Sie sind auf Seite 1von 30

URRENT EVENTS (National and International)

for LET Takers


TAKE TIME TO READ THIS. I'M SURE MAY LALABAS DITO
1. This program was launched by the DOTr which greatly affected transport groups and resulted to several transport
strike because one of its provisions includes phasing out of jeepneys.
A. PUV Modernization Program
B. Jeepney Phaseout Program
C. Jeepney Modernization program
D. None of these
2. One hundred-three (103) shipping containers from Canada which were falsely declared as plastic scraps for recycling
were sent to the Philippines from June 2013 to January 2014. What do these containers have?
A. Fruits
B. Old clothes
C. Garbage
D. Illegal drugs
3. On July 23, 2018, a total of 184 lawmakers booted him out as Speaker of the House, the same day the 17th Congress
opened its 3rd regular session.
A. Danilo E. Suarez
B. Pantaleon Alvarez
C. Rodolfo Fariñas
D. Juan Miguel Zubiri
4. He was the controversial Tanauan, Batangas mayor who was assassinated by an unknown sniper during a flag-raising
ceremony.
A. Mayor Anthony Palili
B. Mayor Meynardo Sabili
C. Mayor Antonio Halipi
D. Mayor Antonio Halili
5. On June 4, 2018, twenty-five people died after this volcano in Guatemala erupted.
A. Pacaya
B. Acatenango
C. Santa Maria
D. Volcan de Fuego
6. The date when the Philippines won against China on its case on the Permanent Court of Arbitration.
A. July 27, 2016
B. July 13, 2016
C. July 11, 2016
D. July 12, 2016
7. A rainfall advisory from PAG-ASA which means 30mm and up of rainfall is expected for the first one hour and has
possibility to cause severe flood. Response to this warning should be immediate evacuation due to flooding.
A. Yellow
B. Blue
C. Red
D. Orange
8. On May 18, 2018, this museum was opened to the public for the first time. It is hosted inside the building formerly
occupied by the Department of Tourism within Rizal Park near the Agrifina Circle.
A. National Museum of the Philippines
B. Museo Pambansa
C. Museum of Contemporary Art and Design
D. National Museum of Natural History
9. On February 2, 2018, President Rodrigo Duterte signed____________or the Free Irrigation Service Act, a law that
waives irrigation fees for farmers who own 8 hectares of land or less.
A. Republic Act No. 11969
B. Republic Act No. 10169
C. Republic Act No. 10969
D. Republic Act No. 10968
10. It is the country that hosted the Trump-Kim Summit last June 12, 2018.
11. Singapore
B. Malaysia
C. Japan
D. China
12. Last April 26, 2018, this world- famous island was closed to tourists for six months and will undergo rehabilitation.
A. Camiguin island
B. Guimaras island
C. Samal island
D. Boracay island
13. The Barangay and Sangguiang Kabataan elections were held on:
A. May 13, 2018
B. May 16, 2018
C. May 15, 2018
D. May 14, 2018
14. Benham Rise is a 13-million hectare underwater plateau located near Aurora. The area is solely claimed, as part of its
continental shelf, by the Republic of the Philippines, which was confirmed by the United Nations Commission on the
Limits of the Continental Shelf on April 12, 2012. Thru the Executive Order No. 25, President Duterte renamed the
underwater plateau. What do we call Benham Rise now?
A. Maharlika Rise
B. Benham Continental Shelf
C. Philippine Rise
D. Aurora Rise
15. The current Senate President of the 17th Congress.
A. Aquilino Pimentel
B. Franklin Drilon
C. Alan Peter Cayetano
D. Vicente Sotto
16. On his 3rd SONA, President Duterte told the Members of the Senate to urgently pass this law to put in place a policy
that will address our competing land requirements for food, housing, businesses, and environmental conservation.
A. None of these
B. National Land Use Act
C. Comprehensive Land Reform Law
D. Anti-Illegal Land Conversion Act
17. He was an English theoretical physicist, cosmologist, and author and was famous for his scientific works about black
holes. He died on March 13, at the age of 76.
A. Alan Guth
B. Timothy Berners-Lee
C. Sir Roger Penrose
D. Stephen William Hawking
18. On January 1, 2018, the Republic Act No. 10963, widely known as the TRAIN Law took effect. What does TRAIN stand
for?
A. Tax Reform for Accelerated Inclusion
B. Tax Reform for Added Income
C. Tax Reform for Acceleration and Inclusion
D. Tax Reform for Acceleration and Income
19. Where was the remains of the late President Ferdinand Marcos buried on October 18, 2016?
A. Libingan ng mga Bayani
B. Batac, Ilocos Norte
C. Heritage Park
D. Laoag, Ilocos Norte
20. Who is the Filipina weightlifting athlete who won a silver medal in the recent 2016 Rio Olympics held in Brazil?
A. Hyedilin S. Frias
B. Hidilyn F. Frias
C. Hidilyn S. Diaz
D. Hidilyn F. Diaz
21. On September 21, 2017, President Duterte through Proclamation No. 319, declared the
__________________________.
A. Marcos Day of Protest
B. Martial Law Memorial Day of Protest
C. Martial Law Day of Protest
D. National Day of Protest
22. A rainfall advisory from PAG-ASA which means 7.5mm-15mm of rainfall is expected for the first

22. A rainfall advisory from PAG-ASA which means 7.5mm-15mm of rainfall is expected for the first one hour and has
possibility to occur continuously. It advises people to MONITOR.
Red
A. Yellow
B. Orange
C. Blue
23. She was removed from office by way of an 8–6 decision by the Supreme Court over a quo warranto petition,
rendering her appointment as Chief Justice null and void.
A. Maria Lourdes Sereno
B. Conchita Carpio-Morales
C. Ma. Merceditas N. Gutierrez
D. Teresita Leonardo-de Castro
24. It was an ISIS-affiliated local terrorist group which took over Marawi City.
A. Jemaah Islamiyah
B. Abu Sayyaf
C. NPA
D. Maute Group
25. She created history for the Philippines at the 2018 Asian Games by winning the first ever gold medal for the
Philippines in both women's individual and women's team event in Asian Games golf competitions.
A. Kiyomi Watanabe
B. Yuka Saso
C. Hidilyn Diaz
D. Margielyn Didal
26. When was the last Presidential Elections which resulted to the victory of President Rodrigo Duterte?
A. May 10, 2016
B. May 9, 2016
C. May 15, 2016
D. May 14, 2016
27. She won the 4th and last gold medal for the Philippines in the 2018 Asian Games women's street skateboard event in
Jakarta and Palembang, Indonesia.
A. Margielyn Didal
B. Yuka Saso
C. Lois Kaye Go
D. Bianca Pagdanganan
28. In his 3rd State of the Nation Address (SONA), President Rodrigo Duterte's speech lasted for how many minutes?
A. 48 minutes
B. 35 minutes
C. 40 minutes
D. 30 miniutes
29. Medinilla magnifica, or rose grape is a flowering plant native to the Philippines. It is featured on the newly-designed
10-peso coin issued by the BSP last March 2018. What is the local name of this plant?
A. Kapa-kapa
B. Tayabak
C. Waling-waling
D. Katmon
30. It was the date when President Duterte declared Martial law in the whole island of Mindanao.
A. May 25, 2017
B. September 21, 2017
C. May 21, 2017
D. May 23, 2017
31. He is the Philippine president who implemented the Nationwide Smoking Ban.
A. Rodrigo Duterte
B. Benigno Aquino III
C. Joseph Ejercito Estrada
D. Fidel Ramos
32. An Executive Order issued by President Duterte which allows accessibility of documents and other transactions in
the government to ensure transparency and accountability.
A. None of these
B. Freedom of Information
C. Anti-dynasty law
D. Reproductive health law
33. It is also known as PHL-Microsat-1, a Philippine microsatellite launched to the International Space Station (ISS) in
March 23, 2016.
A. Diwata 1
B. Diyosa 1
C. Encantadia 1
D. Marikit 1

Queencess Devie

1. Saan ginanap ang ikaapat na SONA ng Pangulo?


A. Batasang Pambansa
B. Malacañang Palace
C. Supreme Court
D. Ombudsman

2. Ayon sa POLS ASIA SURVEY, ang approval rating ng pangulo at ____.


A. 91%
B. 90%
C.85%
D. 81%

3. Longest SONA of Pres. Duterte.


A. 1st SONA
B. 2nd SONA
C. 3rd SONA
D. 4th SONA

4. Senate President: Sen. Vicente Sotto III


House of Speaker:_________________
A. Sen. Bong Go
B. Sen. NATO De La Rosa
C. Sen. Grace Poe
D. Sen. Alan Peter Cayetano

5. According to Pres. Duterte, he will end his term _________ .


A. commanding
B. fighting
C. implementing
D. legislating
6. Who is the PAGCOR Head?
A. Andrea Domingo
B. Gina Lopez
C. Maria Lourdes Sereno
D. Gringo Honassan

7. The ff. are among the 5 agencies that need improvement on their services EXCEPT
A. LTO
B. SSS
C. PAG-IBIG
D. BSP

8. DICT Sec. _________ will be the lead man in providing fast and reliable TELECOM service.
A. Sec. Honassan
B. Sec. Briones
C. Sec. Lacson
D. Sec. Cayetano

9. Pres. Duterte proposed __________ for high school students.


A. national academy sports
B. free instructional materials
C. free internet/ WiFi
D. basic education

10. According to Pres. Duterte __________ are poverty creator that's why we need a Department of Disaster Resilience.
A. Natural Disaster
B. Manmade Calamities
C. Conflicts
D. Inflation

11. _________ a day lost due to traffic congestion in Metro Manila.


