Sie sind auf Seite 1von 17

PERSEKOLAHAN SANTO PAULUS

SMAK SYURADIKARA “TERAKREDITAS A”


JL. WIRAJAYA ENDE TELP. (0381) 21648 PAKET 2

UJIAN SEMESTER GASAL


MATA PELAJARAN : BAHASA INGGRIS
HARI/TANGGAL : JUMAD, 13 DESEMBER, 2013
WAKTU : 07.15 – 09.15
KELAS/PROGRAM : XI IPA 1, 2, & 3

A. LISTENING SECTION

Question 1 refers to the following dialog.


Man: Guess what! Our team has won the National Robot Competition!
Woman: Amazing! That is really good news.

1. What are the speakers talking about?


A. Their team’s victory in the National Robot Competition.

B. Their team’s failure in the Robot Competition.

C. The result of the National Robot Competition.

D. The enrollment in the National Robot Competition.

E. The National Robot Competition.

Questions 2 refers to the following dialog.

Boy : Tiara, what did you do to your left arm?


Girl : Ouch! Don’t touch it! It’s really painful.
Boy : What happened?
Girl : Well, I felt a little twist on my arm during softball yesterday.
Boy : Sorry to hear that.
2. What feels painful?
A. The boy’s right arm.

B. The boy’s left arm.

C. The girl’s right arm.

D. The girl’s left arm.

E. Both of the girl’s arms.

Question 3 refers to the following dialog.

Boy : Oh. I’m the luckiest person in the world.


Girl : How come?

1|Page
Boy : I won a free trip to Europe for two weeks!
Girl : That’s cool! Congratulations!
3. Why is the boy happy?
A. He won a lottery.
B. He will enjoy a free trip to Europe
C. He will have a long trip to Australia.
D. He has just found a box of treasure.
E. He won a sum of money from a quiz program.

Questions 4 and 5 refer to the following monolog.

Once upon a time, there was a beautiful girl named Putri Kemuning. She
lived with her mother in a forest. They earned their living by collecting
firewood, to sell to the villagers nearby.
One day, Putri Kemuning’s mother was sick. Putri Kemuning was very
upset because she had no money to buy medicine for her mother. The rabbit,
Putri Kemuning’s friend, knew that. It approached her and gave her a ring. It
told her that it found the ring in the forest. It belonged to King Ngarancang
Kencono. He dropped it when he was hunting.
The rabbit asked Putri Kemuning to sell the ring so she could use the
money to buy medicine. Putri Kemuning refused to sell it. On the contrary, she
gave the ring back to the king. Finally, the king gave Putri Kemuning a bag full
of gold coins. Then, she bought medicine for her mother.
Adapted from: http://indonesianfolklore.blogspot.com/search/label/East%20Java (December 17,
2011)

4. Which of the following statements is NOT TRUE?


A. Putri Kemuning lived in a forest.
B. Putri Kemuning returned the ring to King Ngarancang Kencono.

C. King Ngarancang Kencono wanted to marry Putri Kemuning because of


her honesty.

D. The rabbit gave Putri Kemuning a ring which it found in the forest.

E. Putri Kemuning was sad because she didn’t have money to cure her
mother.

5. Who owned the ring?


A. The rabbit.
B. The rabbit’s friend.
C. Putri Kemuning.
D. Putri Kemuning’s friend.
E. King Ngarancang Kencono.

2|Page
Questions 6 and 7 refer to the following dialog.
Boy :See what I have read, Mom. Android cell phone! Just Rp800,000.
Woman :Ha? Rp800,000? Are you sure?
Boy :Yes, just look here. May I buy it? I would really like to have an
android cell phone.
Woman :You may buy one, but you should be careful when buying online.
Moreover, the cell phone is very cheap. It would be better buying it
from a phone kiosk. By doing so, you will know its quality.
Boy :You’re right, Mom. Thank you.

6. What is the dialog about?


A. The boy’s android cell phone.

B. A kiosk selling cheap cell phones.


C. An expensive cell phone sold online.
D. The newest type of an android cell phone.
E. A cheap cell phone sold online.

7. What does the woman warn the boy about?


A. To be careful when buying something online.
B. To delay buying a cell phone.
C. To choose another type of cell phone.
D. To be careful when bringing a cell phone.
E. To be careful when buying a used cell phone.

