Sie sind auf Seite 1von 6

More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.

com:
LATEST SOCIAL SCIENCE REVIEWER PART 4
1. There are fundamental ideas that distinguish Social Science from other ways of explaining social
events but _________ is NOT one of them .
a. data
b. theory
c. belief
d. analysis

Ans. : C

2.Which comprises what the researcher wants to discover and the best way to do it?
a. Paradigm
b. Hypothesis
c. Methods
d. Research design

Ans. : D

3. A social science teacher conduct a researcher on the best practices of teaching Araling
Panlipunan in Grade 9. What kind of research does the teacher conduct?
a. Action Research
b. Applied Research
c. Basic Research
d. Field Research

Ans. : A

4. A study conducted on the current state of Filipino youth involvement (Sebastian, 2014) revealed
that 12 percent of the youth respondents are hyper disengaged. What does the result mean?
a. They participated in all community activities.
b. They have not participated in community activities.
c. They are active in selected activities.
d. They disregarded selected activities.

Ans. : B

5. A study was conducted on how engaged the Filipino Youth are in the dimension of participation.
Base on the data graph above, with activity
are they most engaged?
a. Online political
b. Offline political
c. Offline sociocivic
d. Online sociocivic

Ans. : A

6. What is the lowest percentage of disengagement?


a. 82.0%
More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com:
More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com:
b. 70.50%
c. 80.50%
d. 72.5%

Ans. : C

7. What is a deliberate deception used by advertisers when they say, "Join the thousand who have
chosen to switch to the better network."
a. Bandwagon
b. Circular thinking
c. Falsehood or the Big Lie
d. Personal attack

Ans. : A

8. Which can be considered a deliberate deception by a student who invents an excuse or reason,
e.g., "I need to relax so I can spend more time posting Facebook photos than studying."?
a. Bandwagon
b. Rationalizing
c. Personal attach
d. Circular thinking

Ans. : B

9. Which fallacy generalizes extreme perception about people, places and ideas (e.g. Englishmen
have no sense of humor, etc. )?
a. Globalizing
b. Localizing
c. Stereotyping
d. Standardizing

Ans. : C

10. A good research is one that can be repeated to obtain similar, if not, identical results. Which
attribute of a research is explained?
a. Replicability
b. Parsimony
c. Precision
d. Falsifiability

Ans. : A

11. Which is referred to as the cause variable?


a. Dependent variable
b. Moderator variable
c. Independent variable
d. Extraneous

More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com:


More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com:
Ans. : C

12. In research, which variable do you manipulate?


a. Moderator
b. Independent
c. Dependent
d. Extraneous

Ans. : B

13. Which is a short (about 100-500 word) summary of the entire research paper that includes goals
and objectives, result, and conclusions?
a. Abstract
b. Synopsis
c. Conclusion
d. Precis

Ans. :A

14. Which of the following can become an issue in qualitative research?


a. By-the book approach
b. Formulation of research design & data collection techniques
c. Generality
d. Gathering data that are based on facts

Ans. :C

15. Which is arrived at by way of a thinking process that puts together several parts to form a
complex whole?
a. meaning
b. relationship
c. synthesis
d. deduction

Ans. : C

16. There is need to adopt __________ sampling for research on academic problem encountered by
indigenous children in a school.
a. stratified
b. purposive
c. random
d. trend

Ans. : B

More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com:


More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com:
17. The appropriate participant in a research on needed outreach activities which the school can
engage is the ___________ .
a. teacher
b. students
c. community
d. parents

Ans. : C

18. Which data do anthropologists use in a descriptive inquiry on the cultural life of an ethnic
community through data drawn from myths, stories, songs and experiences gathered through field
study.
a. Unobtrusive
b. Quantitative
c. Documentary
d. Qualitative

Ans. : D

19. Applying the conflict theory, what element induced Hispanic authorities during the colonial period
not to teach native Filipinos the Spanish language?
a. Need to secure the dominant status of Spaniards over natives
b. Lack of adequate funding to support Spanish instruction.
c. Native were already pacified even without teaching them the language
d. Friars want evangelical teaching, not language teaching

Ans. : A

20. You will study within the population issue of corruption of public official under the different
regimes. Which study will you engage in?
a. Cross- sectional study
b. Trend study
c. Cohort study
d. Longitudinal study

Ans. : B

21. You want to examine specific sub-populations, which as those who played part in the EDSA
revolution with focus on how their attitudes have changed. Which study will you do?
a. Longitudinal study
b. Trend study
c. Cohort study
d. Cross-sectional study

Ans. : C

22. For which of the following issues or concerns would a sociologist likely do an empirical inquiry?
a. Crowd behavior during rallies
More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com:
More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com:
b. Medical effect of contraceptives o health
c. Advantages and disadvantage of democracy as an ideology
d. Church doctrine behind Pope Francis wanting priests to forgive abortion sinners

Ans. : A

23. What is the appropriate research method in a field study on a cultural group, e.g. way of life of
Badjaos who have settled inland in Zamboanga province?
a. Documentary research
b. Open-ended interviews
c. Standardized survey
d. Ethnographic observation

Ans. : D

24. Research leader Edna insisted that student researches appreciate the value of _________ data
or evidence for scientific study above mere speculation or opinion.
a. authority
b. empirical
c. tradition
d. logical reasoning

Ans. : B

25. Social theories can be arrived at based on __________ pattern of behavior.


a. diffused
b. separate
c. disparate
d. aggregate

Ans. : D

26. What is simple way of explaining the concept of a social theory?


a. Explaining social realities
b. Says of looking at society
c. Guiding what societies do
d. Innovation society

Ans. : A

27. What should the researcher do when he/she is not clear yet familiar with the subject?
a. Set assumptions
b. Explore the topic
c. Chronicle activities
d. Draw up hypothesis

Ans. : B

More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com:


More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com:
28. What should the researcher do when he/she is clear about his subject and methods and is ready
of the tasks of research?
a. Chronicle activities
b. Explore the topic
c. Set assumptions
d. Draw up hypothesis

Ans. : A

29. To further clarify the subject, what can be done to ensure that it does not overlap with irrelevant
matters?
a. Perform pilot testing
b. Formulate a hypothesis
c. Consult experts
d. Set limitations and delimitations

Ans. : D

30. How can assumptions support your inquiry?


a. They assume you are right.
b. They are accepted as true without proof.
c. They make your inquiry scientific.
d. They are prepared by mentors.

Ans. : B

More Reviewers Available here: htts:::letqa.blogstot.com: