Sie sind auf Seite 1von 8

EXCEL EST COACHING EST 2 15.

In wave propagation, what layer is present


only at daytime?
1. The letter and number designation of carrier ANS.
and one sideband is __.
ANS. H3E 16. What type of antenna array is consisting of
linear arrangement of simple dipoles 90O out
2. The bit rate of TDMA is __ kbps. of phase and have a radiation pattern of
ANS. 8 maximum directivity in plane of the array?
ANS.
3. L600 mastergroup baseband has a bandwidth
of __ kHz. 17. A system where cables and/or wires are
ANS. 2728 placed within the ceiling space and poked up
through the fire-resistant floor structure to
4. It is a multi-channel surround sound format the office or room above.
used in DVD and HDTV, and first used in ANS. POKE THROUGH
movie theaters in 1992.
ANS. DOLBY DIGITAL 18. What will be the result of the gain level being
too high for signals entering the modulator?
5. The number of lines scanned per frame in the ANS.
raster on a picture tube is ___.
ANS. 525 19. Interference in the form of a series of
horizontal lines on a TV screen caused by
6. The time when the FET is “on” is called __. extreme surges from loudspeaker, applause
ANS. ACQUISITION or certain musical instruments.
ANS.
7. In data communications employing FSK, baud
date is ___ bit rate. 20. A closet which by terminating facilities for key
ANS. EQUAL telephone system services, stations, and
central offices and PBX lines but does not
8. High-frequency waves are affected by the __. contain key telephone system circuitry.
ANS. SOLAR CYCLE ANS.

9. The minimum illumination recommended for 21. What is the major problem with VHF
reading is __ lux. oscillator?
ANS. 800 ANS. POOR FREQUENCY STABILITY

10. The combining of two sound signals into a 22. What determines the selectivity of a receiver?
composite recording is called __. ANS. THE BANDWIDTH OF THE TUNED
ANS DUBBING CICUIT

11. If the grade of service of a telephone system 23. What is the aspect ratio of HDTV?
indicated P of 0.05, what does it mean? ANS. 16:9
ANS. LOST CALLS OF 5%
24. What is measured on a circuit where it is
12. A mobile receiver experiences “dead” areas of correctly terminated but does not have any
reception as a result of traffic?
ANS. SHADING OF THE RF SIGNALS BY ANS. WHITE NOISE
HILLS AND TREES
25. When a space-wave signal passes over a
13. A text code that makes use of 16-bit long mountain ridge, a small part of the signal is
code words. diffracted down the far side of the mountain.
ANS. UNICODE This phenomenon is called ___.
ANS. KNIFE-EDGE DIFFRACTION
14. A CGS unit of luminance or brightness,
defined as brightness of a perfectly diffusing 26. A set of charts used in color TV to verify hue,
surface, when the total flux radiated is 1 brilliance and chroma.
lumen per square cm. ANS. MUNSELL COLOR SCALE
ANS.
27. Ground wave communications is most 40. The number of times each second that the
effective in what frequency range? information displayed on a nonpermanent
ANS. 300 kHz to 3 MHz display is rewritten?
ANS. REFRESH RATE
28. Jitter is term used to magnify phase shifts of
the information transmitted. Jitter above 10 41. What is the least expensive connector that is
Hz is called ___. widely used for CATV, VCRs and TV sets?
ANS. WANDER ANS. F-7 TYPE

29. At very high frequencies, transmission lines 42. An antenna whose technical equivalent is λ/4
acts as ___. line which is open circuited.
ANS. ANTENNAS ANS. DIPOLE

30. How many voice channels are there in a DS-2 43. An advantage of digital over analog
digital signal hierarchy for TDM? transmission.
ANS. 96 ANS. NOISE IMMUNITY

31. The total cost of a radio or TV program 44. What antenna is used for radiating AM
production, or sponsorship. broadcast band?
ANS. NUT ANS. λ/4 VERTICAL ANTENNA

32. Noise when measured across the tip and ring 45. In a TV picture tube, what is the purpose of
terminals of a network shall be ___ dBrnCO. large picture tube voltage?
ANS. 15 ANS. ATTRACT ELECTRONS TOWARD THE
FACE OF THE TUBE
33. __ is another term for optical density.
ANS. RADIANT FLUX 46. What is the typical output voltage of magnetic
microphone?
34. What microwave antenna is formed from a ANS. 1 mV
circular waveguide?
ANS. CONICAL HORN ANTENNA 47. What optical fiber has the smallest
beamwidth?
35. A sponge-rubber or plastic foam cap placed ANS. GLASS FIBER CORE
over the end of a microphone to reduce
sibilance, breathy sounds and other unwanted 48. What is BFO in SSB receiver called?
vocal effects. ANS. CARRIER OSCILLATOR
ANS. POP FILTER
49. What is the standard distance from the TV
36. What causes attenuation present in a screen that is considered as the best viewing
waveguide? distance?
ANS. WALLS OF THE GUIDE ANS.

