Sie sind auf Seite 1von 54

4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q1.
Select the related word from the given alternatives.

िदए गए िवक ों म से स तश का चयन कीिजये।

Alive : Dead : : Question : ?

जीिवत : मृत : : :?

A. Options / िवक
B. Answer / उ र
C. Right / सभी
D. Ask/ पूछना
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q2.
Select the related word from the given alternatives.

िदए गए िवक ों म से स तश का चयन कीिजये।

CAE : XZV : : JHL : ?

A. QSO
B. IGK
C. PRU
D. GEI
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 1/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution
Pair of opposite letters.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q3.
Select the related word from the given alternatives.

िदए गए िवक ों म से स तश का चयन कीिजये।

2.25 : 13/4 : : 3.75 : ?

A. 17/4
B. 19/4
C. 15/4
D. 11/4
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q4.
Select the odd word from the given alternatives.

िदए गए िवक ों म से िवषम श का चयन कीिजये।


A. Book
B. Tyre
C. Bangle
D. Compact disk
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
All are round in shape except book.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q5.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 2/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Select the odd word from the given alternatives.

िदए गए िवक ों म से िवषम श का चयन कीिजये।

A. NML
B. EDC
C. QRS
D. WVU
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
–1 series except QRS
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q6.
Select the odd word from the given alternatives.

िदए गए िवक ों म से िवषम श का चयन कीिजये।

A. 18
B. 45
C. 54
D. 55
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
55 is divisible by 11.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q7.
A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that
will complete the series.

एक ृंखला दी गई है , िजसम एक श लु है । िदए गए िवक ों म से उस िवक का चयन कीिजये जो ृंखला को


पूरा करती है ।

master, ember, bombay, animal, abdomen, ?


A. money
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 3/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
B. ambush
C. deform
D. crime
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q8.
A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that
will complete the series.

एक ृंखला दी गई है िजसम एक पद लु है , िदए गए िवक ों म से उस िवक का चयन कीिजये जो ृंखला को


पूरा करती है ।

AbCdE, DeFgH, GhIjK, JkLmN, ?

A. OpQrS
B. NoPqR
C. MnOpQ
D. LmNoP
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
AbCdE, DeFgH, GhIjK, JkLmN, MnOpQ
Alternate sequence of capital letters and repetition of last two letters.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q9.
A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones
that will complete the series.

एक ृंखला दी गई है िजसम एक सं ा लु है , िदए गए िवक ों म से उस िवक का चयन कीिजये जो ृंखला को


पूरा करती है ।
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 4/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

4, 5.2, 6.4, ?, 8.8

A. 7
B. 8
C. 7.6
D. 8.25
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
4+1.2=5.2
5.2+1.2=6.4
6.4+1.2=7.6
7.6+1.2=8.8
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q10.
Bobby's birthday is on Monday 5th June. On what day of the week will be Pinky's Birthday in the
same year if Pinky was born on 22nd September?

बॉबी का ज िदन सोमवार 5 जून को है । यिद िपंकी का ज 22 िसत र को आ था तो उसी वष िपंकी का ज िदन
स ाह के िकस िदन आएगा?

A. Saturday / शिनवार
B. Wednesday / बुधवार
C. Friday / शु वार
D. Sunday / रिववार
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 5/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q11.
The weights of 4 boxes are 10, 40, 50 and 80 kilograms. Which of the following cannot be the total
weight, in kilograms, of any combination of theseboxes and in a combination a box can be used
only once?

4 िड ों का भार 10, 40, 50 और 80 िकलो ाम है । िन िल खत म से कौन-सा इन बॉ के िकसी भी संयोजन का कुल भार


(िक ा म) नहीं हो सकता तथा एक संयोजन म एक बॉ का केवल एक बार उपयोग िकया जा सकता है ?

A. 120
B. 100
C. 90
D. 110
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q12.
From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the
given word:

िदए गए िवक ों म से उस श का चयन कीिजये जो िदए गए श के अ रों का योग करके नहीं बनाया जा सकता है :

ELABORATE

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 6/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
A. BRUTAL
B. RELATE
C. EARLOBE
D. BERATE
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
‘BRUTAL’ ; There is no ‘U’ in the given word.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q13.
If MARBLES is coded as PDUEOHV, then how will GIN be coded as?

यिद MARBLES को PDUEOHV के प म िलखा जाता है , तो GIN को िकस प म िलखा जाएगा?

A. SEG
B. BHU
C. WGI
D. JLQ
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
+3 series
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q14.
In a certain code language, '+' represents '×', '–' represents '+', '×' represents '÷' and '÷' represents
'–'. What is the answer to the following question?
54 × 9 – 3 ÷ 4 =?

एक िनि त कूटभाषा म, '+' ारा '×' को दशाया जाता है , '–' ारा '+' को दशाया जाता है , '×' ारा '÷' को दशाया जाता है
और '÷' ारा '–' को दशाया जाता है । िन िल खत का उ र ा होगा?
54 × 9 – 3 ÷ 4 =?

A. 10
B. 5
C. 2
D. 8
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 7/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q15.
If 14 % 32 = 46, 52 % 20 = 72 then what is the value of 35 % 14 =?

यिद 14 % 32 = 46, 52 % 20 = 72 तो 35 % 14 =?

A. 39
B. 29
C. 19
D. 49
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q16.
Select the missing number from the given responses:

िदए गए िवक ों म से लु सं ा काचयन कीिजये।

A. 112
B. 98
C. 15

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 8/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
D. 5
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q17.
Anu and Bittu start from the same point. Anu walks 35 m South, then turns West and walks 15 m,
then turns to his right and walks 45 m. At the sametime, Bittu walks 25 m North, then turns to his
left and walks 15m. Where is Bittu now with respect to the position of Anu?

