Sie sind auf Seite 1von 32

Bé gi¸o dôc vµ ®µo t¹o k× thi häc sinh giái quèc gia

®Ò thi chÝnh thøc líp 12 THPT n¨m 2005

M«n thi: tiÕng anh b¶ng A


Thêi gian thi: 180 phót (kh«ng kÓ thêi gian giao ®Ò)
Ngµy thi: 11/03/2005

§Ò thi cã 13 trang
Sè ph¸ch
(do Chñ tÞch héi ®ång
chÊm thi ghi)
 ThÝ sinh kh«ng ®­îc sö dông tµi liÖu.
 Gi¸m thÞ kh«ng gi¶i thÝch g× thªm.

___________________________________________________________________________
ThÓ thøc nghe b¨ng:

 Mäi h­íng dÉn ®· cã trong b¨ng.


 B¾t ®Çu vµ kÕt thóc bµi nghe theo nh¹c.

I. LISTENING
Section I

Questions 1 – 4. Write your answers in the space provided.

COMPUTER

Example: Room B 100

1. 2. COMPUTER
_______________
COMPUTERS IN ______________
THIS ROOM USE ONLY

3. MAXIMUM TIME 4. OPENING TIMES


FOR EACH BOOKING
MON-FRI _________________
_________________
SAT-SUN _________________

1
Questions 5 – 9. Complete the following statements as briefly as possible.

5. To obtain paper for printing, insert __________________________________________.


6. Automatic ________________________________ checks for computer virus.
7. Barbara’s student number is __________________________________.
8. To book a computer, students have to write their ___________________________ and ID
number in this book.
9. No ________________ and _________________ in the computer room.

Section II
Questions 10 –15. Circle the correct letter.

Example: Barbara and Ricardo have


A passed their exams C finished their course
B finished their exams D failed their exams

10. How much will it cost each person for the river trip?
A. $30 C. $25
B. $20 D. $5

11. Indicate one reason why Barbara and Ricardo decide NOT to go horseriding.
A. It’s too expensive
B. They haven’t got the right equipment
C. Ricardo can’t ride horse
D. They don’t want to catch a bus

12. How much was quoted in the brochure for the hire of a certain bike?
A. $20 per day + $10 deposit
B. $10 per day + $20 deposit
C. $30 per day + $10 deposit
D. $30 per day + $20 deposit

13. Where is the bicycle hire place?

2
[The contents have been lost due to external reasons. Sorry for the inconvenience]

14. What is included in the hire charge?


A. helmet, panniers and lights
B. panniers and repair kit
C. helmet and repair kit
D. repair kit, helmet and lights

15. What did Barbara and Ricardo hire?


[The contents have been lost due to external reasons. Sorry for the inconvenience]

3
II. LEXICO-GRAMMAR

Part 1. Choose the word which best completes each sentence. Write your answers in the space
provided under this part.

1. Their eventual choice of the house was ____ by the time Peter would take to get to the office.
A. related B. consequent C. determined D. dependent
2. Her business must be going rather well, ____ by the car she drives.
A. deducing B. deciding C. inferring D. judging
3. My cousin obviously didn’t _____ much of an impression on you if you can’t remember
meeting her.
A. create B. do C. make D. build
4. She was kept awake for most of the night by the ______ of a mosquito in her ear.
A. whine B. moan C. groan D. screech
5. If you would like to wait a moment, sir, I will just _____ your file on the computer screen.
A. call up B. pull down C. bring in D. pick up
6. He looks very aggressive and threatening, and so his soft, gentle voice is rather ______.
A. disembodied B. disconcerting C. dismissive D. discordant
7. If I were you, I would regard their offer with considerable ______, because it seems too good
to be true.
A. suspicion B. doubt C. reservation D. disbelief
8. My sister’s confidence in her ability to play the piano was badly _____ by her last music
teacher.
A. subsided B. weakened C. undermined D. loosened
9. He got an excellent grade in his examination _____ the fact that he had not worked
particularly hard.
A. on account of B. because of C. in spite of D. although
10. Your grandfather is rather tired so do not _____ your visit. Let him have a rest.
A. prolong B. lengthen C. delay D. shorten
11. Next month TV and cinema star Nicholas will be _____ as Aladdin at the Apollo Theater.
A. casting B. playing C. acting D. appearing
12. On leaving prison, Vic decided to turn over a new ____ and to give up his old life of crime.
A. book B. page C. chapter D. leaf
13. Most people buy their houses with a loan which they then pay back ____ 25 years.
A. over B. during C. with D. when
14. It was only _____ he told me his surname that I realized that we had been to the same
school.
A. then B. until C. as soon as D. when
15. Now’s a _____ time to tell me you’re going out this evening  I’ve spent the whole day
preparing supper for you.
A. suitable B. reasonable C. right D. fine

Your answers:

1. ................................. 6. ................................. 11. .................................


2. ................................. 7. ................................. 12. .................................
3. ................................. 8. ................................. 13. .................................
4. ................................. 9. ................................. 14. .................................
5. ................................. 10 ................................ 15. .................................

4
Part 2. Each line of the following passage contains one mistake (grammar or spelling).
Identify the mistake and write the correct form in the space provided in the column on the
right. (0) has been done as an example.

All at once it was night. The track was grass and even in daylight 0. grass  grassy
showed up hard at all against the moor, so it was difficult to keep on 1................................
it now. If only I had been a smoker with match always to hand, or if 2................................
my torch had been in my pocket insteads of in the suitcase, I could 3................................
have walked with more assurance. As it was, I was terrifying of 4................................
hurling over the edge in the cliff to the rock below. When I did stray, 5................................
however, they was towards the hills. I felt my feet squelching and 6................................
sticking in something soggy. There was no bog to my knowledges 7................................
near the track, so I must have wandered the long way off my course. 8................................
I extricated myself with difficulty and very cautious edged myself 9................................
towards the sound of the sea. Then I bumped in a little clump of 10..............................
trees that suddenly loomed up behind me.

Part 3. Write the correct form of each bracketed word in the space provided in the column on
the right.

