Sie sind auf Seite 1von 87

Time and Work

Contents:
1.Introduction
2.Basic Concepts
3.Rules and Tricks
4.Practice Questions
1. Introduction:
Time and Work problems are most
frequently asked problems in quantitative
aptitude. To solve these problems very
quickly, you should understand the
concept of Time and Work and some
shortcut methods.
Before starting:

If 100 cats kill 100 rats in 100 days,


then 1 cats would kill 1 rat in how many
days ???
2. Basic Concepts:
In solving the problems based on time and
work, we need to calculate the following
parameters.
(A) Time :- Time taken to complete an
assigned job.
(B) Individual time :- Time needed by single
person to complete a job.
(C) Work:- It is the amount of work done
actually.
Efficiency = Work/Time

If a man can do a piece of work in 5 days


and total work is 30 units then his efficiency
will be 6 unit work in one day.

If we take total work as 1 unit then he will


finish 1/5th of the work in one day.

If A works three times faster than B then A


takes 1/3rd the time taken by B.
Sometimes , Efficiency is given, Time is
given and work is asked.

Work= efficiency * Time

Let suppose
Efficiency of a man= 2units/day, he finishes
work in = 10 days
Total work= 2*10= 20 Units
Let A does a work in = 10 days, B does same
work in= 15 days
If they work together in how many days work
will be completed?

Here work is unknown


Efficiency of A = (Total work/10) units per day
Efficiency of B = (Total work/15) units per day

So let us take a number that is divisible by


both 10 & 15 i.e. LCM of 10 & 15 =30
So Total Work = 30
Efficiency of A = (30/10) units per day= 3 units
per day
Efficiency of B = (30/15) units per day= 2 units
per day
If they work together= 5 units/day

Time= Work/Efficiency

Time= 30/5 = 6 days


3. Rules and Tricks:
Rule 1: Universal Rule 
This rule can be used in almost every problems.
•If M1 
p ersons ca nd o W1 
w o
rk inD  
1d aysa nd
M 2 
perso nsc an do W 2  
worksi
n D2day sthen we ca
n
s ay
M1 DW
1 2 = M2D 2W 1
•If the persons work T1
 
a
nd

h
o
2u
r
sp
e
r
da
y
re sp ecti
ve l
ythen t
h e e
q
u
at
i
on
g
et
sm
o
d
ifi
e
d
to
M1 D T
1 1W2 =M 2DT
2 2W 1
•If the persons has efficiency of E1
 
a
nd
E 2 respec t
ivel
y then,
Example:
•5 men can prepare 10 cycles in 6 days
working 6 hours a day. Then in how many
days can 12 men prepare 16 cycles working
8 hours a day?
Sol:
Here M1  
= 5 ,W 1 
= 10 ,D

=6, T1 =6 and
M2  
= 12,W 2 =1 6,T2 = 8
So from the above rule
M1 D T
1 1W 2 
= M 2D T
2 W
2 1
5 × 6 × 6 × 16 = 12 × D2
 
× 8× 1 0
Rule 2: 
If A can do a piece of work in X days and B
can do the same work in Y days, then both
of them working together will do the same
work in
XY days.
X+y
Example:
If A can do a piece of work in 10 days and B can do
the same work in 15 days then how long will they
take if they both work together?
Solution 1:
A can finish the work in D1 = 1 0d ays.
B can finish the work in D2 = 1 5d ays.
A and B working together = D1 * D2
D1 + D2
= 10 * 15/ 10 + 15
= 150/25 = 6 days.
Solution 2: (UNITARY METHOD)
Let the total work be assumed as LCM(10,15)= 30
Units