अनु और िबट्ू ट समान िबंदु से चलना आर करते ह। अनु दि ण की ओर 35 मी चलती है , िफर पि म की ओर मुड़ती है
और 15 मी चलती है , इसके बाद अपने दाएं मुड़ती है और 45 मी चलती है । इसी समय िबट्ू ट उ र की ओर 25 मी चलता है ,
िफर अपने बाएँ मुड़ता है और 15 मी चलता है । अनु के संदभ म िबट्ू ट अब कहाँ है ?

A. Bittu is 95 m to the North of Anu / िबट्ू ट अनु के उ र से 95 मी की दू री पर है


B. Bittu is 15 m to the South of Anu / िबट्ू ट अनु के दि ण से 15 मी की दू री पर है
C. Bittu is 15 m to the North of Anu / िबट्ू ट अनु के उ र से 15 मी की दू री पर है
D. Bittu is 95 m to the South of Anu / िबट्ू ट अनु के दि ण से 95 मी की दू री पर है
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q18.
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 9/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the
statement to be true even if it seems to be atvariance from commonly known facts. You have to
decide which of the given arguments, if any, is a strong argument.

नीचे िदए गए म, कुछ कथन के बाद दो तक I और II िदए गए ह। आपको िदए गए सभी कथनों को स मानना है
भले ही वे सव ात त ों से िभ तीत होते हों। आपको िनणय लेना है िक िदए गया कौन सा तक, यिद कोई है तो
बल है ।

Statement: Should sale of alcohol near highways be banned?


Argument I: No, people should have freedom to decide as it is their fundamental right.
Argument II: Yes, 90% of road accidents involve drivers who are under in uence of alcohol.

कथन: ा हाइवे के िनकट अ ोहल पदाथ की िब ी ितब त की जानी चािहए?


तक I: नहीं, अपने मौिलक अिधकार के प म लोगों के पास इसे चुनने की तं ता है ।
तक II: हाँ , 90% सड़क दु घनाएं अ ोहल के भाव से होती ह।

A. if only argument I is strong. / यिद केवल तक I बल है ।


B. if only argument II is strong. / यिद केवल तक II बल है ।
C. if both I and II are strong. / यिद I और II दोनों बल ह।
D. if neither I nor II is strong. / यिद न तो I और न ही II बल है ।
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q19.
Which of the following cube in the answer gure cannot be made based on the unfolded cube in
the question gure?

िन िल खत उ र आकृित म से कौन सा घन दी गयी आकृित म खुले घन से बनाया नहीं जा सकता?

A.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 10/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

B.

C.

D.

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q20.
In the following gure, square represents doctors, triangle represents artists, circle represents
weight-lifters and rectangle represents Russians, Which set of letters represents Russians who are
not doctors?

नीचे दी गई आकृित म, वग िचिक कों को, ि भुज कलाकारों को, वृ वेट-िल रों को और आयत िसयों को दशाता है ,
अ रों का कौन सा यु उन िसयों को दशाता है जो िचिक क ह?

A. A
B. E,F,A
C. A, B,C
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 11/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
D. B,C,D
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
B, C, D
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q21.
Which answer gure will complete the pattern in the question gure?

कौन सी उ र आकृित आकृित के ा प को पूरा करे गी?

A.

B.

C.

D.

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q22.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 12/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
From the given answer gure, select the one in which the question gure is hidden/embedded.

दी गयी उ र आकृितयों म से उस आकृित को चुिनए िजसम आकृित िछपी/िनिहत है ?

A.

B.

C.

D.

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q23.
A pipece of paper is folded and punched as shown below in the question gures. From the given
answer gures, indicate how it will appear when opened.

एक कागज़ को आकृित के अनु प मोड़कर पंच िकया जाता है । दी गई उ र आकृितयों म से उस आकृित का चयन
कीिजये जो यह दशाती है िक कागज़ को खोलने पर यह कैसा तीत होगा?

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 13/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

A.

B.

C.

D.

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q24.
If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer gure is the right image of the given
gure?

यिद MN रे खा पर एक दपण रखा जाता है , तो िन म से कौन सी उ र आकृित, दी गई आकृित का सही ितिब होगी?

A.

B.

C.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 14/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

D.

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q25.
A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets
of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the
given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of
Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented rst by its
row and next by its column, for example 'K' can be represented by 14, 03 etc and 'Z' can be
represented by 58, 69 etc. Similarly, you have to identify the set for the word 'FUEL'.

एक श को िदए गए िवक ों म से िकसी एक सं ा समूह ारा दशाया जाता है । िवक ों म दी गई सं ाओं के समूह को
अ रों के दो वग ारा दशाया जाता है , जैसा िक नीचे िदए गए दो आ ूह म दशाया गया है । आ ूह I के और पं की
सं ा 0 से 4 तक दी गई है और आ ूह II के 5 से 9 तक, इन अ ूहों से एक अ र को पहले उसकी पं और बाद म
सं ा ारा दशाया जा सकता है । उदहारण के िलए 'K' को 14, 03 आिद ारा दशाया जा सकता है तथा 'Z' को 58,
69 आिद ारा दशाया जा सकता है । इसी तरह से आपको िदए श 'FUEL' के िलए समूह को पहचानना है ।

A. 21,55,22,02
B. 56,12,87,22
C. 23,45,12,22
D. 11,02,32,65
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 15/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q26.
The demand for a normal good decreases with ________ in the consumers income.

