Sie sind auf Seite 1von 105

FIITJEE JEE (Main)-2018

PART TEST – I

Time Allotted: 3 Hours Maximum Marks: 360


 Pl ea s e r ea d t h e i n s t r u c t i o n s c a r ef u l l y. Yo u a r e a l l o t t ed 5 m i n ut es
s p ec i f i c a ll y f o r t h i s p u r p o s e.
 Yo u a r e n o t a ll o wed t o l ea v e t h e E xa m i n at i o n Ha ll b ef o r e t h e en d o f
t h e t es t .
ALL INDIA TEST SERIES

INSTRUCTIONS
A. General Instructions
1. Attempt ALL the questions. Answers have to be marked on the OMR sheets.
2. This question paper contains Three Parts.
3. Part-I is Physics, Part-II is Chemistry and Part-III is Mathematics.
4. Each part has only one section: Section-A.
5. Rough spaces are provided for rough work inside the question paper. No additional sheets will be
provided for rough work.
6. Blank Papers, clip boards, log tables, slide rule, calculator, cellular phones, pagers and electronic
devices, in any form, are not allowed.

B. Filling of OMR Sheet


1. Ensure matching of OMR sheet with the Question paper before you start marking your answers
on OMR sheet.
2. On the OMR sheet, darken the appropriate bubble with black pen for each character of your
Enrolment No. and write your Name, Test Centre and other details at the designated places.
3. OMR sheet contains alphabets, numerals & special characters for marking answers.

C. Marking Scheme For All Three Parts.

1. Section-A (01 – 30, 31 – 60, 61 – 90) contains 90 multiple choice questions which have only one
correct answer. Each question carries +4 marks for correct answer and –1 mark for wrong
answer.

Name of the Candidate

Enrolment No.

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 2

Useful Data

PHYSICS
Acceleration due to gravity g = 10 m/s2

Planck constant h = 6.6 1034 J-s

Charge of electron e = 1.6  1019 C

Mass of electron me = 9.1  1031 kg

Permittivity of free space 0 = 8.85  1012 C2/N-m2

Density of water water = 103 kg/m3

Atmospheric pressure Pa = 105 N/m2

Gas constant R = 8.314 J K1 mol1

CHEMISTRY

Gas Constant R = 8.314 J K1 mol1


= 0.0821 Lit atm K1 mol1
= 1.987  2 Cal K1 mol1
Avogadro's Number Na = 6.023  1023
Planck’s constant h = 6.625  1034 Js
= 6.625  10–27 ergs
1 Faraday = 96500 coulomb
1 calorie = 4.2 joule
1 amu = 1.66  10–27 kg
1 eV = 1.6  10–19 J

Atomic No: H=1, He = 2, Li=3, Be=4, B=5, C=6, N=7, O=8,


N=9, Na=11, Mg=12, Si=14, Al=13, P=15, S=16,
Cl=17, Ar=18, K =19, Ca=20, Cr=24, Mn=25,
Fe=26, Co=27, Ni=28, Cu = 29, Zn=30, As=33,
Br=35, Ag=47, Sn=50, I=53, Xe=54, Ba=56,
Pb=82, U=92.
Atomic masses: H=1, He=4, Li=7, Be=9, B=11, C=12, N=14, O=16,
F=19, Na=23, Mg=24, Al = 27, Si=28, P=31, S=32,
Cl=35.5, K=39, Ca=40, Cr=52, Mn=55, Fe=56, Co=59,
Ni=58.7, Cu=63.5, Zn=65.4, As=75, Br=80, Ag=108,
Sn=118.7, I=127, Xe=131, Ba=137, Pb=207, U=238.

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
3 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

Physics PART – I

SECTION – A
(One Options Correct Type)
This section contains 30 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and
(D), out of which ONLY ONE option is correct.

1. A point mass performs straight line motion along positive x-axis. At t = 0 point mass is at point
a
A(x1, 0). It moves such that its velocity is given by v  , where a is positive constant and x is the
x
x-coordinate of position vector of point mass at a certain time t. Find the time required to move
from A to B (x 2, 0)
x 2  x12 x 2  x12
(A) 2 (B) 2
2a a
2x 22  x12 2x 22  x12
(C) (D)
2a a

2. A particle of mass 3m is projected from point-A with v0


speed 3v 0 as shown in figure. When the particle is at
point P, it explodes in three identical particles. P
3v0 v0
Choose the INCORRECT statement regarding the H
H/2
physical quantities just before and just after 60
explosion. A
(A) The linear momentum of system can be conserved just before and just after explosion.
(B) The centre of mass of the system will trace same path as it will follow without explosion.
(C) The mechanical energy of the system remains conserved just before and just after explosion.
(D) The impulse given by the weight of particle during explosion is negligible as compared to that
by the explosive forces.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 4

3. The Letters A, B, C and D represent the sign


(either + or , consistent with the co-ordinate R1
system shown in the figure). FBD of the pulley is 2
also shown in the figure. The symbol a1y and a2x
=0 R2
represent y and x components of magnitude of F1
y g
acceleration of block-1 and block-2 respectively z 1 F2
For Pulley : Mg
 x
CM  ICM kˆ : [A] F1r  [B] F2r  ICM z
Constraint :
a1y  [C]a2x  [D]  z r
Choose correct option.
A B C D
(A)  +  +
(B) +   +
(C) +   
(D) +  + +

4. Two identical discs of mass m and of radius R touch each other and v
move with the same velocity perpendicularly to the line segment m R
which joins their centres of mass, along the surface of a horizontal R M
smooth tabletop. There is a third disc of mass M and of radius R at m
rest, at a point on the perpendicular bisector of the line segment R
j oi ni ng t he centres of m ass of t he t wo m ov ing di scs as v
shown in the figure. The two moving discs collide elastically with the third one, which is at rest.
There is no friction between the rims of the discs. What should the ratio of M/m be in order that
after the collision the two discs of mass m move perpendicularly to their initial velocity?
(A) 3 (B) 2
(C) 3 (D) 2

5. An object starts at the origin in a straight line. 5


Its velocity versus time graph is shown in the
figure. Which one of the following choices
best gives the proper intervals(s) of time for
which the object is moving away from the Velocity (m/s) 0
origin?
(A) Only for times 0 s < t < 3s
–5
(B) Only for times 0 s < t < 5 s 0 2 4 6 8 10
Time(s)
(C) Only for times 3 s < t < 5s
(D) Only for times 0 s < t < 7 s

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
5 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

6. Find velocity of piston A in the given situation if angular velocity of


wheel of radius R is  (constant), in the clockwise sense. (O is
A v
fixed point)
xR sin  x 2  sin 
(A) (B)
R cos   x R cos   x
L
xR sin  R2  sin 
(C) (D)
R cos   x R cos   x
x
 B
R
O

7. Ram pushes eight identical blocks on the horizontal F 1 2 3 4 5 6 7 8


frictionless surface with horizontal force F. The force that
block-1 exerts at block-2 has magnitude F21 and the force
F
that block-7 exerts on the block-8 is F87. Find 21
F87
(A) 3 (B) 5
(C) 7 (D) 9

8. A wedge of mass M= 10kg, height h= 3m and angle a


0
of inclination  =37 is at rest at horizontal surface. h=3m
There is a small point –like object (mass m =0.5kg) M m
next to the slope as shown in the figure. At what 
acceleration must wedge be moved in order that the
point like object reaches its top in a time t = 5s (Neglect the friction between point like object and
wedge)
(A) 2m/s2 (B) 4m/s2
2
(C) 8m/s (D) 10 m/s2

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 6

9. The position versus time graph of a 10


particle moving along a straight line
is shown. What is the total distance

Position (m)
travelled by the particle from t = 0 s
to t = 10s?
(A) 2m 0
(B) 18 m
(C) 26m
(D) 34m
-10
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Time (s)

10. An object of mass M starts from rest at the


bottom of a fixed incline of height H. A
person decides to push the object up the
incline in one of two ways with an applied H H
F2
force shown in the diagram. In each of the
trials, the object reaches the top of the F1
incline with speed V. How would the work Trial 1 Trial 2
done by the person on the block compare Force parallel to floor Force parallel to incline
for the two trials? Assume the same constant non-zero coefficient of kinetic friction between the
incline and the object for both trials.
(A) More work would be done in Trial 1
(B) More work would be done in Trial 2
(C) It is impossible to determine for which trial there would be more work done without knowing
the value of the speed V.
(D) It is impossible to determine for which trial there would be more work done without knowing
the value of the coefficient of kinetic friction.

11. A uniform, solid cylinder having mass M and radius R is pulled


by a horizontal force F acting through the center as shown. The F
cylinder rolls to the right without slipping. What is the
magnitude of the force of friction between the cylinder and the
ground?
(A) F/4 (B) F/3
(C) F/2 (D) 2F/3

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
7 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

 
12. A particle is moving along straight line such that dot product of its acceleration a and velocity v
is negative. How many times particle can be found at a distance d from the origin?
(A) One (B) Three
(C) Two (D) Can’t be determined with given data

13. A solid sphere of mass m and radius R is rolling without slipping on a


rough horizontal surface with angular acceleration . Centre of mass
R 45 , 
of sphere lies at a distance from the centre of sphere. Find the CM
2
normal force applied by sphere on the surface at an instant when line O
joining centre of mass of sphere and centre of sphere makes an
angle 45° with the vertical and angular velocity of sphere at this
instant is .
mR mR
(A) mg 
2
  2  (B) mg 
2

  2 
mR mR
(C) mg 
2
  2  (D) mg 
2

  2 
14. A block of mass m = 5 kg is being whirled in a horizontal circle with the help of a string of length
–1
 = 1m with constant speed v = 5 ms . One end of the string is held fixed at a point O above the
centre of the horizontal circle. Gravity exists vertically downwards. The force of tension exerted by

the string on bob is T . For this given situation, choose INCORRECT statement:
  mv 2 ˆ
(A) Total force acting on mass is mg  T  T

 
(B) Total force acting on mass is mg  T
(C) Net force on the particle is in the horizontal direction.
(D) Horizontal component of tension provides required centripetal force.

15. A triangular frame consists of three identical rods, each of mass m A


and length . It rests upright on a horizontal smooth surface with its F

lower right corner against a stop about which the frame could pivot. A 
horizontal force of magnitude F is applied to the upper corner of the
frame as shown in the figure. What is the largest value of F may have
without causing the frame to pivot upward about the stop? B C
(A) 3 mg (B) 3 mg
mg 3
(C) (D) mg
3 2

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 8

16. A massless spring of stiffness 400 N/m is


fastened at left end to a vertical wall as shown 0.5m
in the figure I. Initially block C of mass 2 kg and
block D of mass 5 kg rest on horizontal surface
with block C in contact with spring (But not
compressing it.) and the block D in contact with K=400 N/m
block C. Block C is moved leftward,
C D
compressing spring by a distance of 0.5 m and
held in place while block D remains at rest as
shown in the figure. Now Block C is released Figure-I
and it accelerates to the right towards block D.
The surface is rough and the coefficient of
friction between each block and surface is 0.1.
The block collide instantaneously stick together
and move right. Find the velocity of combined
system just after collision.
(A) 2 m/s
(B) 3 m/s C D
(C) 4 m/s
(D) 6 m/s
Figure-II

17. All the blocks are attached to an ideal rope which passes over an ideal pulley. If accelerations of
blocks m1, m2, m3, and m4 are a1, a2, a3 and a4 respectively then choose the correct option.

m1 m2 m4
F = 2mg F = 2mg

F = 2mg m3 F = 2mg
m1 = m
m3 = m
m2 = 3m
m4 = 2m
a1 a2 a3 a4
(A) g 2g 3g g/2
(B) g 2g/3 3g g/2
(C) 2g/3 2g 3g g
(D) g g/2 3g 2g/3

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
9 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

18. A string of mass m (can be non uniform as well) is T2


suspended through two points which are not in same
horizontal level. Tension in the string at the end points are T1
T1 and T2 and at the lowest point is T3. Mass of string in
terms of T1, T2 and T3 can be represented a {uniform
gravity ‘g’ exists downwards)

T3
T12  T32  T22  T32  T1  T2  2T3 
(A) (B)
g g
T12  T22 T12  T32  T22  T32
(C) (D)
g g

19. An object is being pushed at constant speed on an inclined plane. The N F


free body diagram of the object is shown with the gravitational force
represented by W, the friction force by f, the applied external push
parallel to the incline by F, and the normal force with surface by N. f
Which one of the following choices represents correct relationships
between the forces?
W
(A) N > W and F < f (B) N < W and F > f
(C) N < W and F < f (D) N = W and F > f

20. A uniform rod of mass M and length L is free to rotate about a


frictionless pivot located L/3 from one end. The rod is released from
rest incrementally away from being perfectly vertical, resulting in the
rod rotating clockwise about the pivot. When the rod is horizontal,
what is the magnitude of the tangential acceleration of its center of pivot
mass?
L/3
(A) g/6 (B) g/2
(C) g/4 (D) 2g/3

21. A uniform solid hemisphere of radius 10 m and mass 64 kg is


placed with its curved surface on the smooth horizontal surface
and a string AB of length 4m is attached to point A on its rim as
shown in the figure. Find the tension in the string if hemisphere
A
is in equilibrium.
(A) 320 N (B) 640 N
(C) 180 N (D) 360 N
B
=0

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 10

22. A man of mass 60 kg hangs himself from a massless spring balance,


which itself suspended from an ideal string-pulley system as shown in the
figure. The string AB can bear maximum 900 N. Choose correct
statement.
(A) The man is never ever able to read his correct weight in the spring
balance.
(B) If man is able to manage himself at rest, the spring balance reads his A
true weight.
(C) The maximum magnitude of acceleration, man can manage is 12.5 B
2
m/s while moving upward.
(D) When man moves downward with acceleration 5 m/s2, the spring
balance will read 40 kg.

23. One end of a heavy uniform rod AB can slide along rough C
E
ring
horizontal guiding surface CD with the help of massless ring D
as shown in the figure. The dimension of ring is negligible. BE  A
is the ideal string. If EBA is right angle and  is the angle
90
between rod AB and horizontal when the rod is on the verge
of sliding. Find the coefficient of friction between ring and
horizontal guiding surface CD. B
tan  tan 
(A) 2
(B)
2  tan  1  2 tan2 
tan  tan 
(C) (D)
2  tan  1  tan2 

24. A two stage rocket is fired vertically y


upward from rest with acceleration as
shown in a-t graphs. After 15 sec, the a(in m/s )
2

first stage burns out and second stage


ignites. Choose the INCORRECT 30
statement regarding motion of rocket in
the time interval 0  t  40 s. Motion of 20
rocket

15 20 30 40 t(sec)
O
(A) At t = 15 sec, the speed of rocket is 15 0 m/s.
(B) At t = 20 sec, the speed of rocket is 300 m/s.
(C) In time interval t = 0 sec to t = 15 sec, the distance travelled by rocket is 750 m.
(D) In time interval t = 0 sec to t = 20 sec, the distance travelled by rocket is 1500 m.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
11 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18


25. A particle whose velocity is given as v  ˆi  6tjˆ m/s is moving in x-y plane. At t = 0, particle is at
 2 2 
origin. Find the radius of curvature of path at point  m, m 
 3 3 

(A) 1.5 m (B) 3.0 m
(C) 4.5 m (D) 6.0 m

26. An ideal string-pulley system is shown in the A


figure and system is released from rest. Choose 2m
correct option.
(A) When mass B moves with speed 4 m/s, the =0
speed of mass A is 1 m/s.
(B) When mass B moves with speed 1 m/s, the
speed of mass A is 4 m/s. g
(C) In the time interval in which the mass A
covers distance 8 m, in the same time m B
interval, mass B travels a distance 1 m.
(D) In the time interval in which the mass A
covers distance 1 m, in the same time
interval, mass B travels a distance 8 m.

27. A sphere of mass m and radius r rolls without slipping over B


8r
a tunnel of width d  as shown in the figure. (in the
5
figure, the sphere rolls perpendicular to the plane of the A C
page). The velocity of centre of mass of sphere is v directed
into the plane of the page. The maximum speed of a point
on the sphere is
D
4v 8v
(A) (B)
3 3
6v 3v
(C) (D)
3 2

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 12

28. In the given figure, a long platform of mass m is


placed on frictionless surface. Two blocks of 4m F
masses 4m and m (where m = 10 kg) are placed on Movable
m
the platform. For both blocks, the coefficient of massless
static friction with platform equal to 0.16 and the m stand
coefficient of kinetic friction equal to 0.10. The
blocks are connected by
a light ideal string through a light pulley (mounted at a movable massless stand), which is acted
2
upon by an unknown horizontal force F. If the acceleration of the platform is 2 m/s , find the value
of unknown force F and acceleration of blocks 4m and m on a1 and a2 respectively.
2 2
F(N) a1(m/s ) a2(m/s )
2 2
(A) 180 N 2 m/s 8 m/s
2 2
(B) 180 N 8 m/s 2 m/s
2 2
(C) 90 N 2 m/s 8 m/s
2
(D) 90 N 8 m/s 2 m/s2

29. A non uniform rod OM (of length  m) is kept along x-axis y


A
and rotating about an axis AB, which is perpendicular to rod M
as shown in the figure. The rod has linear mass density that O
varies with the distance x from left end of the rod according x= x
x
 x3  B
to   0  3 
L 
 
Where unit of 0 is kg/m. What is the value of x so that
moment of inertia of rod about axis AB (IAB) is minimum?
7 2
(A) (B)
15 5
8 4
(C) (D)
15 5

30. Identical constant forces push two identical cars A and B continuously from a starting line to a
finish line. The cars move on a frictionless horizontal surface. If car A is initially at rest and car-B
is initially moving right with speed v 0. Choose the correct statement.
(A) Car-A has the larger change in momentum.
(B) Car-B has the larger change in momentum.
(C) Both cars have the same change in momentum.
(D) Not enough information is given to decide.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
13 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

Chemistry PART – II

SECTION – A
(One Options Correct Type)
This section contains 30 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and
(D), out of which ONLY ONE option is correct.