1 The (ORIGIN) of the idea was that it had never been offered ................................
before.
2 He is very (ORGANIZE). There is always a mess in his room. ................................
3 How are you getting on with your (CORRESPOND) course in ................................
French?
4 It has become (INCREASE) difficult to find a job nowadays. ................................
5 My previous boss was very (SYMPATHY), he didn’t understand ................................
my situation.
6 Mary (ORDINARY) has lunch with her husband, but today he’s ................................
out of town on business.
7 Foreign language learning is (ARGUE) an issue that has attracted ................................
a lot of attention
8 Vegetarianism gives children a sense of (INDIVIDUAL). ................................
9 He’s studying very hard and, not (SURPRISE), he will have a ................................
chance to go abroad.
10 It is important to realize that vegetarianism has more to do with
teenage (REBEL) than a real moral stand. .................................

Part 4. Supply the correct form of the verbs in bracket. Write your answers in the space
provided under this passage.
The Norwegian Government is doing its best to keep the growth of the oil industry under
control. A new law (1) ___ (limit) exploration to an area south of the southern end of the long
coastline; production limits (2) _____ (lay) down; and oil companies (3) ____ (not allow) to
employ more than a limited number of foreign workers. But the oil industry (4) ____ (have) a
way of getting over such problems, and few people (5) _____ (believe) that the government (6)
_____ (be) able to hold things back for long. As one Norwegian politician said last week: “We
soon (7) _____ (change) beyond all recognition.”
Ever since the war, the Government (8) _____ (carry out) a programme of development in the
area north of the Arctic Circle. During the past few years this program (9) _____ (have) a great
deal of success: Tromso (10) _____ (build up) into a local capital with a university, a large
hospital and a wealthy industry. But the oil industry already (11) ____ (start) (12) ____ (draw)
people south, and within a few years the whole northern policy (13) _____ (can be) in ruins.

5
The effects of development of the oil industry (14) _____ (not limit) to the north, however.
With nearly 100 percent employment, everyone (15) _____ (can see) a situation developing in
which the service industries and the tourist industry will lose most of their workers to the oil
industry.

Your answers:
1 .......................................... 6 ......................................... 11 ...........................................
2 .......................................... 7 ......................................... 12 ...........................................
3 .......................................... 8 ......................................... 13 ...........................................
4 .......................................... 9 ......................................... 14 ...........................................
5 .......................................... 10 ....................................... 15 ...........................................

Part 5. Fill each blank with one suitable preposition. Write your answers in the space
provided under this passage.
I had seen ghosts, and I was neither frightened nor convinced that ghosts existed. I was about to
get (1) _____ out of my chair and go to bed, when there came a sound (2) _____ pattering in
the hall, a sound of bare feet coming (3) _____ the polished floor, and every now and then, a
foot would slip, and I heard claws scratching (4) ______ the wood as some four-footed thing
lost and regained its balance. I was not frightened, but uneasy. The pattering came straight (5)
_____ the room that I was (6) _____, then I heard the sniffing of expectant nostrils; perhaps
‘uneasy’ was not the most suitable word to describe my feelings then. Suddenly a herd of black
creatures larger than bloodhounds came galloping in; they had large pendulous ears, their noses
were to the ground sniffing, they went up (7) _____ the lords and ladies of long ago and fawned
(8) ______ them disgustingly, and ran (9) _____ to great depths. When I looked (10) _____
them, I knew suddenly what these creatures were. “Dogs, not ghosts.” I burst out laughing.

Your answers:
1 ....................................... 6. .................................
2 ....................................... 7 ..................................
3 ....................................... 8 ..................................
4 ....................................... 9 ..................................
5 ....................................... 10 ................................

Part 6. Insert a(n), the, or 0 (article) where necessary. Write your answers in the space
provided under this passage.
Christopher Columbus, an Italian, was a sailor in Portugal. He yearned to find (1) _____ new
route to Asia and (2) _____ famed Spice Islands. He had (3) _____ strong belief that he could
reach (4) _____ East by sailing west around the world across the Atlantic Ocean. Stories of (5)
_____ pieces of carved wood found drifting off (6) _____ coast of Madeira and (7) _____
Canary islands never left his mind. The wood had apparently drifted across the ocean from the
west. He felt certain that he would find land if he headed (8) _____ west.
Columbus sought financial support from the King and Queen of Spain for his expedition. They
gave him (9) ____ money readily, hoping that he would make Spain wealthy by finding gold
and spices and (10) _____ new trading passage to Asia.

Your answers:
1 ...................................... 6. ...................................
2 ...................................... 7 ....................................
3 ...................................... 8 ....................................
4 ...................................... 9 ....................................
5 ...................................... 10 ..................................

6
III. READING

Part 1. Read the text and circle the answer A, B, C, or D that best fits each space. (0) has
been done as an example.

To the passer-by, number 20 Grayleave, Fantasy, looks (0) ____ like any other fairly old house
in Drugland. But (1) ____ inside and you go back into a vanished world, (2) ____ William
Straw’s house is exactly as his parents left it when they died in the 1930s.
William Straw, who died in 1990, lived in the house with his brother Walter after his parents’
deaths. They lived (3) ____ a strict routine, never married and had no (4) ____ friends. They
had no social life and callers were never (5) ____ into the house.
Their parents had a successful grocery shop and the family moved into the house in 1923,
immediately spending $170 - a huge (6) ____ in those days – on (7) _____ redecoration. Their
father died in 1932 and their mother in 1939, when William, then a history lecturer at Welldone
University, returned to Workshop. He (8) ____ his job and set up house with Walter, who has
been (9) ____ the shop since their father’s death. (10) _____, the two cut themselves off from
the rest of the world.
Nothing that their parents had owned was ever moved or (11) _____ away. Towards the end of
their lives, it seems that they became (12) ____ of the value of what they had done, because
they began to put (13) ____ on various pictures and items of furniture, explaining where they
(14) ____ came from. Today, the house is open to the public and visitors quickly (15) ____ that
it is the closest they are ever likely to come to time travel.

(0) A yet B still C just D even


1 A step B stamp C tread D trip
2 A then B for C from D so
3 A based on B according to C along with D as from
4 A close B deep C familiar D warm
5 A greeted B requested C invited D offered
6 A quantity B wealth C fund D sum
7 A absolute B whole C throughout D total
8 A gave up B finished off C ended with D got out
9 A leading B commanding C running D conducting
10 A Ever since B At the moment C From then on D That time
11 A removed B thrown C done D dismissed
12 A clear B aware C thoughtful D wise
13 A certificates B posters C messages D labels
14 A originally B at the earliest C from the start D sooner
15 A catch B regard C distinguish D realize

Part 2. Read the passage and circle the best answer A, B, C, or D for each question.