उपभो ाओं की आय म ________ के साथ सामा व ुओं की मां ग घटती है ।

A. Increase / वृ
B. Decrease / कमी
C. Constant / थरता
D. Double / दोगुनी
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
In economics, normal goods are any goods for which demand increases when income increases,
and falls when income decreases.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q27.
Short run marginal cost curve cuts the short run average cost curve from _______ at the minimum
point of short run average cost.

अ कालीन सीमां त लागत व अ कालीन औसत लागत के ूनतम िबंदु पर _______ से अ कालीन औसत लागत व म
कटौती करता है ।

A. Top / शीष
B. Below / नीचे
C. Right / दाएं
D. Left / बाएँ
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 16/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution
Short run marginal cost curve cuts the short run average cost curve from below at the minimum
point of short run average cost.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q28.
"Naval, military and air force" is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the
Constitution of India.

"नौसेना, थलसेना और वायुसेना" भारत के संिवधान म सातवीं अनुसूची म दी गई __________ सूची म सूचीब ह।

A. Union / क
B. State / रा
C. Global / वैि क
D. Concurrent / समवत
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
The Union List is a list of 97 items given in Seventh Schedule in the Constitution of India. “Naval,
military and air force” is listed in it.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q29.
There are total _________ parliamentary seats (Lok Sabha constituency) in Uttarakhand.

उ राखंड म कुल _________ संसदीय सीट (लोकसभा िनवाचन े ) ह।

A. 14
B. 5
C. 80
D. 2
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Uttarakhand has ve Lok Sabha constituencies. They are Nainital, Garhwal, Almora, Tehri Garhwal
and Hardwar.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q30.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 17/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
_________ rst became the capital of a kingdom under the Tomara Rajputs.

_________सव थम तोमर राजपूतों के तहत एक रा की राजधानी बनी।

A. Delhi / िद ी
B. Pataliputra / पाटिलपु
C. Calcutta / कलक ा
D. Taxila / टै ीला
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Delhi rst became the capital of a kingdom under the Tomara Rajputs.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q31.
Noor Jahan was the wife of which Mughal emperor?

नूर जहां िकस मुगल स ाट की प ी थी?

A. Babur / बाबर
B. Akbar / अकबर
C. Shah Jahan / शाहजहां
D. Jahangir / जहां गीर
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Noor Jahan (born Mehr-un-Nissa) (31 May 1577 – 17 December 1645) was wife of the Mughal
emperor Jahangir.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q32.
__________ resources are those resources whose quantity is known.

__________ संसाधन वह संसाधन ह िजनकी मा ा ात है ।

A. Natural resources / ाकृितक संसाधन


B. Actual resources / वा िवक संसाधन
C. Potential resources / संभािवत संसाधन
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 18/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
D. Abiotic resources / एिबयोिटक संसाधन
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Actual resource are resources whose quantity is known and are used in present. It is a type of
natural resource that has been surveyed for quality and quantity and used in present time. For
example, black soil in Maharashtra.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q33.
The main mineral constituents of the continental mass are ________ and alumina.

महा ीपीय मान के मु खिनज घटक ________ और ए ूिमना ह।

A. Iron oxide / आयरन ऑ ाइड


B. Silica / िसिलका
C. Water / जल
D. Oxygen / ऑ ीजन
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
The main mineral constituents of the continental mass are silica and alumina. It is thus called sial
(si-silica and al-alumina).
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q34.
Among plants, three di erent genera Solanum, Petunia and Datura are placed in which family?

पौधों म, तीन अलग-अलग जाित सोलेनम, पेटुनीया और धतूरा को िकस प रवार म रखा जाता है ?

A. Cancidae / कैिनडाए
B. Solanaceae / सोलेनेसी
C. Felis / फेलीस
D. Felidae / फ़ेिलडाए
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 19/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution
Among plants, three di erent genera Solanum, Petunia and Datura are placed in Solanaceae
family.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q35.
The members of chlorophyceae are commonly called _________ algae.

ोरोिफसीया के सद ों को सामा तः _________ शैवाल कहा जाता है ।

A. Green / हरी
B. Brown / भूरी
C. Red / लाल
D. Yellow / पीला
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
The members of Chlorophyceae are commonly called Green algae.The members of
Chlorophyceae generally grow in fresh water (about 90%) and the rest in saline water, terrestrial
habitat etc.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q36.
The body cavity which is lined by mesoderm is called __________.

शरीर गुहा जो मेसोडम ारा पं ब है उसे __________ कहा जाता है ।

A. Coelom / कोलोम
B. Chordata / कोडटा
C. Arthropoda / आ पोडा
D. Platyhelminthes / ैटीहे ीज़
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
The coelom is the main body cavity in most animals lined by mesoderm and is positioned inside
the body to surround and contain the digestive tract and other organs.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q37.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 20/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Convex and concave mirrors are examples of ?

उ ल और अवतल दपण के उदाहरण ह?

A. Plane mirrors / समतल दपण


B. Spherical mirrors / गोलाकार दपण
C. Inverted mirror / उ ा दपण
D. Erect mirror / सीधा दपण
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Concave and convex are two classes of spherical mirrors. A concave mirror is a spherical mirror in
which the re ecting surface and the center of curvature fall on the same side of the mirror. On the
other hand, a convex mirror is a spherical mirror in which the re ecting surface and the center of
curvature lie on the opposite sides of the mirror.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q38.
The frictional force exerted by uids is also called ________.

तरल पदाथ ारा उ घषण बल को ________ कहते ह।

A. Drag / कषण
B. Buoyancy / उ ावन
C. Upthrust / उ ेप
D. Convection / संवहन
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Drag is a kind of frictional force exerted by uid which opposes the motion of an object through
that uid. Drag force acts in direction opposite to the direction of motion of the object.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q39.
Using _________ one can resize, tag digital images, organise pictures into albums by drag and drop,
can export the pictures for external use (by e-mailor print).

