You are on page 1of 15

[GKmojo] TISS FILE

1. Labour Law and Trade Union:-

1. The term Sabbatical is connected with


a) Paid leave for study
b) Paternity leave
c) Maternity leave
d) Quarantine leave

Ans: a
Sabbaticalleave is defined as a time period in which a person does not report to his regular job
but who remains employed with that company. An example of sabbatical leave is when an
archeology professor takes a semester off to go on a dig.

2. If the factory employs more than 1000 workers, they should appoint qualified ------ to carry out
the prescribed duties
a) Safety Officer
b) Welfare officer
c) Security officer
d) None of these

Ans: a

3. Who is an adult as per Factories Act, 1948?


a. Who has completed 18 years of age
b. who is less than 18 years
c. who is more than 14 years
d. who is more than 15 years
Ans: a). who has completed 18 years of age

Note: Factories Act 1948 Summary:


Check here: http://lawmansection.com/2015/08/30/overview-of-factories-act-1948/

4. Who is an adolescent as per Factories Act, 1948?


a. Who has completed 17 years of age
b. who is less than 18 years
c. who has completed 15 years but less than 18 years.
d. None of these
Answer- c. that has completed 15 years but less than 18 years.

5. A weekly holiday was introduced in the Factories for the first time in the year-------.
a) 1948
b) 1931
c) 1926
d) 1923
Answer- d) 1923

6. If an employee alleges that, he was working for the employer and the employer denies it.
Who has to prove this fact?
a) Employer
b) Employee
c) Authority
d) Employer and Authority.

Ans: b

7. An adult worker can up to hrs in a day as per factories Act. 1948


a) 8
b) 9
c) 10
d) 12

Ans: b

8. Leave with wages is allowed for employees if they work for days in a month.
a) 15
b) 25
c) 20
d) 28

Ans: c

9. The primary purpose of employee safety programme is to preserve the employees’....


a) Mental health
b) Physical health
c) Emotional health
d) All of the above

Ans: d

10. Strike should be called only if at least _____ percent of workers are in support of strike.
a. 10
b. 15
c. 20
d. 25

Ans: b

11. The basic principle underlying the enactment of the Trade Unions Act is:
(A) To protect interests of workers against disregard of human elements in industries.
(B) To regulate the relationship of workers and their organization by regulating the balance of
power.
(C) To provide strength to workers to settle the industrial disputes.
(D) To provide security to workers against the occupational hazards.

Ans: B

12. Trade union means any combination formed primarily for the purpose of regulating the
relations between
(A) Workmen and employers permanently
(B) Workmen and workmen permanently
(C) Workmen and employers, workmen and workmen, employers and employers temporary or
permanent
(D) Workmen and employers, workmen and workmen, employers and employers permanently

Ans: C

13. In the Constitution of India from 1950, which article prohibits child labour under 14 years old
in a factory, mine or "any other hazardous employment"?
a. Article 23
b. article 24
c. article 16
d. article 15

Ans: b

Explanation:-
• Article 14 states everyone should be equal before the law,
• article 15 specifically says the state should not discriminate against citizens, and
• Article 16 extends a right of "equality of opportunity" for employment or appointment
under the state.
• Article 23 prohibits all trafficking and forced labour, while "
• Article 24 prohibits child labour under 14 years old in a factory, mine or "any other
hazardous employment".

14. A union may claim recognition for an industry in a local area, if it has membership of
(A) 10% of the workers in that industry.
(B) 15% of the workers in that area.
(C) 25% of the workers of that industry in that area.
(D) 30% of the workers in similar industry.

