You are on page 1of 3

ORIENTE

COMPLEX
Lisbon Expo’98, Portugal, 1996 – 2004
RESIDENTIAL

Location Lisbon Expo’98, Portugal


Client Coociclo Cooperative and Espreita Rio Cooperative
Landscape Architecture Joao Nunes (PROAP)
Programme Mixed-use with street retail, offices and residential
Plot Area 6,800 sq.m
Gross Built Area 15,000 sq.m (plus 9,000 sq.m below grade)
Total Building Cost EUR 16M
Construction Cost EUR 650 per sq.m
Project Status 1996 (master planing) – 2004 (built and open to public)

East and north facade

View towards to residential courtyard Residential courtyard

www.promontorio.net
ORIENTE COMPLEX
Lisbon Expo’98, Portugal, 1996 – 2004

Garden level plan

Ground floor plan

East facade

www.promontorio.net
ORIENTE COMPLEX
Lisbon Expo’98, Portugal, 1996 – 2004

Residential courtyard

The design of the Oriente complex results Complying with the legal constrains A small services building, isolated on
from the merger in a single plot of two imposed by the Expo’98 master plan, the East top of the platform functions as
cooperatives and different programmes the buildings are set on a platform that a counterpoise to both the missing slot
for housing, offices and shops. Set in functions as a commercial belt around the of the arched passageway of the housing
one of the most infra-structured areas of perimeter, the latter compulsorily shaped block, and the public elevator tower on the
the Lisbon Expo’98 precinct, facing the as an arcade on the elevations facing the opposite end of the square.
Boulevard of the Oceans and bordering boulevard. The housing building is set
the Siza’s Portuguese Pavilion and the as a U on the platform level, permeated The wall construction system for both
Museum of Science, the plot formerly by an arched passageway that generates the housing and office facades is based
occupied by theme pavilions during the a semi-enclosed patio allowing public on an insulated brick wall, protected by a
World Exhibition, was later devised as a access to the apartments. In the office ventilated fibber-cement panelling system.
perimeter block divided approximately building area this U-shaped typology is The surfacing of the peripheral beams of
in half by the cooperatives. Even tough received at street level generating a large the floor slabs interrupts the stereotomy
this separation is total, –that is, from public square, crowned by a mezzanine of the panels. In contrast with artificial
underground parking to the surface at the platform level. On the latter, nature of concrete and fibber-cement,
floors–, it was nevertheless possible to besides access to the offices, a number the frames are made of solid redwood.
create an understanding between the of restaurants and cafeterias produce a The physical presence of the ensemble,
parties involved in regard to the public constant flow of public movement. however discreet and formally restrained,
space and the compositional systems, aims to establish a positive contrast
so that the overall ensemble could be with the multifarious plasticity of the
perceived as a single entity. surroundings.

www.promontorio.net