You are on page 1of 12

Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

1. The body can use vitamins directly as a source of energy.
a. True
b. False

ANSWER:  False
2. Obesity is a major risk factor for many chronic degenerative diseases.
a. True
b. False

ANSWER:  True
3. A nonessential nutrient is a substance that your body does not need.
a. True
b. False

ANSWER:  False
4. A nonessential nutrient is a substance that your body cannot produce by itself.
a. True
b. False

ANSWER:  False
5. Foods that are high in calories inhibit the production of adenosine triphosphate.
a. True
b. False

ANSWER:  False
6. The types of lipids found in plant-based foods are quite different from those found in animal-based foods.
a. True
b. False

ANSWER:  True
7. A _____ is a compound found in animal-based foods that likely benefits human health beyond the provision of
essential nutrients and energy.
a. vitamin
b. phytochemical
c. mineral
d. zoochemical

ANSWER:  d

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 1


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

8. Which of the following minerals provides the matrix for the bones in your body?
a. Selenium
b. Sodium
c. Calcium
d. Iron

ANSWER:  c
9. Foods labeled organic must have at least _____ percent organic ingredients.
a. 70
b. 50
c. 35
d. 25

ANSWER:  a
10. The calorie is:
a. the number assigned to a food based on the number of ingredients in that food.
b. the unit of measurement used to express the amount of energy in a food.
c. a marker of the mineral content in a food.
d. an indicator of how vitamin rich a food is.

ANSWER:  b
11. Foods that carry the U.S. Department of Agriculture organic seal and are labeled 100 percent organic must have at
least _____ percent organically produced ingredients.
a. 85
b. 55
c. 70
d. 95

ANSWER:  d
12. Identify micronutrients from the following.
a. Minerals
b. Carbohydrates
c. Lipids
d. Proteins

ANSWER:  a

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 2


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

13. A__________is a compound found in plants that likely benefits human health beyond the provision of essential
nutrients and energy.
a. vitamin
b. phytochemical
c. carbohydrate
d. zoonutrient

ANSWER:  b
14. _____ refers to the number of illnesses or diseases in a given period of time.
a. Mortality rate
b. Morbidity rate
c. Survival rate
d. Crude rate

ANSWER:  b
15. Which of the following foods can be recommended for a person who needs to strengthen his bone structure and
wants to supplement his diet with calcium?
a. Dairy products
b. Oil
c. Fruits
d. Vegetables

ANSWER:  a
16. A substance that contains carbon and hydrogen atoms is a(n)__________.
a. inorganic compound
b. metallic compound
c. organic compound
d. ionic compound

ANSWER:  c
17. Carbohydrates provide _____ kilocalories of energy per gram of substance consumed.
a. 7
b. 6
c. 9
d. 4

ANSWER:  d

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 3


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

18. Which of the following is true of a conditionally essential nutrient?
a. It is not normally required by the body for regular functions.
b. It is a nonessential nutrient that becomes essential under certain circumstances.
c. It is produced by the body under distress.
d. It is normally an essential nutrient but sometimes not required for body functions.

ANSWER:  b
19. Which of the following is true of functional foods?
a. They are produced by the body in amounts needed to satisfy its requirements.
b. They are important in regulating body temperature and protecting internal organs from damage.
c. They contain either a high concentration of nutrients, phytochemicals, or zoochemicals.
d. They must be obtained from the diet to sustain life.

ANSWER:  c
20. Which of the following nutrients are micronutrients?
a. Vitamins
b. Carbohydrates
c. Lipids
d. Proteins

ANSWER:  a
21. Proteins are classified as macronutrients because they:
a. have large molecules.
b. are the primary source of energy for the body.
c. help maintain the water balance in the body.
d. need to be consumed in large quantities.

ANSWER:  d
22. Which of the following organizations is responsible for monitoring health trends in the United States?
a. The National Institutes of Health
b. The American Medical Association
c. The Office of Dietary Supplements
d. The U.S. Centers for Disease Control and Prevention

ANSWER:  d

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 4


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

23. Before believing a claim that a particular nutrient decreases one's risk of cancer, one should:
a. determine whether popular health magazines endorse the claim.
b. check whether the food packaging and labels assert the claim.
c. determine whether it is supported by major public health organizations.
d. check whether the food product's marketing campaign outlines the claimed benefits.

ANSWER:  c
24. Which of the following functions is a primary function of water in our body?
a. It comprises the major structural materials of our muscles.
b. It provides large amounts of energy.
c. It helps regulate our body temperature.
d. It protects our body from the damaging effects of air pollution.

ANSWER:  c
25. One of the differences between nonessential nutrients and functional foods is that unlike nonessential nutrients,
functional foods:
a. regulate the usual body functions.
b. are synthesized by the body whenever there is a requirement.
c. promote optimal health beyond the body's basic nutritional needs.
d. are essential for providing energy for basic body functions.

