Sie sind auf Seite 1von 44

4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q1.
nd the odd word/letters/numbers from the given alternative.
A. Spiracles
B. Gills
C. Trachea
D. Stomata
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Stomata is part of plant
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com

Q2.
nd the odd word/letters/numbers from the given alternative.
A. Afghanistan
B. Pakistan
C. Bangladesh
D. Myanmar
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Myanmar is not part of SAARC.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q3.
nd the odd word/letters/numbers from the given alternative.
A. 57
B. 87
C. 131
D. 143
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Only 131 is prime number.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 1/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Q4.
nd the odd word/letters/numbers from the given alternative.
A. PQO
B. AZY
C. TWS
D. VBU
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
It does not have any vowel.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q5.
Find the mirror image of the following series :

A.
B.
C.
D.
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q6.
In each of the following questions, select the missing number / letters from the given responses.

A. 40
B. 48
C. 50
D. 36
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 2/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q7.
In each of the following questions, select the missing number / letters from the given responses.

A. 57
B. 53
C. 108
D. 111
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q8.
In each of the following questions, select the missing number / letters from the given responses.

A. 78
B. 92
C. 83
D. 112
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 3/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q9.
How many squares are there in the given gure?

A. 10
B. 11
C. 12
D. 14
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q10.
In the following questions identify the diagram that best represents the relationship among the
classes given below.

A. A
B. B
C. C
D. D
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
All are di erent professions.
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 4/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q11.
One evening before sunset two friends Sumit and Mohit were talking to each other face to face. If
Mohit’s shadow was exactly to his right side, which direction was Sumit facing?
A. North
B. South
C. West
D. Data inadequate
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q12.
Five boys A, B, C, D and E are standing in a row. D is on the right of E. B is on the left of E, but on
the right of A. D is on the left of C, who is standing on the extreme right. Who is standing in the
middle?
A. E
B. B
C. C
D. D
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q13.
Select the correct alternatives to complete the series.

A. cabaa
B. bacba
C. bbaaa
D. aabba
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 5/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q14.
Select the correct alternatives to complete the series.

A. uv
B. ux
C. uy
D. uz
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q15.

A. A
B. B
C. C
D. D
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q16.
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 6/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
One statement is given followed by two assumptions, I and II, You have to consider the statement
to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide
which of the given assumptions, if any implicit/ follows from the given statement.
Statement:
The present education system needs thorough overhauling.
Assumptions
I. Overhauling results in improvement.
II. The present education system is outdated.
A. Only I is implicit
B. Only II is implicit
C. Both I and II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Both assumptions are root cause of the statement so they are implicit.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q17.
A piece of paper is folded and cut as shown below in the equation gures. From the give answer
gures, indicate how it will appear when opened?

A. A
B. B
C. C
D. D
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 7/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q18.
Which of the following gures represents the relationship among Square, Rectangle, Polygon ?

A. A
B. B
C. C
D. D
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Both rectangle and square are also polygon.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q19.
Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Competition
2. Countryside
3. Convention
4. Curriculum
5. Culmination
A. 1, 2, 3, 4, 5
B. 1, 3, 2, 5, 4
C. 1, 3, 4, 5, 2
D. 4, 5, 3, 2, 1
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q20.
If GLARE is coded as 67810 and MANSOON as 2895339 then how can RANSOM be coded?
A. 183952
B. 198532
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 8/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
C. 189352
D. 189532
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q21.
Which of the following would form a meaningful order of the following?
1. Child
2. Doctor
3. Illness
4. Medicine
5. Hospital
A. 1, 3, 5, 2, 4
B. 2, 4, 3, 5, 1
C. 3, 4, 2, 5, 1
D. 4, 5, 3, 1, 2
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q22.
Rajan is younger than his father by 20 yrs. 5 yrs. ago his father was 3 times elder than him. Find
the present age of his father.
A. 30 yrs.
B. 35 yrs.
C. 36 yrs.
D. 25 yrs.
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 9/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Q23.
If ‘clock’ is called ‘television’, ‘television’ is called ‘radio’, ‘radio’ is called ‘oven’, ‘oven’ is called
‘grinder’ and ‘grinder’ is called ‘iron’, through which we listen songs?
A. Radio
B. Oven
C. Grinder
D. Iron
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
We listen songs through REDIO and RADIO is called OVEN
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q24.
In a certain code, ‘ 786’ means ‘study very hard’, ‘ 958’ means ‘hard work pays’ and ‘ 645’ means
‘study and work’. Which of the following is the code for ‘very’?
A. 8
B. 6
C. 7
D. None of these
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