Ans: C

15. Not more than 50% of members of the office bears of Trade union can be outsiders, as per
provisions of legislations.
(A) Industrial Dispute Act
(B) Trade Union Act
(C) Mines Act
(D) ESI Act

Ans: D

16. Identify the correct definition of industrial relations:


(A) Relations between or among human beings
(B) Relations between employer and employees as individuals
(C) Relations between parties in an employment context
(D) Collective relationship between management and trade unions

Ans: D

Note: -
a) The Workmen's Compensation Act 1923 requires that compensation is paid if workers are
injured in the course of employment for injuries, or benefits to dependents.
b) Factories Act 1948 consolidated existing factory safety laws.
c) The Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act,
2013 that seeks to protect and provides a mechanism for women to report incidents of sexual
harassment at their place of work.

2. Important questions on art and culture for TISS

1) Which one of the following festivals is not celebrated almost simultaneously in the month of
January each year?
a) Makar Sankranthi
b) Pongal
c) Gudi Padwa
d) Lohri

Ans- gudi padwa

2) Which of the following combinations of the States and the festivals mainly celebrated there is
not correct?
a) Rajasthan – Gangaur
b) Gujarat - Durga Puja
c) Maharashtra - Ganesh Chaturthi
d) Uttar Pradesh - Krishna Janmashtami

Ans- Gujarat- durga puja


3) Nand Lal Bose, Manjit Bawa, Tyeb Mehta are
a) Classical Singers
b) English Poets
c) Photographers
d) Painters

Ans- painters

4) Raja Harishchandra, an early Indian film was produced by


a) Dada Saheb Phalke
b) Ashok Kumar
c) Ardeshir Irani
d) Gurudatt

Ans- dada Saheb Phalke

5) Where is Pushkar Fair held?


a) Jodhpur
b) Ajmer
c) Jaipur
d) Udaipur

Ans- Ajmer

6) Ramkinker Baij was a well known


a) Dancer
b) theatre personality
c) violinist
d) sculptor

Ans-sculptor

7) In which of the following states is the Hornbill Festival held annually?


a) Mizoram
b) Assam
c) Sikkim
d) Nagaland

Ans- Nagaland
8) In which field of Art did Jamini Roy make his name?
Sculpture
Music
Painting
Drama

Ans- painting

9) Sattriya is a classical dance form of which State?


a) Manipur
b) Uttar Pradesh
c) Assam
d) Andhra Pradesh

Ans- Assam

10) Which devotional saint was cobbler by profession?


a) Tulsidas
b) Raidas
c) Surdas
d) None of the above

Ans- raidas

11) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists.

List I (Form of Painting) List II (State)

A. Madhubani 1. Kerala

B. Kalamezhuthu 2. Odisha

C. Warli 3. Maharastra

D. Pattachitra 4. Bihar

Code:
a. A - 2; B - 1; C - 3; D - 4
b. A - 4; B - 3; C - 1; D - 2
c. A - 2; B - 4; C - 1; D - 3
d. A - 4; B - 1; C - 3; D - 2

Ans: d
12. Which among the following temples of India is known as Black Pagoda?
a. Sun Temple, Konark
b. Brihadeeswara Temple, Tanjore
c. Lord Jagannath Temple, Puri
d. Meenakshi Temple, Madurai

Answer: Sun Temple, Konark


Konark Sun Temple is a 13th century temple of Odisha, built by Narasimhadeva I of the Eastern
Ganga Dynasty. It is also known as Black Pagoda. It’s a World Heritage Site. It is considered as
architectural marvel for which Odisha, best known worldwide.

13) Who among the following preached the doctrine of “One religion, one caste and one God for
mankind“?
a. Jyotiba Phule
b. Vivekananda
c. Sri Narayan Guru
d. Dr. B. R. Ambedkar

Answer: Sri Narayan Guru


Sri Narayana Guru preached the doctrine of ‘One caste, One religion, One God.’ Its worth note
that one of his athiest disciples, Sahadaran Ayyapan, changed into ‘no religion, no caste and no
God for mankind.

14) God knows man’s virtues and inquires not his caste; in the next world there is no caste. This
teaching is of __?
a. Kabir
b. Guru Nanak
c. Chaitanya
d. Ramananda

Answer: Guru Nanak


Guru Nanak said that a man was to be honoured for his devotion to God and not for his social
position. He said– “God knows man’s virtues and inquires not his caste; in the next world there
is no caste.”

