Sie sind auf Seite 1von 5

RAJEEV GANDHI COMPUTER SAKSHARTA MISSION

(An Autonomous Institution Registered Under the Society & Public Trust Act- Govt. of India, N.C.T. New Delhi.)

Head Office : 806, Shastri Nagar, Dada Bari, Main Road, KOTA (Raj.)

Personal details
1- Name of candidate :_______________________________________________________

2- Father’s Name : ____________________________________________________________

3- Date of Birth :(dd/mm/yyyy) ___________________________________________

4- Registration No.__________________________________________________________

5- Address Of candidate ____________________________________________________

Examinition details
A. Course Name :- Certificate Course in Computer Accounting ( CCCA )

B. Course Code :- R10202

C. Exam Event :- Jan / Mar / May / Jul / Sep /Nov (2019)

D. Exam session :- Morning / Evening

E. Exam Date :-

F. Exam Center With Code No.:-

___________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

(____________________) (________________________) (_____________)

Signature of Examiner Signature of Student Date


Tally Accounts
TIME: 1.30Hrs. Marks: 100

General Instructions:

1. The Question Paper has 50 questions in all.


2. All questions are compulsory.
3. Questions from serial No. 1 to 50 are multiple choice questions.

1. Tracking number is used in _____________transaction


A. Bank B. Cash C. All D. Stock item ( )
2. All expenses and losses always having?
A. Credit balance B. Debit balance
C. Exact difference balance D. Balance entered in voucher ( )
3. ___________ is the function key for changing date
A. F1 B. F2 C. F3 D. F4 ( )
4. The Shortcut used to activate calculator is.
A. Ctrl +N B. Ctrl +M C. Ctrl +A D. Ctrl +C ( )
5. If the Financial Year from is 1st April 2016 and the Books Beginning from 1st January 2017
then what will be the Closing Date?
A. 31st Dec 2016 B. 9th Sep 2016
C. 31st Dec 2017 D. 31st March 2017 ( )
6. We can cancel a voucher using
A. Alt + X B. Ctrl + Shift + X C. Ctrl + X D. Shift + X ( )
7. Transfer of materials from one Godown to another Godown, use
A. Stock Journal B. Purchase Journal
C. Purchase Journal D. Both a and b ( )
8. Input Vat Credit on Capital goods should be defined under
A. Current Liabilities B. Duties and Taxes
C. Capital Account D. Misc. Expenses (Assets) ( )
9. Which Submenu is used to Create New Ledgers, Groups and Voucher Types in Tally?
A. Inventory Vouchers B. Accounting Vouchers
C. Company Info. D. Account Info. ( )
10. The Submenu Available for Voucher entry in Tally Is:
A. Account Vouchers B. Accounts Info.
C. Vouchers D. None of These ( )
11. Tally Shortcut for Debit Note & Credit Note
A. Alt+F8 & Alt+F8 B. Ctrl+F8 & Ctrl+F7
C. Alt+F9 & Alt+F8 D. Ctrl+F9 & Ctrl+F8 ( )
12. Which Shortcut key is used to create a new Company in Tally?
A. Ctrl+F2 B. Ctrl+F5
C. Alt+F6 D. Ctrl+F3 ( )
13. Which option is used to copy company’s data into pen drive or CD?
A. Backup B. Restore
C. Split Company Data D. Copy Data ( )
14. Which option is used to place data taken in pen drive or CD to Appropriate place in Tally?
A. Backup B. Restore
C. Split Company Data D. None of these ( )
15. Tally Provides Option To Post Stock Value From Inventory Directly to Balance Sheet.
A. Multiple Accounting B. Non Integrated Accounts
C. Integrated Accounts & Inventory D. All of the Above ( )
16. Rates & Taxes Comes Under _________________ Groups.
A. Income B. Duties & Taxes
C. Expenditure D. None of the Above ( )
17. ___________________ Vouchers is a Pure Inventory Voucher.
A. Payment B. Delivery Note
C. Cash Paid Creditor D. Expenses ( )
18. Which Key is Pressed to go to Gateway of Tally frame Company info. Menu?
A. Esc B. Alt
C. Ctrl + Enter D. Enter ( )
19. Which of the following companies developed developed tally package?
A. Coral Software B. Microsoft
C. Tally Solutions D. None of the above ( )
20. Contra Voucher is used for _______________________
A. Reports B. Master Entry
C. Cash Account to Bank Account or Bank Account to Cash Account
D. None of the Options ( )
21. Which option is used to exit Tally?
A. Exit B. Close
C. Quit D. Shut Company ( )
22. Which financial statement can be made former Trial balance?
A. Sales B. Ledger