31. For a 3s-orbital


3/2
1  1
  3s    
a 3  a0 
 
6  6  2  / 2 ,

2rZ
Where  
3ao
What is the maximum radial distance of node from nucleus?

(A)
3  3  a o
(B)
ao
Z Z

(C)

3 3  3 ao  (D)
2ao
2 Z Z

32. Calculate the minimum and maximum number of electrons which may have magnetic quantum
1
number, m = +1 and spin quantum number s   in chromium(Cr):
2
(A) 0, 1 (B) 1, 2
(C) 4, 6 (D) 2, 3

33. The orbital diagram in which both the Pauli’s exclusion principle and Hund’s rule violated is:

(A) (B)

(C) (D)

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 14

34. Listed in the table are forward and reverse rate constant for the reaction:

2NO  g  
 N2  g   O 2  g 

Temperature (K) K f M1s 1  K b M1s 1 


1400 1.1 × 10-6
0.29
-5
1500 1.3
1.4 × 10
Select the correct statement:
(A) Reaction is exothermic and value of equilibrium constant (Keq) at 1400 K is 3.79 × 10-6.
(B) Reaction is endothermic and value of equilibrium constant (Keq) at 1400 K is 2.63 × 105.
(C) Reaction is exothermic and value of Keq at 1400 K is 2.63 × 105.
(D) Reaction is endothermic and value of Keq) at 1500 K is 9.28 × 104.

35. For a first order homogeneous gaseous reaction


A  2B  C
If the total pressure after time t was Pt and after long time  t    was P then K in terms of Pt,
P and t is
2.303  P  2.303  2P 
(A) K  log   (B) K  log  
t  P  Pt  t  P  Pt 
2.303  2P 
(C) K  log   (D) None of these

t  3  P  Pt  

36. Which of the following is incorrect statement?


(A) Stoichiometry of a reaction tells about the order of the elementary reactions.
(B) For a zero order reaction, rate and the rate constant are identical.
(C) A zero order is controlled by factors other than concentration of reactants.
(D) A zero order reaction is an elementary reaction.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
15 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

37. What will be the effect on the equilibrium constant on increasing temperature, if the reaction
neither absorbs heat nor releases heat?
(A) Equilibrium constant will remain constant. (B) Equilibrium constant will decrease
(C) Equilibrium constant will increase. (D) Can not be predicted.

38. The conversion of ozone into oxygen is exothermic under what conditions is ozone is most
stable?


2O3  g 
 3O2  g
(A) At low pressure and low temperature. (B) At high pressure and high temperature.
(C) At high pressure and low temperature. (D) At low pressure and high temperature.

39. Consider the partial decomposition of A as




2A  g  
 2B  g   C  g
At equilibrium 700 ml gaseous mixture contains 100 ml of gas C at 10 atm and 300 K. What is the
value of KP for the reaction?
40 1
(A) (B)
7 28
10 28
(C) (D)
28 10

40. The equilibrium constant KP for the reaction




N2 O 4  g  
 2NO2  g is 4.5
What would be the average molar mass (in g/mol) of an equilibrium mixture of N2O4 and NO2
formed by the dissociation of pure N2O4 at a total pressure of 2 atm?
(A) 69 (B) 57.5
(C) 80.5 (D) 85.5

41. What is the hydronium ion concentration of a 0.25 M HA solution (Ka = 4 × 10-8)
(A) 10-4 (B) 10-5
-7
(C) 10 (D) 10-10

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 16

42. In a saturated solution of AgCl, NaCl is added gradually. The concentration of Ag+ is plotted
against the concentration of Cl , the graph appears as:

(A) (B)

 Ag   Ag 

Cl   Cl 

(C) (D)

 Ag 
 Ag 

 Cl 
Cl 

43. A solution is 0.01 M KI and 0.1 M KCl. If solid AgNO3 is added to the solution, what is the
I  when AgCl begins to precipitate?
K SP  AgI  1.5  10 16 ;K SP  AgCI  1.8  10 10 
(A) 3.5  107 (B) 6.1 10 8
7
(C) 2.2  10 (D) 8.3  108

44. Solubility of AgCl in 0.2 M NaCl is x and that in 0.1 M AgNO3 is y. Then which of the following is
correct?
(A) x = y (B) x > y
(C) x < y (D) we cannot predict

45. The incorrect order of bond angle


(A) CO 2  CO32   CF2 Cl2 (B) NO2  NO3  NO2
(C) XeF2  XeF4  XeCl4 (D) PH3  AsH3  SbH3

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
17 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

46. All fluorine atoms are in same plane in


(A) CHF3 (B) ClF3
(C) XeOF4 (D) All of these

47. Consider a Py orbital of an atom and identify correct statement.


(A) s-orbital of another atom produce  bond when y is the bond formation axis.
(B) Py - orbital of another produce  bond when x is the bond formation axis.
(C) Pz - orbital of another atom produce  bond when x is the bond formation axis.
(D) dxy – orbital of another atom produce  bond when x is the bond formation axis.

48. The set of d-orbitals which do not contain any d-orbital which is involved in hybridization of central
atom in ICl4
(A) dz2 ,dx2  y2 (B) dx2  y2 ,dxy ,dyz ,dzx
(C) dz2 ,dxy ,dyz ,dzx (D) dxy ,dzx ,dyz

49. Select the correct order of hydration energy of ions?


(A) Li  Na   K  (B) Li  K   Na 
(C) Cs   Rb   K  (D) Li  Cs  K 

50. Decomposition temperature of CaCO3(s) is approximately 900oC. Which of the following


decompose below 900oC?
(A) BeCO3, MgCO3 (B) SrCO3, BaCO3
(C) BeCO3, BaCO3 (D) MgCO3, SrCO3

51. Select the correct order of basic strength?


(A) KOH > Mg(OH)2 > Al(OH)3 (B) Al(OH)3 > Mg(OH)2 > KOH
(C) Mg(OH)2 > KOH > Al(OH)3 (D) KOH > Al(OH)3 > Mg(OH)2

52. Be and Mg have zero value of electron affinity, because


(A) Be and Mg have [He]2s2 and [Ne]3s2 configuration respectively.
(B) 2s and 3s orbital are filled to their capacity.
(C) Be and Mg are unable to accept electron.
(D) All the above are correct.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 18

53. Out of N, O, Ne, Na, Na+, select the species which have maximum and minimum ionization
energy
+
(A) Na , Na (B) NO, Na
(C) Na+, O (D) Ne, N

54. The correct ionic radii order is


(A) N3   O 2  F   Na (B) N3   Na   O2   F
(C) Na   O2   N3   F (D) O 2   F   Na  N3 

55. Boron compounds behave as Lewis acid because of


(A) Acidic nature (B) Covalent nature
(C) Ionic nature (D) Vacant orbital

56. H3BO3 is
(A) Mono basic and weak Lewis acid
(B) Mono basic and weak Bronsted acid
(C) Mono basic acid and strong Lewis acid
(D) Tri basic acid and weak Bronsted acid

57. Graphite is a soft solid lubricant extremely difficult to smelt. The reason for this anomalous
behaviour is that graphite:
(A) Has molecules of variable molecular masses like polymer
(B) Has carbon atom arranged in large plated of rings of strongly bonded carbon atoms with
weak interplate bonds
(C) Is a non-crystalline substance
(D) Is an allotropic form of diamond

58. The reaction is balanced if


5H2 O2  xClO 2  2OH  xCl  yO2  6H2 O
(A) x = 5, y = 2 (B) x = 2, y = 5
(C) x = 4, y = 10 (D) x = 5, y = 5

59. Consider the following reaction:


z
xMnO 4  yC2 O24  2H  xMn2   2yCO2  H2O
2
The values of x, y, z in the reaction are respectively:
(A) 2, 5 and 16 (B) 5, 2 and 8
(C) 5, 2 and 16 (D) 2, 5 and 8

60. Metal hydrides are ionic, covalent or molecular in nature. Among LiH, NaH, KH, RbH, CsH the
correct order of increasing ionic character is
(A) LiH > NaH > CsH > KH > RbH (B) LiH < NaH < KH < RbH < CsH
(C) RbH > CsH > NaH > KH > LiH (D) NaH > CsH > RbH > LiH > KH

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
19 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

Mathematics PART – III

SECTION – A
(One Options Correct Type)
This section contains 30 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and
(D), out of which ONLY ONE option is correct.

2
dy  x  y  1
61. The solution to the differential equation  is
dx xy  y  2x  2
(A) e2y/ x  cx 4  cx3 y (B) e y/ x  cx 3  cx 4 y
2y  2
(C) e x 1  cx 4  cx 2 y (D) none of these

62. Let a continuous function f(x) on R  R be defined such that it satisfies the relation
f(x) + f(x + 2y) + 3xy = 2f(2y – x) + 2y2  x, y  R. Then which of the following is true
(A) f(x) is an odd function (B) f(x) is one-one
(C) f(x) is into (D) f(x) is invertible

n
1 n  2  n  1  .....  n  1 
63. lim   1 is equal to
n 
 13  23  .....  n3 
2
(A) (B) e2
3
1 2
(C) e 2 (D) e 3

64. Which of the following statements is NOT true (where [.] denote the greatest integer function and
{.} denote fractional part function)
(A) {x2} is continuous as well as differentiable at x = 0
(B) [x2] is continuous as well as differentiable at x = 0
(C) x2 is continuous as well as differentiable at x = 0
(D) none of the above

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 20

5 2
d3 x  dy   d2 y  dy d3 y
65. If    P    then value of ‘P’ is equal to
dy 3  dx  2
 dx  dx dx 3
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) none of these

2/5
 x 1  x 
9 5
66. dx is equal to
5 12/5 1 7/5 1 12/ 5 1 7/5
(A)
12

1  x5  
14

1 x5 
C (B)
12

1  x5  
7
1  x5  C

5 12/5 5 7/5
(C)
12

1  x5  
 1  x5
7
 C (D) none of these

5  3f  x   f  x  
67. If f(x) = x(x – 1)(x – 2)(x – 3)(x – 4)(x – 5) then value of   3f  x   f  x   dx (where [.] denotes the
0  
greatest integer function) is equal to
(A) 10 (B) 15
(C) 6 (D) 9

68. If f(x) = cos( sin2 x) and g(x) = cos( cos2 x) then which of the following statements is true
(A) f(x) is aperiodic
(B) g(x) is aperiodic
(C) f(x) + g(x) is periodic with fundamental period 
(D) none of these

k  k 
n
tan1   n 1
tan1  
 n  and T  n
69. Let Sn  
n
n  n  for n  N, then which of the following statements is
k 1 k 0
false
  ln 4   ln 4
(A) Sn  (B) Tn 
4 4
(C) lim Sn  lim Tn (D) none of these
n  n 

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
21 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

9
70. Let if f  x    ai x i be a real valued function, ai  R–, where f(x) = 0 has two distinct negative
i0
roots. Then minimum number of distinct real roots of f(x) = 0 are
(A) 3 (B) 2
(C) 9 (D) not enough information

sin x  cos x  sin x  cos x


71. Area bounded by curve y = 1 and y  in x  [0, ] is
2
3 1 3 1
(A)  1 (B) 
4 2 4 2
(C)   2  3 (D)   2  1

 x 
72. Number of points where function f  x   1  sin x  cos x  sgn  x 2   is discontinuous is
 2 
(A) 0 (B) 1
(C) 2 (D) 3

1   1  x2 
73. If f  x   and g  x   cos  ln    , then domain of (fog)(x) is
x x   ex 
  
(A) (–, 0) (B) (–1, 0)
(C) (–1, 1) (D) (0, 1)

74. The curve for which square of sub tangent varies as subnormal is
(A) (x + 2)2 = y3 (B) (x – 2)3 = y2
2 3
(C) x = (y – 2) (D) x3 = (y + 2)2

75. Let f(x) be a ‘n’ degree polynomial function having ‘n’ real and distinct roots.
If g(x) = f(x) + 100f(x), then minimum number of roots that g(x) must possesses is
(A) n (B) n + 1
(C) n – 1 (D) information is insufficient

76. Which of the following statement is true?


(A) e < e (B) 3 > 3
(C) 2e > e2 (D) 10 > 10

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 22

2
4
77.  x d ln x  is equal to
2

e 8  e 8 64
(A) (B)
4 5
(C) 0 (D) none of these

1 3
78. Area bounded by the curve f  x   2
and x-axis between x   and
2
x   x   2 x  1  2x  x  2
5
x is equal to (where [.] denote the greatest integer function and {.} denote fractional part
2
function)
1
(A) (B) 1
2
(C) 2 (D) 4

79. Area bounded by the curves C1 : x2 + y2 = 36; C2 : y2 = 5x; C3 : y2 = –5x is equal to


4 4
(A) 4
0
 36  x2  5x dx  (B) 2
0
 36  x2  5x dx 
 20
y2    20
 y2  
2
(C) 4   dy  (D) 4 9     36  y   dy  
 5     5  
 0    0 

6x 23  9x 8
80.  2
dx is equal to
 x15  x 9  1 
9
x 3x 9 2x 3
(A)  c (B)  c
x15  x9  1 x 15
 x9  1
3
 x 15

 x9  1
2

x15  x6
(C)  c (D) none of these
x  x9  1
15

x
t

sin x
 e dt 1/ x2
81. Which of the following limits vanish? (i) lim (ii) lim 0 2 (iii) lim  sin x 
x  x x 
e x x  0

(A) (ii), (iii) (B) (i), (ii)


(C) (i), (iii) (D) (i), (ii), (iii)

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
23 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

82. The statement (p  ~ r)  (~ p  q  r) is equivalent to


(A) ~(p  q  ~r) (B) (p  ~q)  r
(C) ~(~p  q  ~r) (D) ~(~p  ~q  r)

3x2  1
83.  x 6  2x 4  2x 3  x2  2x  2 is equal to
x 5  2x 2
(A) 3 c (B) –cot–1(x3 + x + 1) + c
x  x 1
x3  x
(C) 2
(D) none of these
 x 6  2x 4  2x 3  x 2  2x  2 
dy
84. If 2y  x  2y  x = constant then is equal to
dx
x x
(A) (B)
2 2
4y  4y  x 4y  4y2  x 2
x x
(C) (D)
4y  2 4y2  x 2 4y  2 4y 2  x2

85. Consider the functions f(x) = |x|5; g(x) = {cos x}; h(x) = [|sin x|] (where [.] denote the greatest
integer function and {.} denote fractional part function) then which of these functions is
differentiable at x = 0?
(A) f(x) and g(x) (B) g(x) and h(x)
(C) f(x), g(x) and h(x) (D) f(x) and h(x)

86. If the line segment y = 2x, –1  x  1 is rotated about y-axis, then which of the following
statements hold true for the solid so formed
2 4
(A) volume = , surface area = 5 (B) volume = , surface area = 5  2
3 3
2 4
(C) volume = , surface area = 5   (D) volume = , surface area = 2 5
3 3

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18 24

87. Let a relation be defined on a set of functions defined on R  R such that R = {(f, g)|f – g is an
even function} then, relation R is
(A) reflexive, symmetric (B) reflexive, transitive
(C) symmetric, transitive (D) equivalence relation

1
2
88. If area bound by the curves y  eax , y  e 8 between x = 0 and x = 1 is minimum, then the value
of ‘a’ is
(A) 1 (B) 2
1
(C) (D) none of these
2

 dy  dy
89. Order and degree of the differential equation sin    2xy  3 cos respectively are
 dx  dx
(A) order 1, degree 1 (B) order 1, degree not defined
(C) order 2, degree not defined (D) none of these

90. Let the number of elements in a set A be ‘n’. A set ‘C’ is defined such the
C = {(x, y)| x, y  P(A) and x  y = }, where P(A) is power set of A, then cardinal number of C is
equal to
(A) 22n (B) 3n
n
(C) 2.3 (D) none of these

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
1 AITS-PT-I-PCM-JEE(Main)/18

FIITJEE JEE(Main)-2018
ANSWERS, HINTS & SOLUTIONS
PART TEST – I
(Main)

Q. No. PHYSICS Q. No. CHEMISTRY Q. No. MATHEMATICS


ALL INDIA TEST SERIES

1. A 31. C 61. D
2. C 32. D 62. C
3. C 33. D 63. D
4. A 34. C 64. C
5. D 35. C 65. C
6. C 36. D 66. B
7. C 37. A 67. C
8. C 38. B 68. D
9. D 39. C 69. C
10. A 40. B 70. A
11. B 41. A 71. D
12. D 42. C 72. A
13. A 43. D 73. B
14. A 44. C 74. B
15. A 45. C 75. C
16. A 46. D 76. D
17. B 47. D 77. A
18. A 48. D 78. C
19. B 49. A 79. D
20. C 50. A 80. A
21. C 51. A 81. D
22. C 52. D 82. D
23. B 53. A 83. B
24. D 54. A 84. C
25. C 55. D 85. D
26. C 56. A 86. D
27. B 57. B 87. D
28. A 58. B 88. C
29. D 59. A 89. A
30. A 60. B 90. B

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18 2

Physics PART – I

SECTION – A

dx
1. v
dt
dx xdx
 dt  
v a
t x2
1

 dt 
0
a  xdx
x1

x 22  x12
 t
2a

2. Weight is non impulsive force during explosion.

3. Basic concept of direction

4. Conservation of momentum for (M +m) vsin30


0 0
60
2mv0 = Mv1 …(i)
Newton’s second law : 0
v
M
30
v0 cos 30 = v1 cos 30 + v2 cos 60 m,R vcos30
0

0
v1
3v0  3v1  v 2 …(ii) 30
Before collision After collision
For ‘m’: v0 sin 30 = v2 sin 60 …(iii)
v0 2
 v2  , v1  v 0
3 3
2mv 0 2v 0
from (i) 
M 3
m 1 M
     3
M 3 m

5. Object is moving away from the origin till velocity is positive.

x 2  R 2  L2 2 2 2
6. cos    2xR cos  = x + R  L
2xR
 d dx  dx
2R  x sin   cos    2x
 dt dt  dt
xv = Rv cos  Rx  sin
 xR sin  
 v  
 Rcos   x 