Now to complete 30 units A takes 10 days


To complete 30 units B takes 15 days

Units done in 1 day by A = 3


Units done in 1 day by B = 2
Units done in 1 day by A & B = 5

To complete 30 units they will take 30/5 = 6days


Rule 3: 
If A is twice as good a workman as B, then A will take
half of the time taken by B to complete a piece of work.
Example:
A is twice as good a workman as B. Together, they finish
the work in 14 days. In how many days can it be done by
each separately?
Solution 1:
Let’s assume that A alone can finish the work in x days.
It is given that A is twice as good a workman as B so B
alone can finish the work in 2x days
= x * 2x / x + 2x = 2x2/3x = 14.
So x = 21 days.
So A can finish the work in 21 days and B can finish the
work in 42 days.
Solution 2:
If A and B working together can finish a
work in X days and A is K times efficient
than B, then the time taken by
(i) A, working alone, to complete the work is
K + 1 X days.
K
Here, X = 14, K = 2
Hence , = (3/2)14
= 21 days.
(ii) B, working alone, to complete the work is
(K+1)X days.
Hence,
= 3 * 14 = 42 days.
Rule 4:
If A can finish a work in X days and B is K times
efficient than A, then the time taken by both A and
B working together to complete the work is
X days.
1+K
Example:
If A can finish a work in 20 days and B is 3 times
efficient than A, then the time taken by both A and
B working together to complete the work is
Solution: = 20 / (1+3) = 5 days.
Rule 5:
If A, B and C, while working alone, can
complete a work in X, Y and Z days
respectively, then they will together
complete the work in
XYZ days.
XY + YZ + ZX
Example:
A, B and C can complete a piece of work in 5,
10 and 15 days respectively. Working
together, they will complete the same work
in:
Solution 1:
By using the formula = 5 * 10 * 15
(5*10)+(10*15)+(5*15)
= 2 8/11 days.
Solution 2: ((UNITARY METHOD)
Let the total work be assumed as LCM(5,10,15)= 30
Units
Now to complete 30 units A takes 5 days
To complete 30 units B takes 10 days
To complete 30 units C takes 15 days

Units done in 1 day by A = 6


Units done in 1 day by B = 3
Units done in 1 day by C = 2
Units done in 1 day by A+B+C = 11

To complete 30 units they will take 30/11 = 2


Rule 6:
Two persons A and B, working together, can
complete a piece of work in X days. If A,
working alone, can complete the work in Y
days, then B, working alone, will complete
the work in
XY days.
Y-X
Example:
Jack and Jill together can do a piece of
work in 10 days. Jack alone can do it in 15
days. In how many days can Jill alone do it?
Solution 1:
By using formula,
= 10 * 15
15 – 10
= 30 days.
Solution 2: (UNITARY METHOD)
Let the total work be assumed as LCM(10,15)= 30
Units

Now to complete 30 units Jack and Jill takes 10


days
To complete 30 units Jack takes 15 days

Units done in 1 day by Jack + Jill = 3


Units done in 1 day by Jack = 2
Units done in 1 day by Jill = 1
Rule 7:
If A and B, working together, can finish a
piece of work in X days, B and C in Y days, C
and A in Z days, then
(a) A, B and C working together, will finish
the job in 2XYZ days.
XY + YZ + ZX

(b) A alone will finish the job in


2XYZ days.
XY + YZ - ZX
(c) B alone will finish the job in
2XYZ days.
YZ + ZX - XY

(d) C alone will finish the job in


2XYZ days.
ZX + XY – YZ

Note: This type can be solved under unitary


method also.
Rule 8:
If A working alone takes X days more than A
and B together, then B working alone takes
Y days more than A and B together, then the
number of days taken by A and B, working
together, to finish a job is given by √XY
Rule 9:
If the number of men are changed in the
ratio of m:n, then the time taken to complete
the work will change in the ratio n:m.
Rule 10:
If A is K times more efficient than B and is therefore able to
finish a work in X days less than B, then
B, working alone, can finish the work in
KX days.
K-1
Example:
A is thrice as good as workman as B and takes 10 days
less to do a piece of work than B takes. Find the time in
which B alone can complete the work.
Solution 1:
Here, k = 3 and X = 10.
Therefore ,Time taken by B, working alone, to complete the
work
= (3 * 10) / (3-1) = 15 days.
Solution 2:
Efficiency ratio = A : B
3 : 1
Time ratio = 1 : 3 (Inverse of
efficiency)

