Sie sind auf Seite 1von 73

1

Copyright © 2015 Science Olympiad Foundation. Printed with the permission of Science Olympiad Foundation. No part
of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying,
recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the
possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as
the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of IEO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana.
Phone : 0124 - 4951200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in

Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit www.mtg.in for buying books online.


CLASS 4

Contents
ªª 1st IEO 2010

ªª 2nd IEO 2011

ªª 3rd IEO 2012 - SET A

ªª 3rd IEO 2012 - SET B

ªª 4th IEO 2013 - SET A

ªª 4th IEO 2013 - SET B

ªª 5th IEO 2014 - SET A

ªª 5th IEO 2014 - SET B


MTG Work-Books / olympiad books
CLASS 1

International National International MTG


Mathematics Science English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Series

CLASS 2

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series

CLASS 3

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series
MTG Work-Books / olympiad books
CLASS 4

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series

CLASS 5

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series

CLASS 6

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series
MTG Work-Books / olympiad books
CLASS 7

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series

Math IQ Science IQ Master Mental


Challenge Challenge Ability in 30 Days

CLASS 8

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series

Math IQ Science IQ Psychology of The Secrets of Master Mental


Challenge Challenge Success SUCCESS Ability in 30 Days
MTG Work-Books / olympiad books
CLASS 9

International National National International


Mathematics Science Cyber English
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad

Math IQ Science IQ Psychology of The Secrets of Master Mental


Challenge Challenge Success SUCCESS Ability in 30 Days

CLASS 10

International National National International


Mathematics Science Cyber English
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad

Math IQ Science IQ Psychology of The Secrets of Master Mental


Challenge Challenge Success SUCCESS Ability in 30 Days
MTG Work-Books / olympiad books
CLASS 11

International National National


Mathematics Science Cyber
Olympiad Olympiad Olympiad

Math IQ Science IQ Psychology of The Secrets of Master Mental


Challenge Challenge Success SUCCESS Ability in 30 Days

CLASS 12

International National National


Mathematics Science Cyber
Olympiad Olympiad Olympiad

Math IQ Science IQ Psychology of The Secrets of Master Mental


Challenge Challenge Success SUCCESS Ability in 30 Days
Class
1 to 10
JEE (Main & Advanced) | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FOUNDATION COURSE
For Classes 7, 8, 9 & 10

Class 7

Class 8

Class 9

Class 10
Class 4

1st

Year 2010

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


CLASS 4 | 1st IEO - 2010

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

Choose the odd one out from each set of words.

1. A. angry
B. furious
C. delighted

2. A. tiger: tigress
B. horse: colt
C. elephant: calf

Fill in the blanks with the correct prefix.

3. The teacher scolded Tilak for being ____attentive.


A. un-
B. in-
C. non-

Fill in the blanks with the correct suffix.

4. He was so miser____ that he never even gave a coin to a beggar.


A. –ly
B. –ness
C. –er

5. The programme was inaugurated by the _______________


A. principle.
B. principal.
C. principel.

6. The Taj Mahal in Agra is the most ______________ building I


have ever seen.
A. inpressive
B. impressive
C. improsive

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


CLASS 4 | 1st IEO - 2010

Fill in the blanks with the correct word/phrase.

7. My father works in the Maths Department. He is a


_______________
A. mathematics.
B. mathematist.
C. mathematician.

8. I like discovering new things. When I grow up I want to be


____________

A. an explorer.
B. an adventurer.
C. a discoverer.

9. The school building came up slowly because there weren‛t enough


______________ to help.

A. hands
B. legs
C. shoulders

10. ________! That step is broken.

A. Watch on
B. Watch over
C. Watch out

Grammar

11. There are many books here. ________ one is yours?


A. Who
B. What
C. Which

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


CLASS 4 | 1st IEO - 2010

12. I like to play with Peggy. She is my _____________ friend.


A. better
B. best
C. bestest

13. The driver was careless. His car ran into ______________. We
were unhurt, but our car was damaged.
A. us
B. ours
C. me

14. My little brother is very naughty. He ______________ my


notebook.
A. tore
B. tored
C. teared

15. We did not go to the museum because very ______________


children wanted to go.
A. much
B. many
C. few

16. Don‛t make so much noise. The baby ______________


A. sleeps.
B. is sleeping.
C. was sleeping.

17. My grandparents are staying with us now. So we are moving into a


_______________ house.
A. largely
B. larger
C. largest

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


CLASS 4 | 1st IEO - 2010

Spot the WRONG sentence

18. A. The teacher stands in front of her class.


B. The teacher stands at her class.
C. The teacher stands with her class.

19. A. The phone rings when I was having breakfast.


B. The phone rang when I was having breakfast.
C. The phone rings when I am having breakfast.

20. A. How much time do you need to finish your homework?


B. How much time will you need to finish your homework?
C. How much time you need to finish your homework?

READING

Read the story and answer the questions that follow.

My Pet Joey
Joey was a lovely pet. Yet Ram was pretty sure that he did not want to
keep him anymore. Joey reminded him too much of his grandmother.
Every time his grandmother was angry with someone she would call
them “silly old fool”. Joey learnt this and repeated it even months
after she died. But now Ram could no longer laugh when Joey did that.
Instead, each time Joey called it aloud, he found his eyes filling with
tears.
That‛s how Joey came to be with Mala. Mala loved Joey very much. She
never got bored listening to him. He was even better than a parrot. He
could repeat many words in English and some words in Hindi and he
imitated a few funny sounds! What Mala loved best was how he
imitated Ram‛s loud laugh.

But there was a problem. When visitors came Joey called out loudly
‘silly old fool‛. Poor Amma had to explain to everyone that they did not
teach him to say that and the worst part was that Joey would cock his
head to one side and laugh loudly while Amma said that!

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


CLASS 4 | 1st IEO - 2010

Soon Amma was tired of Joey‛s tricks. She scolded Joey, but he would
only laugh at her. This went on till one day she decided that Joey must
go. Mala was heartbroken. She could not bear to think of him in a
strange house. So she sadly opened the cage and Joey flew away.

Now there is no Joey to tease Mala and imitate funny sounds and even
Amma finds the house too quiet without him.

21. Ram agreed to give Joey to Mala because ______________


A. he spoke like his grandmother.
B. he didn‛t like Joey laughing like him.
C. Mala loved Joey very much.

22. Amma said Joey had to go because ______________


A. he called everyone ‘silly, old fool‛.
B. he laughed at every visitor.
C. she wanted the house to be quiet.

23. Joey is a ____________


A. dog.
B. parrot. 
C. mynah.

Read the passage and answer the questions that follow.


Oceans and Seas
Oceans and seas are large areas of water on the surface of the earth.
But they are different from each other too. Oceans are enormous
when compared to seas: they contain more water than seas. There is
really only one big ocean that is divided into five – the Pacific Ocean,
Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean and Arctic Ocean. But
there are dozens of seas in the world.
A sea is surrounded by land on all or most sides. Because of this, they
are much shallower than oceans. It is possible for a large variety of
plants and animals to grow on a sea bed. But ocean beds are much
deeper than seas and since no sunlight reaches there it can support
only very simple life forms like bacteria.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


CLASS 4 | 1st IEO - 2010

24. Choose the WRONG statement.


A. There are more seas than oceans on earth.
B. Seas and oceans contain equal quantities of water.
C. All oceans are joined forming one large ocean.

25. Sea beds have different types of plants and animals growing on it
because ____________.
A. they are surrounded by land
B. sunlight reaches sea beds easily
C. they are much shallower than oceans

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION


Spoken Expression

Here are two people talking. A part of the conversation is missing.


Pick the most suitable sentence that completes the conversation.

26. Arun: Can you turn off the music system, please? I am trying to
read.
Jose: _____________________________

A. Yes. The third one switches on the light.


B. Sure. I didn‛t realize it was disturbing you.
C. No. you must listen to music when you‛re reading.

27. Radha: My God! What happened to you?


Manoj: _____________________________
Radha: I hope you will stop travelling on the footboard now.

