Sie sind auf Seite 1von 6

Memory Based Online Mock Test - IBPS RRB Office Assistant Prelims Held on 16th Sep Exam Pattern

NUMERICAL ABILITY e) None of these

Directions (1-5): What should come in place of 11)The average of four consecutive even numbers
question-mark (?) in the following number series? A, B, C and D respectively is 25. What is the
1) 12 12 18 45 180 1170 ? product of A & D?
a) 12285b) 10530c) 11700d) 12870 e) 7605 a) 528b) 616c) 624d) 572
e) None of the above
2) 444 467 513 582 674 789 ?
a) 950b) 904 c) 927d) 881e) 973 12) Subodh got 72 marks in Hindi, 68 marks in
Science, 62 marks in Sanskrit, 74 marks in Maths
3) 1 16 81 256 625 1296 ? and 64 marks in English. The maximum marks of
a) 4096b) 2401c) 1764d) 3136 e) 6561 each subject are 80. How much overall percentage
of marks did Subodh get?
4) 23 25 53 163 657 3291 ? a) 85b) 82c) 75d) 78e) None of the above
a) 16461 b) 13169c) 9877d) 23045e) 19753
13) Amla's monthly income is four-fifth of Meera's
5) 13 13 65 585 7605 129285 ? monthly income Meera's annual income is Rs.
a) 2456415 b) 2235675 c) 2980565 4,29,600. What is Amla's annual income? (In some
d) 2714985e) 2197845 cases monthly income and in some cases annual
income is used.)
6) In a certain school, 20% of students are below 8 a) Rs. 3,68,240b) Rs. 3,43,680c) Rs. 3,48,250
years of age. The number of students above 8 years d) RS. 3,66,080e) NOne of the above
of age is 66 2/3% of the number of students of 8
years age which is 96. What is the total number of 14)The sum of 45% of a number and 20% of the
students in the school? same number is 4056. What is 85% of that
a) 172b) 180c) 200d) 190 e) None of these number?
a) 5043b) 5430c) 5034d) 5340
7) If the length, breadth and height of a cuboid is e) None of the above
increased by 10%, 20%, 30% respectively. Then
find the percentage increase in the volume of the 15) At present Satish is four times Madhur's age.
cuboid? After eight years Satish will be 2.5 times Madhur's
a) 71.6%b) 60%c) 171.6% age then. How many times will Satish's age be in
d) Can’t be determined e) None of these another eight years time with respect of Madhur's
age then?
8) By selling 88 meters of cloth a man losses the a) 5b) 3c) 2d) 1.5e) NOne of the above
selling price of 22 meters. Find the loss per cent.
a) 20% b) 25%c) 30%d) 35%e) None of these 16) [{(?)^(1.8)}/72]=[24/{(?)^(1.2)}]
a) 8b) 14c) 6d) 12e) NOne of the above
9) A sells a tube to B at a profit of 25% and B sells
it to C at profit of 20%. If C pays Rs 450 for it, 17) The simple interest accrued in 8 years on a
what did A pay for it? principle of Rs. 22,500 is 128 percent of the
a) Rs 240b) Rs 247.5c) Rs 300d) Rs 500 principle. What is the rate of interest p.c.p.a.?
e) None of these a) 14b) 18c) 16d) Cannot be determined
e) NOne of the above
10) A, B and C started a business investing Rs 9000,
12000, 10000 respectively. A kept the money for 18)Vishwas sold an item for Rs. 7,200 and incrueed
whole year. B took his entire amount after 3 a loss of 20%. At what price should he have sold the
months and C with drew 3000 Rs after 3 months. If item to have gained a profit of 20%?
after a year, the total profit was Rs 7,900, what was a) Rs. 10,800b) Rs. 8,950c) RS. 11,200
A’s share in it? d) Cannot be determinede) NOne of the above
a) Rs 4,000 b) Rs 3,600c) Rs 3900d) Rs 3500
www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com
For Free Online Mock Test: Visit- estore.ibpsguide.com 1
Memory Based Online Mock Test - IBPS RRB Office Assistant Prelims Held on 16th Sep Exam Pattern