7. F81 = ma F 1 2 3 4 5 6 7 8
F21 = 7 ma
F21
7
F87

8. Let Wedge is moving rightward with acceleration a and mass m has an acceleration A with
respect to wedge along the surface of the wedge in upward direction, so

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
3 AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18

h 1 2h
 At 2  A  2 …..( 1)
sin  2 t sin 
With the help of FBD of mass m in the frame of wedge, we can write
2h
A  a cos   gsin   2  acos   gsin 
t sin 
2h 3 5 5 1
 a  g tan   2  10   2  3     8m / s2
t sin  cos  4 3 4 5  5

9. Use the concept of graph

10. Using work energy theorem, we get W 1 = W 2


[W g + W friction]1 = [W g + W friction]2
Since, |f 1| > |f 2|  [W ext]1 > [W ext]2

MaR
11. F f = Ma, fR 
2
 f = F/3

12. Basic concept of kinematics

13. Net acceleration of c.m. in + y direction = R


cos 45
R 2R 2
 R
2 2
N  mg  macm, y 2

m CM acm
N  mg 
2

  2 R 

2R 2R
2 2
14. F.B.D. of torque

15. Since system is in rotational equilibrium so net torque on the system A


about C is zero’s F

 3  F1
Fmax   3mg  0
2 2
 Fmax  3mg
B F2 C

3mg

16. Using WET, we can write


1 K 2
2
mc vc2 
2
 
x f  xi2  m0 gd

kxi2  2mc gd
 vc 
me
mc v c
v sys   2m/s
me  mD

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18 4

17. Case I:
T1 = 2mg
ma1 = 2mg  T1
 a1 = g
Case II:
T2 = mg
3ma2 = 3mg  T2
 a2 = 2g/3 
Case III:
T3 = 4mg
ma3 = T3  mg
 a3 = 3g
Case IV:
T4 = mg
2ma4 = 2mg  T4
 a4 = g/2

18. T1 cos   T3  T2 cos 



T1 sin   T2 sin   mg

2 2
T  T 
 mg  T1 1   3   T2 1   3 
T
 1  T2 
T12  T32  T22  T32
 m
g

19. Use the concept of F.B.D.

20. Torque about P L/3 L/6

 M2 P
Mg  
6 9 Mg
3g
 
2
 g
 at   
6 4

21. According the rotational equilibrium of the


hemisphere we can write
3R
OC  and ON  R  L  6 m O
8 
 C
A
AN  R2  (R  L)2  8 m N
T
3R  mg D
T  R cos   mg sin   0
8 B C

3mg tan  3  64  10  6
T   180 N
8 88

22. 2T  Mg + T = Ma Mg  3T = Ma  3T = M(g  a) ….(i)


2T = kx
M(g  a)
T
3

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
5 AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18

 2M(g  a)
(when moving upward)
kx 2T  3g
Reading of spring balance =  
g g  2M(g  a) (when moving downward)
 3g

23. Since body is in equilibrium, under the influence of R


three forces only so they must be concurrent. Using 
y
Lami’s theorem we can write
L L  B
tan   and tan      
2x x 90
tan   tan 
tan ( + ) = 2 tan    2 tan  A mg
1  tan  tan 
 tan  + tan  = 2 tan   2tan2 tan   
tan 
 tan    
1  2 tan2 

 2t 2
 if 0  t  15 sec
24. v 9
150  30(t  15) if 15 s  t  40 s

at t = 15 sec
3  15  15
v  150 m/s
3
 2t 3
  ĵ if 0  t  15 sec
r  3

150  150(t  15)  15(t  15) ˆj
2
if 15 s  t  40 s
at t = 15
2  15  15  15
r  750 m
33

25. v x  1  x = t and vy = 6t  y = 3t2  y = 3x2


dy d2 y dy
  6x , 2
6 2 2
dx dx dx x  2
3
As we know that
3/2
  dy 2 
1    
  dx   (1  8)3/2
R    4.5 m
d2 y 6
dx2

26. 8xB  x A  8 vB = vA  8aB = aA

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18 6

3r 5v
27. v    
5 3r
8r 5v 8r 8v
vB      
5 3r 5 3 r 3r/5
37
4r/5
Instantaneous
axis of rotation

28. Both blocks 4m and m has tendency of N1


motion towards rightwards, so friction N2
forces (F1 and F2) will act on both blocks
leftward, hence on the platform rightward,
4m m
so F/2 F/2
F F F 2
a  1 2  2 m/s F mg
m 1

F1 + F2 = 20 N 4mg
F1  64 N1 F2  16 N
Case I: Suppose block of mass 4m has a relative motion with respect to platform
So, F1k = 40 N
F2 = 20 N (not possible)
Case II: Suppose block of mass m has a relative motion with respect to platform, so
F2k = 10 N  F1s = 10 N (possible)
F F
 F1s  4m  2   1)  4  10  2  90
2 2
F
 F = 180 N   F2k  ma  90  10 = 10a  a = 8 m/s2
2

29. First Method:


 x
0
IAB  y 2 dm 

3 2
 (y  x) y dy
3 x

(y  x)4 1
 (y  x)3 y 2 dy  y 2  y(y  x)4 dy
4 2
y 2 (y  x)2 y 1
=  (y  x)5  (y  x)5 dy
4 10 10
y 2 (y  x)2 y(x  y)5 (y  x)2
  
4 10 60
(   x)
(L  x)2 (  )4 (   x)5 6
 y 2 (y  x)3 dx   
4 10 60
 x0

 (  x)2 1 1 3  (  x)2 1 1 2
IAB  0    (  x)2     0     (  x)   
 4 10 60   4 10 60 
dIAB (   x)  4
0    0  5   5x    5x = 4  x =
dx 2 10 5

Second Method:
As we know that moment of inertia is minimum among all set of parallel axis, if axis is passing
through centre of mass, so x must be distance of centre of mass.

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
7 AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18

L
1
x CM 
M
xdm 0
….(i)

  
0 0  0 0 2

M  dm   x 3 dx  , and  xdx   x 4 dx 
3 0
4
0
3 0
5
4
Putting these values in equation (i) we have x cm 
5
Third Method:
From given function it is clear that centre of 
mass of system must be at distance grater
8
than /2. We have only two option, and
15
4
. For graph it is clear that maximum mass
5 O x= x
existence is nearer to other end, so it can’t be
8 4
, so right answer will be .
15 5

30. Time taken by Car-A to reach the finish line is greater than that of Car-B, So
tA tB

 Fdt   Fdt  p
0 0
A  pB

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18 8

Chemistry PART – II

SECTION – A

31.   3s   0
6  6  2  0
 6   36   4 1 6 

21
6  12

2
62 3

2
  3  3 or 3  3
2rZ
3 3
3ao
3 a
r
2
3 3 o
Z

32. Cr   1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s13d5
For p   1
m = +1, 0, -1
1
For 2p of 3p there are 2e with s  
2
For d   2
1 1
m = +1 may have e with  or 
2 2
So minimum 2 and maximum 3.

33.
Same value of spin quantum number.

0.29
34. Keq at 1400 K   0.26  106
1.1 10 6
 26  104
1.3
Keq at 1500 K   0.92  105
1.4  105
 92  103
Since Keq decreases on increasing temperature. So reaction is exothermic.

A  2B  C
35.
t0 PA
tt PA  P 2P P
t 0 2PA PA
PA  P  2P  P  Pt

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
9 AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18

PA  2P  Pt
2PA  PA  P
P
PA 
3
P
 2P  Pt
3
 P 1
P   Pt   
 3 2
PA P
Kt  n  n
PA  P P P P 
3   t   
 3 2 6 
P
Kt  n
 2P  3Pt  P 
3  
 6 
2P
Kt  n
3P  3Pt
2.303 2  P 
K log
t 3  P  Pt 

36. Zero order reaction is always a complex reaction.

K2 H 1 1
37. log    
K1 R  2.303  T1 T2 
If H  0
Then K 2  K1
Means no effect.
38. For exothermic reaction high temperature favour backward reaction and with increase in pressure
reaction goes where number of moles are less.
39. 

2A  g 
 2B  g   C  g
v
v  2v  2v  v
v   100
v  2v   2v   v   700
v  600

2A  g  
 2B  g  C  g
400 200 100
400 200 100
10  10  10 
700 700 700
40 20 10

7 7 7
2
 20  10
   20  20  10 10
7  7
KP   2
 
 40  40  40  7 28
 7 
 

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18 10

40. 

N2 O 4  g 
 2NO2  g  is 4.5
P
P  P 2P
P  P  2P  2
P  P  2
4P2  2
4.5 
P 1   
4P 2
4.5 
1 
4.5 1     4P2
4.5 1   
P
4 2
P 1     2
4.5 1   1   
2
4 2
4.5 1   2   8 2
4.5  4.5 2  8 2
4.5  12.5 2
4.5

12.5
  0.6
M  EMM

EMM  n  1
92  EMM
0.6 
EMM  2  1
0.6EMM  92  EMM
1.6EMM  92
92
EMM 
1.6
= 57.5

41. 

HA  H  A 

0.25
0.25  x x x
 0.25
x2
4  10 8 
0.25
25
x2  4   108
100
x  104
x  H   10 4

42. Due to common ion effect solubility decreases.

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
11 AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18

43. When AgCl start precipitating concentration of [Ag+] in the solution


K 1.8  10 10  10
 Ag   spAgCl 
Cl  0.1
 Ag   1.8  10 9
K spAgI   Ag  I 
1.5  10 16  1.8  10 9 I 
1.5  10 16
I    0.833  107
1.8  10 9
 8.3  10 8

44. More is the concentration of common ion, lesser is the solubility.

45. Bond angle in XeF4 and XeCl4 is equal.

46. Fact

47. y y
Py

x x

dxy dxy  bond

48. sp3d2 orbital involved are dz2 and dx2  y2

49. Smaller is the size, larger is the hydration energy.

50. More is covalent character, lesser is the thermal stability.

51. More is the ionic character, stronger is the base.

52. Conceptual.

53. Na+ have maximum ionization energy because of noble gas configuration and Na have lowest
ionization energy because electron have to remove from 3rd shell.

54. More is the negative charge, larger is the size.

55. They can accept pair of electron because of vacant orbital.

56. Fact.

57. Because of layer of structure.

58. 5H2 O2  2ClO2  2OH 


 2Cl  5O2  6H2 O

59. 2MnO4  5C2 O24  16H  2Mn2  10CO2  8H2 O

60. Larger is the size of cation more is the ionic character.

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18 12

Mathematics PART – III

SECTION – A
61. Use substitution
x–1X
y+2Y
To make it homogenous differential equation
2
dY  X  Y 

dX XY
 Y = vX
dv 1  2v
 X 
dX v
1 1
 v ln 1  2v = ln|X| + c
2 22

x
62. x = 0, y 
2
x2
 f(x) + f(0) = 2f(x) +
2
x2
 f(0) – = f(x)
2
 f(x) is into, many-one, non-invertible

n n n 2 n 1 /2 n  n 1 2n 1 /6 n  n 1 /2 


 
  r  n  r  1  2
1/21/3 2
n2  n 1 /4
63. lim 1  2
 = e = e 1/ 4  e3
2
 n  n  1 / 4 
n  

64. Shown in the figures


2
(a) {x2} (b) [x2] (c) x
1
–1 0 1 –1 0 1
–1 0 1

  d2 y
2 1 
d x d  1  dx d  dy  2
65. 2
     = dx 3
dy dy  dy  dy dx  dx   dy 
   
 dx   dx 
3 3 4 5 2 2
d3 x d  d2 x  dx d  d2 y  dy   d y  dy   dy   d y 
      .    =    3    2 
dy 3 dy  dy 2  dy dx  dx 2  dx   dx3  dx   dx   dx 
2
 d3 x   dy 5  d2 y  dy d3 y
  3     3 2  
 dy   dx   dx  dx dx3

2/5 7/5 2/5


 x      
9
66.  x4  x 4 1  x5 dx =  x 4 x5  1 dx   x 4 1  x 5 dx

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
13 AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18

12/5 7/5


1  x 5


1  x  5

C
12 7

 3f  x   f  x   0 if f x  0
67.  
 3f  x   f  x   2 if f x  0
1 3 5
  2dx   2dx   2dx  6
0 2 4

68. 
f  x     cos  sin2  x     f  x 
g  x     cos   cos 2
 x    g x 


h  x   f  x   g  x   2cos   .cos  cos  2  x      0
2

h(x) periodic without any fundamental period

69. tan–1x is increasing function


 T n < Sn
1
  ln 4
lim Sn  lim Tn   tan1 xdx 
n  n 
0
4
  ln 4   ln 4
Sn  ,Tn 
4 4

70. Third root will have to be zero

  
sin x  cos x  sin x  cos x cos x x  0, 
1
  4
71. 
2 sin x  
x   , 
 4 
 /4  /2

Required Area =  1  cos x  dx   1  sin x  dx  2  1 /4 /2 
0  /4

=– 2 –1

 x  
72. Sgn  x2   is discontinuous at x = 0 and x = and (1 – sin x – cos x)  0
 2  2

As x  0 and x  . So f(x) is continuous  x.
2

73. Domain of f(x) = (–, 0)


Range of g(x) = [–1, 1]
 Domain of (fog) (x) = (–1, 0)

2
y y2
74.  ym  2  kym
m m
y
 y = 0 or  m3
k

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18 14

dy dx 3 2/3 x
 1/3
 1/3
 y  1/3  C
y k 2 k
2 3
 y 2  1/3 x  Ck 1/3
3k
 
2
If = 1 and Ck1/3 = –2
3k1/3
 y2 = (x – 2)3

75. Let C1  x   e100x f  x 


 C1'  x   e100x g  x 
If C' x   0  g(x) = 0
If f(x) has roots 1, 2, ....., n then applying Rolle’s theorem in (1, 2), (2, 3) ..... (n – 1, n), we
get g(x) has atleast n – 1 roots
c/x
76. Let f(x) = x where c is a constant then f(x) has maxima at x = e
e
(a) use function f(x) = x x  f(e) > f()  e > e
3
(b) f(x) = x x f(3) > f()  3 > 3
2e
(c) f(x) = xx  f(e) > f(2)  e2 > 2e
10 
(d) f(x) = x x  f() > f(10)  10 > 10

2
4
77.  x d ln x 
2
Let ln x = t  d (ln x) = dt
2 2
4t
4t e e8  e 8
 e dt  4

4
2 2

1
78. f(x) = –1
2
x  1
5/2 1
1
 f  x  dx  4  2
dx
3/2 0 x  1
O 1
1 1 –3/2 –1 2 5/2
1 1
= 4 dx = 4 =2
0 1  x 2 1 x 0

79. Required area can be through of as 4[area of quadrant of circle – x]


20
 2 y2 
Where x    36  y   dy
 5  x
0

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
15 AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18

6x 23  9x8 6x 5  9x 10
80.  2
dx   2
dx
x 15
 x9  1  x 6
 1  x 9 
1  x9
  C  C
x 6  x 9  1 x15  x 9  1

sin x
81. lim 0
x  x
x
lim  e t dt  0
x 
0
2
0
ex
1/x 2
lim  sin x  0
x 

82. (p  ~ r)  (~p  q  r) = (p  ~ r)  (~(p  ~ r)  q) = (p  ~ r)  q = ~(~p  ~ q  r)

 3x 2
  1 dx
83.  2  
 tan1 x3  x  1  C = –cot (x + x – 1) + C
–1 3

 x  x  1
3
1

84. 2y  x  2y  x  C
2y   1 2y   1
  0
2 2y  x 2y  x
Rearrange and rationalize to get
x
y 
4y  2 4y 2  x 2

85. Shown in the figure f(x) = |x|5 f(x) = {cos x} h(x) = [|sin x|]

O
– /2 O /2 – /2 O /2

 2
86. V=2 rh
3 5
2
 4
= 2. . 1. 2 = 1
3 3
S = 2 rl
=2 5

87. Reflexive  f  R, f – f = 0  R
 (f, f)  R
Symmetric  (f, g)  R
 f – g is even
 g – f is even
 (g, f)  R
Transitive  (f, g)  R, (g, h)  R

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I-PCM-Sol-JEE(Main)/18 16

 f – g is even, g – h is even
 f – h is even
 (f, h)  R
So, R is equivalence relation
2
For area to be minimum y  e1/8  e  
a 1/2
88.
1
 a
2
89. sin(y) + 3 cosy = 2xy
 10 sin  y      2xy
2xy
 y   sin1 
10
90. Number of possible pairs of (x, y) = n C0 2n  nC1 2n1  .....  nCn 2nn

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FIITJEE JEE (Advanced)-2018
PART TEST – I

Paper 1

Time Allotted: 3 Hours Maximum Marks: 183


 Pl ea s e r ea d t h e i n s t r u c t i o n s c a r ef u ll y . Yo u a r e a l l o t t ed 5 m i n u t es
s p ec i f i c a ll y f o r t h i s p u r p o s e.
 Yo u a r e n o t a l l o wed t o l ea v e t h e E xa m i n at i o n Ha l l b ef o r e t h e en d o f
ALL INDIA TEST SERIES

t h e t es t .

INSTRUCTIONS
A. General Instructions
1. Attempt ALL the questions. Answers have to be marked on the OMR sheets.
2. This question paper contains Three Parts.
3. Part-I is Physics, Part-II is Chemistry and Part-III is Mathematics.
4. Each part is further divided into Two sections: Section-A & Section-C
5. Rough spaces are provided for rough work inside the question paper. No additional sheets will be
provided for rough work.
6. Blank Papers, clip boards, log tables, slide rule, calculator, cellular phones, pagers and electronic
devices, in any form, are not allowed.
B. Filling of OMR Sheet
1. Ensure matching of OMR sheet with the Question paper before you start marking your answers
on OMR sheet.
2. On the OMR sheet, darken the appropriate bubble with black pen for each character of your
Enrolment No. and write your Name, Test Centre and other details at the designated places.
3. OMR sheet contains alphabets, numerals & special characters for marking answers.

C. Marking Scheme For All Three Parts.


1. Section-A (01– 07, 19 – 25, 37 - 43) contains 21 multiple choice questions which have one or
more than one correct answer. Each question carries +4 marks for correct answer and –2
marks for wrong answer
Partial Marks +1 for each correct option provided no incorrect options is selected.