Questions 8 to 10 refer to the following monolog.


The two kidneys create waste liquid, urine. Inside each kidney are one
million microscopic filters called nephrons. Each has a tiny bunch of blood
capillaries, which pass water and many substances into a long, looped tube. In
the tube some of the water and substances are filtered back the body, leaving
the unwanted water and waste, as urine. This flows from the kidney down a
tube, the urethra, to the bladder.
Adopted from: Steve Parker, Encyclopedia Question & Answer ‘Human Body’ , Essex, Miles Kelly
Publishing Ltd, 2004.
8. What is the text about?
A. What kidneys are.
B. The description of kidneys.
C. What kidneys produce.
D. The functions of kidneys.
E. What nephrons are.

9. What do kidneys produce?


A. Urine.
B. The urethra.
C. Useful liquid.
D. Many useful substances.
E. Sweat.

10. What is a nephron?


A. Waste liquid.

3|Page
B. A microscopic filter in the kidney.
C. A blood capillary.
D. A long, looped tube.
E. Liquid in the kidney.

B. READING SECTION
The following text is for questions 11 to 13
Attention all students of SMA Pemuda Harapan.
We have good news for you. Now, it is your chance to join a three-month
English course in Australia! The program will cover everything, including your
course fee, flight tickets, accommodation and associated expenses.
During the course you will have English classes five days a week. You can join
a grammar and vocabulary class, or a speaking and listening class. There is also a
choice of activities you canparticipate in during your free time, such as makinga
radio program and joining sports clubs. You will also have a chance to study
Australian culture. For further information, please read the brochure on the
announcement board. Thank you.
11. What is the purpose of the text?
A. To express the benefits of joining a three-month English course.

B. To congratulate the winners of a three-month English course.

C. To announce the place and time of the course.

D. To inform the readers about a three-month English course.

E. To explain how to enrol for a three-month English course.

12. The following will be covered by the program, EXCEPT ________.


A. the course fee
B. all living expenses
C. the flight tickets
D. the accommodation
E. a suitable job
13. How often will you have English classes during the program?
A. Three days/week.
B. Five days/week.
C. Four days/week.
D. Six days/week.
E. Every day.

The following text is for questions 14 to 18.


One day, I awoke early, as I often do, just before sunrise, to walk by the
ocean’s edge and greet the new day. As I moved through the misty dawn, I
focused on a faint, far away motion. I saw a young girl, bending and reaching and

4|Page
flailing her arms, dancing on the beach, no doubt to celebrate the perfect day
soon to begin.
As I approached, I sadly realized that the girl was not dancing on the bay, but
rather bending to sift through the debris left by the night’s tide. She picked up a
starfish and then stood, only to heave it back into the sea. I asked the girl the
purpose of her efforts. She said, “The tide has washed the starfish onto the beach
and they cannot return to the sea by themselves.” She added, “When the sun rises,
they will die, unless I throw them back into the sea.”
As the girl explained, I surveyed the vast expanse of beach, stretching in both
directions beyond my sight. Starfish littered the shore in numbers beyond
calculation. The hopelessness of the girl’s plan became clear to me and I
countered, “There are more starfish on this beach than you can ever save before
the sun is up. Surely you cannot expect to make a difference.”
The girl paused briefly to consider my words, bent to pick up a starfish and
threw it as far as possible. Turning to me she simply said, “I madea difference
with that one.”
I left the girl and went home, deep in thought of what the girl had said. I
returned to the beach and spent the rest of the day helping the girl return starfish
to the sea.
Adopted from: http://www.rogerknapp.com/inspire/starfish.htm (March 12, 2012)

14.Where did the story take place?


A. In a hillside.
B. At the seashore.
C. At a river bank.
D. In a forest.
E. In a lake.
15. When did the story happen?
A. In the afternoon before the sunset.

B. At noon when the sun shone brightly.

C. Very early in the morning.

D. In the evening.

E. In the middle of the night.

16. What did the girl pick up and throw?


A. Starfish.
B. Frogs.
C. Turtles.
D. Fish.
E. Octopus.
17. What would happen to the creature when the sun has fully risen?
A. They would die.

