You are on page 1of 4

LICENSURE EXAMINATION REVIEW FOR TEACHERS 2014

PHYSICAL SCIENCE

1. The radius of the path of an object in uniform circular motion is doubled. The centripetal force
needed if its speed remains the same is ________.
A. Four times as before
B. Half as great as before
C. Twice as much
D. Three times as much

2. Car A has a mass of 1000kg and a speed of 60km/hr. car B has amass of 2000kg and a speed of
30km/hr. compare the kinetic energy foe car A with that of car B.
A. Half as much
B. Four times as much
C. Equal
D. Twice as much

3. What would be the horizontal line in a position-time graph means?


A. Changing position, constant velocity
B. Constant position, constant velocity
C. Changing position, increase velocity
D. Constant position, zero velocity

4. What is the cars acceleration if ten seconds after the starting from rest; it is moving at 40m/s?
A. 4.0m/s2
B. 10m/s2
C. 2.5m/s2
D. 0.25m/s2

5. A heavy object and a light object are released from the rest at the same height and time in a
vacuum. As they fall, they have equal ________.
A. Weights
B. Moments
C. Acceleration
D. Energies

6. Airplanes are designed with pointed nose and thin tails in order to__________.
A. Produce fluid friction
B. Reduce drag
C. Increase the lift of the wing
D. Lessen the forward thrust

7. A stone was thrown upward from the roof, at the same time that an identical stone was dropped
from there. The two stones will ________.
A. Have the same velocity upon reaching the ground
B. Take the same time to reach the ground
C. Have they same acceleration when they reach the ground
D. Reach the ground at the same time

8. In a pair of scissors, the fulcrum is located at the ________.


A. Handle
B. Screw
C. Tip of the blades
D. Sharp edges

9. What kind of energy is possessed by water falling from a dam?


A. Potential
B. Kinetic
C. Accelerating
D. Interacting

10. If an object were equipped with a speedometer and allowed to fall freely on a planet where the
acceleration due to gravity is 20m/s2, by, how much will the reading on the speedometer
increase each second?
A. 30m/s
B. 20m/s
C. 40m/s
D. 10m/s

11. According to the kinetic molecular theory, liquids are similar in solids in that _______.
A. Their molecules are arrange in a regular manner
B. The motion of their particles changes with temperature
C. The motion of their particles cannot be determined
D. There is very little space in their molecules

12. When the solid block of materials is cut in half, its density is ________.
A. Unchanged
B. Halves
C. Doubled
D. Tripled

13. A ball is launched at an angle of 60 degrees from the horizontal. What do you call the horizontal
distance traveled by the ball?
A. Trajectory
B. Projectile
C. Range
D. Hyperbola
14. Which of the following is TRUE about an object thrown horizontally?
A. The vertical distance traveled increases uniformly
B. The horizontal motion is uniformly accelerated
C. The horizontal component of velocity increases
D. The velocity of the subject increases

15. In the absence of the air resistance, a projectile has a maximum range when thrown at an angle of
__________.
A. 90 degrees
B. 60 degrees
C. 30 degrees
D. 45 degrees

16. A 400 N woman stands on top of a very tall ladder so she is one earth radius above the earths
surface. How much does she weights?
A. 100N
B. Zero
C. 200N
D. 400N

17. What must be the minimum length of the plane mirror in order for you to see a full view of
yourself?
A. Your full height
B. One-fourth
C. One-half
D. Three-fourths

18. A rifle recoils from firing a bullet. The speed of the recoil is slow because ___________.
A. The force against the rifle is less
B. The rifle has more mass than the bullet
C. The impulse on the rifle is less
D. The momentum of the rifle is unchanged.

19. Which statements differentiate weight for mass?


A. Weight is distance from a reference point
B. Weight has volume, mass has none
C. Weight is a full of gravity, mass is space occupied
D. Weight is a force while mass is amount of matter

20. Who established the relationship between the volume of a gas and the pressure when the
temperature is constant?
A. Blaise Pascal
B. Robert Boyle
C. Lavoisier
D. Archimedes

ANSWER KEY
1. B
2. D
3. D
4. A
5. C
6. B
7. C
8. B
9. B
10. B
11. B
12. A
13. C
14. D
15. D
16. A
17. C
18. B
19. D
20. B