The fertile valleys of the river Nile straddle the hot desert land of Egypt. Rain is relatively
scarce, and the summers are scorching hot. Nevertheless the strip of land, known as the
Cultivation, on either side of the Nile is reputed to be one of the most fertile places in the world.
Its rich black soil is the result of accumulation of silt deposited by the annual flooding of the
Nile thousands of years ago. From June to October, the river overflowed its banks. Modern
damps were then constructed to control the flooding. The floodwaters left behind a rich sticky
black mud which made it suitable for the cultivation of crops. As long as the soil was well
irrigated, two or three crops could be grown in one season.
Its rich soil led to the growth and rise of the brilliant civilization of the ancient Egyptians on the
Nile valley more than 5000 years ago. The earliest Egyptians had acquired the skills to till the

7
land along the banks, drawing water from the Nile for irrigation purposes. As the villagers
along the Nile became wealthy, they embarked on projects of digging ditches and constructing
dams to control the floods.
In about 3100 BC, the whole Egypt was united under the reign of King Menes. He and his
descendants made up Egypt’s first ruling family, or dynasty. His rule led to the great
development of the arts like writing, painting, architecture, and crafts. Egyptian power and
influence were to last for the next 2000 years.
The Egyptian kings had absolute powers. The king possesses all the land, and the peasants had
to surrender part of their crops to the king. An army of officials and scribes did the task of
collecting the exact amount of due from the individual farmers. Crops and livestock were often
seen at the storehouses surrounding the royal palaces. In return for their uphill task, the king
paid his officials and dishes out funds for huge irrigation projects.
Egypt’s trade with the outside world stretches far and wide. In return for gold, copper,
gemstones, and building stones, it purchases the goods that it did not have. Timber, resins, oils,
silver and slaves came from Lebanon. From Deria and Anatolia came horses, while the blue
stone called lapis lazuli was imported from Mesopotamia. Strong forts were constructed to
protect overland trade routes. Egypt held Nubia in the south for almost 800 years. It served as
Egypt’s most vital source of gold and slaves.

1. The civilization of the ancient Egyptians was brought about by ________.


A. the rich alluvial soil of the Nile
B. Egypt’s first ruling family
C. the highly-developed writing, painting, architecture and crafts
D. Egypt’s trade with the outside world
2. Egyptian slaves came from _______.
A. Mesopotamia C. Lebanon
B. Syria and Anatolia D. Palestine
3. The king was wealthy because _________.
A. huge irrigation projects were set up C. he was in absolute power
B. farmers paid him their tribute D. he possessed all the land
4. The writer said that the annual flooding of the Nile _______.
A. helped to develop the arts C. needed to be controlled
B. caused an influx of foreign traders D. led to the discovery of new mines
5. According to the passage, the king was wise ________.
A. to import the things that Egypt did not have
B. to pay for huge irrigation projects
C. to control the land
D. to own slaves and gold
6. In return for, in the first line, last paragraph, refers to ________.
A. the respect Egypt received C. the protection the Egyptian army provided
B. how fast the profit came D. what Egypt exported
7. A suitable title for this passage is _______.
A. The Civilization Of The Ancient Egyptians
B. The Farming Methods Of The Egyptians
C. The Might Of The Egyptian Army
D. The Landscape Of the Egypt
8. We know the Egyptian Empire was powerful from the ________.
A. way its army fought with other invaders
B. long period it extended its power and influence
C. trade and business done with other nations
D. number of crops grown in one season

8
9. Farm crops would be ________ if there was no water for irrigation.
A. harvested C. destroyed
B. unprotected D. unavailable
10. From June to October, the flood plains would be ________.
A. inundated with floodwaters from the Nile
B. open to the building of new dams
C. left to the sowing of new crops
D. raised to a higher level

Part 3.Read the following leaflet and choose the most suitable heading from the list A – I for
each part of the leaflet. There are three extra headings which you do not need to use. Write
your answers in the space provided. 0 has been done as an example.

A Treating you as an individual


B Prompt response if you have any problems
C We’re getting fewer complaints than ever before
D No organization has all the answers
E If we don’t have it, we’ll make sure you get it
F Nobody wants to be kept hanging around
G Professionals to deal with you efficiently
H More reliable self-service facilities
I The idea behind this

0 I
We want to let you know what our services are and we want you to let us know where you feel
we’re succeeding or falling short. We aim to serve you better and we aim to meet high
standards in terms of quick service, machines, personal service, professional service, giving
information, and dealing with complaints.

1
So, with the help of regular research, we have made it our business to ask you, the customer,
exactly what you want from your post office. As you may have already noticed, there is now a
poster which gives you the latest information on wanting times at this post office. We also plan
to keep you up to date on our performance in other areas of activity.
At the back you’ll find a reply paid card which we hope you’ll use to let us have your
comments and ideas. The more we hear from you, the better we can serve your needs. And for
the 28 million of you who use your local post office every week, that can only be good news.

2
Hardly surprisingly, then, we have set ourselves the key target of reducing waiting times.
Exactly how, though?
We carried out detailed surveys to establish when different post offices are busiest, so as to
provide the right level of staffing cover. In some post offices, for example, there are very high
peaks on Thursday mornings. In others, the greatest demand may be at lunchtimes, or at the end
of the month.
To provide better cover at busy times, many extra part-time staff have been recruited, allowing
us to schedule more flexibility. In some offices, extra serving positions are provided to meet
peak-time demand. Other initiatives include single queues, special service positions and
improved stamp vending machines.

9
3
For customers who simply want to buy a few stamps at their local post office, vending
machines can prove a great help. Recognizing their speed of service and convenience, we have
already invested $1.5 million in new style electronic vending machines that accept all US coins
and give change. Many post offices now have single stamp vending machines internally as well
as stamp book machines externally. We regularly check customer requirements, and will
continue to extend and improve this network of vending machines wherever possible.

4
Like most other companies handling cash, we normally deal with you from behind a glass
screen, which can make it harder to provide you with a personal service. We do our best,
however, to overcome this barrier by treating you with courtesy. All our staff are trained in
customer care; in fact independent research shows that in more than nine cases out of ten,
customers felt that our staff were ‘friendly and approachable’ and that, even if we were unable
to answer a question, they were willing to find somebody who could.
To make our service more personal, our staff will now wear name badges so that you know
exactly who you are dealing with. We will also make sure we do the little things  like greeting
you and thanking you  that make you feel welcome and valued as a customer.

