Sie sind auf Seite 1von 17

1.

For an ideal 3000 Hz channel, S/N ratio is


A. 3

B. 1.5

C. 4

D. 2
Answer: Option A
Explanation:

= 26000/3000 - 1 = 3.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

2. Which of the following types of noise assumes greater importance at high frequencies?
A. Transit time noise

B. Shot noise

C. Impulse noise

D. Random noise
Answer: Option A
Explanation:
At high frequencies time period of wave and transit time become comparable.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

3. In transistor radio receivers the number of IF amplifier stages are


A. 1

B. 2

C. 4

D. 6
Answer: Option B
Explanation:
Two IF amplifier stages are very commonly used.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

4. To relay outdoor remotely located live programs, TV transmitter use


A. microwave links

B. coaxial cable link


C. open wire link

D. either (b) or (c)


Answer: Option A
Explanation:
Microwave links are used.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

5. If each short element of signal occupies 20 ms, the speed is


A. 20 bauds

B. 50 bauds

C.
bauds

D. 0.05 bauds
Answer: Option B
Explanation:

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report
6. It is found that in a telephone system 60 subscribers initiate calls during a 30 minute interval and
the total duration of all the calls is 100 minutes. The load is
A. 2

B. 3 erlang

C. 3.333 erlang

D. 0.333 erlang
Answer: Option C
Explanation:

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

7. E and H fields are perpendicular to each other.


A. True

B. False
Answer: Option A
Explanation:
Radio waves have very high speed equal to that of light but speed of sound waves is very low.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

8. Consider the following:


1. A TV receiver antenna should pick up the TV signal and develop maximum voltage from the
available strength of signal
2. It should reject unwanted signals
3. It should not suffer from co-channel interference
4. It should have a very narrowband
The correct statements are
A. 1 and 2 only

B. 1, 2 and 3 only

C. 1, 2, 3, 4

D. 2, 3 only
Answer: Option B
Explanation:
The band should not be narrow.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

9. If transmission bandwidth is doubled in FM, SNR is


A. doubled

B. raised four times

C. decreased four times

D. halved
Answer: Option C
Explanation:
SNR changes in the ratio of square of change in bandwidth.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

10. Directivity means


A. maximum directive gain

B. zero directive gain

C. minimum directive gain


D. none of the above
Answer: Option A
Explanation:
Directivity means maximum directive gain.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

11. If the oscillator output is modulated by audio frequencies upto 10 kHz, the frequency range
occupied by the side bands will be
A. 711.9 kHz to 712.1 kHz

B. 702 kHz to 722 kHz

C. 692 kHz to 732 kHz

D. 71.2 kHz to 71.20 kHz


Answer: Option B
Explanation:
L = 50 mH, C = ln F

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

12. The power to the portable unit of a cordless telephone is provided by


A. pencil cells

B. dry cells

C. rechargeable cells

D. AC mains
Answer: Option C
Explanation:
Rechargeable cells feed the portable unit.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

13. In a AM wave the carrier and one of the side bands is suppressed. If m = 0.5, the percentage
saving in power is
A. 50%

B. 83.3%

C. 94.4%
D. 100%
Answer: Option C
Explanation:

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

14. Computer communication networks have


A. star configuration

B. tree configuration

C. loop/mesh configuration

D. All of the above


Answer: Option D
Explanation:
All the three configurations are used.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

15. Assertion (A): A balun is an RF impedance matching transformer.


Reason (R): Sometimes a booster amplifier is used with a TV set.
A. Both A and R are correct and R is correct explanation of A

B. Both A and R are correct but R is not correct explanation of A

C. A is correct but R is wrong

D. A is wrong but R is correct


Answer: Option B
Explanation:
Balun gives a 4 : 1 impedance transformation. In areas where TV reception is poor, booster is
used to strengthen a TV signal.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

16. In an FM system, when the AF is 500 Hz and the AF voltage is 2.4 V, the deviation is 4.8 kHz. If
the AF voltage is now increased to 7.2 V, the new deviation will be
A. 4.8 kHz

B. 9.6 kHz

C. 14.4 kHz
D. 28.8 kHz
Answer: Option C
Explanation:

f' = 2 x 7.2 14.4 kHz


New frequency donation will be 14.4 kHz.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

17. Modulation is also called detection.


A. True

B. False
Answer: Option B
Explanation:
Demodulation is called detection.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

18. The maximum range of a transmitter depends on


A. its frequency

B. its power

C. both its frequency and power

D. none of the above


Answer: Option C
Explanation:
Both power and frequency determine the maximum range.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

19. Consider the following statements about Yagi Uda antenna


1. It is unidirectional
2. Its gain is about 7 dB
3. It is used at VLF
4. The optimum separation is 0.11
Which of the above are correct?
A. 1 and 2 only