19) The average height of four boys was recorded 32). √2? = (82 × 52) ÷ (200 √2)
as 170 cms. If the average of the heights of three a) 6b) 4c) 5d) 8e) 7
boys out of the four was 172 cms., what was the
height of the fourth boy? 33). (0.6)2 × 5 = ? – 348 ÷ 24
a) 156 cms.b) 168 cms.c) 170 cms. a) 16.3b) 13.9c) 15.2d) 17.2e) 14.3
d) 162 cms.e) None of the above
34). 8√8 × 83 ÷ 8 5/2 = 2 ?
20) Out of the fractions 3/5, 7/9, 6/7, 2/3 and 4/11 a) 24b) 12c) 18d) 21e) None of these
what is the sum of the largest and smallest
fractions? 35). ?of 420 + 486 ÷ 3 = (8)3
a) 1(17/77)b) 1(13/65)c) 1(13/77) a) 5/7b) 6/7c) 5/6d) 4/5e) ¾
d) 1(17/65)e) None of the above Directions (36-40):
Number of flights cancelled by five different
Directions (21-30): what will come in place of airlines in six different years
question mark (?) in the following questions? P Q R S T
21). 348÷29×10+126 = ? + 220
a) 36b) 26c) 16d) 46e) 18 2005 240 450 305 365 640

2006 420 600 470 446 258


22). (4×4)3 ÷ (512÷8)4 × (32×8)4 = (2+2)?+4
a) 12b) 6c) Cannot be determinedd) 8e) 14 2007 600 680 546 430 610
23). [(2√392) - 21] + (√8 - 7)2 = (?)2 2008 160 208 708 550 586
a) -4b) 12c) 6d) 4e) 2
2009 140 640 656 250 654
24). 2 1/4 + 5 1/6 – 4 1/8 = ? + 1 1/12
2010 290 363 880 195 483
a) 3 10/48b) 4 1/3c) 3 5/24d) 2 5/12
e) 2 5/24
36). What was the difference between the highest
25). 76% of 1285 = 35% of 1256 + ? number of flights cancelled by airline R and the
a) 543b) 547c) 533d) 537e) 557 lowest number of flights cancelled by airline Q out
of all the six years?
26). {√8+[ √49 + (√225)]} = (?)2 – 21 a) 576 b) 656 c) 632 d) 672 e) 695
a) 4b) 5c) 3d) 6e) 8
37). What was the approximate percentage increase
27). 2/7 of 5033 + 78% of 650 = (?)2 + 181 in number of flights cancelled by airline R in the
a) 42b) 40c) 52d) 48e) 56 year 2008 as compared to previous year?
a) 127 b) 30 c) 130 d) 45 e) 137
28). 4468 + 246.8 + 1468.28 – 6326.68 + 1248.6 = ?
a) 1305b) 1105c) 1005d) 1445e) 905 38).What was the average number of flights
cancelled by the airlines P,R, S and T in the year
29). (17.4)2 + (18.2)2 – (12.8)2 = ? 2006?
a) 470.16b) 480.6c) 380.16d) 490.26 a) 398.5 b) 402 c) 405 d) 396.4 e) 390
e) 450.16
39). In 2010, 40% flights are cancelled by airline R
30). 32% of 480 + 5/7 of 1890 – 27% of 820 = ? due to bad weather and remain due to technical
a) 1382.2b) 1482.2c) 1372.2d) 1282.2 fault. How many flights are cancelled by airline R
e) 1485.2 due to technical fault?
a) 528 b) 568 c) 468 d) 548 e) 428
31). [4 2/3 + 3 4/9 + 6 5/9] ÷ ? = 12
a) 2 2/9b) 2 4/9c) 1 2/9d) 1 4/9e) 1 8/9

www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com


For Free Online Mock Test: Visit- estore.ibpsguide.com 2
Memory Based Online Mock Test - IBPS RRB Office Assistant Prelims Held on 16th Sep Exam Pattern

40). What is the approximate percentage of b) If only Conclusion II follows


cancelled flights by airline’s P and R in 2007 c) If either I or II follows
compared to cancelled flights by airline S in 2005? d) If neither I nor II follows
a) 356 b) 280 c) 265 d) 340 e) 314 e) If both I and II follow