Section-A (08 – 13, 26 – 31, 44 - 49) contains 18 questions. Each of 2 Tables with 3 Columns
and 4 Rows has three questions. Column 1 will be with 4 rows designated (I), (II), (III) and (IV).
Column 2 will be with 4 rows designated (i), (ii), (iii) and (iv). Column 3 will be with 4 rows
designated (P), (Q), (R) and (S).
Each question has only one correct answer and carries +3 marks for correct answer and –1
mark for wrong answer.

2. Section-C (14 – 18, 32 – 36, 50 - 54) contains 15 Numerical based questions with answer as
numerical value from 0 to 9 and each question carries +3 marks for correct answer. There is no
negative marking.

Name of the Candidate

Enrolment No.

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18 2

Useful Data

PHYSICS
Acceleration due to gravity g = 10 m/s2

Planck constant h = 6.6 1034 J-s

Charge of electron e = 1.6  1019 C

Mass of electron me = 9.1  1031 kg

Permittivity of free space 0 = 8.85  1012 C2/N-m2

Density of water water = 103 kg/m3

Atmospheric pressure Pa = 105 N/m2

Gas constant R = 8.314 J K1 mol1

CHEMISTRY

Gas Constant R = 8.314 J K1 mol1


= 0.0821 Lit atm K1 mol1
= 1.987  2 Cal K1 mol1
Avogadro's Number Na = 6.023  1023
Planck’s constant h = 6.625  1034 Js
= 6.625  10–27 ergs
1 Faraday = 96500 coulomb
1 calorie = 4.2 joule
1 amu = 1.66  10–27 kg
1 eV = 1.6  10–19 J

Atomic No: H=1, He = 2, Li=3, Be=4, B=5, C=6, N=7, O=8,


N=9, Na=11, Mg=12, Si=14, Al=13, P=15, S=16,
Cl=17, Ar=18, K =19, Ca=20, Cr=24, Mn=25,
Fe=26, Co=27, Ni=28, Cu = 29, Zn=30, As=33,
Br=35, Ag=47, Sn=50, I=53, Xe=54, Ba=56,
Pb=82, U=92.

Atomic masses: H=1, He=4, Li=7, Be=9, B=11, C=12, N=14, O=16,
F=19, Na=23, Mg=24, Al = 27, Si=28, P=31, S=32,
Cl=35.5, K=39, Ca=40, Cr=52, Mn=55, Fe=56, Co=59,
Ni=58.7, Cu=63.5, Zn=65.4, As=75, Br=80, Ag=108,
Sn=118.7, I=127, Xe=131, Ba=137, Pb=207, U=238.

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
3 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18

Physics PART – I

SECTION – A
(One or More than one correct type)
This section contains 7 questions. Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR
MORE THAN ONE of these four options is(are) correct.

1. Two discs A and B each of mass 2 kg and radius 0.5 m


are rigidly fixed to the ends of a thin shaft S, which is B
supported in horizontal position with the help of two A
S
smooth bearings at points P1 and P2. Two blocks of
masses 2 kg and 1 kg are connected to the light cords P2
wrapped around the discs as shown in the figure. There P1
is no slipping between the cord and the discs. If the
P1
system is released from rest from the position shown, 2 kg 1 kg
2
then mark the correct statement(s). (Take g = 10 m/s )
(A) Power developed by tension in cord connected to 2 kg block is, negative.
(B) Acceleration of each block is 2 m/s2.
(C) Total work done by tension on the discs is zero during the motion.
(D) Acceleration of each block is 1 m/s2.

2. A uniform ball of radius R rolls without slipping between the rails such that the horizontal distance
is 3 R between the two contact points of the rails of the ball. Figure (a) shows the front view of
the ball and figure (b) shows the side view of the ball. vCM is the velocity of centre of mass of the
ball and  is the angular velocity of the ball after rolling down a distance 2h along the incline then
ball

ball
rail
2h
R R

3 R rail 30
rail
(velocity into the plane)
figure (a) figure (b)
R
(A) v CM  R (B)  vCM  
2
10gh 10gh
(C) v CM  (D) v CM 
13 7

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18 4

3. A worker wishes to pile up sand on to a circular area of radius R. No sand is to spill on to the
surrounding area. If s is the coefficient of static friction between sand particles, then choose the
correct statement(s).
(A) The greatest height of sand pile that can be created is sR.
(B) The greatest height of sand pile that can be created is R/s.
 2 4
(C) Minimum work required to create greatest height sand pile is  s R g . Where  is the
12
density of sand volume.
(D) Sand pile will be in stable equilibrium.

4. A solid spherical ball is released from rest on an incline of inclination angle  (which can be
varied) but through a fixed vertical height h. The coefficient of static and kinetic friction are both
equal to . If E represents the total kinetic energy of the ball at the bottom of the incline as a
function of the angle of inclination . W represents the work done by friction for the whole time of
motion as a function of the angle of inclination . Choose the correct graph(s).
(A) E (B) E

/2  /2 
(C) W (D) W

/2 /2

 

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
5 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18

5. W 1, W 2 and W 3 are the different sizes of windows 1, 2 and 3


respectively placed in a vertical plane. A particle is thrown up in the W3

Multi-storey
vertical plane. Let t1, t2 and t3 are the time taken to cross the window

tower
W 1, W 2 and W 3 respectively and V1, V2 and V3 are the change in W2
speed after respective window cross.
(A) Average speed of the particle passing the windows may be equal W1
if W 1 < W 2 < W 3
(B) Average speed of the particle passing the windows may be equal
if W 1 > W 2 > W 3.
(C) If W 1 = W 2 = W 3, the change in speed of the particle while crossing the windows will satisfy
V1 < V2 < V3.
(D) If W 1 = W 2 = W 3, the time taken by particle to cross the windows will satisfy t1 < t2 < t3.

B A
6. The potential energy function of a particle is given by U(r)  , where A and B are
2

2r 3r
constants and r is the radial distance from the centre of the force. Choose the correct option(s).
2A
(A) The equilibrium distance will be r0 
B
3A
(B) The equilibrium distance will be r0 
B
B2 r
(C) If the total energy of the particle is , then its radial velocity will vanish at 0 , where r0 is
6A 3
the equilibrium distance.
B2 r
(D) If the total energy of the particle is , then its radial velocity will vanish at 0 , where r0 is
6A 2
the equilibrium distance.
 
7. Velocity of a particle of mass 2 kg changes from v1  2iˆ  2ˆj m/s to v 2  (iˆ  ˆj) m/s after colliding
with a smooth plane surface.
 1
(A) The angle made by the plane surface with the positive x-axis is 90 + tan1  
3
 1
(B) The angle made by the plane surface with the positive x-axis is tan1  
3
1
 
(C) The direction of change in momentum makes an angle tan1   with the positive x-axis.
3
 1
(D) The direction of charge in momentum makes an angel 90  tan1   with the plane surface.
3

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18 6

(Matching type - Single Correct Option)


This section contains SIX questions of matching type. The section contains TWO tables (each having 3
columns and 4 rows). Based on each table, there are THREE questions. Each question has FOUR
options (A), (B), (C), and (D). ONLY ONE of these four options is correct.

Answer questions 8, 9 and 10 by appropriately matching the information given in the three
columns of the following table.
Match the following

Column 1 Column 2 Column 3


(Body) (Axis and reference level) (magnitude of
physical
quantity in S.I.
Unit)
(I) (i) (P) 1
R

axis
Uniform hollow Reference
hemispherical shell of level (U = 0)
M = 3 kg and R = 2 m
(II) (ii) axis (Q) 2
R

Reference
Uniform solid hemisphere
level (U = 0)
of
5
M= kg and R = 3 m
7
(III) (iii) (R) 3
h
axis
Uniform triangular plate of Reference
M = 9 kg and h = 3 m level (U = 0)

(IV) (iv) axis (S) 9

Reference
Uniform hollow cone of M = level (U = 0)
2 kg, R = 1m and h = 3 m

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
7 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18

8. Distance of centre of mass (in m) of the body (shown in column-1) from the axis (shown in
column-2)
(A) (I) (i) (Q) (B) (II) (ii) (S)
(C) (III) (iii) (P) (D) (IV) (iv) (R)

9. Moment of inertia of body (in kg-m2) (shown in column –1) about the axis (shown in column –2)
(A) (I) (i) (S) (B) (II) (ii) (S)
(C) (III) (iii) (Q) (D) (IV) (iv) (R)

Gravitational potential energy U  0, at the reference level  2


10. (in J-s /m) of the body (shown in
g
column-1) with respect to the reference level (shown in column-2), where g is gravitation
acceleration.
(A) (I) (i) (S) (B) (II)(ii) (R)
(C) (III) (iii) (P) (D) (IV) (iv) (Q)

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18 8

Answer questions 11, 12 and 13 by appropriately matching the information given in the
three columns of the following table.
A block of mass m = 15 kg is suspended in an elevator with

Cord 1
the help of three identical light elastic cords (spring constant k
Elevator
= 100 N/m each) attached vertically. One of them, cord 1 is
tied to the ceiling of the elevator and the other two cords 2 and 15 kg
3 are tied to the elevator floor as shown in the figure. When

Cord 2

Cord 3
the elevator is stationary the tension force in each of the lower
cords is T = 7.5 N. Take g = 10 m/s2. Now the elevator starts
moving with given four accelerations shown in column I.
Column II given the displacement of the block with respect to
elevator when it is accelerating. Column III gives tension in the
cords when elevator is accelerating.
Column 1 Column 2 Column 3
(acceleration of the elevator in (displacement of the block (Tension in the cord)
different cases) with respect to the elevator
upto new equilibrium position)
(I) 1 m/s2 upward (i) 7.5 cm downward (P) 2.5 N
(II) 1.5 m/s2 upward (ii) 2.5 cm downward (Q) 5N
(III) 2 m/s2 upward (iii) 15 cm downward (R) 172.5 N
(IV) 33 m/s2 downward (iv) 5 cm downward (S) 0N

11. Tension in cord-1.


(A) (I) (i) (S) (B) (II)(i) (R)
(C) (III) (ii) (P) (D) (IV) (iii) (Q)

12. Tension in cord 2.


(A) (I) (iv) (P) (B) (II)(i) (Q)
(C) (III) (iii) (R) (D) (IV) (ii) (S)

13. Tension in cord 3.


(A) (I) (i) (P) (B) (II)(ii) (P)
(C) (III) (iii) (S) (D) (IV) (iii) (R)

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
9 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18

SECTION – C
(Single digit integer type)
This section contains FIVE questions. The answer to each question is a single Digit integer ranging from
0 to 9, both inclusive.

14. A uniform ring of mass m is placed on a rough horizontal fixed surface 


as shown in the figure. The coefficient of friction between the left part
of the ring and left part of the horizontal surface is 1 = 0.6 and
between right half and the surface is 2 = 0.2. At the instant shown, O
now the ring has been imparted an angular velocity in clockwise sense
in the figure shown. At this moment magnitude of acceleration of
2 2
centre O of the ring (in m/s ) is (take g = 10 m/s )

15. A power output from a certain experimental car design to be shaped like a cube is proportional to
the mass m of the car. The force of air friction on the car is proportional to Av 2, where v is the
speed of the car and A is the cross-sectional area. On a level surface the car has a maximum
speed v max. Assume that all versions of this design have the same density. Then v max is
proportional to m1/C . Find C.

16. A solid cylinder rolls from the back of a large truck travelling at 10
m/s to the right. The cylinder is travelling horizontally at 8 m/s to
the left relative to an observer in the truck. The ball lands on the v
roadway 1.25 m below its starting level. How far behind the truck
does it land (in m)?

17. A flexible drive belt runs over a frictionless pulley as shown in v


figure. The pulley is rotating freely about the vertical axis
T
passing through the centre O of the pulley. The vertical axis is
fixed on the horizontal smooth surface. The mass per unit O
length of the drive belt is 1 kg/m and the tension in the drive
belt 8 N. The speed of the drive belt is 2 m/s. Find the net
normal force applied by the belt on the pulley in newton. T

18. A thin heavy metal plate is being bombarded by a perpendicular


beam of gas particles from both sides as shown in the figure. The v F
solid dots are representing the molecules hitting from left side and the
faint dots are the molecules hitting from right side. The mass of these
gas particles is m = 1026 kg and velocity before hitting is v 0 = 5 m/s.
Volume density of the gas particles on both sides is n = 1025 per m3.
Each beam has an area A = 1 m2 and the collisions are perfectly
elastic. What is the external force F (in newton) required to move the
plate with a constant velocity v = 2 m/s.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18 10

Chemistry PART – II

SECTION – A
(One or More than one correct type)
This section contains 7 questions. Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR
MORE THAN ONE of these four options is(are) correct.
o
19. Pure PCl5(g) was introduced into an evacuated vessel and comes to equilibrium at 247 C and 2
atm pressure. At equilibrium the equilibrium mixture contains 40% by volume of Cl2(g)


PCl5  g  
 PCl3  g  Cl2  g
Which of the following statement(s) regarding the above equilibrium is/are correct?
(A) KP for the equilibrium is 1.6 atm.
(B) KC for the equilibrium is 0.071.
(C) Addition of inert gas to the equilibrium mixture at constant pressure increase the number of
moles of PCl3.
(D) Increase in pressure increases the number of moles of Cl2.

o
20. If 0.53 A is the Bohr’s radius for the 1st orbit of hydrogen atom, the correct statement(s) in the
light of wave mechanical model is/are
o
(A) The product of  2 and 4r 2 increases till it reaches at the distance of 0.53 A .
o
(B)  2 goes on increasing till it reaches at the distance of 0.53 A .
o
(C)  goes on decreasing till it reaches at the distance of 0.53 A .
o
(D) The nodal point for the 1s orbital is at 0.53 A .

21. The disproportionation reaction(s) among the following reactions is/are


(A) 2NO2  g  2OH  NO2  aq  NO3  aq  H2 O   
(B) P4  s   3OH  aq  3H2 O     PH3  g  3H2PO2  aq
 Cl  aq  ClO  aq   H2 O   
(C) Cl2  g  2OH  aq  
(D)  CN2  2OH  aq  CN  aq   OCN  aq   H2 O   

22. The correct among the following statements is/are


(A) Calcium carbide on hydrolysis produces acetylene
(B) Calcium carbide when heated with N2 at 1100oC forms calcium cyanamide
(C) Cyanamide ion is isoelectronic with CO2
(D) Beryllium carbide on hydrolysis forms CH4

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
11 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18

23. Two equilibria are simultaneously existing in a vessel at 25oC




NO  g  NO2  g  
 N2 O3  g  K P 1


2NO2  g  
 N2 O4  g K P2  8 atm
1

Initially only NO(g) and NO2(g) are present in 3 : 5 mole ratio. The total pressure at equilibrium is
5.5 atm and the partial pressure of NO2 at equilibrium is 0.5 atm.
The incorrect statement(s) regarding the above equilibria is/are
(A) K P1 for the equilibrium is 0.4 atm-1.
(B) Partial pressure of N2O4 at equilibrium is 1.6 atm.
(C) Partial pressure of N2O3 at equilibrium is 2 atm.
(D) Partial pressure of NO at equilibrium is 2.5 atm.

24. The correct statement among the following is/are


(A) The B – F bond length of BF3 is smaller than the B – F bond length of BF4 .
(B) Diborane on hydrolysis forms H3BO3.
(C) Borazine on hydrolysis produces N3H.
(D) In TI3 oxidation state of T is +3.

25. 60 ml of 0.1 M NH4OH is mixed with 40 ml of 0.1 M HCl. Which of the following statement(s)
is/are INCORRECT about the resulting solution/mixture? (Given pK b NH4 OH  4.74 , log2 = 0.3)
(A) The pH of the resulting solution is 5.04.
(B) The resulting solution is a basic buffer.
(C) The pOH of the resulting solution is 9.26.
(D) The resulting solution is acidic due to hydrolysis of NH4Cl.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18 12

(Matching type - Single Correct Option)


This section contains SIX questions of matching type. The section contains TWO tables (each having 3
columns and 4 rows). Based on each table, there are THREE questions. Each question has FOUR
options (A), (B), (C), and (D). ONLY ONE of these four options is correct.

Answer questions 26, 27 and 28 by appropriately matching the information given in the
three columns of the following table.
Columns 1 contains integrated rate equation, Column 2 contains half-life and Column 3
contain graph corresponding to different order reactions, ‘a’ is initial concentration of
reactant and a – x is the concentration at time ‘t’.
Column 1 Column 2 Column 3
(I) 1 1 1 (i) a (P)
k    t1/2 
tax a 2k t 1/ 2

(II) x (ii) 0.693 (Q)


k t1/2 
t k t1/ 2

(III) 2.303 a (iii) 1 (R)


k log t1/2 
t ax ka t1/2

1
a

(IV) (iv) 3 (S)


1 1 1 t1/2 
k  2
 2 2ka2
2t   a  x  a  t 1/ 2
 

1
a2

26. For the decomposition of HI on the surface of gold the only correct combination is
(A) (III) (ii) (R) (B) (II)(i) (P)
(C) (IV) (i) (P) (D) (I) (iii) (z)
1
27. For the reaction N2 O5  2NO2  O2 , the only correct combination is
2
(A) (III) (ii) (Q) (B) (I)(iii) (P)
(C) (II) (i) (S) (D) (IV) (i) (P)

28. For the reaction 2A  Pr oduct, the rate equation is


2
r  k A 
Which of the following is the only correct combination for the reaction?
(A) (II) (iii) (P) (B) (II)(iii) (S)
(C) (III) (i) (S) (D) (I) (iii) (R)

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
13 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18

Answer 29, 30 and 31 by appropriately matching the information given in the three
columns of the following table.