7- very
8-hard
6-study
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q25.
A word is represented by only one set of numbers as given in any of the alternatives. The sets of
numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices
given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are
numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented rst by its row an next by

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 10/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
its column, e.g., ‘F’ can be represented by 02, 14, 33, etc. and ‘k’ can be represented by 56, 68, 87,
etc. Identify the set for the word “ Bush”

A. 22, 77, 57, 23


B. 23, 77, 57, 22
C. 23, 77, 56, 22
D. 23, 77, 57, 21
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q26.
A real gas can act as an ideal gas in
A. high pressure and low temperature
B. low pressure and high temperature
C. high pressure and high temperature
D. low pressure and low temperature
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q27.
Find the incorrect match among the following :
A. Sir Syed Ahmad Khan – Aligarh Muslim University
B. Dr. B.R. Ambedkar – Ambedkar University
C. Pt. Jawaharlal Nehru – Jawaharlal Nehru University
D. Madan Mohan Malviya – Banaras Hindu University
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 11/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q28.
Who was the renowned Jain Acharya, who was greatly honored by Akbar?
A. Chandraprabha Suri
B. Hiravijaya Suri
C. Pushpadanta
D. Yasobhadra
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q29.
Mal in Mughal administrative terminology represents
A. Land-Revenue
B. Salary
C. Allowances
D. None of the above
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q30.
Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution?
A. Jawaharlal Nehru
B. B.R. Ambedkar
C. B.N Rao
D. Mahatma Gandhi
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q31.
The Halifax summit was that of
A. G-7 countries

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 12/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
B. Leaders of the NAM (NON ALIGNMENT MOVEMENT)
C. Countries in favour of a common currency for Europe
D. Palestinian and Israeli leaders
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q32.
The e ects of radioactive pollutants depends upon
A. Rate of di usion
B. Energy releasing capacity
C. Rate of deposition of the contaminant
D. All of these
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q33.
Sa ron is produced from
A. Style and stigma of Crocus
B. Petals of Rosa
C. Stamens of Hibiscus
D. Roots of Indigofera
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q34.
Loudness of sound depends upon ________ of the sound wave.
A. Frequency
B. Wavelength
C. Amplitude
D. Pitch
Your Answer: Not Attempted

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 13/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q35.
Which method can be applied to determine purity of a metal?
A. Boyle's law
B. Archimedes principle
C. Newton's law
D. Pascal's law
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q36.
'Economic Planning' refers to?
A. The allocation of resources
B. The planning of manpower
C. The mobilisation of both taxes and manpower
D. The mobilisation of taxes
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q37.
Economic planning is an essential feature of?
A. Dual economy
B. Mixed economy
C. Socialist economy
D. Capitalist economy
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 14/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q38.
In a free economy, inequalities of income are mainly due to?
A. Free competition
B. Private property and inheritance
C. Di erences in the marginal productivity of labour
D. Private property only
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q39.
Who is the author of the book 'Forbidden Verses'?
A. Salman RushDie
B. Abu Nuwas
C. Ms. Taslima Nasrin
D. D.H. Lawrence
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q40.
The UPSC members remain in o ce
A. For a period of ve years or until they attain 60 years whichever is earlier
B. For a period of four years or attain 65 years of age whichever is earlier
C. For a period of six years or till they attain 65 years of age whichever is earlier
D. For a period of six years or till they attain 63 years of age whichever is earlier
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q41.
Which Constitutional Article de nes the Panchayat Raj?
A. 243

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 15/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
B. 243A
C. 357
D. 360
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q42.
In India the rst television programme was broadcasted in
A. 1959
B. 1965
C. 1976
D. 1957
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q43.
The National Geophysical Research Institute is located at?
A. Delhi
B. Nagpur
C. Hyderabad
D. Bhopal
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q44.
The outermost layer of the Sun is called?
A. Lithosphere
B. Corona
C. Chromosphere
D. Photosphere
Your Answer: Not Attempted