37. What do you call a non-continuous noise of 50. What periodic waveform consists of odd
irregular pulses or spikes of short duration harmonics?
but with high amplitudes? ANS. SQUARE WAVE
ANS. JITTER
51. In videotape, the ability of the particles that
38. What figure of merit is used to measure light form the magnetic medium to keep their
gathering or light collecting ability of an magnetic charge.
optical fiber? ANS.
ANS. NUMERICAL APERTURE
52. __ is spread spectrum used to describe
39. What is the highest frequency that can be multiple access system in satellite
generated by an IMPATT microwave diode communications that has no limitation on the
oscillator? BW.
ANS. 30 GHz ANS. CDMA

53. Multiple accessing arrangement for satellite


communication system wherein earth station
transmit within the same frequency band and 65. What system where transmitted and received
have no limitation on when they may transmit clock signals free run at approximately the
or on which carrier frequency carrier same speed?
separation is accomplished with envelop ANS.
encryption/ decryption techniques.
ANS. CDMA 66. What type of laser is used for fiber optic
communications?
54. What protocol uses the checksum method of ANS. SEMICONDUCTOR LASER
error-detection?
ANS. XMODEM 67. What technique allows correction of data of
the receiver?
55. What is the current digital video specification ANS. FEC
applying video compression?
ANS. MPEG-4 68. In color perception, the degree to which the
light energy is confined to a narrow frequency
56. What is the unit for median field strength of band. It is thus the converse of the extent to
TV broadcast station? which the color is diluted with white light.
ANS. dBu ANS. SATURATION

57. RG59u coaxial cable has an impedance of __ 69. Synchronous modems cost more than
ohms. asynchronous modems because ___.
ANS. 75 ANS. THEY MUST CONTAIN CLOCK
RECOVERY CIRCUITS
58. In order to convert most of the earth’s
surface, as the earth turns under the satellite 70. In April 2002, the IEEE published their 802.16
path during the 24 hour period, the orbit of standard for “broadband wireless access”
the GPS must maintain __ degrees of (BWA), more commonly known as ___.
inclination with respect to the equator. ANS. WIMAX
ANS. 55?
71. In TV, blurring of the verticals in a
59. What refers to the cost effective standard reproductive image.
based wireless solution that specifically ANS. SMEARING
supports low data rates, low power
consumption, security and reliability and is 72. In what acoustical scale are all intervals
also known as IEEE 802.15.4? exactly constant?
ANS. ZIGBEE ANS. DIATONIC