5
Your local post office has more than 150 products and services available to you. Some of these
are straightforward, but others are complex and require in each case different knowledge and
expertise on the part of our staff. What’s more, nothing stands still. New product and service
information constantly need to be absorbed and kept up to date so that, whenever you ask, your
questions can be answered knowledgeably.
The key of course is training, to which we are fully committed. All our staff undergo weekly
training  and where possible we can hold these sessions outside opening hours so that service
to customers is not reduced.

Part 4. Fill each blank with one suitable word. Write your answers in the space provided
under this passage.
Someone knocked on my door one night when I was reading. I opened the door and (1) ____
face to face with a strange man. He was wearing a pair of black spectacles and a tuxedo which
was rather unusual, (2) ______ in this warm climate. In his (3) ____ he held a cane. It occurred
to me that I had seen this man before but could not recall (4) _____ and where.
“Can I help you?” I asked him.
The man did not answer, but (5) ______ his crane in the direction of the backyard. When I
refused to let him enter, he took off his spectacles and (6) ______ at me. Held by a strange
force, I could not move. He wasted no time (7) _______ walking straight to the backyard. As he
passed me, I felt a cold chill envelop (8) _______. It was very strange. (9) _______ before in
my life had I encountered a person with such power (10) _______ me. A sudden impulse to
scream came over me, but no sound came out of my mouth when I tried to scream.

Your answers:
1 ....................................... 6 ...................................... 11 ........................................
2 ....................................... 7 ...................................... 12 ........................................
3 ....................................... 8 ...................................... 13 ........................................
4 ....................................... 9 ...................................... 14 ........................................
5 ....................................... 10 .................................... 15 ........................................

10
IV. WRITING

Part 1. Finish the second sentence in each pair in such a way that it means the same as the
sentence before it.

1. You should make an effort to get out and about more.


It’s high time ..................................................................................................................................
2. It seems as if there is a slight deterioration in his physical condition.
His physical condition ...................................................................................................................
3. I have forgotten that commentator’s name but he’s very well-known.
That commentator, ........................................................................................................................
4. We can say that the leisure industry will be the money spinner of the future.
The leisure industry .......................................................................................................................
5. It was overeating that caused his heart attack.
If ....................................................................................................................................................

Part 2. Write the second sentence in such a way that it is as similar as possible in meaning to
the original sentence. Use the word given in bracket and other words as necessary. Do not
change the form of the given word.

1. The house has got everything except a large garden. (lacks)


........................................................................................................................................................
2. I’m afraid to say that we haven’t got any oil left. (up)
........................................................................................................................................................
3. The film is similar to Shakespeare’s Hamlet in a number of ways. (bears)
........................................................................................................................................................
4. In all probability we will finish the project on Thursday. (chances)
........................................................................................................................................................
5. The Embassy said it would not be necessary for me to get a visa. (need)
........................................................................................................................................................

11
Part 3. The chart shows average hours spent doing housework each week by gender and
marital status in Fancyland. Write a report of about 150 words for your examiner(s)
describing the information in the chart.

Men
Women

30

20

10

0
Never Married/ Never Married Cohabiting Married Divorced Widowed
Living in Living
Parental Home Independently Marital Status

.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................

12
Task 4. Money cannot buy happiness, but lack of it can bring misery. Discuss the statement.
Give specific example(s) to support your point(s). (250 – 300 words)

.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................

13
KEY TO TEST A
I. LISTENING. 30 Points. 2 points for each correct answer.

1. 40 6. scanner 11. A
2. student(s) 7. 95102975 12. B
3. 2(two) hours 8. name 13. D
4. 8 – 10; 9-5 9. eating; drinking 14. C
5. resource card 10. A 15. C

II. LEXICO-GRAMMAR. (70 points)

Part 1. 15 points. 1 point for each correct answer.


1. C 6. B 11. D
2. D 7. C 12. D
3. C 8. C 13. A
4. A 9. C 14. D
5. A 10. A 15. D

Part 2. 10 points. 1 point for each correct answer.


1. hard  hardly 6. they  it
2. match  matches 7. knowledges  knowledge
3. insteads  instead 8. the  a
4. terrifying  terrified 9. cautious  cautiously
5. in  of 10. in  into

Part 3. 10 points. 1 point for each correct answer.


1. originality 6. ordinarily
2. disorganized 7. arguably
3. correspondence 8. individuality
4. increasingly 9. surprisingly
5. unsympathetic 10. rebellion

Part 4. 15 points. 1 point for two correct answers.

1. limits 6. will be 11. has already started


2. have been laid down 7. will soon be changed 12. to draw
3. have not been allowed 8. has been carrying out 13. could be
4. has 9. has had 14. would not be limited
5. believe 10. has been built up 15. can see

14
Part 5. 10 points. 1 point for each correct answer.

1. up 6. in
2. of 7. to
3. over 8. on/about
4. along 9. down
5. toward(s) 10. into

Part 6. 10 points. 1 point for each correct answer.

1. a 6. the
2. the 7. the
3. a 8. 0
4. the 9. the
5. 0 10. a

III. READING (40 points)

Part 1. 15 points. 1 point for each correct answer.

1. A 6. D 11. B
2. B 7. D 12. B
3. B 8. A 13. D
4. A 9. C 14. A
5. C 10. C 15. D

Part 2. 10 points. 1 point for each correct answer.

1. A 6. D
2. C 7. A
3. B 8. B
4. C 9. C
5. B 10. A

Part 3. 5 points. 1 point for each correct answer.

1D 2F 3H 4A 5G

Part 4. 10 points. 1 point for each correct answer.

1. came 6. glared
2. especially 7. in
3. hand 8. me
4. when 9. Never
5. pointed 10. over
15
IV. WRITING (60 points)

Part 1. 5 points. 1 point for each correct answer.

1. It’s high time you made an effort to get out and about more.
2. His physical condition seems to be deteriorating slightly.
3. That commentator, whose name I have forgotten, is very well-known.
4. The leisure industry can be said to be the money spinner of the future.
5. If he hadn’t overeaten, he wouldn’t have had a heart attack.
Part 2. 5 points. 1 point for each correct answer.

