You are on page 1of 10

FIRST QUARTER EXAMINATION

GRADE 9 ARTS

I. MULTIPLE CHOICE: Choose the best answer.

_____1. Art is derived from the Latin word ARS. The term ARS means __________.
a. imagine b. skill c. creative d. active
_____2. Art is also known as the totality of human activities. The following are importance of art to
humans EXCEPT
a. Express feelings of love.
b. Give satisfaction to talented people.
c. Develop character, proper attitudes and values.
d. Encourage budding sportsmen.
_____3. Cave paintings encompass any parietal art which involves the application of color pigments on the
walls. In what era when these types of arts dominated as the peoples means of communication?
a. Ancient Egypt b. Classical Greek Era c. Prehistoric Era d. Romanesque Era
_____4.Your group was tasked to do a mural painting in your schoolusing the colors made with grind
powder pigments in pure water to make the painting become an integral part of the wall. What
technique of painting is ideal for mural painting using the above-mentioned materials?
a. fresco b. encaustic c. acrylic d. chiaroscuro
_____5. You were asked by your art teacher to paint using melted beeswax and mineral pigment to varnish
your work of art. What medium of painting are you going to apply?
a. fresco b. encaustic c. acrylic d. chiaroscuro
_____6. Kerch style is an attic red-figure pottery named after the Crimean city of Kerch. The following
were the most common shapes of this classical vase painting EXCEPT
a. wine container b. bowl for water and wine c. low bowl w/ two handles d. low handles and lid
_____7. A method of painting that denotes a picture painted in a panel, usually made of wood.
a. panel painting b. plein-air painting c. scroll painting d. miniature painting
_____8.The formal writing system of Egypt with the use of pictures.
a. hieroglyphics b. calligraphy c. photography d. logography
_____9. A typical art process in Romantic era where pieces of colored glass, stone, or other materials were
formed together to create an image.
a. stained glass b. photography c. printmaking d. mosaic
_____10. Which of the following BEST describe an Egyptian sculpture?
a. Significant in revealing the artistic progress of the culture or artist involved.
b. Symbolisms were heavily used to represent the Gods.
c. Living is presented larger than the dead.
d. Faithful and direct imitation of human anatomy.
_____11. To reach a peak of artistic excellence, Greek sculptors were particularly concerned with the
following EXCLUDING
a. Perfection of human body.
b. Arrangement of figures and groups.
c. It is extremely primitive and mysterious.
d. Dramatic representation of movements.
_____12. Which of the following is NOT a relevant nature of Pre-Historic sculpture?
a. Symbolic elements were widely used.
b. Sculpture is a result of natural erosion and not a human artistry.
c. Carvings may have mythological or religious significance.
d. Materials used in sculpture vary according to region and locality.
_____13. What are the dominant themes of Byzantine sculptures?
a. human form, everyday life, still life
b. religious, everyday life, nature
c. human nature, symbols, war
d. heroes, humor, landscape
_____14. In Greek architecture, temples were designed either of the three architectural styles or orders.
Which among the following is NOT a Greek Classical style?
a. Tonic b. Corinthian c. Doric d. Ionic
_____15. A style of architecture characterized by pointed arches.
a. Gothic b. Byzantine c. Romanesque d.Roman
_____16. Ancient Egypt is known for a massive monument having rectangular base and four triangular
faces culminating in a singular apex, built over or around a crypt or tomb.
a. tomb b. vault c. pyramid d. terracotta
_____17. An architectural style characterized by rounded arches and masonry walls and vaults.
a. Roman b. Romanesque c. Greek d. Byzantine
_____18. Parthenon is considered as the greatest Greek classical temple and was dedicated to the citys
patron deity, Athena. The said temple is renowned with what architectural style?
a. Doric b. Ionic c. Corinthian d. Tonic