A. They were driving too fast.


B. I fell off a moving bus.
C. These things happen to footballers.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


CLASS 4 | 1st IEO - 2010

28. Saif: I heard that you saw ‘Avatar‛ with your younger brother? Did
he understand anything?
Madhu: _____________________________
A. I don‛t think so, but he enjoyed it all the same.
B. Understanding a movie depends on many things.
C. I think so. He likes playing tricks on others.

Written Expression

Sentence 1 (S1) is given. Sentence 2 (S2) is not. Choose the right


option for sentence 2.

29. S1: Silent Valley, situated in the north-eastern corner of


Palakkad is among the oldest stretches of rain forest in the world.
S2: _____________________________
A. It is so called because the entire forest is without the noise
of cicadas.
B. Palakkad is about 50 kilometers from Coimbatore in Tamil
Nadu.
C. In 1984 the Silent Valley was declared a national park.

30. S1: Coca-Cola was invented by Dr. John Pemberton, an American


pharmacist in 1886.
S2: _____________________________
A. Coca-Cola became a household name by the 1920‛s.
B. It was originally used as a nerve and brain tonic.
C. In 1985, the Coca-Cola Company introduced diet Coke.

JJJ

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 4

2nd

Year 2011

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 CLASS 4 | 2nd IEO - 2011

SECTION-I : Word and structure knowledge

Choose the correct word to fill in the blank.

1. Do you __________ where the nearest petrol bunk is?


(A) no
(B) know
(C) now

2. I come __________ Delhi.


(A) to
(B) in
(C) from

3. The program will begin __________ fifteen minutes.


(A) on
(B) in
(C) with

Select the word/phrase that is incorrect.

4. __________
(A) The trees
(B) are bear
(C) in winter

5. __________
(A) Gaurav swimmed
(B) one hundred laps
(C) in the pool yesterday

6. Which of the following shouldn’t you tell?


(A) A story
(B) An excuse
(C) A lie

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


3 CLASS 4 | 2nd IEO - 2011

7. Check the __________ if you want to be sure of the date. (Choose the correctly
spelt word.)
(A) calendar
(B) calander
(C) calender

8. Which of these nouns will not follow the verb catch?


(A) Catch a word
(B) Catch a bus
(C) Catch a cold

9. Sheela likes apples __________ she does not like grapes.


(A) but
(B) so
(C) or

10. Wheat is ground into __________ for making bread.


(A) flower
(B) floor
(C) flour

11. Which of the following actions would make others happy?


(A) Help a blind man cross the road.
(B) Tear the pages in your notebook.
(C) Spill food while eating.

12. Who is __________, Rahul or Reena?


(A) as tall as
(B) tall
(C) taller

13. Is Chennai __________ Mumbai?


(A) bigger
(B) more big
(C) as big as

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 CLASS 4 | 2nd IEO - 2011

14. Children __________ walk on their heads.


(A) should
(B) can
(C) cannot

15. Which of the following actions would make your parents angry?
(A) Score 100/100 in the maths exam
(B) Win the first prize in a debate
(C) Not completing the homework given by your teacher

16. A __________ is a place where bread is made.


(A) confectionery
(B) cocoa factory
(C) bakery

17. Several weeks __________, we saw the beggar on the street again.
(A) latter
(B) late
(C) later

18. A __________ of bread with a __________ of butter is good for health. (Choose
the correct pair)
(A) bunch - pat
(B) slice - pat
(C) piece - slice

19. Jayashree sang ________ . (Complete the sentence using the appropriate word)
(A) ridiculously
(B) melodiously
(C) beautifully

20. Velvet : Ribbon, Woollen : __________ (Find the right pair)


(A) Sweater
(B) Saree
(C) Towel

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


5 CLASS 4 | 2nd IEO - 2011

SECTION-II : Reading

A. Study the table and answer the following questions:


Favorite sport of Girls and Boys in class 4 in Andhra Pradesh

Sports Number of Girls Number of Boys

Cricket 10 28

Basketball 12 06

Football 4 20

Kho-kho 28 2

21. The favorite sports of boys are

(A) cricket and basketball

(B) kho-kho and cricket

(C) cricket and football

22. Girls prefer

(A) kho-kho

(B) football

(C) cricket

23. The least favorite sport among boys is

(A) football

(B) basketball

(C) kho-kho

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 CLASS 4 | 2nd IEO - 2011

B. Read the poster and answer the questions:

Save us!
WE ARE JUST 1411 LEFT IN INDIA!
WE LIVE IN GIR FOREST, RANTHAMBORE SANCTUARY AND OTHER
WILD LIFE PARKS.
DO NOT KILL US FOR OUR SKIN AND CLAWS
BE KIND TO US
DO NOT DESTROY OUR HOMES!
SAVE US FROM BECOMING EXTINCT.

24. What is the Tiger’s request?

(A) Not to kill them

(B) To allow them to be extinct

(C) To visit the natural wildlife parks

25. Tiger’s homes are

(A) the caves in mountains

(B) safaris

(C) forests

26. To become extinct means

(A) we cannot find those animals anywhere

(B) we can find those animals everywhere

(C) can be seen only in India

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


7 CLASS 4 | 2nd IEO - 2011

27. Save us - Us refers to?

(A) Tigers in Gir forests

(B) Tigers in India

(C) Tigers and lions

28. We can be kind to tigers by

(A) keeping them as pets

(B) feeding them in zoos

(C) not killing them for selfish gains.

SECTION-III : Spoken and written expression

For each of the question choose the correct option:

29. Teacher: Have you done the homework Amrit?

Amrit: ________________________________

(A) No, I won’t.

(B) Sorry ma’am I was unwell.

(C) No madam, my mom couldn’t complete it.

30. Travel agent: What can I do for you sir?

Tourist : ________________________________

(A) Give me some change please.

(B) No, Nothing.

(C) Could you arrange for a package tour of Delhi?

31. Ravi: I’m going to Kulu and Manali this summer. How about you?

Som: ________________________________

(A) I am attending a summer camp.

(B) Bon Voyage! Have a nice time.

(C) Be careful, landslides are common.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8 CLASS 4 | 2nd IEO - 2011

32. Ramesh: Do you think boys should learn cooking?


Sanjay: ________________________________

(A) No, why should they?

(B) Yes, why not? It will help them later.

(C) Yes, they can waste time in the kitchen.

33. Tourist: How do I get to the airport?


Young man : ________________________________

(A) I don’t know.

(B) Ask someone else.

(C) Here let me show you the right direction.

Read the advice. Guess who the speaker is and who he/she is speaking
to.

34. I don’t think you need to take a scan. You can continue with the same medicines
for a fortnight.

(A) pharmacist to a patient

(B) nurse to a patient

(C) doctor to a patient

35. You must cut down on fat. Take a lot of fruit and salads.

(A) manager to his clerk

(B) dietician to an obese patient

(C) teacher to canteen manager

ppp

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 4

3rd

Set A

Year 2012

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 3rd IEO - SET A

SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

CHOOSE THE CORRECT WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH SENTENCE.

Example
Potato chips are ______.