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 21/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
_________ का उपयोग करके, िडिजटल इमेज को टै ग कर सकते ह, डै ग एं ड डॉप ारा ए मों म इमेज को व थत कर
सकते ह, बाहरी उपयोग के िलए इमेज ए पोट कर सकते ह (ई-मेल या ि ंट ारा)

A. Data Organiser / डे टा ऑगनाइज़र


B. Facebook Organiser / फेसबुक ऑगनाइज़र
C. Image Organiser / इमेज ऑगनाइज़र
D. Media Organiser / मीिडया ऑगनाइज़र
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Using Image Organiser one can resize, tag digital images, organise pictures into albums by drag
and drop, can export the pictures for external use (by e-mailor print).
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q40.
A change in which one or more new substances are formed is called _________.

एक प रवतन िजसम एक या अिधक नए पदाथ बनते ह, उ _________ कहा जाता है ।

A. Physical Change / भौितक प रवतन


B. Chemical Change / रासायिनक प रवतन
C. Rusting / जंग लगना
D. Galvanisation / यशदीकरण
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
A chemical change (chemical reaction) is a change of materials into other, new materials with
di erent properties, and one or more new substances are formed.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q41.
The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called _______________.

धातुओं की वह िवशेषता िजसके ारा उ पतली चादरों म पीटा जा सकती है उ _______________ कहा जाता है ।

A. Ductility / त ता
B. Malleability / आघातवधनीयता
C. Viscosity / ानता
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 22/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
D. Tensile strength / तनन-साम
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Malleability is the physical property of metals by which they can be beaten into thin sheets. Among
all metals, gold is the most malleable.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q42.
_____________ is the number of individuals of the same species that have come into the habitat
from elsewhere during the time period under consideration.

_____________ एक ही जाित के यों की सं ा है जो िवचाराधीन समय अविध म कहीं से िनवास थान म आये ह।

A. Natality / ज -दर
B. Mortality / मृ ु-दर
C. Immigration / आ वासन
D. Emigration / उ वासन
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Immigration is the number of individuals of the same species that have come into the habitat from
elsewhere during the time period under consideration.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q43.
____________ scheme by the Central Government states that an insurance of 10 lakhs will cover
each passenger traveling by Indian Rail while booking a ticket if an amount of 92paise is paid.

के ीय सरकार ारा ____________ योजना के अंतगत यिद कोई या ी िटकट बुिकंग करते समय 92 पैसे का भुगतान करता
है तो भारतीय रे ल ारा उसे 10 लाख का बीमा िदया जाएगा।

A. Gangajal Delivery Scheme / गंगाजल िडिलवरी योजना


B. Mission Bhagiratha in Telangana / िमशन भगीरथ इन तेलंगाना
C. National Apprenticeship Promotion / नेशनल अपरिटसिशप मोशन
D. Railway Travel Insurance / रे लवे टे वल इं ोरस
Your Answer: Not Attempted

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 23/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Correct Answer: D

Solution
Railway Travel Insurance scheme by the Central Government states that an insurance of 10 lakhs
will cover each passenger traveling by Indian Rail while booking a ticket if an amount of 92 paise is
paid.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q44.
Who discovered electricity and invented the lightning rod and bifocals?

िवद् ु यत् की खोज एवं तिड़त चालक और बाइफोकल का आिव ार िकसने िकया?

A. Kirkpatrick Macmillan / िककपैिटक मैकिमलन


B. Benjamin Franklin / बजािमन किलन
C. William Henry Fox Talbot / िविलयम हे नरी फॉ टै लबोट
D. Sir Alexander Fleming / सर एले डर ेिमंग
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Benjamin Franklin discovered electricity. He was the rst person to use terms electricity positive
and negative charges. In 1749, Benjamin Franklin invented the lightning rod. They were also
known as lightning attractor or Franklin rod. Bifocals are glasses meant for people that have
di culty focusing on both near and far objects. The inventor of bifocals was Benjamin Franklin.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q45.
Which country will be hosting 2018 Men's Hockey World Cup?

2018 पु ष हॉकी िव कप की मेजबानी कौन सा दे श करे गा?

A. Pakistan / पािक ान
B. Malaysia / मलेिशया
C. Australia / ऑ े िलया
D. India / भारत
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 24/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution
The 2018 Men's Hockey World Cup will be the 14th edition of the Hockey World Cup eld hockey
tournament. It is scheduled to be held from November 28 to December 16, 2018, at the Kalinga
Stadium in Bhubaneswar, India.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q46.
Who was the architect of Humayun's Tomb?

मायूं के मकबरे का वा ुकार कौन था?

A. Ustad Ahmad of Lahouri / लाहोरी के उ ाद अहमद


B. George Wittet / जॉज िवटे ट
C. Mirak Mirza Ghiyath / िमराक िमज़ा िघयास
D. Yaqut of Dabul / दबुल के याकुट
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Humayun's tomb is the tomb of the Mughal Emperor Humayun in Delhi, India. The tomb was
commissioned by Humayun's rst wife and chief consort,Empress Bega Begum (also known as
Haji Begum), in 1569-70, and designed by Mirak Mirza Ghiyath, a Persian architect chosen by her.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q47.
Which of the following award is to recognize distinguished service of a high order to the nation?

िन िल खत म से कौन सा पुर ार रा के िलए उ र की िविश सेवा के िलए िदया जाता है ?

