You are on page 1of 4

Diploma in Pharmacy I year

Year 2017-2018
Pharmaceutics I (DPH-101) Max Marks: 80
Instructions:
All question carry equal marks.
Attempt any 5 main questions with their sub parts.
Illustrate answers with neat sketches wherever necessary.

Question 1: Answer the following multiple choice questions. 16X1=16marks


1. Which of the following is not a semisolid dosage form
a. Past
b. Ointments
c. Creams
d. Suspensions
2. Which of the following is a type of oral dosage form?
a. Aerosol
b. Nebulizer
c. Subcutaneous administration
d. Tablet
3. The process of heating a liquid mixture to form vapours and then cooling the vapours
to get pure component is called
a. Crystallisation
b. Distillation
c. Chromatography
d. Sublimation
4. Porcelain pieces are put into the distillation flask to avoid
a. Overheating
b. Uniform boiling
c. Bumping of the solution
d. None of the mentioned options
5. The distilled water is collected in
a. Receiver
b. Adapter
c. Condenser
d. Round bottom flask
6. Removal and killing of all microorganisms is known as
a. Destruction
b. Sterilization
c. Pasteurization
d. Removal
7. Removal and killing of all microorganisms is known as
a. 120°C

b. 170°C
c. 121°C
d. 116°C

8. Which of the following materials are used in pharmaceutical packaging?


a. Glass
b. Plastic
c. Metal
d. All of the above
9. Which of the following packaging material is used to protect the drug content against
light
a. Plastic containers
b. Amber coloured glass containers
c. Both
d. None
10. Type I glass is also known as
a. Borosilicate glass
b. Regular soda-lime glass
c. Treated soda-lime glass
d. None
11. Process used to separate insoluble particles from liquids is
a. Drying
b. Filtration
c. Sieving
d. Extraction
12. Which of the following is not a method used for size reduction?
a. Cutting
b. Impact
c. Burning
d. Shear
13. A ball mill uses
a. Impact
b. Attrition
c. Both
d. None
14. A mobile phase cannot be
a. Gas
b. Solid
c. Liquid
d. Solid or gas
15. What is the representation of distribution coefficient?
a. S
b. H
c. G
d. K
16. Changing of liquid into vapours from surface of liquid without heating it is called
a. Expansion
b. Contraction
c. Evaporation
d. Fusion

Question 2 (A) Classify various types of dosage forms with suitable examples and
application?

(B) Explain the different types of containers used in packaging of


pharmaceuticals? 8X2=16marks

Question 3 (A) Explain the principle and working of Ball mill?

(B) Explain the construction and working of steam distillation? 8X2=16marks

Question 4 (A) write an account on evaluation parameters of Tablet?

(B) Explain in brief about maceration and percolation? 8X2=16marks

Question 5 (A) Explain the factors affecting size reductions?

(B) Write a difference between hard gelatine and soft gelatine capsule?
8X2=16marks

Question 6 (A) Explain the principle and working of fluid energy mill?
(B) Explain the evaluation parameters of creams? 8X2=16marks

Question 7 Write short note on (any four) 4X4=16marks

a. Aerosol Packaging
b. Ayurvedic dosage form
c. Indian Pharmacopeia
d. Toxoids
e. Vaccines

Answer key of multiple choice question

1. D
2. D
3. B
4. C
5. A
6. B
7. C
8. D
9. B
10. A
11. B
12. C
13. C
14. B
15. D
16. C