60. What was the most significant contribution of 73. An MPEG-4 based video compression
the satellite named “Score”? technology uses a radio format known as ___.
ANS. IT WAS THE FIRST SATELLITE TO ANS. DIVX
TRANSMIT MESSAGE
74. What term is used for RF radiation damage to
61. In digital transmission using delta modulation cells of reproductive tissue?
method, what normally causes error in the ANS. GENETIC
demodulated signal?
ANS. SLOPE OVERLOAD 75. A set of standard for the digital transmission
of information over fiber optics, based on
62. In asynchronous transfer mode, __ indicate increments of 51 Mbps, it was developed to
the mode source and packet destination. cost-effectively support broadband services
ANS. and multi-vendor inter0networking.
ANS. SONET (SYNCHRONOUS OPTICAL
63. The rule of thumb states that one should be NETWORKING)
seated at least __ ft. from a 31” screen.
ANS. 76. What method of generating SSB signal utilizes
one balanced modulator circuit?
64. Radiation occurring on frequency which are ANS. FILTER METHOD
whole or multiple of the original desired
frequency is __ radiation.
ANS.
77. When the loop in a PLL is locked, what is the 89. What is the meaning of MP3?
difference in frequency detected by the phase ANS. MOTION PICTURE EXPERTS GROUP
detector? 1, AUDIO LAYER 3
ANS. ZERO
90. What is the gamma of the picture tube of the
78. In video system, what determines the television?
maximum number of vertical picture ANS. 2.2
elements?
ANS. NUMBER OF LINES ON THE SCREEN 91. A scheme in the transmission of two separate
information signals using two AM carriers at
79. What term of digital modulation is using a same frequencies but differ in phase by 90
binary pulse stream that varies between two degrees.
discrete voltage levels as modulating signals? ANS. QAM
ANS. FSK
92. The resistance of a photocell when light is
80. What digital modulation method where it is incident on the active surface of the tube
not necessary to recover a phase coherent ANS.KOCH RESISTANCE
carrier but instead makes use of received
signaling element time slot and compared to 93. What determines the rate of frequency swing
the nest signal element? for an FM broadcast transmitter?
ANS. DIFFERENTIAL PHASE SHIFT ANS. MODULATION FREQUENCY
KEYING
94. What is the main disadvantage of a single
81. A cable that carries several video channels tube transmitter?
between facilities of a cable TV company. ANS. FREQUENCY INSTABILITY
ANS. SUPERTRUNK
95. Intermediate power amplifier (IPA) in the
82. Beam alignment magnets for camera tubes transmitter is also known as ___.
are adjusted while rocking which control? ANS. DRIVER
ANS. OPTICAL FOCUS
96. In one particular frequency known as ___
83. Among the resistors associated with transistor frequency, the periodic time of the wave
as a result of the discrete particle of the frequency becomes equal to the time required
current carriers in all forms of semiconductor for one complete revolution about the earth’s
is known as __ noise. magnetic field axis making the path a very
ANS. SHOT wide single loop.
ANS. GYRO
84. In data communications, the T in 10 Base T
normally represents the ___. 97. It is the act of moving a camera slowly from
ANS. TYPE OF CABLE USED one side of a scene toward the other.
ANS. PANNING
85. What frequency band is most suitable for LOS
propagation? 98. What room where boundaries absorb
ANS. VHF effectively all incident sounds?
ANS. ANECHOIC ROOM
86. A relatively small satellite antenna typically
1.5 to 3.0 m in diameter, used for 99. Does not fall within the visible frequency
transmitting and receiving one channel of range.
data communications. ANS. INFRARED
ANS. VSAT (VERY SMALL APERTURE
TERMINAL) 100. What fiber optic wavelength is used
because of an attenuation null at the
87. What is the most common modulation wavelength?
technique used for radio telegraphy? ANS. 1.3 MICRONS
ANS. FSK
101. Fiber optics performance is usually
88. What resistor has a typical flicker noise indicated by ___.
voltage range of 0.02 to 0.20 µV? ANS. PRODUCT OF BIT RATE AND
ANS. METAL FILM DISTANCE
102. A factor expressing the ability of a 115. What is the standard IF frequency for
electron gun to provide an electron stream picture used in TV receivers following NTSC
under the stimulus of a given accelerating standard?
voltage. ANS. 45.75 MHz
ANS. PERVEANCE
116. What unit is used to indicate the loudness
103. What happens in standard AM level of sound compared to the intensity of
transmission if no modulating signal is being 1000 Hz-tone?
transmitted? ANS. PHON
ANS. THERE ARE NO SIDEBANDS
117. What is the first radio receiver?
104. What is the disadvantage of slope ANS. CRYSTAL RADIO RECEIVER
detection of FM?
ANS. NO NOISE DISCRIMINATION 118. In satellite communications, frequency
hopping used is a form of ___.
105. What is the advantage of using high IF? ANS. CDMA
ANS. BETTER IMAGE REJECTION
119. The study of how the human brain records
106. A mirror that reflects one color but passes and deciphers the signal that indicate the
all other colors is called ___. direction from which a sound originates.
ANS. DICHROIC ANS. PSYCHOACOUSTICS

107. A process in which the temperature of the 120. What colloquial term describes additional
substance that undergoes a change of some side frequencies produced over modulation or
kind stays constant. distortion in AM?
ANS. ISOTHERMAL ANS. SPLATTER

