Sie sind auf Seite 1von 105

mu

Standard Marine Communication Phrases


Multiple Choice Test.
Click on the answer (A/B/C/D/E) :
- a wrong answer is indicated by this sound:

- a right answer is indicated by this sound:

Press enter or click for an audio-version of the


Standard Phrase; the correct Phrase is indicated by .
SMCP-TEST: CONTENTS

General part – questions 1 / 7

Distress, Urgency and Safety - questions nos. 8 / 39

Pilotage - questions 40 / 46

VTS - questions 47 / 72

Canal, lock and convoy operations – questions 73 / 75

Intership communication - questions nos. 76 / 85

Intra-ship communication - questions 86 / 100.


1

A: “MAYDAY - 3 X
This is Vincente - PWCA
Vincente - PWCA
Vincente - PWCA:”
B: “MAYDAY - 3 X
All stations, all stations, all stations
This is Vincente - PWCA
This is Vincente - PWCA
This is Vincente - PWCA:”
2

A: “PAN PAN - 3 X
All stations - 3 X
This is Alcona - BUCE
Alcona - BUCE
Alcona - BUCE: ”.
B: “SECURITE - 3 X
All stations - 3 X
This is Anticosti - V8SH
Anticosti - V8SH
Anticosti - V8SH:”.
3

Indicate the correct sequence:

A: DSC-announcement – DSC-acknowledgement –
VHF-announcement – VHF-acknowledgement –
VHF-message.
B: DSC-announcement – DSC-acknowledgement –
VHF-message.
C: VHF-acknowledgement – VHF-announcement –
VHF-message.
D: DSC-acknowledgement – DSC-announcement –
VHF-message.
4

Click here and listen to the message.

A: This message is transmitted by vessel in distress.


B: This message is transmitted by Pearl Head.
C: This message is received by vessel in distress.
D: Vessel Ocean Queen is in distress.
5

Click here and listen to the message.

This message indicates that:


A: The SAR-operation is finished;
VHF-communication is not allowed.
B: The SAR-operation is started;
VHF-communication is allowed.
C: The SAR-operation is finished;
VHF-communication is allowed.
D: The SAR-operation is started;
VHF-communication is not allowed.
6

1: “Repeat” is used when a message or part of a


message has not been clearly understood.

2: “Say again” is used when an important


message or part of a message is repeated.

A: 1 and 2 are both right.


B: 1 and 2 are both wrong.
C: 1 is right.
D: 2 is right
Repeat: example Say again: example
7

“Mistake ….. correction” is used


A: when the receiving party has made a mistake.
B: when the transmitting party has made a mistake.
8

Location of the fire:


Fire has been located in no. 2 hold.
The cargo is on fire; smoke is not poisonous.

A: “Number-2 hold on fire; cargo is burning;


smoke not poisonous”.
B: “Number-2 hold and cargo burning; smoke not toxic”.
C: “Fire is in number-2 hold; cargo on fire; smoke not harmful”.
D: “Fire is in number-2 hold; cargo on fire; smoke not toxic”.
9

Fire on board. Vessel is unmanoeuvrable.

A: “I am not under command”.


B: “I am a hampered vessel”.
C: “I am obstructed in my manoeuvrability”.
D: “I am manoeuvring with difficulty”.
E: “I am unmanoeuvrable”.
10

Fire. Six crew members have been wounded;


two crew members were killed.

A: “Number of casualties: eight”.


B: “Number of wounded crewmembers: six;
number of casualties: two”.
C: “Number of injured persons: six;
number of casualties: two”.
D: “Number of injured persons: six;
number of dead: two”.
11 Water is entering the vessel below
the waterline.