A. Padma Bhushan / प भूषण


B. ParamVir Chakra / परमवीर च
C. Padma Vibhushan / प िवभूषण
D. Bharat Ratna / भारत र
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
The Bharat Ratna is the highest civilian award of the Republic of India. Instituted in 1954, the
award is conferred "in recognition of exceptional service/performance of the highest order",

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 25/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
without distinction of race, occupation, position, or sex. The award was originally limited to
achievements in the arts, literature, science, and public services, but the government expanded
the criteria to include "any eld of human endeavour" in December 2011.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q48.
Which of the statements given below are correct?
1. The author of the novel 'A Head Full of Ghosts' is M.R Carey.
2. The author of the novel 'The Cartel' is Don Winslow.
3. The author of the novel 'Dodgers' is Bill Beverly.

नीचे िदए गए कथन म से कौन सा सही है ?


1. उप ास 'ए हे ड फुल ऑफ घो ' के लेखक एम. आर. केरी ह
2. उप ास 'द काटल' के लेखक डॉन िवल ोह
3. उप ास 'डोजस' के लेखक िबल बेवरली ह

A. 1 and 2
B. 2 and 3
C. 1and 3
D. 1, 2 and 3
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
A Head Full of Ghosts is a horror novel by American writer Paul Tremblay. The author of the novel
'The Cartel' is Don Winslow. The author of the novel 'Dodgers' is Bill Beverly.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q49.
In April 2017, Emma Morano, the world’s oldest woman has passed away at the age of 117. Which
country was she from?

अ ैल 2017 म, ए ा मोरनो, दु िनया की सबसे अिधक आयु वाली मिहला का 117 वष आयु म िनधन हो गया। वह िकस दे श
से थी?

A. Italy / इटली
B. France / ां स
C. China / चीन
D. Germany / जमनी
Your Answer: Not Attempted

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 26/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Correct Answer: A

Solution
The world's oldest person Emma Morano was has died in Italy at the age of 117. Emma Morano
was born on 29 November 1899 in the Piedmont region of Italy.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q50.
Bangladesh does not share its border with which Indian state?

बां ादे श की सीमा िकस भारतीय रा से नहीं जुड़ी है ?

A. Assam / असम
B. Tripura / ि पुरा
C. Jharkhand / झारखंड
D. Meghalaya / मेघालय
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Bangladesh shares its border with Assam, West Bengal, Meghalaya, Tripura and Mizoram. It does
not share its border with Jharkhand.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q51.
What least number must be subtracted from 210, so that the sum is completely divisible by 11?

वह सबसे छोटी सं ा ात कीिजए िजसे 210 से घटाने पर ा प रणाम 11 से पूणत: िवभा होगा?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 1
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 27/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q52.
A can paint a house in 25 days and B can do it in 10 days. Along with C, they did the job in 6.25
days only. Then in how many days, C alone can do the job?

A एक घर को 25 िदन म पट कर सकता है एवं B इसे 10 िदनों म पट कर सकते ह। C की सहायता से, वे इस काय को केवल
6.25 िदनों म कर सकते ह। तो C अकेले इस काय को िकतने िदनों म पूरा करे गा?

A. 50
B. 40
C. 30
D. 60
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q53.
What is the area (in sq cm) of a regular hexagon of side 6 cm?

6 सेमी की भुजा वाले एक सम षट् भुज का े फल (वग सेमी म) ात कीिजए।

A. 27√3
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 28/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
B. 54√3
C. 54
D. 27
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q54.
If 1 saree is o ered free on purchase of 3 sarees, what is the e ective discount on each saree?

यिद 3 सािड़यों की खरीद पर 1 साड़ी मु ािवत है , तो ेक साड़ी पर भावी छूट िकतनी है ?

A. 20%
B. 30%
C. 25%
D. 40%
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q55.
The ratio of present ages of R and S is 6:7. Before 12 years the ratio of their ages was 9:11. What is
R's present age (in years)?

R और S की वतमान आयु का अनुपात 6:7 है । 12 वष पहले उनकी आयु का अनुपात 9:11 था। R की वतमान आयु िकतनी
है (वष म)?

A. 56

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 29/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
B. 48
C. 36
D. 44
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q56.
The average marks of 10 students in an examination was 25. It was later found that the marks of
one student had been wrongly entered as 34 instead of 43. What is the correct average?

एक परी ा म 10 िव ािथयों के औसत अंक 25 थे। बाद म यह पाया गया िक एक िव ाथ के अंक 43 के थान पर ुिटवश
34 िलखे गए। सही औसत ात कीिजए।

A. 25.5
B. 24.1
C. 24.5
D. 25.9
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q57.
A wholesaler sells a jacket to a retailer at a pro t of 25% and the retailer sells it to a customer at a
pro t of 20%. If the customer pays Rs. 2,400, what had it cost (in Rs) the wholesaler?

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 30/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
एक थोक ापारी, खुदरा ापारी को एक जैकेट 25% के लाभ पर बेचता है एवं खुदरा ापारी इसे एक ाहक को 20% के
लाभ पर बेचता है । यिद ाहक 2400 का भुगतान करता है तो थोक ापारी के िलए इसका मू ( म) ात कीिजए।

A. 2000
B. 1600
C. 1800
D. 2250
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q58.
When a number is increased by 24, it becomes 104% of itself. What is the number?

जब एक सं ा म 24 की वृ होती है तो यह यं का 104% हो जाती है । वह सं ा ा है ?

A. 300
B. 100
C. 600
D. 1200
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q59.
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 31/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
If a boat goes a certain distance at 30 km/h and comes back the same distance at 20 km/hr, what
is the average speed (in km/hr) for the total journey?