B. They would be withered.

C. They would shrink.

D. They would not be fresh.

E. They would grow fast.

5|Page
18. What moral value can you get from the story?
A. We should forgive others’ mistakes.

B. We should be brave in facing any situations for better or for worse.

C. Those who like to help others will have an advantage in the future.

D. We cannot count on others to help us achieve our goals.

E. We should care for others, no matter how small our action is.

19. Mother : Sita, stop ________. Go to bed now. It’s already late!
Sita : But, Mom, tomorrow is a holiday.
Mother : No excuses. Go to your bed now!
Sita : O.K.

A. to play games
B. plays games
C. playing games
D. be playing games
E. being played games
20. bought–was–the soup–already–mother–
1 2 3 4 5
which–spoiled–this morning
6 7 8
The correct arrangement of the jumbled words is ________.
A. 3–6–5–8–4–1–7–2
B. 6–1–3–5–8–2–7–4
C. 6–1–3–8–2–7–5–4
D. 3–6–5–1–8–2–7–4
E. 3–5–6–2–8–1–7–4
21. Arrange the following sentences to form
a meaningful paragraph.
(1) However, the cactus never got upset and it even tried to advise the rose,
saying, “God did not create any form of life without
a purpose.”

(2) Then, the rose looked at a cactus and said, “Look at that ugly plant full of
thorns!”

(3) One day a red rose blossomed in a forest.


It said proudly, “It seems that I am the most beautiful plant in this forest.”

(4) The red rose replied, “I see everyone looking at me and admiring me.”

(5) The proud red rose looked angrily at the pine and said, “You don’t know
what beauty is at all. You cannot compare my thorns to that of the cactus.”

(6) A sunflower asked, “Why do you say that? In this forest there are many
beautiful plants. You are just one of them.”

6|Page
(7) The pine tree said, “Red rose, what kind of talk is this? You have thorns
too.”

Adopted from: http://old.nabble.com/-DesiMails—


Inspirational-Story:-Proud-Red-Rose.-Must-Read.-td23778689.html (October 12,
2012)
A. 3–6–7–1–5–4–2

B. 3–6–7–4–1–5–2

C. 3–6–4–2–7–5–1

D. 3–6–5–1–2–4–7

E. 3–6–2–7–1–5–4

For questions 22 to 25, choose the correct words to complete the following text.
The story was about a little (22) ________, bobbing along in the ocean, having a
grand old time.
It was enjoying the wind and the fresh air–until it noticed other waves in front of it
(23) ________ crashed against the shore. “My God, this is terrible,” the little wave
said. “Look what’s going to happen to me!” Then along came another wave. It saw
the little wave looking grim and said to it, “Why do you look so sad?” The little
wave said, “You don’t understand! We’re all going to (24) ________! All of us waves
are going to be nothing! Isn’t it terrible?” The second wave said, “No, you don’t
understand. You’re not a wave. You’re part of the (25) ________”.
Adopted from: http://www.rogerdarlington.co.uk/stories.html (January 11, 2012)
22. A. boy

B. fish

C. girl
D. seashell
E. wave
23. A. who
B. which
C. what
D. where
E. whom
24. A. change
B. surrender
C. survive
D. crash
E. defeat
25. A. ocean
B. mountain
C. sky
D. universe
E. wave

7|Page
The following text is for questions 26 and 27.

You often hear about seaweeds, but perhaps you never see them. Now, let me
show you the plants. These are seaweeds. They belong to algae. They grow mainly
on rocky shores or underwater close to the coast. They hold on to the rocks to
prevent being washed away. Seaweeds have tough, leathery fronds (leaves) to
stand up the pounding of the waves. Their bodies are flexible so that they can
move with the water currents without breaking.
Adopted from: Peter Riley, Science Library: Plants, Essex, Miles Kelly Publishing Ltd, 2004.

26. From the text we know that ________.


A. seaweeds belong to mushrooms
B. seaweeds grow mainly on the bottom of the sea
C. seaweeds have flexible bodies
D. seaweeds float on the sea water
E. seaweeds hold on to other plants to prevent being washed away
27. “Seaweeds have tough, leathery fronds (leaves) . . . .”
What is the antonym of ‘tough’?
A. Hard.
B. Strong.
C. Small.
D. Unique.
E. Weak.

