Sie sind auf Seite 1von 5

BASIC MATHEMATICS FOR IIT JEE

Q 1. If x satisfies x  1 + x  2 + x  3 6, then :


(A) 0  x  4 (B) x 2 or x  4 (C) x  0 or x 4 (D) none
x3 x2
Q 2. If < then the most general values are :
2x  1 x4

 1  1  1
(A) (x <  4) (B)  x   (C)   4  x   (D) (x <  4)   x  
 2  2  2

x 2  2x  7
Q 3. If x is a real number such that < 6 then :
2x  3
3
(A) x > 11 or x <  (B) x > 11 or x <  1
2
3 3
(C)  < x < 1 (D)  1 < x < 11 or x 
2 2
Q 4. The value(s) of 'b' for which the equation, 2 log1/25 (bx + 28) =  log5 (12  4x  x2) has
coincident roots, is/are :
(A) b =  12 (B) b = 4 (C) b = 4 or b =  12 (D) b =  4 or b = 12
Q 5. The set of real value(s) of p for which the equation, 2x + 3 + 2x  3 = px + 6 has
more than two solutions is :
(A) [0, 4} (B) ( 4, 4) (C) R  {4, - 4, 0} (D) {0}
Q 6. The set of values of 'a' for which the inequality, (x  3a) (x  a  3) < 0 is satisfied for all
x  [1, 3] is :
(A) (1/3, 3) (B) (0, 1/3) (C) ( 2, 0) (D) ( 2, 3)
Q 7. Number of ordered pair(s) of (x, y) satisfying the system of simultaneous equations
x2  2 x + y = 1 and x2 + y = 1 is (x, y  R) :
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) infinitely many
6 x2  5 x  3
Q 8. If  4 , the least and the highest values of 4 x2 are :
x2  2 x  6
(A) 0 & 81 (B) 9 & 81 (C) 36 & 81 (D) none of these
Q 9. Let [ a ] denote the greatest integer less than or equal to ' a ' . The set of all values of '
x ' satisfying the inequality,
  
2

1  1  cos     
2 x2  4 x  7 <  ,    < is :
2  cos   sin    2 2
 2 2 

(A) ( 1, 3) 
(B) 1  5 , 1  5    
(C) 1  5 ,  1  3 , 1  5 
1 1 1
Q 10. log abc + log abc + log abc has the value equal to :
bc ca ab

(A) 1/2 (B) 1 (C) 2 (D) 4


3
Q 11. If 0º < x < 90º & cos x = then the value of, log10 sinx + log10cos x + log10 tan x is :
10
(A) 0 (B) 1 (C)  1 (D) none
Q 12. The equation logx2 16 + log2x64 = 3 has :
(A) one irrational solution (B) no prime solution
(C) two real solutions (D) one integral solution
Q 13. Number of ordered pair(s) satisfying simultaneously, the system of equations,
x y
2 = 256 & log10 xy  log10 1.5 = 1, is :
(A) zero (B) exactly one (C) exactly two (D) more than two

 
2
Q 14. If a logb x  5 x logb a + 6 = 0, where a > 0, b > 0 & ab  1, then the value of x can be
equal to :
(A) 2logb a (B) 3loga b (C) b loga 2 (D) a logb 3
1
Q 15. The equation, log2 (2x2) + log2 x . x x  2  + log42 x4 + 2 3 log1/2  log2 x  = 1 has :
log log x  1
2
(A) exactly one real solution (B) two real solutions
(C) 3 real solutions (D) no solution .
x x
Q 16. If  5 2  7  + 6  5 2  7  = 7, then the value of x can be equal to :

(A) 0 (B) log 5


 2 7  36
1
(C)   log6 5 2  7  (D) log 6
5 27

Q 17. Solution set of the inequality, 2  log2 (x2 + 3x)  0 is :


(A) [ 4, 1] (B) [ 4,  3)  (0, 1]
(C) ( ,  3)  (1, )

(D) (,  4)  [1, )
3x  1
Q 18. If log1/3 is less than unity then x must lie in the interval :
x2
(A) (,  2)  (5/8, ) (B) ( 2, 5/8)
(C) (,  2)  (1/3, 5/8) (D) ( 2, 1/3)

Q 19. If x1, x2 & x3 are the three real solutions of the equation ;
2 3  3 2
x log10 x  log10 x = where x1 > x2 > x3 , then
1
x 1 1
 1
x 1 1

2 x1 x 2
(A) x1 + x3 = 2 x2 (B) x1 . x3 = x22 (C) x2 = (D) x11 + x21 = x31
x1  x 2
Q 20. If log1/5 (2x  4) < log1/5 (x + 3) then :
(A) x < 7 (B) 2 < x < 7 (C) x > 7 (D) none
 x  8 2  x
Q 21. The set of values of x satisfying simultaneously the inequalities 0
log 0.3  10
7 log 2 5  1
and 2x  3  31 > 0 is :
(A) a unit set (B) an empty set (C) an infinite set (D) none
1 1
Q 22. The set of values of x satisfying the inequality x 1  is :
log 4 log 4 ( x  3)
x2