A: “I am leaking water”.
B: “I am flooding below waterline”.
C: “Water is coming into the vessel”.
D: “Water is entering the vessel
below waterline”.
E: “Vessel has been flooded below
waterline”.
12
. Vessel is heeling over to port side;
cargo will be put overboard to stop heeling.
A: “I have a dangerous list to port;
I will jettison cargo to stop
listing”.
B: “I am heeling over to port;
I will jettison cargo to stop
heeling”.
C: “I have a dangerous list to port;
I will put cargo over board
to stop list”.
13
. Vessel is unable to continue her voyage.
Tug assistance is needed.
A: “I am not under command;
tug-assistance is required”.
B: “I am unmanoeuvrable;
I need tug-assistance”.
C: “I am unmanoeuvrable;
tug-assistance is needed”.
D: “I am not under command;
I require tug-assistance”.
Vessel has had a collision with
MV Garland.
A: “There has been a collision with
MV Garland”
B: “I have collided with MV Garland.”
C: ”My vessel and MV Garland had a collision.”
D: ”My vessel has had a collision with MV Garland.”
15

. Vessel is aground in posn….. 8 containers will be put overboard.


A: “I am aground in position ....; I will jettison eight containers”.
B: “Vessel has been grounded in position.....; I will jettison eight containers”.
C: “I went aground in position .....; I want to jettison eight containers”.
D: “Vessel is on the ground in position...; I will jettison eight containers”.
16

. Vessel is being attacked by pirates.

A: “Vessel is being attacked by pirates”.


B: “Pirates are attacking my vessel”.
C: “Pirate-attack on my vessel!”.
D: ”I am under attack of pirates”.
17

. Vessel hasn’t suffered any damage and


will continue her voyage.
A: “I have no damage; I will go on”.
B: “I did not suffer any damage; I will go on”.
C: “I have no damage; I will proceed”.
D: “I did not suffer any damage; I will proceed”.
E: “I have no damage; I will continue”.
. SRU is underway to distress position
to render assistance.
A: “I am coming to help you”.
B: “I am underway to assist you”.
C: “I am proceeding for your help”
D: “I am proceeding to your
assistance”.

18
19

Message from RCC:


helicopter will arrive in posn. of vessel in distress
within one hour.
A: “ETA vessel in distress within one hour from now”.
B: “ETA distress position in one hour from now”.
C: “ETA vessel in distress in one hour”.
D: “ETA distress position within one hour”.
20

. Information from vessel to helicopter-pilot:


all is clear for landing.
A:“Information: all clear for landing”.
B:“Information: I am ready to receive you”.
C: “Information: all clear for reception”.
D: “Information: I am ready for landing”.
21

. Someone has fallen overboard in posn....

A: “I have lost crewmember in position.............”.


B: “Person overboard was lost in position.............”.
C: “I have lost person overboard in position.............”.
D: “Person has fallen overboard in position.............”.
22

. Search for missing person stopped – nobody was found.

“Information:
A: search for missing person stopped – nobody found”.
B: no result of search - search stopped”.
C: search for missing person stopped – result of search negative”.
D: search stopped – negative result”.
23

. Vessel is losing dangerous substance of


IMO-class six
A: “I am spilling dangerous goods of IMO-class six”.
B: “I am jettisoning dangerous goods of IMO-class six”.
C: “I am wasting dangerous goods of IMO-class six”.
D: “I am losing dangerous goods of IMO-class six”.
24 . Vessel has problems with her
manoeuvrability due to malfunction.
A: “I am not under command”.
B: “I am a hampered vessel”.
C: “I am obstructed in my manoeuvrability”.
D: “I am manoeuvring with difficulty”.
25 . Vessel advises other traffic to remain
at a safe distance.
A: “Advice: all vessels - stay clear”.
B: “Advice: all vessels - keep distance”.
C: “Advice: all vessels - give a clear berth”.
D: “Advice: all vessels - keep clear”.
26
. Traffic must proceed carefully.

A: “You must proceed with care”.


B: “You must navigate carefully”.
C: “You must navigate with caution ”.
D: “You must proceed carefully”.
27

. Depth as indicated in chart must be


reduced by 1 metre.
A: “Information: charted depth of water
decreased by 1 metre”.
B: “Information: reduction of charted depth
is 1 metre”
C: “Information: depth of water decreased
by 1 metre”.
D: “Information: depth of water reduced
by 1 metre”.
28

. Water is not deep enough.


