Sie sind auf Seite 1von 9

UNIVERSITY OF RIZAL SYSTEM

Morong Rizal
COLLEGE OF ENGINEERING
ELECTRICAL ENGINEERING
DEPARTMENT
Electro-Mechanical Energy Conversion (EE 4)
(For Completion)

1. A separately excited generated , when running at 1000 rpm supplied 200 A at 125 V. What will be the load
current when speed drops to 800 rpm if it is unchanged? Given that the armature resistance = 0.04 ohm and brush
drop = 2V. [Ans. Ia = 159.4 A]

2. A 600 V dc series motor takes 120 A and operates at 900 rpm when load is 80 hp. If the effective armature
resistance is 0.20 ohm, calculate the hp output of the motor when the current drops to 90 A, assuming that the flux
is reduced by 20%. [Ans. Hp = 49.86]

3. A 250 V dc shunt motor has shunt field resistance of 250 ohms and an armature resistance of 0.25 ohms. For a
given load torque and no additional resistance included in the shunt field circuit, the motor runs at 1500 rpm
drawing an armature current of 20 A. If a resistance 250 ohms is inserted in series with the field , the load torque
remaining the same, find out the new speed. [Ans. N = 2930 rpm]
4. A 4 pole 200 V dc series motor runs at 500 RPM when taking a line current of 25 Amps. When an armature
diverter resistance is used, the motor takes a line current of 35.6 Amps and an armature current of 17.74 Amps. At
what speed will it run at this condition? The armature resistance is 0.2 and the series field resistance is 0.06 ohm.
[Ans. N2 = 342 RPM]

5. 300-kW, 600-V, long-shunt compound generator : Shunt field resistance = 75 Ω, armature resistance including
brush resistance = 0.03 Ω, commutating field winding resistance = 0.011 Ω, series field resistance = 0.012 Ω,
divertor resistance = 0.036 Ω. When the machine is delivering full load, calculate the power generated by the
armature. [Ans. 317.17 kW]

6. A 4-pole d.c. Generator with 1200 conductors generates 250 volts on open circuit, when driven at 500 rpm. The
pole-shoes have a bore of 35 cm and the ratio of pole-arc to pole pitch is 0.7, while, the length of the pole shoe is
20 cm. Find the mean flux density in the airgap. [Ans. 0.65 wb/m2]

7. A shunt generator equipped with 30 in diameter pulley is driven by a belt at 450 rpm. When full load is taken
from the machine, the armature current and the terminal voltage are 350 amps and 600 volts respectively. The ra =
0.04, rf= 50. Assume the power loss to be 3 % of the output power and the brush drop to be 2 volts. Estimate the
difference in tensions on the two sides of the driving belt.[Ans. 2760 lbs]
8. A 4-pole, d.c. generator has a wave-wound armature with 792 conductors. The flux per pole is 0.0121 Wb.
Determine the speed at which it should be run to generate 240 V on no-load. [Ans. 751.3 r.p.m.]

9. A 20 kW compound generator works on full-load with a terminal voltage of 230 V. The armature,series and shunt
field resistances are 0.1, 0.05 and 115 Ω respectively. Calculate the generated e.m.f. whethe generator is
connected short-shunt. [Ans. 243.25 V]

10. A d.c. generator generates an e.m.f. of 520 V. It has 2,000 armature conductors, flux per pole of 0.013 Wb,
speed of 1200 r.p.m. and the armature winding has four parallel paths. Find the number of poles.[4]

11. When driven at 1000 r.p.m. with a flux per pole of 0.02 Wb, a d.c. generator has an e.m.f. of 200 V. If the speed
is increased to 1100 r.p.m. and at the same time the flux per pole is reduced to 0.019 Wb per pole, what is then the
induced e.m.f.? [Ans. 209 V]
12. Calculate the flux per pole required on full-load for a 50 kW, 400 V, 8-pole, 600 r.p.m. d.c. shunt generator with
256 conductors arranged in a lap-connected winding. The armature winding resistances is 0.1 Ω, the shunt field
resistance is 200 Ω and there is a brush contact voltage drop of 1 V at each brush on fullload. [Ans. 0.162 Wb]

13. Calculate the flux in a 4-pole dynamo with 722 armature conductors generating 500 V when running at 1000
r.p.m. when the armature is (a) lap connected (b) wave connected. [Ans. (a) 41.56 mWb (b) 20.78 mWb]

14. A 4-pole machine running at 1500 r.p.m. has an armature with 90 slots and 6 conductors per slot. The flux per
pole is 10 mWb. Determine the terminal e.m.f. as d.c. Generator if the coils are lap-connected If the current per
conductor is 100 A, determine the electrical power. [Ans. 810 V, 324 kW]

15. An 8-pole lap-wound d.c. generator has 120 slots having 4 conductors per slot. If each conductor can carry 250
A and if flux/pole is 0.05 Wb, calculate the speed of the generator for giving 240 V on open circuit. If the voltage
drops to 220 V on full load, find the rated output of the machine. [Ans. 600 V, 440 kW]
16. A 110-V shunt generator has a full-load current of 100 A, shunt field resistance of 55 Ω and constant losses of
500 W. If F.L. efficiency is 88%, find armature resistance. Assuming voltage to be constant at 110 V, calculate the
efficiency at half F.L. And at 50% overload. Find the load current. [Ans. 0.078 Ω ; 85.8% ; 96.2 A]

