You are on page 1of 4

Questions on KCC:

1. What is the minimum score for KCC loans upto Rs.5.00 lakh as per scoring model?
a. 50%
b. 55%
c. 40%
d. 60%
2. Who is deciding the Scale of Finance (SoF) for calculating KCC limit?
a. Lead Bank official
b. Dist Agriculture officer
c. Dist Level technical committee.
d. Dist level Bankers committee.
3. What is the quantum of margin money to be taken while calculating KCC limit?
a. 5%
b. 10%
c. 15%
d. NIL
4. How much amt. for repairs, maintenance & insurance expenses to be provided while
calculating KCC llimit?
a. 10% of crop component
b. 20% of crop component
c. 30% of crop component
d. 25% of crop component
5. What is the max. drawable limit (MDL) of KCC for a particular year?
a. Limit fixed for the 5th year
b. Limit fixed for the 1st year
c. Short term credit component for 1st year
d. Short term credit component plus small value investment credit requirement for a
particular year.
6. What is the max. limit of KCC may be sanctioned in general?
a. 25.00 lakh
b. 50.00 lakh
c. 100.00 lakh
d. 200.00 lakh
7. No dues certificate from other Banks is not required if the loan amount-----------
a. Up to Rs.50000.00
b. Up to Rs.100000.00
c. Up to Rs.300000.00
d. No such limit.
8. Collateral security not to be insisted in case of tie up arrangement for recovery for
loan -------
a. Up to Rs.100000.00
b. Up to Rs.300000.00
c. Up to Rs.500000.00
d. Up to Rs.200000.00
9. Branch officials are authorized to do valuation of Agricultural land for sanctioning of
KCC loan up to _________
a. 3.00 lakh
b. 5.00 lakh
c. 10.00 lakh
d. 25.00 lakh
10. Which factor will decide the valuation authority of agricultural land taken as collateral
security?
a. Value of security
b. Quantum of Loan sanctioned
c. Irrigated/non irrigated in nature
d. Cropping intensity
11. What should be the interest frequency of KCC loans?
a. Monthly
b. Yearly
c. Half yearly
d. Quarterly
12. Who are eligible for 2% subvention from GOI?
a. SFMF availing crop loan up to Rs.3.00 lakh
b. All farmers availing crop loan up to Rs.3.00 lakh.
c. SFMF availing crop loan up to Rs.5.00 lakh
d. All farmers availing crop loan up to Rs.5.00 lakh.
13. What is the tenure of 2% interest subvention for loans up to Rs.3.00 lakhs?
a. Date of sanction up to actual repayment of crop loan by the farmer or up to the
due date of the loan fixed by the banks.
b. Date of disbursement up to actual repayment of crop loan by the farmer or up to
the due date of the loan fixed by the banks, subject to a maximum period of
one year.
c. Date of sanction up to actual repayment of crop loan by the farmer or up to the
due date of the loan fixed by the banks, subject to a maximum period of one
year.
d. Date of disbursement up to actual repayment of crop loan by the farmer or up to
the due date of the loan fixed by the banks.
14. What is the repayment of Rabi Crop as per schedule of KCC loans?
a. 31st March
b. 30th June
c. 30th sep
d. 31st Dec
15. What are the processing fees of KCC loans up to Rs.3.00 lakh?
a. On best effort basis
b. 0.10% of loan amount
c. 0.25% of loan amount
d. NIL
16. Processing fees to be collected based on ---------------
a. Saction limit
b. Maximum Drawing Limit (MDL)
c. Maximum Permissible Limit (MPL)
d. Disbursement amount.
17. What is the max amt of documentation charges that may recover from KCC loan?
a. Rs.2500.00
b. Rs.10000.00
c. Rs.20000.00
d. Rs.25000.00
18. Disbursement note is applicable for KCC loan in case of ---------
a. Every disbursement
b. For kharif and rabi disbursement separately
c. Only for 1st time disbursement
d. 1st time and renewal/review time disbursement.
19. What is the validity period of KCC loans?
a. One year
b. Three years
c. Five years
d. No limitation.
20. Subvention interest rate, 7% is applicable to KCC account during----------------
a. Entire duration of KCC, irrespective of status of loan.
b. As long as KCC limit is regular.
c. Only for 1st year
d. Only for 3 years.
21. Penal interest is to be charged on overdue account while KCC amount is above
Rs.2500.00/----------------------
a. On entire outstanding of overdue account
b. Only on overdue amount
c. On sanction amount
d. No penal interest to be charged.
22. Who are eligible for 3% additional subvention from GOI in case of KCC loan?
a. Loan amount sanctioned up to Rs.3.00 lakh
b. Rate of interest offered by bank is 7%
c. Repayed within due date or one year.
d. All of the above.
23. Who is authorized to remit the crop insurance premium under PMFBY ?
a. Branch Head
b. Service and operation Manager (SOM)
c. Regional Head
d. Nodal officer.
24. What is the claim amount in case of death/permanent disability for a person covered
under Personal Accident Insurance Scheme (PAIS)?
a. Rs.50000.00
b. Rs.100000.00
c. Rs.300000.00
d. Rs.500000.00
25. How much remuneration (service charges) is payable to BC/BF for sourcing of
new KCC loans?
a. 0.25% of sanction amount
b. 0.50% of sanction amount
c. 0.75% of sanction amount
d. 1.00% of sanction amount

Answers for KCC questionnaires:

1 C
2 C
3 D
4 B
5 D
6 C
7 D
8 B
9 D
10 B
11 B
12 B
13 B
14 B
15 D
16 B
17 D
18 C
19 C
20 B
21 B
22 D
23 D
24 A
25 B