REASONING ABILITY 46). Statements:


Some schools are factories.
Directions (41 – 45): Answer the following All factories are shops.
questions with these options: Conclusions:
(A) only 1st follows I. All shops are factories.
(B) only 2nd follows II. Some shops are schools.
(C) either 1st or 2nd
(D) neither 1st nor 2nd 47). Statements:
(E) both 1st and 2nd All writers are lawyers.
All readers are lawyers.
41). Statements: Conclusions:
K > B ≤ G = A, G ≤ P ≤ Q, A ≤ M I. Some lawyers are readers.
Conclusions: II. Some readers are writers.
I. Q > M 48). Statements:
II. Q ≤ M All players are doctors.
Some doctors are actors.
42). Statements: Q ≥ P > K, P > F < C, A > W Conclusions:
Conclusions: I. Some doctors are players as well as actors.
I. Q > F II. All actors are doctors.
II. A > C
49). Statements:
43). Statements: Some gears are wheels.
Q > V < B ≤ P, A ≤ M ≤ V, G < M All wheels are brakes.
Conclusions: Conclusions:
I. P > G I. No brake is gear.
II. A < Q II. At least some gears are brakes.
44). Statements: L > P, P < N, N ≥ A 50). Statements:
Conclusions: No month is a year.
I. A < P II. L > N No year is a second.
Conclusions: I. All months are seconds.
45). Statements: K ≥ T ≥ J, R < L, L > O II. No second is month.
Conclusions:
I. O > T Directions (51-55): Study the following
II. K > L arrangement and answer the given questions
C1A7#8EU3T$@2BV&Z+0S–W4G%
Directions (46-50): In each of the questions below are P
given two statements followed by two conclusions
numbered I and II. You have to take the two given 51) If all the symbols are dropped from the above
statements to be true even if they seem to be at arrangement then which will be the 7th from the
variance from commonly known facts and decide right end.
which of the given conclusion(s) logically follow(s) a) V b) Z c) S d) 0 e) None of these
from the two given statements, disregarding
commonly known facts. 52) Which of the following is 6th to the left of 17th
Give answer from the left end?
a) If only Conclusion I follows a) $ b) @ c) T d) A e) None of these
www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com
For Free Online Mock Test: Visit- estore.ibpsguide.com 3
Memory Based Online Mock Test - IBPS RRB Office Assistant Prelims Held on 16th Sep Exam Pattern

Condition:
53) How many such symbols are there which are i)If the first letter is a vowel and the last letter is a
immediately followed by number and immediately consonant, the codes are to be interchanged.
preceded by letter? ii)If the first letter is consonant and the last letter is a
a) One b) two c) three d) more than three vowel,both are to be coded as the code for the last
e) None of these letter.
iii)If both the first and the last letters are vowels, both
54) How many such letters are there which is are to be coded as ‘&’.
immediately followed by symbol and immediately 61) LAOWYU
preceded by number? A) *5^37*
a) One b) two c) three d) more than three B) *8^370
e) None of these C) 05^370
D) %5^731
55) Four of the following are alike in a certain E) None of these
manner, find out the one which doesn’t belong to
the group. 62) HMRKTQ
a) C78 b) ET@ c) @V& d) –GP A) %@$2*1
e) None of these B) @%$281
C) 281@%$
56) BEP, CIQ, DOR, FUS, GAT, __ D) @2%8$1
a) HEV b) HIT c) IET d) IEU e) HIV E) None of these

57) A is 40 m south-west of B. C is 40 m south-east 63) ALYWI


of B. Then C is in which direction of A? A) &*73&
a) East b) West c) North-east d) South e) North B) 5*73&
C) 5*635
58) If in a code language, COULD is written as D) 0*37&
BNTKC and MARGIN is written as LZQFHM, E) None of these
how will MOULDING be written in that code?
A) CHMFINTK B) LNKTCHMF 64) URHWV
C) LNTKCHMF D)NITKHCMF E). None A) 3@%90
B) 90$@3
59) Showing the man receiving the prize, Saroj C) 0$@39
said, "He is the brother of my uncle's daughter." D) 9$@30
Who is the man to Saroj? E) None of these
A) Son B) Brother-in-law C) Nephew
D) Uncle E) Cousin 65) KOEMYA
A) 2^%572
60) How many pairs of letters are there in the word B) &^5%7&
'SEQUENTIAL' which have as many letters C) 2^4%75
between them as are in the alphabet ? D) 5^5%75
A) Nil B) One C) Two D) Three E) Four E) None of these