II. MULTIPLE CHOICE: Choose the letter that corresponds to when the classical artwork was
modeled.

19. _____ 20. _____

a. Pre-historic Era c. Ancient Egypt a. Greek Era c. Medieval Era


b. Gothic Era d. Medieval Era b. Ancient Egypt d. Gothic Era

21. _____ 22. _____

a. Pre-historic Era c. Greek Era a. Ancient Egypt c. Medieval Era


b. Gothic Era d. Ancient Egypt b. Greek Era d. Romantic Era

23. _____ 24. _____

a. Ancient Egypt c. Greek Era a. Greek Era c. Medieval Era


b. Gothic Era d. Medieval Era b. Ancient Egypt d. Gothic Era

25. _____

a. Pre-historic Era c. Greek Era


b. Gothic Era d. Medieval Era
SECOND QUARTER EXAMINATION
GRADE 9 ARTS

I. MULTIPLE CHOICE: Choose the best answer.

Readings for Items 1-3.


RENAISSANCE PERIOD
(1400-1600)
Renaissance was the period of economic progress.The period stirred enthusiasm for the study of ancient
philosophy and artistic values. The word renaissance comes from the word, renaitre, which means rebirth.
The people of the Renaissance Period rediscovered the glory of ancient Greece and the grandeur of Rome.
Changes in art took place during the Renaissance, such as the use of perspective, balance, form and
proportion resulting in more realistic artwork.The three great artists of this period are Leonardo da Vinci,
Michelangelo Bounarroti and Raphael Santi. Italian Renaissance also influenced art in other countries such
as Spain and Germany.

_____1.What is the main idea of the passage?


a. Renaissance period is considered as the great period of creativity.
b. Realistic artworks were formed in renaissance period.
c. Creativity was achieved in renaissance period because of the three great artists.
d. Renaissance is the rebirth of the great artists that influenced the world art.
_____2. Renaissance period was the revival of __________.
a. Traditional artworks
b. Interest for classical Greek and Roman thoughts
c. Culture and traditions
d. Economic progress
_____3. What style of art is applied by the artists during the renaissance period?
a. impressionism b. expressionism c. surrealism d. realism
_____4. Baroque is described to be the artistic style that uses exaggerated motion. What does the term
Baroque means:
a. full of creativity b. pearl of irregular shaped c. emphasized artwork d. magnified pearl
_____5. Who among the following is NOT a Baroque artist?
a. Donatello b.Lorenzo Bernini c. Diego Velasquez d. Amerhigi da Caravaggio
_____6.Caravaggios famous masterpiece painted in 1601.
a. Ecstacy of St. Teresa b. Las Meninasc. Conversion of St. Paul d. Samson and Delilah
_____7.A Flemish Baroque painter known for his painting of mythical and figurative subjects.
a. Peter Paul Rubens b.Lorenzo Bernini c. Diego Velasquez d. Amerhigi da Caravaggio
_____8.Baroque realist known as one of the greatest European painters and printmakers.
a. Amerhigi da Caravaggio b. Peter Paul Rubens c. RembrantHarmenszoon d. Diego Velasquez
_____9.The first Italian Baroque artist and also known as the greatest sculptor of his time.
a. Lorenzo Bernini b. Diego Velasquez c. Donatello d. RembrantHarmenszoon

II. MULTIPLE CHOICE: Identify the title of the artwork and the artist of the following
masterpieces. Choose the letter of your answer from the given choices.

10. _____ a. Monalisa b. The Transfiguration c. Statue of St. George d. David


11. _____ a. Donatello b. Da Vinci c. Michelangelo d. Raphael
12. _____ a. The Transfiguration b. The Last Judgment c. David d. The Last Supper
13. _____ a. Donatello b. Da Vinci c. Michelangelo d. Raphael

14. _____ a. The Last Supper b. The Transfiguration c. The Last Judgment d. The School of Athens
15. _____ a. Donatello b. Da Vinci c. Michelangelo d. Raphael