A: “There is not enough depth of water”.
B: “Depth of water not sufficient”.
C: “Depth of water insufficient”.
D: “Water not deep enough”.
29

. The tide is 2 metres higher than


expected.

A: “Tide two metres above expectation”.


B: “Tide two metres higher than predicted”.
C: “Tide two metres higher than expected”.
D: “Tide two metres above prediction”.
30

. We have reduced visibility due to fog.

A: “Visibility restricted by fog”.


B: “Visibility increased by fog”.
C: “Visibility getting worse by fog”.
D: “Visibility limited by fog”.
31

. We expect that visibility will decrease to


50 metres.

A: “Visibility is expected to be reduced by five zero metres”.


B: “Visibility is expected to decrease to five zero metres”.
C: “Visibility will be limited to five zero metres”.
D: “Visibility will be reduced by five zero metres”.
32
. Ice-breaker assistance has been cancelled
and will start again at 1200 UTC.
A: “Ice breaker assistance is suspended and
will start again at 1200 hrs. UTC”.
B: “Ice-breaker assistance cancelled and
will be resumed at 12.00 hrs UTC”.
C: “Ice-breaker assistance suspended and
will be resumed at 12.00 hrs UTC”.
D: “Ice-breaker assistance stopped and
will start again at 12.00 hrs UTC”.
33

. Ice-situation will become worse.


A: “Ice-situation will become worse.
B: “Ice-situation will worsen”.
C: “Ice-situation will deteriorate”.
D: “Ice-situation will become bad”.
34

. A shoal that has not been charted yet has just


been detected in posn…….

A: “Warning: uncharted shoal detected in position .........”.


B: “Warning: uncharted shoal found in position .....”.
C: “Warning: uncharted shoal located in position .........”.
D: “Warning: uncharted shoal reported in position .........”.
35

. There is no light on buoy Charlie Alfa - 4 bearing 2 miles


south of entrance.

A: “No light on buoy Charlie Alfa - 4 bearing 2 miles south


of entrance”.
B: “Buoy Charlie Alfa - 4 bearing 2 miles south of entrance unlit”.
C: “Light on buoy Charlie Alfa - 4 bearing 2 miles south of entrance
is inoperative”.
D: “Light on buoy Charlie Alfa - 4 bearing 2 miles south of entrance
is not continued”.
36

Buoy Alfa Papa - 2 bearing 2 cables S from Alphards Pier


is not reliable.

A: “Buoy Alfa Papa - 2 bearing 2 cables S from Alphards Pier


not to be trusted”.
B: “Buoy Alfa Papa - 2 bearing 2 cables S from Alphards Pier
not to be relied upon”.
C: “Buoy Alfa Papa - 2 bearing 2 cables S from Alphards Pier
cannot be trusted”.
D: “Buoy Alfa Papa - 2 bearing 2 cables S from Alphards Pier
unreliable”.
37

Buoy Foxtrot Lima-1 in position bearing 3 cables North


of breakwater has disappeared.

A: “Buoy Foxtrot Lima-1 in position bearing 3 cables North


of breakwater missing”.
B: “Buoy Foxtrot Lima-1 in position bearing 3 cables North
of breakwater off station”.
C: “Buoy Foxtrot Lima-1 in position bearing 3 cables North
of breakwater no longer there”.
D: “Buoy Foxtrot Lima-1 in position bearing 3 cables North
of breakwater disappeared”.
38

. Vessels must pass at a safe distance


from dangerous operations.
A: “Clear berth requested”.
B: “Wide berth requested”.
C: “You have to stay clear from dangerous operations”.
D: “Don’t approach close to dangerous operations”.
39

. Leading-light is temporarily not used.

A: “Leading-light temporarily disused”.