The following text is for questions 28 and 29.

MEMO
To : Mr. Aryono, Vice Principal

Date : August 3, 2013


Subject : Invitation
We’d like to invite you to attend the OSIS meeting today at 2 p.m. in the
school hall to discuss the inauguration night of the new OSIS committee. Thank
you.

Reno

The Committee Chairperson

28. What is the agenda for the meeting?


A. Electing the new OSIS committee.
B. Discussing the inauguration night.
C. Informing the new OSIS committee.
D. Forming the new OSIS committee
E. Discussing the coming OSIS meeting.

29. What should Mr. Aryono do according to the text?


A. He should come to the meeting on time.

8|Page
B. He should ignore the meeting.
C. He should keep the information for himself.
D. He should come after the meeting begins.
E. He should host the meeting well.
This following text is for questions 30 to 33.

The body has five main senses: sight, hearing, smell, taste and touch. More
information about the outside world enters the body through the eyes and ears–
from pictures, noises, words on paper and everyday sounds–than through all the
other senses combined. All the body’s sense organs work in the same way. They
detect changes or features and produce patterns of tiny nerve signals that are
sent to the brain. The eye detects light as rays of different colors and brightness.
The ear detects vibrations of sound that reach it as invisible air waves. Both smell
and taste are chemo-senses. They detect tiny particles of chemical substances –
odorants floating in the air and flavorings in foods and drinks. The two senses
work separately, but they usually both send messages to the brain at the same
time when we eat and drink. So does the sense of touch, as the lips, tongue, gums
and cheeks detect the temperature and hardness or consistency of the food.
Smell, taste and touch are closely linked or associated in the brain–especially
when we eat. What we imagine as the ‘taste’ of a meal is really a combination of
these three senses.
Adopted from: Steve Parker, Science Library: Human Body, Essex, Miles Kelly Publishing Ltd, 2004.

30. What is the suitable title for this text?


A. The Body System
B. Sense Organs
C. Our Senses
D. What a Sense is
E. How We Get Information
31. Which of the following statements is NOT TRUE?
A. All the body’s sense organs send nerve signals to the brain.
B. We use our eyes to detect light as rays of different colors and brightness.
C. Both smell and taste are chemo-senses because they detect chemical
substances–odorants.
D. When we eat, we link smell, taste and touch in our brain.
E. Vibrations of sound are detectable by our vision.

32. “They detect changes or features and produce


. . . .”
The word ‘they’ refers to ________.
A. eyes
B. ears
C. features
D. everyday sounds
E. all the body’s sense organs
33. “They detect tiny particles of chemical substances . . . .”
What does ‘tiny’ mean?
A. Certain.
B. Recognizable
C. Invisible.
D. Very small..
E. huge.

9|Page
34. Apparently we have learned to speak English ________ elementary school.
A. for
B. since
C. ago
D. during
E. last time

35 Nia : Is your brother at home?


Oppy : Sorry, I don’t know ________.
A. why is my brother at home
B. that my brother is at home
C. whether my brother is at home
D. when is my brother at home
E. where is my brother

The following text is for questions 36 to 40.

A planet is a body in space that revolves around a star. There are eight planets
in our solar system and these eight planets orbit around the Sun. The names of
the planets are Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune.
Planets orbit around the stars. All theplanets of the solar system revolve in
elliptical orbits. In other words, their orbits are like large, flat circles. The time it
takes a planet to make one revolution around the Sun is called a year.
The Greeks were the first people torecognize and give names to the planets.
The word planet comes from a Greek word meaning wanderer . If a person
wanders, it means he goes from one place to another, without a home asa base.
The Greeks thought planets “wandered” in the sky. However, modern scientists
can predict the movement of the planets veryaccurately.
36. What is a suitable title for this text?
A. The Planets.
B. The Stars.
C. The Orbits.
D. The Wanderers.
E. The Greeks.
(Ujian Nasional 2002/2003)

37. The planets in our solar system orbit ________.

A. from one position to another


B. around the circles
C. in one movement
D. around the stars
E. in random orbits
(Ujian Nasional 2002/2003)

38. “However, modern scientists can predict the movement . . . .” (Paragraph 3)


The word ‘predict’ means ________.
A. foresee
B. observe
C. think
D. evaluate

10 | P a g e
E. investigate
39. What does ‘planet’ mean?
A. An object.
B. A solid object.
C. A wanderer.
D. A big and round circle.
E. A large, flat circle.
40. Who initially gave names to the planets?
A. Europeans.
B. Greeks.
C. Germans.
D. Americans.
E. Japaneses.