1. The only thing the house lacks is a large garden.


2. I’m afraid to say that we’ve used up all the oil.
3. The film bears some resemblance to Shakespeare’s Hamlet.
4. The chances are that the project will be finished on Thursday.
5. The Embassy said I didn’t need to get a visa.

Part 3. 20 points

Part 4. 30 points

The impression mark given to each of Parts 3 and 4 is based on the following
scheme:

Content: accounts for 50% of the total mark. To be given the maximum of 50%
for the content, the candidate should provide all main ideas and details as
appropriate.

Language: accounts for 30% of the total mark. To be given the maximum of 30
% for language, the candidate should use variety of vocabulary and structures
appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school
students.

Presentation: accounts for 20% of the total mark. To be given the maximum of
20% for presentation, the candidate should write with coherence, cohesion and
can use appropriate style and linking devices appropriate to the level of English
language gifted upper-secondary school students.

TOTAL 200 POINTS

16
Bé gi¸o dôc vµ ®µo t¹o K× thi chän häc sinh giái quèc gia
®Ò thi chÝnh thøc líp 12 THPT n¨m 2005

M«n thi: tiÕng anh b¶ng B


Thêi gian thi: 180 phót (kh«ng kÓ thêi gian giao ®Ò)
Ngµy thi: 11 / 03 / 2005

§Ò thi cã 13 trang
Sè ph¸ch
(do Chñ tÞch héi ®ång
chÊm thi ghi)
 ThÝ sinh kh«ng ®­îc sö dông tµi liÖu
 Gi¸m thÞ kh«ng gi¶i thÝch g× thªm

___________________________________________________________________________
ThÓ thøc nghe b¨ng:

 Mäi h­íng dÉn ®· cã trong b¨ng.


 B¾t ®Çu vµ kÕt thóc bµi nghe theo nh¹c.

I. LISTENING

Section I

Questions 1 – 4. Write your answers in the space provided.

COMPUTER

Example: Room B 100

1. 2. COMPUTER
_______________
COMPUTERS IN ______________
THIS ROOM USE ONLY

3. MAXIMUM TIME 4. OPENING TIMES


FOR EACH BOOKING
MON-FRI _________________
_________________
SAT-SUN _________________

17
Questions 5 – 9. Complete the following statements as briefly as possible.

5. To obtain paper for printing, insert __________________________________________.


6. Automatic ________________________________ checks for computer virus.
7. Barbara’s student number is __________________________________.
8. To book a computer, students have to write their ___________________________ and ID
number in this book.
9. No ________________ and _________________ in the computer room.

Section II
Questions 10 –15. Circle the correct letter.

Example: Barbara and Ricardo have


A passed their exams C finished their course
B finished their exams D failed their exams

10. How much will it cost each person for the river trip?
A. $30 C. $25
B. $20 D. $5

11. Indicate one reason why Barbara and Ricardo decide NOT to go horseriding.
A. It’s too expensive
B. They haven’t got the right equipment
C. Ricardo can’t ride horse
D. They don’t want to catch a bus

12. How much was quoted in the brochure for the hire of a certain bike?
A. $20 per day + $10 deposit
B. $10 per day + $20 deposit
C. $30 per day + $10 deposit
D. $30 per day + $20 deposit

18
13. Where is the bicycle hire place?
[The contents have been lost due to external reasons. Sorry for the inconvenience]

14. What is included in the hire charge?


A. helmet, panniers and lights
B. panniers and repair kit
C. helmet and repair kit
D. repair kit, helmet and lights

15. What did Barbara and Ricardo hire?


[The contents have been lost due to external reasons. Sorry for the inconvenience]

19
II. LEXICO-GRAMMAR

Part 1. Choose the word which best completes each sentence. Write your answers in the space
provided under this part.

1. Their eventual choice of the house was ____ by the time Peter would take to get to the office.
A. related B. consequent C. determined D. dependent
2. Her business must be going rather well, ____ by the car she drives.
A. deducing B. deciding C. inferring D. judging
3. My cousin obviously didn’t _____ much of an impression on you if you can’t remember
meeting her.
A. create B. do C. make D. build
4. She was kept awake for most of the night by the _____ of a mosquito in her ear.
A. whine B. moan C. groan D. screech
5. If you would like to wait a moment, sir, I will just _____ your file on the computer screen.
A. call up B. pull down C. bring in D. pick up
6. He looks very aggressive and threatening, and so his soft, gentle voice is rather _____.
A. disembodied B. disconcerting C. dismissive D. discordant
7. If I were you, I would regard their offer with considerable ______, because it seems too good
to be true.
A. suspicion B. doubt C. reservation D. disbelief
8. My sister’s confidence in her ability to play the piano was badly _____ by her last music
teacher.
A. subsided B. weakened C. undermined D. loosened
9. He got an excellent grade in his examination ______ the fact that he had not worked
particularly hard.
A. on account of B. because of C. in spite of D. although
10. Your grandfather is rather tired so do not _____ your visit. Let him have a rest.
A prolong B lengthen C delay D shorten
11. Next month TV and cinema star Nicholas will be _____ as Aladdin at the Apollo Theater.
A. casting B. playing C. acting D. appearing
12. On leaving prison, Vic decided to turn over a new _____ and to give up his old life of
crime.
A. book B. page C. chapter D. leaf
13. Most people buy their houses with a loan which they then pay back _____ 25 years.
A. over B. during C. with D. when
14. It was only _____ he told me his surname that I realized that we had been to the same
school.
A. then B. until C. as soon as D. when
15. Now’s a _____ time to tell me you’re going out this evening  I’ve spent the whole day
preparing supper for you.
A. suitable B. reasonable C. right D. fine

Your answers:

1. ................................. 6. ................................. 11. .................................


2. ................................. 7. ................................. 12. .................................
3. ................................. 8. ................................. 13. .................................
4. ................................. 9. ................................. 14. .................................
5. ................................. 10 ................................ 15. .................................

20
Part 2. Each line of the following passage contains one mistake (grammar or spelling).
Identify the mistake and write the correct form in the space provided in the column on the
right. (0) has been done as an example.