Column 1 Column 2 Column 3


Hybridisation of central atom Shape of molecule/ion No of lone pair in the
central atom
(I) sp2 (i) Linear (P) 0
(II) sp3 (ii) Square pyramidal (Q) 1
(III) sp3d (iii) T-shaped (R) 2
(IV) sp3d2 (iv) See-saw (S) 3

29. For the ion BrF5 the only correct combination is


(A) (III) (ii) (Q) (B) (IV)(ii) (Q)
(C) (III) (iv) (P) (D) (IV) (iv) (R)


30. For the ion ICl2  , the only correct combination is
(A) (III) (i) (S) (B) (II)(iii) (Q)
(C) (IV) (iv) (R) (D) (IV) (i) (R)

31. For the molecule XeOF2, the only correct combination is


(A) (IV) (ii) (Q) (B) (IV)(iii) (Q)
(C) (III) (iv) (P) (D) (III) (iii) (R)

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18 14

SECTION – C
(Single digit integer type)
This section contains FIVE questions. The answer to each question is a single Digit integer ranging from
0 to 9, both inclusive.

32. 4 mol of a mixture containing one mol each of LiNO3, NaNO3, Ca(NO3)2 and Mg(NO3)2 is
decomposed by strongly heating. The total number of moles of NO2(g) evolved is (assuming
complete decomposition of all the salts)
5
33. The velocity of an electron in the orbit of hydrogen atom is 5.47 × 10 m/sec. Total number of
waves formed by the electron in one complete revolution is

34. How many of the following species are paramagnetic?


N2 , O2 , B 2 , C2 , CN , NO , CO, H2 , He2

35. 6 ml of 0.1 M CH3COOH when mixed with x ml of 0.1 M NaOH, the pH of the resulting buffer
solution was found to be 5.04. The value of x is (log2 = 0.3) pK a CH3 COOH  4.74 .

36. For the reaction




A  g  B  g  C  g 
At 300 K, the average molecular weight of the equilibrium mixture is 83 g/mol. If atomic weight of
A, B and C are 100, 60 and 40 gram/mol respectively, then the number of moles of ‘C’ present at
equilibrium in a reaction starting with 10 moles of A is

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
15 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18

Mathematics PART – III

SECTION – A
(One or More than one correct type)
This section contains 7 questions. Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR
MORE THAN ONE of these four options is(are) correct.

  3 
37. If  is the root of the equation x – tan x = 3 where    ,  ; then which of the following is/are
2 2 
correct?, (where [.] denotes the greatest integer function and {.} fractional part function)
 max  tan x,x    min  tan x,x  
(A) lim   1 (B) lim   1
x  
 x3  x  
 x 3 
 min  tan x,x    max  tan x,x  
(C) lim  0 (D) lim   1
x  
 x3 
x  
 tan x 

38. Which of the following is/are incorrect?

(A) let f: R  R, such that f  x   2x  


 x x2  1

1  
  x   sin x cos x then (where [.]

 4 x4  x2  1 8 
  
denotes the greatest integer function) f is one-one onto
x 3  2x2
(B) let f: R  R, such that f  x   then f is one-one onto
sin x  2
2
x 1
(C) let f: R  [1, ) such that f  x   2 then f(x) is one-one into
(D) let f: R – {0}  R such that f(x) = |x|ln|x| then f(x) is one-one onto

n  r 4  r 3n  r 2n2  2n4  n 1  4
r  r 3n  r 2n2  2n4 
39. Let Sn   n5
 and Tn   
n5
 , n = 1, 2, 3, ..... then
r 1   r 0  
167 167
(A) Tn  (B) Tn 
60 60
167 167
(C) Sn  (D) Sn 
60 60

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18 16

40. Which of the following option(s) is/are incorrect?


 /8
sin  8nx   cos  8nx  2 2 1 1 1
(A)  dx   1  2  3  .....  n 
0
x   
1 1
2 1/3 1/ 3
(B)  3 x dx   4x dx
ln3 0 0
 /6
8
(C)  
sin x 8  3 sin x dx   9
0
 /3
1 tan x 1
(D)   dx 
4 / 4 x 3

dy
3 xy
dx  2y sin2 x 2  y 2
41. The most general solution of the differential equation
dx x 5   is
xy
dy
4 4
1 2 y / x 1 2y / x
(A)  cot x 2  y 2 
2
 4

c 0
2

(B)  cot x 2  y 2   4
 ec  0
4
1 2y / x 1 2y 3
(C)  cot x 2  y 2 
2
 4

 tanc  0 (D)
4
 
tan x2  y 4 
x
c  0

3
42. Let f(x) = 2x3 – 3x2 – x + then which of the following is/are incorrect?
2
7/8
3
(A)  f  f  x   dx  4
1/8
3/5
(B) y   f  x   is not differentiable at exactly 1 point
(C) y = [f(x) + ], (  prime number) is discontinuous at 3 points if x  [0, 1]
(D) f(f(x)) = 0 has minimum 6 real roots


x sec 2 x  tan x sin2x  f x
43. If e  x tan x  dx  e  g  x   c then which of the following is/are incorrect?
 2 
(A) f(0) is equal to = 1
3/2 1 3
(B) number of solution(s) of the equation  g  x    x is 3
2 2
3/2 1 3
(C) number of solution(s) of the equation  g  x    x is 1
2 2
(D) f(x) is an even function

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
17 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18

(Matching type - Single Correct Option)


This section contains SIX questions of matching type. The section contains TWO tables (each having 3
columns and 4 rows). Based on each table, there are THREE questions. Each question has FOUR
options (A), (B), (C), and (D). ONLY ONE of these four options is correct.

Answer questions 44, 45 and 46 by appropriately matching the information given in the three
columns of the following table.

Column-1: real valued function; Column-2: continuity of the function; Column-3: differentiability of the
function; Match the following Column(s)

Column–1 Column–2 Column–3


(i) continuous (P) not differentiable
(I) f(x) = ||x – 6| – |x – 8|| – |x2 – 4| + 3x – |x – 7|3
xR at 3 points
(II) f(x) = (x2 – 9)|x2 + 11x + 24| + sin|x – 7| (ii) discontinuous at a (Q) not differentiable
3/5
+ cos|x – 4| + (x – 1) sin(x – 1) single point only at 4 points
 3 /5 3
 x  1  2 : x  1

 1 (iii) discontinuous at 2 (R) not differentiable
2
 
(III) f  x    x   cos 1 4x 3  3x : 1  x  1
points at 2 point
 
 5/3
 x  1 : 1 x  2

(iv) discontinuous at 3 (S) not differentiable
(IV) f(x) = {sin x}{cos x} + (sin3{x})([x]), x  [–1, 2]
points at 5 points
(Where [.] denotes the greatest integer function and {.} fractional part function)

44. Which of the following combination is correct?


(A) (I) (i) (R) (B) (III) (ii) (R)
(C) (IV) (iv) (P) (D) (I) (i) (Q)

45. Which of the following combination is correct?


(A) (II) (iii) (S) (B) (III) (i) (P)
(C) (II) (iii) (R) (D) (III) (i) (R)

46. Which of the following is correct?


(A) (I) (i) (S) (B) (IV) (i) (S)
(C) (II) (ii) (S) (D) (II) (ii) (P)

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18 18

Answer 47, 48 and 49 by appropriately matching the information given in the three
columns of the following table.

Column-1: real valued function; Column-2: domain of the function; Column-3: range of the function.
Match the following Column(s) (where [.] denotes the greatest integer function and {.} denotes fractional
part function)

Column–1 Column–2 Column–3


 3 3  (i) number of (P) set of all non
(I) f1  x   log 2
 x  1   x  3  integers in the positive
 
domain of f(x) is 2 integers  {1}
    4  x2   4  x2    (ii) number of (Q) set of all non

(II) f2  x   log  sin  ln     cos  ln     integers not in the negative
2
   1 x    1 x    domain of f(x) is 2 integers
         
 x  5  2  (iii) number of (R) set of all
(III) f3  x    2  integers in the positive
 x  10x  21 domain of f(x) is 3 integers
  (iv) number of  1
1 integers in the (S)  0, 
(IV) f4  x    
  2
domain of f(x) is
 1
 ln cos x   infinite

47. Which of the following combination is correct?


(A) (I) (iv) (P) (B) (I) (iv) (R)
(C) (II) (ii) (R) (D) (III) (i) (S)

48. Which of the following combination is correct?


(A) (IV) (i) (P) (B) (III) (ii) (S)
(C) (IV) (i) (Q) (D) (II) (iii) (S)

49. Which of the following combination is correct?


(A) (II) (iv) (P) (B) (IV) (i) (P)
(C) (II) (i) (P) (D) (IV) (i) (R)

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
19 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18

SECTION – C
(Single digit integer type)
This section contains FIVE questions. The answer to each question is a single Digit integer ranging from
0 to 9, both inclusive.

50. If the value of A for which the equation cot3 A + cot2 A |cot A + x| + |cot2 Ax + 1| = 1 has not less
–1 –1 –1
than 6 different solutions which are integers are [cot , )  [cot , cot ], then
2
| + 30() | is equal to _____ (where A  (0, ))

51. Let f(x) be a differentiable and g(x) be a twice differentiable function such that |f(x) – 1|  1 and
2 2
f(x) = g(x). If f (3) + g (3) = 20 then number of value(s) of c  (0, 4) such that g(c)g(c) > 0 is/are
_____

52. Let f(x) be a non-constant thrice differential function defined on (–, ) such that
 x  13  3 x  1 9
f   f  and f   0   f     f   2   f   3   f     0 then the minimum number of
 2   2  2 2
2
zeroes of h(x) = (f(x)) + f(x)f(x) in the interval [0, 9] is 2k then k is equal to _____

53. If  h  R – {0}, two distinct tangents can be drawn from the points (2 + h, 3h – 1) to the curve
a
y = x3 – 6x2 – a + bx then is equal to _____
b

n
k 4  2k 3  k 2  k  1 1
54. Let lim
n 
 5 2
3n  n  n  5k

3
then  is equal to _____
k 1

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
1 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM-JEE(Advanced)/18

FIITJEE JEE(Advanced)-2018
ANSWERS, HINTS & SOLUTIONS
PART TEST – I
PAPER-1
ANSWERS KEY

Q. No. PHYSICS Q. No. CHEMISTRY Q. No. MATHEMATICS

1. A, B 19. A, C 37. A, B, C, D
ALL INDIA TEST SERIES

2. B, C 20. A, C 38. A, B, C, D

3. A, C 21. A, B, C, D 39. B, C

4. B, C 22. A, B, C, D 40. A, C

5. A, C, D 23. B, C 41. A, C

6. B, C 24. A, B 42. A, B, C

7. A, C 25. A, C, D 43. A, B, D

8. C 26. B 44. C

9. B 27. A 45. D

10. D 28. D 46. A

11. B 29. B 47. B

12. A 30. A 48. C

13. C 31. D 49. C

14. 4 32. 5 50. 4

15. 9 33. 4 51. 0

16. 4 34. 5 52. 9

17. 8 35. 4 53. 1

18. 8 36. 2 54. 5

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 2

Physics PART – I

SECTION – A

1. 20  T1 = 2a (for 2 kg block) ….(i)


T2  10 = 1a (for 1 kg block) ….(ii)
2
1 1  1 1 a
T1  T2  (2)   (2) (for the shaft + disc system)
2 2  2  2 1/ 2
So, T1  T2 = 2a ….(iii)
After solving these three equation
2
a = 2 m/s

3R2 R
2. vCM   R2    (from pure rolling)
4 2
1 1 2
mgh  mv 2cm  mR 2 2 (from conservation of energy)
2 25
10gh
 v CM 
13

3. From free body diagram of sand particle


tan  = S = h/R
1 h
work required =  R2hg  .
3 4 h
The system is in unstable equilibrium.

4. For small angle of inclinations, ball rolls without slipping. So there is no work done by friction. At
some critical angle C, the ball starts slipping. For  > C, energy would be lost due to work done
by kinetic friction. But again for ( = /2), friction would be zero.

5. As going up, speed of the particle is decreasing and hence the time taken in crossing the
windows will be t1 < t2 < t3 (If W 1 = W 2 = W 3)
Simultaneously V  t
 V1 < V2 < V3
For unequal windows t1 = t2 = t3 may be if W 3 < W 2 < W1

dU A B
6. F  3 2
dr r 3r
3A
For equilibrium F = 0, r =
B
B2 A B r
  (for r0  )
6A 2r02 3r0 3


7. P  2(iˆ  ˆj)  2( 2iˆ  2ˆj)
= 6iˆ  2ˆj kg-m/s

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
3 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18

  1
So, P makes angle tan1   with positive x-axis which is also the direction of normal force
3
  1
exerted on the ball. So the plane surface makes an angle  tan1   with positive x-axis.
2 3

h
8. Center of mass of a triangular uniform plate from its base is  1m
3

2 7 7 5 2
9. Iaxis = MR2  MR2  MR2    9  9 kg-m
5 5 5 7

U 3
10.  MhCM  (2)    2 m
g 3

11. For elevator acceleration 1.5 m/s2, tension in cord 2 and cord 3 is zero
So, T1  150 = (15) (1.5)
 Tension in cord 1, T1 = 172.5 N

12. For elevator acceleration 1 m/s2, tension in cord 2 and cord 3 decreases.
So, 165 + T  2  (7.5  T) 150 = (15) (1)
 T = 5 N
 Tension in cord 2, T2 = 2.5 N

13. For elevator acceleration 2 m/s2, tension in cord 2 and cord 3 is zero.
So, T1  150 = (15) (2)
 Tension in cord 1, T1 = 180 N
So, displacement of block = 15 cm downward.

SECTION – C
2Rdg
 /2 
14.
0


2  (1  2 )Rg cos d   2(1  2 )R g

 d d
 
2( 1   2 )R g  1Rdg
 a 4 O R
2R

15. At vmax
2 km
Av max F (where k is a proportionalty constant)
v max
m
m2/3 v max
2

v max
1/9
 vmax  m

1
16. 1.25 = (10)t 2
2
 t = 0.5 sec
Distance of the cylinder from the truck = 8  0.5 = 4 m

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 4

d v2
17. 2T sin  dN  Rd ( is linear mass density of belt)
2 R
2
 Td  dN = v d O
  
  
2 2 2 
T
 so total normal =  dNcos    T cos d   v 2  cos d
d
  
  
2 2 2
 N = 8 newton dN T

18. F  2mA (v 0  v)2  (v 0  v)2 

= 2(1026 )(1025 )(1) (5  2)2  (5  2)2 


= 0.2  40 = 8 N

Chemistry PART – II

SECTION – A
19. Vn
40
PPCl3  PCl2  2   0.8 atm
100
0.8  0.8
KP   1.6 atm
0.40
KP 1.6
KC  n
  0.037
RT  0.0821 520
Increase in pressure increases the number of moles PCl5(g).

20.
1s 1s

  2

r r

1s

4 r 2  2

o
0.53 A
r

21. All the reactions are disproportionation reactions.

22. CaC2  2H2O  Ca  OH2  C2H2


CaC2  N2  Ca NCN  C
Be2 C  4H2 O  2Be  OH 2  CH4
Cyanamide ion [N = C = N]2- is isoelectronic with CO2.

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
5 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18



NO  g  NO2  g 
 N2 O3  g
23. 3P 5P 0
3P  x 5P  x  2y x

2NO2  g   N2 O4  g 
5P  x  2y y
PN2 O4 PN2 O4
KP2  2
, 8 2
P NO2
0.5 
PN2O4  2 atm
 y  2 atm
Ptotal  PNO  PNO2  PN2O3  PN2O4
5.5  3P  x  0.5  x  2
3P = 3, P = 1
5P – x – 2y = 0.5
5 × 1 – x – 2 × 2 = 0.5, x = 0.5 atm.
PN2 O3
K P1 
PNO  PNO2 
0.5
  0.4 atm
2.5  0.5
PNO  2.5 atm PNO2  0.5 atm PN2O3  0.5 atm,PN2O4  2atm

24. B – F bond in BF3 is smaller due to P  P back bonding.


B3N3H6  9H2O  3NH3  3H3BO3  3H2
In T I3 oxidation state of T is +1.

25. NH4 OH HCl 


 NH4 Cl H2 O
600.1 6 400.1 4 0
2 0 4
The resulting solution is a basic buffer.
NH4 
pOH  pK b  log
NH4OH
4
pOH  4.74  log  5.04
2
pH  14  5.04  8.96

26. Decomposition of HI on surface of gold is a zero order reaction.

st 2.303 a
27. For a 1 order reaction k  log .
t ax

nd 1 1 1
28. For 2 order reaction k    .
t  a  x a 

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 6

Solution for the Q. No. 29 to 31.


F
F F

Br

F F

Hybridisation  sp3 d2
Shape – square pyramidal
Lone pair in central atom = 1

Cl


ICl2  I

Cl
Hybridisation  sp3 d
Shape – Linear
Lone pair in the central atom = 3

XeOF2 Xe O

F
Hybridisation  sp3 d
Shape – T-shaped
Lone pair in the central atom = 2

SECTION – C
 1
32. 2LiNO3   Li2O  2NO2  O2
2
1 mol of LiNO3 will produce NO2 = 1
2Mg  NO3 2  
 2MgO  4NO2  O2
1 mol of Mg NO3  2 will produce NO2 = 2
2Ca NO3 2 

 2CaO  4NO2  O2
1 mol of Ca NO3  2 will produce NO2 = 2

2NaNO3   2NaNO2  O2
Total number of moles of NO2 produced = 5
Z
33. V  2.188  10 6  m / sec.
n
2.188  106  1
n  4
5.47  105
 According to de-Broglie, total number of waves made by an electron in one complete revolution
=n=4

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
7 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18

34. The following species are paramagnetic.


N2 , O2 , B 2 , H2 , He 2

35. CH3 COOH NaOH  CH3 COONa  H2 O


60.10.6 x0.1 0
0.6  0.x 0.x
The resulting solution is a buffer solution.
CH3 COO   0.x
pH  pK a  log  0.3  log
0.6  0.x
CH3COOH
0.x
0.x log2  log
pH  pK a  log 0.6  0.x
0.6  0.x
0.x
0.x 2
5.04  4.74  log 0.6  0.x
0.6  0.x x =4

36. 

A  g 
 B  g  C  g 
10 1  10 10 

100 83
D  50, d  41.5
2 2
Dd
 
d  n  1
50  41.5
  0.2
41.5  2  1
 Number of moles of ‘C’ at equilibrium  10   10  0.2  2

Mathematics PART – III

SECTION – A
37. Shown in the figure y-axis

y = {x}
x-axis
0 3  4

 3
x x
2 2

1 1
x x
38. (A) x  x
 2 1
4  x  2  1
 x 

 4  x  1/ x  2  1

1
x
1 x 1
So,   2

8  1  8
4   x    1
 x 
 

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 8

 
 x x2  1  
1

0

 4 x 4  x2  1 8 
  
1
So: f  x   2x   x   sin2x injective but not onto
2
(B) f(x) = –x3 cos x + x2 (3 sin x + 2 cos x) + 4x(sin x + 2)
Many one onto

1 n1  r  4 3 2
39. Tn   f   where f(x) = x + x + x + 2, f(x) is an increasing function for  x > 0.
n r 0  n 
1  1  n  1
Tn  f  0   f   .....  f  
n  n
   n 
1
167
x 
4
Tn   x3  x2  2 dx 
0
60
1 n  r  1  1  r   167
Sn   f   > f    .....  f  n   = 60
n r 1  n  n   n  

n
sin t  cos t
40. (A) Let  dt  An
0
t
 2
1 sin t  cos t dt 
An   sin t  cos t dt   .....
  0 

2 

1 1 1 1  
>  1    .....     sin t  cos t dt 
 2 3 
n  0 

2 2 1 1 1
>  1    .....  
  2 3 n
3 sin x  8  3 sin x
(C)
2
 3 sin x 8  3 sin x  
3 1 4
(D) 1  tan x  3 and  
 x 
3 tan x 4 3
So;  
 x 

3
1 y y
41.
2
  
cosec 2 x2  y 2 d x 2  y 2  2   d  
x x

4
1 2 y / x
  cot x 2  y 2 
2
 4

c 0

7/8
42. I  f  f  x   dx ..... (1)
1/8
7/8 7/8
I  f  f 1  x   dx   f 1  f  x   dx ..... (2)
1/8 1/8
3
So, 2I 
4

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
9 AITS-PT-I (Paper-1)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18

 2 2 
2  sin2x  x sec 2 x  tan x  cos x   cos x  
43. e
x sec x  tan x
 x tan x 
2 
dx =  e
 2
x sec 2
x  tan 
x    

  2  
2 cos2 x
= e x sec x tan x  c
2

44.-46. (I) f(x) = ||x – 6| – |x – 8|| – |x2 – 4| + 3x – |x – 7|3 is continuous  x  R and not differentiable at
x = –2, 2, 6, 7 & 8
(II) f(x) = (x2 – 9)|x2 + 11x + 24| + sin|x – 7| + cos|x – 4| + (x – 1)3/5 sin(x – 1) is continuous
 x  R and not differentiable at x = –8 & 7
 3 /5 3
 x  1  2 : x  1

 1
 
(III) f  x    x   cos 1 4x 3  3x : 1  x  1 is discontinuous at x = –1 & 1 not differentiable
2

 5/3
 x  1 : 1 x  2

1
at x = –1,  & 1
2
(IV) f(x) = {sin x}{cos x} + (sin3{x})([x]), x  [–1, 2]

Let g  x    sin   x    x   sin2 x


cont. at x  I

g(I+) = g(I–) so differentiable at x = I and for {sin x}{cos x}


 3
Doubtful points for non differentiability are x = 0, , ,
2 2

 {sin x}·{cos x} is discontinuous at x = 0, , 2
2

So not differentiable at x = 2n, 2n +
2

47.-49. (I)
 3  1 3 3
 x 1  x  3  
4
  4  x2    4  x2 
(II) u  sin  ln     cos  ln  
  1 x    1 x 
     
4  x2
 0 
1 x
 4  x2 
  ln  
 1 x 
 
So;  2  u  2
 1  1 
(III) Let |x + 5| = t; g(t)   0,    
 2 4

gt  
 t  2
 t  2  t  2 
(IV)   cos–1 x  
– < ln(cos–1 x)  ln  < 2

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-1)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 10

SECTION – C
3 2 2
50. Let cot A = a then a + a |a + x| + |a x + 1| = 1
3 2 2 2 2 3
|a + a x| + |a x + 1| = (a x + 1) – (a x + a )
|| + || =  – 
So,   0 and   0
Now take cases: a  –1 and –1 < a  0 & 0 < a  1
 1 1 
Finally we get, a  ( ,  5]   , 
 5 6

51.  0  f(x)  2
and g(3)   2 5,  4    4, 2 5 
4 4
Also  g  x  dx   f   x  dx   f  4   f  0    2, 2   2 5
0 0
Case-I: Let g(x) > 0 and g(x) > 0 S K
4
4
Clearly  g  x  dx  Area MDKS  = 4
0 O M D
Which is a contradiction x=3 x=4
Thus, there is no such C
Similarly case-II: Let g(x) < 0 and g(x) < 0

 x  13  3x
52. f   f  1 7 9 15
 2   2  0 2 3 5 6 8 9
2 2 2 2
f(x) = f(8 – x)
f(x) = –f(8 – x)
 1  15 
f     f     0
2  2
f(2) = –f(6) = 0
f(3) = –f(5) = 0
9 7
f     f     0
2
  2
d
 f   x  f   x  
f(0) = –f(8); h  x  
dx
Clearly: h(x) has minimum 18 zeroes
53. y = 0  x = 2 Y
Let P be the point of inflection
So; P  (2, 2b – a – 16)
Equation of tangent line passing through inflection
P
Point: y = (b – 12)x – a + 8 .....(1)
Let Q  (2 + h, 3h – 1)
Locus of Q: 3x – y = 7 ..... (2)
X
From equation (1) and (2), we get ! x=2
So; a = 15 and b = 15

 k 4
 2k 3  k 2  k  1  1 1
n
n 5 x 4 dx   x 5  
54. lim      
n 
k 1  3n5  n2  n  5k  0
3 3  5 0 15
5
n

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FIITJEE JEE (Advanced)-2018
PART TEST – I

Paper 2

Time Allotted: 3 Hours Maximum Marks: 231


 Pl ea s e r ea d t h e i n s t r u c t i o n s c a r ef u ll y . Yo u a r e a l l o t t ed 5 m i n u t es
s p ec i f i c a ll y f o r t h i s p u r p o s e.
 Yo u a r e n o t a l l o wed t o l ea v e t h e E xa m i n at i o n Ha l l b ef o r e t h e en d o f
ALL INDIA TEST SERIES

t h e t es t .

INSTRUCTIONS
A. General Instructions
1. Attempt ALL the questions. Answers have to be marked on the OMR sheets.
2. This question paper contains Three Parts.
3. Part-I is Physics, Part-II is Chemistry and Part-III is Mathematics.
4. Each part is further divided into three sections: Section-A, Section-C & Section-D.
5. Rough spaces are provided for rough work inside the question paper. No additional sheets will be
provided for rough work.
6. Blank Papers, clip boards, log tables, slide rule, calculator, cellular phones, pagers and electronic
devices, in any form, are not allowed.
B. Filling of OMR Sheet
1. Ensure matching of OMR sheet with the Question paper before you start marking your answers
on OMR sheet.
2. On the OMR sheet, darken the appropriate bubble with black pen for each character of your
Enrolment No. and write your Name, Test Centre and other details at the designated places.
3. OMR sheet contains alphabets, numerals & special characters for marking answers.

C. Marking Scheme For All Three Parts.


1. Section-A (01 – 03, 24 – 26, 47 – 49) contains 9 multiple choice questions which have only one
correct answer. Each question carries +3 marks for correct answer and –1 mark for wrong
answer.
Section-A (04 – 08, 27 – 31, 50 – 54) contains 15 multiple choice questions which have one or
more than one correct answer. Each question carries +4 marks for correct answer and –2
marks for wrong answer.
Partial Marks +1 for each correct option provided no incorrect options is selected.
Section-A (09 – 10, 32 – 33, 55 – 56) contains 3 paragraphs. Based upon paragraph, 2 multiple
choice questions have to be answered. Each question has only one correct answer and carries
+3 marks for correct answer. There is no negative marking.
2. Section-C (11 – 20, 34 – 43, 57 – 66) contains 30 Numerical based questions with answer as
numerical value from 0 to 9 and each question carries +3 marks for correct answer. There is no
negative marking.

3. Section-D (21 – 23, 44 – 46, 67 – 69) contains 9 Numerical answer type questions with answer
XXXXX.XX and each question carries +4 marks for correct answer and –1 mark for wrong
answer.

Name of the Candidate

Enrolment No.

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 2

Useful Data

PHYSICS
Acceleration due to gravity g = 10 m/s2
Planck constant h = 6.6 1034 J-s
Charge of electron e = 1.6  1019 C
Mass of electron me = 9.1  1031 kg
Permittivity of free space 0 = 8.85  1012 C2/N-m2
Density of water water = 103 kg/m3
5 2
Atmospheric pressure Pa = 10 N/m
Gas constant R = 8.314 J K1 mol1

CHEMISTRY

Gas Constant R = 8.314 J K1 mol1


= 0.0821 Lit atm K1 mol1
= 1.987  2 Cal K1 mol1
Avogadro's Number Na = 6.023  1023
Planck’s constant h = 6.625  1034 Js
= 6.625  10–27 ergs
1 Faraday = 96500 coulomb
1 calorie = 4.2 joule
1 amu = 1.66  10–27 kg
1 eV = 1.6  10–19 J

Atomic No: H=1, He = 2, Li=3, Be=4, B=5, C=6, N=7, O=8,


N=9, Na=11, Mg=12, Si=14, Al=13, P=15, S=16,
Cl=17, Ar=18, K =19, Ca=20, Cr=24, Mn=25,
Fe=26, Co=27, Ni=28, Cu = 29, Zn=30, As=33,
Br=35, Ag=47, Sn=50, I=53, Xe=54, Ba=56,
Pb=82, U=92.

Atomic masses: H=1, He=4, Li=7, Be=9, B=11, C=12, N=14, O=16,
F=19, Na=23, Mg=24, Al = 27, Si=28, P=31, S=32,
Cl=35.5, K=39, Ca=40, Cr=52, Mn=55, Fe=56, Co=59,
Ni=58.7, Cu=63.5, Zn=65.4, As=75, Br=80, Ag=108,
Sn=118.7, I=127, Xe=131, Ba=137, Pb=207, U=238.

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
3 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

PART – I (Physics), PART – II (Chemistry), PART – III (Mathematics):


(SECTION – D)

For questions 21 to 23, 44 to 46, 67 to 69.


Numerical answer type questions with answer XXXXX. XX
If answer is 348.4 / 251.37 / 213
Correct Method :
3 4 8 . 4 0
2 5 1 . 3 7
2 1 3 . 0 0

Wrong Method :
3 4 8 . 4
3 4 8 . 4
3 4 8 . 4
3 4 8 . 4
2 5 1 . 3 7
2 1 3 .

2 1 3 . 0
2 1 3 . 0

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 4

Physics PART – I

SECTION – A
(One Options Correct Type)
This section contains 3 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and
(D), out of which ONLY ONE option is correct.

1. A semicircular wire of radius R is oriented vertically. A small bead is Bead


released from rest from the top of the wire. It slides without friction
under the influence of gravity to the bottom, where it then leaves the
wire horizontally and falls distance H to the ground. The bead lands R
a horizontal distance D away from where it was launched. Which of
2
the following is correct graph of RH versus D ?
H
ground

D
(A) RH (B) RH

2 2
D D
(C) RH (D) RH

2 2
D D

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
5 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

2. A folded plate OABCDEFO made of y


materials such that part OABO (say part(i)),
B
BCDOB (say part(ii)) and DEFOD (say
part(iii)) has mass 4m, m and m
respectively. Part (i) is a uniform
semicircular plate of radius R/2 and is on C R
the xy plane. Part (ii) and (iii) each is a A
uniform quarter circular plate of radius R on
xy and xz plane respectively. The whole D R
system is free to rotate about y-axis. A
R/2 O x
particle P of mass m moving with velocity R
v0 hits to a point located at the P v0 E
circumference of the part (iii) and sticks to
F
it. The point is at a distance R/2 from x-axis z
as shown in the figure. Angular velocity of
the combined system just after the collision
is
v 2v 0
(A) 0 (B)
4R 5R
3v 0 v
(C) (D) 0
5R 2R

3. A very large plank P of some unknown mass is being y


ˆ P
moved with velocity v 0 i under application of an external
force (not shown in figure). Simultaneously a block B of B
x v0
mass m placed on the plank is also moving with velocity z v0
v0kˆ . All these velocities are with respect to ground
frame and at t = 0. Coefficient of friction between the
plank and the block is . Choose the correct option(s).
(A) Kinetic friction force acting on the block, at t = 0 is  mgkˆ .
(B) At t = 0, power developed (with respect to ground frame) by kinetic friction force on the block
mgv 0
B is 
2
(C) At t = 0, power developed (with respect to ground frame) by kinetic friction force on the block
B is mg 2v 0
(D) At t = 0, heat dissipation per sec in the system is 2 2 mgv0.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 6

(One or More than one correct type)

This section contains FIVE questions. Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR
MORE THAN ONE of these four options is(are) correct.

4. A rope AB of linear mass density  is placed on a quarter vertical fixed A


disc of radius R as shown in the figure. The surface between the disc
and rope is rough such that the rope is just in equilibrium. Gravitational
acceleration is g. Choose the correct option(s). R
(A) Coefficient of static friction between rope and disc is  = 1.
1
(B) Coefficient of static friction between rope and disc is  = .
2
(C) Maximum tension in the rope is at the top most point A of the rope. R B
(D) Maximum tension in the rope is Rg( 2  1) .

5. A particle P is projected at t = 0 from a point on the surface of a


P
smooth inclined plane as shown in the figure simultaneously
another particle Q is released on the smooth inclined plane Q
from the same position. P and Q collide after t = 4 seconds.
Then choose the correct Option(s).
(A) Trajectory of particle P in the frame of Q is parabola during
the flight of particle P.
(B) Speed of projection of P is 20 m/s. 60
(C) Relative velocity of Particle P in the frame of Q changes
linearly with time during the flight of P.
(D) Acceleration of particle P in the frame of Q is zero during the flight of P.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
7 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

6. A disc is free to rotate about an axis passing through its centre and d
perpendicular to its plane. The moment of inertia of the disc about its
u
rotation axis is I. A light ribbon is tightly wrapped over it in multiple
layers. The end of the ribbon is pulled out at a constant speed of u. Let
the radius of the ribboned disc be R at any time and thickness of the
R
ribbon be d(<<R).
1
(A) Angular acceleration of the disc at any instant is proportional to 3 , where R is radius of the
R
ribboned disc.
1
(B) Angular acceleration of the disc at any instant is proportional to 2 , where R is the radius of
R
the ribboned disc.
Iu2 d
(C) Force required to pull the ribbon at constant speed u is F  .
2R 4
Iu2d
(D) Force required to pull the ribbon at constant speed u is F = .
R 4

7. A plank with a uniform sphere placed on it sphere


rests on a smooth horizontal plane. The
plank is pulled to right by a constant force
F. If the sphere does not slip over the
plank, then
Plank F

(A) Both have the same acceleration.


(B) Acceleration of the center of sphere is less than that of the plank.
(C) Work done by friction acting on the sphere is equal to its total kinetic energy.
(D) Total kinetic energy of the system is equal to work done by force F.

8. A uniform rope of liner mass density  and length v

 is coiled on a smooth horizontal surface. One


x
end is pulled up by an external agent with
constant vertical velocity v. Choose the correct
option(s).

(A) Power developed by external agent as a function of x is P = xgv


2
(B) Power developed by external agent as a function of x is P = (v + xg)v
(C) Energy lost during the complete lift of the rope is zero.
v 2
(D) Energy lost during the complete lift of the rope is .
2

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 8

(Paragraph Type)
This section contains ONE paragraph. Based on the paragraph, there are TWO questions. Each question
has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four options is correct.

Paragraph for Question Nos. 9 and 10

Graphical solution of a two body head on collision


A block A of mass m moving with a uniform velocity v 0 strikes another identical block B kept at rest on a
horizontal smooth surface as shown in the figure-(i). We can conserve linear momentum.
v0 vB
A B
v0
Smooth horizontal surface
y
figure-(i)
v0
x vA

figure-(ii)
So, mv0 = mvA + mvB (vA and vB are the velocities of the blocks after collision)
 v0 = vA + vB …(i)
If the collision is perfectly elastic
1 1 1
mv 02  mv 2A  mv B2
2 2 2
 v 20  v 2A  vB2 …(ii)
Both the above equations (i) and (ii) are plotted on v A  v B plane as shown in figure (ii). This plot can be
used to find the unknowns v A and vB.
For example, the solution of the situation in figure (i) is vA = 0, vB = v0 (point y in the plot)
Because v A = v0, vB = 0 (point x in the plot) is not physically possible.
Now answer the following questions based on the above comprehension.

9. If the collision is perfectly inelastic, then the v A  vB plot is


(A) vB (B) vB

vA vA

(C) vB (D) vB

vA vA

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
9 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

10. In a situation, block A is moving with velocity 2 m/s and strikes vB (m/s)
another identical block B kept at rest. The vA  vB plot for the m (2/3, 4/3)
situation is shown. m and  are the intersection points whose v A,
vB coordinates are given in the figure. The coefficient of restitution  (4/3, 2/3)
of the collision is vA (m/s)
(A) 1/2
(B) 1/3
(C) 1
(D) Collision not possible

SECTION – C
(Single digit integer type)
This section contains TEN questions. The answer to each question is a single Digit integer ranging from 0
to 9, both inclusive.