B: “Leading-light temporarily discontinued”.
C: “Leading-light temporarily inoperative”.
D: “Leading-light temporarily out of order”.
E: “Leading-light temporarily suspended”.
40
. Vessel requires pilotage in posn …...
A: “I need pilot service - my posn: ……”.
B: “I request pilot service - my posn: ……”.
C: “I want pilot service - my posn: ……”.
D: “I require pilot service - my posn:…….”.
E: “I wish to be assisted by pilot - my posn:….. .”.
41
. Time of arrival at pilot station
is 0925 hrs UTC.
A: “Information: my ETA at pilot station is
nine twenty-five”.
B: “Information: my time of arrival at pilot station
nine twenty-five AM”.
C: “Information: my ETA at pilot station
zero niner two five hours UTC”
D: “Information: my arrival at pilot station
zero niner two five hours UTC”
42
Vessel asks whether she must
take a pilot.
A: “Question: must I use pilot service?”
B: “Question: is it compulsory to take a pilot?”
C: “Question: is pilotage compulsory?”
D:”Question: do I have to take a pilot?”
43

. Pilotage has stopped and will


start again at 14.00 UTC.

A: “Information: pilotage resumed;


pilotage will start again at
one four zero zero hours UTC”.
B: “Information: pilotage suspended;
pilotage is resumed at
one four zero zero hours UTC”.
C: “Information: pilotage has stopped;
pilotage will be resumed at
one four zero zero hours UTC”.
44
. Vessel is given permission to
navigate on her own.
A: “Information: you have permission
to proceed by yourself”.
B: “Information: you may navigate on
your own”.
C: “Information: you are allowed to
proceed by yourself”.
D: “Information: you may proceed on
your own”.
45

. Pilot boat is approaching. Boarding speed


for pilot is 6 knots.

A: “Information: pilot boat getting closer to your vessel.


Make boarding speed of six knots”.
B: “Information: pilot boat approaching your vessel.
Make boarding speed of six knots”.
C: “Information: pilot boat approaching your vessel.
You must proceed at six knots for boarding”.
D: “Information: pilot boat getting closer to your vessel.
You must proceed at six knots for boarding”.
46

. Pilot will come on board at 13.50 hrs. UTC.

A: “Pilot will embark at 13.50 hrs UTC”.


B: “Embarkation by pilot at 13.50 hrs. UTC”.
C: “Pilot will enter your ship at 13.50 hrs. UTC”.
D: “Pilot-embarkation time 13.50 hrs. UTC”.
47

. Tide is getting low.

A: “Tide lowering”.
B: “Tide will be reduced”.
C: “Tide falling”.
D: “Tide will be decreased”.
48

. Tide is getting high.


A: “Tide becoming higher”.
B: “Tide will increase”.
C: “Tide will get high”.
D: “Tide rising”.
49

. Tide is moving in westerly direction;


rate of tidal stream 2 knots and is against you.
A: “Information: tide of two knots moving west;
tide in opposite direction”.
B: “Information: tide setting west; tidal stream two
knots; tide against you”.
C: “Information: tide setting west; tidal stream two
knots; tide in opposite direction”.
D: “Information: tide moving west; tidal stream two
knots; tide against you”.
50

. Tide is turning.

A: “Tide slacking”.
B: “Tide turning”.
C: “Tide slack” .
D: “Tide changing”.
51

. MV Garland is departing from the


embankment.

A: “Information: MV Garland is leaving.”.


B: “Information: MV Garland is outward”.
C: “Information: MV Garland is departing”.
D: “Information: MV Garland is outgoing”.
52

. MV Garland is on her way to open sea.

A: “Information: MV Garland is leaving.”.


B: “Information: MV Garland is out to sea”.
C: “Information: MV Garland is departing”.
D: “Information: MV Garland is outgoing”.
53

. MV Christina is on her way from


one berth to an other.