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 16/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q45.
In which state Kunchikal waterfall located?
A. Kerala
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q46.
Age of fossil may be found out by determining the ratio of two isotopes of carbon. The isotopes
are?
A. C-12 and C-14
B. C-12 and C-13
C. C-13 and C-14
D. C-12 and C-11
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q47.
Which gas is lled in refrigerators?
A. Chloro uorocarbon
B. Ethane
C. Methane
D. Acetylene
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 17/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q48.
Where does the cabbage store food?
A. Root
B. Leaves
C. Stem
D. Fruit
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q49.
Grey spot of oat are due to
A. Copper
B. Iron
C. Manganese
D. Zinc
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q50.
What was discovered by Funk?
A. Harmones
B. Enzymes
C. Proteins
D. Vitamins
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q51.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 18/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
A can do a work in 60 days. He works for 15 days and later B alone completes the work in 30 days.
In what time will they together complete the work?
A. 24 days
B. 25 days
C. 30 days
D. 32 days
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q52.
A pump can ll a tank with water in 2 hours. Due to leakage in the tank it takes to get
lled with water. In how much time would it get empty due to leakage in lled tank?
A.
B.
C.
D.
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q53.
Two trains running in opposite directions cross each other in 7 sec. If the length of one of the train
is 150 m, then what will be the length of the other train if they are running at a speed of 50 km/h
and 58 km/h respectively?
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 19/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
A. 60 m
B. 120 m
C. 125 m
D. 100 m
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q54.
A boat covers 30 km upstream and 44 km downstream in 10 hours. The same boat takes 13 hours
to cover 40 km upstream and 55 km downstream. What is the speed of the boat in still water?
A. 8 km/h
B. 6 km/h
C. 11 km/h
D. 5 km/h
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q55.
The average temperature of Monday to Wednesday is and that of Tuesday to Thursday is
If the temperature on Thursday is 4/5 on that of Monday then what will be the temperature
on Thursday?
A.
B.
C.
D.
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 20/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q56.
The sell of a business man in 5 consecutive month was Rs. 6,435, Rs. 6,927, Rs. 7,230, Rs. 6,855 and
Rs. 6,562 respectively. How much should he sell in 6th month in order to make the average sell Rs.
6,500?
A. 4991
B. 5991
C. 6991
D. 6001
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q57.

A. 0
B. .01
C. -1
D. -0.7
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q58.
The price of a coin depends upon the product of its thickness and the square of the diameter. The
ratio of thickness of two coins is 8 : 9. If the value of the second coin is double of the rst coin then
what will be the ratio of their diameters?
A. 2 : 3
B. 3 : 4
C. 4 : 5
D. 32 : 51
Your Answer: Not Attempted

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 21/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q59.
What is the di erence between the discount of 40% and two successive discounts of 36% and 4%
in a bill of Rs. 100,000?
A. Nothing
B. Rs. 1440
C. 2500
D. Rs. 4000
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q60.
In how many years simple interest obtained on Rs. 8000 at 3% per annum will be equal simple
interest on Rs. 6000 at 4% for 5 years?
A. 4 years
B. 5 years
C. 6 years
D. 8 years
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q61.
The entrance ticket of an exhibition was Rs. 5. Later it was decreased by 20% and thus the sale
amount is increased by 44%. What was the percentage increase in the number of visitors?
A. 64%
B. 24%
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 22/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
C. 80%
D. 20%
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q62.
Study the following graph carefully and answer the questions given below it.

In which year is the per cent increase in the pro t from that in the previous year the highest?
A. 1998
B. 2000
C. 2002
D. 2004
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
% increase in pro t in 2000 from previous year
Similarly the same pro t was respectively 25% and 21.27% in year 2002 & 2004.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q63.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 23/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Study the following graph carefully and answer the questions given below it.

If the expenditure in the year 2003 was Rs. 60 crores, how much was the income in crore rupees?
A. 110
B. 115
C. 120
D. 90
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q64.
Study the following graph carefully and answer the questions given below it.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 24/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
If the income in the year 1999 was Rs. 60 crores and the expenditure in that year equals the
expenditure in the year 2001, what was the income of the company in crore rupees in the year
2001?
A. 75
B. 60
C. 55
D. 65
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q65.
The elevation of a tower at a station A due north of it is and at a station B due west of A is .
Then the height of the tower is —

A.