A. P3.58
B. P2.56
C. P2.10
D. P8.90

12. Most of Pres. Duterte's cabinet are __________.


A. Police Officers
B. Businessmen
C. Lawyers
D. Military Men

13. DENR Sec. ________ rehabilated Boracay for 6 months.


A. Medialdea
B. Simatu
C. Panelo
D. Briones

14. Coconut Levy Fund is a _________ money.


A. Sacred
B. Valuable
C. Significant
D. Precious

15. According to Pres. Duterte, the youth now are _______ of patriotism and love of country.
A. Hope
B. Symbol
C. Bereft
D. Medium

16. 85%: Approval Rating


__: Disapproval Rating
A. 3%
B. 1%
C. 8%
D. 9%

17. The longest SONA of Pres. Duterte lasted for _______.


A. 2 hrs.
B. 2 1/2 hrs.
C. 1 hr.
D. 1 1/2 hrs.

18. Alan Peter Cayetano is the newly elected House Of Speaker. Mikee Arroyo voted him and __________ nominated
him.
A. Paulo Duterte
B. Sarah Duterte
C. Pia Cayetano
D. Cynthia Villar

19. According to Professor Edmund Tayao, __________ is a Gate Keeper.


A. Sen. Bong Go
B. Sen. Bato De La Rosa
C. Chief of Staff Benjamin Madrigal Jr.
D. Chief Albalyalde

20. As President Duterte ends his SONA, he said that he dream of a Philippines better than where he ______ with.
A. grow up
B. cope
C. serve
D. love

CA
1. A
2. C
3.B
4. D
5. B
6. A
7. D
8. A
9. A
10. A
11. A
12. D
13. B
14. A
15. C
16. A
17. A
18. A
19. A
20. A.

Queencess Devie

Mga LYRICS na tatagos sa inyong puso: “I'm afraid to fly And I don't know why I'm jealous of the people who Are not
afraid to die It's just that I recall Back when I was small Someone promised that they'd catch me And then they let me
fall And now I'm fallin' Fallin' fast again Why do I always take a fall When I fall in love” ——Trust vs. Mistrust (Infant ——
18 months) “Kung hindi rin tayo sa huli Aawatin bang sarili na ibigin Kang muli?” —— Autonomy vs. Shame/Doubt (18
months —— 3 years) “Ngunit kailangan nang tapangan At sabihin ang nararapat Na hindi na nga Hindi na nga Alam kong
huli na Pero 'di ko kayang bumitaw Ika'y masasaktan Dahil pangako ko'y walang iwanan Alam kong huli na Alam kong
hindi na nga mahal” —— Initiative Vs. Guilt (3—5 years old) “ You say I'm crazy 'Cause you don't think I know what
you've done But when you call me baby I know I'm not the only one ” —— Industry vs Inferiority (5—13 years old) “Kahit
ako’y titibo-tibo, Puso ko ay titibok-tibok pa rin sa’yo” —— Identity vs. Role Confusion (13—21 years old) “If you just
realize what I just realized Then we'd be perfect for each other and we'd never find another Just realize what I just
realized We'd never have to wonder if we missed out on each other, now” —— Intimacy vs. Isolation (21—39 years old)
“And I will stumble and fall I'm still learning to love Just starting to crawl Say something, I'm giving up on you I'm sorry
that I couldn't get to you Anywhere, I would've followed you Say something, I'm giving up on you” —— Generativity vs.
Stagnation (40 — 65 years old) “I had all and then most of you Some and now none of you Take me back to the night we
met I don't know what I'm supposed to do Haunted by the ghost of you Oh, take me back to the night we met” —— EGO
INTEGRITY vs. Despair (65 years old — death) Erik Erikson’s Psychosocial development

Queencess Devie

You are applying for a teaching job. Which type of portfolio should accompany your application letter ? A. Development
Portfolio B.Evaluation Portfolio C. Showcase Portfolio D. Assessment Portfolio

Queencess Devie

developmental- for progress


showcase- best work
documentary- daily observation
evaluation- standard

SORRY PO, SUMMARY LANG UNG NASULAT KO

You replied to Arvin Jason

D?

Let's find out.

You replied to Enchang

B.

Nag debate pa sila, lain'2 ang answer sa ilang reviewer

Bdw guys, mao na akong gi mean sa portfolio.


MacroSkills sa ProfEd

K-12 daw daghan pod.

Erikson pod guysss...

Queencess Devie

CTUAL LET in Middle East August 2019

Gen ed ito mga lumabas


1. Prime factor of 273
2. Prime factor of 56
3. Tanong na 8% of 3mthns of 6000 ans 6120
4. Filipino American- Bienvenido santos
5. Father of modern psychology
6. Shape of the earth - Sphere
7. Shape of a brick
8. Skype
9. Brain of the computer- CPU
10. Wife of Andres Bonifacio- gregoria de jesus
11. Earliest form of writing- alibata
12. Unang tao sa pinas - negritos
13. Salitang ugat ng saliksik
14. Salitang ugat ng pag babago
15. The proposed project ___ within the budget of the school
16. Impertinent - irrelevant
17. Transmuted - Change
18.The empty board ___ on the table
19. She wrote a “First-rate”report - excellent
20. Cleanliness
21. Reciprocal
22. First labor union in the country- union obrero democratica
23. religious missionaries first arrived in the phils-Augustinians
24. Father of local government code
25. Prime numbers are there in between 1-100
26. How many ways can 5 girls in row of 5 seats
27. The sum of three consecutive intergers 123
28. Modernisasyon ng wikang pambansa- 1974
29. Damage DNA- mutation
30. What is true about Metalloids
31. Acid rain