16. _____ a. David b. Statue of St. George c. Monalisa d. Pieta


17. _____a. Donatello b. Da Vinci c. Michelangelo d. Raphael

18. _____a. Pieta b. David c. Monalisa d. Statue of St. George


19. _____ a. Donatello b. Da Vinci c. Michelangelo d. Raphael

20. _____ a. The Last Supper b. The Transfiguration c. The Last Judgment d. The School of Athens
21. _____ a. Donatello b. Da Vinci c. Michelangelo d. Raphael
22. _____a. Pieta b. David c. Monalisa d. Statue of St. George
23. _____a. Donatello b. Da Vinci c. Michelangelo d. Raphael

24. _____a. The Last Supper b. The Last Judgment c. The Transfiguration d. The School of Athens
25. _____a. Donatello b. Da Vinci c. Michelangelo d. Raphael
THIRD QUARTER EXAMINATION
GRADE 9 ARTS

I. MULTIPLE CHOICE: Choose the best answer.

_____1. Neoclassicism is the revival of a classical style of art treatment. The term came from the Greek
words NEOS and CLASSICUS which means ___________.
a. young and old b. discover and restore c. new and first class d. new and traditional
_____2. Neoclassical movement is notable as the Age of Enlightenment or __________.
a. Age of Reason b. Age of Understanding c. Age of Learning d. Age of Wisdom
_____3.During the time of Alexander the Great, Neoclassical sculptures dominated in what style?
a. Greek b. Egyptian c. Gothic d. Roman
th
_____4.It is an art movement in 18 century that gives emphasis on nature, imagination, emotion and the
individual.
a. Neoclassicism b. Impressionism c. Romanticism d. Expressionism
_____5.The following are characteristics of a neo-classical art EXCEPT:
a. rebirth of Greek history b. formal composition c. local color d. classic geo-structure
_____6. Romanticism is a movement in which the artist sought to break new ground in the expression of
emotion. Which of the following is NOT a characteristic of Romanticism?
a. dramatic compositions b. formal compositions c. shows height of action d. emotional extremes
_____7. A neoclassical style of building which gives an overall impression of an enormous, classically
decorated rectangular block.
a. temple b. palladian c. classical block d. trabeated
_____8. A famous neo-classical style of building that features balustrade.
a. temple b. palladian c. classical block d. trabeated
_____9.It is an uncommon style of building during Renaissance period, but it exploded in neoclassical
age. What is this structural design that features peristyle?
a. temple b. palladian c. vault d. trabeated
_____10. Victorian Gothic began in the late 1740s in England that drew its inspiration in medieval
architecture, this movement is also known as __________.
a. Renaissance Revival b. Byzantine Revival c. Romanesque Revival d. Gothic Revival
_____11. This structure is acclaimed to be one of the best monuments in the world and also known as the
Cry of Pugadlawin.
a. Bonifacio Monument b. Rizal Monument c. Magellan Shrine d. EDSA Shrine
_____12.He is recognized as the Father of Philippine Arts and the one who designed the monument that
is being referred in item number 4?
a. Juan Luna b. Guillermo Toelntino c. Napoleon Abueva d. JuanNapkil
_____13.Spoliarium is a masterpiece of one of the Philippine national artists, Juan Luna. What does this
painting depict?
a. It is a glimpse of Roman history where the fallen and dying gladiators are dumped of their worldly
possessions.
b. Judgment of humankind expected in some religious traditions to take place at the end of the world.
c. Spanish victory against the Filipinos.
d. The blood compact between the Spaniards and Filipinos
_____14. He was one of the great Filipino painters in 19th century and served as an inspiration of the
members of Philippine Reform Movement and his masterpiece, The Christian Virgins Being
Exposed to the Populace.
a. Guillermo Toelntino b. Felix Hidalgo c. Napoleon Abueva d. JuanNapkil
_____15. The Philippines national artist for sculpture and was called as the Father of Modern Philippine
Sculpture.
a. Felix Hidalgo b. Guillermo Tolentino c. Napoleon Abuevad. JuanNapkil
II. MULTIPLE CHOICE: Identify the title of the artwork and the style of the following
masterpieces. Choose the letter of your answer from the given choices.