Diff = 2 parts
2 parts = 10 days
A = 1 part = 5 days
B = 3 parts = 15 days.
Rule 11:
If A is K times more efficient than B and is
therefore able to finish a work in X days less
than B, then
A, working alone, can finish the work in
X days.
K–1
Rule 12:
If A is K times more efficient than B and is
therefore able to finish a work in X days less
than B, then
A and B, working together, can finish the
work in KX days.
K2 - 1
Rule 13:
If A can complete a/b part of work in X days,
then c/d part of the work will be done in
b * c * X days.
a*d
Practice Questions
Type I(Based on Basic concept)

1. A does alone a work in 4 days. B does


alone a work in 8 days. In how many days
the work will be completed if A & B together?
a)4 days
b)8 days
c)32 days
d)8/3 days

Answer: D
2. A and B together can do a specific work in
8 days. B alone can do it in 10 days, then
time taken by A alone is?
A.28 days
B. 36 days
C. 40 days
D. 32 days

Answer: C
3. A can do a work in 15 days and B can do it
in 18 days. With the help of C, all of them
complete the work In 6 days. How long will it
take C to finish the work alone?
a)30 days
b)45/2 days
c)90/2 days
d)40 days

Answer: B
4. A & B working together can do a piece of
work in 12 days. B & C working together can
do a piece of work in 15 days. C & A working
together can do a piece of work in 20 days.
In how many days A can do the same work ?
A.20
B.30
C.40
D.60

Answer: B
5. Lal Singh can eat 50 laddoos in 4 hours
and Pal Singh can eat 42 laddoos in 6 hours.
If both of them start together, then what is
the total time required by them to eat 507
laddoos?
a)20 hours
b)21 hours
c)26 hours
d)25 hours

Answer: C
6. A can do 1/3rd of a work in 5 days and B
can do 2/5th of the work in 10 days. In how
many days both A and B together can do the
work?

a)13 2/3 days


b)9 3/8 days
c)18 5/8 days
d)13 days
Answer: B
Type II(Based on workers leave or join)
7. A can finish a work in 24 days, B in 9 days
and C in 12 days. B & C start the work but are
forced to leave after 3 days. The remaining
work done by A in:
a)10
b)12.5
c)20
d)7

Answer: A
8. A, B and C can do a work in 5 days, 10
days and 15 days respectively. They started
together to do the work but after 2 days A
and B left. C did the remaining work (in days)
A.1
B.3
C.2
D.4

Answer: D
9. X and Y can do a piece of work in 20 days
and 12 days respectively. X started the work
alone and then after 4 days Y joined him till
the completion of the work. How long did the
work last?
A.6 days
B. 10 days
C. 15 days
D. 20 days

Answer: B
10. A can do a piece of work in 15 days and
B in 20 days. They began the work together
but 5 days before the completion of the work,
A leaves. The work was completed in?
A.8 days
B.10 days
C.15 days
D.11 3/7 days

Answer: D
11. A, B and C can do a piece of work in 24,
32 and 64 days respectively. They starts
working, A left the work after 6 days while B
left the work before 6 days from the
completion of work. In how many days work
will be finished?
A.20
B.18
C.15
D.None of these
Answer: A
Type III(Based on efficiency of worker)
12. Sakshi can do a piece of work in 20 days.
Tanya is 25% more efficient than Sakshi. The
number of days taken by Tanya to do the
same piece of work is:
A.15
B. 16
C. 18
D. 25

Answer: B
13. Ram, who is half as efficient as Krish, will
take 24 days to complete a work if he
worked alone. If Ram and Krish worked
together, how long will they take to complete
the work?
A.16 days
B.12 days
C.8 days
D.18 days