Prof.ed
1. Erik erikson theory paulit ulit ilang questions ang about sa theory nia
2. Blooms taxonomy
3. Learning of and learning for
4. Types of assessment
5. Pragmatism
6. Piaget
7. Tabularasa
8. Mean,median
9. Curriculum assessment
10. Learner centered
Best General Education
1. He is the first Asian writer to receive the Nobel Prize. (Rabindranath Tagore)
2. He is considered as the greatest English writer and also known as the “Bard of Avon”. (William Shakespeare)
3. This Shakespeare’s play is a story of a man whose downfall was caused by overwhelming ambition for power.
(Macbeth)
4. He is known as the father of horror stories. (Edgar Allan Poe)
5. He is known as the Father of English Essays. (Francis Bacon)
6. This Omar Khayam’s work has the theme “Grasping pleasure while you can”. (Rubaiyat)
7. This short story by Edgar Allan Poe has the theme which is similar to the theme of “Poison Tree”. (The Cask of
Amontillado)
8. He is a Filipino writer whose stories and poems depict Filipino-Spanish cultural beliefs and traditions. (Nick Joaquin)
9. He was the first Filipino National Artist for Literature awarded in 1973. (Jose Garcia Villa)
10. He is a Filipino migrant whose fiction stories reflect the Filipino’s concept of American culture. (Bienvenido Santos)
11. He is called a “comma poet” because he used commas extensively in his works. (Jose Garcia Villa)
12. This is a collection of Indian beast fables originally written in Sanskrit. (Panchatantra)
13. This is the first great work of English literature. (Beowulf)
14. This is the greatest lyric poem in the literature of the world. (Psalms of King David)
15. This is a folk song that originated in Pampanga. (Atin Cu PungSingsing)
16. He is known as the greatest Indian writer of all time.” (Kalidasa)
17. He is called the “Morning Star” of English literature. (Geoffrey Chaucer)
18. He is the first man to replace myth with natural laws. (Thales of Miletus)
19. This is a collection of Indian sacred hymns. (Rig Veda)
20. This is a collection of Indian religious text. (Upanishad)
21. He is regarded as the greatest haiku poet. (Matsuo Basho)
22. He is recognized as the father of American literature. (Washington Irving)
23. He was the first mythical geographer who was recognized due to his vivid descriptions of lands and people
encountered by his
hero, Ulysses. (Homer)
24. He is a famous composer from Angono, Rizal, and was given a National Artist Award. (Luis San Pedro)
25. This is regarded as the most influential book in the history of English civilization. (The King James Bible)
26. This is a popular Philippine secular poetry in octosyllabic quatrains. (Korido)
27. It is a medieval German epic. (Nibelungenlied)
28. He is known as the master of “local color” because of his Pickwick Papers. (Charles Dickens)
29. It is a story of a man’s effort to save his King from a monster. (Beowulf)
30. It is Jonathan Swift’s satire on human folly and stupidity. (Gulliver’s Travel)
31. He is a Philippine National Artist awardee for Literature, and used free verse and espoused the dictum, "Art for art's
sake“. (Jose
Garcia Villa)
32. This is known as epic of Ifugao. (Hud-hud)
33. These poems are often erotic and espouse CARPE DIEM or “seize the day”. (Cavalier Poems)
34. This is known to be the very first successful short story in English written in 1925 by Paz Marquez Benitez. (Dead
Stars)
35. She wrote the most exquisite love poems of her time in “Sonnets from the Portuguese”. (Elizabeth Barrett Browning)
36. This is a very long poem about a pilgrimage from London to Canterbury. (Canterbury Tales)
37. He is a Japanese poet who won the Nobel Prize for literature in 1968. (Yasunari Kawabata)
38. This Indian epic which is considered as the longest poem ever written is made up of almost 100,000 couplets divided
into 18 parvans or sections. (Mahabharata)
39. This was the era of knights, chivalry, and castles in English literature. (Middle Ages)
40. This is known as epic of Visaya. (Maragtas)
41. This a popular Philippine secular poetry in dodecasyllabic quatrains. (Awit)
42. He is popularly known as “HusengSisiw”. (Jose Dela Cruz)
43. This period of English literature literally means “rebirth” in French. (Renaissance)
44. This is the first novel in English written by a Filipino writer in 1921. (Child of Sorrow, ZoiloGalang)
45. From which Francis Bacon’s essay is this line taken “Some books are to be tasted, others are to be swallowed, and
some few to
be chewed and digested”? (Of Studies)
46. This is the National Epic of England. (Beowulf)
47. He is known as the Father of English Tragedy. (Christopher Marlowe)
48. From which Shakespeare’s play are these lines taken “Good night, good night! Parting is such sweet sorrow that I
shall say good night till it is morrow”? (Romeo and Juliet)
49. He is the first black Nigerian writer to be awarded the Nobel Prize for literature in 1986. (Wole Soyinka)
50. This is an epic of Ilocanos. (Biag Ni Lam-Ang)
51. What is Stevan Javellana's 1947 novel that captured the moving tale of the cruelty and the bravery of the war years?
(Without Seeing the Dawn)
52. What is Carlos Bulosan’s 1946 literary work that tells about the painful reality of the American dream? (America Is in
the Heart)
53. He has been described as "arguably the most distinguished man of letters in English history”. (Samuel Johnson)
54. This is the National Epic of America. (The Song of Hiawatha)
55. This poem commemorates the life of a public leader, Abraham Lincoln. (O Captain! My Captain!)
56. This literary work is believed to have triggered the American Civil War. (Uncle Tom’s Cabin)

Queencess Devie

LET
1. reas0n must be used in understanding the existence of g0d~st. th0mas aquinas
2. str0ng sense of self efficacy,w/c is N0T reflective of him/her?~av0id challenging task
3. matriarchal~m0ther
4. type of c0operative w/c pr0m0ted thrift am0ng members and create funds in order to be able to grant loans~credit
5. s0cial netw0rk services available~faceb0ok
6. internet~inf0rmati0n highway
7. prime fact0rs of 56~7x2x2x2
8. t0tal am0unt after adding 8% interest f0r 3m0. of php.6,000~ 6,120
9. kailan nagsimula ang pagkakar0on ng m0dernisasy0n ng wikang pambansa~1987
10. gen.narcis0 claveria~surnames
11. t0wn centers of cabeceras-reducci0n
12. marcel0 H. del pilar~frail0cracia
13. taking away life with0ut due pr0cess~salvaging
14. best describes the divisi0n of legislature in senate and h0use of representatives~bicameralism
15. judiciary check on the executive branch~declaring an act of the president unc0nstituti0nal
16. adult citizens~c0mmunity tax
17.merit0cracy~leadership by the pe0ple of talent
18. writ of habeas data~privacy of inf0.
19. s0cial and envir0nmental justice interc0nnecti0n~industrialized c0untries' t0xic to p0orer c0untries
20. salitang ugat ng SINUKUAN~suko
21. pagpapalitan ng mga ideya,0piny0n,salaysay, sa pamamagitan ng mga sagisag ay tinatawag na~talastasan
22. malakas ang b0ses m0~(PANG-URI)
23. pr0tons in the at0m of SILIC0N~14
24. 1s2 2s2 2p2~c0nage(c0inage)
25. human f0rm of repr0duction~fertilizati0n
26. main 0rgan f0r respirati0n~lungs
27. structures are essential f0r cyt0kinesis,am0eboid m0vement, and changes in cell shape~micr0filaments
28. rectangular book of steel has dimensi0ns of 5mx10mx15m and weights,1,000N~On the 10m by 15m side
29. feeding c0nnec. bet.all life f0rms~f0od web
30. plants cap. energy~chl0r0phyl
31. latest~news on tv
32. on the use~0n harmful insec.
33. impertinent~irrelevant
34. she is my sunshine~metaph0r
35. red letter day~idi0ms
36. hispanicfilipin0~nick j0aquin

