Sie sind auf Seite 1von 4

CHEMISTRY

Daily Practice Sheets

Target : IIT JEE DPS No.2 Topic : Basic Physical Chemistry

(Avogadro’s hypothesis, Volume, Temperature, Density, relative density, specific density, Vapour density)

1. Which one of the following statements is incorrect?


a) One gram atom of carbon contains Avogadro’s number of atoms
b) One mole of oxygen gas contains Avogadro’s number of molecules
c) One mole of hydrogen contains Avogadro’s number of atoms
d) One mole of electrons stands for 6.02 × 10 23 electrons

2. Equal volumes of different gases at any definite temperature and pressure have
a) equal densities b) equal masses c) equal atoms d) equal molecules

3. Volume at NTP of 0.22 g of CO2 is same as that of


a) 0.01 g of hydrogen b) 0.085 g of NH3
c) 320mg of gaseous SO2 d) all of the above

4. 280 ml of sulphur vapour at NTP weigh 3.2 g,. The molecular formula of the sulphur vapour is
a) S b) S2 c) S4 d) S8

5. One litre of a gas is at a pressure of 10–4 mm of Hg at 25°C. How many molecules are present in the vessel?
a) 3.2 × 106 b) 3.2 × 1013 c) 3.2 × 1010 d) 3 × 104

6. 20 cc of CO2 are passed over red hot coke. The volume of CO evolved is
a) 10 cc b) 20 cc c) 30 cc d) 40 cc

7. A gas is found to have the formula (CO)x. Its V.D. is 70. The value of x must be
a) 7 b) 4 c) 5 d) 6

8. If NA is Avogadro’s number then number of valence electrons in 4.2 g of nitride ions (N 3–) is
a) 2.4 NA b) 4.2 NA c) 1.6 NA d) 3.2 NA

9. The vapour density of a gas is 11.2 The volume occupied by 11.2 of the gas at NTP will be:
a) 11.2 L b) 22.4 L c) 1 L d) 44.8 L

10. 5.6 litres of a gas at N.T.P. are found to have a mass of 11 g. The molecular mass of the gas is
a) 22 b) 44 c) 88 d) 32

11. The density of air is 0.001293 g mL–1. Its vapour density is:
a) 143 b) 14.3 c) 1.43 d) 0.143

12. The vapour densities of two gases are in the ratio of 1 : 3. Their molecular masses are in the ratio of:
a) 1 : 3 b) 1 : 2 c) 2 : 3 d) 3 : 1

13. The highest temperature of the following group is:


a) 217 K b) 273 K c) 217°F d) 105°C

14. The largest volume of the following group is that of:


a) 445 g of water at 4°C (density = 1g/cm3) b) 600 g of chloroform at 20°C (density = 1.5 g / cm3)
c) 155 cm3 of steel d) 0.50 L milk
15. Of the following substance, the greatest density is that of:
a) 1000 g of water at 4°C b) 100.0 cm3 of chloroform weighing 198.9 g
c) a 10.0 cm3 piece of wood weighing 7.72 g d) an ethyl alcohol-water mixture of density 0.83 g/cm3.

16. The density of silver is 10.5 g/cm3. This value in kg/m3 would be:
a) 1.05 × 104 kg/m3 b) 10.5 × 104 kg/m3 c) 1.05 × 103 kg/m3 d) 10.5 × 102 kg/m3

17. Helium has the lowest boiling point of all the element at – 452°F. This value in degree Celsius is:
a) – 219°C b) – 189°C c) – 269°C d) –226°C

(Pressure)
18. Which one of the following is not a unit of pressure?
a) Newton b) Torr c) Pascal d) Bar
19. One atmosphere is numerically equal to approximately
a) 106 dynes cm–2 b) 102 dynes cm–2 c) 104 dynes cm–2 d) 108 dynes cm–2
20. Aqueous tension of water (pressure exerted by the water vapours) depends upon
a) the amount of the water taken
b) the temperature only
c) both on the amount of water and temperature
d) neither the temperature nor the amount of water but on certain other factors
21. A cylinder is filled with a gaseous mixture containing equal masses of CO and N2. The partial pressure ratio is:
1
a) PN2  PCO b) PCO  0.875 PN2 c) PCO  2 PN2 d) PCO  PN
2 2
22. The ratio of partial pressure of a gaseous component to the total vapour pressure of the mixture is equal to
a) mass of the component b) mole fraction of the component
c) mass % of the component d) molecular mass of the component
23. A sample of gas contained in a bulb supports a column of 684.0 mm Hg high. What is pressure of this gas in bars:
a) 0.912 b) 9.12 c) 0.0912 d) .912 × 105
24. When h, d and g are expressed in S.I. unit pressure is obtained in
a) Pascal b) Torr c) bar d) atmosphere
2
25. The mass of mercury in a uniform column 760 mm high and 1.00 cm in cross-sectional area is 1033.6 g. Is there any
change in pressure if column of same height but with 2.00 cm2 cross-sectional area is taken? (Density of Hg = 13.6 g/cm3)
a) Twice b) Same c) One – Fourth d) Four times
26. Which represents the largest pressure?
a) One atmosphere b) Five pounds per square inch
c) One mm of Hg d) One hundred pascal
27. In a satellite, atmospheric pressure was observed to 2 × 10 –9 mbar. What fraction is this of the earth’s atmospheric
pressure?
a) 1.974 × 10–12 b) 0.1974 × 10–12 c) 1.947 × 10–12 d) 1.794 × 10–12
28. The pressure P exerted by a mixture of three gases having partial pressures P1, P2 and P3 is given by:

a) P = P1 + P2 – P3 b) P = P1  P2  P3 c) P = P1 – P2 + P3 d) P = P1 + P2 + P3

29. Where is the pressure less than 1 atm?


a) at a place where water boils at 110°C b) at a place where water boils at 90°C
c) at a place below sea level d) at a place where water boils at 100°C
30. The vapour pressure of water at 25°C is 23.8 torr. In atmosphere, it is
a) 0.0313 atm b) 3.13 atm
c) 0.313 atm d) 0.00313 atm
31. Camphor has been found to undergo a crystalline modification at a temperature of 148°C and a pressure of 3.09 × 10 9
N/m2. The transition pressure in atmosphere is
a) 3.05 × 104 atm b) 3.05 atm
c) 0.305 atm d) 0.0305 atm
2
32. We have column of Hg of 76 cm high and 1.00 cm in cross-sectional area at 0°C. In which case, pressure will change:
a) column height is changed b) cross-sectional area is changed
c) in both cases d) in none of the cases.
33. The vapour density of a mixture containing NO2 and N2O4 is 38.3 at 27°C. Calculate the mole of NO2 in 100 mole
mixture.

34. Density of water at room temperature is 1.0 g cm–3. How many molecules are there in one drop of water if its volume is
0.1 cm3?

35. The radius of a neutron is approximately 1.5 × 10 –15 m and its mass is 1.675 × 10–24 g. Find the density of a neutron in
g/cm3.

36. The relative density of a mixture of nitrogen and oxygen is 14.4 (H = 1) and the relative densities of nitrogen and oxygen
are 14.0 and 16.0 (H = 1) respectively. Calculate the composition of the mixture (i) by volume and (ii) by mass.

37. Venus, the second closest planet to the sun, has a surface temperature of 7.3 × 10 2 K. Convert this temperature to °C & °F.

38. A plant virus is found to consist of uniform cylindrical particles of 150 Å in diameter and 5000 Å long. The specific
volume of the virus is 0.75 cm3/g. If the virus is considered to be a single particle, find its molecular weight.

39. Calculate the difference in pressure between the top and bottom of a vessel exactly 76 cm deep when filled at 25°C with
(a) water, (b) mercury. Density of mercury at 25°C is 13.53 g/cm 3; of water, 0.997 g/cm3.

40. How high a column of air would be necessary to cause the barometer to read 76 cm of mercury, if the atmosphere were of
uniform density 1.2 kg/m3? The density of mercury is 13.6 × 10 3 kg/m3.

41. A mixture of gases at 760 torr contains 65.0% nitrogen, 15.0% oxygen, and 20.0% carbon dioxide by volume. What is the
partial pressure of each gas in torr?

42. In a gaseous mixture at 20°C the partial pressures of the components are: hydrogen, 200 torr, carbon dioxide, 150 torr;
methane, 320 torr; ethylene, 105 torr. What are the total pressure of the mixture and the volume percent of hydrogen?

43. A 200 mL flask contzined oxygen at 200 torr, and a 300 mL flask contained nitrogen at 100 torr. The two flasks were then
connected so that each gas filled their combined volumes. Assuming no change in temperature, what was the partial
pressure of each gas in the final mixture and what was the total pressure?

44. Calculate the total pressure in a mixture of 4 g O2 and 2 of H2 confined in a bulb of 1 litre at 0°C.
ANSWERS :

1C 2D 3D 4D 5B 6D 7C 8A 9A 10B

11B 12A 13D 14D 15B 16C 17C 18A 19A 20B

21A 22B 23A 24A 25B 26A 27A 28D 29B 30A

31A 32A

33. 33.48 mole

34. 3.34 × 1021 molecules

35. 1.1848 × 1014 g/cm3

36. (i) 80% by volume (ii) 22.22% by mass

37. 457°C, 854.6 °F

38. 7.095 × 107

39. (a) 7.43 k Pa (b) 100.9 k Pa


40. 8.6 km
41. 494 torr; 114 torr; 152 torr
42. 775 torr, 25.8 %
43. 80 torr, 60 torr, 140 torr 44. 25.215 atm