B.

C.

D.

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 25/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q66.

A.

B.

C.

D.

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q67.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 26/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
In g, PB and QA are perpendicular to segment AB. If PO=5 cm, QO=7 cm and Area of
. then the Area of

A.
B.
C.
D.
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q68.
is a triangle right angled at and P is the midpoint of AC. Then, PB =

A.

B.

C.

D.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 27/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q69.
If the sum of n terms of an AP is where p and q are constants. Then, nd the
common di erence.
A. 3q
B. 2q
C. q
D. 4q
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q70.

A. 1 : 2 : 3
B. 3 : 2 : 1
C. 4 : 2 : 3
D. 2 : 4 : 7
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 28/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q71.
The circumference of two concentric circles are 62.832 m and 37.6992 m. Find the area between
the circles.
A. 203
B. 205
C. 201
D. 207
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q72.
If the two circles be described on the bounding radii of a quadrant of a circle whose radius is 10 m,
as diameters, nd the area of the gure common to both the circles.
A. 14.26
B. 8.38
C. 9.46
D. 12.26
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 29/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q73.
A eld is in the form of an equilateral triangle of side 100 m. A horse is tied to a vertex of the eld,
with a 15 m long rope. Over what area can the horse graze?
A. 117.85
B. 119.85
C. 117.35
D. 119.35
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q74.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 30/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
A cone is 200 m high and its slant height is inclined at to the horizon. Find the area of its
curved surface.
A. 435213
B. 453312
C. 453213
D. 435312
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q75.
The ratio between a two digit number and the sum of its digits is 4 : 1. If the digit at unit place is
three more than digit at tenth places then the number is
A. Between 30 to 40
B. Between 40 to 50
C. Between 50 to 60
D. Between 80 to 90
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 31/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution

Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q76.
In these questions, four alternatives are given for the idiom/phrase given in bold in the sentence.
Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase given in bold.
I and my friend always go Dutch when we eat out.
A. pay for each other’s meal
B. go together
C. divide the costs
D. drive together
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q77.
In these questions, four alternatives are given for the idiom/phrase given in bold in the sentence.
Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase given in bold.
A close sted man does not know the signi cance of human life.
A. a poor man
B. an ill-mannered man
C. a miser
D. a rich man
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q78.
In these questions, four alternatives are given for the idiom/phrase given in bold in the sentence.
Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase given in bold.
He’s as daft as a brush. Don’t believe a word of what he says.
A. a liar
B. really silly
C. very funny
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 32/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
D. unreliable
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q79.
In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning
of the word given in bold.
CATASTROPHE
A. Tragedy
B. Anger
C. Violence
D. Hatred
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Catastrophe means an event causing great and usually sudden damage or su ering; a disaster
hence tragedy is the word most similar in meaning.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q80.
In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning
of the word given in bold.
ASSESS
A. Overload
B. Measure
C. Permit
D. Enter
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Assess means evaluate or estimate the nature, ability, or quality of hence measure is the word
most similar in meaning.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q81.

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 33/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
In these questions, out of the four alternatives choose the word opposite in meaning to the word
given in bold.
REDUNDANT
A. Repentant
B. Surplus
C. Singular
D. Required
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Redundant means not or no longer needed or useful; hence required is the word most opposite in
meaning.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q82.
In these questions, out of the four alternatives choose the word opposite in meaning to the word
given in bold.
BOISTEROUS
A. Gusty
B. Calm
C. Cheerful
D. Courageous
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Boisterous means noisy, energetic, and cheerful hence calm is the word most opposite in
meaning.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q83.
In the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted
for the given words/sentence.
Poem in short stanzas narrating a popular story
A. Ballad
B. Sonnet
C. Ballet
D. Epic
Your Answer: Not Attempted
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 34/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store