15) Which among the following is the most famous Bronze Image of Chola Period?
a. Murugan
b. Nataraja
c. Venkateshwar
d. Vishnu

Answer: Nataraja
Chola art: The most famous of all the bronze icons is that of Nataraja, the Divine Dancer. The
symbolism presents Siva as lord of the cosmic dance of creation and destruction.
16) Elephanta Caves are predominantly attributed to which Hindu God?
a. Lord Shiva
b. Lord Hanuman
c. Lord Indra
d. Lord Brahma

Answer:Lord Shiva
Elephanta is a small island in sea and located at about 6.2 miles (North-East) from Gateway of
India, Mumbai. Five caves are discovered in Elephanta hills, which are related to hindu religion
and especially related to Lord Shiva.

17. Natya Shastra the main source of India’s classical dance was written by

Bharat Muni
tandu Muni
Narad Muni
Abhinav Gupt

18. The dance encouraged and performed from the temple of Tanjore was

Bharatnatyam
Kathakali
Mohiniattam
Kathak

19. The headquarters of the Sahitya Akademi is at

Mumbai
New Delhi
Kolkata
Chennai

20. Which of the following name is not associated with painting?


1) K. L. Saigal
2) Jamini Roy
3) Manjit Bawa
4) M. F. Hussain
3. Important set of questions on Economic and social issues

Q 1. Which of the following organization helps in establishing small scale industries?


Ans: SIDBI

Q 2. Statement of World Bank….. “ensuring that all people at all times have both physical and
economic access to the basic food that they need”- What is this called?
Ans: Food security

Q 3. What is the main objective of Public Distribution System?


Ans: to provide subsidy in essential items like food grains, kerosene etc.

Q 4. Which policy is used to control Inflation?


Ans: monetary policy

Q 5. Which of the following gives recommendation on revenue sharing between states?


Ans: Finance Commission

Q 6. What is Sex ratio of India?


Ans: 940

Q 7: Which State has the highest percentage of Scheduled Tribes in total population?
Ans: Mizoram

Q 8: What is the main cause of high dropout rate in schools in rural areas?
Ans: The farmers are supported by their families including school going children for farming. so
high drop outs.

Q 9. Which of the following determines the quality of life?


Ans: Life expectancy

Q 10: Full form of FDI?


Ans: Foreign direct investment

Q 11: What is the objective of National population policy?


Ans: Address the unmet needs for contraception; health care infrastructure and personnel and
to provide integrated service delivery for basic reproductive and child health care; Reduce IMR,
MMR, TFR by certain levels ; Prevent and control communicable diseases; free and compulsory
school education up to 14 years of age ; promoting delayed marriage for girls ; promote small
family norm .
Q 12: Which of the following determine Human development Index?
Ans: life expectancy, education, and income per capita, which are used to rank countries into
four tiers of human development.

Q 13: Human Development Report is published by which of the following organization?


Ans: UNDP

Q 14: By which year are the UN sustainable development goals to be achieved?


Ans: 2030

Note: The Sustainable Development Goals (SDGs), officially known as transforming our
world: the 2030 Agenda for Sustainable Development is a set of 17 "Global Goals" with
169 targets among them.
Spearheaded by the United Nations through a deliberative process involving its 193 Member
States, as well as global civil society.
The Resolution is a broader intergovernmental agreement that acts as the Post 2015
Development Agenda (successor to the Millennium Development Goals).

The SDGs build on the Principles agreed upon under Resolution A/RES/66/288, popularly
known as The Future We Want.
It is a non-binding document released as a result of Rio+20 Conference held in 2012 in Rio de
Janeiro, in Brazil.

Q 15: Which of the following are a BIMARU states?


Ans: Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, and Uttar Pradesh.