Answer: C
14. A is half good a work man as B and
together they finish a job in 14 days. In how
many days working alone B finish the job?
A.20
B.21
C.22
D.23

Answer: B
Type IV( Based on Formula, MDH)
15. 45 men complete a piece of work in 30
days working 12 hours a day. In how many
days will 60 men complete the work if working
10 hours a day?
a)27 days
b)30 days
c)24 days
d)22 days

Answer: A
16. If one cat eats 1.5 rats in 1.5 days, then in
how many days 3 cats will eat 3 rats??
A.1.5 days
B.2 days
C.3 days
D. 1 days

Answer: D
17. A contractor undertakes to build a wall in
50 days. He employees 50 people for the
same. However after 25 days he finds that
only 40% of the work is complete. How many
more man need to be employed to complete
the work in time?
A. 25
B. 30
C. 35
D. 20
Answer: A
18. 45 men can complete a work in 16 days.
Six days after they started working, 30 more
men joined them. How many days will they
now take to complete the remaining work?
a)4
b)5
c)6
d)7

Answer: C
19. If 7 maids with 7 mops cleaned 7 floors in
7 hours, how long would it take 3 maids to
mop 3 floors with 3 mops?
a)3 hours
b)7/3 hours
c)49/3 hours
d)7 hours

Answer: D
Type V(Based on Men, Women and Boys)

20. 2 men and 5 women can do a work in 12


days. 5 men and 2 women can do that work in
9 days. Only 3 women can finish the same
work in?
A.36
B. 21
C. 30
D. 42
Answer: A
21. 10 men and 15 women together can
complete a work in 6 days. It takes 100 days
for one man alone to complete the same work.
How many days will be required for one
woman alone to complete the same work?
A. 90
B. 100
C. 125
D. 225

Answer: D
22. 2 men and 3 women finish 25% of the
work in 4 days, while 6 men and 14 women
can finish the whole work in 5 days. In how
many days will 20 women finish it?
A. 20
B. 25
C. 24
D. 30

Answer: A
23. If 2 men equivalent to 5 women and 2
women are equivalent to 5 children, in how
many days can the work be completed by 1
man alone if the same work can be completed
by 100 children in 10 days?
A.60
B.160
C.130
D.None

Answer: B
24. If 15 men or 24 women or 36 boys can do
a work in 12 days working 8 hours a day, how
many men must be associated with 12
women and 6 boys to do another work 2 ¼
times as great in 30 days working 6 hours per
day?
A. 10
B. 15
C. 8
D. 9
Answer: C
Type VI(Based on Work and Wages)
25. Three people A, B and C can finish a
piece of work in 4, 9 and 12 days. Rs 1600
is the total money allocated to complete
that work. What amount will each person
get if all three are working together?
A.900, 400, 300
B. 400, 300, 900
C. 600, 300, 900
D. 900, 300, 600
Answer: A
26. A can do a work in 15 days and B can do it
in 18 days. With the help of C, all of them
complete the work In 6 days. A, B and C
received total Rs.27,000 for the whole work.
What is the share of C, If the money is
distributed in the ratio of amount of work
done, individually?
A. 2700
B. 14400
C. 7200
D. 6300
Answer: C
27. A can do a particular work in 6 days. B can
do the same work in 8 days. A and B signed to
do it for Rs. 3200. They completed the work in
3 days with the help of C. How much is to be
paid to C?
A. Rs. 380
B. Rs. 600
C. Rs. 420
D. Rs. 400

Answer: D
Miscellaneous
Questions
1. A computer can perform 30 identical
tasks in six hours. At that rate, what is the
minimum number of computers that should
be assigned to complete 80 of the tasks
within 3 hours?
a)6
b)7
c)8
d)9

Ans: A
2. If a man and a half can build a wall and a
half in a day and a half. Then how many
walls do six men build in six days?
a)3
b)6
c)12
d)24

