Sie sind auf Seite 1von 7

AMBROSIA

AMBROSIA

AMBROSIA

High School for The Gifted

KTHI THPT QUC GIA NĂM 2019 Bài thi: NGOI NG- Môn: TING ANH Thi gian làm bài: 60 phút, không kthi gian phát đề

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. companion

Question 2: A. arranged B. realized C. mentioned D. promised Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 3: A. disadvantage B. courageously C. professional D. environment

Question 4: A. compromise B. discuss C. although D. assault Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

B. company

C. compartment

D. comparison

Question 5: Jane could not finish the meal because she was put

A. down

B. off

C. out

by the horrible smell. D. away

Question 6:

there was solid evidence, the alleged criminal on trial refused to plead guilty to

the crime.

A.

Because

B. Notwithstanding

C. Even though

D. Owing to

Question 7: She graduated from university with a degree in

A.

humanitarian

B. humanities

C. humanitarianism

D. humanity

Question 8:

,

she would have extended her career even further.

A.

If she hadn't married

B. Were it not for her getting married

C.

If she didn't get married

D. Had it not been for her marriage

Question 9: All applicants for the job are required to take part in the

A. intensive

B. demanding

C. exhausting

training program. D. aggressive

Question 10: The famous athlete who confessed to using illegal drugs was

A. disapproved

B. eliminated

Question 11: It is said that poor Adam has

A. gone

B. made

C. removed

D. disqualified

ill due to excessive consumption of fast food.

C. fallen

D. got

Question 12: One of the most serious problems facing humans today is the sources.

of water

A. contamination

B. combination

C. complication

D. compression

Question 13: With 12 international crowns and titles, pageant powerhouse in Asia and in the world.

A. 0/0

B. the/0

C. 0/a

Philippines is now considered

D. the/a

Question 14: Rumour has it that his boss was suspicious of him and he had to resign under a

P a g e

|

1

AMBROSIA

AMBROSIA

AMBROSIA

A. hat

B. cloud

C. roof

D. rain

Question 15: I promise I

outlining the plan by this weekend.

A.

will have finished

B. will have been finishing

C.

will be finishing

D. will be finished

Question 16:

,

the LEGO toys were thrown away by accident.

A.

Laying on the floor

B. Lying on the floor

C.

Lain on the floor

D. Lay on the floor

Question 17: In recognition of his excellent results, the school gave him a $2000

A.

reduction

B. discount

C. scholarship

D. tuition

Question 18: Finally

with Missandei, he burst into tears.

A.

reunited

B. was reunited

C. was reuniting

D. reuniting

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete

each of the following exchanges.

Question 19:

- Andy: “Would you care for a drink?”

- Beanie:

C. Yes, I bought Maisie a drink when she was sick. D. No, I think I'm full but thanks anyways.

A. Yes, I clean my mug everyday

B. No, I prefer orange juice to lemonade.

Question 20:

- Nancy: "I think I can't make it at 9.30. What about next Saturday at 7?"

- David: "

"

A.

I will make it for you then.

B. I work overtime in weekdays.

C.

Okay, it's a date.

D. Alright, thank you.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 21 to 25. The fictitious androids written about in the mid-1900s are becoming a reality with advances in

the field of robotics. Japan and Korea have been pioneers in this field. They regularly compete to be

life-like, attractive female androids. A

Japanese research group led by Hiroshi Ishiguro created the world’s first female android, (2) is called Actroid, in 2003. The early model was limited so upgrades were made and the dramatic

entertainment model was released in 2006. Actroids are covered with silicone skin and have built-in

sensors making them (3)

, they can be programmed to speak in any language. The Korean android, EveR-2, released

in 2006, was designed by a team from Kitech. They claim that she is more life-like than Actroids, and

Future

models are expected to have higher mobility and even be proficient in dancing. Research teams have also created male androids. One in particular is the Germinoid HI-I. Regardless of the competition, it’s clear that this technology will one day present us with the dilemma of determining human from machine. Question 21: A. creating B. forming C. improving D. shaping

she can mimic emotions. She can also speak and move her lips to match her (5)

of reacting to humans mimicking many human behaviors. (4)

the first. The focus of most researchers is in (1)

P a g e

|

2

AMBROSIA

AMBROSIA

AMBROSIA

Question 22: A. what

Question 23: A. able B. possible C. probable D. capable

Question 24: A. Therefore B. However

Question 25: A. spoken B. speech C. speak D. speeches Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. Until two years ago, Clearing, Illinois was a tranquil suburb of Chicago. But residents grew alarmed when they noticed armed teenagers on the streets, giving gang signals and shouting at passing cars. Then came a series of burglaries and graffiti messages on storefronts. By the time local authorities realized they had a gang problem, it was too late. Last December, two 13-year-old girls were shot outside their school as they sat in a car with two members of a local gang, the Ridgeway Lords.

Nearly all 50 states have recently passed laws that allow youths aged 14-17 to be tried in court as adults. In about 25 states they have passed laws to punish parents for their children's behaviour. And in 146 of the nation's largest cities, they have imposed curfews to reduce juvenile violence. When you look at the spectacular rise of violent crime among young people recently, it's easy to understand the concern. Over the past decade, there has been a decline in adult murders in the US, while murder rates have surged for youths between 14-17. For young offenders who aren't sent to prison, the punishments vary: some are ordered to perform community service, others are placed in job training programs, still others sent to youth prisons. But the Republicans in Congress want to reverse a basic principle of juvenile justice: the separation of young criminals from hardened adult criminals in prison. The reasons are partly

financial - to reduce the cost of having separate prisons for young people - and partly psychological - to end what Republicans consider as society's overly protective attitude towards young criminals. Question 26: What is the message mainly about?

B. whose

C. that

D. which

C. Additionally

D. Otherwise

A. The roots of juvenile violence in Clearing

B. Movements to reduce youth crime in the U.S.A

C. How two 13-year-old girls got shot

D. Signals of youth crime

Question 27: According to the passage, what is NOT mentioned as a movement to alleviate youth crime?

A. Parents are forced to take responsibility for their children’s misbehaviours.

B. Curfews are put into practice.

C. Making youths aged 14-17 to be sentenced in court as grown-ups.

D. Imposing curfews on adults.

Question 28: The word “surged” in paragraph 2 mostly means

A. stayed unchanged

B. fallen

C. risen

D. fluctuated

Question 29: Which of the following is mentioned as a reason for that the Republicans of Congress want to separate young criminals from dangerous ones in prison?

P a g e

|

3

AMBROSIA

AMBROSIA

AMBROSIA

A. They want to lessen the financial burden of having separate rooms for young offenders.

B. They partly want to raise the defensive attitude of the society towards young criminals.

C. They want to prevent people from obsessing with protective attitude towards armed teenagers.

D. They partly want to improve psychological health of young offenders.

Question 30: The word “they” in paragraph 1 refers to

A.

Two 13-year-old girls

B. Burglars

C.

Armed teenagers D. Passing cars

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. Staggering tasks confronted the people of the United States, North and South, when the Civil War ended. About a million and a half soldiers from both sides had to be demobilized, readjusted to civilian life, and reabsorbed by the devastated economy. Civil government also had to be put back on a peacetime basis and interference from the military had to be stopped. The desperate plight of the South has eclipsed the fact that reconstruction had to be undertaken also in the North, though less spectacularly. Industries had to adjust to peacetime conditions: factories had to be retooled for civilian needs. Financial problems loomed large in both the North and the South. The national debt had shot up from a modest $65 million in 1861, the year the war started, to nearly $3 billion in 1865, the year the war ended. This was a colossal sum for those days but one that a prudent government could pay. At the same time, war taxes had to be reduced to less burdensome levels. Physical devastation caused by invading armies, chiefly in the South and border states, had to

be repaired. This herculean task was ultimately completed, but with discouraging slowness. Other important questions needed answering. What would be the future of the four million black people who were freed from slavery? On what basis were the Southern states to be brought back into the Union? What of the Southern leaders, all of whom were liable to charges of treason? One of these leaders, Jefferson Davis, president of the Southern Confederacy, was the subject of an insulting popular Northern song, “Hang Jeff Davis from a Sour Apple Tree”, and even children sang it. Davis was temporarily chained in his prison cell during the early days of his two-year imprisonment. But he and other Southern leaders were finally released, partly because it was unlikely that a jury from Virginia, a Southern Confederate state, would convict them. All the leaders were finally pardoned by

President Johnson in 1868 in an effort to help reconstruction efforts proceed with as little bitterness as possible. Question 31: What does the passage mainly discuss?

A. Methods of repairing the damage caused by the war

B. Wartime expenditures

C. The results of government efforts to revive the economy

D. Problems facing the United States after the war

Question 32: The word “Staggering” is closest in meaning to

P a g e

| 4

AMBROSIA

AMBROSIA

AMBROSIA

A. overwhelming

B. confusing

C. specialized

D. various

Question 33:

South is correct?

According to the passage, which of the following statements about the damage in the

A.

It was remedied rather quickly.

B. The cost was less than expected.

C.

It was worse than in the North.

D. It was centred in the border states.

Question 34: The passage refers to all of the following as necessary steps following the Civil War

EXCEPT

A.

helping soldiers readjust

B. returning government to normal

C.

increasing taxes

D. restructuring industry

Question 35: The word “demobilizedis closest in meaning to

A.

rewarded for military achievements

B. healed from injuries and wounds

C.

released from military service

D. made immobile

Question 36: All of the following statements are true EXCEPT

A. Most physical damages occurred in the border states

B. The national debt rose by nearly $3 billion during the Civil War

C. Northerners had a negative attitude towards the South

D. The future of black people had yet to be figured out

Question 37: Which of the following can be inferred from the last paragraph?

