Sie sind auf Seite 1von 8

WWW.ALLEXAMREVIEW.

COM

Mechanical Engineering Important MCQ PDF-Fluid Mechanics 2


1) Which of the following statements are true for dimensional analysis?
1. The functional relationship between dependent and non-dependent variables can be
expressed into dimensionless terms by dimensional analysis
2. In model testing, it reduces the number of variables into three numbers
3. It is used to change the theoretical equation into dimensionless form
4. It helps to convert the units of quantities from one system to another system

a. (1), (2) and (3)

b. (2), (3) and (4)

c. (1), (3) and (4)

d. (1), (2), (3) and (4)

ANSWER: (1), (2), (3) and (4)

2) The unit of physical quantity which does not depend on the unit of any other physical
quantity is called as

a. independent dimension

b. fundamental dimension

c. core dimension

d. none of the above

ANSWER: fundamental dimension

3) Which of the following is not a primary quantity?

a. Mass (M)

b. Temperature (θ)

c. Time (T)

d. None of the above

ANSWER: None of the above


WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

4) What are the dimensions of force?

a. [M L T – 2 ]

b. [M L T – 1 ]

c. [M L 2 T – 2 ]

d. [M L 2 T 2 ]

ANSWER: [M L T – 2 ]

5) Which of the following quantities has the dimensions [M0 L0 T 0]

a. Density

b. Stress

c. Strain

d. Strain Rate

ANSWER: Strain

6) How is the intensity of shear stresses over the boundary layer?

a. small

b. large

c. sometimes small and sometimes large

d. cannot say

ANSWER: large

7) The velocity gradients over the boundary layer are

a. small

b. large

c. sometimes small and sometimes large


WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

d. cannot say

ANSWER: large

8) What is the effect of free stream velocity on thickness of boundary layer?

a. Increase in free stream velocity increases the boundary layer thickness

b. Increase in free stream velocity decreases the boundary layer thickness

c. The boundary layer thickness does not get affected by any change in free stream velocity

d. unpredictable

ANSWER: Increase in free stream velocity decreases the boundary layer thickness

9) If viscosity of fluid is more, the thickness of boundary layer is

a. more

b. less

c. not affected by change in viscosity

d. unpredictable

ANSWER: more

10) The region in the turbulent boundary layer zone, adjacent to the solid surface of the
plate is called as

a. laminar sub layer

b. turbulent sub layer

c. solid sub layer

d. solid layer

ANSWER: laminar sub layer

11) Newton's law of viscosity states that


WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

a. the shear stress applied to the fluid is directly proportional to the velocity gradient (du/dy)

b. the shear stress applied to the fluid is inversely proportional to the velocity gradient (du/dy)

c. the shear stress applied to the fluid is directly proportional to the specific weight of the fluid

d. the shear stress applied to the fluid is inversely proportional to the specific weight of the fluid

ANSWER: the shear stress applied to the fluid is directly proportional to the velocity
gradien

12) What is an ideal fluid?

a. A fluid which has no viscosity

b. A fluid which is incompressible

c. A fluid which has no surface tension

d. All of the above

ANSWER: All of the above

13) The below diagram is a graph of change in shear stress with respect to velocity
gradient in a fluid. What is a type of the fluid?
WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

a. Newtonian fluid

b. Non-Newtonian fluid

c. Ideal fluid

d. Dilatent fluid

ANSWER: Non-Newtonian fluid

14) The fluid will rise in capillary when the capillary is placed in fluid, if

a. the adhesion force between molecules of fluid and tube is less than the cohesion between
liquid molecules

b. the adhesion force between molecules of fluid and tube is more than the cohesion between
liquid molecules

c. the adhesion force between molecules of fluid and tube is equal to the cohesion between liquid
molecules

d. cannot say

ANSWER: the adhesion force between molecules of fluid and tube is more than the
cohesion between liquid molecules

15) When the angle between surface tension with the liquid (θ) is greater than 90o, the
liquid becomes

a. flat

b. concave upward

c. convex upward

d. unpredictable

ANSWER: convex upward

16) If stream function (Ψ) satisfies the Laplace equation, it is a possible case of

a. a circular flow

b. a rotational flow
WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

c. an irrotational flow

d. none of the above

ANSWER: an irrotational flow

17) Which acceleration has a nonzero value in uniform flow?

a. Local acceleration

b. Convective acceleration

c. Both local as well as convective acceleration

d. unpredictable

ANSWER: Local acceleration

18) Viscous forces are not present in

a. rotational flow

b. irrotational flow

c. laminar flow

d. none of the above

ANSWER: irrotational flow

19) The component of acceleration due to change in the direction of velocity vector is
called as

a. direction acceleration

b. tangential acceleration

c. normal acceleration

d. cannot say

ANSWER: normal acceleration


WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

20) Blood circulation through arteries is

a. a laminar flow

b. a turbulent flow

ANSWER: a laminar flow

21) What is the correct formula for Euler's equation of motion?


Where,
ρ = density of the fluid
p = pressure force
g = acceleration due to gravity
v = velocity of the fluid

a. (∂p / ρ) + (∂g / ρ) + (∂v / ρ) = 0

b. (∂p / ρ) + (∂g / ρ) + (v dv) = 0

c. (∂p / ρ) + (g dz) + (v dv) = 0

d. (p dp) + (g dz) + (v dv) = 0

ANSWER: (∂p / ρ) + (g dz) + (v dv) = 0

22) Which of the following sentences are true for Bernoulli's equation?
1. Bernoulli's principle is applicable to ideal incompressible fluid
2. The gravity force and pressure forces are only considered in Bernoulli's principle
3. The flow of fluid is rotational for Bernoulli's principle
4. The heat transfer into or out of fluid should be zero to apply Bernoulli's principle

a. (1), (2) and (3)

b. (1), (3) and (4)

c. (1), (2) and (4)

d. (1), (2), (3) and (4)

ANSWER: (1), (2) and (4)

23) Which of the following devices does not use Bernoulli's equation as its working
principle?
WWW.ALLEXAMREVIEW.COM

a. Venturimeter

b. Orifice-meter

c. Pitot tube

d. None of the above

ANSWER: None of the above

24) Venturimeter consists of short converging conical tube which has a total inclination
angle of

a. 11 ± 1o

b. 21 ± 1o

c. 30 ± 1o

d. 60 ± 1o

ANSWER: 21 ± 1o

25) The cylindrical portion of short length, which connects converging and diverging
section of venturimeter, is called as

a. diffuser

b. connector

c. throat

d. manometer tube

ANSWER: throat