यिद एक नाव एक िनि त दू री 30िकमी/घं. की चाल से तय करती है एवं समान थान पर 20 िकमी.घं. की चाल से लौटती है ,
तो कुल या ा के िलए औसत चाल (िकमी/घं. म) ात कीिजए-

A. 25
B. 24.5
C. 24
D. 25.5
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q60.
A sum fetched a total simple interest of Rs 1200 at the rate of 7.5%/yr in 4 years. What is the sum
(in Rs)?

एक रािश 7.5% की वािषक दर से 4 वष म साधारण ाज के प म 1200 दान करती है । वह धनरािश िकतनी है (


म)?

A. 4000
B. 6000
C. 8000
D. 7500
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q61.
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 32/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
If –3[1–(x/2)] + 5x/3 = 1/6, then what is the value of x?

यिद –3[1–(x/2)] + 5x/3 = 1/6 है , तो x का मान िकतना है ?

A. 2
B. –1
C. 1
D. –2
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q62.

A. 36
B. 63
C. 12
D. –15
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 33/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q63.
The sum of a non-zero number and 9 times its reciprocal is 10. What is the number?

एक गैर शू सं ा और इसके ु म के 9 गुना का योग 10 है । वह सं ा ा है ?

A. 10
B. 11
C. 9
D. 90
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q64.
If the 1st and the 3rd term of an arithmetic progression are –10 and –4, what is the 12th term?

यिद एक समां तर ेणी का पहला और तीसरा पद –10 और –4 है , तो 12 वां पद ा है ?

A. 26
B. 20
C. 17
D. 23
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 34/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q65.
What is the re ection of the point (2, -3.5) in the y-axis?

Y-अ म िबंदु (2, -3.5) का ितिब ा है ?

A. (–2, 3.5)
B. (–2, –3.5)
C. (–3.5, –2)
D. (3.5, –2)
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q66.
Point A divides segment BC in the ratio 1:3. Co-ordinates of B are (4, –4) and C are (0,6). What are
the co-ordinates of point A?

िबंदु A, रे खाखंड BC को 1:3 के अनुपात म िवभािजत करता है । B के िनदशां क (4, –4) और C के िनदशां क (0,6) है । िबंदु A
के िनदशां क ात कीिजए।

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 35/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
A. (–3, 1.5)
B. (–1.5, 3)
C. (3, –1.5)
D. (1.5, 3)
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q67.
What is the slope of the line parallel to the line passing through the points (–2, –1) and (4, –3)?

िबंदु (–2, –1) और (4, –3) से गुजरने वाली रे खा के समानां तर रे खा का ढलान ा है ?

A. 1/3
B. –1/3
C. –3
D. 3
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q68.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 36/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
ΔXYZ is similar to ΔPQR. If ratio of perimeters of ΔXYZ : ΔPQR is 3:2 and if PQ = 6 cm then what is
the length of XY (in cm)?

ΔXYZ, ΔPQR के सम पी है । यिद ΔXYZ:ΔPQR के प रमाप का अनुपात 3:2 है एवं PQ = 6 सेमी है , तो XY की ल ाई


िकतनी है (सेमी म)?

A. 4
B. 8
C. 12
D. 9
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q69.
Sec 45° + Tan 30° =

Sec 45° + Tan 30° =

A. (√6 + 1)/√3
B. (1 + √3)/2
C. (√3 + 2)/√3
D. 5/√3
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 37/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q70.
Δ DEF is right angled at E. If m∠D = 45°, then Cosec F =

ΔDEF, E पर समकोणीय ि भुज है । यिद m∠D = 45° है , तो Cosec F =

A. 1/2
B. 1/√2
C. √2
D. 1/√3
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q71.
If Cos θ = 5/13, then Cosec θ = ?

यिद Cos θ = 5/13, तो Cosec θ = ?

A. 5/12
B. 12/5
C. 13/5
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 38/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
D. 13/12
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q72.
The bar graph shows the numbers of employees working in 6 di erent companies. Study the
diagram and answer the following questions.

बार ाफ छह क िनयों म कायरत कमचा रयों की सं ा दशाता है । आरे ख का अ यन करते ए ों के उ र दीिजए-

What is the di erence in the number of employees of company D and company A?

क नी D और क नी A के कमचा रयों की सं ा के म अंतर िकतना है ?

A. 100
B. 50
C. 150
D. 200
Your Answer: Not Attempted

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 39/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Correct Answer: A

Solution

Required di erence = 200 – 100 = 100


Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q73.
The bar graph shows the numbers of employees working in 6 di erent companies. Study the
diagram and answer the following questions.

बार ाफ छह क िनयों म कायरत कमचा रयों की सं ा दशाता है । आरे ख का अ यन करते ए ों के उ र दीिजए-

If an insurance agent gets to sell policies to all employees of company B, D and F, then how many
policies does he sell?

यिद एक बीमा एजट को क नी B, D और F के कमचा रयों को बीमा बेचना है , तो िकतनी बीमा योजनाएं बेची जाएं गी?

A. 750
B. 650
C. 800
D. 700
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

No. of policies sold by agent = 250 + 100 + 400 = 750


https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 40/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q74.
The bar graph shows the numbers of employees working in 6 di erent companies. Study the
diagram and answer the following questions.

बार ाफ छह क िनयों म कायरत कमचा रयों की सं ा दशाता है । आरे ख का अ यन करते ए ों के उ र दीिजए-

Number of employees in company E are lower than those of company B by:

क नी E म कमचा रयों की सं ा, क नी B के कमचा रयों से िकतनी कम है ?

A. 60%
B. 80%
C. 40%
D. 20%
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q75.
The bar graph shows the numbers of employees working in 6 di erent companies. Study the
diagram and answer the following questions.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 41/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
बार ाफ छह क िनयों म कायरत कमचा रयों की सं ा दशाता है । आरे ख का अ यन करते ए ों के उ र दीिजए-

If company B’s department which employs 20% of its employees is sold o to company F, then
company F will now have how many employees?