A. All of the Virginia military leaders had been put in chains.

B. Virginians were loyal to their leaders.

C. A popular song insulted Virginia.

D. Virginians felt betrayed by Jefferson Davis.

Question 38: It can be inferred from the passage that President Johnson pardoned the Southern leaders in order to

A. repair the physical damage in the South

B. prevent Northern leaders from punishing more Southerners

C. help the nation recover from the war

D. raise money for the North

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 39: Kate got up late. She could not make it to catch the last train.

A. Despite getting up late, Kate succeeded in catching the last train.

B. Having got up late, Kate failed to catch the last train.

C. To catch the last train, Kate got up late.

D. As a consequence of getting the last train, Kate got up late.

Question 40: The museum got burglarized. It is because the protectors overslept and the alarming system was deactivated by the offenders. A. The museum got burglarized as a result of the protectors’ oversleeping and the offenders deactivating the alarming system.

P a g e

|

5

AMBROSIA

AMBROSIA

AMBROSIA

B. Had it not been for the burglarized museum, the protectors would not have overslept and the

alarming system would not have been deactivated.

C. Having oversleeping, the protectors failed to protect the museum from being burglarized.

D. The deactivated alarming system caused the protectors to oversleep and the museum to get burglarized. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs

correction in each of the following questions. Question 41: As of this moment, an exact number of about 2000 people are reported to have died in the tragic explosion. The exact cause of this terrible incident is as yet unknown.

A.

As of

B. about 2000 people

C.

as yet

D. have died

Question 42: Collin Finnagun, known also as the famous wrestler Great White Shark, retired at only

32 years of age, much to the surprise of many wrestling fans worldwide.

A.

years of age

B. many wrestling fans

C.

much to

D. known also as

Question 43: His priceless medal, along with 7 of his most valuable gemstones, were stolen in the dead of night.

A. priceless

B. along with

C. were

D. dead of night

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the

underlined word(s) in each of the following questions. Question 44: I know full well that what he said was wrong, but you must contain your anger!

A. enclose

B. comprehend

C. shelter

D. suppress

Question 45: His family cannot fathom to what end he invested his money into that company, which is on the verge of bankruptcy.

A. consequence

B. extent

C. purpose

D. part

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to

the underlined word(s) in each of the following questions. Question 46: I wouldn’t be so conceited if I were you, there are a lot of players who are far better than you in this arena today.

A. humble

B. selfless

C. gentle

D. considerate

Question 47: The convention was supposed to take place on Monday, but it was rescheduled to Friday

instead without notice.

A. expected

B. astonishing

C. knowingly

D. deliberately

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning

to the sentence given in each of the following questions.

Question 48: The Earth becomes increasingly hot due to various pollution problems.

A. The Earth was not hot as it is now due to various pollution problems.

B. The Earth is now hotter than it was years ago due to various pollution problems.

C. The Earth is now as hot as it was years ago due to various pollution problems.

P a g e

|

6

AMBROSIA

AMBROSIA

AMBROSIA

D. The Earth was once as hot as it is now due to various pollution problems.

Question 49: ‘Be careful! The knife is sharp’ she shouted.

A. Because the knife was sharp, she ordered me to be careful.

B. Because of the sharp knife, she shouted to me to be careful.

C. Being careful, she asked me if the knife was sharp.

D. She told me to be careful as the knife was sharp.

Question 50: She did not submit the assignment on Tuesday despite the warning.

A. She should have submitted the assignment on Tuesday.

B. She could not have submitted the assignment on Tuesday.

C. She might submit the assignment on Tuesday, but she did not.

D. She need not have submitted the assignment on Tuesday.

--------------------------------- The End ---------------------------------

ĐÁP ÁN
ĐÁP ÁN

ĐÁP ÁN

ĐÁP ÁN
1.B 2.D 3.A 4.A 5.B 6.C 7.B 8.D 9.A 10.D 11.C 12.A 13.D 14.B 15.A
1.B
2.D
3.A
4.A
5.B
6.C
7.B
8.D
9.A
10.D
11.C
12.A
13.D
14.B
15.A
16.B
17.C
18.A
19.D
20.C
21.A
22.D
23.C
24.B
25.B
26.B
27.D
28.C
29.A
30.A
31.D
32.A
33.C
34.C
35.C
36.A
37.B
38.C
39.B
40.A
41.B
42.D
43.C
44.D
45.C
46.A
47.A
48.B
49.D
50.A

P a g e

|

7

AMBROSIA