Ans: D
3. Raja can do a piece of work in 14 days,
while Rani can do the same work in 21 days.
They started the work together but 3 days
before the completion of the work, Raja left
the work. The total number of days to
complete the work is:
a)7
b)8.5
c)5
d)10.2
4. Fatima and Zahira can do a piece of work
in 12 days and 15 days respectively. If they
work for alternate day and Fatima starts the
work first, then in how many days the work
will be completed?
a)12 1/5 days
b)13 ¼ days
c)13 1/5 days
d)15 days

Ans: B
5. A piece of work can be done by A and B in 10
days, by B and C in 15 days and by C and A in 20
days. All three worked for 6 days and then A
withdrew. B and C worked for and another 4 days
and then B stopped working. How many more days
will C take to complete the remaining work?
a)12
b)12.5
c)10.33
d)10

Ans: D
6. A alone can complete a work in 16 days
and B alone can complete the same in 12
days. Starting with A, they work on alternate
days. The total work will be completed in
how many days?
a)12 days
b)12 ½ days
c)13 ¾ days
d)13 days

Ans: C
7. Manoj and Harvinder can complete a
piece of work in 16 days, which Harvinder
can complete in 32 days. If Manoj &
Harvinder work on alternate days, starting
with Harvinder, in how much time would the
work be completed?
a)16 days
b)17 days
c)32 days
d)None of these
8. A can do a piece of work in 36 days, B in
54 days and C in 72 days. All three began
the work together but A left after 8 days and
B left 12 days before the completion of the
work. Total number of days to complete the
work?
a)25 2/11 days
b)30 6/7 days
c)30 days
d)28 days
9. An intern can do a job in 15 days. The
manager and senior manager are busy with
other priorities and thus take 25 and 40 days
respectively to complete the task. How long will
they take to finish the task if all of them work
together?
a) 7
b)7 47/49
c)8
d)8 47/49

Ans: B
10. Sonu can do a piece of work in 20 days. He
started the work and left after some days, when
25% work was done. After that Abhijeet joined
and completed it working for 10 days. In how
many days Sonu and Abhijeet can do the
complete work, working together?
a) 6
b)8
c)10
d)12

Ans: B
11. 2 men and 3 women finish 25% of the
work in 4 days, while 6 men and 14 women
can finish the whole work in 5 days. In how
many days will 20 women finish it?
a)20
b)25
c)24
d)30

Ans: A
12. 10 men and 15 women together can
complete a work in 6 days. It takes 100 days
for one man alone to complete the same
work. How many days will be required for
one woman alone to complete the same
work?
a)90
b)100
c)125
d)225
13. One man, 3 women and 4 boys can do a
piece of work in 96 hours, 2 men and 8 boys
can do it in 80 hours, 2 men & 3 women can
do it in 120 hours. 5 Men & 12 boys can do it
in how many hours?
a)39 1/11 hrs
b)42 7/11 hrs
c)43 7/11 hrs
d)44 hrs

Ans: C
14. 10 men can finish a piece of work in 10
days whereas it takes 12 women to finish it
In 10 days. If 15 men and 6 women
undertake to complete the work, how many
days will they take to complete it?
a)7 days
b)5 days
c)9 days
d)8 days