(A) creamy (B) silky (C) crunchy (D) fleshy

1. You ________ wear a helmet or you will be fined by the traffic police.
(A) might
(B) can
(C) must
(D) don’t have to

2. I’m tired. I need to ________.


(A) napping
(B) nod
(C) snore
(D) sleep

3. See you in the evening. I ________ I won’t be late.


(A) agree
(B) try
(C) promise
(D) definitely

4. Bees ________ honey.


(A) eat
(B) grow
(C) make
(D) raise

5. I like pizzas. Italians make ________ best pizzas in the world.


(A) a
(B) the
(C) an
(D) some

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


3rd IEO - SET A 3
6. I like cats, they kill ________ mice.
(A) an
(B) a
(C) the
(D)

7. I live ________ Church street in Chennai.


(A) on
(B) in
(C) at
(D) of

8. The train arrived ___________ time as usual.


(A) at
(B) in
(C) on
(D) by

9. I took my bicycle to the new bicycle shop ________.


(A) to buy a new bicycle for myself
(B) to get the tyre changed
(C) to see if they had a similar one
(D) because my friend has a bicycle too

10. Ravi has lived in Delhi ________ December 2010.


(A) about
(B) since
(C) for
(D) almost

11. Saleem is a ________ swimmer than Kapil.


(A) better
(B) good
(C) best
(D) slowest

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 3rd IEO - SET A
12. I don’t like being stuck in a small, dark lift. I get very ________.
(A) frightful
(B) terrifying
(C) careful
(D) scared

13. ‘I lost all my money while playing. Could you ________ me some. I’ll return it
tomorrow.’
(A) borrow
(B) lend
(C) give
(D) owe

14. The local train was full. My family and I couldn’t get ________.
(A) up
(B) out
(C) by
(D) on

15. I had my small camera, but I didn’t take any ________.


(A) video
(B) pictures
(C) photographs
(D) movie

16. What do you ________ for breakfast?


(A) usually to eat
(B) eat usually
(C) usually eat
(D) to eat usually

17. Pallavi is very good ________ making pickles.


(A) in
(B) for
(C) at
(D) about

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


3rd IEO - SET A 5
18. There were too many people at the party and there wasn’t ________ food for
everyone.
(A) too much
(B) many
(C) some
(D) enough

19. My new bicycle is much ________ than my old one.


(A) better
(B) more good
(C) gooder
(D) more better

20. His grandfather lives in a village, it’s about 50 km ________ the nearest city.
(A) on
(B) by
(C) from
(D) far

SELECT THE PHRASE/WORD TO MATCH THE DESCRIPTION.

Example
We adore going to visit our grandmother.

(A) She’s not a very good person. (B) She’s fun to be with.
(C) She treats us badly. (D) She’s not very friendly.

21. Babu’s so lazy.


(A) His shoes are so dirty.
(B) He kicks his football all the time.
(C) His mother should wake him up early.
(D) He doesn’t do anything.

22. You look through these to see the birds clearly at a distance.
(A) Kaleidoscopes
(B) Glasses
(C) Binoculars
(D) Microscopes

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 3rd IEO - SET A
23. Wow! This building is 500 years old. It was built by the Mughals. It’s________.
(A) ancient
(B) olden
(C) past
(D) current

24. You can pour this; it has no fixed shape and takes the shape of its container.
It’s_____________.
(A) flexible
(B) fluid
(C) stretchable
(D) stiff

SECTION-II : Reading
READ THE LETTER AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

Dear Anushka,
My name is Isabel. It’s a British name, because my mother is from England and
my father is from New Delhi. I was born in Sri Lanka but I’m Indian and live in
Chennai, a large city in the South of India.
I live with my parents and my younger brother in a big house with many bedrooms.
One bedroom is for my parents, one for me and the other for my brother who
usually sleeps with my parents and one guest bedroom.
I like school and love doing my homework. In my school I have many friends and
my best friend is Mira. Some of my friends are from different countries like Korea,
Argentina, Germany, Japan, Pakistan, etc. but my best friend is Canadian.
I have long black hair and dark brown eyes like my father’s and my brother has
light brown eyes. I like to paint and in my free time I like to go to the beach with
my mother. However, I don’t have much free time because I have dance classes
three evenings a week.

Please write soon and tell me about you and your life.
Bye
Isabel

25. Where is Isabel from?


(A) England
(B) South India
(C) India
(D) Sri Lanka

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


3rd IEO - SET A 7
26. How many bedrooms does Isabel’s house have?
(A) 3
(B) 5
(C) 2
(D) 4

27. Why doesn’t Isabel have much free time?


(A) Because she likes to paint.
(B) Because she goes to the beach.
(C) Because she has to do her homework.
(D) Because she goes to dance classes.

28. Isabel’s father has _________________ eyes.


(A) dark black
(B) black
(C) dark brown
(D) brown

29. Isabel’s best friend Mira is from _______________


(A) Canada
(B) Korea
(C) Germany
(D) Pakistan

SECTION-III : SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

CHOOSE THE BEST REPLY TO COMPLETE EACH CONVERSATION.

Example
Steve : I live in a big city.
Jill : ___________.

(A) I live near the park (B) So do I


(C) This place is crowded (D) I also

30. ‘What’s Ram doing?’


(A) ‘He showering.’
(B) ‘He has a shower.’
(C) ‘He showers.’
(D) ‘He’s having a shower.’

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8 3rd IEO - SET A
31. Police Inspector : What colour was the car that hit you?
Man : Let me think. Yes I _________________ it was light blue.
(A) wonder
(B) remember
(C) forget
(D) admit

32. ‘Yesterday in the rain I had to walk through sewage water.’


(A) ‘Oh! That must have been depressing.’
(B) ‘Oh! That must have been disheartening.’
(C) ‘Oh! That must have been disappointing.’
(D) ‘Oh! That must have been disgusting.’

33. Teacher : If a man married a princess, what would he be?


Student : ____________________________.
(A) A frog
(B) A king
(C) Her husband
(D) A Prince

34. Sapna : How many marbles do you have in your hand?


Vibha : I’m not telling you. You’ll have to _____________.
(A) guess
(B) think
(C) make it up
(D) tell

35. Babu : Hey, it’s New Years Eve, why aren’t you dancing? Let’s dance.
Rinku : I’m not ___________________.
(A) at a dancing party
(B) a moody dancer
(C) in a dancing mood
(D) at my party

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 4

3rd

Set B

Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 3rd IEO - SET B

SECTION-I : WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

CHOOSE THE BEST ANSWER TO COMPLETE EACH SENTENCE.

Example
Potato chips are ______.

(A) creamy (B) silky (C) crunchy (D) fleshy

1. The traffic was moving slowly because a truck had _______________ and was
blocking the road.
(A) broken up
(B) fallen down
(C) broken down
(D) fallen over

2. The driver was driving the school bus very fast. We told him to please __________
down.
(A) slow
(B) calm
(C) get
(D) hurry

3. My neighbour _____________ for breaking his garden lamp while we were playing
football.
(A) told me over
(B) told me up
(C) told me out
(D) told me off

4. Richard _________________ while we were having lunch.


(A) has phoned
(B) is phoning
(C) phoned
(D) phones

5. At first I didn’t like my new school, but ______________ to enjoy it now.


(A) I begin
(B) I’m beginning
(C) I began
(D) I’m begin

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


3rd IEO - SET B 3
6. My aunty is _____________ happiest person in the family.
(A) an
(B) only
(C) a
(D) the

7. I can’t sleep next to my brother, he ____________ very loudly.


(A) naps
(B) nods
(C) snores
(D) lies

8. See you tomorrow evening. I _______ I won’t be able to come this evening.
(A) apologise
(B) suggest
(C) agree
(D) promise

9. Farmers ___________ wheat for everyone.


(A) make
(B) raise
(C) grow
(D) feed

10. You _____________ not touch electricity switches with wet fingers.
(A) have
(B) must
(C) might
(D) will

11. Don’t go out alone at night. There’s _________ dangerous gang in this area.
(A) one
(B) an
(C) a
(D) some

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 3rd IEO - SET B
12. My teacher told me to write my name _________ the top of the answer sheet.
(A) at
(B) in
(C) as
(D) by

13. ‘Keshav finish your food quickly, you have been sitting at the table _________ one
hour.’
(A) about
(B) since
(C) before
(D) for

14. I sing well but my sister is a ________ singer than me.


(A) loud
(B) good
(C) best
(D) better

15. Please return the books you _______________ from me yesterday.


(A) lent
(B) borrowed
(C) owed
(D) take

16. I ____________ to the park in the evening to play with my friends.


(A) usually will go
(B) go usually
(C) usually go
(D) usually

17. We should not waste water. We should always ________ the tap off properly.
(A) switch
(B) turn
(C) close
(D) shut

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


3rd IEO - SET B 5
18. Last night very few guests came to our party and _______ food was wasted.
(A) too much
(B) enough
(C) many
(D) no

19. Louise works very hard _____________ except Sunday.


(A) all days
(B) all the day
(C) every day
(D) on weekdays

20. My aunty was not well so my uncle quickly brought the prescribed medicines
_________ the nearest chemist.
(A) far
(B) by
(C) in
(D) from

CHOOSE THE PHRASE/WORD TO MATCH THE MEANING.