17. A short-shunt compound d.c. Generator supplies a current of 100 A at a voltage of 220 V. If the resistance of
the shunt field is 50 Ω, of the series field 0.025 Ω, of the armature 0.05 Ω, the total brush drop is 2 V and the iron
and friction losses amount to 1 kW, find (a) the generated e.m.f. (b) the copper losses (c) the output power of the
prime-mover driving the generator and (d) the generator efficiency. [Ans. (a) 229.7 V (b) 1.995 kW (c) 24.99 kW (d)
88%]

18. A 20 kW, 440-V, short-shunt, compound d.c. generator has a full-load efficiency of 87%. If the resistance of the
armature and interpoles is 0.4 Ω and that of the series and shunt fields 0.25 Ω and 240 Ω respectively, calculate the
combined bearing friction, windage and core-loss of the machine. [Ans. 725 W]

19. A long-shunt, compound generator delivers a load current of 50 A at 500 V and the resistances of armature,
series field and shunt field are 0.05 ohm and 250 ohm respectively. Calculate the generated electromotive force
and the armature current. Allow 1.0 V per brush for contact drop. [Ans. 506.2 V ; 52 A]
20. Two shunt generators operating in parallel given a total output of 600 A. One machine has an armature
resistance of 0.02 Ω and a generated voltage of 455 V and the other an armature resistance of 0.025 Ω and a
generated voltage of 460 V. Calculate the terminal voltage and the kilowatt output of each machine. Neglect field
currents. [Ans. 450.56 V ; 100 kW ; 170.2 kW]

21. Two shunt generators operating in parallel have each an armature resistance of 0.02 Ω. The combined external
load current is 2500 A. If the generated e.m.fs. of the machines are 560 V and 550 V respectively, calculate the bus-
bar voltage and output in kW of each machine. [Ans. 530 V; 795 kW; 530 kW]

22. Two shunt generators A and B operate in parallel and their load characteristics may be taken as straight lines.
The voltage of A falls from 240 V at no-load to 220 V at 200 A, while that of B falls from 245 V at no-load to 220 V at
150 A. Determine the current which each machine supplies to a common load of 300 A and the bus-bar voltage at
this load. [Ans. 169 A ; 131 A ; 223.1 V]
23. Calculate the torque in newton-metre developed by a 440-V d.c. motor having an armature resistance of 0.25 Ω
and running at 750 r.p.m. when taking a current of 60 A. [Ans. 325 N-m]

24. A 4-pole, lap-connected d.c. motor has 576 conductors and draws an armature current of 10 A. If the flux per
pole is 0.02 Wb, calculate the armature torque developed. [Ans. 18.3 N-m]

25. A d.c. shunt machine has armature and field resistances of 0.025 Ω and 80 Ω respectively. When connected to
constant 400-V bus-bars and driven as a generator at 450 r.p.m., it delivers 120 kW. Calculate its speed when
running as a motor and absorbing 120 kW from the same bus-bars. [Ans. (a) 435 r.p.m.]

26. The armature current of a series motor is 60 A when on full-load. If the load is adjusted to that this current
decreases to 40-A, find the new torque expressed as a percentage of the full-load torque. The flux for a current of
40 A is 70% of that when current is 60 A. [Ans. 46%]
27. A 4-pole, d.c. shunt motor has a flux per pole of 0.04 Wb and the armature is lap-wound with 720 conductors.
The shunt field resistance is 240 Ω and the armature resistance is 0.2 Ω. Brush contact drop is 1V per brush.
Determine the speed of the machine when running (a) as a motor taking 60 A and (b) as a generator supplying 120
A. The terminal voltage in each case is 480 V. [Ans. 972 r.p.m. ; 1055 r.p.m.]

28. A 25-kW shunt generator is delivering full output to 400-V bus-bars and is driven at 950 r.p.m. by belt drive. The
belt breaks suddenly but the machine continues to run as a motor taking 25 kW from the bus-bars. At what speed
does it run ? Take armature resistance including brush contact resistance as 0.5 Ω and field resistance as 160 Ω.
[Ans. 812.7 r.p.m.]

29. A 4-pole, d.c. shunt motor has a wave-wound armature with 65 slots each containing 6 conductors. The flux per
pole is 20 mWb and the armature has a resistance of 0.15 Ω. Calculate the motor speed when the machine is
operating from a 250-V supply and taking a current of 60 A. [Ans. 927 r.p.m.]
30. A 500-V, d.c. shunt motor has armature and field resistances of 0.5 Ω and 200 Ω respectively. When loaded and
taking a total input of 25 kW, it runs at 400 r.p.m. Find the speed at which it must be driven as a shunt generator to
supply a power output of 25 kW at a terminal voltage of 500 V. [Ans. 442 r.p.m.]

Submitted by:
Sherrie Mae A. Mata
Student
Prepared by:
Engr. Michael L. Pascua
Instructor
Faculty, College of Engineering
EE Department
University of Rizal System