Sie sind auf Seite 1von 5

CUCET Important Questions

Ques 1: On increasing the reverse bias voltage to a large value in a pn


junction diode the current :

1. increases slowly
2. remains constant
3. suddenly increases
4. decreases slowly
Ans: 3

Ques 2: Energy generation in stars is mainly due to :

1. fission of heavy nuclei


2. fission of light nuclei
3. fusion of light nuclei
4. fusion of heavy nuclei
Ans: 3

Ques 3: If a sample of radioactive isotope has a half-life of 1 day, how


much of the original sample will remain at the end of third day ?

1. 1/2 of original sample


2. 3/4 of original sample
3. 1/3 of original sample
4. 1/8 of original sample
Ans: 4

Get Tips: How to Avoid Sleeping While Studying

Ques 4: When the 88Ra236 decays in a series by emission of 3α particles


and a β particle, the daughter nucleus formed will be :

1. 83Bi224
2. 84Po224
3. 85At220
4. 87Fr223
Ans: 1

Ques 5: As the quantum numbers increase, the difference in consecutive


energy levels of the hydrogen atom :

1. remains same
2. decreases
3. increases
4. can not be predicted
Ans: 2

Ques 6: An electric generator is based on the principle of :

1. Ohm’s law
2. variation in magnetic flux due to rotation of armature coil in the
region of magnetic field
3. variation of electric flux across the armature coil
4. chemical energy conversion to electrical energy
Ans: 2

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Ques 7: Electric power is generally transmitted over long distances at


high voltage AC. The reason is :

1. the high voltage on transmission line prevents theft of line wire


2. power can be transmitted more quickly
3. there is less wastage of power in transmission at high voltages
4. large amounts of power cannot be generated at low voltages
Ans: 3

Ques 8: The magnetic moment of the magnet of mass 75g is 9 × 10-7


Am2. If the density of magnetic material is 7500kg/m3, then intensity of
magnetisation is :

1. 9A/m
2. 09A/m
3. 9A/m
4. 90A/m
Ans: 2

Ques 9: If length, thickness, specific resistance and current flowing in the


potentiometer wire is doubled, then the potential gradient will be :

1. quadrupled
2. 8 times
3. twice
4. unchanged
Ans: 4

Read This: How to Prepare for Written Exam


Ques 10: When a certain string is clamped at both ends, the lowest four
resonant frequencies are 50, 100, 150, and 200Hz. When the string is
also clamped at its mid point, the lowest four resonant frequencies are :

1. 50,100, 150, and 200 Hz


2. 50, 150, 250, and 300 Hz
3. 100, 200, 300, and 400 Hz
4. 25, 50, 75, and 100 Hz
Ans: 3

Ques 11: Who has been honoured with the Janakavi P Sawlaram award?

1. Jaishree T
2. Meenakshi Shinde
3. Vishwas Patil
4. Sudhir Dalvi
Ans: 4

Ques 12: This commodity exchange has launched India’s first agri-
commodity s contract in guar seeds.

1. National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX)


2. Multi Commodity Exchange (MCX)
3. Universal Commodity Exchange (UCX)
4. National Multi-Commodity Exchange (NMCE)
Ans: 1

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Ques 13: What is the India’s rank at the latest World Economic Forum
(WEF)’s Global Manufacturing Index (GMI)?

1. 24th
2. 30th
3. 57th
4. 60th
Ans: 2

Ques 14: The ozone layer restricts

1. Visible light
2. Infrared radiation
3. X-rays and gamma rays
4. Ultraviolet radiation
Ans: 4

Ques 15: Euclid was

1. Greek mathematician
2. Contributor to the use of deductive principles of logic as the basis of
geometry
3. Propounded the geometrical theorems
4. All of the above
Ans: 4

CUCET Preparation Books:

General
CUCET Guide & Practice Workbook
Chemistry
ABC Chemistry Arihant Organic Chemistry
Morrision Boyd for
Dinesh Chemistry
OrganicChemistry
Peter Atkins and Julio dePaula
NCERT Chemistry
for Physical Chemistry
Physics
Concept of Competition Physics for CBSE
HC Verma for Physics
PMT by Aggarwals
Physics CBSE PMT set of3
NCERT Physics
Volumes by Anil Aggarwal
Maths
Bernard & Child – Higher Algebra Calculus J Edward
Dr Gorakh Prasad –Coordinate
DoroFeev Patapov – Elementary Maths
Geometry
Fundamental Methods ofMathematical
GN Berman – A Problem Bookin
Economics byChiang AC and K
Mathematical Analysis
Wainwright
IA Maron – Problems in
Hall & Knight – Higher Algebra
Calculus of One Variable
KP Basu – Algebra Made Easy Krechmar Maths
RS Agarwal – Maths XI & XII SC Verma (Part1 and 2)
SL Loni – Plane Trigonometry
SL Loni – Coordinate Geometry
Part I
V Govorov, P Dybov,N Miroshin, S Vectors & 3D Geometry–Arihant
Smirnova–Problems in Mathematics Prakashan
W Feller – Intro to Probability&
Vectors Shanti Narayan
its Applications
Biology
MTG (Biology Today)CBSE PMT
Dinesh Biology
(Subscription)
NCERT Biology Part 1 and Part 2 Pradeep’s Biology
Trueman’s Biology
Botany
AC Dutta for Botany (Oxford Publication)