Correct Answer: A

Solution
Sonnet means a poem of fourteen lines using any of a number of formal rhyme schemes, in
English typically having ten syllables per line.
Epic means a long poem, typically one derived from ancient oral tradition, narrating the deeds and
adventures of heroic or legendary gures or the past history of a nation.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q84.
In the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted
for the given words/sentence.
Design made by putting together coloured pieces of glass or stones
A. Relief
B. Oleograph
C. Tracery
D. Mosaic
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Oleograph means a print textured to resemble an oil painting.
Tracer means a bullet or shell whose course is made visible in ight by a trail of ames or smoke,
used to assist in aiming.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q85.
In the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted
for the given words/sentence.
Something which lasts forever
A. Mortal
B. Infallible
C. Eternal
D. Youthful
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 35/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution
Mortal means (of a living human being, often in contrast to a divine being) subject to death.
Infallible means incapable of making mistakes or being wrong.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q86.
In these questions, four words are given out of which only one is correctly spelt. Find the correctly
spelt word.
A. Sanctimonous
B. Sanctimoneous
C. Sanctimonious
D. Sanctiminious
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q87.
In these questions, sentences are given with blanks to be lled in with an appropriate word(s).
Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four
alternatives.
By morning the fury of the oods ……………
A. abated
B. ebbed
C. receded
D. retired
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Abated means (of something unpleasant or severe) become less intense or widespread.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q88.
In these questions, sentences are given with blanks to be lled in with an appropriate word(s).
Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four
alternatives.
Work should be guided by some …………… desire of altruism and ……………
A. genuine, philanthropy
B. good, liberty

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 36/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
C. false, honesty
D. shallow, ability
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Genuine means truly what something is said to be; authentic.
Philanthropy means the desire to promote the welfare of others, expressed especially by the
generous donation of money to good causes.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q89.
In these questions, sentences are given with blanks to be lled in with an appropriate word(s).
Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four
alternatives.
Ships are …………… by giant engines.
A. sailed
B. dragged
C. pulled
D. driven
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q90.
In these questions, read each sentence to nd out whether there is any error in it. The error, if
any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error,
the answer is (D). (Ignore errors of Punctuation, if any.)
The crime rate increases inspite formal moral education given in schools.
A. The crime rate increases inspite
B. formal moral education
C. given in schools
D. No error
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 37/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Solution
Use ‘of’ after ‘inspite’.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q91.
In these questions, read each sentence to nd out whether there is any error in it. The error, if
any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error,
the answer is (D). (Ignore errors of Punctuation, if any.)
As soon as they entered the temple they prayed to the gods on bent knees.
A. As soon as they
B. entered the temple
C. they prayed to the gods on bent knees.
D. No error
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q92.
In these questions, read each sentence to nd out whether there is any error in it. The error, if
any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error,
the answer is (D). (Ignore errors of Punctuation, if any.)
Three-fourths of the men has gone to war
A. Three-fourths of the men
B. has gone
C. to war
D. No error
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
Use ‘have’ in place of ‘has’.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q93.
In these questions, a sentence or a part of sentence is bold. Below are given alternatives to the
bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no
improvement is needed, your answer is (D).
The glass gurine that was being shown in the store window appealed to me.
A. that was exhibited

