Sie sind auf Seite 1von 9

1. What factor was a major cause of both World War I and World War II?

a. The spread of Marxian ideas into Europe

b. The dropping of atomic bombs

c. Nationalism and national borders

d. The rise of totalitarian fascist states

Answer: D

2. In which organization is the Philippines a member to fight communist aggression?

a. APEC

b. ASA

c. UN

d. SEATO

Answer: D

3. The theory that population increases by geometrical ratio while the means of subsistence increases by
arithmetical ratio is attributed to?

a. Karl Marx

b. Robert Malthus

c. Emile Durkheim

d. Aristotle

Answer: B

4. In what instance is the Filipino double-standard morality shown?

a. A couple brings their sick child to the doctor then later to the espiritista

b. Young parents bring up their children in a manner different from how they were brought up
c. Illiterate parents are eager to send their children to school even if they themselves did not go to
school

d. A married man who flirts with someone else other than his wife seems acceptable but a married
woman who flirts with another man is condemned.

Answer: D

5. Which part of Asia does the Arabian peninsula occupy?

a. Northwest

b. Southeast

c. Southwest

d. Northeast

Answer: C

6. The important factors which have contributed to the weakness in the internalization of desirable
values is the?

a. Lack of models among the very people expected to exemplify these values

b. Use of approaches which are mainly cognitive rather than effective

c. Lack of follow up systems from one grade level to another

d. Minimum recognition and appreciation given to teachers

Answer: A

7. To govern is to rule and the government rules by laws. Whose main duty is the enforcement of laws?

a. Police department

b. Judiciary department

c. Legislative department

d. Executive department

Answer: D
8. The term that refers to the class of Filipinos who were free and independent

a. Timawa

b. Maharlika

c. Aliping namamahay

d. Aliping saguiguilid

Answer: A

9. The Spanish expedition responsible for naming the archipelago Filipinas

a. Magellan’s expedition

b. Loarca expedition

c. Legaspi expedition

d. Villalobos expedition

Answer: D

10. The third and last military governor of the Philippines was

a. Gen. Wesley Merritt

b. Gen. Elwell Otis

c. Gen. Arthur MacArthur

d. Gen. Douglas MacArthur

Answer: C

11. Which Katipunan member commuted from Cavite to Manila to buy materials used to make
ammunitions?

a. Teresa Magbanua

b. Agueda Esteban
c. Teodora Alonso

d. Trinidad Tecson

Answer: B

12.Which economic system is based on free enterprise?

a. Globalism

b. Mixed economies

c. Capitalism

d. Communism

Answer: C

13. How is the so-called colonial mentality manifested?

a. Cultural relativism

b. Cultural diversity

c. Xenocentrism

d. Ethnocentrism

Answer: C

14. Which is a safeguard against unfair trade practices like short-weighing?

a. Total Quality Movement

b. Consumerism

c. Consumer vigilance

d. Substandardization

Answer: C
15. If the seven continents were arranged from largest to smallest, in which order does Australia fall?

a. 4th

b. 5th

c. 6th

8. 7th

Answer: D

16. In which continent can we find stormy Cape Horn which is known as the graveyard of ships and
sailors?

a. Africa

b. Australia

c. South America

d. Asia

Answer: C

17. Which led to the creation of Pakistan as a nation in 1947? Religious differences between

a. Hindus and Christians

b. Christians and Muslims

c. Hindus and Buddhists

d. Hindus and Muslims

Answer: D

18. Which is common to Sun Yat Sen and Mahatma Gandhi?

a. Promoted a society ruled by religious leaders

b. Rejected violence as a way to political power

c. Led a successful nationalistic movement in their respective countries


d. Supported Marxist philosophy to change existing governments

Answer: B

19. Nebuchadnezzar was to the Babylonian Empire as Asoka was to the ______ Empire.

a. Roman

b. Gupta

c. Greek

d. Maurya

Answer: D

20. With the opposition of the parity rights in mind, who does NOT belong to the group?

a. Claro M. Recto

b. Jose Laurel

c. Manuel Roxas

d. Pedro Taruc

Answer: C

21. When the Filipino reformists asked for the assimilation of the Philippines by Spain, what did they ask
for? For the Philippines to ____

a. Become independent from Spain

b. Become a province of Spain

c. Be independent from Spain with certain conditions

d. Be represented in the Spanish Cortes

Answer: B
22. Who among the Presidents changed the date of our celebration of Independence day from July 4 to
June 12?

a. Ramon Magsaysay

b. Diosdado Macapagal

c. Carlos Garcia

d. Ferdinand Marcos

Answer: B

23. In which country did the Philippines participate in the world’s peacekeeping operations by sending
doctors, nurses, soldiers and police?

a. Israel

b. East Timor

c. Iraq

d. Iran

Answer: C

24. In which poem did Rizal write about offering one’s life for one’s country?

a. A La Juventud Filipina

b. Song of Maria Clara

c. Sa Aking mga Kabata

d. Mi Ultimo Adios

Answer: D

25. As an effect of our geography, in which of the following island/s do people travel mostly by water?

a. Luzon

b. Mindanao
c. Visayas

d. Visayas and Mindanao

Answer: C

26. As an insular country, to which principle does the Philippines adhere when it comes to territorial
boundary?

a. Two hundred nautical miles of the country’s coast

b. Three hundred fifty nautical miles from shore

c. Three-mile territorial limit

d. Archipelagic doctrine

Answer: D

27. Which part/s of the Visayas has/have comparatively more excessively moist climate and limited
arable lands?

a. Western

b. Eastern

c. Eastern and Central

d. Central and Western

Answer: B

28. Which follows Pres. Garcia’s “Filipino First Policy”? Filipinos

a. Should buy and consume Filipino products only

b. Should not contribute to the brain drain problem

c. Should be selective in the entry in the entry of foreign professionals in the country

d. Were to be given first preference in all matters related to the economic development of the country

Answer: D
29. Aside from the Philippines, which countries claim part of the Spratly islands in the South China Sea?

a. China, Thailand, Brunei, Malaysia

b. China, Taiwan, Vietnam, Malaysia

c. Indonesia, China, Taiwan, Malaysia

d. China, Thailand, Brunei, Malaysia

Answer: B

30. The following are our constitutional rights EXCEPT to

a. Free access to legal assistance which shall not be denied due to poverty

b. Have access to all records of the government

c. Be presumed innocent until proven guilty

d. Form association and labor unions

Answer: B