16. _____ a. Manila Post Office b. UP Manila c. Eks Club d. White House
17. _____ a. Neoclassicism b. Romanticism

18. _____ a. Spoliarium b. The Raft of Medusa c. Charging Chasseur d. Liberty Leading the People
19. _____ a. Neoclassicism b. Romanticism

20. _____a. UP Oblation b. UP Manila c. David d. JEANNE d ARC


21. _____ a. Neoclassicism b. Romanticism

22. _____a. UP Manila b. Up Oblation c. Paco Train Station d. Laoag Normal School
23. _____ a. Neoclassicism b. Romanticism

24. _____a. The Raft of Medusa b. Spoliarium c. Charging Chasseur d. Liberty Leading the People
25. _____a. Neoclassicism b. Romanticism
FOURTH QUARTER EXAMINATION
GRADE 9 ARTS

I. MULTIPLE CHOICE: Choose the best answer.

Readings for items 1-3.

Ancient Greek Theater


Greek theater with its large audience, use contorted facial masks. These conveyed specific emotions. Two
of the mask is now iconic. The face of comedy represented by the Muse of comedy Thalia and the face of
tragedy represented by the Muse of tragedy Melpomeme.
The use of masks enabled actors in ancient Greek plays to portray different roles without confusing the
audience. Exaggerated expressions on the masks helped distinguish the characters so they will be
recognized even to audience members seated far away from the audience.