Queencess Devie
Previous LET
The last BLAST GENED BOOSTERS!
1. Black sheep --- metaphor
2. Love sonnets -- Ophelia Dimalanta
3.Tatlong tuldok na sunod sunod -- Ellipses
4. Phantom of Delight -- Metaphor
5. Tinkle, tinkle, tinke -- Onomatopoeia
6. Naghihiwalay sa mga salita -- Kuwit
7.Pangatnig na nagbubukod -- Pamukod
8. Largest desert -- Sahara
9. First religious missionary in the Philippines -- Augustinians
10 Founder of La Solidaridad/Greatest Orator -- Graciano Lopez-Jaena
11. Ang paksa ay ibinibigay bago magsimula ang talumpati -- Impromptu
12. Term of Marcelo H. del Pilar to friars -- Frailocracia
13.Arena theater proponent -- Severino Montano
14. Released by plants at night -- Carbon dioxide
15. Sala theater proponent -- Naty Crame Rogers
16. Shape of a brick - Rectangle
17. Protein shell of a virus -- Capsid
18. Hair-like structure -- Cilia
19. Author of Annabel Lee -- Edgar Allan Poe
20. Novels in letters -- Epistolary
21. Birthplace of Rizal -- Calamba, Laguna
22. Real name of Mark Twain -- Samuel (Langhorne) Clemens
23. Writ of Amparo -- Right to life, liberty, and security
24. Writ of Habeas Corpus -- Demand presence of the accused
25. Penicillin discoverer -- Alexander Fleming
26. Author of Doctrina Christiana -- Fray Juan de Plasencia
27. Light travels fastest -- Air
28. Protons of Silicon -- 14
29. Funji -- Yeast
30. Law of Bicameralism -- Jones Law
31. Pagbabagong anyo ng bayan -- Reduccion
32. Permutation 9P9 -- 362,880
33. Absolute mean -- 14.35/14.5
34. Agreement between Legazpi and Datu Sikatuna) -- Blood Compact (Sandugo
35. Hierarchy of Needs proponent -- Maslow
36. Oldest religion in Asia – Hinduism
37. Enrolled bills becomes a law - 90 days
38. "Lapse" - 30 days
39. SONNET – Lyric poem consists of 14 lines
40. HAIKU – Japanese poem about nature. 5, 7, 5 (3 lines and 17 syllables)
41. TANKA – Japanese poem: 5 lines, 31 syllables
42. BLACK VERSE – with meter but no rhyme
43. DRAMATIC MONOLOGUE – written in form of speech for individual character.
44.ELEGY – death of individual
45. EPIC – tells a story about heroic figure
46. EULOGY – message for the dead
47. FREE VERSE (vers libre) – without meter but with rhyme
48. IDYLL (Idyl) – peaceful, idealized country scene LYRICS - thoughts and feelings
49. NARRATIVE – tells story
50. ODE -typically serious/meditative nature, type of Lyric
51. PASTORAL –rural life in peaceful & romanticized way
52. AIMS OF ERAS PRE-SPANISH – survival and conformity
53. SPANISH – Christianity/Religion
54. AMERICAN – democratic ideals and way of life
55. COMMONWEALTH – moral character, efficiency
56 .JAPANESE – progress
*gen ed - haiku 575
*tanaga 7777
*tangka 57577
*Tree releases carbon dioxide during? ~ evening
* tatlong tuldok na sunod-sunod = elipsis
*town criers~~~umalohokan
*Meaning of TOS ~~~table of Specifications
*Sage on stage ~~dispenser of knowledge
*Sa TLE lumabas ang Ohms Law sa electricity.
*sa plumbing naman-Which pipe is used through which rainwater passes from the root down to the ground. Answer po
is DOWNSPOUT
*End product ng citric acid?
*Negative effect of extended family~ FAVORITISM.
*Bicameralism~~ Jones Law
*Ang _____ay ang bantas na ginagamit sa pagitan ng panlaping IKA at Tambilang~~~GITLING
*"She is a lovely rose" is an example of~~metaphor
*Had I studied very well, I _________ rewarded with vacation in the US~~would have been
*"She is a lovely rose" is an example of~~metaphor
*Had I studied very well, I _________ rewarded with vacation in the US~~would have been
*_________ is an example of a non pathogenic microorganism~~ Probiotics as bifidobacterium
*First labor union in the Philippines~~~Union Obrera Demokratika
*The only remnant after world war II~~Philippine Independent Church

Queencess Devie

LITERATURE is LIT

Robert Browning - dramatic monologue style of writing


Wole Soyinka - 1st African Nobel Laureate
PLOT - most important in Aristotle's Poetics
"The Prince" by Niccollo Machiavelli - a political power handbook
"The Little Prince" by Antoine de Saint-Exupery
Fyodor Dostoevsky - most common theme of writing: enormous contradictions of human nature
Lyric poetry - about emotions/feelingsb musical accompaniment; not intended to be sung
Ballad - narrative poem; intended to be sung
Epistolary - a compilation of works or series of documents or letters with connection; popular in the 18th Century
Picaresque - stories about the adventures of a low-class indivudual (example: Robinhood)
Mahabharata - the true epic of India with mythology and religion
Gilgamesh - 1st heroic narrative of world literature
"Ode to a Grecian Urn" by John Keats - about beauty; "A thing of beauty is a joy forever."
"War and Peace" by Leo Tolstoy - about the Napoleonic invasion of Russia
"Kublai Khan" by Coleridge - a collection of dreams stimulated by drugs
HAIKU - Japanese poem about transitoriness of life; captures a moment to memorialize
Lord Tennyson works:
-Break, break, break
-Breaking the Bar
-In Memoriam
-My Last Duchess
Blank verse poetry - no rhyme; with meter
Free verse - no rhyme; no meter; a characteristic of Modernism poetry
"A Rose is a Rose, is a Rose" by Gertrude Stein - she is one of the "Lost Generation" writers
Filipino local color style - Manuel Arguilla's "How My Brother Leon Brought Home A Wife"
American local color style - Mark Twain's (Samuel Langhorn Clemens) "Adventures of Huckleberryfin" and "Life on
Mississippi"
Marks of Post-Modernism:
-intertextuality
-metafictionality
"The Filipino Rebel" by Stevan Javellana - story of a woman torn between love & obedience
"A Child of Sorrow" - 1st English Philippine novel
"Bamboo in the Wind" by Azucena Grajo Urranza - last desperate effort of Filipinos to be free from colonization
Sucesos Felices - 1st newsletter in

Queencess Devie

SUBJECT VERB AGREEMENT RULES


Rule 1 - Singular subjects take singular verbs. Plural subjects take plural verbs.
1. The bee BUZZES every night.
2. The bees BUZZ every night.
3. She HAS a new book.
4. We HAVE many things in common.
5. He IS our mentor and adviser.
Note: The Pronouns I and You always take a plural verb.
1. I ENJOY being with my friends.
2. You ARE so beautiful.
3. I LIKE you a lot.
Rule 2 – Compound subjects or subjects joined by “and” take a plural verb.
1. My father and my brother VISIT me every year.
2. Juan and Ana SERVE in their lunch.
3. Charles and James WERE busy last week.
Rule 3 – When the subject words are joined by or, neither/nor, either/or & not only/but, the verb agrees with the
subject closest to it.
1. Your father or your sisters ARE going to take care of Anna.
2. Your sisters or your father IS going to take care of Anna.
3. Either her friend or her mother HAS the money.
4. Neither her uncle nor her aunts HAVE the money.
Rule 4 – The indefinite pronouns: no one, anyone, everyone, someone, anybody, everybody, somebody, nobody,
anything, everything, something, are always singular. They take singular verb.
1. No one IS above the law.
2. Everyone HAS the right to education.
3. Everything HAPPENS for a reason.
While indefinite pronouns like both, many, several, few, others, are always plural.
1. Many singers FIND it easy to release their stress.
2. Several of the trees WERE cut down.
3. Few of our members DON'T want to participate.
Some indefinite pronouns like all, any, more, most, none, & some can be singular or plural depending on what the
indefinite pronoun refers to.
1. All of the people clapped THEIR hands.
2. Some of the newspaper WAS soaked.
3. Most of the cars WERE stolen yesterday.
Rule 5 – When a group of words or modifiers separate the subject and the verb, locate the subject word to determine
whether to use a singular or plural verb.
1. The flowers in the pot on the balcony NEED watering.
2. The rock at the top of the hill LOOKS amazing.
Rule 6 – phrases like together with, along with, as well as, accompanied by, in addition to, do not affect the subject.
1. Rica, together with her friends, GOES to a party every weekend.
2. Danna and Gemma, together with their father, GO to church every weekend.
Rule 7 – Modifiers between the subject and the verb does not affect the number of the subject.
1. Juan, who is a father of four, IS currently working as a firefighter.
2. A dog, which lives on the street, HAS the tendency to have rabies.
Rule 8 – Some nouns (collective nouns) can be used as a singular or plural depending on the context and usage.
1. Rica’s family PLANS to go on a vacation this summer.
2. The staff HAVE gone their separate ways after the meeting.
Rule 9 – Uncountable nouns or nouns that can’t be counted takes a singular verb.
1. Too much sugar WAS put in this coffee.
2. Money IS the root of all problem.
3. Honesty IS the best policy.
Rule 10 – There are nouns that end in s that are always considered as singular.
1. The news about her death IS spreading very fast.
2. Mathematics IS a very difficult subject.
3. Diabetes IS not a curable disease.
Rule 11 – Fractional expressions half of, part of, portion of, may take singular or plural verbs depending if the noun that
is being referred to is countable or not.
1. Half of the audience ARE asleep because of his boring speech.
2. A portion of his wealth WAS donated to cancer patients.
Rule 12 – In inverted sentences especially those that use “here” and “there”, the subject follows the verb.
1. Here ARE the towels that you need.
2. A good snack IS a salad.
3. There ARE houses under the bridge.

