You are on page 1of 10

 1.

Shifting winds cause major


rainstorms, flooding streams, lakes,
and rivers are interactions between the

A) atmosphere and hydrosphere


B) hydrosphere and geosphere
C) geosphere and biosphere
D) atmosphere and geosphere

 2. Bacteria and algae convert


nitrogen from the air into a form that is
usable by plants and animals are
interactions between the

A) geosphere and biosphere


B) hydrosphere and geosphere
C) atmosphere and biosphere
D) atmosphere and geosphere

 3. Water availability impacts plant


growth and animals who depend on
plants for food are interactions
between the

A) hydrosphere and geosphere


B) hydrosphere and biosphere
C) atmosphere and hydrosphere
D) atmosphere and biosphere

 4. A volcano erupts adding carbon


dioxide to the air are interactions
between the

A) atmosphere and geosphere


B) atmosphere and biosphere
C) atmosphere and biosphere
D) hydrosphere and geosphere

 5. The remains of dead plants and


animals can get buried under soil to
form coal and oil over long periods of
time are interactions between the

A) atmosphere and hydrosphere


B) geosphere and biosphere
C) hydrosphere and geosphere
D) atmosphere and geosphere

 6. Wind can carry seed to new


places, so more plants can grow are
interactions between the

A) atmosphere and geosphere


B) atmosphere and hydrosphere
C) geosphere and biosphere
D) atmosphere and biosphere

 7. Plants reduce soil erosion by


protecting the land from weather are
interactions between the

A) geosphere and biosphere


B) hydrosphere and geosphere
C) atmosphere and geosphere
D) atmosphere and hydrosphere

 8. Air temperature impacts the


evaporation of lakes and streams are
interactions between the

A) hydrosphere and geosphere


B) geosphere and biosphere
C) atmosphere and geosphere
D) atmosphere and hydrosphere

 9. Water erodes the land bringing


nutrients to lakes are interactions
between the

A) atmosphere and geosphere


B) hydrosphere and geosphere
C) hydrosphere and biosphere
D) atmosphere and biosphere

 10. Plants help soil remain moist


by helping to control evaporation are
interactions between the

A) atmosphere and geosphere


B) hydrosphere and geosphere
C) atmosphere and hydrosphere
D) geosphere and biosphere

 11. Living organisms give of


moisture through respiration and
perspiration are interactions between
the

A) geosphere and biosphere


B) atmosphere and hydrosphere
C) atmosphere and geosphere
D) hydrosphere and biosphere

 12. Cloud cover impacts the


temperature on land are interactions
between the

A) hydrosphere and geosphere


B) atmosphere and biosphere
C) atmosphere and geosphere
D) hydrosphere and biosphere

 13. Chemicals in the air impact the


weathering of rocks are interactions
between the

A) atmosphere and geosphere


B) hydrosphere and biosphere
C) atmosphere and biosphere
D) hydrosphere and geosphere

 14. The survival of organisms is


impacted by the air temperature are
interactions between the

A) hydrosphere and biosphere


B) atmosphere and hydrosphere
C) hydrosphere and geosphere
D) atmosphere and biosphere

 15. Animals breath in carbon


dioxide and breath out oxygen are
interactions between the

A) atmosphere and geosphere


B) atmosphere and biosphere
C) atmosphere and hydrosphere
D) geosphere and biosphere

 16. Plants use essential elements


such as water, carbon, and nitrogen
from the soil are interactions between
the

A) atmosphere and hydrosphere


B) hydrosphere and biosphere
C) geosphere and biosphere
D) atmosphere and biosphere

 17. Flooding moves soil and rock


to new places are interactions between
the

A) hydrosphere and geosphere


B) geosphere and biosphere
C) hydrosphere and biosphere
D) atmosphere and hydrosphere

 18. Coral reefs protect coastlines


by absorbing energy from pounding
waves are interactions between the

A) geosphere and biosphere


B) hydrosphere and geosphere
C) atmosphere and biosphere
D) atmosphere and geosphere