C. Balance sheet D. All of the above ( )
23. The rate of trade discount varies with the ----------- purchased
A. Total asset B. Current asset
C. Quantity D. None of these ( )
24. Which Shortcut is used for “Date period” Change in Tally?
A. Alt+F2 B. Ctrl+F2
C. Alt+F1 D. Ctrl+F1 ( )
25. Which file in tally is used to record the import activity?
A. Tally.dat B. Tally.ini
C. Tally. Imp D. None of the above ( )
26. __________________ Ledger is used to assemble a product from items.
A. Ledger B. Journal
C. Stock Journal D. Reversing Journal ( )
27. Trial Balance Contains ______________ Balance of all accounts.
A. Opening B. Closing
C. Only Credit D. Only Debit ( )
28. Which of the following can be budgeted in tally?
A. Net Transactions B. Opening Balance
C. Closing Balance D. A & B & C ( )
29. The Shortcut Key Used to Print of report in Tally is:
A. Alt +P B. Ctrl +P
C. Shift +P D. Alt +Ctrl +P ( )
30. In Tally, “Credit Note” Voucher type records entry for __________________
A. Sales return B. Purchase return
C. Inventory control D. Both (A) And (B) ( )
31. The Shortcut key available to view features in Tally is:
A. F10 B. F11
C. Alt+F11 D. Ctrl+F12 ( )
32. Salary Account comes under which of the following head?
A. Direct Incomes B. Direct Expenses
C. Indirect Incomes D. Indirect Expenses ( )
33. The Option used to view list of Primary and Secondary groups in Tally ERP9 is:
A. List B. Accounts
C. List of Accounts D. Both (B) and (C) ( )
34. For detailed view of any report which key in used?
A. Ctrl+F1 B. Alt+F2
C. Alt+F1 D. Ctrl+F2 ( )
35. In Tally, Manufacturing expenses comes under in _ group?
A. Direct Expenses B. Indirect Expenses
C. Miss Expenses D. None of the above ( )
36. In Tally, Which voucher type is used to transfer amount form one bank to another?
A. Payment B. Receipt
C. Journal D. Contra ( )
37. In Tally, Which option is used to enable VAT, TDS, and Service Tax etc.?
A. Inventory Features B. F11
C. Statutory & Taxation D. All of the above ( )
38. In Tally, Memorandum Voucher is used to.
A. For enters regarding bank overdraft
B. Remind entry which may have effect in future
C. Enter entry having multiple account effect
D. None of These ( )
39. What is the function of tally vault ?
A. Ledger Account B. Cost category
C. Company Configuration D. Security mechanism ( )
40. All expenses and losses always having _______________ ?
A. Credit balance B. Debit balance
C. Balance entered in voucher D. Exact difference balance ( )
41. TDS is applied on which of the following incomes?
A. Professional Fee B. Commission of lottery ticket
C. Salary income D. All of these ( )
42. To Create Manufacturing Journal Which option must be activated?
A. Narrations for each entry
B. Use as manufacturing Journal
C. Prefill with Zero
D. Use Common Narration ( )
43. How can we see VAT Reports?
A. Gateway of Tally > Display
B. Gateway of Tally > Display > Statutory Reports
C. Gateway of Tally > Display > Statutory Info
D. Gateway of Tally > VAR Reports ( )
44. Discount Column is available in.
A. Accounting Voucher B. Sales Invoice
C. Purchase Invoice D. Both B & C ( )
45. A Ledger can’t be deleted if its Caring Opening balances.
A. True B. False
C. Journal D. Contra ( )
46. We Can’t Select Cash in Journal Voucher?
A. Payment B. Receipt
C. True D. False ( )
47. Which of the following is used for voucher entry?
A. Ledger Account
B. Groups
C. Sub-Groups
D. Depends on number of companies ( )
48. Which among the following is an invalid calculation period?
A. Hours B. Days
C. Weeks D. Months ( )
49. Which of the following user type can view audit list?
A. Tally Vault B. Owner
C. Data Entry D. Administrator ( )
50. A ledger created under indirect income will affect.
A. Gross profit alone. B. Net profit alone.
C. Gross profit & net profits. D. Sales. ( )
ANSWER Key
1. (D) 2. (A) 3. (B) 4. (A) 5. (C) 6. (A) 7. (A)

8. (B) 9. (D) 10. (A) 11. (D) 12. (D) 13. (A) 14. (B)

15. (C) 16. (B) 17. (B) 18. (A) 19 (C) 20 (C) 21. (C)

22. (C) 23. (C) 24. (A) 25. (A) 26. (C) 27. (A) 28. (D)

29. (A) 30. (A) 31. (B) 32. (D) 33. (C) 34. (C) 35. (A)

36. (D) 37. (C) 38. (B) 39. (D) 40. (A) 41. (D) 42. (B)

43. (B) 44. (D) 45. (B) 46. (D) 47. (A) 48. (A) 49. (D)

50. (B)