Queencess Devie

John Dewey - learning by doing


Confucius - education for all, golden rule
Bandura - modeling
Froebel - kindergarten
John Locke - tabula rasa
Sigmun Freud - psychosexual
Erik Erikson - pyschosocial
William Sheldon -physiological
Carl Jung - psychological
Jean Piaget - cognitive
Lawrence Kohlberg - moral development
Edward Thorndike - connectionism
Ivan Pavlov - classical conditioning
B.f. Skinner - operant conditioning
Bandura & Wallace - social learning
Kohler - insight learning or "Aha!"
Bruner - instrumental conceptualism
Lev Vygotsky - social cognitivist, scaffolding

Queencess Devie

RANDOM REVIEWER
1. BATTLE IN MACTAN.
A. April 17, 1941
B. April 27, 1521
C. May 27, 1521
D. May 17, 1941
2. Leader of the revolt in TARLAC.
A. Francisco Dagohoy
B. Francisco Makabulos
C. Raja Sulayman
D. Raja Humabon
• 3. First Woman Fighter in Panay.
A. Trinidad Tecson
B. Teresa Magbanua
C. Marina Dizon
D. Agueda Esteban
4. Ina ng BALINTAWAK.
A. Melchora Aquino
B. Gabriela Silang
C. Gregoria de Jesus
D. Teresa Magbanua
5. Pasong Tirad
A. Marcelo H. Del Pilar
B. Gregorio Del Pilar
C. Antonio Luna
D. Juan Luna
6. The commander of the American and Filipino forces in Bataan?
A. Gen. Edward King
B. Gen. Jonathan Wainwright
C. Gen. Douglas Mac Arthur
D. Gen. Arthur Mac Arthur
7. Ecosystem is the relationship between the physical and biological environment s in a certain plain. Among desert
ecosytems, the world's largest ecosystem is_________.
A.Sahara
B.Tianshan
C.Sonoran
D.Antarctica
8. If Bukidnon.. Lanao are/ is plateau, Zamboanga is more of a/an?
A. Island
B. Valley
C.archipelago
D. peninsula
9. The aurora borealis and aurora australis are cause by the interaction between charge particles and Earth's magnetic
field. What layers of earth’s atmosphere contains these particles?
A. Exosphere
C. Ozonosphere
B. Mesosphere
D. Thermosphere
Thermosphere- the region of the atmosphere is bombarded with highly charged particles. Thesr atoms and molecules
form fascinating auroras.
10. The approximate distance of the earth from the sun.
A.146.9 million cm
B.149.6 million km
C. 149.6 million cm
D. 146.9 million km
11. An element which is widely used in industry as a purifier.
A.oxygen
B.nitrogen
C.carbon
D.nitrogen
12. Refers to a disorder which muscular control and coordination are impaired due to brain damage.
A.adhd
B.celbral palsy
C.dyslexia
D.dysphasia
13. Is believed to be the most important metallic element in industry.
A.iron
B.sulfur
C.sodiun
D.magnesium
14. He computed the height of the great pyramid in egypt.
A.aryabhata
B.ptolemy
C.eratosthenes
D.thales
15. What is the most abundant inorganic compounds?
A.oxygen
B.hydrogen
C.water
D.nitrogen
15. Sinong tauhan sa Noli Me Tangere ang
sinasabing alam niya ang lahat ngunit hindi niya
ginawa ang kanyang sinabi?
A. Padre Damaso
B. Crisostomo Ibarra
C. Pilosopong Tasyo
D. Maria Clara
16. The Comprehensive Agrarian Reform and cooperatives are meant to?
A. Eradicate poverty in the country
B. To make all citizens equal
C. To improve on the country's literary rate
D. Bridge the gap between the rich and poor
17. The Philippine archipelago is located between ____and ____.
a. Japan-Korea
b. Vietnam - Thailand
c. Taiwan - Borneo
d. South Korea – Japan
18. Hair and fingernails are made up of what substance ?
a. Sorotonin
b. Melanin
c. Keratin
d. Melatonin
19. He was considered as the first teacher in ancient china?
a. Lao Tzu
b. Mo-Tzu
c. Shintoism
d. Confucius
20. The father of computer science.
a.ada lovelace
b.alan turing
c.albert einstien
D.georg cantor
21. Ano ang pangalan ng Satellite Na ginawa ng Pilipinas?
A. Diwata 1
B. Bulalakaw Uno
C. Hiwaga 1
D. Pilipinas 1
22. "Your right ends when my right begins". This statement is _____?
A. True
B. False
C. It depends
D. Can't distinguish
23. Is a compound of nitrogen and hydrogen.
a.iron
b.calcium carbonate
c.nitric acid
d.ammonia
Amonia, a colorless pungent gas that is highly soluble in water. Use: refrigerant, manufacture of fertilizers, explosives,
and plastics.
Formula: NH3
24. A deformity involving one foot or both.
a.cerebral palsy
b. spermarch
c.club foot
d.menarche
25. WHICH ANTIDOTE WOULD HAVE A SIMILAR EFFECT IF VINEGAR OR CITRUS JUICE WERE NOT AVAILABLE?
A. MILK
B.VEGETABLE OIL
C. RAW EGG WHITE
D. WATER
26. All are characteristics of mammals, except;
A. Endothermic
B. Egg-laying
C. Feathered
21. Born in Sta. Cruz, Manila on august 2, 1799 ; he was the parish priest of Bacoor, Cavite at the time he was involved in
the Cavite Mutiny of 1872
A. Andres Urdanete
B. Vicente Garcia
C. Jacinto Zamora
D. Mariano Gomez
1799 gomez died at 72
1835 zamora died at 35
1837 burgos died at 36
22. Kingdom plantae includes which organism
A. Prokaryotes
B. Magnolidae
C. Fungi
D. Protozoa
23. She is known for the love sonnets she wrote
A. Paz benitez
B. Gilda fernando
C. Edith tiempo
D. Ophelia dimalanta
24. Imprisoned for 27 years, Nelson Mandela realized his dream of a free and non-racial South Africa by forgiving his
oppressors and negotiating in good faith for peaceful transition to democracy.
Nelson Mandela demonstrated his trait of __.
A . Friendliness
B. Determination
C. Forgiving
D. Loyalty
25. The right invoked in the writ of habeas data is
A. The right to info privacy
B. The right to gather info
C. Right of suffrage
D. Right to due process
27. Ang may-akda ng kauna-unahang aklat na nilimbag sa Pilipinas, ang ''Doctrina Kristiana''.
A. Fr. Domingo de Nieva
B. Fr. Modesto de Castro
C. Fr. Miguel Bustamante
D. Fr. Jose Gomez
28. Who is NOT an impeachable officers?
A. President of the Phils.
B. Vice President
C. Congressman
D. Ombudsman
29. USA is a TOP DOG.
a. Richest
b. A fighter
c. Most influential
30. I worked like a TROJAN all day. This means
a. Work quickly
b. Work hurriedly
c. Work hard
31. Complete the sequence: 5, 11, 23,41, 65, 95, ____?
A. 121
B. 131
C. 141
D. 151
Correct Answer: B. 131
Rationalization: To solve the sequence, you can use the long addition method by adding 5+6=11+12=23+18=41+24=
65+30=95+36= 131.
32. When America decided to drop the atomic bomb to Nagasaki in order to stop the land invasion of Japan, what
degree of moral certitude can describe this decision of USA?
A. Doubtful
B. Certain
C. Perflexed
D. Callous
33. Isang dulog pampatikan na kung saan ang pagpapakahulugan sa isang tekstong binasa ay nakapokus sa sariling
panlasa ng mambabasa at kilala rin sa katawagan na reader-response theory.
A. Impresyonista
B. antropolohiya
C. Patalambuhay
D. pansikolohiya
33. In how many ways can five boys be seated in a row of five seats
A. 72
B. 98
C. 102
D. 120
34. 6. What is the greatest common divisor of 24 & 40?
a. 3
b. 2
c. 5
d. 4
36. What pitch level must be used in starting a sentence ?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
1- End
2- Start
3- Stress
4- Extreme situation
37. Precious is 15 years old. Joana is one-third older. How many years ago was Joana twice as old as Precious?
A. 3
B. 5
C. 7. 5
D. 10
38. Who composed the Philippine national anthem ?
A.Rafael palma
B.Antonio Molina
C.Jose Palma -titik@
D.Julian Felipe -himig
39. In a box, there is 5 blue balls and 3 red balls. If two balls are drawn at random in one occassion and without returning
the balls, what is the probability that two balls are blue?
A. 5/14
B. 6/14
C. 7/14
D. None of these
40. The proponent of Tabula Rasa:
A.John locke
B. Erick Erickson
C. Piaget
D. Bandura

Queencess Devie

CELL ORGANELLES and their fondly names NUCLEUS - brain of the cells ENDOPLASMIC RETICULUM - transporter
RIBOSOMES - site of protein synthesis CHLOROPLAST - site of photosynthesis VACUOLE - garbage bin (storage)
LYSOSOMES - garbage collectors NUCLEOLUS - site of ribosomal synthesis CELL MEMBRANE - the guards of the cell
CYTOPLASM - gel- like structure GOLGI APPARATUS - packaging site of the cell CELL WALL - plant cell protector
MITOCHONDRIA - powerhouse of the cell