Example
We adore going to visit our grandmother.

(A) She’s not a very good person. (B) She’s fun to be with.
(C) She treats us badly. (D) She’s not very friendly.

21. This sofa is very bulky. It’s ______________.


(A) too small and fits in the corner
(B) too dirty and needs cleaning
(C) too big and takes too much space
(D) too heavy and small

22. You look through these to see very small objects look larger, so that they can be
examined and studied in a laboratory.
(A) Kaleidoscopes
(B) Glasses
(C) Binoculars
(D) Microscopes

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 3rd IEO - SET B
23. Wow! This building looks like a spaceship. It was built recently. It’s _______.
(A) ancient
(B) modern
(C) past
(D) fresh

24. You’ve got plenty of time. You ________________ hurry.


(A) needn’t
(B) mustn’t
(C) shouldn’t
(D) wouldn’t

SECTION-II : Reading
READ THE LETTER AND ANSWER THE QUESTIONS THAT FOLLOW.

Hi Riya,
It was very nice to receive a letter from you. I’m always happy to hear from you.
Yesterday when the postman came to deliver the letter, first I thought it must be
for my dad. But when I read my name on it I got very excited and opened the
letter immediately. Luckily I was at home because normally on Thursday evenings
I go for my swimming lessons, but yesterday our coach was exhausted after a
competition so our class got cancelled.
You know we made some changes in our house. Last week it was a big event
for our family because we bought an orange book rack and a red chair for my
room. The book rack was for 2500 rupees and the chair, I think was for 1500
rupees. My dad brought a small wooden bedside table for his room. He did not
pay anything for it because the shopkeeper gave it free with the bed my parents
bought for 7000 rupees.
I wanted a book rack for my room for a long time and last Wednesday my parents
and I went shopping. On Tuesday my dad told me that we will go shopping,
because the next day was my dad’s birthday. All the furniture was delivered to
my house on Saturday. It was too heavy to carry all the furniture upstairs and it
took us an hour and four men to carry it upstairs. I was completely exhausted
by the end of the day. Now my room looks very colourful and tidy and I’m very
happy.
I will ask my parents to take a photograph of the room and I will send it to you
in my next letter. I wish you could come and see my room.
Please write to me soon.
Bye
Isabel

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


3rd IEO - SET B 7
25. Why did Isabel go out shopping on Wednesday?
Because ____________________________.
(A) her swimming class got cancelled
(B) the market was closed on Tuesday
(C) it was her father’s birthday
(D) the shopkeeper gives thing free

26. Why was Isabel happy when she received a letter?


Because ________________________.
(A) she saw her name on the envelope
(B) the postman gave the letter to her
(C) luckily she was at home
(D) the letter was for her papa

27. Which day was Isabel exhausted?


(A) Tuesday
(B) Wednesday
(C) Saturday
(D) Thursday

28. How many things did Isabel’s father buy for her room?
(A) 4
(B) 1
(C) 3
(D) 2

29. How much did they pay for the bedside table?
(A) Nothing
(B) 1500
(C) 2500
(D) 7000

SECTION-III : SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

CHOOSE THE BEST REPLY TO COMPLETE EACH CONVERSATION.

Example
Steve : I live in a big city.
Jill : ___________.
(A) I live near the park (B) So do I
(C) This place is crowded (D) I also

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8 3rd IEO - SET B
30. Babu : Hey, it’s your birthday, why aren’t you dancing?
Rinku : I’m not _____________________.
(A) a mood to dance (B) feeling well
(C) at a dancing party (D) at my party

31. Sapna : How old are you?


Vibha : I’m not telling you. You’ll have to _____________.
(A) guess (B) think
(C) make it up (D) tell

32. Teacher : If a girl married a prince, what would she be?


Student : __________________________.
(A) A princess (B) A queen
(C) His wife (D) A frog

33. Police Inspector : What colour was the thief’s jacket?


Man : Let me think. Ah!, Yes, I ____________ it was green.
(A) wonder (B) remember
(C) forget (D) admit

34. Sam : Have you seen this film before?


Bev : _________________________.
(A) Yes, may be I will see it sometime (B) Yes, the film before is very entertaining
(C) Yes, I have never seen it before (D) Yes, many times with my parents

35. Louise : Hey, Alison would you like to come and watch a game of hockey with
me?
Alison : Thank you ______________.
(A) I like hockey but I prefer table tennis (B) I would like to very much
(C) We are also playing hockey (D) We would like to play hockey

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 4

4th

SET A

Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 4th IEO - Set A

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 12, CHOOSE THE CORRECT WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH
SENTENCE.

Example
Potato chips are _______ .
A. creamy B. silky C. crunchy

1. Sam : Did you understand the paragraph?


Bev : Yes, but can we _______ over it again?

A. see
B. go
C. get

2. Sapna : When you read a book do you make a note of the new words?
Vibha : Yes, I keep a _______ in my notebook.

A. reminder
B. record
C. proof

3. My best friend lives ________ my house. I just need to go out of our back gate to go
to his house.

A. backside
B. rearward
C. behind

4. Hey, you’re famous now. You’ve been in the news a lot recently. We seem to see your
photo _________.

A. always
B. occasionally
C. everyday

5. When you are cooking for the first time, it’s a good idea to read and follow the recipe
_______.

A. exactly
B. positively
C. definitely

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IEO - Set A 3

6. I was _______ that I couldn’t finish the paper. I had studied hard for it.

A. disappointed
B. satisfied
C. failed

7. My brother has gone away to England to study. He’ll be back ________ a year.

A. in
B. until
C. by

8. In spite of their _____ they lost the competition.

A. inexperience
B. more experience
C. experience

9. Coach : Why are you late for practice?


Student : Sir, I’m late because ________ .

A. bad traffic
B. the traffic was bad
C. being bad traffic

10. I’m very excited to see the star of the film this evening. What time ______ for the
show.

A. will you be leaving


B. you will be leaving
C. you are going to leave

11. I have visited many cities and this city is very polluted. It’s the ______ polluted city I’ve
ever been to.

A. very
B. highly
C. most

12. There’s _______ on at the cinema that I want to see, so there’s no point in going. I’ll
read a book instead.

A. nothing
B. something
C. everything

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 4th IEO - Set A

reading

FOR QUESTIONS 13 TO 16, READ THE TEXT AND ANSWER THE QUESTIONS THAT
FOLLOW.