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 38/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
B. that was on display
C. that was advertised
D. No improvement
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
We use ‘display’ when we talk about the things of the store.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q94.
In these questions, a sentence or a part of sentence is bold. Below are given alternatives to the
bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no
improvement is needed, your answer is (D).
She said that she was glad to be here that evening.
A. to have been here
B. to be there
C. to come here
D. No improvement
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution
In indirect statement we use ‘there’ in place of ‘here’.
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q95.
In these questions, a sentence or a part of sentence is bold. Below are given alternatives to the
bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no
improvement is needed, your answer is (D).
The notiorious criminal went to the police to go the prison.
A. surrendered himself before the police
B. gave himself up for the police
C. submitted to the police
D. No improvement
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 39/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q96.
Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four
alternatives.
Both borrowers and lenders in the sub-prime mortgage market are wishing they had listened to
the old saying: neither a borrower nor a lender be. Last year people with poor credit ratings
borrowed $605 billion in mortgages, a gure that is about 20% of the home-loan market. It
includes people who cannot a ord to meet the mortgage payments on expensive home they have
bought, and low-income buyers. In some cases, the latter could not even meet the rst payment.
Lenders include banks like HSBC, which may have lost almost $7 billion. Both sides can be blamed.
Lenders, after the 2-3 percentage point premium they could charge, o ered loans, known as ‘liar
loans’, with not down payments and without any income veri cation to people with bad credit
histories. They believed that rising house prices would cover them in the event of default.
Borrowers ignored the fact that interest rates would rise after an initial period. One result is that
default rates on these sub-prime mortgages reached 14% last year – a record. The problems in
this market also threaten to spread to the rest of the mortgage market, which would reduce the
ow of credit available to the shrinking numbers of consumers still interested in buying property.
So, the housing market will remain weak; borrowers with weak credit histories will nd the credit
window closed; people with adjustable-rate mortgages will have to spend less so that they can
meet their increased payments; tighter lending standards and falling home prices will reduce
consumer’s ability to tap the equity in their homes.
But as long as the labour market remains strong, which it has done despite job losses in housing-
related industries, and as long as real incomes continue to go up, consumers might complain, but
they are unlikely to go on a buyers’ strike on a scale that will make this slowdown become a
recession. Therefore, we should not be too worried, but at the same time, we should be a bit
cautious and watch closely how things develop.
In the above passage, the writer is
A. not at all worried about the housing market
B. advising against buying a house
C. very worried about the housing market
D. advising people to be proceed with care while investing in the housing market
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q97.
Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four
alternatives.
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 40/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
Both borrowers and lenders in the sub-prime mortgage market are wishing they had listened to
the old saying: neither a borrower nor a lender be. Last year people with poor credit ratings
borrowed $605 billion in mortgages, a gure that is about 20% of the home-loan market. It
includes people who cannot a ord to meet the mortgage payments on expensive home they have
bought, and low-income buyers. In some cases, the latter could not even meet the rst payment.
Lenders include banks like HSBC, which may have lost almost $7 billion. Both sides can be blamed.
Lenders, after the 2-3 percentage point premium they could charge, o ered loans, known as ‘liar
loans’, with not down payments and without any income veri cation to people with bad credit
histories. They believed that rising house prices would cover them in the event of default.
Borrowers ignored the fact that interest rates would rise after an initial period. One result is that
default rates on these sub-prime mortgages reached 14% last year – a record. The problems in
this market also threaten to spread to the rest of the mortgage market, which would reduce the
ow of credit available to the shrinking numbers of consumers still interested in buying property.
So, the housing market will remain weak; borrowers with weak credit histories will nd the credit
window closed; people with adjustable-rate mortgages will have to spend less so that they can
meet their increased payments; tighter lending standards and falling home prices will reduce
consumer’s ability to tap the equity in their homes.
But as long as the labour market remains strong, which it has done despite job losses in housing-
related industries, and as long as real incomes continue to go up, consumers might complain, but
they are unlikely to go on a buyers’ strike on a scale that will make this slowdown become a
recession. Therefore, we should not be too worried, but at the same time, we should be a bit
cautious and watch closely how things develop.
Borrowers have been caught out because
A. they wanted more than they could a ord.
B. they lied when applying for the loan.
C. house prices have risen.
D. because interest rates rose after a while
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q98.
Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four
alternatives.
Both borrowers and lenders in the sub-prime mortgage market are wishing they had listened to
the old saying: neither a borrower nor a lender be. Last year people with poor credit ratings
borrowed $605 billion in mortgages, a gure that is about 20% of the home-loan market. It
includes people who cannot a ord to meet the mortgage payments on expensive home they have
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 41/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
bought, and low-income buyers. In some cases, the latter could not even meet the rst payment.
Lenders include banks like HSBC, which may have lost almost $7 billion. Both sides can be blamed.
Lenders, after the 2-3 percentage point premium they could charge, o ered loans, known as ‘liar
loans’, with not down payments and without any income veri cation to people with bad credit
histories. They believed that rising house prices would cover them in the event of default.
Borrowers ignored the fact that interest rates would rise after an initial period. One result is that
default rates on these sub-prime mortgages reached 14% last year – a record. The problems in
this market also threaten to spread to the rest of the mortgage market, which would reduce the
ow of credit available to the shrinking numbers of consumers still interested in buying property.
So, the housing market will remain weak; borrowers with weak credit histories will nd the credit
window closed; people with adjustable-rate mortgages will have to spend less so that they can
meet their increased payments; tighter lending standards and falling home prices will reduce
consumer’s ability to tap the equity in their homes.
But as long as the labour market remains strong, which it has done despite job losses in housing-
related industries, and as long as real incomes continue to go up, consumers might complain, but
they are unlikely to go on a buyers’ strike on a scale that will make this slowdown become a
recession. Therefore, we should not be too worried, but at the same time, we should be a bit
cautious and watch closely how things develop.
According to the next, people with adjustable-rate mortgages
A. will not be able to get credit
B. will get credit whatsoever
C. have weak credit histories
D. will have to economize
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q99.
Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four
alternatives.
Both borrowers and lenders in the sub-prime mortgage market are wishing they had listened to
the old saying: neither a borrower nor a lender be. Last year people with poor credit ratings
borrowed $605 billion in mortgages, a gure that is about 20% of the home-loan market. It
includes people who cannot a ord to meet the mortgage payments on expensive home they have
bought, and low-income buyers. In some cases, the latter could not even meet the rst payment.
Lenders include banks like HSBC, which may have lost almost $7 billion. Both sides can be blamed.
Lenders, after the 2-3 percentage point premium they could charge, o ered loans, known as ‘liar
loans’, with not down payments and without any income veri cation to people with bad credit
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 42/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
histories. They believed that rising house prices would cover them in the event of default.
Borrowers ignored the fact that interest rates would rise after an initial period. One result is that
default rates on these sub-prime mortgages reached 14% last year – a record. The problems in
this market also threaten to spread to the rest of the mortgage market, which would reduce the
ow of credit available to the shrinking numbers of consumers still interested in buying property.
So, the housing market will remain weak; borrowers with weak credit histories will nd the credit
window closed; people with adjustable-rate mortgages will have to spend less so that they can
meet their increased payments; tighter lending standards and falling home prices will reduce
consumer’s ability to tap the equity in their homes.
But as long as the labour market remains strong, which it has done despite job losses in housing-
related industries, and as long as real incomes continue to go up, consumers might complain, but
they are unlikely to go on a buyers’ strike on a scale that will make this slowdown become a
recession. Therefore, we should not be too worried, but at the same time, we should be a bit
cautious and watch closely how things develop.
The housing market problems
A. will reduce the ow of credit available to consumers
B. are going to be resolved soon
C. could easily tip the country into recession
D. will not cause any problems for buyers
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A