Queencess Devie

TEACHING PROFESSION
Direction: Choose the CORRECT answer with RATIONALE.
GOD BLESS Teachers.
CORRECT ANSWER
1. Otherwise known as education for all season?
A. Formal Education
B. Non-formal Education
C. Informal Education
D. Distance Education
RATIONALE: Informal Education-can be acquired anytime and anywhere
Formal Education-hierarchy structured and chronologically graded; Elementary, Secondary, Tertiary
Non-formal Education- ALS
Distance Education-with the aid of computer technology, gadget, live session.
2. Career oriented education, is for?
A. Monasticist
B. Scholasticist
C. Chinese
D. Civalry
RATIONALE: Chinese- Civil Service Examination (Han Dynasty 206 BC)
Monasticist- religious discipline
Scholasticist-intellectual discipline
Chivalry-social discipline
3. They focus on practical and empirical education. Who are they?
A. Greeks
B. Chinese
C.Egyptian
D. Romans
RATIONALE: Egyptian-practical, empirical (Engineering,architecture, Mathematics, Geometry, Astronomy, Medicine)
Greeks-liberal and democratic
Chinese-career oriented
Romans-pragmatic, progressive education
4. He established a school called Lyceum.
A. Socrates
B. Plato
C. Aristotle
D. Vespasian
RATIONALE: Aristotle-Lyceum
Socrates-Gnothi Seauton
Plato-Academy
Vespasian-founded Roman University and Roman Library
5. He legalized Christianity by virtue of Edict of Milan on AD 313.
A. Trajan
B. Pius
C. Constantine
D. Julian
RATIONALE: Constantine-legalized Christianity
Trajan-give scholars to poor but deserving students
Pius-exempted all Roman teacher from tax
Julian-elimated Christian teachers from Roman school
6. It is the school for new converts in early Christian Education.
A. Catechetical
B. Cathedral
C. Catechumenal
D. Episcopalian
RATIONALE: Catechumenal-school for new converts
Catechetical-school for leadership training
Cathedral or Episcopalian-shool for the clergy
7. It is education as a social discipline.
A. Guild
B. Scholasticism
C. Chivalry
D. Monasticism
RATIONALE:Chivalry-education for social discipline
Guild-education for middle class in Medieval Period
Monasticism-religious discipline
8. It stressed that individual freedom is prerequisite to the achievement of a rich and fulfilled life.
A. Reformation
B. Social Humanism
C. Italian Humanism
D. Northern Humanism
RATIONALE: Italian or Individual Humanism-freedom is prerequisite to be fulfilled in life
Reformation-protests of people in massive corruption in Roman Catholic Church
Social or Northern Humanism-education is a avenue for societal regeneration
9. He is the Father of Reformation.
A. Melanchton
B. Milton
C. Luther
D. Bacon
RATIONALE:Luther-Father of Reformation, wrote 95 theses denouncing Catholic Church
Melanchton-published the "Report or Book of Visitation, which is considered as the first educational survey in history
Milton-boys should study formal grammar and formal education
Bacon-inductive method of teaching
10. He suggested that education should be made attractive rather than compulsive?
A. Comenius
B. Mulcaster
C. Rabelais
D. Montaigne
RATIONALE:Francois Rabelais-education should be attractive rather than compulsive
Comenius-pre-school system
Mulcaster-developed teacher training colleges (Normal schools)
Montaigne-field trip, education tours in the teaching
CURRICULUM DEVELOPMENT
Direction: Choose the CORRECT answer in a given questions.
NOTE: FOLLOW THE DIRECTION After an hour I will reveal the answer with RATIONALE.
Godbless Teachers
CORRECT ANSWER
1. Teacher Ybiel aims her students toward the holistic development. Teacher Ybiel is?
A. Progressivist
B. Essentialist
C. Idealist
D. Realist
RATIONALE: Progressivist-holistic development, consider ID, learner-centered, curriculum is flexible
Essentialist-value-centered
Idealist-preservation of one's freedom
Realist-actualities of life, face the real world, natural phenomena
2. The teachers have th right to teach students how to think but not what to think, this anchored in what philosophy?
A. Idealism
B. Existentialism
C. Essentialism
D. Pragmatism
RATIONALE: Existentialism-enable man to make choices in life, teach students how to think but not to what to think
Idealism-preservation of one's freedom
Essentialism- back to basics, value centered
Pragmatism-education must be useful to society, practical, beneficial
3. He introduced a curriculum for individual and societal development?
A. Erasmus
B. Da Feltre
C.Dewey
D. Luther
RATIONALE: Dewey-democratic education (curriculum for individual and social development)
Erasmus-liberal education, individualized instruction
Da Feltre-educate boys by used of games
Luther-reformation
4. It guided the child toward maturity within the context of social group.
A. Subject-Centered Curriculum
B. Child-Centered Curriculum
C. Experience Curriculum
D. Problem-Centered Curriculum
RATIONALE: Problem-centered-child maturity within the context of social group
Subject-centered-learner is expected to acquire
Child-centered-child is the center ot educative process
Experience-curriculum- immediate interest and needs of a child
5. Also called Area-of-Living Curriculum.
A. Core Curriculum
B. Learner-Centered Curriculum
C.Broad-fields Curriculum
D. Correlated Curriculum
RATIONALE: Core Curriculum-area of live curriculum
Learner-centered-experience and content around the life of child
Broad-fields curriculum-combined specific areas into larger fields
Correlated Curriculum-teaching similar topic into two or more subjects
6. It is a primary curricula renamed Social Science to Social Studies?
A. Primary Grade Curriculum of 1904
B. Primary Curriculum for SY 1936-1937
C. Primary Curriculum of 1913
D. Primary Curriculum of 1910
RATIONALE: Primary Grade Curriculum of 1904-3 grade for primary course; mental, physical, moral
Primary Curriculum 1913-GMRC
Primary Curriculum of 1910-industrial work for development of community
7. All of the following are the basic tool subjects, EXCEPT?
A. Filipino
B. Mathematics
C. MAPEH
D. English
RATIONALE: Basic tool subjects;English, Math, Filipino, Science
8. It is a learning area that serves as a "Laboratory of Life"?
A. TLE
B. Home Economics
C. Values Education
D. MAKABAYAN
RATIONALE: MAKABAYAN is general term, it includes; TLE, MAPEH, VALUES EDUCATION, SOCIAL STUDIES
Home Economics is under TLE
9. It aims to prepare the child to face the real world?
A. Realism
B. Essentialism
C. Idealism
D. Pragmatism
RATIONALE: Realism-real world, actualities of life
Essentialism-basic
Idealism-anything in your mind (absolute true)
Pragmatism-pracical
10. It aims to develop the inherent power of the learner?
A. Realism
B. Reconstructionism
C. Pragmatism
D. Existentialism
RATIONALE: Reconstructionism-aims to develop inherent power of the learner, espoused a critical re-examination,
transform the society
Realism-actualities of life, real world
Pragmatism-practical
Existentialism-freedom of choice
#Thankyoulangsapatna
#FollowMyPageForMoreInfo
#AmadoLETMajorReview

MON 11:16 PM

Queencess Devie
1. Saan ginanap ang ikaapat na SONA ng Pangulo?
A. Batasang Pambansa
B. Malacañang Palace
C. Supreme Court
D. Ombudsman

2. Ayon sa POLS ASIA SURVEY, ang approval rating ng pangulo at ____.


A. 91%
B. 90%
C.85%
D. 81%

3. Longest SONA of Pres. Duterte.


A. 1st SONA
B. 2nd SONA
C. 3rd SONA
D. 4th SONA

4. Senate President: Sen. Vicente Sotto III


House of Speaker:_________________
A. Sen. Bong Go
B. Sen. NATO De La Rosa
C. Sen. Grace Poe
D. Sen. Alan Peter Cayetano

5. According to Pres. Duterte, he will end his term _________ .


A. commanding
B. fighting
C. implementing
D. legislating

6. Who is the PAGCOR Head?


A. Andrea Domingo
B. Gina Lopez
C. Maria Lourdes Sereno
D. Gringo Honassan

7. The ff. are among the 5 agencies that need improvement on their services EXCEPT
A. LTO
B. SSS
C. PAG-IBIG
D. BSP

8. DICT Sec. _________ will be the lead man in providing fast and reliable TELECOM service.
A. Sec. Honassan
B. Sec. Briones
C. Sec. Lacson
D. Sec. Cayetano

9. Pres. Duterte proposed __________ for high school students.


A. national academy sports
B. free instructional materials
C. free internet/ WiFi
D. basic education

10. According to Pres. Duterte __________ are poverty creator that's why we need a Department of Disaster Resilience.
A. Natural Disaster
B. Manmade Calamities
C. Conflicts
D. Inflation

11. _________ a day lost due to traffic congestion in Metro Manila.


A. P3.58
B. P2.56
C. P2.10
D. P8.90

12. Most of Pres. Duterte's cabinet are __________.


A. Police Officers
B. Businessmen
C. Lawyers
D. Military Men

13. DENR Sec. ________ rehabilated Boracay for 6 months.


A. Medialdea
B. Simatu
C. Panelo
D. Briones

14. Coconut Levy Fund is a _________ money.


A. Sacred
B. Valuable
C. Significant
D. Precious

15. According to Pres. Duterte, the youth now are _______ of patriotism and love of country.
A. Hope
B. Symbol
C. Bereft
D. Medium

16. 85%: Approval Rating


__: Disapproval Rating
A. 3%
B. 1%
C. 8%
D. 9%

17. The longest SONA of Pres. Duterte lasted for _______.


A. 2 hrs.
B. 2 1/2 hrs.
C. 1 hr.
D. 1 1/2 hrs.

18. Alan Peter Cayetano is the newly elected House Of Speaker. Mikee Arroyo voted him and __________ nominated
him.
A. Paulo Duterte
B. Sarah Duterte
C. Pia Cayetano
D. Cynthia Villar

19. According to Professor Edmund Tayao, __________ is a Gate Keeper.


A. Sen. Bong Go
B. Sen. Bato De La Rosa
C. Chief of Staff Benjamin Madrigal Jr.
D. Chief Albalyalde

20. As President Duterte ends his SONA, he said that he dream of a Philippines better than where he ______ with.
A. grow up
B. cope
C. serve
D. love

CA
1. A
2. C
3.B
4. D
5. B
6. A
7. D
8. A
9. A
10. A
11. A
12. D
13. B
14. A
15. C
16. A
17. A
18. A
19. A
20. A.

Queencess Devie

CURRENT EVENTS (National and International)


for LET Takers
TAKE TIME TO READ THIS. I'M SURE MAY LALABAS DITO
1. This program was launched by the DOTr which greatly affected transport groups and resulted to several transport
strike because one of its provisions includes phasing out of jeepneys.
A. PUV Modernization Program
B. Jeepney Phaseout Program
C. Jeepney Modernization program
D. None of these
2. One hundred-three (103) shipping containers from Canada which were falsely declared as plastic scraps for recycling
were sent to the Philippines from June 2013 to January 2014. What do these containers have?
A. Fruits
B. Old clothes
C. Garbage
D. Illegal drugs
3. On July 23, 2018, a total of 184 lawmakers booted him out as Speaker of the House, the same day the 17th Congress
opened its 3rd regular session.
A. Danilo E. Suarez
B. Pantaleon Alvarez
C. Rodolfo Fariñas
D. Juan Miguel Zubiri
4. He was the controversial Tanauan, Batangas mayor who was assassinated by an unknown sniper during a flag-raising
ceremony.
A. Mayor Anthony Palili
B. Mayor Meynardo Sabili
C. Mayor Antonio Halipi
D. Mayor Antonio Halili
5. On June 4, 2018, twenty-five people died after this volcano in Guatemala erupted.
A. Pacaya
B. Acatenango
C. Santa Maria
D. Volcan de Fuego
6. The date when the Philippines won against China on its case on the Permanent Court of Arbitration.
A. July 27, 2016
B. July 13, 2016
C. July 11, 2016
D. July 12, 2016
7. A rainfall advisory from PAG-ASA which means 30mm and up of rainfall is expected for the first one hour and has
possibility to cause severe flood. Response to this warning should be immediate evacuation due to flooding.
A. Yellow
B. Blue
C. Red
D. Orange
8. On May 18, 2018, this museum was opened to the public for the first time. It is hosted inside the building formerly
occupied by the Department of Tourism within Rizal Park near the Agrifina Circle.
A. National Museum of the Philippines
B. Museo Pambansa
C. Museum of Contemporary Art and Design
D. National Museum of Natural History
9. On February 2, 2018, President Rodrigo Duterte signed____________or the Free Irrigation Service Act, a law that
waives irrigation fees for farmers who own 8 hectares of land or less.
A. Republic Act No. 11969
B. Republic Act No. 10169
C. Republic Act No. 10969
D. Republic Act No. 10968
10. It is the country that hosted the Trump-Kim Summit last June 12, 2018.
11. Singapore
B. Malaysia
C. Japan
D. China
12. Last April 26, 2018, this world- famous island was closed to tourists for six months and will undergo rehabilitation.
A. Camiguin island
B. Guimaras island
C. Samal island
D. Boracay island
13. The Barangay and Sangguiang Kabataan elections were held on:
A. May 13, 2018
B. May 16, 2018
C. May 15, 2018
D. May 14, 2018
14. Benham Rise is a 13-million hectare underwater plateau located near Aurora. The area is solely claimed, as part of its
continental shelf, by the Republic of the Philippines, which was confirmed by the United Nations Commission on the
Limits of the Continental Shelf on April 12, 2012. Thru the Executive Order No. 25, President Duterte renamed the
underwater plateau. What do we call Benham Rise now?
A. Maharlika Rise
B. Benham Continental Shelf
C. Philippine Rise
D. Aurora Rise
15. The current Senate President of the 17th Congress.
A. Aquilino Pimentel
B. Franklin Drilon
C. Alan Peter Cayetano
D. Vicente Sotto
16. On his 3rd SONA, President Duterte told the Members of the Senate to urgently pass this law to put in place a policy
that will address our competing land requirements for food, housing, businesses, and environmental conservation.
A. None of these
B. National Land Use Act
C. Comprehensive Land Reform Law
D. Anti-Illegal Land Conversion Act
17. He was an English theoretical physicist, cosmologist, and author and was famous for his scientific works about black
holes. He died on March 13, at the age of 76.
A. Alan Guth
B. Timothy Berners-Lee
C. Sir Roger Penrose
D. Stephen William Hawking
18. On January 1, 2018, the Republic Act No. 10963, widely known as the TRAIN Law took effect. What does TRAIN stand
for?
A. Tax Reform for Accelerated Inclusion
B. Tax Reform for Added Income
C. Tax Reform for Acceleration and Inclusion
D. Tax Reform for Acceleration and Income
19. Where was the remains of the late President Ferdinand Marcos buried on October 18, 2016?
A. Libingan ng mga Bayani
B. Batac, Ilocos Norte
C. Heritage Park
D. Laoag, Ilocos Norte
20. Who is the Filipina weightlifting athlete who won a silver medal in the recent 2016 Rio Olympics held in Brazil?
A. Hyedilin S. Frias
B. Hidilyn F. Frias
C. Hidilyn S. Diaz
D. Hidilyn F. Diaz
21. On September 21, 2017, President Duterte through Proclamation No. 319, declared the
__________________________.
A. Marcos Day of Protest
B. Martial Law Memorial Day of Protest
C. Martial Law Day of Protest
D. National Day of Protest
22. A rainfall advisory from PAG-ASA which means 7.5mm-15mm of rainfall is expected for the first

Queencess Devie

ACTUAL LET in Middle East August 2019 ❤Gen ed ito mga lumabas 1. Prime factor of 273 2. Prime factor of 56 3. Tanong
na 8% of 3mthns of 6000 ans 6120 4. Filipino American- Bienvenido santos 5. Father of modern psychology 6. Shape of
the earth - Sphere 7. Shape of a brick 8. Skype 9. Brain of the computer- CPU 10. Wife of Andres Bonifacio- gregoria de
jesus 11. Earliest form of writing- alibata 12. Unang tao sa pinas - negritos 13. Salitang ugat ng saliksik 14. Salitang ugat
ng pag babago 15. The proposed project _____ within the budget of the school 16. Impertinent - irrelevant 17.
Transmuted - Change 18.The empty board _____ on the table 19. She wrote a “First-rate”report - excellent 20.
Cleanliness 21. Reciprocal 22. First labor union in the country- union obrero democratica 23. religious missionaries first
arrived in the phils-Augustinians 24. Father of local government code 25. Prime numbers are there in between 1-100 26.
How many ways can 5 girls in row of 5 seats 27. The sum of three consecutive intergers 123 28. Modernisasyon ng
wikang pambansa- 1974 29. Damage DNA- mutation 30. What is true about Metalloids 31. Acid rain Prof.ed 1. Erik
erikson theory paulit ulit ilang questions ang about sa theory nia 2. Blooms taxonomy 3. Learning of and learning for 4.
Types of assessment 5. Pragmatism 6. Piaget 7. Tabularasa 8. Mean,median 9. Curriculum assessment 10. Learner
centered