Q 16: The total sum of the goods and services produced in a country in a year, minus
depreciation is called as
Ans: Net domestic product

Note:
GDP – It is the total value of all final goods and services produced within the boundary of
country during the given period of time.

GNP – It is the total value of the total output or production of final goods and services produced
by the nationals of a country during a given period of time.

Gross national income – It is the total domestic and foreign output claimed by residents of a
country, consisting of gross domestic product (GDP) plus factor incomes earned by foreign
residents, minus income earned in the domestic economy by non-residents.

Net national product - The total value of goods produced and services provided in a country
during one year, after depreciation of capital goods has been allowed for.
Q 17: What is India’s rank in human development index 2016?
Ans: 131

Q 18: Under union Budget 2017-

18, ‘Income tax’ on annual income of 2.5 lakh to 5 lakh


has been reduced from 10 percent to
–?
Ans: 5%

Q 19: HRIDAY [Heritage City Development and Augmentation Yojana] targets?


Ans: The scheme seeks to preserve and rejuvenate the rich cultural heritage of the country.

Q 20: 12th five year plan encompasses years…..


Ans: 2012-17

Q 21: Indira Gandhi Canal helps farmers in mainly which state?


Ans: Rajasthan

Q 22: Which of the following dams is located on Narmada River?


Ans: Sardar Sarovar dam

Q 23: Which of the following scheme is related with wage or self employment?
Ans: MNREGA

Q 24: Which of the following is not a basic feature of India as developing economy?
Ans: Abundance of Skilled manpower

Q 25: Recently, Maternity amendment bill 2016 is passed by Parliament. Under this thematernity benefits
raised form 12 weeks to –
Ans: 26 weeks

Q 26: Which of the following pension scheme is related with unorganized sector?
Ans: ATAL PENSION YOJANA

Q27: During Inflation who gains and profited??


Ans: Borrower gains during the inflation since he will have to pay less in real terms than when it
was borrowed.

Q 28: Kundankulam was in news recently. It is a……


Ans: nuclear power station site in Tamil nadu.
Q 29: ‘Mission 41k’ is related to –
Ans: Railways, under this mission Indian railways will save 41000 crores expenditure on energy
consumption for next 10 years.

Q 30: Which of the following scheme is related to adolescent girls? …


Ans: SABLA

Q 31: Which of the following organization gives funds to Self Help Groups?
Ans: NABARD

Q 32: Which five-year plan is also known as Liberalization of Economy??


Ans: 8th Five Year Plan: The liberalization policies were unveiled by then Finance minister Dr.
Manmohan Singh in 1991-92.

Q 33: In case of liquidity crunch what step does Reserve Bank of India takes?
Ans: Cut CRR and SLR rates.

Q 34: Fiscal policy of India is monitored by ………


Ans: Finance Ministry

Q 35: What is purpose of Know your customer scheme?


Ans: to prevent money laundering

Q 36: Who headed the committee set up by RBI to suggest the measures to tackle thecyber security
challenges?
Ans: Meena Hemchandra

Q 37 What do you mean by PPP? ….


Ans: purchasing power parity

Q 38: The purpose of Kisan credit card…….


Ans: to provide affordable credit for farmers in India

Q 39: Committee on 7th Central Pay Commission recommendation on allowances headed by?
Ans: Arvind Panagariya

Q 40: Free and compulsory education is a fundamental right for children between theage of:
Ans: 6 and 14
The Right of Children to Free and Compulsory Education Act' or 'Right to Education Act also
known as RTE', is an Act of the Parliament of India enacted on 4 August 2009, which describes
the modalities of the importance of free and compulsory education for children between 6 and 14
in India under Article 21A

41. The founder of the social organization called ‘Dalit Panthers’ is:
Ans: Dalit Panthers is a social organization that seeks to combat caste discrimination. It was founded by
Namdeo Dhasal and J. V. Pawar on 29 May 1972 in the Indian state of Maharashtra.