Ans: B
15. If 15 men or 24 women or 36 boys can
do a work in 12 days working 8 hours a day,
how many men must be associated with 12
women and 6 boys to do another work 2 ¼
times as great in 30 days working 6 hours
per day?
a)10
b)15
c)8
d)9
16. Sonu can do a piece of work in 20 days.
He started the work and left after some days,
when 25% work was done. After that
Abhijeet joined and completed it working for
10 days. In how many days Sonu and
Abhijeet can do the complete work, working
together?
a)6
b)8
c)10
d)12
Ans: B
17. Railneer is packaged in a water bottling plant with the
help of two machines M1 an dM 2.M 1a n d M 2p r
od uce 4 00
and 6 00 bott l
e sperm i
nu te. One day ’
s pr oduc ti
on ca n be
proc ess edb y M 1operat
in g alonefo r9 h o u
rs ,byM 2
ope rat
in galo n efor6hou rs or b
y bo thM 1 and M 2
ope rat
in gsim ult
aneously fo r3ho urs an d 36 m inute s.It’
s
one d ay pr
o d uc t
ionispro cessed by M 1 o perating al
o ne
for 1/3 ofthe ti
m eand M 1 and M 2sim ulta neou sl
y
ope rat
in gfo r2 /3ofthetim e .Then in ho w m a ny hou rs
the tot
a lprod u cti
on ofon ed ayw i
llb ec o m pleted?
a)2
b)3
c)4.5
d)4.8
18. Milinda takes 8 1/3
h
ou
rs
mo
r
ew
he
ns
h
e
w orks alone inco m par
i
so
no
fw
h
en
sh
e
w orks w i
th Bil
l.W hileB
i
ll
t
ak
e
s1
5/
ho
ur
s
3
m ore w hen h ew ork al
o
ne
i
nco
m
pa
r
is
o
no
f
w hen h ew o r
ks w i
th Mi
l
i
nd
a.
Ho
wl
o
ng
it
w
i
ll
take by Bil
lt ocom plet
e
th
ew
or
k
al
o
ne
?
a)10 hrs
b)15 hrs
c)18 hrs
d)12 hrs
Ans: D
19. Jay and Anup can do a job, each working
alone in 30 and 15 days respectively. Jay
started the work and after a few days, Anup
joined him. They completed the work in 18
days from the start. After how many days
did Anup join A?
a) 6
b) 10
c) 12
d) 14
Ans: C
20. If A and B work together, they will complete
a job in 7.5 days. However, if A works alone and
completes half the job and then B takes over
and completes the remaining half alone, they
will be able to complete the job in 20 days. How
long will B alone take to do the job if A is more
efficient than B?
a) 20 days
b)40 days
c)36 days
d)30 days
Ans: D
21. A and B working together can finish a
job in T days. If A works alone and
completes the job, he will take T+5 days. If B
works alone and completes the same job, he
will take T+45 days. What is T?
a)25 days
b)60 days
c)15 days
d)None of these

Ans: C
22. Three professors Dr. Gupta, Dr. Sharma, Dr. Singh
are evaluating answer script of a subject. Dr. Gupta
is 40 more efficient than Dr. Sharma, who is 20 more
efficient than Dr. Singh. Dr. Gupta takes 10 days less
than Dr. Sharma to complete the evaluation work. Dr.
Gupta starts the evaluation work and works for 10
days and then Dr. Sharma takes over. Dr. Sharma
evaluates for next 15 days and then stops. In how
many days, Dr. Singh can complete the remaining
evaluation work?
a)7.2 days
b)9.5 days
c)11.5 days
d) None of these
Ans: A
23. A work is done by 30 workers not all of them
have the same capacity to work. Every day exactly
2 workers, do the work with no pair of workers
working together twice. Even after all possible
pairs have worked once, all the workers together
works for two more days to finish the work. Find
the number of days in which all the workers
together will finish the whole work?
a)31
b)29
c)41
d)48
24. Ramesh has two examinations on Wednesday - Engineering
mathematics in the morning and Engineering Drawing in the
afternoon. He has a fixed amount of time to read the textbooks
of both these subjects on Tuesday. During this time he can read
80 pages of Engineering Mathematics and 100 pages of
Engineering drawing. Alternatively, he can also read 50 pages of
Engineering Mathematics and 250 pages of Engineering drawing.
Assume that the amount of time it takes to read one page of the
textbook of either subject is constant. Ramesh is confident
about Engineering Drawing and wants to devote full time to
reading Engineering Mathematics. The number of Engineering
Mathematics text book pages he can read on Tuesday is :
a)500
b)300
c)100
d)60
Ans: C