ANSWER:  c
26. After you eat an energy-yielding nutrient, cells in your body transfer the energy that it contains into a special
substance called__________.
a. blood sugar
b. adenosine triphosphate
c. zoochemical
d. super food

ANSWER:  b
27. Which of the following vitamins is a water-soluble vitamin?
a. Vitamin A
b. Vitamin B
c. Vitamin D
d. Vitamin K

ANSWER:  b

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 5


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

28. Which of the following nutrients are macronutrients?
a. Vitamins
b. Carbohydrates
c. Minerals
d. Phytochemicals

ANSWER:  b
29. If a slice of bread contains 15 grams of carbohydrates, 3 grams of protein, and 3 gram of lipids, how many kilocalories
(kcal) does it provide?
a. Approximately 19 kcal
b. Approximately 46 kcal
c. Approximately 81 kcal
d. Approximately 171 kcal

ANSWER:  c
30. Unlike noninfectious diseases, infectious diseases are:
a. long-term diseases.
b. caused by pathogens.
c. genetic.
d. not contagious.

ANSWER:  b
31. Dietary fiber is an important _____ which plays a role in maintaining the health of your digestive tract.
a. lipid
b. protein
c. vitamin
d. carbohydrate

ANSWER:  d
32. _____ provide 4 kilocalories of energy per gram of substance consumed.
a. Lipids
b. Minerals
c. Vitamins
d. Proteins

ANSWER:  d

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 6


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

33. Identify an accurate statement about functional foods.
a. They are essential in regulating body functions.
b. They are made by the body.
c. They are required by the body only under certain conditions.
d. They help promote optimal human health.

ANSWER:  d
34. The nutrients that are required by the body in very small amounts are called _____.
a. macronutrients
b. micronutrients
c. phytonutrients
d. zoonutrients

ANSWER:  b
35. An essential nutrient is one that:
a. is synthesized by the body in large amounts.
b. must be obtained from the diet to sustain life.
c. cannot be synthesized by the body in sufficient amounts.
d. is not required by the body to sustain life.

ANSWER:  b
36. An investigator wanted to determine the effect of egg consumption on cholesterol levels. She asked a group of
participants to consume three eggs per day for three weeks and another group of participants to not include eggs in
their diet. She tested the cholesterol levels of both the groups before and after the three weeks. This type of study is
called a(n) _____.
a. clinical trial study
b. epidemiologic study
c. cohort study
d. intervention study

ANSWER:  d
37. In the context of scientific research, correlation occurs when:
a. an alteration to one variable causes a change in another variable.
b. study participants experience an effect of the treatment just because they believe that the treatment will work.
c. two variables are clearly related, but one cannot be shown to cause the other.
d. neither the study participants nor the scientists know the group to which the participants have been assigned.

ANSWER:  c

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 7


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

38. Which of the following is a similarity between conditionally essential nutrients and essential nutrients?
a. Both are synthesized by the body.
b. Both cannot be synthesized by the body.
c. Both are not required to be obtained from the diet.
d. Both are required to be obtained from the diet.

ANSWER:  d
39. One of the important functions of lipids in the human body is:
a. to transport nutrients and waste products.
b. to develop the bone structure.
c. to develop muscular strength.
d. to provide energy.

ANSWER:  d
40. Which of the following foods is rich in proteins?
a. Corn Oil
b. Rice
c. Pasta
d. Meat

ANSWER:  d
41. A(n) _____ is a substance that your body needs, but if necessary, can produce in amounts needed to satisfy its
requirements.
a. inorganic nutrient
b. conditionally essential nutrient
c. organic nutrient
d. nonessential nutrient

ANSWER:  d
42. __________is a substance found in food that is required by the body and used for energy, maintenance of body
structure, and/or regulation of chemical processes.
a. Dietary fiber
b. A placebo
c. Adenosine triphosphate
d. A nutrient

ANSWER:  d

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 8


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

43. Babies require four essential dietary lipids to support growth and development, whereas older children and adults
require only two essential dietary lipids. Those lipids that are required by babies and not by adults are examples of
_____.
a. conditionally essential nutrients
b. nonessential nutrients
c. zoochemicals
d. phytochemicals

ANSWER:  a
44. The term _____ refers to how living organisms obtain and use food to support all the processes required for their
existence.
a. fortification
b. enrichment
c. nutrition
d. anabolism

ANSWER:  c
45. A__________is a nutrition professional who helps people make food choices to support a healthy lifestyle.
a. medical doctor
b. gastroenterologist
c. dietitian
d. chiropractor

ANSWER:  c
46. When a researcher wants to determine whether a variable is simply correlated with another variable, he or she
conducts a(n) _____.
a. intervention study
b. single-blind study
c. double-blind study
d. epidemiologic study

ANSWER:  d
47. Which of the following nutrients are important to the structure of cell membranes and are necessary to the
development and maintenance of your nervous and reproductive systems?
a. Lipids
b. Carbohydrates
c. Vitamins
d. Proteins

ANSWER:  a

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 9


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

48. Cholesterol is a(n) _____.
a. nonessential nutrient
b. essential nutrient
c. micronutrient
d. inorganic nutrient

ANSWER:  a
49. In the context of intervention studies, when researchers know who is in the treatment group and who is in the placebo
group but participants do not, the study is called a(n) _____.
a. cohort study
b. single-blind study
c. double-blind study
d. epidemiologic study

ANSWER:  b
50. Which of the following is true of the trends in infant mortality rate and life expectancy in the United States over the
past century?
a. Infant mortality rates have increased and average life expectancy has decreased.
b. Infant mortality rates have decreased and average life expectancy has increased.
c. Both have decreased.
d. Both have increased.

