Sie sind auf Seite 1von 20

Jawahar kala kendra

Case study

Jawahar kala kendra is a multi arts centre located


in Jaipur . It was built by rajasthan government
with the purpose of preserving rajasthani arts and
crafts.
Location : Jaipur ,Rajasthan
Architect: Ar. Charles correa
Year of completion : 1991

Feasibility: The site is 6 km from railway station


6.4 km from airport
5.7 km from hospital
Concept :The plan of jawahar kala Kendra is a reflection of
the original city plan of jaipur, which is based on the concept
of nine Mandalas or navagraha placed in a grid pattern with
one block displaced to accommodate the main entrance.

The astrological symbol of each planet is


directly expressed in a cut-out
opening on its external wall.

Nine Mandalas
Representation of these nine blocks as the nine planets.For instance library in Jupiter
section which represents wisdom and knowledge.TheMars section representative of
power has the administrative block.
SITE
Approach: The approach road connecting the site is the
main road connected to Jaipur International Airport and Industrial Area.
Parking : Approximate 20 4 -wheelers
30-35 2-wheelers
Additional parking area is being provided

Climate : Hot and dry climate garage


SR: intense
T : summer 40-45 degree Celsius
winter 5 -25 degree Celsius 2wheeler parking
WINDS : dusty winds and sand storm
RAINFALL: 500-650 mm parking

Response to climate:
Materials used are red sand stone
and white marble.
Central courtyard bringing light and air SHILPGRAM
is built of red sand stone Pedestrian entry Vehicular entry
Internal courtyard in blocks
Small square windows are used with
jaalis for ventilation. J.L.N Marg
North
museum recreational
Learning space

Learning space recreational administrative

Learning space
Exhibition
area
recreational
The centre has been made in eight blocks housing
museums
theatres
library LAYOUT
arts display room
cafeteria
studio
Legends
1 LIBRARY
G.F library
F.F audio,visual reading
2 SPHATIC ART GALLERY
G.F DIR. Music dance
F.F art gallery
3 WORKSHOP
F.F photo workshops
4 MUSEUM
5 ART GALLERY
6 SATKAR CAFETERIA
F.F guest house ,
dormetries
7 ADMIN BLOCK ENTRANCE
F.F offices
8 OPEN THEATRE
9 AUDITORIUM

North PLAN
Legends

CIRCULATION
Legends
shafts
Vertical circulation

SERVICES
ART GALLERY
Jawahar kala Kendra has numerous kala galleries Art gallery
where art exhibition are held throughout theyear.

Art gallery Art gallery

Art gallery
workshops

Artificial lighting is provided inside the art


Art gallery
Art gallery gallery.

Height of the gallery is


approximately 4m in height.

Art gallery
Small square jalli windows are used in art
galleries for ventilation .
Artificial lighting is provided.

Exterior views of art gallery


Walls are decorated with traditional paintings
depicting royal heritage of the state.
Heavy battened doors the used to define
entrance.
ALANKAR MUESEUM
It depicts the heritage of Rajasthan, through a
vast range of artefacts exhibited there. It is an
Internal
Ethnographical mueseum.
courtyard

1 st floor at alankar mueseum

Blue pottery Sculptures


Day lighting is used in mueseum.

Blue pottery by local artisans is displayed


in the museum .

Alankar museum is home to carved wooden doors, furniture items, pots and terracotta
artefacts that offer a glimpse into traditional art and architecture of Rajasthan.

Ground floor at alankar mueseum Wooden furniture


AUDITORIUM
The Kendra has three Auditorium
performing areas, a regular Capacity 290 Rangayan theatre
closed theatre named
Rangayan for modern theatre Entrance
and black box- Krishnayan
where intimate performances Ticket counter
take place. Musicians and
connoisseurs sit together Washrooms
discuss various aspects of
music and theatre. Glass wool
is used for absorbing sound. krishnayan
Coffer slab is present.
Courtyard
Entrance
OPEN AIR THEATRE
The central amphitheatre
has a square plan with a
circular stage in the centre
offering a three sixty
degree view of the
audience to the
performer .
Madhyavarti an open air theatre designed after a
traditional Rajasthan step well where steps are used
for sittings.
The entire space has a very casual and relaxed feel to it.

Conceptual
section
A A
LIBRARY
The library is located in the Jupiter
Pond
section, which attributes to Stack
knowledge and wisdom. area
The Kendra houses a well-stocked library
on performing and visual arts of nearly ten Reading area
thousand volumes and subscribes art
journals. The Library offers membership to
students, scholars and those who are
interested in art Stack Stack
area area

Glazed facade of library


Another architectural element which has been beautifully executed is the interplay of light
and shadow in the building. Different blocks with varying heights, cast shadows on each
other.
Pergolas and fenestrations in
the walls create dramatic
effects of sunlight.

library

The use of skylights in meticulously done to engulf just the


right amount of sunlight into the built space. The visitors are welcomed into the
building though the hall topped with dome which is decorated.
SHILPGRAM COMPLEX
Adjoining the main building of the Kendra is SHILPGRAM
a rural complex symbolizing the rural ambience of
various regions of Rajasthan. They display and sell their
crafts in these replicas of the indigenous rural houses of
different regions.
It also hosts colourful dance and music al performances
throughout the year which attracts a huge number of
visitors .

North
canteen
dome

library

paintings

workshop
INFERENCES
The building is a contemporary metaphorical replication of the basic plan of city of
Jaipur,based on the vastu pursh mandala.
The open air theatre is enclosed by the 8m high walls which create acoustic problem at
the time of crowd.
The place has an amazing interplay of light ,shadows and colours, evoking emotions in
the user and invite him to move further.
Parking space is insufficient at the time of festival hosted by the Kendra.
The landscaping was also done as per planets astrological values in the whole complex,
in each square wherever required.
In pergolas of library section ,spanning between the beams was designed and kept such
that the local materials available like wooden bamboo sticks could be used to complete
the entire space frame.
Local materials such as red sand stone and marble are used in abundance.
High walls with no fenestration in the facade makes the building enclosed and does not
open up to the city.
Direct entry to Library ,Adminstation,Auditorium .
ELEVATIONS

RAASHI MOT
14BAR025