Sie sind auf Seite 1von 4

MULTIPLE CHOICE

1. The following are correct except _________________.


a. Linear-momentum vector has the same direction as v (velocity).
b. Linear impulse measures the effect of a force during the time the force acts.
c. Impulse can be determined by direct evaluation of the integral, if force is expressed as a function of time.
d. None of the above.

2. The expected damages associated with two types of perfectly plastic collisions are to be compared. In the first case, two identical cars
traveling at the same speed impact each other head on. In the second case, the car impacts a massive concrete wall. In which case
would you expect the car to be more damaged?
a. Case 1
b. Case 2
c. The same damage in each case.
d. Cannot be determined.

3. A 5 kg ball A strikes a 1 kg ball B that is initially at rest. Which of the following statement is possible to happen after impact.
a. Conservation of momentum is satisfied.
b. After the impact A is not moving and B has a speed of 5v.
c. The coefficient of restitution equation is satisfied.
d. All of the above.

4. Which of the following is always true for a system with conserved momentum?
a. The total momentum of each particle is conserved.
b. The impulse on each particle is zero.
c. The sum of the initial velocities is equal to the sum of the final velocities.
d. The net impulsive force on the system is zero.

5. Which of the following is false?


a. In analyzing the motion of rigid bodies, it is safe to analyze them separately.
b. There are cases where the angular momentum is conserved while linear momentum is not.
c. In drawing an impulse diagram, it is important to take into account the impulse caused by the internal forces in the system.
d. None of the above

6. Slender bar A is rigidly connected to a massless rod BC in Case 1 and two massless cords in Case 2 as shown. The vertical thickness of
bar A is negligible compared to L. If bullet D strikes A with a speed v0 and becomes embedded in it, how will the speeds of the center of
gravity of A immediately after the impact compare for the two cases?
a. Case 1 will be larger.
b. Case 2 will be larger.
c. The speeds will be the same.

7. A 1-m-long uniform slender bar AB has an angular velocity of 12 rad/s and its center of gravity has a velocity
of 2 m/s as shown. About which point is the angular momentum of A smallest at this instant?
a. P1
b. P2
c. P3
d. P4
e. It is the same about all the points.

For questions 8-10:


The 1200-mm uniform slender bar ABC, with mass center at B, has a mass of 20 kg. The bar was at
rest in the vertical position when θ was essentially zero. It starts to move from rest by slightly pushing
end A to the left. The roller attached to B is confined to move in the smooth vertical guide while roller
at end A moves in the smooth horizontal guide. Bar ABC will eventually compress the spring as the
bar falls. The spring has a stiffness k = 5000 N/m.

8. Bar ABC will undergo what type of motion?


a. Translation
b. Centroidal Rotation
c. Noncentroidal Rotation
d. Constrained Plane Motion

Page 1 of 4
9. What is the mass moment of inertia of the uniform slender bar ABC about the centroidal axis (through B) perpendicular to the plane of
the motion?
a. 3.6 kg-m2
b. 2.4 kg-m2
c. 1.2 kg-m2
d. 0.6 kg-m2

10. When θ = 30°, what is the kinematic relationship between the speed of the mass center, vB (in m/s), and the angular speed ω (in rad/s)?
Hint: Use Instant Center Method.
a. vB = 0.424ω
b. vB = 0.600ω
c. vB = 0.300ω
d. vB = 0.520ω

PROBLEM SOLVING

1. A square block of mass m is falling with a velocity v1 when it strikes a small obstruction at B. Knowing that
the coefficient of restitution for the impact between corner A and the obstruction B is e=0.5, determine
immediately after the impact (a) the angular velocity of the block, (b) the velocity of its mass center G.

2. Determine the velocity of each block 2 s after the blocks are released from rest.
Neglect the mass of the pulleys and cord.

3. The plank CDE has a mass of 15 kg and rests on a small pivot at D. The 55-kg gymnast A is standing on the plank at C when the 70-kg
gymnast B jumps from a height of 2.5 m and strikes the plank at E. Assuming plastic impact and that gymnast A is standing absolutely
straight, determine the height to which gymnast A will rise.