This following poster is for questions 41 and 42.

Adapted from: http://www.zipdesign.net/work_Visionposter.html (March 19, 2012)

41. What is the purpose of the poster?


A. To invite old environmental activists to
a workshop.
B. To invite young environmental activists to
a workshop.
C. To persuade old people to be environmental activists.
D. To persuade young people to be
environmental activists.
E. To invite young environmental activists to do an environmental
movement.
42. “. . . Environmentally Sustainable Future . . . .”

11 | P a g e
The synonym of ‘sustainable’ is ________.
A. able to be maintained
B. able to be consumed
C. able to be improved
D. able to be modified
E. able to be changed

The following text is for questions 43 to 45.

Do you get enough sleep at night? It is good for you to do so, because lack of
sleep can cause bad effects.
First, inadequate sleep can cause irritability and stress, while healthy sleep
can enhance well-being. After a sleepless night, you may be more irritable, short-
tempered and vulnerable to stress. If you sleep well, your mood should be normal.
Besides, lack of sleep can be an even greater risk factor for anxiety. In a
study, people with insomnia were 20 times more likely to develop panic disorder, a
type of anxiety disorder.
Finally, sleeping is also associated with health. Numerous studies have found
that insufficient sleep increases a person’s risk of developing serious medical
conditions, including obesity, high blood pressure, diabetes and cardiovascular
disease.
Considering the facts, we conclude thatinsufficient sleep is a disadvantage for
us.
Adopted from: http://healthysleep.med.harvard.edu (March 17, 2012)

43. What is the text about?


A. How long should we sleep.
B. The advantages and disadvantages of sleeping too much.
C. The relationship between sleeping and mood.
D. The relationship between sleeping and health.
E. The disadvantages of insufficient sleep.
44. “. . . while healthy sleep can enhance well-being.”
(Paragraph 2)
The synonym of ‘enhance’ is ________.
A. support
B. protect
C. maintain
D. increase
E. substitute
45. The following are the medical conditions which may increase because of
insufficient sleeping, EXCEPT ________.
A. obesity
B. diabetes
C. pulmonary disease
D. high blood pressure
E. cardiovascular disease

This following text is for questions 46 to 49.

12 | P a g e
New technologies and high-speed Internet connections have helped online
gaming become a popular pastime on the Internet. The risks of online games
should be understood by anyone enjoying them.
First, viruses may arrive as attachments in e-mailmessages or via instant
messaging programs. Corrupt or malicious programs may also be hidden in the
game files you download or software you install. Viruses and worms may be used
to install malicious software on your computer.
Besides, malicious individuals may try to trick you into installing software on
your computer that they can use, to control your computer, monitor your online
activities, or launch attacks against other computers. Furthermore, if a malicious
individual gathers information about you from the profiles you create in games
and other sources, they may be able to use it to establish accounts in your name,
resell it, or use it to access your existing financial accounts.
For the reasons mentioned, it is clear that online games are risky and we
should understand the risks.
Adapted from: Eric J. Hayes, Playing It Safe: Avoiding Online Gaming Risks , produced 2006 by US-CERT,
a government organization, updated 2008.

46. What is the text about?


A. The advantages and disadvantages of online games.
B. The description of online games in general.
C. How malicious individuals trick us via online games.
D. Tips to play online games.
E. The risks of online games.
47. “. . . they may be able to use it to establish accounts in your name . . . .”
(Paragraph 3)
The word ‘they’ here refers to ________.
A. online gamers
B. Internet users
C. profiles we create in games and other sources
D. profiles we create in games
E. malicious individuals
48. Which of the following is NOT the risk mentioned in the text?
A. Game software may sometimes introduce unknown vulnerabilities.
B. Malicious individuals may access your existing financial accounts.
C. Viruses and worms may be used to install malicious software.
D. Corrupt or malicious programs may be hidden in the game files you
download.
E. Viruses may arrive via instant messaging programs.
49. “. . . they can use to control your computer . . . .”
(Paragraph 3)
The word ‘control’ is similar to ________.
A. convey
B. overlook
C. rouse
D. put forth
E. restrain
50. The new cell phone is expensive. ________, Lia can still use her old one. ________,
she decides to delay buying the new cell phone.
A. In addition; Moreover
B. In addition; Furthermore