A: “Information: MV Christina is underway to an


other berth”.
B: “Information: MV Christina underway to a
different berth”.
C: “Information: MV Christina proceeding to her
designated berth”.
D: “Information: MV Christina is shifting berth”.
E: “Information: MV Christina is shifting to a different
berth”.
54

. MV in posn. West of Bondpier is changing her


course to the North.
A: “Information: vessel W of Bondpier turning to the North”.
B: “Information: vessel W of Bondpier changing course to
the North”.
C: “Information: vessel W of Bondpier altering course to
the North”.
D: “Information: vessel W of Bondpier alternating course to
the North”.
55

. Cable Layer Aurora is restricted in her


manoeuvrability. All vessels must stay at a
safe distance.
A: “Information: restricted vessel Aurora in posn. ……..
All vessels: keep clear”.
B: “Information: hampered vessel Aurora in posn. ……..
Wide berth requested”.
C: “Information: Cable Layer Aurora in posn. ……..
is manoeuvring with difficulty. Give a wide berth”.
D: “Information: Cable Layer Aurora in posn. ……..
is constrained. Wide berth requested”.
56

. MV Seaborne in posn. ………...is unable


to manoeuvre easily because of her draft of
21 metres.

A: “Information: MV Seaborne in posn…….. is restricted by a


draft of two one metres”.
B: “Information: MV Seaborne in posn…….. is constrained by a
draft of two one metres”.
C: “Information: MV Seaborne in posn…….. is manoeuvring with
difficulty because of draft of two one metres”.
D: “Information: MV Seaborne in posn…….. is not under command
because of a draft of two one metres”.
57

. Route from roadstead to entrance temporarily


not to be used.

A: “Information: route from roadstead to entrance


diverted”.
B: “Information: route from roadstead to entrance
temporarily disused”.
C: “Information: route from roadstead to entrance
suspended”.
D: “Information: route from roadstead to entrance
discontinued”.
58

. Inshore traffic lane permanently closed to


all traffic.

A: “Information: navigation closed in inshore traffic lane.”.


B: “Information: navigation diverted in inshore traffic lane.”.
C: “Information: navigation forbidden in inshore traffic lane.”.
D: “Information: navigation suspended in inshore traffic lane.”.
59
Questions from VTS to vessel.
Coastal Station wishes to know where the vessel is
going to and where the vessel is coming from.

A: “Question: where do you go to?


Question: where do you come from?”
B: “Question: what is your destination?
Question: what was your last calling port?”
C: “Question: what is your destination?
Question: what was your last port of call?”
D: “Question: what is your next port?
Question: what was your last port?”
E: “Question: what is your destiny?
Question: what was your last port of call?”
60
Questions from VTS to vessel.

Coastal Station wishes to know if your


vessel has any defects.

A: “Question: do you have any deficiencies?”


B: “Question: do you have any defects?”
C: “Question: do you have any malfunctions?”
D: “Question: do you have any problems?”
61
Information from VTS to vessel.
. Vessel behind us is going to overtake us
to the West.

A: “Information: vessel following will overtake you


to the West of you”.
B: “Information: vessel after you will overtake you
to the West of you”.
C: “Information: vessel behind you will overtake you
to the West of you”.
D: “Information: vessel astern of you will overtake you
to the West of you”.
62
Information from VTS to vessel.
. Vessel S of us is going to decrease her speed
to 8 knots.

A: “Information: vessel to the South of you decreasing


speed to eight knots”.
B: “Information: vessel to the South of you reducing
speed to eight knots”.
C: “Information: vessel to the South of you proceeding
more slowly at eight knots”.
D: “Information: vessel to the South of you underway
more slowly at eight knots”.
63
Message from VTS to vessel.
The course that is steered now is dangerous.
Vessel is instructed to change course to NW.

A: “Warning: you’re on a dangerous course;


instruction: alter course to the NW”.
B: “Warning: you are steering dangerous course;
advice: you must change course to the NW”.
C: “Warning: you are steering dangerous course;
advice you alter course to the NW”.
D: “Warning: you are steering dangerous course;
instruction: you must alter course to the NW”.
64
Message from VTS to vessel.
Danger!
. Vessel is on a collision course with
vessel to the W of her.
A: “Warning: danger of collision with vessel to the West
of you”.
B: “Warning: you are at risk of collision with vessel
to the West of you”.
C: “Warning: you are running into danger.
Risk of collision with vessel to the West of you”.
D: “Warning: you are running into risk of collision with
vessel to the West of you”.
65
Message from VTS to vessel.
Danger!
Vessel is sailing into a fog bank N of her.
She must go to the emergency anchorage.
A: “Warning: you are running into danger.
Fogbank to the North of you.
Instruction: proceed to emergency anchorage”.
B: “Danger: fogbank to the North of you.
Proceed to emergency anchorage”.
C: “Warning: you are in danger.
Fogbank to the North of you. Instruction: you must
sail to emergency anchorage”.
D: “Danger: fogbank to the North of you. Instruction: you must
proceed to emergency anchorage”.
66