42. What term did Mahatma Gandhi use to describe Dalits in India?
Ans: Harijan

43. In which year did paper currency first start in India?


Ans: 1861

44. The emigration of highly trained or qualified people from a particular country iscalled:
Ans: Brain Drain

45. The term ‘black money’ is primarily used to describe that money which is:
Ans: Income on which tax is evaded

46. The Indian movement devoted toward universalization of elementary education isknown

as:
Ans: Sarva Shiksha Abhiyan

47. Approximately what percentage of people are Below Poverty Line in India?
Ans: 22%

48. The national initiative Beti Bachao, Beti Padhao is run by:
Ans: 3 ministries together:
A. Ministry of Women and Child Development
B. Ministry of Human Resource Development
C. Ministry of Health and Family Welfare

49. The Supreme Court of India re-criminalized homosexual behavior among other things in the year:
Ans: 2013

50. The process by which businesses or other organizations develop international influence or
start operating on an international scale is known as:
Ans: Globalization
4. Some important points on World history

• The first Olympiad was held in Greece in the year- 776 BC


• Which Battle marked the end of Napoleon era-Waterloo
• The American War of Independence was fought between-America and Great Britain
• Adolf Hitler was also known as- Fuhrer
• The first woman in world to become the Prime minister of a country was- Sirimao
Bandara Naike
• The UNO came into existence in- 1945 AD
• The Statue of Liberty of New York was a gift from- France
• Florence Nightingale was known as- Lady of the Lamp
• The country which celebrates Independence day on 15th August, apart from India, is-
South Korea
• The first World War ended in- 1918 AD
• The Second World War ended in- 1945 AD
• The French revolution took place during the years- 1789-1799 AD
• The American War of Independence was fought during the years- 1775-1783 AD
• In the Second World War, atomic bombs were dropped in Japan which destroyed-
Hiroshima
• The First World War broke out in- 1914 AD
• In the year 1959,Chinese occupied- Tibet
• Battle of Britain was fought in the year- 1940 AD
• In August 1914,Germany attacked- France
• In the first World War, German forces were defeated Grumbinnen by- Russia
• In the first World War, Austria fought alongside- Germany
• Finland Won Independence in 1917 from- Russia
• Benito Mussolini was the dictator of- Italy
• Mein Kampf was written by- Adolf Hitler
• Adolf Hitler was the dictator of- Germany
• In a mass genocide, Hitler targeted- The Jews
• In December 1941,Japan attacked- Pearl Harbor
• The Berlin Wall was built in- 1961 AD
• In 1937,Japan attacked- China
• In the first World War, Japan allied with- Germany
• Pearl Harbor is located in- Hawaii
• The Cultural Revolution was launched in China in 1966 by-Mao Tse-tung
• Prior to its Independence, Korea was a Colony of- Japan
• The Korean War was fought in- 1950-53 AD
• Tibet is presently occupied by- China
• During 1945-52,Japan was occupied by- United States troops
• The earlier name of Ghana was- Gold Coast
• The unpopular practice of South Africa was- Apartheid
• In 1979,Afghanistan witnessed invasion by- Soviet Union
• During the Gulf War, Iraq fought under the leadership of- Saddam Hussein

• French revolution

• French revolution began on July 1789.


• 1792-93: France becomes a republic. The king Louis XVI is executed. Directory
rules France.
• Bastille fort was seized by the revolutionaries and set free the prisoners
• French society was divided into 3 estates:
1st: Priests and church officials
2nd: Nobles and Landlords
3rd: Common people

1st and 2nd estate were exempted from paying taxes.

• French revolution gave the ideas of Liberty, Freedom and Equality

• Tithe is the tax collected by the church for providing community services.

• “The spirit of laws” was written by Montesquieu

• “Two treatises on government” written by John Locke

• Political instability of the Directory was a factor in the rise of Napoleon.

• Napoleon become emperor of France in 1804 and was defeated at waterloo


in 1815

All the best by GKmojo