11. A table has a heavy circular top of radius 1 m and mass 2 kg. It has four light legs of length 1 m
fixed symmetrically on its circumference. Find the maximum mass (in kg) which may be placed
anywhere on this table without toppling it. (take 2  1.4 )

12. A cylindrical massless cork of length  = 10 cm and radius r = 3 cm


is slowly extracted from the neck of a bottom opened bottle. If the r
normal pressure between the bottle and un-extracted part of the
105 
cork at any instant is constant and equal to P  N/m2, find the x

work done (in Joule) in extracting it completely. The coefficient of
friction between the cork and bottle is  = 0.3.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 10

13. A bead under the influence of gravity, sides down a frictionless wire O
x
whose y coordinate is changing with x co-ordinate as shown in the figure.
Assume that at position O the wire is vertical and the bead passes this bead
point with a given speed v0 downward. If the shape of the wire is such
that the vertical component of velocity remains v 0 at all time, find
b y
(agv 0 x)c
(a + b + c) in the shape function of wire given by y = , where g
2g
is gravitational acceleration.

14. A heavy block B is sliding with constant velocity u = 5 m/s


on a horizontal table. The width of the block is L = 4 m.
There is an insect A at distance d = 3 m from the block as u
shown in the figure. The insect wants to cross to the Table
opposite side of the table. It begins to crawl at a constant
velocity v at the instant shown in the figure. Find the least L
value of v (in m/s) for which the insect can cross to the
other side without getting hit by the block.
B

d A
(Top view, slightly skewed)

15. A body is projected vertically upwards with a velocity u = 5 m/s. After time t another body is
projected vertically upward from the same point with a velocity v = 3 m/s. If they meet in minimum
k
time duration measured from the projection of first body, then t  sec, find k. (where g is
g
gravitation acceleration)

16. A car can pull a trailer of twice its mass up a certain slope at a maximum speed v = 1 m/s.
Without the trailer the maximum speed of the car up the same slope is 2v. The resistance to the
motion is proportional to mass and square of speed. If the car (without trailer) starts to move
down the same slope, with its engine shut off, eventually it will acquire a constant speed v t, then
find v 2t (in m2/s2).

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
11 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

17. A dumbbell consists of two balls A and B each


of mass m = 1 kg and connected by a spring. v0
The whole system is placed on a smooth /4
horizontal surface as shown in the figure.
Initially the spring is at its natural length, the ball A B
8
B is imparted a velocity v 0  m/s in the
7
direction shown. The spring constant of the
spring is adjusted so that the length of the spring at maximum elongation is twice that of the
natural length of the spring. Find the maximum potential energy stored (in Joule) in the spring
during the motion.

18. A disc shaped body (having a hole as shown in the figure) of mass
10
m = 10 kg and radius R = m is performing pure rolling motion 
9
R/2
on a rough horizontal surface. In the figure point O is geometrical
center of the disc and at this instant the centre of mass C of the C O
disc is at same horizontal level with O. The radius of gyration of the
disc about an axis passing through C and perpendicular to the
R
plane of the disc is and at the instant shown the angular velocity
2
g
of the disc is   rad/sec in clockwise sense. g is gravitation
R
acceleration = 10 m/s2. Find angular acceleration (in rad/s2) of the
disc at this instant.

19. A long plank begins to move at t = 0 and accelerates along a straight track with a speed given by
v = 2t2 for 0  t  2 (where v is in m/s and t is in second). After 2 sec the plank continues to move
at the constant speed acquired. A small block initially at rest on the plank begins to slip at
t = 1 sec and stops sliding at t = 3 sec. If the coefficient of static friction and kinetic friction
between the plank and the block is 0.s and 0.k (where s and k are digits) respectively, find s + k.
(take g = 10m/s2)

m A /4
20. Three blocks A, B and C of mass m, and m of different
2 B /2
L/4
densities and dimensions are placed over each other as C 
L/2
shown in the figure. The coefficients of friction are shown.
Blocks placed in a vertical line are made to move towards L
right with same velocity at the same instant. Find the time (in sec) taken by the upper block A to
topple from the middle block B. Assume that blocks B and C don’t stop sliding before A topples
2
from B. (given L = 36 m,  = 0.4 and g = 10 m/s )

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 12

SECTION – D
(Numerical Based XXXXX.XX answer Type)
This section contains 3 questions. Each question, when worked out will result in numerical answer Type
with answer xxxxx.xx.

21. In the system shown in the figure, a bead of mass m can slide on the
string. There is friction between the bead and the string. Block B has
mass equal to twice that of the bead. The system is released from
rest with length  = 18.75 m of the string hanging below the bead.
bead
Assuming the pulley and string to be massless. Find the distance (in
meter) moved by the block B before the bead slips out of the thread. m
 = 18.75 m

22. A stick of mass density  = 8 kg/m rests on a disc of radius R =


20 cm as shown in the figure. The stick makes an angle  = 37
with the horizontal and is tangent to the disc at its upper end.
Friction exists at all points of contact and assume that it is large
enough to keep the system at rest. Find the friction force (in R
Newton) between the ground and the disc. (take g = 10 m/s2) 37

23. A bead moves along straight horizontal wire of length L, starting from the left end with a velocity
v0. Its retardation is proportional to the distance from the right end of the wire. Find the initial
retardation (in m/s2) (at left end of the wire) if the bead reaches the right end of the wire with a
v
velocity 0 . (given v0 = 5 m/s and L = 1 m)
2

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
13 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

Chemistry PART – II

SECTION – A
(One Options Correct Type)
This section contains 3 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and
(D), out of which ONLY ONE option is correct.

M M
24. 10 ml of NH4OH is mixed with 4 ml of H2SO4 solution. The pH of the resulting solution is
10 10
(pKb NH4OH = 4.76), (log2 = 0.3).
(A) 5.36 (B) 8.64
(C) 9.26 (D) 4.74

25. A catalyst lower the activation energy of a reaction from 200 KJ mol-1 to 100 KJ mol-1. The
temperature at which the rate of uncatalysed reaction will be same as the rate of catalysed
reaction at 25o C is (assuming Arrheneous constant A to be same in both the cases)
(A) 50oC (B) 225oC
o
(C) 323 C (D) 596oC

26. Which of the following reaction is incorrect?


(A) 2B2O3  P4 O10  4BPO 4 (B) BCl3  3H2 O  H3BO3  3HCl
180o C
(C) 2BF3  6NaH 
 2B  6NaF  3H2 (D) B3N3H6  3HCl 
 B3N3H9 Cl3

(One or More than one correct type)


This section contains FIVE questions. Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR
MORE THAN ONE of these four options is(are) correct.

27. Which of the following statement is/are correct?


(A) In PCl3F2 the P – F bond length is greater than P – Cl bond length.
(B) N – N bond length in N2H4 is greater than N – N bond length in N2F4.
(C) In PCl5 the P – Cl axial bond length is greater than P – Cl equatorial bond length.
(D) In SF6 all S – F bonds have equal bond length.

28. The incorrect statement(s) among the following is/are?


(A) In aqueous solution Na has stronger reducing character than Li.
(B) LiH is thermally more stable than NaH.
(C) Li2CO3 is thermally more stable than Na2CO3.
(D) KO2 is paramagnetic in nature.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 14

29. Which of the following silicates is/are pyrosilicate?


(A) Sc2Si2O7 (B) MgSiO3
(C) Ca3Si3O9 (D) Zn2SiO4

30. Which of the following statement(s) is/are correct?


(A) Borax on strong heating produces a glassy mass of sodium metaborate and boric anhydride.
(B) The formula of borax is Na2[B4O5(OH)2].8H2O.
(C) Aqueous solution of borax is weakly acidic in nature.
(D) The number of B – O – B bonds in borax is 5.

31. Which of the following statement(s) is/are correct for the following equilibrium?


NH4HS  s   NH3  g  H2 S  g 
(A) Addition of NH4HS(s) at equilibrium increases the concentration of NH3(g).
(B) Addition of NH3(g) at equilibrium decreases the concentration of H2S(g).
(C) KP is independent of the amount of NH4HS(s).
(D) Increase in temperature changes the KP of this reaction.

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
15 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

(Paragraph Type)

This section contains ONE paragraph. Based on the paragraph, there are TWO questions. Each question
has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four options is correct.

Paragraph for Question Nos. 32 to 33

Solid AgNO3 is gradually added to a solution which is 0.01 M in Cl and 0.01 M in CO23  .
K sp AgCl  1.8  10 10 and K sp Ag2CO3  4  1012 .

+
32. The minimum concentration of Ag required to start the precipitation of Ag2CO3 is
-5 -10
(A) 2 × 10 M (B) 4 × 10 M
-5
(C) 4 × 10 M (D) 2 × 10-10 M

33. The concentration of Cl when Ag2CO3 starts precipitating is


-9 -5
(A) 1.8 × 10 M (B) 1.8 × 10 M
-4 -6
(C) 1.2 × 10 M (D) 9 × 10 M

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 16

SECTION – C
(Single digit integer type)
This section contains TEN questions. The answer to each question is a single Digit integer ranging from 0
to 9, both inclusive.
34. In a hydrogen atom the de-Broglie wavelength of an electron is 1.67 nm. The value of principal
quantum number of the electron is

35. For the redox reaction


xCr  OH3  yIO3  zOH  xCrO42   yI  5H2 O
the sum of the stoichiometric coefficient (x + y + z) is equal to

36. The following equilibrium exists in a closed vessel in 1 L capacity




A  g  3B  g 
 4C  g 
initial concentration of A(g) is equal to that of B(g). The equilibrium concentration of A(g) and C(g)
are equal. Kc for the reaction is

37. A vessel at 1000 K contains CO2(g) at 2 atm pressure. When graphite is added the following
equilibrium is established


CO 2  g  C  s  
 2CO  g
the total pressure at equilibrium is 3 atm. The value of Kp is

38. The half-lie period for the decomposition of AB2(g) at 100 mm pressure is 10 min and at 200 mm
pressure is 5 min, the order of reaction is

39. How many of the following compounds have polymeric structure?


Boron Nitride, Boric acid, Borazole, Borax, Beryllium hydride, Gypsum, Graphite.

40. Total number of solutions from the following which has pH < 7 at 25oC.
K aCH3COOH  1.8  105 , K bNH4OH  1.8  105 
(i) 10-8 M HCl
(ii) 0.01 M solution of NH4Cl
(iii) 0.01 M solution of CH3COONa
(iv) 0.01 M solutin of B(OH)3
(v) 0.01 M solution of CH3COONH4

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
17 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

41. 200 ml of 1 M CH3COOH (Ka = 10-6) is mixed with 200 ml of 0.1 M HCOOH (Ka = 10-5). The pH of
the resulting mixture is

42. How many of the following molecules/ion are planar?


CO32 ,NO3 , XeF4 , XeO4 ,SF4 ,I3 ,COCl2 ,SO3 ,ClO3 ,I2Cl6 (solid)

43. How many of the following hydroxides are soluble in excess NaOH solution?
Fe(OH)3, Al(OH)3, Zn(OH)2, Ni(OH)2, Mn(OH)2, Sn(OH)2, Cu(OH)2

SECTION – D
(Numerical Based XXXXX.XX answer Type)
This section contains 3 questions. Each question, when worked out will result in numerical answer Type
with answer xxxxx.xx.

44. The shortest wavelength of transition in Paschen series of He+ ion in nanometer(nm) is
 1 
  91.12nm 
 RH 

45. 4 mole of S2Cl4(g) is introduced into a 10 L vessel. The following equilibrium was establised


S 2 Cl4  g 
 2SCl2  g
at equilibrium 0.2 mol of S2Cl4 was present in the vessel. The value of equilibrium constant is.

1
46. A weak base MOH was titrated against a strong acid. The pH at th equivalence point was 9.3.
4
3
What will be the pH at th equivalence point in the same titration? (log3 = 0.48)
4

Space for Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 18

Mathematics PART – III

SECTION – A
(One Options Correct Type)
This section contains 3 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and
(D), out of which ONLY ONE option is correct.

1 11
10 2 2 2
 x2  x  11
 x2  x  10
 x2  x  420
47. If   3  dx    3  dx    3  dx   then   is equal to
20  x  3x  1  1  x  3x  1  21  x  3x  1  7939
21 20

110 110
(A) (B)
939 969
110 120
(C) (D)
739 759

48. Solution of the differential equation x 2dy – 2xydx = x3y3dx + x4y2dy is


x2 y 2 x2 y 2
(A) y  kx 2 e 2 (B) y  ky 2 e 2

3x 2 y 2 2
k  y   xy  2
(C) y  2 e 2 (D) ln  2    ec
x x  4

1
49. If f(x) = k3x + k3 – 2 cuts the curve g(x) = lnx2 at exactly one point then ‘k’ may lie in the interval
2
 1  1 1 
(A)  , e (B)  , 
 e  e e
 1 1
(C)  2 ,  (D) none of these
e e

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
19 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

(One or More than one correct type)

This section contains FIVE questions. Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONE OR
MORE THAN ONE of these four options is(are) correct.

3y 2  x  15 
50. Let y = f(x) be the solution of the differential equation y   2
where y    0 then which
4y  5  4
of the following is/are correct?
27/4
3 15 27
(A) y    x 
4 4
(B)  f  x  dx  8
15/4
27/4
27
(C)  f  x  dx  8 (D) f(x)  0  x  0
15/4

51. The solution of the differential equation (x2 + 4y2 – 5)xdx = (4x 2 – 3y2 – 1)ydy is
2
2 1
  y 2  1   1   y2  1  
(A) tan  3  2   
 ln 6  2   2   ln x2  1  c = 0
 
3   x  1   4   x  1  

2
2   y2  1   1   y2  1  
(B) tan1  3  2    ln  6  2   2   ln x 2  1  tanc = 0
 
3   x  1   4   x  1  

2
2  2
 x  1  1  2
 y  1 
(C) tan1  3  2    ln  6  2   2   ln x 2  1  ec = 0
 
3   y  1   4   x  1  

2
2  2
 x  1  1  2
 x 1 
(D) tan1  3  2    ln  6  2   2   ln x 2  1  ec = 0
 
3   y  1   4   y  2  

52. Let functions are defined from set A to set B where B = {, } and  &  are the roots of the
equation t 2  2 t    0 , then the number of functions which are
(A) discontinuous only at each even integers if A = [0, 11] is 682
(B) discontinuous only at each odd integer if A = [0, 11] is 243
(C) discontinuous only at prime numbers if A = [0, 11] is 81
(D) discontinuous only at x = 5k(k  I+) if A = [0, 11] is 27

53. If f(x) is a twice differentiable function and given that f(1) = 2, f(2) = 5 and f(3) = 10 then
(A) f(x) = 2  x  (1, 3) (B) f(x) = f(x) = 2 for some x  (2, 3)
(C) f(x) = 3  x  (2, 3) (D) f(x) = 2 for some x  (1, 3)

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 20

0 ; x is irrational

54. Let f  x    2 p and f(x)
 2q3  q2  q  sin2 q  5 ; if x  q (rational)  where HCF  p, q = 1; p, q > 0 

is defined  x > 0 then which of the following is/are incorrect?
(A) f(x) is continuous at each irrational in (0, )
(B) f(x) is continuous at each rational in (0, )
(C) f(x) is discontinuous at each rational in (0, )
(D) f(x) is discontinuous for all x in (0, )

(Paragraph Type)
This section contains ONE paragraph. Based on the paragraph, there are TWO questions. Each question
has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four options is correct.

Paragraph for Question Nos. 55 to 56

Read the following write up carefully and answer the following questions:
dy k
Let y = f(x) be the solution of the differential equation  x tan x  1  x tan x  sin x , where f(0) = 1 and
dx 7
193  1  
let k be the minimum value of g(x) where g  x   max cos y  cos  y    x where y  R, then
2  3

 7
55. Area bounded by y = f(x) and its inverse between x  and x  is
2 2
(A) 12 (B) 6
(C) 9 (D) 8

56. Number of solution of the equation f(x) = 2x – x2 + x + cos x is equal to


(A) 3 (B) 1
(C) 2 (D) 4

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
21 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

SECTION – C
(Single digit integer type)
This section contains TEN questions. The answer to each question is a single Digit integer ranging from 0
to 9, both inclusive.

 x 1  x  2 ; x  1 max f  t  : x  1  t  x : 0  x  2
57. Let f  x    and g  x    then number
x ; x 1   x  3 : 2 x3
of points in [0, 3] where g(x) is not differentiable is/are _____
3 6
58. Let Q(x) be a function defined for x  [e , e ] be a real valued differentiable function such that
2
Q(e3) = 1 and Q(x) = then maximum value of Q can’t exceed a number
 3 
x  ln  ln x   e  4
 ln x 
 (   N), then minimum value of  is _____

xn
  1  xn 1   1
59. If lim   n 
=  then   is equal to _____
x 1 n 0
 1 x  

   
60. If the least area bounded by the curves y = x 2 – 4 and y = x + 12 is equal to , then   is
  20 
equal to _____ (where [.] denotes the greatest integer function)

61. The range of real constant ‘t’ for which (1 – tan2 t)sin 2 + tan2 t·tan 2  2; always holds
  
    0,  is [, ) then is equal to _____
 2 

62. The complete set of non-zero values of ‘k’ such that the equation |x 2 – 7x + 6| = kx is satisfies by
 
at least one and at most three real value(s) of x is (–,  1 ]  [  2 , ) then 1 2 is equal to
2
_____

x
3
63. Let f be the real valued differentiable function on R such that e x f  x    4e x  2t 2  6t  5 dt
e2 2
 x  R and let g(x) = f –1(x) then [g(3)] + [|g(3)|] is equal to _____ (where [.] denote the greatest
integer function)

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18 22

64. Let f(x) = [x] + {x}3 then the area of the figure bounded by y = f –1(x), y = 0 between the ordinates
9 3 1
x = 2 and x  is , then   10/3  is equal to _____ (where [.] denotes the greatest integer
2 2 2
function)

x
t8  1
65. Total number of distinct x  [0, 1] for which  t8  t 2  1 dt  3x  2 is _____
0

66. Let
 ex  e x 

f(x) = ax17 + b sin x·sin 2x·sin3x + cx 2 sgn(sin x) + d log x  1  x2  x  x  1  x  1   x 
e e 
x 

be defined on the set of real numbers, (a > 0, b, c, d  R) if f(–7) = 7, f(–5) = –5, f(–2) = 3, then
the minimum number of zeroes of the equation f(x) = 0 is equal to _____

SECTION – D
(Numerical Based XXXXX.XX answer Type)
This section contains 3 questions. Each question, when worked out will result in numerical answer Type
with answer xxxxx.xx.