Solution
Purchased by shoppersstop777goodies@gmail.com
Q100.
Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four
alternatives.
Both borrowers and lenders in the sub-prime mortgage market are wishing they had listened to
the old saying: neither a borrower nor a lender be. Last year people with poor credit ratings
borrowed $605 billion in mortgages, a gure that is about 20% of the home-loan market. It
includes people who cannot a ord to meet the mortgage payments on expensive home they have
bought, and low-income buyers. In some cases, the latter could not even meet the rst payment.
Lenders include banks like HSBC, which may have lost almost $7 billion. Both sides can be blamed.
Lenders, after the 2-3 percentage point premium they could charge, o ered loans, known as ‘liar
loans’, with not down payments and without any income veri cation to people with bad credit
histories. They believed that rising house prices would cover them in the event of default.
Borrowers ignored the fact that interest rates would rise after an initial period. One result is that
default rates on these sub-prime mortgages reached 14% last year – a record. The problems in
this market also threaten to spread to the rest of the mortgage market, which would reduce the
https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 43/44
4/10/2018 Adda247 Store | Adda247 Store
ow of credit available to the shrinking numbers of consumers still interested in buying property.
So, the housing market will remain weak; borrowers with weak credit histories will nd the credit
window closed; people with adjustable-rate mortgages will have to spend less so that they can
meet their increased payments; tighter lending standards and falling home prices will reduce
consumer’s ability to tap the equity in their homes.
But as long as the labour market remains strong, which it has done despite job losses in housing-
related industries, and as long as real incomes continue to go up, consumers might complain, but
they are unlikely to go on a buyers’ strike on a scale that will make this slowdown become a
recession. Therefore, we should not be too worried, but at the same time, we should be a bit
cautious and watch closely how things develop.
Who is of the opinion that rising house prices would cover them in the event of a default?
A. Capitalists
B. Lenders
C. Both borrowers and lenders
D. Borrowers
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B

Solution

https://store.adda247.com/#!/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=19001/packageId=594/lang=ENGLISH 44/44