ANSWER:  b
51. _____ assesses the number of deaths that occur in a certain population group in a given period of time.
a. Mortality rate
b. Morbidity rate
c. Life expectancy
d. Life span

ANSWER:  a
52. Which of the following minerals helps regulate the water balance in our body?
a. Iron
b. Sodium
c. Selenium
d. Calcium

ANSWER:  b

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 10


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

53. Which of the following is true of chronic degenerative diseases?
a. They are infectious.
b. They are genetic and, therefore, not preventable.
c. They develop quickly.
d. They result in loss of tissue function over time.

ANSWER:  d
54. Mathew conducted a week-long experiment to determine the efficacy of a pill for reducing blood pressure. Out of 50
research participants, he gave medicated pills to 25 participants. To create a control group, he gave unmedicated
sugar pills to the rest of the participants. None of the participants were aware that they had been given unmedicated
pills. After a week, Mathew noted that six of the participants who had received unmedicated pills, along with the
participants who received medicated pills, exhibited improved blood pressure. This is an example of _____.
a. the placebo effect
b. researcher bias
c. the halo effect
d. confirmation bias

ANSWER:  a
55. A certain fruit is being advertised and promoted on social media as a fruit with superior health-promoting qualities.
Which of the following publications would be the most trustworthy source of information to verify this claim?
a. A local newspaper
b. A peer-reviewed journal
c. A blog written by a food blogger
d. A fitness publication

ANSWER:  b
56. _____ comprise the major structural materials of the body, including muscle, bone, and skin.
a. Minerals
b. Lipids
c. Proteins
d. Carbohydrates

ANSWER:  c
57. Briefly discuss the roles of vitamins in our bodies.

ANSWER:  Answers will vary. Our body requires vitamins to control hundreds of chemical reactions needed for its
function. Vitamins also promote healthy and appropriate growth and development. Some vitamins, called
antioxidants, protect your body from the damaging effects of harmful compounds such as air pollution.
Vitamins play important roles in the chemical processes that build and maintain tissue and in the
utilization of energy contained in macronutrients.

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 11


Name:   Class:   Date: 

Chapter 1

58. Briefly discuss the connection between obesity and chronic degenerative diseases.

ANSWER:  Answers will vary. Obesity is a major risk factor for many chronic degenerative diseases because being
obese can predispose a person to life-threatening conditions such as heart disease, stroke, and type 2
diabetes. Obesity is becoming a health crisis of epidemic proportions both nationally and globally. As
such, the dramatic shift from undernutrition to overnutrition or unbalanced nutrition that often occurs as a
society transitions to a more industrialized economy—referred to as the nutrition transition—is strongly
related to many of the chronic degenerative diseases facing humankind today.

59. Outline the role of water in our bodies.

ANSWER:  Answers will vary. Humans typically consume water every day, whether as a beverage or in the foods
we eat. The functions of water are varied and vital. More specifically, water functions as the transporter
of nutrients, gases, and waste products; as the fluid in which chemical reactions occur; and acts as a
partner in many chemical reactions needed for our body to function. Water is also important in regulating
body temperature and protecting internal organs from damage.

60. Briefly discuss the importance of studying nutrition.

ANSWER:  Answers will vary. Experts agree that chronic degenerative diseases and other health concerns caused
at least in part by poor diet represent some of the United States' most serious and pressing public health
issues. More than 13 percent of Americans now have cardiovascular disease (the leading cause of
death), 30 percent have high blood pressure, and 12 percent have type 2 diabetes. Fortunately,
consuming a healthy balance of nutrients, phytonutrients, and zoonutrients can decrease your risk of
developing all these conditions. Indeed, as the occurrence of chronic diseases increases, it is ever more
important to pay attention to what you eat throughout your entire life. As the old saying goes, "An ounce
of prevention is worth a pound of cure." Or perhaps, stated most succinctly and accurately by Sir
Francis Bacon more than 400 years ago, "Knowledge is power."

61. How can researcher bias affect an intervention study's final results?

ANSWER:  Answers will vary. A researcher can inadvertently influence a study's outcome simply by knowing which
subjects received an actual treatment and which received a placebo. This is a type of researcher bias.
For example, if a researcher knows that certain participants received a treatment thought to improve
memory, he might unconsciously score a memory test more favorably for those individuals. Because this
type of bias may affect a study's final results, it should be avoided at all costs.

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 12