B. 1, 2, 4 only

C. 1, 2, 3, 4

D. 1 and 4 only
Answer: Option B
Explanation:
This antenna is for UHF and VHF bands.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

20. In a two stage cascade amplifier, each stage has a gain of 10 dB and noise figure of 10 dB. The
overall noise factor is
A. 10

B. 1.09

C. 1

D. 10.9
Answer: Option D
Explanation:

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

21. Fields are said to be circularly polarised if their magnitudes are


A. equal and they are in phase

B. equal but they differ in phase by 90

C. unequal and differ in phase by 90

D. unequal but are in phase


Answer: Option B
Explanation:
Magnitudes should be equal and phase angle 90.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

22. Three analog signals, having bandwidths 1200 Hz, 600 Hz, 600 Hz are sampled at their Nyquist
rates, encoded with 12 bit words, and time division multiplexed. The bit rate for the multiplexed
signal is
A. 115.2 kbps

B. 28.8 kbps

C. 57.6 kbps

D. 38.4 kbps
Answer: Option C
Explanation:
The total message bandwidth = 1200 Hz + 600 Hz + 600 Hz = 2400 Hz
Sampling frequency = 4800 samples/sec.
Hence, Bit rate = 4800 x 12

57.6 kbps.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

23. In a CD player the speed of CD is


A. constant at 500 rpm

B. constant at 200 rpm

C. varies from 200 to 500 rpm

D. none of the above


Answer: Option C
Explanation:
Since the circumference of outer tracks is more than that of tracks near the centre, the speed of
disc is varied from 200 rpm to 500 rpm.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

24. In the output of a DM speech encoder, the consecutive pulses are of opposite polarity during
time interval t1 < t < t2. This indicates that during this interval
A. the input to the modulator is essentially constant

B. the modulator is going through slope overload

C. the accumulator is in saturation

D. the speech signal is being sampled at the Nyquist rate


Answer: Option A
Explanation:
In delta modulator, when consecutive pulses of polarity are opposite then signal is constant.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report
25. A fascimile reproduction has a specification of 200 lines per frame, progressive scanning and 5
frames per second. The time to scan one line is
A. 5 ms

B. 2.5 ms

C. 1 ms

D. 0.1 ms
Answer: Option C
Explanation:

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

26. Consider the following features of monochrome TV


1. Number of lines per picture 625
2. Interlace ratio 2 : 1
3. Aspect ratio 4 : 3
4. Channel bandwidth 8 MHz
As regards CCIR system B, which of the above are correct?
A. 1, 2, 3, 4

B. 1, 2, 3

C. 1, 2, 4

D. 2, 3, 4
Answer: Option B
Explanation:
Channel bandwidth is not 8 MHz.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

27. In the absence of noise, if C is channel capacity in bits/s, f is channel bandwidth in Hz and N is
number of coding levels. Then
A. C = log2 N

B. C = (f) log2 N

C. C = 2 (f) log2 N

D. C = 0.5 (f) log2 N


Answer: Option C
Explanation:
Hartley law C = 2 f log2N.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

28. The open loop gain of an amplifier is 50 but is likely to change by 20%. If negative feedback with
= 0.1 is used, the change in gain will be about
A. 20%

B. 10%

C. 4%

D. 0.05%
Answer: Option C
Explanation:

.
Change in gain is about 4%.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

29. Audio amplifiers need


A. Bass control

B. Treble control

C. Both Bass and Treble control

D. Either Bass or Treble control


Answer: Option C
Explanation:
Bass means low frequency tones and treble means high frequency tones.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

30. The open loop gain of an amplifier is 200. If negative feedback with = 0.2 is used, the closed
loop gain will be
A. 200

B. 40

C. 4.878

D. 1.212
Answer: Option C
Explanation:

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

31. In a TV, studio the function of vision switcher is to


A. edit television programs

B. relay television programs

C. control zoom lens

D. mix audio and video signals


Answer: Option A
Explanation:
Viscon switcher has a provision to select any one or more of a large number of inputs and
switching then on to outgoing circuits.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

32.
In the equation of M-ary PSK signal (where Ey is symbol energy), M becomes large.
Then d will approach
A. 2

B. infinity

C. zero

D. 1
Answer: Option C
Explanation:
When M is large, sine term will tend to zero.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

33. The trapezoidal pattern of figure is obtained when examining an AM wave by an oscilloscope.
Modulation factor of the wave is

A. 0.33

B. 0.5

C. 2
D. 1
Answer: Option B
Explanation:

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

34. Y signal has maximum percentage of


A. red colour

B. blue colour

C. green colour

D. red and blue colours


Answer: Option C
Explanation:
Y = 0.3 R + 0.59 G + 0.11 B.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

35. To ensure good transient response in audio systems the natural frequencies should be
A. above 40 Hz and below 15 kHz

B. above 40 Hz

C. above 15 kHz

D. below 40 Hz and above 15 kHz


Answer: Option C
Explanation:
The useful audio range is 40 Hz to 15 kHz. Therefore natural frequency should be outside this
range.