108. Associated with certain types of 121. What occurs during CW reception if too
microphones, the closer the sound is to the narrow a filter bandwidth is used in the IF
mic, the more the bass frequencies are stage of a receiver?
exaggerated. ANS. FILTER RINGING
ANS. PROXIMITY EFFECT
122. Loss of vertical sync causing the picture to
109. What do you call the combining circuit move up or down the screen. This may result
used in TV? from anti-copying devices played on
ANS. MATRIX commercial prerecorded videotapes.
ANS. ROLL
110. Among the following systems, which one
uses CDMA as a method of multiplexing? 123. What stage in a radio transmitter isolates
ANS. IS-95 the oscillator from the load?
ANS. BUFFER
111. The microwave tube that is a linear beam
tube, in which the interaction between the 124. What type of signal in which a receiver
beam and the RF fields is continuous, is called selectivity of 2.4 kHz in the IF circuitry is
__. optimum?
ANS. TRAVELING WAVE TUBE ANS. SSB VOICE

112. The power output of SSB transmitters is 125. An abortive attempt to eliminate the CRT
normally expressed as the ___ power. as the display method of large screen TV.
ANS. PEAK ENVELOP ANS. SCOPHONY

113. What is the signal rate of RS 232 normally 126. Small system network designed to
used as interface between DTE and DCE? distribute direct to home TV signals
ANS. 20 KBPS throughout a single dwelling block.
ANS. SMATV
114. What can be used to demodulate a PAM
signal? 127. What is the process required in product
ANS. LOW PASS FILTER (LPF) detection?
ANS. HETERODYNING
128. What two basic functions are performed ANS. BEZEL
by the AM detector in the receiver?
ANS. RECTIFICATION AND FILTERING 141. What is commonly used telephone wire?
ANS. AWG # 19
129. What would be produced by weak blue,
weak green and weak red on color CRT? 142. A coaxial cable known as UHF connector.
ANS. GRAY ANS. PL-259

130. What type of asynchronous is used on 143. In telephony, what traffic model is based
data communications where in the beginning on the assumption that calls not satisfied are
and end of the character code is identified? field in the system until it is satisfied?
ANS. CHARACTER SYNCHRONIZATION ANS. ERLANG-C

131. A device that prevents light from reaching 144. How many mixers are there in an SSB
the light-sensitive surface of a TV camera receiver?
except during the desired period of exposure. ANS. 2
ANS. SHUTTER
145. How many oscillators does a black and
132. In acoustics, what consists of a rapid white TV receiver contain?
succession of noticeable echoes? ANS. 2
ANS. FLUTTER ECHO
146. What device can divide a data character
133. What type of microphone has a into several channels to share its facilities
permanent magnet? usually at slower data rates?
ANS. RIBBON ANS. CONVERTER

134. When a conduit enters a box, fitting or 147. Unwanted sidebands in SSB equipment
other enclosure, ___ shall be provided to can be suppressed by one or more of the
protect the wire from abrasion. following methods.
ANS. BASHING ANS. PHASING METHOD AND FILTER
METHOD
135. What is the average maximum data rate
for fiber optics? 148. What is the heater voltage of TV receiver
ANS. 50 GBPS picture tube?
ANS. 6.3
136. An opening through which electrons, light,
radio waves or other radiation can pass 149. An undesirable bright or dark ring
ANS. APERTURE surrounding a spot of the fluorescent screen
of a TV CRT.
137. What is affected by the distance between ANS. HOLE
the listener and the source of the sound and
its intensity varies inversely with the square 150. The technique used in same special
of this distance? microwave receivers to reduce noise level
ANS. LOUDNESS even in microwave frequency is known as __.
ANS. OPERATING WITH CRYOGENIC
138. Structure made of plastic like material CONDITION
used to enclose the complete antenna
assembly to protect the antenna from the 151. What is the lowest number of sections
weakness and to reduce wind and snow required by communications receivers?
loading. ANS. 4
ANS. RADOME
152. What is the advantage of a low-level
139. Number of electron beam that leaves the modulated AM transmitter?
electron gun on a single-gun CRT. ANS. LEAST AUDIO POWER REQUIRED
ANS. 3
153. The density with which a viewing surface
140. In video, the frame surrounding a video is divided into physical sensors, such as pixels
picture that has different proportions from in an image or grains of emulsions in film.
that of the TV screen. ANS. GRANULARITY
154. What kind of modulation in which the 167. What component of the telephone set has
modulated wave is always present? the primary function of compensating for the
ANS. CONTINUOUS MODULATION local loop length?
ANS. VARISTOR
155. What are the three major types of
demodulators? 168. What do you call a special service circuit
ANS. FOSTER-SEELEY, QUADRATURE AND connecting two private branch exchanges
PLL (PBX)?
ANS. TIE TRUNK
156. Shadow mask for color TV has about __
holes. 169. What frequency that cannot be used for
ANS. 300,000 reliable beyond-the-horizon terrestrial
communications without repeaters?
157. What is the small length of wire found in ANS. 12 GHz
some RF equipment, connected only at one
end and use as a capacitance to the ground? 170. What figure of merit is used to express
ANS. GIMMICK the degree of modulation scheme achieved in
FSK modulator?
158. What is the most reliable scheme for error ANS. H-FACTOR
detection?
ANS. CRC 171. The ability of a tuner to restrict or reject a
second, weaker signal in proximity to the
159. An unintelligible sound track caused by main signal.
speeding up videotape playback without ANS. CAPTURE EFFECT
modifying the audio pitch.
ANS. DONALD DUCK EFFECT 172. What modulation system is employed by
the European Cordless Telephone?
160. Quality in sound that corresponds to color ANS.
in light is ___.
ANS. PITCH 173. What device displays signal state of many
lines simultaneously?
161. What is the typical value of the velocity ANS.
factor of an open wire transmission line?
ANS. 0.9 174. Modulating two waves of the same
frequency but with __ phase difference is
162. The brightness of light source is called equivalent to modulating both amplitude and
luminous intensity, whose unit is ___. phase of the same carrier.
ANS. CANDELA ANS. 90 DEGREES