 19. Evaporation helps naturally


clean water resources for plants and
animals are interactions between the

A) atmosphere and hydrosphere


B) geosphere and biosphere
C) hydrosphere and biosphere
D) atmosphere and geosphere

 20. Warm ocean currents cause


major weather events, impacting
animals and their survival are
interactions between the
A) geosphere and biosphere
B) atmosphere and geosphere
C) hydrosphere and biosphere
D) atmosphere and hydrosphere

 21. Geo comes from the Greek


word meaning

A) air
B) water
C) ground
D) life

 22. Bio comes from the Greek


word meaning

A) ground
B) water
C) life
D) air

 23. Hydro comes from the Greek


word meaning

A) water
B) ground
C) air
D) life

 24. Atmo comes from the Greek


word meaning

A) life
B) ground
C) water
D) air

 25. Oxygen is part of the

A) atmosphere
B) geosphere
C) biosphere
D) hydrosphere

 26. Worms are part of the


A) atmosphere
B) biosphere
C) hydrosphere
D) geosphere

 27. Volcanoes are part of the

A) hydrosphere
B) biosphere
C) atmosphere
D) geosphere

 28. Puddles are part of the

A) biosphere
B) hydrosphere
C) geosphere
D) atmosphere

 29. Butterflies are part of the

A) biosphere
B) geosphere
C) hydrosphere
D) atmosphere

 30. Apples are part of the

A) biosphere
B) atmosphere
C) geosphere
D) hydrosphere

 31. Oceans are part of the

A) geosphere
B) biosphere
C) atmosphere
D) hydrosphere

 32. Wind is part of the

A) hydrosphere
B) geosphere
C) biosphere
D) atmosphere
 33. The mantle is part of the

A) atmosphere
B) hydrosphere
C) biosphere
D) geosphere

 34. Sleet is part of the

A) geosphere
B) hydrosphere
C) biosphere
D) atmosphere

 35. Air is part of the

A) atmosphere
B) geosphere
C) biosphere
D) hydrosphere

 36. River beds are part of the

A) atmosphere
B) geosphere
C) biosphere
D) hydrosphere

 37. Mice are part of the

A) geosphere
B) biosphere
C) hydrosphere
D) atmosphere

 38. Hail is part of the

A) geosphere
B) biosphere
C) atmosphere
D) hydrosphere

 39. Clouds are part of the

A) hydrosphere
B) biosphere
C) atmosphere
D) geosphere

 40. Sand is part of the

A) hydrosphere
B) atmosphere
C) biosphere
D) geosphere

 41. Humans are part of the

A) atmosphere
B) biosphere
C) geosphere
D) hydrosphere

 42. Carbon dioxide is part of the

A) geosphere
B) atmosphere
C) biosphere
D) hydrosphere

 43. Bermuda grass is part of the

A) geosphere
B) biosphere
C) hydrosphere
D) atmosphere

 44. Glaciers are part of the

A) atmosphere
B) biosphere
C) geosphere
D) hydrosphere

 45. Rocks are part of the

A) atmosphere
B) biosphere
C) hydrosphere
D) geosphere
 46. Rain is part of the

A) hydrosphere
B) atmosphere
C) geosphere
D) biosphere

 47. Coral reefs are part of the

A) atmosphere
B) geosphere
C) biosphere
D) hydrosphere

 48. Snow is part of the

A) geosphere
B) hydrosphere
C) biosphere
D) atmosphere

 49. Nitrogen is part of the

A) geosphere
B) atmosphere
C) biosphere
D) hydrosphere

 50. Seashells are part of the

A) hydrosphere
B) atmosphere
C) biosphere
D) geosphere

Answer Key

1.A 2.C 3.B 4.A 5.B 6.D 7.A 8.D 9.B 10.D 11.D 12.C 13.A
14.D 15.B 16.C 17.A 18.A 19.C 20.C 21.C 22.C 23.A 24.D 25.A
26.B 27.D 28.B 29.A 30.A 31.D 32.D 33.D 34.B 35.A 36.B 37.B
38.D 39.C 40.D 41.B 42.B 43.B 44.D 45.D 46.A 47.C 48.B 49.B
50.C