The jellyfish is heading and possesses a mouth at the end of its body. 0. heading  headless
Long, stringed-like tentacles surround its mouth. These tentacles are 1...................................
indispensably for catching small fish and plankton. There are 2...................................
poison-bearing cells in the tentacles. When touching, they give off a 3...................................
nasty sting. The toxins that are triggered off in the process works 4...................................
their way quickly in the animal’s prey, paralyzing it instantly. The 5...................................
tentacles draw a prey into the mouth, beyond which lies a huge 6...................................
digestive cavity. The digestive system breaks downs the food 7...................................
readily. The body then absorbs the food.
The jellyfish resembles a delicate beautiful umbrella as it swims 8...................................
gracefully in the water. With water, the animal cannot survive. 9...................................
Water supports its body like it drifts along with the current, waiting 10.................................
for prey to come within striking distance. It eats mainly small fish
and plankton.

Part 3. Write the correct form of each bracketed word in the space provided in the column on
the right.
1 Throughout history, women have had (RESPONSIBLE) for healing ...............................
sick.
2 However, it is only in (COMPARE) recent time that they have been ...............................
allowed to train as doctors.
3 Yet in that short time they have made enormous (CONTRIBUTE) ...............................
to modern medicine.
4 The first female doctors in Britain were (PRIEST) who gave advice ...............................
about diseases.
5 They also gave advice about (INJUR). ...............................
6 For centuries male doctors were (SUSPECT) of women who ...............................
practised medicine.
7 If you enjoy cycling for (PLEASE), doing it in London can be a ...............................
shock.
8 Some markets have cheap bikes on sale which may not be
(IMPRESS) to look at but should be satisfactory. ...............................
9 Recent surveys in Britain have shown that men do more housework
than they did in the past. (APPEAR), when they do help out, they ...............................
enjoy cooking.
10 These days (YOUNG) have far more hobbies to choose from and it ...............................
is thought that stamp collecting may fall in the not very distant
future..

Part 4. Supply the correct form of the verbs in bracket. Write your answers in the space
provided below the passage.
After we (1) ___ (march) for two weeks, getting (2) ____ (soak) by daily rains and living
entirely on the food we (3) _____ (carry) with, we (4) ____ (find) footprints. Two people were
ahead of us and (5) _____ (travel) fast. We followed them. Each morning, when we set off
again after a night’s sleep we (6) ____ (find) their tracks in the forest nearby and (7) _____
(realize) they (8) _____ (watch) us the previous evening. One night we (9) ____ (leave) gifts in
the forest but they (10) ______ (not touch). We (11) _____ (call) out greetings in the language
of the river people but we (12) _____ (not know) if this unknown tribe (13) _____ (be) able to

21
understand it. In any case there was no reply. We continued day after day until eventually we
lost all sign of their movements. After three weeks we (14) _____ almost (give up) hope of
making contact. Then early one morning we (15) _____ (wake) up to find seven men standing
within a few yards of our tent.

Your answers:
1 .......................................... 6 ......................................... 11 ...........................................
2 .......................................... 7 ......................................... 12 ...........................................
3 .......................................... 8 ......................................... 13 ...........................................
4 .......................................... 9 ......................................... 14 ...........................................
5 .......................................... 10 ....................................... 15 ...........................................

Part 5. Fill each blank with one suitable preposition. Write your answers in the space
provided below the passage.
I had seen ghosts, and I was neither frightened nor convinced that ghosts existed. I was about to
get (1) ____ out of my chair and go to bed, when there came a sound (2) _____ pattering in the
hall, a sound of bare feet coming (3) _____ the polished floor, and every now and then, a foot
would slip, and I heard claws scratching (4) _____ the wood as some four-footed thing lost and
regained its balance. I was not frightened, but uneasy. The pattering came straight (5) _____ the
room that I was (6) _____, then I heard the sniffing of expectant nostrils; perhaps ‘uneasy’ was
not the most suitable word to describe my feelings then. Suddenly a herd of black creatures
larger than bloodhounds came galloping in; they had large pendulous ears, their noses were to
the ground sniffing, they went up (7) _____ the lords and ladies of long ago and fawned (8)
_____ them disgustingly, and ran (9) _____ to great depths. When I looked (10) _____ them, I
knew suddenly what these creatures were. “Dogs, not ghosts.” I burst out laughing.

Your answers:
1 ....................................... 6. .................................
2 ....................................... 7 ..................................
3 ....................................... 8 ..................................
4 ....................................... 9 ..................................
5 ....................................... 10 ................................

Part 6. Insert a(n), the, or 0 (article) where necessary. Write your answers in the space
provided below the passage.
Christopher Columbus, an Italian, was a sailor in Portugal. He yearned to find (1) ______ new
route to Asia and (2) _____ famed Spice Islands. He had (3) _____ strong belief that he could
reach (4) ______ East by sailing west around the world across the Atlantic Ocean. Stories of (5)
______ pieces of carved wood found drifting off (6) _____ coast of Madeira and (7) _____
Canary islands never left his mind. The wood had apparently drifted across the ocean from the
west. He felt certain that he would find land if he headed (8) _____ west.
Columbus sought financial support from the King and Queen of Spain for his expedition. They
gave him (9) ______ money readily, hoping that he would make Spain wealthy by finding gold
and spices and (10) ______ new trading passage to Asia.

Your answers:
1 ...................................... 6. ...................................
2 ...................................... 7 ....................................
3 ...................................... 8 ....................................
4 ...................................... 9 ....................................
5 ...................................... 10 ..................................

22
III. READING

Part 1. Read the text and circle the answer A, B, C, or D that best fits each space. (0) has
been done as an example.

To the passer-by, number 20 Grayleave, Fantasy, looks (0) _____ like any other fairly old
house in Drugland. But (1) _____ inside and you go back into a vanished world, (2) _____
William Straw’s house is exactly as his parents left it when they died in the 1930s.
William Straw, who died in 1990, lived in the house with his brother Walter after his parents’
deaths. They lived (3) _____ a strict routine, never married and had no (4) _____ friends. They
had no social life and callers were never (5) _____ into the house.
Their parents had a successful grocery shop and the family moved into the house in 1923,
immediately spending $170 - a huge (6) _____ in those days – on (7) _____ redecoration. Their
father died in 1932 and their mother in 1939, when William, then a history lecturer at Welldone
University, returned to Workshop. He (8) _____ his job and set up house with Walter, who has
been (9) _____ the shop since their father’s death. (10) ____, the two cut themselves off from
the rest of the world.
Nothing that their parents had owned was ever moved or (11) _____ away. Towards the end of
their lives, it seems that they became (12) ____ of the value of what they had done, because
they began to put (13) _____ on various pictures and items of furniture, explaining where they
(14) _____ came from. Today, the house is open to the public and visitors quickly (15) _____
that it is the closest they are ever likely to come to time travel.