. Danger! Navy practising


in the area SW of Baylerock.
A : “Warning: you are running into danger.
Gunnery in progress in area South West of Baylerock”.
B : “Warning: you are running into danger.
Navy practising in area South West of Baylerock”
C: “Warning: you are running into danger.
Shooting in progress in area South West of Baylerock”.
67 Message from VTS to vessel.
. Vessel’s berth is not ready yet.
She has to set course to waiting berth.
Waiting time is 6 hrs.
A: “Information: your berth is not ready yet.
You must proceed to waiting berth.
Berthing retarded for 6 hours”.
B: “Information: your berth is not clear.
You must set course to waiting berth.
Berthing delayed for 6 hours”.
C: “Information: your berth is not clear.
You must proceed to waiting berth.
Berthing delayed for 6 hours”.
D: “Information: your berth is not ready yet.
You must proceed to waiting berth.
Berthing delayed for 6 hours”.
68
Message from VTS to vessel.
. Vessel is advised to drop her anchors in an
other position.

A: “Advice: you must drop anchors in other position”.


B: “Advice: you must anchor in different position” .
C: “Advice: you are allowed to let go anchors in different position”.
D: “Advice: you may anchor in other position”.
69

. Anchoring is forbidden outside the roadstead

A: “Information: anchoring not permitted outside


roadstead”.
B: “Information: anchoring forbidden outside
roadstead”.
C: “Information: anchoring prohibited outside
roadstead”.
D: “Information: anchoring not allowed outside
roadstead”.
70

.Vessel is hindering other traffic.

A: “You are hindering other traffic”.


B: “You are obstructing other traffic”.
C: “You are impeding other traffic”.
D: “You are blocking other traffic”.
71
. Vessel is allowed to anchor in her
present position and wait for higher tide.
A: “You are allowed to anchor in present position until
higher tide”.
B: “You may anchor in present position until
sufficient water”.
C: “You have permission to anchor in present
position until higher tide”.
D: “You may anchor in current position until
sufficient water”.
E: “You have permission to anchor in present
position until sufficient water”.
72

.Vessel is not following traffic regulations.


A: “You are not following traffic regulations”.
B: “You are not complying with traffic regulations”.
C: “You are not in accordance with traffic regulations”.
D: “You are not obeying traffic regulations”.
73

. Vessel has to wait for permission to enter the lock.


A: “You must wait for permission to enter lock”.
B: “You have to wait for lock-permission”.
C: “You have to wait to clear the lock”.
D: “You must wait for lock clearance”.
74

. Vessel has to move closer to vessel ahead.


A: “You must close up on vessel ahead of you”.
B: “You must move closer to vessel ahead of you”.
C: “You must come nearer to vessel ahead of you”.
D: “You must approach vessel ahead of you”.
75

. Vessel must keep a greater distance from vessel ahead.


A: “You must drop back from vessel ahead of you”.
B: “You must fall back from vessel ahead of you”.
C: “You must keep greater distance from vessel ahead”.
D: “You must keep greater distance to vessel ahead”.
76

Vessel’s intention is
to decrease speed to 12 knots.

A: “Intention: I’ll reduce my speed to 12 knots”.


B: “Intention: I am going to decrease my speed to 12 knots”.
C: “Intention: I shall decrease my speed to 12 knots”.
D: “Intention: I will reduce my speed to 12 knots”.
E: “Intention: I am going to decrease my speed by 12 knots”.
77

Vessel’s intention is
to increase her speed to 9 knots.
A: “Intention: I will increase my speed to 9 knots”.
B: “Intention: I am going to increase my speed to 9 knots”.
C: “Intention: I will speed up to 9 knots”.
D: “Intention: I will make speed of 9 knots”.
78

Vessel’s intention is
to maintain her present course and speed.