36. If k is dielectric constant of a medium, the velocity factor in that medium is


A. 3

B.

C. (k)1/3

D.
Answer: Option B
Explanation:

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

37. An AM signal and a narrowband FM signal with identical carriers, modulating signals and
modulation index of 0.1 are added together. The resultant signal can be closely approximated by
A. Broadband FM

B. SSB with carrier

C. DSB-SC

D. SSB without carrier


Answer: Option B
Explanation:
s(t)AM + s(t)NBFM = A1 sin ct + A2 cos ct + (A - B) m
m(t) sin ct
it will not be NBFM because = 0.1, and SSB with carrier.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

38. The equation v(t) = A cos [ct + (t)] where A and c are constant and (t) is a function of base
signal represents
1. Phase modulation
2. Amplitude modulation
3. Angle modulation
4. Frequency modulation
Which of the above are true?
A. 3 only

B. 1, 3 and 4

C. 1, 2, 3, 4

D. 3 and 4 only
Answer: Option B
Explanation:
This equation can represent frequency, angle and phase modulation.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report
39. An FM signal with deviation is passed through mixer. Its frequency is reduced five fold. The
deviation in output of mixer is
A. 0.28

B.

C. 5

D. very very high


Answer: Option B
Explanation:
Deviation is not affected by mixer.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

40. The total number of channels allotted for cellular telephone is


A. 666

B. 333

C. 221

D. 111
Answer: Option A
Explanation:
Cellular telephones have been assigned 666 channels (826 to 845 MHz and 870 to 890 MHz).
Each channel has width of 30 kHz.

41.
The F.T. of {e-1 (t)} is equal to . Therefore

is
A. ef (f)

B. e-f (f)

C. ef (-f)

D. e-f (-f)
Answer: Option C
Explanation:
Apply duality property.

j F[g(t)] G(f)
F[G(t)] G(-f).
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

42. Sound waves are electromagnetic waves.


A. True

B. False
Answer: Option B
Explanation:
Sound waves are not electromagnetic in nature.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

43. In major diatonic musical scale, an octave is divided into


A. 12 intervals

B. 10 intervals

C. 7 intervals

D. 5 intervals
Answer: Option C
Explanation:
A major diatomic scale has 7 intervals between one octave.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

44. The bandwidth of DSB suppressed carrier modulation system when the modulating frequency
varies between 500 Hz and 5 kHz is
A. 555 kHz

B. 505 kHz

C. 500 kHz

D. 9 kHz
Answer: Option D
Explanation:

fm = 5 kHz - 500 Hz 4.5 kHz

Bandwidth = 2 fm 2 x 4.5 kHz = 9 kHz.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report
45. The filter circuit for feeding a wooffer has
A. an inductance in series and capacitance in parallel

B. a capacitance in series and an inductance in parallel

C. a resistance in series and an inductance in parallel

D. an inductance in series and a resistance in parallel


Answer: Option A
Explanation:
Series inductance and shunt capacitance is a low pass circuit.

46. The Hilbert transform of cos 1t + sin 2t is


A. sin 1t + cos 2t

B. sin 1t - cos 2t

C. cos 1t - cos 2t

D. - sin 1t + cos 2t
Answer: Option B
Explanation:
J[s(t)] = s(t + 90).
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

47. In ionosphere incidence angle is 60. The maximum usable frequency fm is equal to
A. 2fc

B. fc

C. 0.5 fc

D. 3 fc
Answer: Option A
Explanation:

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

48. The generally used value of EHV supply in TV receivers is


A. 1 kV per diagonal cm

B. 1 kV per diagonal inch

C. 0.5 kV per diagonal cm


D. 0, 5 kV per diagonal inch
Answer: Option B
Explanation:
It is 1 kV per diagonal inch.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

49. The number of channels available in MF band (300 kHz - 3 MHz) for AM modulating signal of 20
kHz is
A. 70

B. 67

C. 100

D. 150
Answer: Option B
Explanation:
In MF band, frequency space available

= 3000 - 300 2700 kHz


when AM is used Bandwidth of each channel.
= 2 x 20 kHz = 40 kHz

.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

50. The function of blend control in stereo system is


A. to dilute left channel

B. to dilute right channel

C. to dilute any of the channels

D. none of the above


Answer: Option C
Explanation:
Dilution of the effect of any channel to give balanced output from left and right channels is called
blind control.