(0) A yet B still C just D even


1 A step B stamp C tread D trip
2 A then B for C from D so
3 A based on B according to C along with D as from
4 A close B deep C familiar D warm
5 A greeted B requested C invited D offered
6 A quantity B wealth C fund D sum
7 A absolute B whole C throughout D total
8 A gave up B finished off C ended with D got out
9 A leading B commanding C running D conducting
10 A Ever since B At the moment C From then on D That time
11 A removed B thrown C done D dismissed
12 A clear B aware C thoughtful D wise
13 A certificates B posters C messages D labels
14 A originally B at the earliest C from the start D sooner
15 A catch B regard C distinguish D realize

Part 2. Read the passage and circle the best answer A, B, C, or D for each question.

Algae is a primitive form of life, a single-celled or simple multiple-celled organism that is


able to conduct the process of photosynthesis. It is generally found in water but can also be
found elsewhere, growing on such surfaces as rocks or trees. The various types of algae
are classified according to pigment.
Blue-green algae, or Cyanophyta, can grow at very high temperatures and under high- 5
intensity light. This is a microscopic type of algae, and some species consist of only one
cell. Blue-green algae is the oldest form of life with photosynthetic capabilities, and
fossilized remains of this type of algae more than 3.4 billion years old have been found in
parts of Africa. 10

23
Green algae, or Chlorophyta, is generally found in fresh water. It reproduces on the
surfaces of enclosed bodies of water such as ponds or lakes and has the appearance of a
fuzzy green coating on the water. In large quantities, this type of algae may reproduce
enough to give a green color to an entire lake. 15
Brown algae, or Phaeophyta, grows in shallow, temperate water. This type of algae is the
largest in size and is most recognizable as a type of seaweed; kelp is a type of brown algae
that has grown to lengths of up to 200 feet. Its long stalks can be enmeshed on the ocean
floor, or it can float freely on the ocean’s surface. 20
Red algae, or Rhodophyta, is a small, delicate organism found in the deep waters of the
subtropics, where it often grows with coral. This type of algae has an essential role in the
formation of coral reefs: it secretes lime from the seawater to foster the formation of
limestone deposits.

1. What is the author’s main purpose?


(A) To show what color algae is
(B) To differentiate the various classifications of algae
(C) To describe where algae is found
(D) To clarify the appearance of the different types of algae
2. Which of the following is NOT true about algae?
(A) All types have only one cell
(B) It can be found out of water
(C) It can use photosynthesis
(D) It is not a relatively new form of life
3. The word “pigment” in line 4 means
(A) size (C) composition
(B) shape (D) color
4. The word “microscopic” in line 6 is closest in meaning to
(A) mechanical (C) visual
(B) tiny (D) bacterial
5. Algae remnants found in Africa are
(A) still flourishing (C) extremely old
(B) photogenic (D) red in color
6. Green algae is generally found
(A) on the ocean floor
(B) in fresh water
(C) throughout ponds and lakes
(D) surrounding enclosed bodies of water
7. The word “coating” in line 13 could best be replaced by
(A) clothing (C) warmth
(B) covering (D) sweater
8. Brown algae would most likely be found
(A) on trees (C) on rocks
(B) near green algae (D) in the ocean
9. According to the passage, red algae is
(A) sturdy (C) fragile
(B) huge (D) found in shallow water
10. This passage would most probably be assigned reading in a course on
(A) chemistry (C) botany
(B) physics (D) zoology

24
Part 3.Read the following leaflet and choose the most suitable heading from the list A – I for
each part of the leaflet. There are three extra headings which you do not need to use. Write
your answers in the space provided. 0 has been done as an example.

A Divisions among climbers


B Little advance warning
C Safety first
D Seeing improvement
E Easier than it looks
F More preparation
G Getting organized
H A new type of climbing
I Popular in many forms

0 I
Climbing is an overall term which covers a broad range of ways of going vertical. In Britain,
indoor climbing walls have caught on, competition climbing is featured on TV and the crags
and quarries are busy all year round with rock climbers.

1
Training for climbers was once virtually unheard of but there is now a wide variety of home
training aids designed to build up both fitness and stamina in fingers, hands and arms. Fitness,
strength, agility, stamina, skill and intelligent thinking are part of all outdoor activities and
especially important in climbing  outdoors or indoors.

2
At one time there was, almost a standard career path for novice climbers to trace. They started
with local rock-climbing and then progressed to some of the classic routes further afield in the
greater ranges. Along the way, they could branch out into a range of disciplines from solo
climbing to the specialist techniques of ice climbing. But it was all outdoors. These days,
climbers may concentrate their efforts solely on indoor climbing, on artificially constructed
‘rock’ walls of intricate difficulty. Almost every major town now has an indoor climbing wall
built inside once disused buildings, as well as in modern sports centers.

3
There are heated debates within the climbing world between the traditionalists, who use
minimal aid outdoors, and those who use drills and bolts for greater assistance on routes that
otherwise wouldn’t be practical or would be beyond their ability. Similarly, indoor wall
climbing fans are often dismissed by the traditionalists as gymnasts who have no feel for the
spirit of ‘real’ climbing.

4
Whatever the approach, climbing equipment itself is all about protection. It is designed to allow
the climber to concentrate on putting the climbing moves together without paying a harsh
penalty when they don’t work. Harnesses, helmets, rock shoes, ropes and nuts and bolts are all
about limiting the potential damage and a fall and keeping the mind focused on planned ascent
rather than abrupt descent.

5
Competition climbing is one of Britain’s fastest growing sports. This rapid growth is a
reflection, in part, of the sport’s relative youth. It was only in 1987 that climbing’s governing
body, the International Union of Alpine Associations, first set out the rules and regulations

25
which guide international championships. Before then, competitions were arranged on an
individual basis and were, primarily, judged on speed rather than technical ability.

Part 4. Fill each blank with one suitable word. Write your answers in the space provided
below the passage.

