25

Q.59 Choose the most appropriate alternative from the options given below to complete the following
sentence:

Sureshs dog is the one was hurt in the stampede.


(A) that (B) which (C) who (D) whom

Q.60 Choose the grammatically INCORRECT sentence:


(A) They gave us the money back less the service charges of Three Hundred rupees.
(B) This countrys expenditure is not less than that of Bangladesh.
(C) The committee initially asked for a funding of Fifty Lakh rupees, but later settled for a lesser
sum.
(D) This countrys expenditure on educational reforms is very less.

Q. 61 - Q. 65 carry two marks each.


Q.61 An automobile plant contracted to buy shock absorbers from two suppliers X and Y. X supplies
60% and Y supplies 40% of the shock absorbers. All shock absorbers are subjected to a quality test.
The ones that pass the quality test are considered reliable. Of Xs shock absorbers, 96% are reliable.
Of Ys shock absorbers, 72% are reliable.

The probability that a randomly chosen shock absorber, which is found to be reliable, is made by
Y is
(A) 0.288 (B) 0.334 (C) 0.667 (D) 0.720

Q.62 A political party orders an arch for the entrance to the ground in which the annual convention is
being held. The profile of the arch follows the equation y = 2x 0.1x2 where y is the height of the
arch in meters. The maximum possible height of the arch is
(A) 8 meters (B) 10 meters (C) 12 meters (D) 14 meters

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 Chemical Engg. - CH

Q.63 Wanted Temporary, Part-time persons for the post of Field Interviewer to conduct personal
interviews to collect and collate economic data. Requirements: High School-pass, must be
available for Day, Evening and Saturday work. Transportation paid, expenses reimbursed.

Which one of the following is the best inference from the above advertisement?
(A) Gender-discriminatory
(B) Xenophobic
(C) Not designed to make the post attractive
(D) Not gender-discriminatory

Q.64 Given the sequence of terms, AD CG FK JP, the next term is


(A) OV (B) OW (C) PV (D) PW

Q.65 Which of the following assertions are CORRECT?

P: Adding 7 to each entry in a list adds 7 to the mean of the list


Q: Adding 7 to each entry in a list adds 7 to the standard deviation of the list
R: Doubling each entry in a list doubles the mean of the list
S: Doubling each entry in a list leaves the standard deviation of the list unchanged
(A) P, Q (B) Q, R (C) P, R (D) R, S

END OF THE QUESTION PAPER

GATE Previous Year Solved Papers by


GATE 2012 - Answer Keys
Chemical Engineering - CH
Q. No. Key / Range Q. No. Key / Range Q. No. Key / Range
1 B 23 C 45 B
2 D 24 D 46 C
3 B 25 A 47 A
4 C 26 B 48 B
5 D 27 C 49 B
6 A 28 D 50 B
7 A 29 B 51 A
8 A 30 A 52 D
9 D 31 D 53 A
10 B 32 A 54 B
11 A 33 D 55 C
12 C 34 A 56 A
13 D 35 B 57 B
14 D 36 B 58 A
15 D 37 C 59 Marks to All
16 B 38 C 60 D
17 B 39 C 61 B
18 B 40 C 62 B
19 D 41 C 63 D
20 B 42 C 64 A
21 A 43 C 65 C
22 B 44 B

__________________________________________________________
GATE Previous Year Solved Papers by