यिद क नी B का िवभाग, िजसम इस क नी के 20% कमचारी ह, क नी F को बेच िदया जाता है , तो अब क नी F के


कमचा रयों की सं ा िकतनी होगी?

A. 400
B. 450
C. 500
D. 550
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q76.
In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the
sentence has an error and select the appropriateoption. If a sentence is free from error, select 'No

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 42/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Error'.

The sailors divided his (1)/ money around themselves and (2)/ the ship sailed on. (3)/No Error (4)
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Replace ‘around’ with ‘among’.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q77.
In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the
sentence has an error and select the appropriateoption. If a sentence is free from error, select 'No
Error'.
Thank you for (1)/ getting me (2)/ of the hook. (3)/No Error (4)
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Use ‘o ’ in place of ‘of’ because get one o the hook is an idiom.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q78.
In the following question, the sentence given with blank to be lled in with an appropriate word.
Select the correct alternative out of the four andindicate it by selecting the appropriate option.

It took several men to ________ the fallen tree out of our yard.
Options:
A. erect
B. establish
C. haul
D. rivet
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 43/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
haul means pull or drag with e ort or force.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q79.
In the following question, the sentence given with blank to be lled in with an appropriate word.
Select the correct alternative out of the four andindicate it by selecting the appropriate option.

If you write a forty-page essay in one night, you'll accomplish a huge _______.
A. treat
B. feat
C. eet
D. beat
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
feat means an achievement that requires great courage, skill, or strength.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q80.
In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the
word given.

Whine

A. Grati cation
B. Luxury
C. Thrill
D. Gripe
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Whine means a long, high-pitched complaining cry and Gripe means complain about something in
a persistent, irritating way.
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 44/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q81.
In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the
word given.

Requisite

A. Peripheral
B. Deadwood
C. Trivial
D. Precondition
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Requisite means made necessary by particular circumstances or regulations and Precondition
means a condition that must be ful lled before other things can happen or be done.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q82.
In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the
word given.

Dominate
A. Surrender
B. Prevail
C. Dictate
D. Command
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Dominate means have power and in uence over and Surrender means stop resisting to an enemy
or opponent and submit to their authority.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q83.
In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the
word given.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 45/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Squander
A. Frivol
B. Dissipate
C. Hoard
D. Expend
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Squander means waste (something, especially money or time) in a reckless and foolish manner
and Hoard means a stock or store of money or valued objects, typically one that is secret or
carefully guarded.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q84.
In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses
the meaning of the idiom/phrase.

Go for a song
A. One's favourite music
B. Happy go lucky attitude
C. Sold cheaply
D. Something which is prohibitively expensive
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Go for a song means for a very (and perhaps surprisingly) low price.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q85.
In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses
the meaning of the idiom/phrase.

Make an ass out of


A. Cause someone or oneself to look foolish or stupid
B. Work very hard like a donkey
C. Be smart but act dumb
D. Make a mistake
Your Answer: Not Attempted
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 46/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

Correct Answer: A

Solution
Make an ass out of means to do something that makes someone or oneself seem stupid or
ridiculous.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q86.
In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the
bracketed part of the sentence. In case noimprovement is needed, select "no improvement".

I would love to come to your party! Thank you for (invites) me.
A. invited
B. invite
C. inviting
D. no improvement
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
For is a preposition which will take noun or gerund after it. Inviting is a gerund.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q87.
In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the
bracketed part of the sentence. In case noimprovement is needed, select "no improvement".

It must (being) quite an exciting time to be alive.


A. has been
B. have been
C. been
D. no improvement
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
The sentence is in present continuous tense. The structure should follow subject + auxiliary BE +
main verb-ing.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 47/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Q88.
In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best
substitute of the words/sentence.

Full of twists and turns


A. Tortuous
B. Smooth
C. Cinch
D. Facile
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Cinch means an extremely easy task.
Facile means ignoring the true complexities of an issue; super cial.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q89.
In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best
substitute of the words/sentence.

The practice of magic


A. Palpable
B. Witchery
C. Substantial
D. Corporal
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Palpable means (of a feeling or atmosphere) so intense as to seem almost tangible.
Substantial means of considerable importance, size, or worth.
Corporal means relating to the human body.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q90.
In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the
correctly spelt word.
A. andulate
B. undulate
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 48/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
C. undulete
D. andulete
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
undulate means move with a smooth wave-like motion.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q91.
In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the
correctly spelt word.
A. revelars
B. rewellers
C. revellers
D. rewelers
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
revellers means a person who is enjoying themselves in a lively and noisy way.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q92.
The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the
most logical order of the sentences to form acoherent paragraph.

We drank a little and ung


X-soon were all asleep
Y-sand, thoroughly tired out, and
Z-ourselves down on the

A. ZXY
B. YZX
C. YXZ
D. ZYX
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 49/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q93.
The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the
most logical order of the sentences to form acoherent paragraph.

Queous rocks of equal


X-exhibit in like manner a strati cation nearly undisturbed
Y-over the lake-district of North America, and
Z-antiquity extend for hundreds of miles

A. ZYX
B. ZXY
C. YZX
D. YXZ
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q94.
In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four
alternatives suggested, select the one which bestexpresses the same sentence in Passive/Active
voice.

The class is required to watch a video tutorial every day.

A. A video tutorial is required to be watched by the class everyday.


B. A video tutorial is watched by the class every day.
C. Every day the class watches a required video tutorial.
D. Every day the class is watching a required video tutorial.
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q95.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 50/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four
alternatives suggested, select the one which bestexpresses the same sentence in Indirect/Direct
speech.