As I stepped out of the train I (1) _____ unusually solitary, since I was the only passenger
alight. I was accustomed to arriving in the summer, when (2) ____ makers throng coastal
resorts, and this was my first visit when the (3) _____ was over. My destination was a little
village eight miles distant (4) ____ the road, but only four if you took the cliff path over the
moor. This I always (5) ____, unless it was raining: and I left my luggage at the bus office
beside the (6) _____ station, to be conveyed for me on the next bus, so that I could enjoy my
walk unhampered by a suitcase.
It took me (7) _____ a few minutes to come to the foot of the cliff path. Half way up, I paused
to (8) _____ the sight of the purple hills stretching away to my right and to my left the open sea.
When I (9) _____ the top I had left all signs of habitation (10) _____ me. The moorland turf
was springy under my feet, the air was like wine and I felt rejuvenated and intoxicated with it.

Your answers:
1 ........................................ 6 .....................................
2 ........................................ 7 .....................................
3 ........................................ 8 .....................................
4 ........................................ 9 .....................................
5 ........................................ 10 ...................................

IV. WRITING

Part 1. Finish the second sentence in each pair in such a way that it means the same as the
sentence before it.

1. You should make an effort to get out and about more.


It’s high time ..................................................................................................................................
2. It seems as if there is a slight deterioration in his physical condition.
His physical condition ...................................................................................................................
3. I have forgotten that commentator’s name but he’s very well-known.
That commentator, ........................................................................................................................
4. We can say that the leisure industry will be the money spinner of the future.
The leisure industry .......................................................................................................................
5. It was overeating that caused his heart attack.
If ....................................................................................................................................................

26
Part 2. Write the second sentence in such a way that it is as similar as possible in meaning to
the original sentence. Use the word given in bracket and other words as necessary. Do not
change the form of the given word.

1. The house has got everything except a large garden. (lacks)


........................................................................................................................................................
2. I’m afraid to say that we haven’t got any oil left. (up)
........................................................................................................................................................
3. The film is similar to Shakespeare’s Hamlet in a number of ways. (bears)
........................................................................................................................................................
4. In all probability we will finish the project on Thursday. (chances)
........................................................................................................................................................
5. The Embassy said it would not be necessary for me to get a visa. (need)
........................................................................................................................................................

27
Part 3. Study the chart carefully and write a report of about 150 words for your examiner(s)
describing the information given in the chart.
Test Scores of 2002 Upper-secondary
School Students in English, Literature,
and Mathematics by Amount of
Homework per Week
Percent Corect
60

40

20

English Literature Mathematics

Subject Areas:
Less than 1 hour
1 to less than 5 hours
5 or more hours

......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................

28
Part 4. Some people believe that the best way of learning about life is by listening to the
advice of family and friends. Others believe that the best way of learning about life is through
personal experience. Which position do you agree with? Use specific reasons and examples
to support your answer. (about 250 – 300 words)

.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.......................... ...............................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................................

29
KEY TO TEST B
I. LISTENING. 30 points. 2 points for each correct answer.

1. 40 6. scanner 11. A
2. student(s) 7. 95102975 12. B
3. 2(two) hours 8. name 13. D
4. 8 – 10; 9-5 9. eating; drinking 14. C
5. resource card 10. A 15. C

II. LEXICO-GRAMMAR. (70 points)

Part 1. 15 points. 1 point for each correct answer.


1. C 6. B 11. D
2. D 7. C 12. D
3. C 8. C 13. A
4. A 9. C 14. D
5. A 10. A 15. D

Part 2. 10 points. 1 point for each correct answer.

1. stringed-like  string-like 6. a  the


2. indispensably  indispensable 7. downs  down
3. touching  touched 8. delicate  delicately
4. works  work 9. With  Without
5. in  into 10. like  as

Part 3. 10 points. 1 point for each correct answer.

1. responsibility 6. suspicious
2. comparatively 7. pleasure
3. contributions 8. impressive
4. priestesses 9. Apparently
5. injuries 10. youngsters

Part 4. 15 points. 1 point for two correct answer.

1. had been marching 6. found 11. called


2. soaked 7. realized 12. did not know
3. carried 8. had been watching 13. were
4. found 9. left 14. had almost given up
5. (were) traveling 10. were not touched 15. woke

30
Part 5. 10 points. 1 point for each correct answer.

1. up 6. in
2. of 7. to
3. over 8. on
4. along 9. down
5. toward(s) 10. into

Part 6. 10 points. 1 point for each correct answer.

1. a 6. the
2. the 7. the
3. a 8. 0
4. the 9. the
5. 0 10. a

III. READING (40 points)

Part 1. 15 points. 1 point for each correct answer.

1. A 6. D 11. B
2. B 7. D 12. B
3. B 8. A 13. D
4. A 9. C 14. A
5. C 10. C 15. D

Part 2. 10 points. 1 point for each correct answer.

1. B 6. B
2. A 7. B
3. D 8. D
4. B 9. C
5. C 10. C

Part 3. 10 points. 2 points for each correct answer.

1F 2H 3A 4C 5G

Part 4. 15 points. 1 point for each correct answer.

1. felt 6. railway
2. holiday 7. only
3. season 8. enjoy
4. by 9. reached
5. did 10. behind
31
IV. WRITING (60 points)

Part 1. 5 points. 1 point for each correct answer.

1. It’s high time you made an effort to get out and about more.
2. His physical condition seems to be deteriorating slightly.
3. That commentator, whose name I have forgotten, is very well-known.
4. The leisure industry can be said to be the money spinner of the future.
5. If he hadn’t overeaten, he wouldn’t have had a heart attack.

Part 2. 5 points. 1 point for each correct answer.

1. The only thing the house lacks is a large garden.


2. I’m afraid to say that we’ve used up all the oil.
3. The film bears some resemblance to Shakespeare’s Hamlet.
4. The chances are that the project will be finished on Thursday.
5. The Embassy said I didn’t need to get a visa.

Part 3. 20 points

Part 4. 30 points

The impression mark given to each of Parts 3 and 4 is based on the following
scheme:

Content: accounts for 50% of the total mark. To be given the maximum of 50%
for the content, the candidate should provide all main ideas and details as
appropriate.

Language: accounts for 30% of the total mark. To be given the maximum of 30
% for language, the candidate should use variety of vocabulary and structures
appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school
students.

Presentation: accounts for 20% of the total mark. To be given the maximum of
20% for presentation, the candidate should write with coherence, cohesion and
can use appropriate style and linking devices appropriate to the level of English
language gifted upper-secondary school students.

TOTAL 200 POINTS

32