I1 3 1
1 3 1 3 1   0.2
 2  2  2  I 2 2
67. 
If I1    1  1  x 3  
 x dx and I2    1  1  x
3
 
2
 x dx , then 2
10
is equal to
0  0  
_____

68. If f(x) = 2x3 – 3x2 + 1 then number of distinct real solution(s) of the equation f(f(x)) = 0 is/(are)
7k
k then is equal to _____
102

5
69. Number of points of inflexion on the curve f(x) = (x – 1)7(x + 2)8 is equal to  then is equal to
102
_____

Space for rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
1 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM-JEE(Advanced)/18

FIITJEE JEE(Advanced)-2018
ANSWERS, HINTS & SOLUTIONS
PART TEST – I
PAPER-2
ANSWERS KEY

Q. No. PHYSICS Q. No. CHEMISTRY Q. No. MATHEMATICS


1. D 24. B 47. B
ALL INDIA TEST SERIES

2. A 25. C 48. A

3. B 26. C 49. A
4. A, D 27. B, C, D 50. A, B, D
5. C 28. A, C 51. A, B
6. A, C 29. A 52. B, C

7. B, C, D 30. A, D 53. D

8. B, D 31. B, C, D 54. B, D
9. B 32. A 55. A

10. B 33. D 56. A


11. 5 34. 5 57. 2

12. 9 35. 7 58. 7


13. 8 36. 8 59. 1
14. 4 37. 4 60. 4

15. 6 38. 2 61. 3


16. 5 39. 4 62. 7
17. 2 40. 3 63. 0

18. 6 41. 3 64. 9


19. 7 42. 7 65. 1
20. 3 43. 3 66. 7

21. 00006.25 44. 205.02 67. 00000.12


22. 00006.40 45. 28.88 68. 00000.21
23. 00018.75 46. 8.34 69. 00000.15

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 2

Physics PART – I

SECTION – A
2H
1. D 2g(2R)
g

2. Moment of inertia of combined system about y-axis


2
R 
4m   2 2
  2   mR  mR  mR2  2mR2
4 4 2
Conservation of angular momentum along y-axis
R
mv0  2mR2 
2
v0

4R

  1 ˆ 1 ˆ
3. fk on the block B = mg  i k
 2 2 
 ˆi kˆ 
Pfk  mg   ˆ
  (v 0k)
 2 2
mgv 0

2
dQ 2
 mgv0  2mgv 0
dt 2

4. For equilibrium T + dT
 
2 2


0

Rg cos d   Rg sin d
0 d
dN

=1
At the position of maximum tension in the rope 
Rdgcos   (Rdgsin )
  = 45
At any , Rdg
dT  Rdgcos   Rdgsin 

Tmax 4


0

dT   Rg (cos   sin )d
0

 1 1 
Tmax   Rg sin   cos 04  Rg 
 2

2
 1  Rg

 2 1 
5. Acceleration of particle P and Q along the incline is same.
Acceleration of particle P perpendicular to the incline plane is 10 cos 60 = 5 m/s2
So, v P  5(2) = 0
 v P = 10 m/s

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
3 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18

6. R = u = constant
dR d
 R 0
dt dt
d  dR
 
dt R dt
In time dt radius decreases by dR
2RdR = uddt
dR ud
 
dt 2R
d  ud

dt R 2R
u2 d

2 R 3
Iu2 d

2R 3
Iu2 d
 F
2R 4

7. For pure rolling motion, static friction would act in the forward direction on the sphere. Work done
by static friction is change in the kinetic energy of the sphere. Work done by static friction on the
complete sphere + Plank system is zero.

8. F applied by external agent = Weight + thrust force = xg + v2


v 2
Energy lost in the complete lift = W F  K.E.  U =
2

9. For perfectly in elastic collision both blocks have same velocity after collision.

4 2

1
10. e 3 3 
2 3
SECTION – C
 1   R 
11. 2g  R   mg  R  
 2  2
2
m  5 kg
2 1


12.

W   2rxdxP
0
= rP2
105
= (0.3)(3  102)  102 = 9 J

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 4

13. v  v02  2gy O x



y
and v sin  = v0 (as given in question)
bead
v0
 sin  
v 20  2gy v
y
v0
 tan  =
2gy
dy v0

dx 2gy
(3gv0 x)2/3
 y
2g
a+b+c=8
L D C
14. Time to cross, t =
v cos  u
uL
 ut = d  L tan  
v cos  u
uL L B
 v v
dcos   L sin  
uL
 vmin   4 m/s B
d2  L2
d A

15. If they meet a height h after time T of the projection of the second.
1 1
Then, h = u(T)  g(T)2  v(T  t)  g(T  t)2 …(i)
2 2
5t 2  3t
T
10t  2
dT
For minimum T, 0
dt
50t2  20t 6 = 0
6
 t = 0.6 =
g

16. For car + trailer system


Pmax = (3mg sin  + 3kmv 2)v
For car only
Pmax = (mg sin  + 4kmv2)2v
 (3mg sin  + 3kmv2)v = (mg sin  + 4kmv2)2v
gsin 
 k
5v 2
For down the incline kmv 2t = mg sin 
 v2t = 5v2

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
5 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18

17. At the starting (with respect to COM frame) At the instant of maximum elongation (with
respect to the COM frame)
v0 v

2 2

v0 v0 2
v

2 2 2 2
v0
2 2
Conservation of angular momentum with respect to centre of mass (COM) frame
v 
2m 0  2mv
2 22
v
 v 0
4 2
From conservation of energy with respect to centre of mass frame
1  v2 v2  1 v2
2 m  0  0   2 m 0 = Uspring
2  8 8  2 32
2
 1 1  7mv 0
 Uspring  mv 02     = 2 Joule
 4 32  32

18. considering torque of real and pseudo force in the frame of P,


R R
  mg  m 2R
2 2
R g R
 mg  m R  mgR C O
2 R 2
2
R
   R2  3 mg
IP  m    m  R2    mR
2
N
2  4  2
2mgR 2g 2 P fs
    6 rad/s
3mR 2 3R

dv
19.  sg  at t = 1 sec
dt
  s  0.4
At t = 3 sec velocities of plank and block are equal.
 2  k g(2)  v at t = 3 sec = 8
 k  0.3
s+k=4+3=7

  A
20. Since    , the upper block will move faster than the
4 2 f
middle block and hence force of friction on upper block is
B f
towards left
 f
 f  mg
4
g
 aA  leftward
4

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 6

 m 3
f  m   g  mg
2 2 4
 aB  g (leftward)
3
 a A /B  g (rightward)
4
3L
For sliding down the block B, A has to move a distance
8
relative to block B.
3L 1 3
 gt 2
8 24
L
 t  3 sec.
g
SECTION – D

21. mg  T = ma1 f=T 2T


2mg  2T = 2ma2
So, a1 = a2
a1 a2
Relative acceleration of bead with respect to end = 3a
1 
 displacement of block x = at 2  = 6.25 m
2 3 mg 2mg

22. A = 0 f N
Mg N N
N cos   
2   
2 
For disc, N sin  = f + f cos 
Nsin  Mgsin  cos  N
 f  f
1  cos  2(1  cos ) Mg W

R
M = L and L  A f
 f
tan
2
1
f  gR cos 
2
1 2 4
  8  10  
2 10 5
32
  6.40 N
5

dv
23. v  k(L  x) , where k is a constant.
dx v0 v
v 0 /2 L x (L  x)

v0

vdv  k (L  x)dx
0

3
 v02  KL2
4
3 v 02 3
So initial retardation = KL =   25  18.75 m/s2
4 L 4

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
7 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18

Chemistry PART – II

SECTION – A

2NH4 OH  H2SO 4  NH4  2 SO 4  2H2 O


24. Initial 1 m mol 0.4 m mol 0
0.2m mol 0 0.4 m mol
2  0.4 0.2
NH4   , NH4 OH 
14 14
0.8 / 14
 pOH  pK b  log
0.2 / 14
= 4.76 + log4 = 4.76 + 0.6
= 5.36
pH = 14 - 5.36 = 8.64

Ea1 Ea 2
25. 
T1 T2
200 100

T1 298
T1 = 596 K = 323oC
o
180 C
26. 2BF3  6NaH   B2H6  6NaF

27. P – F bond length is less than P – Cl bond length


P – F 159.6 pm P – Cl 200.5 pm.
28. (i) Li has stronger reducing character than Na in aqueous solution.
(ii) Li2CO3 is thermally less stable than Na2CO3.

6
29. Pyrosilicates have general formula  Si2 O7  .

30. (i) Formula of borax is Na2[B4O5(OH)4].8H2O.

(ii) Aqueous solution of borax is weakly alkaline.


31. K P  PNH3  PH2S
Addition of NH4HS(s) at equilibrium does not change the concentration of NH3(g).

K sp Ag2CO3 4  10 12
32.  Ag     2  105 M
2
CO 
3
102

K AgCl 1.8  10 10


33. Cl   sp  
 Ag  2  105
= 9 × 10-6 M.

SECTION – C
2rn
34. 
n

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 8

2  3.14  0.529  10 10  n 2



n
1.67  10 9  2  3.14  0.529  10 10  n
n  5

35. 2Cr  OH3  IO3  4OH  2CrO 42   I  5H2 O


x = 2, y = 1, z = 4
 x  y  z  2  1 4  7

36. A  g  3B  g 
  4C  g
ax a  3x 4x
ax  4x a  5x
[A] = a – x = 5x – x = 4x
[B] = a – 3x = 5x – 3x = 2x
[C] = 4x
4

Kc 
 C
3
 A   B 
4
 4x 
 3
4x   2x 
=8

37. CO 2  g  C  s  

 2CO  g

2x 2x
 2  x  2x  3
x=1
PCO2  2  1  1 atm, PCO  2x  2  1  2 atm
2 2
PCO   2
Kp   4
PCO2 1

n 1
 t1/ 2 1 P 
38.  2 n–1=1
 t1/2 2  P1 
n 1
10  200 
  n=2
5  100 
n–1
2=2

39. Boron Nitride, Boric acid, Beryllium hydride, Graphite.


-8
40. (i) 10 M HCl
(ii) 0.01 M solution of NH4Cl
(iii) 0.01 M solutin of B(OH)3

200  1
41. CH3 COOH  C1   0.5
400
200  0.1
HCOOH  C2   0.05
400

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
9 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18

H   K a1 C1  K a2 C2

 10 6
 
 0.5  10 5  0.05 
-3
= 10
pH = - log 10-3 = 3

42. The following molecules/ion are planar


CO32 ,NO3 , XeF4 ,I3 ,COCl2 ,SO3 ,I2 Cl6 (solid)

43. Al  OH3  NaOH  NaAlO2  2H2O


Soluble
Zn  OH 2  2NaOH  Na2 ZnO2  2H2 O
Soluble 
Sn  OH2  2NaOH 
 Na2 SnO 2  2H2 O
Soluble 
SECTION – D

44. For shortest wavelength n2  


1 1 1 
 4  RH  2  2 
min  3  
1 4
 RH
min 9
9 1
min   nm
4 RH
= 205.02 nm
45. 

S 2Cl4  g  
 2SCl2  g 
Initial 4 0
At equilibrium 0.2 7.6
0.2 7.6
 S 2Cl4   SCl2  
10 10
2

Kc 
SCl2 
S2Cl4 
7.6 7.6

 10 10
0.2
10
= 28.88

1
46. pOH at th equivalence point = 14 – 9.3 = 4.7
4
1
At th equivalence point
4

pOH  pK b  log
Salt 
Base 
0.25x
4.7  pK b  log
0.75x

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 10

1
4.7  pK b  log
3
pK b  4.7  log3
3
At th equivalence point
4

pOH  pK b  log
Salt 
Base 
0.75x
pOH  4.7  log3  log
0.25x
pOH  4.7  log3  log3
pOH  4.7  2  log3
pOH  4.7  2  0.48
pOH  5.66
pH = 14 – 5.66 = 8.34

Mathematics PART – III

SECTION – A

1 1
47. Put x  in I2 and x  1  in I3
1 t t
2
10
 x2  x   1 1 
We get     3  1  2   dx
20  x  3x  1  
 x 1  x 2 
x3  3x  1 du
Let u  then    2
x  x  1 u

x 2 dy  2xydx x 3 y 2  ydx  xdy 


48. 
x4 x4
 y 
d 2 
 x   xyd xy
y
 
x2
2
 y   xy 
 ln  2   c
x  2

3lnk  2
49.  k3
1
1
k3  1 
3 P  3 ,  3lnk 
So, f(k) = k + 3lnk – 1 k 
 1 
f  f e  0
 e
(–1, –2)

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
11 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18

 2 4x 
4y  5  5
3 3 3 1  4x  15 
50. y      2 
4 2
4y  5  4 4  4y  5   27 9 
  , 
   4 4
3
y  for 4x – 15  0
4
27/4
1 12 9 15 27
 f  x  dx  2  4  4 x=
4
x=
4
15/4

51.
 x  1  4  y  1 x  dy
2 2

 4  x  1  3  y  1 y dx
2 2

2 2
Let y – 1 = v(x – 1)
6v 2  2  x2  1  dv
  
4  3v  x  dx
4  3v x
  6v 2  2 dv   x 2  1 dx
2
2   y 2  1   1   y2  1 
1

 tan  3  2   
 ln 6  2   2   ln x2  1  c = 0
 
3   x  1   4   x  1  

52. (A) 2C1(2  2 – 1)5


(B) (2  2 – 1)5  1
(C) (2  2 – 1)4  1
(D) (2  2 – 1)2 = 9

53. Let g(x) = f(x) – x2 – 1


g(1) = g(2) = 0
So; g(C1) = 0 for at least one C1  (1, 2)
Similarly g(C2) = 0 for at least one C2  (2, 3)
Using LMVT on x  (C1, C2)
g  C2   g  C1 
g(C) = 0
C2  C1
f(C3) = 2

54. Let x  3
f  3  0
 3  1.732050807.....
p
As the decimal part increases then in the expression , q becomes very large
q
2
So, 0
2q  q  q  sin2 q  5
3 2

Hence, lim f  x   0
x 3
Thus, f(x) is continuous at each irrational

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 12

55.-56. 7 
 193  1  cos y  cos  y     7
2  3 

 x  7 ; x0
So; g  x   
 x  7 ; x0
So; g(x)min = 7
So; f(x) = x + cos x

3  /2
55. A  32   x   x  cos x  dx  –1
y = f (x)
 /2
3  y = f(x)
3  /2  
= 3  2  sin x  /2 2 2
= –6(–1 – 1) = 12  3
2 2

56. 2x = x2 intersect at 3 points


SECTION – C

x : 0 x 1

57. g  x   1 : 1 x  2
 x  3 : x  2

58. Q(x) is an increasing function


e6 e6
2
So,  Q  x  dx   x dx
e3 e3
6
Q(e )  7

1  x n 1 xn  x  1
59.  1
1  xn 1  xn
 N  n xn 
x  x  1  N  xn  x  1 
So, ln    1   
 x n
ln  1  
 n0  1  xn   n0 
 1  x n 
 
n
 1 1 1   n  x  n  1 
So,  x  1    .....     x  
 1 x
2
1  x3 1  x2k  n0  1  xn 
 1 1 1 
  x  1  2
 3
 .....  2k 1 
 1 x 1 x 1 x 
2
So, limit =
e

60. For least area  = 0


4
256

So; Amin = 2 12  x 2  4 dx 
0
  3

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
13 AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18

2  sin 2  
61. tan2 t      0, 
2 2
tan   sin   2
2 2
   sin    
So; tan2 t   2 2 
    0, 
 tan   sin  max  2
 
Since; in  0,  : tan 2 > 2 and the same is subtracted from N–r and D–r both
 2
So; maximum value occurs at   O+
2 1  
Therefore tan t  ; t   , 
3 6 2

62. So; –2x + 7 = k


7 k 7k 7k  y = kx : k > 0
 x  , 
2  2 2 
 7  k 2
 7 k  7k
Also   7  6  k 
4  2   2 
 k  7  24 , 7  24 (Rejected) 1 6

So: k  7  24,  


Similarly: consider case-II if k < 0 then k  ,  7  24 
   
Second Method
Clearly: m1 < k < k2 m2
For slope of ON
m1
–(x2 – 7x + 6) = kx M
Must have equal roots
For slope of OM
x2 – 7x + 6 = kx N
Must have equal roots
O

63. g(f(x)) = x
So; g(f(x))·f(x) = 1
f   x 
g  f  x     3
 f   x 
1 43
So; g  3   and g  3   3
23 5  23 

–1 1/3
64. f (x) = [x] + {x}
9/2 9/2
1/3 17 3
So,   x  dx   x dx =  10/3
2 2
2 2

x
t8  1
65. Let f  x    8 2
dt  3x  2
0 t  t 1
f(0) = 2, f(1) = negative
So; f(x) has one root in [0, 1]

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
AITS-PT-I (Paper-2)-PCM (Sol)-JEE(Advanced)/18 14

66. f is an odd function


So; f(7) = –7, f(5) = 5, f(2) = 3
x  –, f(x)   –7 –5 –2 02 5 7
x  , f(x)  

SECTION – D
3
67. Let 1 – x = t
1 3 1 3 1
   1  t 
2 2
3I1  1 t dt and 3I2   1 dt
0 0
1 3
=  3 1  2 1  t  1  t  1 dt (Using integration by parts)
2 2

3I2    3  1 2  3I   3  1 2  3I
2 1

I1 3 1 3 1 3 1
So,   0.2  1    0.2  1.2
I2 2 2 2 2 2 2

68. Roots of the f(x) = 0 are   (–1, 0) and 1 1


then f(f(x)) = 0 (where f(x) = t)
f(t) = 0  t = , 1
So; total number of distinct real solutions = 2 + 1 = 3
 1

69. f(x) = (x – 1)5(x + 2)6(195x2 + 153x + 30)


f(x) = 0 if x = 1, –2, x1, x2
Clearly: there are 3 inflexion points

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com