Sie sind auf Seite 1von 4

Foundations of Chemistry

 
Examples of
Multiple Choice Questions

1.
Of the following name/symbol combinations of elements, which one is WRONG?
(a) uranium/U
(b) sulfur/S
(c) nitrogen/N
(d) potassium/K
(e) iron/I

2.
Of the following symbol/name combinations of elements, which one is WRONG?
(a) C/carbon
(b) B/barium
(c) F/fluorine
(d) N/nitrogen
(e) U/uranium

3.
The chemical symbol for manganese is
(a) Mn
(b) Mo
(c) Ma
(d) Ga
(e) Mg

4.
The number 0.005436 has how many significant figures?
(a) 7
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6

5.
The number 10.00 has how many significant figures?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

6.
What is the volume of a 2.50 gram block of metal whose density is 6.72 grams per cubic centimeter?
(a) 16.8 cubic centimeters
(b) 2.69 cubic centimeters
(c) 0.0595 cubic centimeters
(d) 0.372 cubic centimeters
(e) 1.60 cubic centimeters

7.
A cube of 1.2 inches on the side has a mass of 36 grams. What is the density in g/cm3?
(a) 21
(b) 2.2
(c) 30.
(d) 1.3
(e) 14

8.
Nitric acid is a very important industrial chemical: 1.612 x 1010 pounds of it were produced in 1992. If the density of nitric acid is 12.53
pounds/gallon, what volume would be occupied by this quantity? (1 gallon = 3.7854 liters)
(a) 7.646 x 1011 liters
(b) 8.388 x 109 liters
(c) 1.287 x 109 liters
(d) 5.336 x 1010 liters
(e) 4.870 x 109 liters

9.
Identify the INCORRECT statement.
(a) Helium in a balloon: an element
(b) Paint: a mixture
(c) Tap water: a compound
(d) Mercury in a barometer; an element

10.
An unused flashbulb contains magnesium and oxygen. After use, the contents are changed to magnesium oxide but the total mass does not
change. This observation can best be explained by the
(a) Law of Constant Composition.
(b) Law of Multiple Proportions.
(c) Avogadro's Law.
(d) Law of Conservation of Mass.

11.
Which answer includes all the following that are chemical changes and not physical changes?
I. freezing of water
II. rusting of iron
III. dropping a piece of iron into hydrochloric acid (H2 is produced)
IV. burning a piece of wood
V. emission of light by a kerosene oil lamp

(a) III and IV
(b) II and V
(c) I, II, III, IV, and V
(d) II, III, and V
(e) II, III, IV, and V

12.
Which response lists all of the following properties of sulfur that are physical properties and not other properties?
I. It reacts with hydrogen when heated.
II. It is a yellow solid at room temperature.
III. It is soluble in carbon disulfide.
IV. Its density is 2.97 g/cubic centimeter
V. It melts at 112�C.

(a) II, III, IV, and V
(b) II, IV, and V
(c) I
(d) II, III, and IV
(e) III, IV, and V
Answers:
1. (e) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (d) 8. (e) 9. (c) 10. (d) 11. (e) 12. (a)

Click here to return to the top.
Choose your next chapter: 
 Foundations of Chemistry | Chemical Formulas & Composition Stoichiometry | Chemical Equations & Rxn Stoichiometry | Types of
Chemical Reactions |
| Atomic Structure | Chemical Periodicity | Chemical Bonding | Molecular Structure/Covalent Bonding Theories| Molecular Orbital Theory |
| Acids/Bases/Salts ­ Theory & Rxns | Acids/Bases/Salts ­ Calculations (including balancing redox rxns) | Gases | Solids & Liquids | Solutions |
| Thermodynamics | Kinetics | Equilibrium | Aqueous Equilibrium ­ Acids/Bases/Salts | Aqueous Equilibrium ­ Buffers & Titrations |
| Aqueous Equilibrium ­ Slightly Soluble Salts | Electrochemistry | Metallurgy | Metal Properties & Rxns | Nonmetals & Metalloids |
| Coordination Compounds | Nuclear Chemistry | Organic Chem ­ Formulas/Names/Properties | Organic Chem ­ Shapes/Rxns/Biopolymers |

To report any corrections, please e­mail Dr. Wendy Keeney­Kennicutt.