A: “Intention: I will stand on”.


B: “Intention: I will stand by my present course and speed”.
C: “Intention: I will stand on my present course and speed”.
D: “Intention: I will stand by”.
79

Vessel’s intention is
to change course to port, course 084 degr.

A: “Intention: I will alter course to portside and continue on


course zero eight four degrees”.
B: “Intention: I will alter course to portside and proceed on
course zero eight four degrees”.
C: “Intention: I will change course to portside and proceed
on course zero eight four degrees”.
D: “Intention: I will change course to portside and continue
on course zero eight four degrees”.
80

Vessel’s intention is to go to the anchor grounds.


A: “Intention: I will proceed to anchor grounds”.
B: “Intention: I will sail to the anchorage”.
C: “Intention: I will proceed to anchorage”.
D: “Intention: I will go to anchor grounds”.
81

Vessel’s intention is to overtake the vessel that is


proceeding ahead of her on her port side -
course 135 degr. at 12 kn.
A: “Intention: I wish to pass you on your port side -
my course: one three five degrees, my speed one two knots”.
B: “Intention: I will pass you on your port side -
my course: one three five degrees, my speed one two knots”.
C: “Intention: I will overtake you on your port side -
my course: one three five degrees, my speed one two knots”.
D: “Intention: I want to overtake you on your port side -
my course: one three five degrees, my speed one two knots”.
82

Vessel warns other vessel for an underwater-wreck.

A: “Warning: you are running into danger –


submerged wreck ahead of you”.
B: “Warning: you are running into danger –
underwater-wreck ahead of you”.
C: “Warning: you are running into danger –
submersible ahead of you”.
D: “Warning: you are running into danger –
submarine ahead of you”.
83

Vessel warns other vessel that is on a collision course

A: “Warning: you are running into danger -


you are going to collide with vessel on your starboard side”.
B: “Warning: you are running into danger -
you will be in collision with vessel on your starboard side”.
C: “Warning: you are running into danger -
risk of collision with vessel on your starboard side”.
D: “Warning: you are running into danger -
chance of colliding with vessel on your starboard side”.
84

. Danger!
Vessel is steering a dangerous course;
she must change her course to port side.
A: “Warning!: you are running into danger -
instruction: alter course to port side”.
B: “Danger!: you are steering hazardous course -
instruction: alter course to port side”.
C: “You are running into danger; you are steering
dangerous course - instruction: alter course to port side”.
D: “Warning: you are running into danger; you are steering
dangerous course - advice: alter course to port side”.
85

. Danger! Shoals ahead.


A: “Warning: you are running into danger -
shoals ahead of you”.
B: “Warning: you are running into danger -
shallow waters ahead of you”.
C: “Warning: you are running into danger -
depth of water insufficient”.
D: “Warning: you are running into danger -
water not deep enough”.
86
Drop sb anchor - put 6 shackles in the water!
Engage the windlass. Put anchor lights on and
hoist the ball!
A: “Drop starboard anchor! Put six shackles in the water!
Turn on windlass and anchor lights -
hoist anchor ball!”
B: “Let go starboard anchor! Put six shackles in the water!
Engage windlass! Switch on anchor lights -
heave anchor ball!”
C: “Drop starboard anchor! Put six shackles in the water!
Put windlass in gear! Switch on anchor lights -
heave anchor ball!”
D: “Let go starboard anchor! Put six shackles in the water!
Put windlass in gear! Switch on anchor lights -
hoist anchor ball!”
87

. Anchor is loose from the ground;


there are 3 shackles left to come in.

A: “Anchor is aweigh; 3 shackles left”.


B: “Anchor is clear of water; 3 shackles left”.
C: “Anchor is aweigh; 3 more shackles to come in”.
D: “Anchor is clear; 3 shackles left”.
88

. Fasten the lines forward and aft;


keep tension on the springs.
A: “Fasten fore and aft; keep tension on springs”.
B: “Make fast fore and aft; keep the springs tight”.
C: “Make fast fore and aft; keep tension on springs”.
D: “Fasten fore and aft; keep the springs tight”.
89

. Prepare to start engines;


everybody is ready for departure.

