Sie sind auf Seite 1von 4

Name Class Date

Elements and Atoms Test


Interpreting Diagrams Use the periodic table below to answer the following questions.

1. Which letter represents the metals on the periodic table? ________________________________________

2. Which letter represents the noble gases on the periodic table? ___________________________________

3. Which letter represents a period on the periodic table? __________________________________________

4. Which letter represents the nonmetals on the periodic table? ____________________________________

5. Which letter represents a group on the periodic table? __________________________________________

Multiple Choice Write the letter of the term or phrase that best completes
each statement.

__________ 1. The smallest part of an element that can be identified as that element is
a. a nucleus. b. an atom. c. an isotope. d. a proton.

__________ 2. A material that can easily be hammered into different shapes


a. has luster. b. is ductile. c. is malleable. d. is brittle.

__________ 3. The first person to suggest the existence of atoms was


a. Dalton. b. Rutherford. c. Bohr. d. Democritus.

__________ 4. Of the following elements, the one that is not an example of a noble gas is
a. neon. b. argon. c. oxygen. d. radon.

__________ 5. All atoms of the same element have the same


a. atomic number. b. atomic mass. c. number of neutrons. d. shape.

__________ 6. A positively charged particle is


a. an electron. b. a neutron. c. a proton. d. an isotope.

Concepts and Challenges in Physical Science, Teacher’s Resources CD-ROM


(c) by Pearson Education, Inc./Globe Fearon/Pearson Learning Group. All rights reserved. Elements and Atoms
Name Class Date

Elements and Atoms Test (continued)


__________ 7. The element with the smallest atomic number is
a. helium. b. carbon. c. nitrogen. d. hydrogen.

__________ 8. To calculate the atomic mass of an element, you must know the mass of its
a. protons. b. neutrons. c. electrons. d. protons and neutrons.

__________ 9. Atoms of the same element that have different atomic masses are
a. protons. b. electrons. c. isotopes. d. neutrons.

__________ 10. The scientist who constructed the first periodic table of the elements was
a. Dmitri Mendeleev. b. Pierre Curie. c. Jons Jacob Berzelius. d. Marie Curie.

__________ 11. The modern atomic theory was proposed by


a. Dalton. b. Rutherford. c. Bohr. d. Democritus.

__________ 12. The energy levels of an atom contain


a. protons. b. electrons. c. neutrons. d. protons and neutrons.

__________ 13. If an atom contains 13 protons, then it has


a. 13 electrons. b. 26 electrons. c. 13 neutrons. d. 26 neutrons.

__________ 14. Atoms are made up of


a. electrons. b. protons. c. neutrons. d. electrons, protons, and neutrons.

__________ 15. Solid nonmetals are


a. shiny. b. brittle. c. malleable. d. ductile.

__________ 16. Of the following particles, those not found in the nucleus of an atom are
a. protons. b. neutrons. c. electrons. d. protons and neutrons.

__________ 17. Different atoms of the same element may have different
a. numbers of protons. b. atomic numbers.
c. atomic masses. d. numbers of electrons.

__________ 18. An electron can change energy levels only if it


a. gains energy. b. loses energy. c. divides. d. gains or loses energy.

__________ 19. The second energy level of an atom can hold


a. 32 electrons. b. 8 electrons. c. 16 electrons. d. 2 electrons.

__________ 20. Atoms can join together to form


a. elements. b. isotopes. c. compounds. d. energy levels.

__________ 21. Because an atom is neutral, the number of


a. electrons equals the number of protons. b. protons equals the number of neutrons.
c. isotopes equals the number of electrons. d. electrons equals the number of neutrons.

__________ 22. In the periodic table, elements are arranged in order of


a. decreasing atomic number. b. increasing atomic number.
c. increasing number of energy levels. d. decreasing number of isotopes.

Concepts and Challenges in Physical Science, Teacher’s Resources CD-ROM


(c) by Pearson Education, Inc./Globe Fearon/Pearson Learning Group. All rights reserved. Elements and Atoms
Name Class Date

Elements and Atoms Test (continued)


Written Response Answer the following questions in complete sentences.
23. ANALYZE: Why is the periodic table useful? Explain your answer. ______________________________

___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

24. INFER: Why can elements be arranged in rows and columns by their properties? In other words,
what makes elements have properties in common or properties that change in a constant way?

___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

Concepts and Challenges in Physical Science, Teacher’s Resources CD-ROM


(c) by Pearson Education, Inc./Globe Fearon/Pearson Learning Group. All rights reserved. Elements and Atoms
Answer Key
Elements and Atoms Test
Interpreting Diagrams
1. C 2. E 3. A 4. D 5. B and E
Multiple Choice
1. b 2. c 3. d 4. c 5. a 6. c 7. d 8. d 9. c 10. a
11. a 12. b 13. a 14. d 15. b 16. c 17. c 18. d
19. b 20. c 21. a 22. b
Written Response
23. The periodic table is useful because it offers a
quick way to identify an element based on its
properties. Also, in the past, it has allowed scientists
to predict the properties of elements that had not yet
been discovered. In addition, it allows scientists to
predict how a given element will behave in a
chemical reaction.
24. The patterns and properties displayed by the
periodic table occur as a direct result of the atomic
structure of each element, and especially as a result
of the valence electrons. Since the electrons are
arranged in energy levels, the elements have
different properties depending on how full the
energy levels are and which energy levels are full.
The periodic table reflects these differences.

Concepts and Challenges in Physical Science, Teacher’s Resources CD-ROM


(c) by Pearson Education, Inc./Globe Fearon/Pearson Learning Group. All rights reserved. Elements and Atoms