My name is Keshav and when I was young I always liked visiting zoos. It was
great to see animals that didn’t live around my house. Around my house I could
see cows or horses, but not zebras or lions. I could see dogs and pigs, but not
crocodiles or deer. I loved spending my weekends at the zoo learning about the
animals.
One day I learned there was an animal shelter near my uncle’s house. It wasn’t a
regular shelter. The ones I’d been to before were places where you could adopt
dogs, cats and sometimes even a pot-bellied pig or goat. This place had lions,
tigers and bears, so I was really keen to go there immediately.
As I arrived, I was surprised because I heard the lions from the parking lot. The
place was small, but nicely kept. It was clean and the volunteers working at the
entry were very helpful. My family and I toured the place at our own pace, examining
the cages and habitats the animals lived in.
I was immediately struck by the differences between this place and a normal zoo.
Zoos usually have beautiful habitats set up for each animal, but you can’t get
near the animals at all. At this shelter, I was almost close enough to reach out
and touch the animals, even though there were two fences between the animals
and I. There weren’t as many people, either, so it seemed like a more personal
experience. The paths were narrow and covered with trees that made the animals
feel more at home and provided them shade.
It was interesting to stare a lion in the eyes when you could almost reach out
and touch it. It was fun to watch the bears pace back and forth and wiggle their
lips at you with great expressions. They were silly creatures. There were leopards
lazing in the midday heat and monkeys grooming themselves.
The best part about the place was the stories. The animals had a story posted up
on the sides of their cages. Each had been rescued from abuse or taken when they
were no longer wanted. These were sad stories with a happy ending. Someone at
this shelter had worked hard to take care of the animals, and now I could enjoy
meeting them and learn from them.
When it was finally time to go, we all thanked the volunteers and made a donation
of 500 rupees. Shelters always need money, food for the animals and help. It made
us feel good to help out any way we could for the care of the animals. It was a
great place, and I couldn’t wait to return to it.

13. What is different about this animal shelter compared to the other ones Keshav had
seen?

A. It has wild animals.


B. This one is very far away.
C. This one has only injured animals.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IEO - Set A 5

14. Which of the following is NOT a reason why Keshav likes this shelter better than a
zoo?

A. People can get closer to the animals.


B. There is a rescue story for each animal.
C. The shelter has better snacks.

15. How does Keshav feel at the end of the story?

A. He thinks the zoo is nicer.


B. He is sad to leave.
C. He is happy to donate money.

16. What was the main reason that Keshav made the donation?

A. To keep the animals clean.


B. For food for animals.
C. For the upkeep of the animals.

FOR QUESTIONS 17 TO 19, READ THE TEXT AND ANSWER THE QUESTIONS THAT
FOLLOW.

Ajith : Who did you tell?


Shalini : Just Malani.
Ajith : And who told you?
Shalini : Gill.
Ajith : And nobody else knows?
Shalini : Only you do.
Ajith : Well, of course, I do. I told Gill.

17. Who knew first?

A. Ajith
B. Shalini
C. Malani

18. How did Shalini find out?

A. Ajith told Shalini.


B. Malani told Shalini.
C. Gill told Shalini.

19. Who was the last one to know?

A. Shalini
B. Malani
C. Gill

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 4th IEO - Set A

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

FOR QUESTIONS 20 TO 24, CHOOSE THE BEST OPTION TO COMPLETE EACH


CONVERSATION.
Example
Steve : I live in a big city.
Jill : __________.
A. I live near the park.
B. So do I .
C. This place is crowded.

20. Veena : How ______ today?


Dev : Better than yesterday.
A. you are feeling
B. you feel
C. are you feeling

21. Sham : Do you know where _______?


Naseer : No, he didn’t say.
A. Raju has gone
B. has Raju gone
C. has gone Raju

22. Anushka : I didn’t eat anything at the party last night. I was so hungry when I returned
home.
Anvita : Yeah, me too. ________ food was inedible.
A. A large amounts of
B. Many of the
C. Most of the

23. Saleem : I’ve got a toothache. I’m seeing Dr. Kumar, the dentist next week.
Vikas : That ________ be possible. He’s on holiday the whole of next week.
A. mustn’t
B. can’t
C. shouldn’t

24. George : Are you enjoying your new camera? How were the photographs you took?
Lewis : ________. Better than usual.
A. Quite so-so
B. Quite good
C. Quite right

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IEO - Set A 7

FOR QUESTIONS 25 TO 30, CHOOSE THE BEST OPTION TO FILL EACH GAP.

I’m really very excited _____ (25) _____ my new school. I was _____ (26) _____
sure about moving at _____ (27) _____ . But then my mum _____ (28) _____ dad
showed me the _____ (29) _____ of the school grounds _____ (30) _____ the website.
I quickly changed my mind when I saw the photographs of the 25 metre swimming
pool, the cricket pitch and the photos of project work which the students had
taken part in.

25. A. about
B. of
C. for

26. A. quite
B. a bit
C. not

27. A. first
B. firstly
C. first of all

28. A. with
B. or
C. and

29. A. pictures
B. movies
C. prints

30. A. in
B. on
C. at

achievers section

FOR QUESTIONS 31 AND 32, Choose the best option to complete the
conversation.
31. John : Hey, that was a very big exhibition. Were there many ________?
Ismat : No, all the people were from this country.

A. immigrants
B. citizens
C. foreigners

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8 4th IEO - Set A

32. David : Hey Riya, my class is going to Shimla during the holidays. Where’s yours
going?
Riya : _______ to Manali during the vacation.

A. We’re all going


B. We all are going
C. We’re going all

FOR QUESTIONS 33 TO 35, CHOOSE THE CORRECT ANSWER.


33. Which sentence has a different meaning?

A. Oliver is as tall as Isabel.


B. Isabel isn’t quite as tall as Oliver.
C. Oliver is slightly taller than Isabel.

34. The house was totally _______ by the recent floods.

A. abolished
B. destroyed
C. retained

35. It was a very difficult test to pass because some of the problems were _______ impossible
to solve.

A. extremely
B. completely
C. very

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 4

4th

SET B

Year 2013

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 4th IEO - Set B

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 14, CHOOSE THE CORRECT WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH
SENTENCE.
Example
Potato chips are _______.
A. creamy B. silky C. crunchy

1. Helen is on holiday for two weeks. She _______ to Thailand.

A. is gone
B. had been
C. has gone

2. I have been making this model for the science project _________.

A. six months ago


B. for six months
C. since six months

3. We live in Chennai now but I _________ in the North of India that’s why I can speak
Hindi very well.

A. grew up
B. had grown up
C. did grow

4. Hey, your handbag looks very heavy. I ________ you with it.

A. ’m helping
B. helped
C. ’ll help

5. It was really hot and sunny this morning when I went for a jog. I’m so tired I_______
for a week.

A. could sleep
B. could have slept
C. can’t sleep

6. The train doesn’t leave till 5 pm, we’ve got plenty of time. We ________ hurry.

A. needn’t
B. haven’t to
C. don’t

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IEO - Set B 3

7. I slept the whole day today. I’m not tired enough to go to bed yet. If I ________ to bed
now, I wouldn’t sleep.

A. could go
B. had gone
C. went

8. Kim _________ and left.

A. told to me goodbye
B. says me goodbye
C. said goodbye to me

9. My mother has told me to drink ________ water every day because I sweat so much
when I play outdoors.

A. a lot of
B. more of
C. loads

10. I’ll try to reach on time for the match, but don’t worry _______ I’m a little late. I’ll
definitely be there.

A. when
B. in case
C. as long as

11. There are so many words I don’t know in this book. What ________?

A. means this word


B. does this word mean
C. does mean this word

12. Dev loves to watch movies. He ______ to the cinema once or twice a week.

A. goes usually
B. usually goes
C. is usually going

13. The refrigerator has stopped working again. This is the third time this ________
today.

A. has happened
B. happened
C. is happening

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 4th IEO - Set B

14. We are moving to Africa. We have to sell all our ________ before we leave.

A. furnitures
B. whole furniture
C. furniture

reading

FOR QUESTIONS 15 TO 21, READ THE TEXT AND ANSWER THE QUESTIONS THAT
FOLLOW.