Directions (61-65): Study the following information to Directions (66-70): Read the following questions
answer the given questions. carefully and answer the questions
Let V L M A Y R K I T W O H E Q U 1234567892468975 3 19876543 2 1
ter
Co 9 * % 5 7 $ 2 & 8 3 ^ @ 5 1 0 66) Third number to the left of the number which is
de exactly in the middle of the given
sequence of numbers.
A) 3 B)4 C)5 D)6 E)7
www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com
For Free Online Mock Test: Visit- estore.ibpsguide.com 4
Memory Based Online Mock Test - IBPS RRB Office Assistant Prelims Held on 16th Sep Exam Pattern

a) Black b) Red c) Either Black or Red


67) How many 7 s are there preceded by an even d) Green e) None of these
number?
A) 3 B)2 C)5 D)6 E)7 75) Which one does not belongs to the group?
a) Red b) Green c) Black d) Yellow
68) How many 8 s are there either preceded by 7 or e) None of this
followed by 9?
A) 3 B)2 C)5 D)6 E)7 Directions (76-80): Study the following information
and answer the questions.
69) How many pairs of numbers have a difference Seven friends, namely A, B, C, D, E, F and G are
of 2? standing in a straight line facing north but not
A) 3 B)2 C)4 D)morethan4 E)None of these necessarily in the same order. D stands exactly in the
centre of the line. Only two people stand between D
70)How many 7 s are there preceded by an odd and F. A stands to the immediate left of C. A stands to
number? the right of D ( may or may not be the immediate
A) 3 B)2 C)5 D)1 E)7 right). Only one person stands between A and B. G
stands second to the left of B.
Directions (71-75): Study the following information
carefully to answer the given questions : 76) Which of the following is true regarding E?
Six flags Red, Blue, Yellow, Green, Black and White a) F stands second to the right of E.
are hanged in different floors of a building but not b) E stands third to the left of C.
necessarily in the same order. The ground floor is c) Only one person stands between E and A
numbered I and the floor above it is numbered II and d) E is an immediate neighbour of G.
so on and the topmost floor is numbered VI. Green e) E stands at one of the extreme ends of the line.
flag is immediately above Blue. Yellow is below
Black and White. Blue flag is not on the I 77) Four of the following five form a group as per
floor. Yellow is between Black and Green. Black flag the given arrangement. Which of the following does
is not on the topmost floor. not belong to that group?
a) F Db) D G c) G E c) C B d) E A
71) Who among the following flag is on the topmost
floor ? 78) What is the position of C with respect to F?
a) Black b) Red c) Either Black or Red a) Second to the right b) Second to the left
d) Green e) None of these c) Third to the left d) Immediate left
e) Immediate right
72) How many flags are there between Red and
Blue ? 79) Which of the following pairs stand at the
a) One b) Two c) Three d) None extreme ends of the line?
e) None of these a) B, Fb) G, Fc) A, G d) E, Fe) B, E

73) How many flags are there below Green flag ? 80) Which of the following represents the position
a) None b) One c) Two d) Three of B from the left end of the line?
e) None of these a) fifth b) Fourth c) First d) Third e) Sixth

74)Who among the following flag is on the


lowestfloor ?

www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com


For Free Online Mock Test: Visit- estore.ibpsguide.com 5
Memory Based Online Mock Test - IBPS RRB Office Assistant Prelims Held on 16th Sep Exam Pattern

www.ibpsguide.com | estore.ibpsguide.com | www.sscexamguide.com


For Free Online Mock Test: Visit- estore.ibpsguide.com 6

Verwandte Interessen