A: “Start engines! Ready to get underway”.


B: “Start engines! Ready for departure”.
C: “Stand by engines! Ready for departure”.
D: “Stand by engines! Ready to get underway”.
90

. Prepare to cast off.


A: “Stand by for casting off!”.
B: “Prepare to cast off!”.
C: “Stand by for letting go!”.
D: “Let go!”.
91

. Let go all but the essential lines.


A: “Let go fore and aft!”
B: “Stand by fore and aft!”
C: “Single up springs!”
D: “Single up fore and aft!”
92
. Cast off the head line:
give some slack in the head line and
heave it on board.
A: “Let go head line: slack away head line -
heave away head line”.
B: “Let go head line: heave away head line -
slack away head line”.
C: “Let go head line: slacken head line -
heave on head line”.
D: “Let go head line: slack on head line -
heave on head line”.
93

. Finished casting off.


A: “Finished casting off”.
B: ”Finished with manoeuvring station!”.
C: “Ready with manoeuvring station!”.
D: “Ready casting off”.
94

. Rudder must be held in the fore and aft


position.
A: “Midships!”
B: “Fore to aft!”
C: “Steady as she goes!”
D: ”Steady!”
E: “Meet her!”
F: “Ease her!”
95

. Stop the swing of the vessel’s head in a turn.

A: “Midships!”
B: “Fore to aft!”
C: “Steady as she goes!”
D: ”Steady!”
E: “Meet her!”
F: “Ease her!”
96

. Reduce the vessel’s swing rapidly.

A: “Midships!”
B: “Fore to aft!”
C: “Steady as she goes!”
D: ”Steady!”
E: “Meet her!”
F: “Ease her!”
97

. Reduce the amount of rudder and hold.

A: “Midships!”
B: “Fore to aft!”
C: “Steady as she goes!”
D: ”Steady!”
E: “Meet her!”
F: “Ease her!”
98

. Steer steady course on the compass-


heading.
A: “Midships!”
B: “Fore to aft!”
C: “Steady as she goes!”
D: ”Steady!”
E: “Meet her!”
F: “Ease her!”
99

. Engine on half power ahead-


steer 182 degr. port side.
A: “Half speed ahead -
port - steer one hundred eighty-two degrees”.
B: “Half ahead -
port - steer one eight two”.
C: “Half ahead -
port -steer one hundred eighty-two degrees”.
D: “Half power ahead -
port - steer one eight two”.
100

Operation of engines no longer


required.
A: “Finished with engines - no more manoeuvring!”.
B: “Finished with engines and manoeuvring!”.
C: “Ready with engines - stop manoeuvring!”.
D: “Ready with engines - no more manoeuvring!”.
1=A 11=B 21=C 31=B 41=C 51=A 61=A 71=E 81=C 91=D
2=A 12=A 22=C 32=C 42=C 52=D 62=B 72=B 82=A 92=A
3=B 13=D 23=A 33=C 43=B 53=D 63=D 73=D 83=C 93=B
4=C 14=B 24=D 34=D 44=A 54=C 64=C 74=A 84=D 94=A
5=D 15=A 25=D 35=B 45=B 55=B 65=A 75=A 85=B 95=E
6=B 16=D 26=C 36=D 46=A 56=B 66=A 76=D 86=D 96=D
7=B 17=C 27=A 37=A 47=C 57=C 67=C 77=A 87=A 97=F
8=D 18=D 28=B 38=B 48=D 58=A 68=B 78=A 88=B 98=C
9=A 19=D 29=D 39=B 49=B 59=C 69=C 79=B 89=D 99=B
10=C 20=B 30=A 40=D 50=C 60=A 70=B 80=C 90=C 100=A
INTERNATIONAL MARITIME ENGLISH CONFERENCE

C P.C. van Kluijven

SHIPPING AND TRANSPORT COLLEGE ROTTERDAM