Popcorn, also known as popping corn, is a special variety of corn (Zea mays everta).
Each kernel, in other words corn seed, contains a tiny drop of water. When it is heated,
the water expands causing the seed to explode and flip inside out. In the US popcorn
is mostly grown in Nebraska, Indiana and now increasingly in Texas.
Native Americans first discovered popcorn thousands of years ago in Mexico. It
was popped in China during the Song Dynasty as well as in Sumatra and India long
before Columbus reached America. In 1948 and 1950, anthropologist Herbert Dick
and botanist Earle Smith discovered ears of popcorn in Mexico. The size varied from
a few millimeters to about two inches and was carbon dated to be about 5,600 years
old.
Hernando Cortes invaded Mexico in 1519 and first saw popcorn when he met the
Aztecs. Aztecs used popcorn as food and decoration on headdresses, necklaces and
ornaments. Around 1612, French explorers around the Great Lakes met Iroquois who
used heated sand in a pottery vessel to make popcorn. Colonial housewives served
popcorn with sugar and cream for breakfast. Some colonists used a cylinder of thin
sheet-iron that revolved on an axle in front of the fireplace to make popped corn.
In 1885, Charles Cretors of Chicago, Illinois, invented the first popcorn machine. Street
vendors were soon pushing steam or gas-powered poppers through fairs, parks, and
expositions. Today much of the popcorn you buy at movies and fairs is popped in
machines manufactured by the Cretors family.
Americans eat more than 33 billion kilograms of popcorn a year, an average of 30
kilograms per person per year. As the result of an elementary school project, popcorn
became the official state snack food of Illinois. January 19 is National Popcorn Day,
and October is National Popcorn Month.

15. Each corn seed has a tiny_____ .


A. drop of kernel
B. drop of moisture
C. drop of water

16. Popping corn was discovered in _______.


A. China
B. Mexico
C. US

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IEO - Set B 5

17. Aztecs first started using popcorn as food in ______.

A. 1950
B. 1519
C. 1885

18. What was the result of the school project?

A. It was found that Americans eat 33 billion kilograms of popcorn.


B. January 19 became the National Popcorn day.
C. Illinois made popcorn the official state snack food.

19. Before Columbus reached _______ corn was popped in China.

A. India
B. Mexico
C. America

20. In the sentence ‘French explorers around the Great Lakes met Iroquois who used heated
sand in a pottery vessel to make popcorn’, vessel means a ________.

A. boat
B. clay
C. container

21. Which of the following is not true?

A. The popcorn machine was invented by Charles Cretors.


B. Popcorn has been available in fairs for many years.
C. Popcorn was first popped by colonial housewives.

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

FOR QUESTIONS 22 TO 24, CHOOSE THE BEST REPLY TO COMPLETE EACH


CONVERSATION.

Example
Steve : I live in a big city.
Jill : _____ ______.
A. I live near the park
B. So do I
C. This place is crowded

22. Helen : I was surprised that Pallavi wasn’t at the school function yesterday.
Kumar : Yeah! She _______ about it.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 4th IEO - Set B

A. may not have known


B. might not know
C. may have not know

23. Hari : Do you have my money? You said, you’d give it to me today.
Vassan : Sorry, my father ______ supposed to give it to me yesterday, but he didn’t. I’ll get
it today for sure.

A. were
B. is
C. was

24. Kapil : It’s very humid, do you think it will rain?


Rachna : ________. It becomes more humid then, with the rain, the city floods.

A. I don’t hope
B. I don’t hope so
C. I hope not

FOR QUESTIONS 25 TO 30, CHOOSE THE BEST OPTION TO COMPLETE EACH GAP.

We have just moved ___ (25)____ an apartment. The apartment ___ (26)____ an air
conditioner and central ___ (27)____, which keeps the house ___(28)___ in winter. There
are two bedrooms __(29)___ with a double bed and ___(30)__other with a single bed.

25. A. in
B. to
C. into

26. A. have
B. has
C. had

27. A. heater
B. heating
C. heat

28. A. warm
B. warming
C. warmed

29. A. both
B. two
C. one

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IEO - Set B 7

30. A. a
B. an
C. the

achievers section

FOR QUESTIONS 31 & 32, CHOOSE THE CORRECT WORD OR PHRASE TO COMPLETE EACH
SENTENCE.

31. It’s such a dark street and I think we are ________. I’m so scared.

A. being followed
B. following
C. followed

32. The principal stopped us and asked us where ________.

A. we were going
B. were we going
C. we are going

FOR QUESTIONS 33 TO 35, CHOOSE THE BEST REPLY TO COMPLETE EACH


CONVERSATION.

33. Rijul : Do you know Hari had an accident yesterday. He is in hospital now.
Riya : Yes, I know. ________ him tomorrow.

A. I visit
B. I’m visiting
C. I visited

34. Radhika : Hey do you like my haircut. I went to a new hairdresser this time.
Sunita : Yeah! It’s great! Where did you ________? I’ll go there too.

A. hair cut
B. have it cut
C. have cut your hair

35. Ali : Shall I stay here and wait for you?


Salma : No, I’d rather ________. I might take a long time.

A. you came
B. you come
C. you would come

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 4

5th

Set A

Year 2014

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


5th IEO - Set A 1

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 12, CHOOSE THE CORRECT WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH


SENTENCE.

Example
Potato chips are ___________.
A. creamy B. silky C. crunchy

1. ___________ of the friends I play with are mean, but the others are very friendly.
A. Any B. Some C. Much

2. Ali is my best friend. We have known ___________ for three years.


A. each other B. ourselves C. us

3. Don’t throw the book away. ___________ you don’t want it, I will take it.
A. When B. If C. Why
4. Have you read any of ___________ books?
A. this B. that C. these

5. We’re ___________ hard for the match next week.


A. practise B. practised C. practising

6. An honest person is one who ___________ the truth.


A. B. C. spoke

7. I was in a hurry to go out and play, so I ___________ time to finish my homework.


A. had B. didn’t have C. do have

8. On Sundays, I have to go for my football practice early in the morning, so I ___________


up at 5 am.
A. wake B. woke C. waking

9. Lucy has not been able to play football ___________ her accident last month.
A. for B. had C. since

10. I never ___________ to like apples, but now I love them.


A. used B. use C. using

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 5th IEO - Set A

11. Don’t worry about the exams. I’m sure you ___________ pass them.

A. shall B. are C. will

12. Oliver doesn’t ___________ to wear a cap to school every day, but he usually does.

A. have B. has C. had

REARRANGE THE WORDS TO FORM A MEANINGFUL SENTENCE.

Example
cat / the /curiosity / killed
a b c d
A. a c d b B. c d b a C. b d c a

13. are / harmless / to people / most ants


a b c d

A. b a d c B. a b c d C. d a b c

reading

FOR QUESTIONS 14 TO 20, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT
FOLLOW.

Ostrich
The flightless ostrich is the world’s largest bird. They roam in the African savanna and
desert lands, and get most of their water from the plants they eat.
Though they cannot fly, ostriches are strong runners. They can run up to 43 miles
(70 kilometers) an hour. They may use their wings as “rudders” to help them change
direction, while running. An ostrich’s powerful, long legs can cover 10 to 16 feet
(3 to 5 meters) in a single stride. These legs can also be dreadful weapons. Ostrich
kicks can kill a human or other carnivorous animals. Each two-toed foot has a long,
sharp claw.
Ostriches live in small herds that typically contain less than a dozen birds. All the
hens of a herd place their eggs in one nest, each one of which weighs as much
as two dozen chicken eggs. The hen and the male, both take turns looking after the
giant eggs.
Contrary to popular belief, ostriches do not bury their heads in the sand. The old saying
probably originates due to the bird’s defensive behaviour.

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


5th IEO - Set A 3

At the approach of trouble, ostriches will lie low and press their long necks to the ground
in an attempt to become less visible. Their feathers blend well with sandy soil and, from
a distance, give the appearance that they have buried their heads in the sand.
Ostriches typically eat plants, roots, and seeds, but will also eat insects, lizards,
or other creatures available in their sometimes harsh habitat.

14. How fast can an ostrich run?

A. 70 miles an hour
B. 16 miles an hour
C. 43 miles an hour

15. They use their ___________ to change direction while running.

A. legs B. wings C. toes

16. Ostriches can kill a human being with their ___________.

A. wings B. neck C. legs

17. Usually, ___________ ostriches live together.

A. a dozen
B. less than twelve
C. twenty four

18. Who takes care of the giant eggs?

A. Male ostrich
B. Female ostrich
C. Both of them

19. When ostriches feel threatened, they ___________.

A. stand tall with their long necks


B. bury their head in soil
C. lie low and try to hide

20. Ostriches get most of their water from ___________.

A. insects
B. seeds
C. plants

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 5th IEO - Set A

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

FOR QUESTIONS 21 TO 24, CHOOSE THE BEST REPLY TO COMPLETE EACH


CONVERSATION.