My father says, "Prices are shooting up alarmingly."

A. My father says that prices shoot up alarmingly.


B. My father says that the price was shooting up alarmingly.
C. My father says that prices shot up alarmingly.
D. My father said that the prices were shooting up alarmingly.
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q96.
A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best
answer to each question out of the four alternatives.

Many plays and lms have depicted the life story of Gautama Buddha, but what made the musical
play The Way Across unique was its regionalfocus. Directed by G. Kumara Swamy, the play
adapted from the book Telangana lo Buddhism focused on the enlightenment of a cursed
BrahminBawari and his 16 curious disciples willing to understand the deeper truths of birth,
death, rebirth and brotherhood.
From the impressive use of projector visuals, music and shadow-play, there was every e ort to
lend authenticity to the theme. Despite the play'sfocus on Telangana, the native essence was
compromised, due to the English rendition (done for a wider reach). The lines appeared jaded
withliteral translations. The honest performances from the crew impacted only on a surface-level.
Kiran Kumar's Bawari act and Krishna ChaitanyaJoshi as Pingiya (said to have propagated
Buddhism from Telangana to several regions across South India) grab your attention.

What was sacri ced to keep the play in English?

A. A wider audience
B. Authenticity
C. Depiction of reality
D. A bit of native essence
Your Answer: Not Attempted

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 51/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q97.
A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best
answer to each question out of the four alternatives.

Many plays and lms have depicted the life story of Gautama Buddha, but what made the musical
play The Way Across unique was its regionalfocus. Directed by G. Kumara Swamy, the play
adapted from the book Telangana lo Buddhism focused on the enlightenment of a cursed
BrahminBawari and his 16 curious disciples willing to understand the deeper truths of birth,
death, rebirth and brotherhood.
From the impressive use of projector visuals, music and shadow-play, there was every e ort to
lend authenticity to the theme. Despite the play'sfocus on Telangana, the native essence was
compromised, due to the English rendition (done for a wider reach). The lines appeared jaded
withliteral translations. The honest performances from the crew impacted only on a surface-level.
Kiran Kumar's Bawari act and Krishna ChaitanyaJoshi as Pingiya (said to have propagated
Buddhism from Telangana to several regions across South India) grab your attention.

What was unique about the play, 'The Way Across'?

A. Story line
B. Regional focus
C. It was a musical
D. It was in English
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q98.
A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best
answer to each question out of the four alternatives.

Many plays and lms have depicted the life story of Gautama Buddha, but what made the musical
play The Way Across unique was its regionalfocus. Directed by G. Kumara Swamy, the play
adapted from the book Telangana lo Buddhism focused on the enlightenment of a cursed
BrahminBawari and his 16 curious disciples willing to understand the deeper truths of birth,
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 52/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
death, rebirth and brotherhood.
From the impressive use of projector visuals, music and shadow-play, there was every e ort to
lend authenticity to the theme. Despite the play'sfocus on Telangana, the native essence was
compromised, due to the English rendition (done for a wider reach). The lines appeared jaded
withliteral translations. The honest performances from the crew impacted only on a surface-level.
Kiran Kumar's Bawari act and Krishna ChaitanyaJoshi as Pingiya (said to have propagated
Buddhism from Telangana to several regions across South India) grab your attention.

Kiran Kumar played the role of the ______________.

A. Buddha's disciple
B. Gautama Buddha
C. Pingiya
D. Cursed Brahmin Bawari
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q99.
A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best
answer to each question out of the four alternatives.

Many plays and lms have depicted the life story of Gautama Buddha, but what made the musical
play The Way Across unique was its regionalfocus. Directed by G. Kumara Swamy, the play
adapted from the book Telangana lo Buddhism focused on the enlightenment of a cursed
BrahminBawari and his 16 curious disciples willing to understand the deeper truths of birth,
death, rebirth and brotherhood.
From the impressive use of projector visuals, music and shadow-play, there was every e ort to
lend authenticity to the theme. Despite the play'sfocus on Telangana, the native essence was
compromised, due to the English rendition (done for a wider reach). The lines appeared jaded
withliteral translations. The honest performances from the crew impacted only on a surface-level.
Kiran Kumar's Bawari act and Krishna ChaitanyaJoshi as Pingiya (said to have propagated
Buddhism from Telangana to several regions across South India) grab your attention.

Who helped spread Buddhism to South India?

A. Bawari
B. Buddha's 16 disciples
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 53/54
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
C. Telangana Buddhists
D. Pingiya
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q100.
A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best
answer to each question out of the four alternatives.

Many plays and lms have depicted the life story of Gautama Buddha, but what made the musical
play The Way Across unique was its regionalfocus. Directed by G. Kumara Swamy, the play
adapted from the book Telangana lo Buddhism focused on the enlightenment of a cursed
BrahminBawari and his 16 curious disciples willing to understand the deeper truths of birth,
death, rebirth and brotherhood.
From the impressive use of projector visuals, music and shadow-play, there was every e ort to
lend authenticity to the theme. Despite the play'sfocus on Telangana, the native essence was
compromised, due to the English rendition (done for a wider reach). The lines appeared jaded
withliteral translations. The honest performances from the crew impacted only on a surface-level.
Kiran Kumar's Bawari act and Krishna ChaitanyaJoshi as Pingiya (said to have propagated
Buddhism from Telangana to several regions across South India) grab your attention.

Who directed the play, 'The Way Across'?

A. Kiran Kumar
B. G. Kumara Swamy
C. Chaitanya Joshi
D. Bawari

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=29129/packageId=594/lang=ENGLISH 54/54

Verwandte Interessen