LET's do it

Queencess Devie

Ilan sa mga nakatutulalang tanong na lumabas last September 2017 at March 2018:

TECHNOLOGY INTEGRATION MATRIX

1. Students listen to a podcast about an economic concept.


Ans. Entry

2. All students contribute to a single set of Math notes that the teacher writes while being projected on the screen.
Ans. Entry

3. Students use Microsoft Publisher to produce travel brochures in world affairs class.
Ans. Adoption

4. Students use excel spreadsheets with formulas to figure out payments with a variety of interest rate.
Ans. Adoption

5. Students create a presentation on the novel they read.


Ans. Adoption

6. Students complete a virtual dissection of a frog and submit to the lab report in a format of their own choice
Ans.Adaptation

7. Students do a virtual dissection of a frog and electronically submit findings, in a format of their choosing, that
compare the frog to anatomy of a human.
Ans. Infusion

8.Students are told to research a specific human rights issue then create a presentation that illustrate their thoughts on
possible actions that can be taken.
Ans. Infusion

9. Students develop their own questions about cells which lead to creating a lab,a hypothesis, collecting and analyzing
data and submitting a final product to the teacher.
Ans. Transformation

10. Students select a product or event ground which they develop an online marketing campaign.They also conduct
action research in to the campaign's effectiveness.
Ans. Transformation

Queencess Devie

LET's do it
Previous LET

The last BLAST GENED BOOSTERS!


1. Black sheep --- metaphor
2. Love sonnets -- Ophelia Dimalanta
3.Tatlong tuldok na sunod sunod -- Ellipses
4. Phantom of Delight -- Metaphor
5. Tinkle, tinkle, tinke -- Onomatopoeia
6. Naghihiwalay sa mga salita -- Kuwit
7.Pangatnig na nagbubukod -- Pamukod
8. Largest desert -- Sahara
9. First religious missionary in the Philippines -- Augustinians
10 Founder of La Solidaridad/Greatest Orator -- Graciano Lopez-Jaena
11. Ang paksa ay ibinibigay bago magsimula ang talumpati -- Impromptu
12. Term of Marcelo H. del Pilar to friars -- Frailocracia
13.Arena theater proponent -- Severino Montano
14. Released by plants at night -- Carbon dioxide
15. Sala theater proponent -- Naty Crame Rogers
16. Shape of a brick - Rectangle
17. Protein shell of a virus -- Capsid
18. Hair-like structure -- Cilia
19. Author of Annabel Lee -- Edgar Allan Poe
20. Novels in letters -- Epistolary
21. Birthplace of Rizal -- Calamba, Laguna
22. Real name of Mark Twain -- Samuel (Langhorne) Clemens
23. Writ of Amparo -- Right to life, liberty, and security
24. Writ of Habeas Corpus -- Demand presence of the accused
25. Penicillin discoverer -- Alexander Fleming
26. Author of Doctrina Christiana -- Fray Juan de Plasencia
27. Light travels fastest -- Air
28. Protons of Silicon -- 14
29. Funji -- Yeast
30. Law of Bicameralism -- Jones Law
31. Pagbabagong anyo ng bayan -- Reduccion
32. Permutation 9P9 -- 362,880
33. Absolute mean -- 14.35/14.5
34. Agreement between Legazpi and Datu Sikatuna) -- Blood Compact (Sandugo
35. Hierarchy of Needs proponent -- Maslow
36. Oldest religion in Asia – Hinduism
37. Enrolled bills becomes a law - 90 days
38. "Lapse" - 30 days
39. SONNET – Lyric poem consists of 14 lines
40. HAIKU – Japanese poem about nature. 5, 7, 5 (3 lines and 17 syllables)
41. TANKA – Japanese poem: 5 lines, 31 syllables
42. BLACK VERSE – with meter but no rhyme
43. DRAMATIC MONOLOGUE – written in form of speech for individual character.
44.ELEGY – death of individual
45. EPIC – tells a story about heroic figure
46. EULOGY – message for the dead
47. FREE VERSE (vers libre) – without meter but with rhyme
48. IDYLL (Idyl) – peaceful, idealized country scene LYRICS - thoughts and feelings
49. NARRATIVE – tells story
50. ODE -typically serious/meditative nature, type of Lyric
51. PASTORAL –rural life in peaceful & romanticized way
52. AIMS OF ERAS PRE-SPANISH – survival and conformity
53. SPANISH – Christianity/Religion
54. AMERICAN – democratic ideals and way of life
55. COMMONWEALTH – moral character, efficiency
56 .JAPANESE – progress
*gen ed - haiku 575
*tanaga 7777
*tangka 57577
*Tree releases carbon dioxide during? ~ evening
* tatlong tuldok na sunod-sunod = elipsis
*town criers~~~umalohokan
*Meaning of TOS ~~~table of Specifications
*Sage on stage ~~dispenser of knowledge
*Sa TLE lumabas ang Ohms Law sa electricity.
*sa plumbing naman-Which pipe is used through which rainwater passes from the root down to the ground. Answer po
is DOWNSPOUT
*End product ng citric acid?
*Negative effect of extended family~ FAVORITISM.
*Bicameralism~~ Jones Law
*Ang _____ay ang bantas na ginagamit sa pagitan ng panlaping IKA at Tambilang~~~GITLING
*"She is a lovely rose" is an example of~~metaphor
*Had I studied very well, I _________ rewarded with vacation in the US~~would have been
*"She is a lovely rose" is an example of~~metaphor
*Had I studied very well, I _________ rewarded with vacation in the US~~would have been
*_________ is an example of a non pathogenic microorganism~~ Probiotics as bifidobacterium
*First labor union in the Philippines~~~Union Obrera Demokratika
*The only remnant after world war II~~Philippine Independent Church

Queencess Devie

TIPS UPON TAKING THE BOARD EXAM 1.Take Notes by hand. Instead of using your laptops, it is better to take note using
paper and pen. Scientist recommend this because students who take notes by hand tend to process and reframe the
information. 2.Simplify and Summarize Information You need to simplify, summarize or compress the information. Use
mnemonic devices like acronyms, as these are proven to increase learning efficiency. 3.Do not Multitask An effective
review is focused on just one thing at a time. So do not review while watching television, replying in a text conversation,
or checking your facebook/social media pages. 4.Learn in Various Ways According to research, different media simulate
different parts of the brain. read your notes, books, watch youtube tutorials, check other online materials/resources or
teach someone your learnings. 5.Check your State of Mind If you are not in the mood to study, your brain will not be
receptive of new information. You are only wasting your time. Make sure to put yourself in an ideal state of mind. Stay
focus and have a drive to learn. 6.Study Break is Important According to a research, taking a 5-minute study break every
25 minutes actually helps promote better assimilation of information. Your brain will absorb more concepts and the
information will make sense. 7.Keep Asking Questions While doing your review, you need to clarify what is already
known, uncover what is unknown, and figure out questions you need to know. 8.Make Learning Relevant Find ways to
make your learnings relevant to you. If the learning is relevant, it is easier to retain and recall and it will also last in your
memory. 9.Check the Learning Materials Ensure that the learning materials you use in your review are really helpful an
relevant to you. Quality over quality. 10.Get into an Ideal Learning State. You need to convince yourself to review with a
purpose to retain the drive to review. You need a strong anticipation, motivation and desire to review. 11.Set Realistic
Time Set a realistic timeframe to accomplish your SMART goals. Create a study timetable to follow to cover all review
learning areas. Post is somewhere in your room or as a reminder in your phone. 12.Have a SMART Goal List them down
(Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-bound) and post it in your room as a daily reminder until the release of
the results of the exam. "BY FAILING TO PREPARE, YOU ARE PREPARING TO FAIL"