Example
Steve: I live in a big city.
Jill: ___________.
A. I live near the park
B. So do I
C. I also

21. Mandy: Hey Perry did you see the match last night?
Perry: No, while I ___________ the match, the power went off, so I couldn’t watch the whole
match.

A. watched
B. watch
C. was watching

22. Mark: Hey! I finished the puzzle.


Lucy: Thank god! You have been doing that ___________ hours.

A. since
B. for
C. till

23. Mother: Why did you get such a low grade in Mathematics? I thought you knew all the
formulas.
Son: Yes, but ___________.

A. I did some silly mistake


B. I had some silly mistakes
C. I made some silly mistakes

24. Vikas: Oh no! This cake, I baked is very hard and tasteless.
Pallavi: Don’t worry, often ___________ as you expect.

A. things don’t make out


B. things don’t work out
C. things don’t cook out

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


5th IEO - Set A 5

FOR QUESTIONS 25 TO 30, CHOOSE THE BEST OPTION TO COMPLETE EACH BLANK.

Dear Mandisa,
Thank you for your letter, _____(25)_____ came yesterday. It’s always good to hear from
you. I was _____(26)_____ of writing to you. I wanted to tell you something exciting.
I’ve recently started learning to _____(27)_____ a piano and I love it. _____(28)_____ my
piano teacher told my parents that I was good at it, my parents bought me a five-octave
keyboard. It almost looks like a piano. I play the keyboard a lot. I’m not very good but
I enjoy it a lot.
I _____(29)_____ go to my friend’s house and we play together. She too has a similar
keyboard.
My father has brought me a book, which has _____(30)_____ songs. I love playing
the keyboard and I play every evening. I can play ‘twinkle, twinkle little star’ very well
now.
What about you? Do you play any instrument?
Write soon,
Love
Isabel

25. A. who
B. which
C. whose

26. A. thinking
B. planning
C. preparing

27. A. perform
B. play
C. work

28. A. After
B. Before
C. Later

29. A. often
B. seldom
C. regular

30. A. plenty
B. a lot of
C. lots

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 5th IEO - Set A

achievers section

FOR QUESTIONS 31 AND 32, CHOOSE THE CORRECT WORD/PHRASE TO COMPLETE


EACH SENTENCE.
31. It was raining this morning and I got very wet. I ___________ my umbrella in the house.
A. left
B. forget
C. kept

32. I wonder why Alisha hasn’t replied to my message. She ____________ not have got
it.
A. could
B. might
C. should

REARRANGE THE WORDS TO FORM A MEANINGFUL SENTENCE.


33. what / I don’t / Anil is doing / know
a b c d
A. c a b d B. b d a c C. a b d c

For questionS 34 and 35, Choose the best reply to complete each
conversation.
34. Jay: We haven’t got any bread.
Kapil: Oh, I forgot to buy some. I ____________ go and get some now.
A. will
B. would
C. should

35. Nasim: Are you enjoying your new school with your new classmates?
Gagan: Yes, I’m ___________ with my new classmates.
A. carrying on well
B. getting on well
C. keeping on well

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 4

5th

Set B

Year 2014

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


5th IEO - Set B 1

WORD AND STRUCTURE KNOWLEDGE

FOR QUESTIONS 1 TO 12, CHOOSE THE CORRECT WORD/PHRASE TO COMPLETE EACH


SENTENCE.

Example
Potato chips are .
A. creamy B. silky C. crunchy

1. It rained so last night that the roof started to leak.


A. solidly
B. seriously
C. heavily

2. We are going the south for our holidays. All the best beaches are in the
south of my country.
A. on
B. in
C. to

3. Robin grew up to be sporty nor clever.


A. either
B. both
C. neither

4. Hey friends! I think we have holidays for week in December and not just
for two days.
A. the
B. all
C. a

5. You start the engine of a car by the key.


A. switching
B. turning
C. putting

6. Why don’t you go out and play, of sitting at home all the time?
A. instead
B. in spite
C. in fact

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 5th IEO - Set B

7. Excuse me. I , if I could ask you for a favour.


A. wondered
B. was wondering
C. have been wondering

8. It’s a big car factory; six hundred people are there.


A. employee
B. employer
C. employed

9. Welcome to ‘The Royal Hotel’! I you a pleasant stay here.


A. hope
B. desire
C. wish

10. Oh! You are back. Did you enjoy your trip the beach?
A. on
B. to
C. in

11. Where is the pen, I gave you? You haven’t returned it. What have you
with it?
A. done
B. been doing
C. doing

12. I a lot of milk, but I don’t drink much now.


A. was drinking
B. used to drink
C. was used to drink

REARRANGE THE WORDS TO FORM A MEANINGFUL SENTENCE.

Example
cat / the / curiosity / killed
a b c d
A. a c d b B. c d b a C. b d c a

13. vanished / thin air / the thief / into


a b c d
A. b a d c B. d c b a C. c a d b

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


5th IEO - Set B 3

reading

FOR QUESTIONS 14 TO 20, READ THE PASSAGE AND ANSWER THE QUESTIONS THAT
FOLLOW.

Mongoose
Mongooses are primarily found in Africa. They cover most of the continent. Some species
occupy parts of southern Asia and the Iberian Peninsula. They are generally terrestrial
mammals, but some are semi-aquatic, and others are at home in the treetops.
Ranging in size from the 7-inch-long (18-centimetre-long) dwarf mongoose to the
2-foot-long (60-centimetre-long) Egyptian mongoose; these sleek mammals have long
bodies with short legs and long snouts.
They normally have brown or grey fur, and a number of species have striped coats
or ringed tails.
Mongooses live in burrows and are predators, feeding on small animals such
as rodents, birds, reptiles, frogs, insects and worms. Some species supplement
their diet with fruits, nuts and seeds. Creative hunters, mongooses are known to
break open the birds’ eggs by throwing them with their paws toward a hard object.
Famously, some species of mongoose will boldly attack venomous snakes such as
cobras. The most celebrated of these is Rudyard Kipling’s fictional Rikki-tikki-tavi,
based on an ancient fable and included in The Jungle Book.
In the 1800s, mongooses were introduced to several islands in Hawaii and the West
Indies in order to control the rodent populations on sugarcane plantations. Today,
this effort has come back to haunt these islands as mongooses threaten the survival
of various native species, particularly birds. However, in their natural environments
mongooses are currently threatened themselves due to habitat loss.

14. The Egyptian mongoose is long.


A. 18 cm
B. 180 cm
C. 60 cm

15. Mongooses in the West Indies also eat .


A. birds
B. sugarcane
C. other mongooses

16. Mongooses are creative hunters because they .


A. attack with their ringed tails
B. attack venomous cobras
C. break open birds’ eggs

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 5th IEO - Set B

17. Mongooses are found .

A. predominantly in Africa
B. all over Africa
C. only in Africa

18. Mongooses have legs.

A. smooth
B. short
C. shiny

19. Mongooses were introduced to the West Indies to control the .

A. sugarcane problem
B. rodent problem
C. their own population

20. Currently, mongooses are threatened by .

A. venomous cobras
B. native birds
C. the loss of habitat

SPOKEN AND WRITTEN EXPRESSION

FOR QUESTIONS 21 TO 24, CHOOSE THE BEST REPLY TO COMPLETE EACH


CONVERSATION.

Example
Steve: ‘I live in a big city.’
Jill: ‘ .’
A. I live near the park
B. So do I
C. I also

21. Guest: ‘Bye, then! Thanks for the lovely dinner.’


Host: ‘You are welcome. Bye! .’
A. See you soon
B. All over again
C. All the best

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


5th IEO - Set B 5

22. Tom: ‘Do you want to go out and fly a kite?’


Sam: ‘I’m not feeling too well. .’