(A) ( 3,  2) (B) ( 3,  2)  ( 1, ) (C) ( 1, ) (D) none

x3
Q 23. Solution set of log x  1 is
x 1
(A) (1, 3) (B)  ,1 (C)  3,   (D) none
Q 24. The greatest integral value of x satisfying the inequality x  5  9  x  1 , is
(A) 9 (B) 8 (C) 7 (D) none

24  2 x  x 2
Q 25. Solution set of  1 is
x
(A)  6, 3   3, 4  (B) 6, 0    3, 4 (C)  6, 0   3, 4 (D) none

Q 26. Solution set of 2  3  x  4  x is

 3 5 3 5   3 5   3 5 
(A)   2 , 2  (B)   2 ,1 (C) 1, 2  (D) none
     

5
Q 27. Solution set of the inequality log tan x sin 2 x   1 is
12

          3  
(A)  ,  (B)  ,  (C)  ,  (D)  , 
8 3 8 4 4 3  8 2
Q 28. Solution set of the inequality 2  x  x  4  x  3 is a set containing
(A) one element (B) two elements
(C) infitely many elements (D) zero elements
Q 29. The interval of values of x , satisfying x  1  x 2  3 x  2 , may be
(A)  ,1 (B) 3,   (C) 1, 3 (D) none

Q 30. If x 2  5 x  6  x  2  x  3  1 , then
(A) 2 < x < 4 (B) x < 2 (C) x > 4 (D) 2 < x < 3
x 4  3x 3  2x 2
Q 31. The solution set of the inequality  0 is ______ .
x 2  x  30

1  2x  3x 2
Q 32. The set of x satisfying the inequality > 0 is ______ .
3x  x 2  5

x 2  7x  12
Q 33. If the rational function f(x) = is non positive then x must lie in the interval
2x 2  4x  5
____________ .
1 4 4 1 1
Q 34. Solve the inequality,  +  < .
x1 x2 x3 x4 30

Q 35. The solution set of the inequality x 2  5x  24 > x + 2 is ______ .

Q 36. Find the set of values of k for which any solution of the inequality

log2 x 2  5x  6  < 1 is
log2 (2x)
also a solution of the inequality x2  7kx + 2k  6  0 .

loga a 2  1 . log12/ a a 2  1 1
Q 37. If = then the value of [a], where [.] denotes greatest
 2

loga 2 a  1 . log3 a 6 a  1 2 2

integer function is equal to ______ .


3

  
1 log 3 2

Q 38. Let, N = 81  3
log5 9 6 log25 7
.  7  125log25 6  then log N has the value-------
409  2

10 x 2  1 3x
Q 39. Number of solutions of the equation, x  2 = x2 is equal to ______ .
2
Q 40. If log3x + log3y = 2 + log32 and log27(x + y) = , then x + y is ______ .
3
 n x 2  n x2 3
Q 41. Number of solutions of the equation, x  1 = x 1 is ______ .

x
log10 100 x   3log10 100 x  1
2

Q 42. If > 1000 , then least integral value of x is ______ .

45  45  45  45 65  65  65  65  65  65
Q 43. Let N = . then the value of log2 N is
35  35  35 25  2 5

Q 44. Sum of all the solutions of 3x + 1  3x  1 = 2 log56  x is _______ .


Q 45. Integral solution of the equation log 3 x  2  log3 x  2 = 2 is ______ .
1
Q 46. If x = 3
75 2  , then the value of x3 + 3x  14 is equal to ______ .
3 75 2

Q 47. If a = logx yz, b = logy zx & c = logz xy where x, y, z are positive reals not equal to unity,
then abc  a  b  c is equal to______ .
1 1 1 1
Q 48. The sum of the series    .......  is equal to ______ where
log2 x log3 x log4 x log1998 x
x is equal to (1999) !
3 x 2  10 x  3
Q 49. Number of real solution(s) of the equation x  3 = 1 is ______ .
Q.50 Solve the following where x  R .
(a) (x  1)x²  4x + 3+ 2 x² + 3x  5 = 0 (b) (x + 3) .x + 2+2x + 3+ 1 = 0
(c) (x + 3). (x + 1) +2x + 5= 0 (d) 2x+2  2x+1  1= 2x+1 + 1

Answer Key

1.C 2.D 3.A 4.B 5.D 6.A 7.C


8.A 9.C 10.B 11.C 12.AD 13.C 14.BC
15.D 16.ABCD 17.B 18.A 19.B 20.C 21.A
22.C 23.A 24.A 25.B 26.B 27.C 28.D
29. AB 30.A
1 
31.  , 5  1, 2   6,   32.  , 1   ,  
3 
33. 3, 4  34.(,  2)  ( 1, 1)  (2, 3)  (4, 6)  (7, 8)

 1 12 
35.  , 3  8,   36. R   ,  37. 1 38. 0 39. 4
7 7 
40. 9 41. 5 42. 11 43. 12 44. 12
45. 9 46. 0 47. 2 48. 1 49. 3