_____1. What is the mainpurpose of mask for the audience in ancient Greek theater?
a. The mask will able to bring the characters face closer to the audience.
b. The mask is worn by the actors to entertain the audience.
c. The mask is used to deceivethe audience identify the characters.
d. The mask is used to give a more intense feeling for the audience.
_____2. What is themain function of the mask for the actors in ancient Greek theater?
a. The mask is used to protect the face of the actors from the audience.
b. The mask is designed to enhance the appearance of the wearer.
c. The mask will help the actors transform to different characters.
d. The mask will prevent the audience from identifying the actors.
_____3. Who are the Greek muses that represent the two iconic mask of ancient Greek theater?
a. Athena and Venus b. Aphrodite and Electra c. Thalia and Melpomeme d. Thetis and Tyche
_____4.Theater is derived from the ancient Greek word theatron, meaning the seeing place, therefore
theateris __________.
a. the place for meeting b. the place for enjoying c. the place for seeing d. the for celebrations
_____5.Greek drama has three types. What type of play that features the structure and characters of
tragedy, while adopting a happy atmosphere.
a. comedy b. tragedy c. farce d. satyr
_____6.A Greek poet who serves as the first actor and introduced the use of masks and often called as the
Father of Tragedy.
a. Thespis b. Euripides c. Aristophanes d. Sophocles
_____7. He was known as the greatest representative of ancient Greek comedy and one of his humorous
tale is entitled Lysistrata.
a. Thespis b. Euripides c. Aristophanes d. Sophocles
_____8.The following are parts of ancient Greek theater EXCEPT
a. theatron b. quadriporticus c. skene d. parodos
_____9. For the ancient Roman theater, this type of drama consists of jokes and mockery,
intended to make an audience laugh and a play with happy ending.
a. comedy b. tragedy c. farce d. satyr
_____10. It was considered as the center of entertainment in Ancient Rome.
a. Epidaurus b. Coliseum c. Court d. Amphitheater
_____11.A structure in Ancient Rome with expansive garden complex of fountains and statues and served
as one of the first permanent theaters in Rome.
a. Amphitheater b. Pompey Theater c. Epidaurus d. Triumvir Court
_____12.Which of the following is NOT a usual theme for Roman theater plays?
a. festivals b. chariot races c. gladiators d. public executions
_____13.Medieval theater flourished in the 15th century; it developed out of liturgical ceremonies. Plays in
medieval period evolve in what theme?
a. gladiators b. romantic c. biblical d. tragedy
_____14. A Medieval play designed to teach people a lesson on how to live their life according to the rules
of the church.
a. miracle play b. morality play c. mystery play d. marvel play
_____15.Renaissance theater was characterized by the return of classical Greek and Roman arts and
culture and it brought a monumental increase in the production of live theater that is why it was
considered as the __________.
a. Dark Age Theater b. Revival Theater c. Middle Age Theater d. Golden Age Theater
_____16.A theater art form in Renaissance period characterized by the use of masks, improvisation,
physical comedy and recognizable character types.
a. La Calisto b. Commedia dellarte c. Dido and Aenas d. Knight Masque
_____17. Famous English actor and poet that transpired in Renaissance period and regarded as the greatest
playwright of all time.
a. William Shakespeare b. Bertolt Brecht c. Christopher Marlowe d. Thomas Kyd
_____18.Romeo and Juliet is one of William Shakespeares famous plays that portrays the often-told tale of
star-crossed lovers from feuding families and kill themselves for love. What is the theme of this
play?
a. history b. tragedy c. comedy d. romance
_____19.Macbeth is the shortest of Shakespeares play, but one of his famous. The play investigates the
corrupting effects of ambition and power by using murder to gain and retain the crown of the Scottish
Lord Macbeth. What is the theme for the play?
a. history b. tragedy c. comedy d. romance
_____20. Theater gradually evolved and became extravagant, because special effects to the stage
were introduced. In what period when multimedia was first experienced in the field of theater arts?
a. Neoclassical b. Romanticism c. Ancient Egypt d. Baroque
_____21. A type of stage lighting that was first employed in the U.S. during the neoclassical period to
highlight the performers on stage. What is the name of the device?
a. limelight b. fresnel c. parcan d. profile
_____22.A French composer and pianist of the Romantic era, but best known for his realistic opera
Carmen.
a. Ludwig van Beethoven b. Claude Debussy c. Wolfgang Amadeus Mozart d. Georges Bizet
_____23. He was a prominent Filipino poet, and is wide considered as the William Shakespeare of the
Philippines because of his Florante at Laura.
a. Francisco Baltazar b. Ricardo Abad c. Salvador Bernal d. Severino Reyes
_____24.Severino Reyes was a Filipino writer, playwright, and director of plays and commended as one of
the giants of Philippine Literature that made him as the __________.
a. Father of Philippine Literature
b. Father of Kundiman
c. Father of Philippine Theater
d. Father of Tagalog Zarzuela
_____25. He was acknowledged as the Father Theater Design in the Philippines and a national artist
awardee.
a. Francisco Baltazar b. Ricardo Abad c. Salvador Bernal d. Severino Reyes
KEY ANSWERS
ARTS 9

FIRST SECOND THIRD FOURTH


QUARTER QUARTER QUARTER QUARTER

1. B 1. A 1. C 1. A
2. D 2. B 2. A 2. C
3. C 3. D 3. D 3. C
4. A 4. B 4. C 4. C
5. B 5. A 5. A 5. D
6. D 6. C 6. B 6. A
7. A 7. A 7. C 7. C
8. A 8. C 8. B 8. B
9. D 9. A 9. A 9. A
10.B 10.D 10.D 10. D
11.C 11.A 11.A 11.B
12.A 12.B 12.B 12.A
13.B 13.C 13.A 13.C
14.A 14.A 14.B 14.B
15.A 15.B 15.C 15.C
16.C 16.D 16.D 16.B
17.B 17.C 17.A 17.A
18.A 18.C 18.D 18.B
19.D 19.B 19.B 19.B
20.B 20.D 20.A 20.D
21.A 21.D 21.B 21.A
22.D 22.D 22.A 22.D
23.C 23.A 23.A 23.A
24.F 24.C 24.B 24.D
25.D 25.D 25.B 25.C