Page 2 of 4
ANSWER KEY

MULTIPLE CHOICE
1. d
2. c
3. a
4. d
5. c
6. b
7. a
8. d
9. b
10. c

PROBLEM SOLVING

1.
1
𝐼 ̅ = 𝑚𝑏2
6

Moments about A:
𝑏 𝑏 𝑏 𝑏
𝑚𝑣1 = 𝐼𝜔 ̅ 1 − 𝑚𝑒𝑣1 + 𝑚 𝜔1
2 2 √2 √2
𝑏 1 𝑏 𝑏
𝑚𝑣1 = 𝑚𝑏2 𝜔2 − 𝑚𝑒𝑣1 + 𝑚( )2 𝜔2
2 6 2 √2
(1 + 𝑒)𝑣1 𝑏 3 2
= 𝑏 𝜔2
2 3
3 𝒗𝟐
𝜔2 = (1 + 𝑒)𝑣2 = 𝟏. 𝟏𝟐𝟓 𝒄𝒍𝒐𝒄𝒌𝒘𝒊𝒔𝒆
4𝑏 𝒃
𝑏 3
𝑣2 = 𝑒𝑣1 + (1 + 𝑒)𝑣1
√2 4𝑏
𝑏 3
𝑣2,𝑦 = 𝑒𝑣1 + [( (1 + 𝑒)𝑣1 sin 45° +]
√2 4𝑏
5 3
𝑣2,𝑦 = ( 0.5 − )𝑣1 = −0.0625
8 8
𝑏 3
𝑣2,𝑥 = (1 + 𝑒)𝑣1 cos 45°
√2 4𝑏
3
𝑣2,𝑥 = (1 + 𝑒)𝑣1 = 0.5625
8
𝑣2 = √𝑣2,𝑥 2 + 𝑣2,𝑦 2 = 0.566 𝑚/𝑠
𝑦
𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛: tan−1 = 6.34°
𝑥
𝒎
𝒗𝟐 = 𝟎. 𝟓𝟔𝟔 , 𝟔. 𝟑𝟒° 𝒄𝒍𝒐𝒄𝒌𝒘𝒊𝒔𝒆 𝒇𝒓𝒐𝒎 𝒕𝒉𝒆 𝒉𝒐𝒓𝒊𝒛𝒐𝒏𝒕𝒂𝒍
𝒔

2.
Kinematics
(1) 2𝑣𝐴 + 𝑣𝐵 = 0

For Block A (taking upward as +)


𝑡2
𝑚(𝑣𝑦1 )𝐴 + ∑ ∫ 𝐹𝑦 𝑑𝑡 = 𝑚(𝑣𝑦2 )𝐴
𝑡1
10 𝑘𝑔(0) + 2(𝑇)(2𝑠) − 10𝑘𝑔(9.81 𝑚⁄𝑠 2 )(2𝑠) = 10𝑘𝑔(𝑣𝑦2 )𝐴

Page 3 of 4
(2) 4(𝑇) − 196.2 = 10(𝑣𝑦2 )𝐴
For Block B (taking upward as +)
𝑡2
𝑚(𝑣𝑦1 )𝐵 + ∑ ∫ 𝐹𝑦 𝑑𝑡 = 𝑚(𝑣𝑦2 )𝐵
𝑡1
50 𝑘𝑔(0) + (𝑇)(2𝑠) − 50𝑘𝑔(9.81 𝑚⁄𝑠 2 )(2𝑠) = 50𝑘𝑔(𝑣𝑦2 )𝐵

(3) 2(𝑇) − 981 = 50(𝑣𝑦2 )𝐵

Solving equations (1), (2) and (3) simultaneously:

(𝒗𝒚𝟐 )𝑨 = 𝟖. 𝟒𝟎𝟖𝟔 𝒎⁄𝒔


(𝒗𝒚𝟐 )𝑨 = 𝟏𝟔. 𝟖𝟏𝟕𝟏 𝒎⁄𝒔
𝑇 =70.0714 N

3.
Moment of Inertia. 𝐼 = 𝑚𝑃 (2𝐿)2 /12
Velocity of jumper at E. 𝑣1 = 2√2𝑔ℎ1
𝑣𝑐 = 𝐿𝜔 𝑣𝐷 = 𝐿𝜔
1 𝑣
𝜔 = 𝑚𝐸 /(𝑚𝐸 + 𝑚𝐶 + 𝑚𝑃 )( 1)
3 𝐿
1
𝑣𝐶 = 𝑚𝐸 /(𝑚𝐸 + 𝑚𝐶 + 𝑚𝑃 )(𝑣1 )
3
ℎ𝐶 = 𝑣𝐶 2 /(2𝑔)
𝑣1 = 2√2(9.81)(2.5) = 7.0036 𝑚/𝑠
(70)(7.0036)
𝑣𝐶 = = 3.7712 𝑚/𝑠
70+55+5
𝟑. 𝟕𝟕𝟏𝟐𝟐
𝒉𝟐 = = 𝟎. 𝟕𝟐𝟓𝒎
𝟐 ∗ 𝟗. 𝟖𝟏

BIBLIOGRAPHY

Beer, Johnston, Cornwell. Vector Mechanics for Engineers. 10th ed. Solution Manual

R.C. Hibbeler. Engineering Mechanics: Dynamics. 13th ed. Banol, 2007. Print
Beer.Johnston.Cornwell.Mazurek. Vector Mechanics For Engineers: Dynamics. 10th ed.The Mc-Graw Hill Companies Inc. , 2013. Print

Page 4 of 4