Sie sind auf Seite 1von 4
Gender Studies Solved MCQs for CSS Exams (Set -1) | Download PDF Gender Studies Solved

Gender Studies Solved MCQs for CSS Exams (Set -1) | Download PDF

Gender Studies Solved MCQs for CSS Exams (Set

-1)

1) Mark the correct answer about Gender s Studies from the following:

(a)

It is a Social Science.

(b)

It is an academic discipline.

(c)

It is narratives of women by women.

(d)

Both a and b

Answer: (d)

2) Gender as an area of research, teaching and action has emerged only after:

(a)

1860

(b)

1910

(c)

1947

(d)

1975

Answer: (d)

3) Gender as an area of research, teaching and action has emerged only after:

(a)

1860

(b)

1910

(c)

1947

(d)

1975

Answer: (d)

4) Which is not related to Women s Studies?

(a)

Gender equity

(b)

Consciousness rising

(c)

Interdisciplinary study of women

(d)

Subjugation of men

Answer: (d)

5) Women s studies became an academic discipline during

(a)

First wave feminism

(b)

Second wave feminism

(c)

Third wave feminism

(d)

Fourth wave feminism

Answer: (b)

6) In Pakistan, the rst Psychology department to o er a course of Gender Studies in their

Gender Studies Solved MCQs for CSS Exams (Set -1) | Download PDF programs was (a)

Gender Studies Solved MCQs for CSS Exams (Set -1) | Download PDF

programs was

(a)

LUMS

(b)

Beacon house National University

(c)

Muhammad Ali Jinnah University

(d)

Shaheed Benazir Bhutto City University

Answer (b)

7) Among the following statements which is not an objective of Gender Sensitization Programme:

(a)

Promoting societal awareness to gender issues

(b)

Review of curriculum and educational materials to remove gender bias

(c)

Removal of all derogatory, references to the dignity of women

(d)

Removal of caste hierarchy from the society

Answer: (d)

8) Which of the following statements is correct about Women s Studies as an academic discipline?

(a)

It studies the social reality from feminist perspective, placing women s experiences at the centre.

(b)

It accepts the existing theories for analysis.

(c)

It covers all studies conducted on women s issues and their solutions.

(d)

It applies existing social science research methodology for further research.

Answer (a)

Social Construction of Gender MCQs for CSS

9) Which of the following is incorrect about Queer Studies?

(a)

Studies of non-normative and homosexuality.

(b)

It is new term for gays and lesbians.

(c)

These are post-modern studies.

(d)

These are studies with gender perspective.

Answer: (d)

10) Which is incorrect statement regarding Masculinities and Femininities

(a)

Based on Biological determinism.

(b)

Changing across time and space.

(c)

Socially constructed.

(d)

Gendered rather than non-gendered.

Gender Studies Solved MCQs for CSS Exams (Set -1) | Download PDF Answer: (a) 11)

Gender Studies Solved MCQs for CSS Exams (Set -1) | Download PDF

Answer: (a)

11) Masculinity is not synonymous with

(a)

Strength

(b)

Power

(c)

Aggression

(d)

Emotions

Answer: (d)

12) Androgynous persons show

traits.

(a)

Positive masculine and feminine

(b)

Negative masculine

(c)

Positive feminine

(d)

Positive masculine

Answer: (a)

13) Feminist Research aims to

(a)

Research on women, by men and for women.

(b)

Research for women, by women and on women.

(c)

Research on women, about women, and of women.

(d)

Research of women by women and for women.

Answer: (c)

14) Which is incorrect statement regarding Masculinities and Femininities

(a)

Based on Biological determinism.

(b)

Changing across time and space.

(c)

Socially constructed

(d)

Gendered rather than non-gender

Answer (a)

15) Who have coined the terminology Interactive Methodology for feminist research?

(a)

Joan Huber and Killy

(b)

Nancy Kleiber and Linda Light

(c)

David Morgan and Keohane

(d)

Bernard Helen Roberts

Answer (b)

16) Transformation of grass root women into mere bene ciaries to active participants is coined as:

(a) Socialism

(b) Feminism (c) Clientelism (d) Dualism Answer: (b) 17) Feminist Research is: (a) Interdisciplinary (b)

(b) Feminism

(c) Clientelism

(d) Dualism

Answer: (b)

17) Feminist Research is:

(a)

Interdisciplinary

(b)

Multidisciplinary

(c)

Cross-disciplinary

d) All the above

Answer: (d)

Gender Studies Solved MCQs for CSS Exams (Set -1) | Download PDF

18) Among the following persons identify the male feminist:

(a)

Harriet Taylor

(b)

Betty Friedan

(c)

Iris Young

(d)

J.S. Mill

Answer: (d)

19) Feminist Research aims at:

(a)

Addressing women s issues with women s perspective

(b)

Promotion of women research scholars

(c)

To study women as an object

(d)

Study of women s education

Answer: (a)

Please Share your comments using Facebook ID