13 | P a g e
C. Furthermore; Moreover
D. Therefore; Consequently
E. Moreover; Consequently
51. Ida : I couldn’t stop ________ about the
actor. He is very handsome.

Fendy : Neither could I. I enjoyed ________ his film very much.


A. talk, watch
B. talk, watching
C. being played games
D. being talked, watched
E. talking, watching

The following text is for questions 52 to 54.


If you love to sing, then you’re already aware that singing is fun, energizing
and a great stress reducer. If you’re facing physical, emotional or mental
challenges, or if you just want more peace and happiness, here are ways singing
can change your life.
As you begin to use “full body breathing” with a relaxed, soft belly, you allow
the diaphragm to drop, giving the lungs the freedom to expand more fully. Relaxed
abdominals are essential for proper breath support while singing.
As you use full body breathing, you are bringing in a greater volume of air.
Oxygen floods the blood system, bathing the cells in life-giving oxygen. You will
feel more alive as you breathe deeply and fill yourself with energizing, oxygenated
air! Singing oxygenates the blood!
Besides, singing requires thought. You are memorizing lyrics, melodies and
rhythms, as well as connecting words with emotion. Your “singer’s breathing”
technique is bringing more oxygen to the brain. Your brain’s neurons are firing
furiously as you are integrating the physical, emotional and psychological
functions necessary to joyful singing! Singing stimulates brain activity!
All this physical, neurological and emotional activity serves to release those
“feel-good” hormones called endorphins. So not only is your audience benefiting
from your lovely voice, but you are being flooded with happy hormones that give
you a sense of peace and well-being. Singing feels fantastic because it releases
“feel good” endorphins!
Considering the facts, it is good for you to sing every day, but please choose
songs with positive lyrics. If you’re one of millions who claim “can’t sing!”, then I
suggest that you consider singing as an absolutely free, non-prescription, safe
and effective life-enhancing tool.
Adapted from: http://konstantinito.blogspot.com/2011/12/10-reasons-why-singing-is-good-for-you.html
(November 8, 2012)

52. What is the text about?


A. The process of singing.
B. The comfort we get by singing.
C. The advantages and disadvantages of singing.
D. The relation between singing and health.
E. The benefits of singing.

14 | P a g e
53. What can you say about paragraphs two and four?
A. The fourth paragraph supports the idea stated in the second paragraph.
B. Both paragraphs tell about the advantages of singing.
C. The statement in the second paragraph is contrary to the statement in
the fourth paragraph.
D. Both paragraphs tell about how singing makes us healthy.
E. The second paragraph tells about the advantages of singing, while the
fourth paragraph persuades people to sing more often.
54. What is the main thing which makes a person feel happy when singing?
A. Singing allows diaphragm to drop.
B. Singing stimulates brain activity.
C. . Singing promotes deep breathing.
D. Singing causes endorphins released
E. When a person sings, oxygen floods the blood system.
55. What is recommended by the writer?
A. To join a vocal group.
B. To sing any kind of songs.
C. To sing songs with positive lyrics every day.
D. To memorize many kinds of songs.
E. To sing at least three times a day.

15 | P a g e
ANSWERS KEY
1. A
2. D
3. B
4. C
5. E
6. E
7. A
8. D
9. A
10. B
11. D
12. E
13. B
14. B
15. C
16. A
17. A
18. E
19. C
20. D
21. C
22. E
23. B
24. D
25. A
26. C
27. E
28. B
29. A
30. C
31. E
32. E
33. D
34. B
35. C
36. A
37. D
38. A
39. C
40. B
41. B

16 | P a g e
42. A
43. E
44. D
45. C
46. B
47. E
48. A
49. E
50. E
51. E
52. E
53. B
54. D
55. C

17 | P a g e