163. Most widely used light generator in fiber 175. A diagram used to illustrate the principle
optic system. of electron bunching in velocity-modulated
ANS. INJECTION LASER DIODE (ILD) tubes (e.g. klystron, traveling-wave tube)
ANS. APPLEGATE DIAGRAM
164. Contained emission of light following
excitation of the screen of TV picture tubes to 176. Grounding system of an AM broadcast
decay to one period of its maximum value is tower radiator may be improved using radial
known as ___. wires known as ___.
ANS. SCREEN PERSISTENCE ANS.

165. Tendency to reduce excessively the tonal 177. In data communications circuit,
range of some part of the picture signal. synchronous data format is used to achieve
ANS. CRUSH what type of synchronization?
ANS. BIT
166. What consists of a rapid succession of
noticeable echoes? 178. The data signaling channel in a cellular
ANS. FLUTTER ECHO system that handles the administrative
overhead is known as the __ channel.
ANS.
179. How many groups are there in (CCITT’s ANS. BACKLOBE RADIATION
FDM hierarchy) a supermastergroup?
ANS. 75 194. An array of simple dipoles fed in phase
and having a radiation pattern whose
180. Which among the IEEE standard refers to maximum directivity it along the axis normal
the global specification for wireless LAN? to the plane of the array.
ANS. 802.11b ANS. BROADSIDE ARRAY

181. What is the primary specification of a fiber 195. The statement “incoming light is partially
cable usually expressed as the loss in dB/km? absorbed and partially transmitted equally in
ANS. ATTENUATION all directions” is known as the ___.
ANS. LAMBERTIAN REFLECTION
182. What is the width of V blanking pulse?
ANS. 1333 µs 196. Refers to a topology which is relatively
immune to bottlenecks.
183. What is the width of H blanking pulse? ANS.
ANS. 10.2 µs

184. Among the visible light rays of blue,


green, yellow and orange, which has the
longest wavelength?
ANS. ORANGE

185. In FSK, rate of change of frequency at the


input to the modulator is called ___.
ANS. BIT RATE

186. Which of the following is not an


application of PLL?
ANS. AM DISCRIMINATOR

187. Refers to a unit of an assembly or sections


and associated fitting, forming a rigid
structure system used to support cables?
ANS. CABLE TRAY

188. What is the GPRS uplinks data rate?


ANS. 14 KBPS

189. A routing scheme that delivers message to


all nodes in the internet network.
ANS. BROADCAST

190. What theorem sets a limit on the


maximum capacity of a channel with a given
noise level?
ANS. SHANNON-HARTLEY THEOREM

191. The speed of light in air compared to


speed of light in glass is ___.
ANS. HIGHER

192. Intermittent operation in which the load


condition is regularly recurrent.
ANS. PERIODIC DUTY

193. Form of unwanted radiation working


against the main beam caused by feeding a
parabolic reflector with an isotropic source.