Sie sind auf Seite 1von 5

1.

In a SCR based converter, the freewheeling diode is used to


(a) Add to the conduction current of thyristors
(b) Oppose the SCR conduction
(c) Conduct current during the OFF period of the SCR
(d) Protect the SCR by providing a shunt path

Ans: c

2. During charging the specific gravity of the electrolyte of a lead-acid battery (a) increases (b)
decreases (c) remains the same (d) becomes zero
Ans: a
3. The capacity of a battery is expressed in terms of (a) current rating (b) voltage rating (c)
ampere-hour rating (d) none of the above
Ans: c
4. The specific gravity of electrolyte is measured by (a) manometer (6) a mechanical gauge (c)
hydrometer (d) psychrometer
Ans: c
5. When the specific gravity of the electrolyte of a lead-acid cell is reduced from 1.2 to 1.15 the
cell is in
(a) Charged state (b) discharged state
(c) Both (a) and (b) (d) active state
Ans: b
6. Each cell has a vent cap
(a) To allow gases out when the cell is on charge (b) to add water to the cell if needed (c)
to check the level of electrolyte (d) to do all above functions Ans: d
7. Petroleum jelly is applied to the electrical connections to the lead-acid battery (a) prevent local
heating (b) prevent short-circuiting (c) reduce path resistance (d) prevent
corrosion
Ans: d
8. Underground cables are laid at sufficient depth
(a) To minimize temperature stresses (b) to avoid being unearthed easily due to removal of soil
(c) to minimize the effect of shocks and vibrations due to gassing vehicles, etc.
(d) For all of the above reasons
Ans: c
9. The thickness of the layer of insulation on the conductor, in cables, depends upon
(a) reactive power (b) power factor (c) voltage (d) current carrying
capacity
Ans: c
10. The function of protective relay in a circuit breaker is
(a) To each any stray voltages
(b) To close the contacts when the actuating quantity reaches a certain predetermined value
(c) To limit arcing current during the operation of circuit breaker
(d) To provide additional safety in the operation of circuit breaker.
Ans: b
11. in a transformer
(a) both OC and SC tests are conducted on LV side
(b) OC test is conducted on LV side and SC test is conducted on HV side
(c) OC test is conducted on HV side and SC test is conducted on LV side
(d) both Oc and SC tests are conducted on HV side

Ans: b

12. Transformer oil is used as


(a) an insulator
(b) an insulator
(c) both A and B
(d) inert medium

Ans: c

13. tapping of a transformer are provided


(a) At the phase end of lv side
(b) At the phase end of hv side
(c) At the neutral side end of hv side
(d) At the middle of hv side

Ans: d

14. Breather is provided in a transformer to


(a) Absorb moisture of air during breathing
(b) Provide cold air in transformer.
(c) Absorb moisture from air entering in transformer
(d) Filter the transformer oil
Ans: a

15. Transformer cooling and insulating oil must be of


(a) Low viscosity.
(b) High viscosity.
(c) Low BDV
(d) Low resistivity

Ans: a

16. Which of the following motors is /are widely used?


(a) Squirrel cage induction motor
(b) Slip ring induction motor
(c) Either of these
(d) None of the above

Ans: a
17. In star-delta starting of squirrel cage induction motor compared to DOL starting the starting
current and torque are
(a) 1/3, 1/3
(b) 1/3, 1/3
(c) 1/3, 1/3
(d) 1/3, 1/3

Ans: b

18. Which of the following induction motor has maximum speed


(a) 8 pole.
(b) 6 pole.
(c) 4 pole.
(d) 2 pole.

Ans: d
19. Generally grounding is provided for:
(a) only for the safety of the equipment
(b) only for the safety of the operating personnel
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above
Ans: c
20. The objective of earthing or grounding is:
(a) to provide as low resistance possible to the ground
(b) to provide as high resistance possible to the ground
(c) to provide flow of positive, negative and zero sequence currents
(d) none of the above
Ans: a
21. The concept of V/f control of inverters driving induction motors results in
(a) Constant torque operation
(b) Speed reversal
(c) Reduced magnetic loss
(d) Harmonic elimination

Ans: a

22. In 4 quadrant operation of a hoist 3rd quadrant represents


(a) Reverse motoring.
(b) Reverse braking.
(c) Forward braking.
(d) Forward motoring.
Ans: a

23. What type of insulated cable is preferred for distribution lines?

(a) PVC and XLPE


(b) PVC only
(c) XLPE only
(d) EPR and XLPE

Ans: a

24. Which among these is a commissioning check during site testing for an induction motor?

(a) Insulation resistance


(b) Terminal shrouds
(c) Heater supply
(d) All of these

Ans: a

25. Insulation resistance of H V circuit breaker is more than ___________.

(a) 1000 M
(b) 500 M
(c) 2000 M
(d) 400 M

Ans: c

Total Marks obtained out of 25:

26. A 3-Phase balance load which has a Power Factor of 0.707 is connected to a balanced supply.
The power consumed by the load is 05KW. The power is measured by the two wattmeter
method, the reading of the two watt meters are,

(a) 3.94 KW and 1.06 KW


(b) 2.50 KW and 2.50 KW
(c) 5.00 KW and 0.00 KW
(d) 2.96 KW and 2.04 KW

Ans: a

OTHER DETAILS:

NAME:
DOB:
EDUCATION QUALIFICATION:
YEARS OF EXPERIENCE:
TYPES OF SUBSTAION YOU HAVE WORKED:
PREVIOUS EMPLOYERS:
ADDRESS FOR COMMUNICATION:

Overall rating for the above questions

1. Very good 2. Good 3. Acceptable 4. Below acceptable

Candidate Signature Engineering Head Site In charge

Date:
Place: