Sie sind auf Seite 1von 4

6/10/2019 First & Second-Order High Pass Butterworth Filter & Higher Order Filters Questions and Answers

Questions and Answers - Sanfoundry

This set of Linear Integrated Circuit Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “First & Second
Order High Pass Butterworth Filter and Higher Order Filters”.

1. How is the higher order filters formed?


a) By increasing resistors and capacitors in low pass filter
b) By decreasing resistors and capacitors in low pass filter
c) By inter changing resistors and capacitors in low pass filter
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: High pass filter are often formed by interchanging frequency determining resistors and
capacitors in low pass filters. For example, a first order high pass filter is formed from a first order low pass
filter by inter changing components Rand C.

advertisement

2. In a first order high pass filter, frequencies higher than low cut-off frequencies are called
a) Stop band frequency
b) Pass band frequency
c) Centre band frequency
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Low cut-off frequency, fL is 0.707 times the pass band gain voltage. Therefore, frequencies
above fL are pass band frequencies.

3. Compute the voltage gain for the following circuit with input frequency 1.5kHz.

(https://www.sanfoundry.com/wp-content/uploads/2017/08/linear-integrated-circuit-mcqs-first-second-order-high-
pass-butterworth-filter-q3.png)
a) 4dB
b) 15dB
c) 6dB
d) 12dB
View Answer
https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-first-second-order-high-pass-butterworth-filter-higher-order-filters/ 4/11
Answer:
6/10/2019 d First & Second-Order High Pass Butterworth Filter & Higher Order Filters Questions and Answers - Sanfoundry

Explanation : |VO/Vin|= [AF×(f/fL)]/ [√1+(f/fL)2] = [4×(1.5kHz/225.86)] / √[1+(1.5kHz/225.86)2]


=26.56/6.716=3.955 =20log(3.955)=11.9.
|VO/Vin|≅12 dB
AF= 1+(RF /R1)= 1+(12kΩ/4kΩ) =4.
fL= 1/(2πRC) = 1/2π×15kΩ×0.047µF= 1/4.427×10-3 =225.86Hz.

4. Determine the expression for output voltage of first order high pass filter?
a) VO = [1+(RF /R1)]× [(j2πfRC/(1+j2πfRC)] × Vin
b) VO = [-(RF /R1)]× [(j2πfRC/(1+j2πfRC)] × Vin
c) VO = {[1+(RF /R1)]× /[1+j2πfRC] }× Vin
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The first order high pass filter uses non-inverting amplifier. So, AF= 1+(RF /R1) and the output
voltage, VO = [1+(RF /R1)]× [(j2πfRC/(1+j2πfRC)]× Vin.

5. The internal resistor of the second order high pass filter is equal to 10kΩ. Find the value of feedback resistor?
a) 6.9kΩ
b) 5.86kΩ
c) 10kΩ
d) 12.56kΩ
View Answer

Answer: b
Explanation: Pass band gain for second order butterworth response, AF =1.586.
=> AF= [1+(RF/R1)] => RF= (AF-1)×R1 =(1.586-1)×10kΩ =5860 =5.86kΩ.

advertisement

6. Consider the following circuit and calculate the low cut-off frequency value?

(https://www.sanfoundry.com/wp-content/uploads/2017/08/linear-integrated-circuit-mcqs-first-second-order-high-
pass-butterworth-filter-q6.png)
a) 178.7Hz
b) 89.3Hz
https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-first-second-order-high-pass-butterworth-filter-higher-order-filters/ 5/11
c) 127.65Hz
6/10/2019 First & Second-Order High Pass Butterworth Filter & Higher Order Filters Questions and Answers - Sanfoundry

d) 255.38Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: The low cut-off frequency for the given filter is fL =1/√[2π√(R2×R3×C2×C3)]=178.7Hz.

7. Determine voltage gain of second order high pass butterworth filter.


Specifications R3 =R2=33Ω, f=250hz and fL=1khz.
a) -11.78dB
b) -26.51dB
c) -44.19dB
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Since R3 =R2
=> C2 = 1/(2π ×fL×R2) = 1/(2π ×1kHz×33Ω)
=> C3 =C2= 4.82µF.
Voltage gain of filter |VO/Vin|=AF / [√ 1+(fL/f)4] = 1.586/[1+(1kHz/250kz)4] =1.586/252=6.17×10-3
=20log(6.17×10-3)= -44.19dB.

8. From the given specifications, determine the value of voltage gain magnitude of first order and second order
high pass butterworth filter?
Pass band voltage gain=2;
Low cut-off frequency= 1kHz;
Input frequency=500Hz.
a) First order high pass filter =-4.22dB , Second order high pass filter=-0.011dB
b) First order high pass filter =-0.9688dB , Second order high pass filter=-6.28dB
c) First order high pass filter =-11.3194dB , Second order high pass filter=-9.3257dB
d) First order high pass filter =-7.511dB , Second order high pass filter=-5.8999dB
View Answer

Answer: b
Explanation: For first order high pass filter,
|VO/Vin|=AF ×(f/fL) / [ √1+(f/fL)2] =(2×(500Hz/1kHz)) /√[1+(500Hz/1kHz)2] => |VO/Vin| = 1/1.118= 0.8944
=20log(0.8944) =-0.9686dB.
For second order high pass filter,
|VO/Vin|=AF / [ √ 1 +(fL/f)4] =2/√[1+ (1kHz/500Hz)2] =>|VO/Vin|=2/4.123= =0.4851 = 20log(0.4851) = -6.28dB.

9. How is the higher order filters formed?


a) Using first order filter
b) Using second order filter
c) Connecting first and second order filter in series
d) Connecting first and second order filter in parallel
View Answer

Answer: c
Explanation: Higher filters are formed by using the first and second order filters. For example, a third order
low pass filter is formed by cascading first and second order low pass filter.

https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-first-second-order-high-pass-butterworth-filter-higher-order-filters/ 6/11
10. State
6/10/2019 the disadvantage of using higher
First & Second-Order order
High Pass filters?Filter & Higher Order Filters Questions and Answers - Sanfoundry
Butterworth

a) Complexity
b) Requires more space
c) Expensive
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Although higher order filter than necessary gives a better stop band response, the higher order
type is more complex, occupies more space and is more expensive.

advertisement

11. The overall gain of higher order filter is


a) Varying
b) Fixed
c) Random
d) None of the mentioned
View Answer

12. Find the roll-off rate for 8th order filter


a) -160dB/decade
b) -320dB/decade
c) -480dB/decade
d) -200dB/decade
View Answer

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Integrated Circuits.

To practice all areas of Linear Integrated Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and
Answers (https://www.sanfoundry.com/1000-linear-integrated-circuits-questions-answers/).

« Prev Page - Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Second Order Low Pass Butterworth Filter
(https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-second-order-low-pass-butterworth-filter/)
» Next Page - Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Band Pass Filter
(https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-band-pass-filter/)

advertisement

https://www.sanfoundry.com/linear-integrated-circuit-mcqs-first-second-order-high-pass-butterworth-filter-higher-order-filters/ 7/11