A. I’d like not


B. I’d prefer not
C. I’d rather not

23. John: ‘I know lots of people here.’


Amir: ‘Do you? I thought you said .’

A. you didn’t know anybody


B. you knew everybody
C. you know somebody

24. Student: ‘I am writing to express my dissatisfaction with the variety of books in the
library.’
Library in-charge: ‘ .’

A. Yes, we don’t have enough books


B. You can order books on the internet
C. We apologise for the lack of variety of books

FOR QUESTIONS 25 TO 30, CHOOSE THE BEST OPTION TO COMPLETE EACH BLANK.

Hi Veena,
I hope you’re well. I’m writing to _____(25)_____ you to my party on Saturday
evening. There are two reasons, I’m having this party; one is to _____(26)_____ the
completion of the exams and the other is, because it’s my birthday. The party is at
my house, _____(27)_____ the food is coming from my auntie’s restaurant. She makes
the _____(28)_____ samosas in the world. Apart from that, there will be pizzas and
ice creams.
The party will start at 5 pm, but could you come a bit _____(29)_____ to help prepare
everything? Please come. Could you also bring your football? _____(30)_____ had a
puncture last week and it has not been fixed yet. We could all play with yours. I will
take out all my board games and we will have fun.
See you at the party!
Helen

25. A. tell
B. invite
C. ask

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 5th IEO - Set B

26. A. celebrate
B. be happy
C. party

27. A. and
B. but
C. when

28. A. most
B. awesome
C. best

29. A. soon
B. quickly
C. early

30. A. It
B. Mine
C. That

ACHIEVERS SECTION

FOR QUESTIONS 31 AND 32, CHOOSE THE CORRECT WORD/PHRASE TO COMPLETE


EACH SENTENCE.

31. I can’t hear you very well. Can you speak a little?
A. out
B. in
C. up

32. You can take bus. They will all drop you at the town hall.
A. any
B. some
C. many

REARRANGE THE WORDS TO FORM A MEANINGFUL SENTENCE.


33. dog / a nice / found our / person
a b c d
A. b a c d
B. b d c a
C. a c b d

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


5th IEO - Set B 7

FOR QUESTIONS 34 AND 35, CHOOSE THE BEST REPLY TO COMPLETE EACH
CONVERSATION.

34. Mohan: ‘Shall I tell Sameer that you ate all his lunch?’
Vikas: ‘No, .’
A. I’d prefer it, if he didn’t know
B. I should think he doesn’t know
C. I feel he’ll not come to know

35. Beginning of a letter: It was nice to hear from you my friend.


Ending of the same letter: .
A. I looked forward to hearing from you
B. Please do not hesitate to contact me
C. Hope to hear from you soon

vvv

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


ANSWER KEYS

1ST  IEO 
1.  (C)  2.  (A)  3.  (B)  4.  (A)  5.  (B)  6.  (B)  7.  (C)  8.  (A)  9.  (A)  10.  (C) 
11.  (C)  12.  (B)  13.  (B)  14.  (A)  15.  (C)  16.  (B)  17.  (B)  18.  (B)  19.  (A)  20.  (C) 
21.  (A)  22.  (A)  23.  (C)  24.  (B)  25.  (B)  26.  (B)  27.  (B)  28.  (A)  29.  (A)  30.  (B) 

2ND  IEO 

1.  (B)  2.  (C)  3.  (B)  4.  (B)  5.  (A)  6.  (C)  7.  (A)  8.  (A)  9.  (A)  10.  (C) 
11.  (A)  12.  (C)  13.  (C)  14.  (C)  15.  (C)  16.  (C)  17.  (C)  18.  (B)  19.  (B)  20.  (A) 
21.  (C)  22.  (A)  23.  (C)  24.  (A)  25.  (C)  26.  (A)  27.  (B)  28.  (C)  29.  (B)  30.  (C) 
31.  (A)  32.  (B)  33.  (C)  34.  (C)  35.  (B) 

3RD  IEO 
SET A 

1. (C)  2. (D)  3. (C)  4. (C)  5. (B)  6. (D)  7. (A)  8. (C)  9. (B)  10. (B) 
11. (A)  12. (D)  13. (B)  14. (D)  15. (C)  16. (C)  17. (C)  18. (D)  19. (A)  20. (C) 
21. (D)  22. (C)  23. (A)  24. (B)  25. (C)  26. (D)  27. (D)  28. (C)  29. (A)  30. (D) 
31. (B)  32. (D)  33. (C)  34. (A)  35. (C) 

SET B 

1.  (C)  2.  (A)  3.  (D)  4.  (C)  5.  (B)  6.  (D)  7.  (C)  8.  (A)  9.  (C)  10.  (B) 
11.  (C)  12.  (A)  13.  (D)  14.  (D)  15.  (B)  16.  (C)  17.  (B)  18.  (A)  19.  (C)  20.  (D) 
21.  (C)  22.  (D)  23.  (B)  24.  (A)  25.  (C)  26.  (A)  27.  (C)  28.  (D)  29.  (A)  30.  (B) 
31.  (A)  32.  (C)  33.  (B)  34.  (D)  35.  (B) 

4TH   IEO 

SET A 
1.  (B)  2.  (B)  3.  (C)  4.  (C)  5.  (A)  6.  (A)  7.  (A)  8.  (C)  9.  (B)  10.  (A) 
11.  (C)  12.  (A)  13.  (A)  14.  (C)  15.  (C)  16.  (C)  17.  (A)  18.  (C)  19.  (B)  20.  (C) 
21.  (A)  22.  (C)  23.  (B)  24.  (B)  25.  (A)  26.  (C)  27.  (A)  28.  (C)  29.  (A)  30.  (B) 
31.  (C)  32.  (A)  33.  (A)  34.  (B)  35.  (B) 
SET B 
1.  (C)  2.  (B)  3.  (A)  4.  (C)  5.  (A)  6.  (A)  7.  (C)  8.  (C)  9.  (A)  10.  (B) 
11.  (B)  12.  (B)  13.  (A)  14.  (C)  15.  (C)  16.  (B)  17.  (B)  18.  (C)  19.  (C)  20.  (C) 
21.  (C)  22.  (A)  23.  (C)  24.  (C)  25.  (C)  26.  (B)  27.  (B)  28.  (A)  29.  (C)  30.  (C) 
31.  (A)  32.  (A)  33.  (B)  34.  (B)  35.  (A) 

5TH   IEO 
SET A 
1.  (B)  2.  (A)  3.  (B)  4.  (C)  5.  (C)  6.  (B)  7.  (B)  8.  (A)  9.  (C)  10.  (A) 
11.  (C)  12.  (A)  13.  (C)  14.  (C)  15.  (B)  16.  (C)  17.  (B)  18.  (C)  19.  (C)  20.  (C) 
21.  (C)  22.  (B)  23.  (C)  24.  (B)  25.  (B)  26.  (A)  27.  (B)  28.  (A)  29.  (A)  30.  (B) 
31.  (A)  32.  (B)  33.  (B)  34.  (A)  35.  (B) 
SET B 
1.  (C)  2.  (C)  3.  (C)  4.  (C)  5.  (B)  6.  (A)  7.  (B)  8.  (C)  9.  (C)  10.  (B) 
11.  (A)  12.  (B)  13.  (C)  14.  (C)  15.  (A)  16.  (C)  17.  (A)  18.  (B)  19.  (B)  20.  (C) 
21.  (A)  22.  (C)  23.  (A)  24.  (C)  25.  (B)  26.  (A)  27.  (B)  28.  (C)  29.  (C)  30.  (B) 
31.  (C)  32.  (A)  33.  (B)  34.  (A)  35.  (C)

Copyright©2015. Science Olympiad Foundation (SOF)